Dodaj do ulubionych

Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i ra...

IP: *.dynamic.mm.pl 26.04.13, 20:15
I ja tam byłem i qupę robiłem.
Obserwuj wątek
    • Gość: olsztyniak Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i ra... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.04.13, 20:38
      No i proszę - wszyscy mają rację i wszyscy są zadowoleni ;)
      www.debata.olsztyn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1356:angielski-system&catid=51:historia&Itemid=101
      • Gość: do olsztyniaka Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.13, 22:00
        Przestań zaśmiecać te forum wypocinami z PiSlandi. Wystarczy, że Kurs kopiuje wszystko co mu Socha powie. :p
        Nie wszyscy w tym kraju muszą słuchać radia ...ryja
        • Gość: orany! Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.04.13, 22:24
          To Isaac Shone był z pisu ???!!!
    • Gość: klop I znów znaleźli jakieś gó... w ziemi!!! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.04.13, 20:41
      A teraz już do woli można przesówac terminy ukończenia inwestycji,bo na wiele miesięcy wlezą tam piachogrzeby i będą zastanawiac się co znaleźli tym razem!
      • Gość: ol Re: I znów znaleźli jakieś gó... w ziemi!!! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.04.13, 21:09
        No właśnie - a można było sprawdzić rok wcześniej, ale kto by się tam wtedy przejmował...
    • Gość: olo 90 lat działało i komu to przeszkadzało? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.04.13, 23:02
      Nie mogło dalej działać?
      Dlaczego 20 lat temu przestano z tego korzystać?
    • Gość: sasa Znów Dentkowski... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.04.13, 23:52
      Ręce opadają z tymi gó...anymi "zabytkami". Jaki pożytek jest z tą komorą na Wojska Polskiego? A ile było problemów? Ile to kosztowało? No i teraz tu. Czy "społecznik" Bentkowski znów zaproponuje (chyba że to nie on, ale ktoś jednak) szyby na chodniku?
      • Gość: Fuj Re: Znów Dentkowski... IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.13, 06:32
        Zardzewiałe szamba - olsztyńska atrakcja.
        • Gość: oj,oj Odezwał się "antyterrorysta" Drogowski-Przerabiacz IP: *.dynamic.mm.pl 27.04.13, 11:23
          Jak wielu na tym forum reprezentujesz kompletny brak znajomości tematyki, a zrozumienie znaczenia takich odkryć przerasta was. Z tego co słyszałem szklane szyby na komorze na Al. Wojska Polskiego to wasz pomysł, podobnie jak znajdujący się obok wyłaz antyterrorystyczny.
          • Gość: wiem Jeśli tak słyszałeś IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.04.13, 11:27
            to idź do laryngologa. My tu byliśmy i jesteś za zasypaniem tego gó..a!
            • Gość: oj,oj Re: Jeśli tak słyszałeś IP: *.dynamic.mm.pl 27.04.13, 21:49
              Może i wy tam byliście, zapewniam że mnie tam jeszcze nie było (komora przy Bałtyckiej), więc nie wiem skąd masz te rewelacje dotyczące mego zdania na temat tego obiektu. Z kimś mnie mylisz, ale cóż w tym względzie też ci się w głowie poprzewracało. I co wy tak w kółko o gó..nie, jakbyście głowy z dupami pozamieniali.
    • Gość: bol Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i ra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.13, 19:40
      temu Będkowskiemu chyba się mózg zabetonował. Dlaczego on nie płaci za te wszystkie roboty ?
    • Gość: bol Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i ra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.13, 19:42
      dobrze ktoś napisał - zardzewiałe szamba - atrakcją Olsztyna !!!
      Brawo !!!
      Na takim zadupiu to będzie atrakcja .
    • Gość: olsztynianin Hejterzy IP: *.olsztyn.mm.pl 27.04.13, 22:39
      Ile tu radosnego "hejterstwa". Do roboty, a nie przed kompem siedzieć i pastwić się nad każdym, kto chce coś zrobić. Olsztyn Aktywnie - zle, Prezydent - zle, Festyny - zle, Zabytki - zle.
      A po was hejterzy co zostanie? To, że sami nie potraficie nic osiągnąć, a wasze zainteresowanie kończy się na serialu "M jak..." i innych niskobudżetowych "Barwach..." nie znaczy, że wszyscy dysponuja tak niskim poczuciem wartości czegokolwiek.
      Taki Pan Bętkowski przynajmniej zostanie w historii miasta jak inni jego badacze (Piechocki czy Wakar).
      Tacy mocni jesteście w necie? Pomóżcie może doprowadzać miasto do porządku i zrobić z niego atrakcje. Nowoczesne i historyczne może współistnieć...ale po co się wysilać. Krytykować i zarzucać...takie to polaczkowate, nędzne i niskie. Tak, tak nie różnicie się niczym od Paździocha z pewnego serialu. Zawistne, małe, wredne i złośliwe zakompleksione, mentalne karzełki.
      • Gość: drum Re: Hejterzy IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.04.13, 23:24
        Już został w pamięci ;) Ale jako coś negatywnego. Zero pożytku z "jego" atrakcji, których nawet Niemiec nie chce ;) Poza tym ciągle zadaję pytania. Jaki pożytek ma miasto z komory na Wojska Polskiego? Jaki pożytek ma z zabytkowego sracza w koszarach na Artyleryjskiej (i znów te gów..ne zabytki) Jaki pożytek ma miasto z zabytkowych wiat na Dworcu Zachodnim? Itd itp...
        Może zróbcie ankietę w mieście (bo o świecie nie ma co mówić) kto w ogóle zna te zabytki przeze mnie wymienione? :) No i drugie generalne pytanie. Ile to nas kosztowało pieniędzy i innych utrudnień np. wydłużenie prac drogowych, zasyfione stare miast już chyba trzeci rok.
        • Gość: 1234 Re: Hejterzy IP: *.olsztyn.mm.pl 27.04.13, 23:36
          To, że jesteś ignorantem to już twój problem. Nie ma się co chwalić, że nic nie wie się o własnym mieście. Pewnie czytanie książek to też zło? I śmiejesz się z tych co czytają. A w teatrze (który też należy zburzyć bo zbudował go Niemiec! I do tego zabytek! FUJ!) to włosy można stracić:
          – Pani Zosiu, pani Zosiu, pani pozwoly.
          – Co?
          – O, pani zobaczy.
          – A, ja wiem co to jest. Ja przedtym 20 lat w innym teatrze też pracowałam. To tam jeden taki krytyk napisał, że na przedstawieniu, jak był to wyrwał sobie wszystkie włosy z głowy.
          – To pani myśli, że to też on?
          – Nie, jakiś inny, tamten sobie już wyrwał.
          Opis: sprzątaczki w teatrze znalazły włosy Stacha Palucha na podłodze.
        • Gość: polbruk Re: Hejterzy IP: *.olsztyn.mm.pl 27.04.13, 23:43
          Wydał dwie książki, ale skąd możesz wiedzieć. Widać, że brzydzisz się kulturą...Tylko beton, polbruk i wycinać drzewa. Wycinać i asfalt położyć.
        • o0gurek Re: Hejterzy 28.04.13, 17:25
          Gość portalu: drum napisał(a):
          > Już został w pamięci ;) Ale jako coś negatywnego. Zero pożytku z "jego" atrakcj
          > i, których nawet Niemiec nie chce ;) Poza tym ciągle zadaję pytania. Jaki pożyt
          > ek ma miasto z komory na Wojska Polskiego? Jaki pożytek ma z zabytkowego sracza
          > w koszarach na Artyleryjskiej (i znów te gów..ne zabytki) Jaki pożytek ma mias
          > to z zabytkowych wiat na Dworcu Zachodnim? Itd itp...
          > Może zróbcie ankietę w mieście (bo o świecie nie ma co mówić) kto w ogóle zna t
          > e zabytki przeze mnie wymienione? :) No i drugie generalne pytanie. Ile to nas
          > kosztowało pieniędzy i innych utrudnień np. wydłużenie prac drogowych, zasyfion
          > e stare miast już chyba trzeci rok.

W sumie racja. Jaki pożytek ma miasto z pozostałych zabytków? Żaden. Trzeba przeprowadzić ankietę, czy powinniśmy wydawać w ogóle jakieś pieniądze na ich renowacje.
          Jaki pożytek ma miasto z bibliotek? Żaden. Powinniśmy przeprowadzić ankietę wśród mieszkańców czy powinniśmy wydawać pieniądze na ich utrzymanie.
          Podobnie z teatrem. Kupe kasy ładujemy w coś, co zupełnie nie przynosi miastu pożytku. Zburzyć. A za tą kasę można pobudować więcej parkingów i zorganizować festiwal Disco - Polo z darmowym piwem i kiełbaskami.

Ogólnie - chcesz ankiety, to ją przeprowadź. Tylko nie zapominaj, że konsultacje społeczne mają w Polsce status jedynie opiniodawczy. Więc zastanów się może nad referendum w tej sprawie. Pokaż, że stać Cię na coś więcej niż piana na forum.
          • Gość: drum Błądzisz ogórek IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.13, 18:21
            Teatr i biblioteki odwiedza rocznie tysiące albo i dziesiątki tysięcy mieszkańców Olsztyna i nie tylko. A te gó...ane "zabytki" ilu odwiedza i zwiedza? Trudne pytanie? ;)
            • Gość: oOo Re: Błądzisz ogórek IP: *.olsztyn.mm.pl 28.04.13, 18:59
              drum zgadzam sie z przedmowca, idz toczyc piane gdzie indziej
            • o0gurek Re: Błądzisz ogórek 28.04.13, 19:05
              > Teatr i biblioteki odwiedza rocznie tysiące albo i dziesiątki tysięcy mieszkańc
              > ów Olsztyna i nie tylko. A te gó...ane "zabytki" ilu odwiedza i zwiedza? Trudne
              > pytanie? ;)

Genialne. A co z zabytkami do których co roku dokłada się grubą kasę, a których nikt nie odwiedza? Np remontowane kamienice? Zburzyć!!!!!!11

Na festiwal Disco Polo przyjdzie znacznie więcej ludzi niż chodzi do teatru i bibliotek. A jak podadzą darmowe piwo i kiełbasę to się zjedzie pół województwa.

Zapytaj się urzędników dlaczego, pomimo wcześniejszych ustaleń zrobili z pierwszej komory sarkofag i de facto uniemożliwili jej zwiedzanie. I zapytaj się również JRP odpowiedzialnej za inwestycję dlaczego nie zabezpieczono komory zgodnie z zaleceniami.
              A później uprawiaj swoją demagogię.

Zapomniałbym - przeprowadź wśród olsztyniaków ankietę na temat znajomości choćby Arystotelesa (bo pewnie o nim choć część słyszała).
              Jeśli okaże się, że jest mało znany, spalimy wszystkie jego niepotrzebne dzieła.

PS Owocnego trolowania.
              Jeśli nie jesteś w stanie nawet bezbłędnie przeczytać i napisać mojego nicka, to nie dziwię się że masz tak ogromne problemy ze zrozumieniem wartości dziedzictwa historycznego.
              • Gość: drum Re: Błądzisz ogórek IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.13, 22:45
                Zadałem proste pytania dotyczące konkretnego/ych zabytków, a ty znów swoje... Już zaczynasz mieszać i Disco Polo i Arystotelesa i kiełbasę i piwo i kamienice... Ja nie potrzebuję twoich nauk i mądrości. Oczekuję jedynie odpowiedzi. Mogą być krótkie, ale na temat.
    • Gość: drum Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i ra... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.13, 08:54
      Demokracja, to jest coś co chce większość. Większość nie chce gó...anych "zabytków"! Co w tym trudnego do zrozumienia? Po co głąbie mieszasz do tego książki, teatr? Brak argumentów?? Ja i inni mówimy o nikomu nie potrzebnych "zabytkach", z których nie ma żadnego pożytku. Ani wizualnego, ani finansowego, ani propagandowego, ani turystycznego. Garstka ludzi typu Bętkowski za publiczne pieniądze realizuje swoje i tylko swoje hobby. Jeszcze raz pytam. Poco to komu?? I te szyby mi zdjąć raz dwa z chodnika na Wojska Polskiego.
      • Gość: nodrum Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i IP: 80.50.234.* 28.04.13, 10:13
        drum, czytac ze zrozumieniem nie umiesz? Trudno zrozumiec tekst pisany prawda? To teraz powszeche, ale nie martw sie wystarczy zaswiadczenie i nikt sie czepiac nie bedzie. A teraz idz pokaz gdzie postawic nowe zolte barierki, wylac beton i polozyc asfalt. I zyj bezproduktywnie i nie dawaj przykladu. I daj sobie dalej robic papke z mozgu. Niedziela jest, do hipermarketu pojedz nowe telewizory poogladac, wozkiem po polbruku pojezdzic.
        • Gość: drum Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.13, 13:56
          Pisz poprawnie po polsku! Czytać tego bełkotu nie da się. Podstawówka chociaż skończona? Poza tym jestem zwolennikiem natury, a nie betonu i przeciwnikiem gó...anych (dosłownie) zabytków. Czytaj ze zrozumieniem nieuku.
      • Gość: do_drum Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i IP: 80.50.234.* 28.04.13, 10:53
        Szybe to firma z przetargu wstawila na podstawie projektu, a kto stworzyl projekt mozesz sprawdzic. Urzad Miasta na twoj wniosek udostepni ci dokumenty. Wiec nim zaczniesz kogos oskarzac, to sprawdz czy slusznie. Za pomowienia grozi ci odpowiedzialnosc karna drum i prokuratura bedzie umiala ustalic kim jestes. Buractwo i wiesniactwo przedstawiasz drum i prymitywne hejterstwo.
        • Gość: drum Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.13, 14:02
          Co to za słowo gimbusowskie :hajterstwo: ? Dla mnie nie znane niestety. Poza tym zacytuj mój tekst o oskarżeniach! Tylko cały. Nie wyrwany z konteksty np. bez nawiasów. Groźby też są karalne ;) Śmiał zasuwaj do sądu. Ja nie ukrywam się :) Nie kompromituj się. Jestem, byłem i będę przeciwnikiem "takich" zabytków! Zrozumiałeś?
        • Gość: drum Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.13, 14:08
          Chodzi o ten tekst? "I te szyby mi zdjąć raz dwa z chodnika na Wojska Polskiego." Proszę mi wskazać osobę imiennie oskarżaną?? ;)
        • Gość: drum Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.13, 14:23
          Dla mnie temat zamknięty. Zdania nie zmieniam! Już na nic nie będę ci odpisywał, a swoje zdanie będę przedstawiał, tak jak ty swoje.
        • Gość: drum Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.13, 14:34
          Cytat:
          "Choć społecznicy twierdzą, że zostali odsunięci od projektu, miasto zapewnia o uwzględnieniu ich uwag. - Komora jest zabezpieczona w sposób w pełni uzgodniony z wojewódzkim konserwatorem zabytków i według wytycznych stowarzyszeń omawianych na spotkaniu z prezydentem w grudniu 2010 roku - informuje Aneta Szpaderska, rzeczniczka Urzędu Miasta"
          Pełny artykuł, kto nam zafundował szklane szyby. P. Szpaderska jasno twierdzi kto był za
          olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,12284575,Pytanie_o_komore_Shone_a__To_komora__czy_grobowiec_.html
          Nie jestem Pan Roman ;)
          • Gość: drum Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.13, 14:45
            Czyli jest tak. Społecznicy (kto taki??) nie chcieli. Archeolodzy nie chcieli. Miasto nie chciało, ale zrobiliśmy tak inni chcieli ;) Ja nie chciałem, to jest pewne i stałe w moich wypowiedziach. Nie jestem ani społecznikiem, ani archeologiem, ani kimś z ratusza. To kto chciał??
            • Gość: ol Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.13, 19:52
              Zabezpieczenie komory przy al. Wojska Polskiego jest ewidentnie spartaczone. To jedyny powód jej "nieużyteczności". Jak słyszałem stowarzyszenia zaczęły ostatnio grzebać w dokumentacji obiektu i domagają się od prezydenta wyjaśnienia sytuacji. Komuś się chyba mocno już koło tyłka pali, skoro reaguje aż taką agresją.
      • Gość: J.S. Aspekt prawny jest jednoznaczny IP: *.dynamic.mm.pl 28.04.13, 23:24
        @drum Demokracja, to jest coś co chce większość. Większość nie chce gó...anych "zabytków"! Jak widzę nie za bardzo rozumiesz realia prawne. Coś może być uznane za zabytek i może być wpisane do rejestru zabytków w toku postępowania administracyjnego w sprawie wpisu do rejestru zabytków przez wojewódzkiego konserwatora zabytków tylko wtedy gdy on uzna to za uzasadnione i zgodne z ustawą, wiec jeżeli ktoś np. jakieś stowarzyszenie wystąpi z takim żądaniem to nie oznacza że obiekt ten od razu staje się zabytkiem rejestrowym. Często w takich przypadkach przed podjęciem ostatecznej decyzji wkz sięga po dodatkowe opinie ekspertów i tak też było przy okazji stacji ejektorowej Shone'a. Jak widzisz demokracja a tym bardziej jakaś bliżej nieokreślona większość niewiele ma z tym wspólnego.
        • Gość: ol Re: Aspekt prawny jest jednoznaczny IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.04.13, 07:54
          A ja sobie myślę, że cały ten wrzask jest spowodowany czymś zupełnie innym. Przeciwnikom tak na prawdę jest obojętne, czy to jest zabytek czy nie zabytek, jakiego on jest rodzaju, ("g...ny czy nie g...ny"), a nawet to, że trzeba będzie przeznaczyć na jego ochronę jakieś publiczne środki. Agresję wzbudza fakt, że został on znaleziony (a miał nie zostać), przerażenie - że trzeba go będzie zabezpieczyć. Przecież olsztyńscy fachowcy tego nie potrafią (vide jak im wyszło na al. Wojska Polskiego).
          Mnie z kolei przeraża, że ci sami fachmani nadzorują teraz budowę linii tramwajowych. Smutne.
        • Gość: drum Re: Aspekt prawny jest jednoznaczny IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.04.13, 08:10
          Pewnie i w tym przypadku będzie tak, że zainteresowani "wpiszą" to coś z Bałtyckiej do zabytków... Tylko co z tego? Co drugi-trzeci dzień czytam o olsztyńskich zabytkach. Jest ich już więcej niż w Rzymie. A pracy nie ma, dróg nie ma, chodniki jak ser szwajcarski, ścieżka nad Długim za prawie 6 milinów płynie, Bałtycka 1 km mają robić 3 lata, drzew już prawie w mieście nie ma, kilkanaście milionów wydane na remonty placyków itp itd... Naprawdę są potrzeby w tym mieście. Ale nie parę cegieł spod ziemi, czy stare poniemieckie pojemniki na fekalia, czy stare słupy elektryczne.... I kiedyś to wszystko zostało zasypane jako niepotrzebne. Raptem od kilku lat stał się cud i wszystko jest zabytkiem ;)
          • o0gurek Re: Aspekt prawny jest jednoznaczny 29.04.13, 08:34
            > Pewnie i w tym przypadku będzie tak, że zainteresowani "wpiszą" to coś z Bałtyc
            > kiej do zabytków... Tylko co z tego? Co drugi-trzeci dzień czytam o olsztyńskic
            > h zabytkach. Jest ich już więcej niż w Rzymie. A pracy nie ma, dróg nie ma, cho
            > dniki jak ser szwajcarski, ścieżka nad Długim za prawie 6 milinów płynie, Bałty
            > cka 1 km mają robić 3 lata, drzew już prawie w mieście nie ma, kilkanaście mil
            > ionów wydane na remonty placyków itp itd... Naprawdę są potrzeby w tym mieście.
            > Ale nie parę cegieł spod ziemi, czy stare poniemieckie pojemniki na fekalia, c
            > zy stare słupy elektryczne.... I kiedyś to wszystko zostało zasypane jako niepo
            > trzebne. Raptem od kilku lat stał się cud i wszystko jest zabytkiem ;)

Super. Widzisz potrzeby tego miasta. Więc zamiast pienić się i krytykować społeczników na forum, weź się do roboty. W czym problem rycerzu klawiatury?
            • Gość: drum Re: Aspekt prawny jest jednoznaczny IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.04.13, 08:46
              Bo w tym mieście nie da się nic zrobić... Można się pienić, szczekać, buntować, ale za dużo hamulcowych niestety. Za dużo ludzi dbających o własne interesy, a nie ogółu. Żebyś wiedział, że chętnie bym pochodził przy jakichś sprawach. Mam czas ;) Ale na razie skupiam się na krytyce ;) Widocznie jeszcze nie dojrzałem, albo jeszcze nie mam dość sił żeby podjąć walkę "uliczną" ;)
              • Gość: ol Re: Aspekt prawny jest jednoznaczny IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.04.13, 08:57
                Pozostaje Ci tylko dywersja albo mały sabotaż - kto wie czy już go od dłuższego czasu skutecznie go nie uprawiasz ;)
                • Gość: drum Re: Aspekt prawny jest jednoznaczny IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.04.13, 11:38
                  Nie nie. Nie jestem taki ;) Ja nawet nie jestem przeciwny zabytkom. Jestem jak najbardziej za, ale za tymi co są tego warte, a po drugie nie rozumiem jak to jest, że ratusz nigdy nie ma pieniędzy na remonty chodników, a zawsze są pieniądze na każdą wykopaną cegiełkę i pojemnik metalowy. Ile już wpompowano kasy na grzebanie pod Wysoką Bramą? Ile kasy poszło komorę na Wojska Polskiego? Ile na wiaty Dworcowe? Jest tak .Jutro coś gdzieś wykopią i zaraz miasto "zleca" to i tamto. Później finansuje wieloletnie wykopki. I nie ma problemów z kasą. A jak trzeba niespodziewanie wyremontować 30 m chodnika to nie ma pieniędzy. Priorytety, priorytety. Za tym jestem. Znalazł się zabytek. Ok. Opiszmy miejsce i czekajmy aż będzie nas stać na restaurowanie ich. A nie jak teraz od ręki jest to priorytet. Cegły leżą w ziemi 700 lat i te 10 lat wytrzymają ;)
                  • Gość: Kapitan Wrona Re: Aspekt prawny jest jednoznaczny IP: *.static.chello.pl 29.04.13, 14:23
                    Ale o co Ci chodzi z tymi wiatami? Nowe były by kilka razy droższe...o estetyce nie wspomnę :P
                    • Gość: drum Re: Aspekt prawny jest jednoznaczny IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.04.13, 14:40
                      Nie będę dla ciebie w sieci szukał, ale może sam. Jest gdzieś stwierdzenie wykonawcy, że właśnie taniej byłoby postawić nowe. Ale nie chodzi mi o to taniej -drożej.
                      • Gość: Kapitan Wrona Re: Aspekt prawny jest jednoznaczny IP: *.static.chello.pl 29.04.13, 15:11
                        > Nie będę dla ciebie w sieci szukał, ale może sam. Jest gdzieś stwierdzenie wykonawcy, że właśnie taniej byłoby postawić nowe. Ale nie chodzi mi o to taniej- drożej.

Co mam sobie sam? Oczywiście że miało być drożej, chodziło o przerób kasy. Wszystkie wiaty miały iść do likwidacji tylko dlatego że jakiemuś inżynierowi 20cm narożnika jednej z nich wypadał w ściance oporowej. Czubek. Wiata w wersji nowej miała wyglądać mniej więcej TAK. Twoja argumentacja jest mało warta. Poza tym ciekawe jakie masz kwalifikacje, żeby oceniać jaki zabytek jest a jaki nie jest warty? Przypominam - był pomysł rozwalenia budynku Poczty przy Pieniężnego, tylko po to żeby poszerzyć ulicę. Na szczęście czasem się czubków da powstrzymać. Inaczej rozjechali by miasto walcem, i nic by nie zostało tylko po to żeby sobie domek z basenem pobudować.
                        • Gość: drum Re: Aspekt prawny jest jednoznaczny IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.04.13, 15:49
                          Nie rozumiesz zwrotu poszukaj sobie sam? I że nie chodzi mi o taniej-drożej? No to pa.
                          • Gość: Łopa Re: Aspekt prawny jest jednoznaczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.13, 17:10
                            Z Miejskiego Zarządu Dróg i Mostów potrafią tylko powiedzieć "no to pa" ;)
          • Gość: oj,oj Re: Aspekt prawny jest jednoznaczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.13, 11:14
            @drum - Nie ma bo może te remonty są za drogie, na dodatek się ślimaczą a wykonawstwo jest na poziomie króla Ćwieczka, na dodatek przed realizacją rozpoznanie terenu i problemów było w zasadzie żadne.
    • Gość: drum Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i ra... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.13, 14:05
      I jeszcze jedno. Ile osób w mieście Olsztyn jest za inwestowaniem i pielęgnacją "takimi" zabytkami? Ilu?? Czy naprawdę stawiasz się ponad wszystkich? Jesteś najmądrzejszy, a wszyscy inni mający inne zdanie nie liczą się?
      • Gość: durumout Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i IP: 80.50.234.* 28.04.13, 14:54
        durum, analizowac tez nie umiesz. Nie mowiac o czytaniu ze zrozumieniem. Pisz dalej i sam odpowiadaj na wlasne posty. I nie wiem, kto cie wybral (?) na przedstawiciela mieszkancow miasta skoro juz tak o demokracji mowisz. Idz pluj jadem gdzie indziej.
    • Gość: olsztyniak Czegoś tu nie rozumiem IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.04.13, 09:31
      "- Nie mamy jeszcze oficjalnej informacji, że odkryty obiekt to element systemu Shone'a - odpowiada Aneta Szpaderska, rzecznik prasowy Urzędu Miasta w Olsztynie. - Czekamy na sprawozdanie archeologa, który był przy wyciąganiu studni i widział dokładnie, co odkopano w czasie badań".
      Bardzo dziwne. Prace "pod nadzorem archeologa" odbywały się podobno w czwartek, w sobotę o odkryciu napisały obie gazety, a jeszcze dziś rano (mamy już poniedziałek) Woj. Urząd Ochrony Zabytków twierdzi nie wpłynęło do nich żadne oficjalne zgłoszenie o odkryciu. Co to za nadzór, w czasie którego nikt niczego nie widzi?

• Gość: oj,oj Re: Czegoś tu nie rozumiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.13, 11:16
        Wariant olsztyński?
      • Gość: drum Re: Czegoś tu nie rozumiem IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.04.13, 11:19
        A ja mam inne pytanie w związku z tym "nadzorem". Czy p. Bętkowski jest archeologiem, czy tzw. społecznikiem? Bo jeśli archeologiem, to nadzór był, a jeśli społecznikiem, to jakim prawem kręcił się po terenie budowy? Osoby postronne mogą machać łopatą na takim terenie?
        • Gość: oj,oj Re: Czegoś tu nie rozumiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.13, 14:42
          Tak pewnie przyszedł w sprawie jednego i znalazł dodatkowo drugie. Teraz ważniejsze jest pytanie kto mu wręczył tę łopatę i jaki miał w tym interes?
          • Gość: ol Re: Czegoś tu nie rozumiem IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.04.13, 18:14
            To jest pytanie bardzo zasadnicze:
            "- kto Bętkowskiemu dał łopatę?"
            Równie "najważniejsze" jak pytanie w sprawie Targońskiego:
            "- skąd nastąpił przeciek?"
            Jak widać wszystko w naszym mieście jest związane z przeciekami, wodą, kanalizacją...
            • Gość: Warmiak Re: Czegoś tu nie rozumiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.13, 15:39
              A ja się pytam, kto go wpuścił do Górowa:
              gorowoilaweckie.wm.pl/154706,To-historyczna-ciekawostka-ale-wyjatkowo-zaskakujaca.html#axzz2TSjBMpHf
    • Gość: Olsztyniak Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i ra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.13, 23:32

Pomysł z szybką na Al. Woj. Pol. to turbotagedia i wydanie bezsensownie państwowych pieniędzy. Nic nie widać, szkło, marmury, bezsens. Taniej byłoby wymontować te rury i potem wstawić do muzeum, które planują urządzić w Olsztynie.
      • Gość: olsztyniak Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.12.13, 00:36
        Kolejna stacja przy Bałtyckiej do muzeum? A może do jakiegoś muzeum w Niemczech albo Wlk. Brytanii? W końcu nas na to nie satać, nie nasza technika, nie nasza cywilizacja.
        • kapitan_wrona Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i 22.12.13, 11:28
          Gość portalu: olsztyniak napisał(a):
          > Kolejna stacja przy Bałtyckiej do muzeum? A może do jakiegoś muzeum w Niemczech
          > albo Wlk. Brytanii? (...)

Doszły mnie już słuchy o pomyśle wyeksportowania za kasę urządzeń z którejś z komór do Berlina. Uważam ten pomysł absurdalny i (mam nadzieję) niezgodny z prawem.
          • Gość: Warmiak Re: Odkrycie przy Bałtyckiej. Miał być zabytek i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.13, 11:08
            Samemu nie skorztystać i innemu nie dać? Przecież miastu to niepotrzebne. Miasto potrzebuje kasy. Może np. urządzenia wypożyczyć na kilka lat w zamian za ich naprawę i konserwację. Zły pomysł? Jestem genialny! Warmiacy są generalnie genialni!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka