Dodaj do ulubionych

Waloryzacja rent i emerytur?

IP: *.olsztyn.mm.pl 29.11.11, 10:38
Zapowiadana przez premiera waloryzacja kwotowa rent i emerytur zamiast procentowej to kpina z ludzi uczciwych którym całe życie pobierano na ZUS procentowa składkę od poborów..
www.janusz-zemke.pl/internauci_pisza/_news/5/0/1337/waloryzacja_2012_/_pdf.html
Niektórzy prowadząc tzw dzialalność gospodarczą płacili zwiekszone skladki , aby mieć godziwą emeryturę.
Aktualna waloryzacja powinna być 7.56% co chyba zaskoczyło rządzacych.( w poprzednich latach była na poziomie 3-4 %)
Tymczasem Tusk i jemu podobni głoszą "sprawiedliwość społeczną w obronie najuboższych"),wszystkim po równo.tj 40-50 zł.
praca.gazetaprawna.pl/artykuly/568614,zwiazkowcy_kwotowa_waloryzacja_emerytur_moze_byc_niekonstytucyjna.html
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawy Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.olsztyn.mm.pl 29.11.11, 10:45
      Ciekawe?
      www.se.pl/wydarzenia/kraj/zus-okrada-emerytow-jak-jest-wyliczana-wysokosc-emerytury_216038.html
    • Gość: jak obiecali Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.centertel.pl 30.11.11, 08:58
      PO 1000 każdemu dołożą
    • mariusz2010 Re: Waloryzacja rent i emerytur? 01.12.11, 07:49
      Wolałbyś, by Tobie 1000, a nędzarzowi 5 zł?
      Można olewać biedę. Udawać, że tylko oni sami sobie zawinili. Potem wmontować dodatkowo jeszcze więcej zamków, wynająć ochroniarza. Bo zdesperowani, głodni ludzie, którzy nie mają nic oprócz życia do stracenia...
      • n4eu Re: Waloryzacja rent i emerytur? 01.12.11, 08:16
        Wszystkim którym sie marzy „godna” emeryturka z ZUS chciałem przypomniec ze aktualnie oplacane przez nas składki do ZUS nie tylko nie sa odkladane na nasze konta ale zwyczajnie nie wystarczaja na wyplaty terazniejszych emerytur, dlatego ZUS co miesiąc zadluza się na coraz bardziej kosmiczne kwoty. (czyt. trzeba będzie od spłacić w przyszlosci) Chciałem przypomniec ze TUSK aby wypłacić biezace emerytury ruszyl juz rezerwe demograficzna przewidziana na lata 2015-2020.
        Poziom wiedzy ekonomicznej w kraju jest tak zalosny ze ludzie nie zdaja sobie sprawy ze ZUS to klasyczny system argentynski który zwyczajowo uwazany jest za klasyczne finansowe oszustwo. No ale skoro marzy się Wam „socjalistyczna sprawiedliwość spoleczna” wierzycie tym lewackim oszustom i glosujecie jak glosujecie wiec słusznie zamiast emeryturki należy się Wam przyslowiowa figa z makiem. Za głupotę i naiwność się placi. Brak dobrej waloryzacji to najnizsza z możliwych kar za glupote. Moje pokolenie bowiem nie tylko nie ma co liczyc na waloryzacje emerytur w przyszłości ale w o góle na jakakolwiek emeryture z przymusowego ZUSu mimo ze co miesiąc placi ogromne składki.
        • mariusz2010 Re: Waloryzacja rent i emerytur? 01.12.11, 10:13
          n4eu napisał:
          Ale skoro marzy się Wam „socjalistyczna s
          > prawiedliwość spoleczna” wierzycie tym lewackim oszustom i glosujecie jak
          > glosujecie wiec słusznie zamiast emeryturki należy się Wam przyslowiowa figa z
          > makiem.
          A co mamy zrobić? ZUS jest przecież przymusowy.
          Skoro państwo zagrabiło mi kilkaset tysięcy zł, to jakieś odszkodowanie chyba się należy.
          A jeśli nie to co? Chyba nie myślisz, że będziemy leżeć gdzieś przy śmietnikach i spokojnie czekać na śmierć.
          • n4eu Re: Waloryzacja rent i emerytur? 01.12.11, 10:25
            Nie no spokojnie. Kasa sie znajdzie ale to my na nia musimy zapracowac no i nasze dzieci bo ta co ja oddawalismy ZUS-owi lewacka banda juz dawno bezkarnie rozkradla.Teraz chodzi juz tylko o to zeby jak najszybciej zrozumiec ze ZUS ten glowny hamulcowy naszej gospodarki rozleci sie i trzeba przestac na niego lozyc.
            • Gość: młodzieniec Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.11, 22:48
              Ble, ble, ble. Ble, ble, ble. Ble, ble, ble.....
            • Gość: ja 54 Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.12, 14:07
              a ja sie ciesze hahaha moja zona i ja gralismy w kullki haha i dostaniemy oboje rowno a np gornik co ryl na dole a zona nie pracowala dostanie raz hahaha za 10 lat go dogonie hahahah fajnie tak trzymac
      • Gość: gość Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.net.stream.pl 05.01.12, 20:19
        jak pracowałeś tak masz jak zasłużyłeś na 5 zł to tyle masz dostać głąbie nie po to zapieprzałem i płaciłem wysokie składki żebyś teraz darmozjadzie z tego korzystał.
    • Gość: bezrobotny Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.olsztyn.mm.pl 01.12.11, 12:30
      Reforma?
      praca.gazetaprawna.pl/artykuly/569476,emerytalna_reforma_tuska_pracowac_dluzej_nie_majac_pracy.html
      • n4eu Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? 01.12.11, 12:39
        Zlodziejskiego systemu sie nie reformuje tylko za wszelka cene przedluza jego dzialanie.
        Reforma to tylko taki klucz wytrych zeby nas oszukac i moc nas golic dalej.
        Tak samo jak podnoszenie podatkow. W normalnych warunkach rozwoj gospodarczy uzyskuje sie obnizajac podatki bo to pobudza gospodarke, u nas podatki sie podwyzsza nie po to zeby cos reformowac ale zeby nas do cna okrasc.

• Gość: wskaźnik Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.olsztyn.mm.pl 01.12.11, 12:42
          wskaźnik waloryzacji 107,56
          www.infor.pl/monitor-polski,rok,2011,nr,99/poz,1006,komunikat-prezesa-glownego-urzedu-statystycznego-w-sprawie-pierwszego-wskaznika.html
          Waloryzacja kwotowa już raz została zakwestionowana przez Trybunał Konstytucyjny czy Tusk i jego świta wie o tym?
          • Gość: stara baba Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.12.11, 16:48
            Bardzo słuszna decyzja o kwotowej waloryzacji.
            Emerycie, procentowo Ci potrącali, dlatego masz wyższą emeryturę niż inni już w chwili przejścia na nią . Teraz wszystkie podwyżki artykułów są takie same dla Ciebie jak i dla tego emeryta, który ma najniższą stawkę.
            Nareszcie mądra decyzja byłaby, gdyby przeszła. POPIERAM.
            • Gość: emerytka Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.12.11, 16:50
              Czas też byłoby wszystkim pracującym emerytom zabrać emeryturę. Albo albo - niech się zdecydują. Dokąd stare pierniki będą blokować miejsca pracy?
              • Gość: robol Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 20:40
                Będą blokować do 62 roku życia tak powiedział twój premier.
              • Gość: pracująca_babcia Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 16:24
                Pracować powinien każdy kto chce i może. Emerytura to nie jest jałmużna tylko wypracowane przez emerytów pieniądze. To z ich składek wypłaca się emerytury a to że rząd dysponuje tymi pieniędzmi jak chce i nie ponosi za to żadnych konsekwencji to nie jest wina emerytów, przyszłych emerytów.
            • Gość: robol Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 20:37
              Stara babo obijałaś się w pracy, mało zarabiałaś i nie wypracowałaś sobie wysokiej emerytury i teraz marzy ci się komuny.
              • Gość: stara baba Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.01.12, 19:39
                Robolu, nie Twoja rzecz, czy się obijałam czy nie. I nie wiesz, jaką mam emeryturę. Moze nawet wcale nie mam? To też nie Twoja rzecz, bo na darmowe zupki nie chodzę. Nie jestem utrzymanką społeczeństwa. Próbuję tylko logicznie myśleć i niektórzy też to robią. Płacę wysokie składki, dostaję wysoką emeryturę, kiedy na nią przechodzę. Nikt mi tego nie zabiera. Waloryzacja dotyczy podwyżek artykułów. Dlatego powinna być kwotowa. Przecież i tak nigdy biedak-emeryt nie dogoni swoimi dochodami bogacza-emeryta.
                Jaka więc podstawa do pomawiania o "komunę" ? Robolu, czy Ty wiesz, co to "komuna"?
                • Gość: robol Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 17:04
                  Tylko waloryzacja procentowa jest sprawiedliwa. Umożliwia ona utrzymanie proporcjonalnej emerytury do zarobków jakie się wypracowało przez lata pracy i składek jakie zostały odprowadzone na świadczenie emerytalne. Tylko nieudacznicy którzy nie potrafili wypracować określonej kwoty i lenie którym nie chciało się pracować będą przeciw waloryzacji procentowej. Ja pracowałem przez kilkanaście lat nawet po kilkanaście godzin dziennie, w latach siedemdziesiątych potrafiłem pracować w miesiącu do 280 godzin. Wobec powyższego należy mi się rekompensata za to co przepracowałem w postaci wyższej emerytury do końca moich dni.
                  • Gość: kobieta pracujaca Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 04.01.12, 20:05
                    Robolu, czy w tym czasie swojej 280-godzinnej pracy karmiłeś też swoje dzieci cyckiem?
                    Gdybyś umiał myśleć, to wiedziałbyś,ze nie każdy mógł mieć takie świetne dochody. Wcale nie dlatego,że był nieudacznikiem lub leniem. Za tą swoją pracowitość (ciekawa jestem, kto w tym czasie stał w kolejkach po zarcie dla Ciebie, gotował Ci, prał Twoje zasyfiałe gacie i inne rzeczy) dostałeś wyzszą emeryturę i basta. Teraz podwyzki artykuół są dla kazdego takie same, to i kwota podwyżki dla emeryta też powinna być taka sama.
                    • Gość: robol Rewaloryzacja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 21:19
                      A co cię obchodzą moje prywatne sprawy. Ja pracowałem i za wiele przepracowanych godzin nie upominałem się o zapłatę. Była taka potrzeba firmy to zostawałem po godzinach czy też przychodziłem wcześniej.
                      • Gość: kobieta pracujaca Re: Rewaloryzacja. IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.01.12, 13:49
                        Nie interesuje mnie Twoje prywatne życie. Chciałam Cię tylko sprowokować do myślenia. Niestety, nie udało mi się. Zadam więc proste pytanie: Czy ta osoba, która karmiła Twoje dzieci, wychowywała je, zdobywała żarcie i gotowała, prała, sprzątała wypracowała równie wysoką emeryturę jak Ty, czy ta osoba (wg Ciebie) to nieudacznik?

Zrozum,że z różnych względów, nie każdy mógł swoje życie oddać tylko pracy.
                        • Gość: robol Re: Rewaloryzacja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.12, 15:17
                          Ta osoba wypracowała (może dziwne) ale wyższą emeryturę od mojej o 17 złotych netto.
                          • Gość: robol Re: Rewaloryzacja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.12, 15:44
                            Przepraszam za tą niesłuszną ocenę o "obijaniu się w pracy" bo najczęściej pracownik ma niewielki wpływ na wysokość swoich zarobków a sytuacja rodzinna nie pozwala na zmianę miejsca zamieszkania czyli szukanie pracy w całym kraju co miało miejsce w moim przypadku. Zapyziały nasz region jest pod tym względem upośledzony. W dużym stopniu to jest wina władz lokalnych.
                            • Gość: stara baba Re: Rewaloryzacja. IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.01.12, 12:39
                              No i nareszcie, robolu, zacząłeś myśleć i mądre słowa napisałeś.
            • mariusz2010 Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? 08.12.11, 19:57
              Też popieram. Tylko początkowa kwota powinna byż zależna od zarobków. Waloryzacje powinny być kwotowe. "Kominy"w systemie emerytalnym, przy nędzy przeważającej części emerytów, są odrażające.
              • Gość: czytelnik Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 20:51
                Emerytura jest proporcjonalna do zarobków i rewaloryzacja powinna być proporcjonalna do wysokości emerytury. Każdy pracujący powinien myśleć o przyszłości i powinien zadbać o swoją emeryturę a to, że ma ja małą to nie jest wina tych co mają więcej tylko jego samego, że nie zadbał o jej wysokość.
            • Gość: stary dziad Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: 78.8.27.* 09.12.11, 15:38
              Spokój, spokój moja równieśniczko. Przecież ta kłótnia między nami to temat zastępczy. Tusk rzucił nam kość, o którą się bijemy.My się kłócimy a oni zacierają rączki że nikt nie mówi na przykład o likwidacji powiatów. A tam są pieniądze. No tak, ale tam kasę szarpią partyjni kolesie, których nasz premier z Bożej Łaski nie ruszy. I co mu zrobisz? Możesz go najwyżej w d.. pocałować, bo on już za trzy lata odchodzi. Wtedy, kiedy on już będzie miał emeryturę wrócimy do waloryzacji procentowej, i możesz sobie wtedy gardłować ile tylko zechcesz. I taka jest prawda. Smutne to, niestety...
              • Gość: JK Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.dynamic.mm.pl 09.12.11, 17:22
                Niestety, ale masz 100% racji.Rządy rudego POlegają na skłócaniu Polaków,wręcz ciągłym sianiu nienawiści między nimi.Najpierw napuścił młodych na starych,nazywając tych ostatnich pogardliwie moherowymi beretami i nakazał odbieranie staruchom dowodów osobistych.Potem pozwolił emerytom pracować bez zwalniania się z pracy,czym napuścił bezrobotnych na blokujących etaty emerytów.Potem, nagle, zaledwie po dwóch latach, zabrał emerytom dane wcześniej prawa do pracy ,czym napuścił tych ostatnich na tych, którzy czyhali na zajmowane przez emerytów etety.Teraz skłócił emerytów, którzy nabyli prawa do wyższej emerytury, z racji wyższych zarobków i dłuższego stażu pracy,ogłaszając zmianę zasad waloryzacji.Teraz jego minister ogłosił, że sędziowie i prokuratorzy jednak nie stracą posiadanych przywilejów.Naprawdę dziwię się, że Polacy nie widzą, jak ten antypolski premier nimi manipuluje.W tle tego skłócania narodu Sikorski wygłasza deklarację o woli Polski do przystapienia do federacji europejskiej ze stlolica w Berlinie.
            • Gość: ja 54 Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.12, 14:10
              masz racjie jestem za haha mam rente za friko tez dostane tyle co gornik hahahaha tak trzymac moze go dogonie z renta bo moja zona tez ma rente za friko za 3 lata pracy buuu hahaha po co ciezko ryc po co
              • Gość: tajniak Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 16:28
                A ja pracowałem w SB i za PO zmniejszyli mi emeryturę, teraz dostanę większą rewaloryzację ha ha ha ha, niż gdyby była rewaloryzacja procentowa. Ha ha ha ha ha ha..........
              • Gość: stara baba Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.01.12, 23:10
                Z całą pewnością swoją rentą nikogo nie dogonisz, nie ma takiej opcji.
          • Gość: młody-robol Re: Dobre pracuj dłużej nie mająć pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 20:43
            Tak wie i planuje zmienić nazwę i nazwać to na przykład dodatkiem emerytalnym. A waloryzacji nie będzie bo nie mysi być.
    • Gość: starsza baba Nareszcie dożyłam realizacji leninowskiego hasła IP: *.dynamic.mm.pl 01.12.11, 17:26
      "Od każdego według możliwości,każdemu według potrzeb" Hura!
      • n4eu Re: Nareszcie dożyłam realizacji leninowskiego ha 01.12.11, 20:25
        No to niedlugo beda wspolne auta, zegarki no i zony, hura :D:D:D
        • Gość: Co mi tam. Re: Nareszcie dożyłam realizacji leninowskiego ha IP: *.play-internet.pl 01.12.11, 20:59
          Żoną chętnie się podzielę. Ale od samochodu wara!
    • Gość: starsza baba Mam pytanie do wszystkich zwolenników IP: *.dynamic.mm.pl 03.12.11, 15:31
      tzw kwotowej waloryzacji : czy składki od dochodów ,na złodziejski ZUS, były potrącane kwotowo czy procentowo ?
      • n4eu Re: Mam pytanie do wszystkich zwolenników 03.12.11, 16:52
        A skladki wplacane do ZUS przez obecnych emerytow zostaly za PRL-u przezarte i rozkradzione kwotowo czy procentowo?
        • Gość: starsza baba Re: Mam pytanie do wszystkich zwolenników IP: *.dynamic.mm.pl 04.12.11, 13:09
          Przypominam C,i że prl skończyła się 22 lata temu. Ja np wpłacałam składki , w ok 60 % okresu pracy zawodowej, już za III RP.
          • n4eu Re: Mam pytanie do wszystkich zwolenników 04.12.11, 13:18
            Ale przeciez ZUS to piramida finansowa skoro przezarto srodki za PRL to Twoje musialy pokryc to co przejedzono i zmartotrawiono. Ten proces narastal i narastac bedzie a zaplaca za niego Ci ktorzy beda na koncu finansowego bandyckiego lancuszka czyli my aktualnie pracujacy. Choc juz obecni emeryci musza sie liczyc z drastycznym zmiejszeniem wyplat z ZUS. Z pustego (czyt. coraz bardziej zadluzonego) i Salomon nie naleje.

• Gość: Judasz Re: Mam pytanie do wszystkich zwolenników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.11, 21:53
              A gdzie są pieniądze z prywatyzacji? Kto je przejadł a raczej zmarnotrawił? Przecież te pieniądze miały być w znacznej części przeznaczone na fundusz emerytalny. Okazuje się że majątku nie ma, pieniędzy nie ma i winnych nie ma.
              • Gość: robol Re: Mam pytanie do wszystkich zwolenników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 23:16
                n4eu należy do tych co roztrwonili majątek po PRL-u i dlatego teraz nie ma pieniędzy na emerytury.
    • Gość: Judasz Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.11, 21:42
      Premier zachowuje się jak Janosik, okrada ludzi z tego co im się należy żeby dać innym i stworzyć wrażenie, że dba o biednych. Chce być niby dobrym dla ubogich ale sprowadza to się to do działań mafijnych. To mafiozi potrafią zapłacić za leczenie dziecka sąsiadów aby zdobyć zaufanie w okolicach których mieszka.
    • Gość: rozsądny z PO Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.11, 20:39
      Eutanazja dla każdego kto chce przejść na emeryturę czy rentę.
      • Gość: stara baba Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.12.11, 11:15
        Uwierz mi,że bez eutanazji się obejdzie. Trzeba tylko staruszkom dać ultimatum: emerytura albo praca zarobkowa. Jeśli mają chęci i możliwości pracować to tylko charytatywnie.
        • Gość: zetka Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.olsztyn.mm.pl 10.12.11, 14:12
          Postanowienie Trybunału Konstytucyjnego z dnia 27 czerwca 2001 roku Sygn. TS 24/01 stanowi (...) potrzeba waloryzacji świadczeń emerytalnych jest spowodowana występującą inflacją i służy zniwelowaniu jej skutków. CELEM WALORYZACJI JEST WIĘC ZACHOWANIE REALNEJ WARTOŚCI PRZYZNANYCH EMERYTUR I RENT W ODNIESIENIU DO WZROSTU CEN TOWARÓW I USŁUG.
          Zachowanie realnej wartości przyznanych świadczeń emerytalnych za pomocą waloryzacji kwotowej (...) byłoby możliwe tylko w sytuacji w której wszystkie świadczenia emerytalne byłyby jednakowej wysokosci. (...) przy istniejącym zróźnicowaniu wysokości przyznawanych świadczeń emerytalnych stosowanie waloryzacji kwotowej prowadziłoby do trudnych do zaakceptowania rezultatów. Wyliczenie przykładowo kwoty o którą należaloby powiększyć świadczenia emerytalne, na podsatwie wskaźnika inflacji oraz przecietnej emerytury, a następnie zwaloryzowanie wszystkich emerytur w oparciu o te kwotę, pociagałoby za sobą spadek realnej wartości tych emerytur, których wartość jest wyższa niż przeciętna, a co za tym idzie do pokrzywdzenia emerytów, którym one przysługują (...) nie zostałyby zniwelowane skutki inflacji, a co za tym idzie nie zostałaby zachowana realna wartość przyznanej emerytury, a takie cele leżały u podstaw wprowadzenia mechanizmu waloryzacji. Wskazane powyżej cele mogą natomiast zostać osiągniete przez wprowadzenie waloryzacji procentowej, której istota w uproszczeniu sprowadza się do tego, że KAŻDA EMERYTURA JEST ZWIĘKSZANA O TAKA KWOTĘ, O JAKĄ ZE WZGLĘDU NA PRZEWIDYWANĄ INFLACJĘ STRACI NA WARTOŚCI (...) Służyć ma to proporcjonalnemu wzrostowi emerytur w zależności od ich wysokości, a co za tym idzie zachowaniu ich realnej wartości.
          REASUMUJĄC - w krajach Uni m.in. w UK, kwota wolna od podatku to 35 tys. zł., w Niemczech kwota 36 tys. zł. i cały czas jest podnoszona, po to aby ulżyć ludziom o najniższych dochodach. A u nas w trosce o ludzi w latach 2009, 2010, 2011 - jest to kwota 3091 zł. i w 2012 też będzie 3091 zł.
          Żenada. Więc może nie wyrównujmy tylko cen i akcyzy do unijnych, ale weźmy też przykład w tematach dbałości o obywatela w tych krajach ...
          A Pan Premier znalazł złoty środek, zabrać jednym starym i schorowanym ludziom i dać drugim - to jest wdeptanie czlowieka w ziemię.
          Zgodnie z art. 79 Konstytucji każdy może wnieść skargę konstytucyjną, jeżeli doszło do naruszenia jego konstytucyjnych wolności lub praw - i chodzi tu przede wszsytkim o osoby fizyczne. Więc pozwy zbiorowe jak najbardziej. Emerycie zorganizuj się więc i do dzieła ...
          • Gość: starsza baba Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.dynamic.mm.pl 10.12.11, 15:28
            Antypolski płemiel zrobił to celowo i perfidnie .Ot PO prostu wrzucił granat do polskiego emeryckiego szamba.
            • Gość: Edo Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.e-wro.net.pl 12.12.11, 15:46
              POSTANOWIENIE z dnia 27 czerwca 2001 r. SYGN. TS 24/01

Trybunał Konstytucyjny w składzie:

Biruta Lewaszkiewicz-Petrykowska

po wstępnym rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym skargi konstytucyjnej Hieronima O. w sprawie zgodności:

Art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 25 października 1996 r. o waloryzacji emerytur i rent oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. Nr 136, poz. 636) z art. 32 oraz art. 67 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej

postanawia:

odmówić nadania dalszego biegu skardze konstytucyjnej.
              UZASADNIENIE

W skardze konstytucyjnej z 30 stycznia 2001 r. zarzucono art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 25 października 1996 r. o waloryzacji emerytur i rent oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. Nr 136, poz. 636) sprzeczność z art. 32 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. Naruszenie zasady równości jest, zdaniem skarżącego, skutkiem wprowadzenia przez zaskarżony przepis zasady waloryzacji procentowej emerytur i rent, która powoduje zwiększenie dysproporcji między świadczeniobiorcami, gdy tymczasem wzrost kosztów utrzymania dotykający wszystkich w równym stopniu przemawia za jednakową waloryzacją kwotową. Zarządzeniem sędziego Trybunału Konstytucyjnego z 13 marca 2001 r. wezwano skarżącego m.in. do: wskazania tych konstytucyjnych praw lub wolności, których naruszenie skarżący czyni przedmiotem skargi konstytucyjnej, a także określenie w jaki sposób wskazane rozstrzygnięcia organów władzy publicznej naruszają przysługujące skarżącemu prawa lub wolności konstytucyjne.

We wniesionym w odpowiedzi na to zarządzenie piśmie pełnomocnik skarżącego wskazał na prawo do zabezpieczenia społecznego wyrażone w art. 67 ust. 1 Konstytucji RP, a także na zasadę równości, o której mowa w art. 32 Konstytucji, jako na prawa których naruszenie stanowi podstawę skargi konstytucyjnej. Do naruszenia tych praw doszło poprzez zastosowanie przez organy władzy publicznej waloryzacji procentowej, a nie kwotowej przyznanej skarżącemu emerytury.

Trybunał Konstytucyjny zważył co następuje:

Przedstawiony w niniejszej skardze zarzut jest oczywiście bezzasadny. Potrzeba waloryzacji świadczeń emerytalnych jest spowodowana występującą inflacją i służy zniwelowaniu jej skutków. Celem waloryzacji jest więc zachowanie realnej wartości przyznanych emerytur i rent w odniesieniu do wzrostu cen towarów i usług.

Zachowanie realnej wartości przyznanych świadczeń emerytalnych za pomocą waloryzacji kwotowej, którą postuluje skarżący, byłoby możliwe tylko w sytuacji w której wszystkie świadczenia emerytalne byłyby jednakowej wysokości. Tylko w takim stanie faktycznym można by zachować realną wartość świadczeń poprzez powiększenie ich o ściśle określoną kwotę, obliczoną w oparciu o wskaźnik inflacji. Jednakże przy istniejącym zróżnicowaniu wysokości przyznawanych świadczeń emerytalnych stosowanie waloryzacji kwotowej prowadziłoby do trudnych do zaakceptowania rezultatów. Wyliczenie przykładowo kwoty, o którą należałoby powiększyć świadczenia emerytalne, na podstawie wskaźnika inflacji oraz przeciętnej emerytury, a następnie zwaloryzowanie wszystkich emerytur w oparciu o tę kwotę, pociągałoby za sobą spadek realnej wartości tych emerytur, których wartość jest wyższa niż przeciętna, a co za tym idzie do pokrzywdzenia emerytów, którym one przysługują. Z drugiej strony realna wartość emerytur niższych niż przeciętne zwiększyłaby się. Efektem tego byłoby wprawdzie powolne zmniejszanie się różnic w wysokości przysługujących świadczeń emerytalnych, jednakże nie zostałyby zniwelowane skutki inflacji, a co za tym idzie nie zostałaby zachowana realna wartość przyznanej emerytury, a takie cele leżały u podstaw wprowadzenia mechanizmu waloryzacji.

Wskazane powyżej cele mogą natomiast zostać osiągnięte przez wprowadzenie waloryzacji procentowej, której istota, w uproszczeniu sprowadza się do tego, że każda emerytura jest zwiększana o taką kwotę, o jaką ze względu na przewidywaną inflację, straci ona na wartości. Kwota ta jest obliczana m.in. za pomocą procentowego wskaźnika waloryzacji, określonego w ustawie budżetowej. Służyć to ma proporcjonalnemu wzrostowi emerytur w zależności od ich wysokości, a co za tym idzie zachowaniu ich realnej wartości .

Niezależnie od powyższego Trybunał Konstytucyjny pragnie podkreślić, iż zachowuje aktualność pogląd wyrażony w orzeczeniu TK z 20 listopada 1995 r. (sygn. K. 23/95, OTK ZU Nr 3/1995, poz. 14), iż kompetencja wyboru najbardziej trafnych rozwiązań prawnych w przedmiocie waloryzacji procentowej należy do parlamentu, który za sposób w jaki je wykorzysta ponosić będzie odpowiedzialność polityczną.

Biorąc powyższe pod uwagę należało ze względu na oczywistą bezzasadność przedstawionych w skardze zrzutów, odmówić nadania dalszego biegu skardze konstytucyjnej.
              • Gość: Bolek Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.pl 14.12.11, 00:25

Obniżyć wiek emerytalny dla kobiet do 55 lat, dla mężczyzn do 60 lub przepracowanie w PRL 30 lat dla kobiet i 35 dla mężczyzn bez względu na wiek.
                • Gość: Lolek Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 19:40
                  Proponuję żeby nie liczyć do wieku przepracowanego okresu pracy w PRLu. Kara z popieranie niesłusznego ustroju.
                  • Gość: do wnuczka Jak żyć ? IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.12, 18:43
                    jak teraz żyć
                    • Gość: doradca Re: Jak żyć ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.12, 19:24
                      Pójść w ślady Leppera.
                      • Gość: wacio Re: Jak żyć ? IP: *.olsztyn.mm.pl 02.01.12, 19:57
                        Kto wie o co tu chodzi? Emerytom zawsze wiatr w oczy?
                        * Czytam Monitor Polski z 2011 r. Nr 99 poz. 1006 – Komunikat Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z 7 listopada 2011r. w sprawie pierwszego wskaźnika waloryzacji, który wynosi 107,56. (załącznik poniżej)
                        Wskaźnik 107,56 powinien uwzględnić rząd przy waloryzacji rent i emerytur w marcu 2012 r. Wcześniej rząd zakładał, że w zakresie świadczeń emerytalno-rentowych w 2012 roku, od marca, nastąpi waloryzacja emerytur i rent o 4,8 proc.
                        Rekordowo wysoki procent (w ubiegłych latach był w granicach 3-4%) i pewnie tutaj leży przyczyna zapowiadanej w expose przez premiera czasowej zmiany rzeczonej waloryzacji z procentowej na kwotową, rzekomo w interesie najuboższych.
                        Waloryzacja kwotowa już raz została zakwestionowana przez Trybunał Konstytucyjny. Ale co tam prawo dla "Tuskowych". Ale żeby było ciekawiej "tylko” w 2012 r. będzie waloryzacja kwotowa emerytur. Potem podwyżka o inflację. Minister pracy Władysław Kosiniak-Kamysz (30 l.) zapowiedział jednak w "Dzienniku Gazecie Prawnej", że taka waloryzacja ma obowiązywać tylko przez rok.
                        Potem świadczenia mają rosnąć procentowo, ale tylko o wskaźnik inflacji.
                        Rząd nie będzie brał pod uwagę wzrostu płac. To oznacza, że w 2013 roku emeryci zamiast przewidywanych 3,38 proc. dostaną tylko 2,8 proc. podwyżki. Średnia emerytura (dziś ok. 1400 zł netto) wzrośnie więc o prawie… 40 zł.
                        W następnych latach ma być jeszcze gorzej.
                        "Kwotowa waloryzacja rent i emerytur niesprawiedliwa"
                        Rząd się bawi emerytami – jak długo?
                        Poniższy cytat pozostawiam bez komentarza:
                        "Dumałem nad tym dość długo, wsłuchując się w prawnicze głosy, iż waloryzacja kwotowa może być niekonstytucyjna, aż tu nowy minister pracy ustami swoim zapowiada: owszem, będziemy waloryzować kwotowo, ale tylko rok. Potem nie, bo to niekonstytucyjne."
                        PS
                        O sprawie zdezubekizowanych emerytur, praw nabytych napisano wiele. Jak prokuratorom w stanie spoczynku chciano zabrać wysokie świadczenia, to rozległy się krzyki-protesty, iż jest to naruszenie świętości praw nabytych. Gdy zabrano emerytury pracownikom służb, to jest to wyraz sprawiedliwości dziejowej, i różnych takich tam ble, ble.
                        Jak żyć w tym „państwie prawa”?
                        Załącznik:
                        MONITOR POLSKI Z 2011 R. NR 99 POZ. 1006
                        KOMUNIKAT
                        PREZESA GŁÓWNEGO URZĘDU STATYSTYCZNEGO
                        z dnia 7 listopada 2011 r.
                        w sprawie pierwszego wskaźnika waloryzacji
                        (M.P. z dnia 14 listopada 2011 r.)
                        Na podstawie art. 25 ust. 3 ustawy z dnia 25 marca 2011 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z funkcjonowaniem systemu ubezpieczeń społecznych (Dz. U. Nr 75, poz. 398 i Nr 199, poz. 1175) ogłasza się, że pierwszy wskaźnik waloryzacji, o którym mowa w art. 40c ust. 6 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585, z późn. zm.1), wynosi 107,56.

______
                        1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2009 r. Nr 218, poz. 1690, z 2010 r. Nr 105, poz. 668, Nr 182, poz. 1228, Nr 225, poz. 1474, Nr 254, poz. 1700 i Nr 257, poz. 1725 oraz z 2011 r. Nr 45, poz. 235, Nr 75, poz. 398, Nr 138, poz. 808, Nr 171, poz. 1016, Nr 197, poz. 1170, Nr 199, poz. 1175 i Nr 232, poz. 1378.

Jest szansa na jeszcze wyższą waloryzację emerytur w marcu 2012 roku: Emerycie, dostaniesz 71 zł podwyżki!
                        To dobra wiadomość dla wszystkich seniorów, którzy z niecierpliwością czekają na podwyżkę ich rent i emerytur. Zaplanowana na marzec 2012 waloryzacja będzie prawdopodobnie wyższa od tej, którą planowano. Wszyscy seniorzy mają otrzymać po równo: o 71 zł brutto miesięcznie więcej.
                        Zobacz też
                        Waloryzacja emerytur: Najbiedniejsi emeryci dostaną więcej w 2013 ...
                        Nowy pomysł na waloryzację świadczeń. Prawdopodobnie w 2013 roku najbiedniejsi ...
                        Zmiana wysokości zaplanowanej na nadchodzący rok waloryzacji kwotowej to efekt decyzji Komitetu Stałego Rady Ministrów, który zajmował się projektem ustawy waloryzacyjnej przygotowanym przez Ministerstwo Pracy. Początkowo dokument zakładał, że wszyscy emeryci, bez względu na wysokość świadczenia, otrzymają podwyżkę po 68 zł brutto. Teraz najstarsi Polacy dostaną o 3 zł więcej - 71 złotych. Czyli na rękę podwyżka wyniesie około 57 zł miesięcznie.

Jak informuje "Dziennik Gazeta Prawna" projekt ustawy ma trafić na posiedzenie rządu 3 stycznia, a między 11 a 13 stycznia ma się nim zająć Sejm. Ten pośpiech przy przyjmowaniu nowego prawa wynika z faktu, że aby pieniądze trafiły do adresatów na czas, jeszcze w lutym Zakład Ubezpieczeń Społecznych musi przestawić swój system informatyczny. Zgodnie z ostatnimi zapowiedziami urzędników Ministerstwa Pracy waloryzacja kwotowa ma być wprowadzona tylko na rok 2012. W 2013 ma nastąpić powrót do waloryzacji procentowej, ale tylko o wskaźnik inflacji.
                        Więcej
                        www.se.pl/wydarzenia/kraj/emerycie-dostaniesz-71-z-podwyzki_220327.html
                        • Gość: robol Re: Jak żyć ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 17:15
                          Ale trzeba wiedzieć, że tą kwotę którą stracą emeryci w tym roku będzie stratą coroczną do końca życia. O 100 złotych mniejsza waloryzacja w tym roku daje stratę 12000złotych w ciągu dziesięciu lat mimo powroty od 2013 roku do waloryzacji procentowej. Tuskowi nie chodzi o sprawiedliwość jemu chodzi o zabranie pieniędzy emerytom.
                          • Gość: stary olsztyniak Re: Jak żyć ? IP: *.205.50.155.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.01.12, 23:29
                            Dokładnie tak jak mówisz!
                            Strajkować nie pójdą. Ponadto chorzy są to i mniej aktywni. Wielu teraz szybciej wymrze z racji wprowadzenia w życie ustaw o refundacji i przedłużeniu wieku emerytalnego.
                            Ostateczne rozwiązanie kwestii emeryckiej (czy jakoś tak...)
                            • Gość: robol Re: Jak żyć ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 21:10
                              Czysty dziewiętnastowieczny kapitalizm i nic więcej, a tu mówi się o wypracowaniu większej emerytury.
                          • Gość: retoryczny Re: Jak żyć ? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.01.12, 13:43
                            Ile emerytów przeżyje 10 lat ?
    • edico Re: Waloryzacja rent i emerytur? 12.01.12, 01:08
      Wszystkim? A popatrz, ilu żyje godnie z tych emerytur, którzy nie zapłacili na ZUS ani grosza?
      forum.gazeta.pl/forum/w,64,25221000,25221000,EMERYTURY_DLA_KSIEZY_KATECHETOW.html
      • Gość: natek Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.centertel.pl 16.03.12, 23:51
        tylko cztery tysiące
        emerytury.wp.pl/kat,104496,title,Kwasniewski-Moja-emerytura-to-wstyd-dla-Polski,wid,14337251,wiadomosc.html?ticaid=1e1a8
        • Gość: czytelnik Re: Waloryzacja rent i emerytur? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 17:19
          Jak to wypada by były zasłużony członek komitetu centralnego PZPR miał tak niską emeryturę. To wstyd i hańba państwa polskiego trzeciej RP.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka