Dodaj do ulubionych

Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium

IP: *.makronet.pl 20.10.05, 21:12
Samorząd studencki się obudził. Zbliżają się wybory do władz tegoż samorządu,
a więc studenci winni "docenić" tą samopowielającą się sitwę i wybudzić z
jeszcze trwającego snu nocy letniej. I wybrać ludzi, którzy zrobią coś
użytecznego dla wszystkich studentów, a nie tylko potrafią zorganizować
ochlaj na Kortowiadzie. Niby nie wiedzą, co dzieje się w dziekanatach. A może
tak władze rektorskie przeznaczą trochę z funduszy, które zdzierają ze
studentów zaocznych na zorganizowanie dodatkowych etatów do obsługi tychże
studentów, wypisywania dyplomów itp.. Płacimy ciężkie pieniądze, a jesteśmy
traktowani jak.. no właśnie jak?
Obserwuj wątek
    • Gość: MK Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 20.10.05, 23:06
      W końcu może wezmą się za d.... świętych krów urzędujących w dziekanatach.
      Wielkie mi zdziwienie, ze studenci przyszli na ostatnią godzinę. A kiedy mieli
      to zrobić gdy wcześniej przez te 3 godziny dwa razy w tygodniu jaśnie panie
      raczyły przyjmować studentów?

A może Jego Magnificencja, superzarządca, jak głosiła kampania wyborcza,
      zauważy problem i wzmocni kadrowo dziekanaty na stałe, a nie jak gazeta trąbi o
      tym po raz któryś, że jest problem z odbiorem dyplomu. Z tego co wiem studenci
      i absolwenci sami przychodzą aby popracować w dziekanatach jako wolontariusze,
      żeby tylko szybciej otrzymać dyplom.

• Gość: Tom Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium IP: *.man.olsztyn.pl 21.10.05, 17:59
        Co do wolontariatu to racja. Członek komisi stypendialnej z tego co wiem
        otrzymuje pieniadze za swoja funkcjie + przyznane sobie zapomogi!!! itp. a inni
        studenci to niestety wolontariat..

Tak samo chore sa warunki przyznawania stypendiow socjalnych. Akademik
        podrozal, stolowka tez do tanich nie nalezy. Masz usawowy dochod ok dostajesz a
        jak Go lekko przekroczysz nie masz nic!!! socjalka i dofinansowania moim
        zdaniem pow byc osobno i dostepne dla kazdego studenta. UWM niestety stać na
        to, ale po co lepiej budowac nowe budyneczki.

...nowe budyneczki, studenci cwicza na starym sprzecie w laboratoriach, nowy
        jest - ale po co dawac go studentowi niech lezy! Jedna z katedr zakupila sprzet
        do badan za ok 1mln złotych i co z etgo jak nikt nie potrafi go obslugiwac!!! A
        studentowi karze sie placic za zbita zlewke!
    • Gość: AGA Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium IP: *.man.olsztyn.pl 20.10.05, 23:34
      ja czekam na dyplom od 04.02.2005 i jak na razie nie widzę szansy że szybko go
      dostanę, jakiś bliższy termin to luty 2006 - wtedy będę mogła cieszyć się z
      tytułu inżyniera, gdy już prawie będę magistrem. a stanie w kolejkach mnie nie
      ominęło, ale jeszcze gorsze od stania w kolejce jest sam kontakt z paniami z
      dziakantu które zawsze służą "dobrą radą".
    • Gość: Daro Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium IP: *.lw.net.pl / *.lannet.pl 21.10.05, 00:00
      Jarek opisany w owym artykule był chyba szczęściarzem , bo chyba sie dopchał
      prędzej do listy. Ja byłem przed dziekanatem około 6ej (nawet załapałem się na
      zdjęcie - stoję tyłem z plecakiem) i byłem na liscie 156-ty. Wina leży jak
      zwykle po stronie studenta - tak sie tłumaczą ludzie z dziekanatu - ale w tym
      roku prócz zmiany przepisów zaczęto wydawać formularze dopiero po 10-tym wiec
      jak zostało 7 dni to nikt sie nie dziwi ze sa kolejki. Poza tym obsługa w
      dziekanatach pozostawia wiele do zyczenia. Ale to juz inna historia...
    • Gość: zenek Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 21.10.05, 00:18
      Studiuje na PW i u nas to czlonkowie samorzadu studentow zajmuja sie
      przyjmowaniem wnioskow. Przyjmowanie odbywa sie codziennie, od 9-13, wiec nie
      ma kolejek.
      Z drugiej strony nawet takie rozwiazanie jest dosyc malo wydajne. Przeciez
      wystarczyloby uruchomic jakis system informatyczny i student skladalby podanie
      on-line, a rozne dokumenty wedrowalyby droga elektroniczna prosto z urzedow.
      Ale to nas napewno niepredko czeka, bo wtedy szanowni urzednicy i panie z
      dziekanatu nie mialyby co robic.
      • Gość: student Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium IP: *.ols.vectranet.pl 21.10.05, 07:23
        A co zrobic zeby dostac pieczatke w legitymacji na obecny semestr skoro zeby
        zaplacic ubezpieczenie trzeba zebrac wplaty z calej grupy i oddac w dziekanacie
        a to sie laczy ze staniem w kolejce od 5 czy 6??? hehe na prawie wiekszosc
        studentow chyba wroci ze swieta zmarlych bez znizek :P zalamka na tym naszym UWM
    • Gość: Jer Nowoczesność w domu i w zagrodzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 08:40
      A jaki był problem, żeby zorganizować zbieranie wniosków przez internet???
    • moniiq Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium 21.10.05, 09:08
      Samorząd studencki się nie przejmuje, bo przecież wiadomo że to oni obsadzają
      wszystkie komisje stypendialne a zatem stypy i tak sobie przyznają...
      • Gość: KIA Re:ZAPOMOGI I SAMORZĄD !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 12:47
        No własnie! Sami sobie przyznaja i znajomym!
        Zapomoga jest tylko przyznawana (w tym roku) dla osób które miały szczególny
        wypadek losowy- czytaj śmierć bliskiej osoby lub narodziny dziecka! ok tu
        możliwe,że też są potrzebne pieniądze, ale ja mam siostre niepełnosprawną!
        Chodzi do szkoły specjalnej, koszt też nie mały! Ale to nie jest wypadek losowy!
        Bo przecież w każdym domu jest dziecko upośledzone! :/ PEWNIE!!!
    • Gość: KIA Re: Wyjątkiem jest tylko dziekanat KŚi R!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 12:39
      Ave-o ile się orientuje to na innych wydziałach nie było aż takich kolejek! Na
      wydz. Rybactwa, było wszystko poukładane np: pierwszego tyg. przyjmowani byli
      studenci pierwszzego roku, na 2gi tydz. drugi rok (albo 2gi i 3ci nie
      pamietam)itd. indeksy odkłada sie bez kolejek na półeczki przygotowane w
      dziekanatach. lecz na wydz. Kształtowania środowiska i Rolnictwa jak zwykle
      wszystko na opak!Jest to chyba najwiekszy wydział na uczelni, więc i ma wiecej
      studentów!Do środy panie przyjmowały do 12ej i później kluczyk w dzrzwiach
      przekrecały i po ptakach! Ja stałam od 7ej (we wtorek)i udało mi się wielkim
      trafem wejść, ale za mna juz... MAGICZNY KLUCZYK dał o sobie znać, zamknięte.
      Stać od 7ej, bez ruchu praktycznie to kegosłup boli mnie do dziś-piątek!
      Mam propozycję, może od razu zdowotne wypłacać!
      • mameluch Re: Wyjątkiem jest tylko dziekanat KŚi R!!! 21.10.05, 13:03
        na Prawie i Administracji w środę podobno kolejka ciągnęła się przez cały
        budynek, na pewno część też nie zdołała się do środka dostać. na szczęście
        ominęła mnie niewątpliwie ogromna przyjemność czekania.
        • Gość: ToKu Nic dziwnego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 13:15
          Duże kolejki były już na Obrońców Tobruku, a po przeprowadzce na Warszawską
          długość pulpitu w dziekanacie, przy którym obsługuje się studentów uległa
          skróceniu. Co to oznacza? Ano, że wcześniej można było przy pulpicie upchnąć w
          goracych dniach 3 stanowiska i obsługiwać 3 petentów naraz, a teraz jeno 2 z
          najwyższym trudem.

Jak to jest, że na Uniwersytecie Gdańskim, czy też Warszawskim kolejki zdarzają
          się i owszem, ale rzadko i nie są tak horrendalnie długie, zaś na Wydziale
          Humanistycznym, czy też Prawa i Administracji UWM kolejka to standard, a czasem
          jest po prostu dłuższa niż kiedy indziej (na przykład teraz).
        • Gość: ja Re: Wyjątkiem jest tylko dziekanat KŚi R!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 21:42
          Widać cała nasza cudna uczelnia podupada! Za komuny były mniejsze kolejki! :)
      • Gość: MaC Re: Wyjątkiem jest tylko dziekanat KŚi R!!! IP: *.man.olsztyn.pl 21.10.05, 17:48
        Najwiekszy jestet Wydział nauki o Zywnosci
    • icywind Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium 21.10.05, 13:21
      Mam radę dla wszystkich, których "zarywanie nocy w celu zdobycia dziekanatu i
      stypendim" irytuje.
      Wystarczy udać się do dowolnego Urzędu Pocztowego i wysłać komplet dokumentów
      (formularze bezwzględnie poprwawnie wypełnione!) na adres Waszego dziekanatu.
      Bardzo ważne: musi to być list POLECONY i najlepiej PRIORYTET. Pamiętajcie - o
      złożeniu podania - decyduje data stępla pocztowego.
      Pozdrawiam kochanych studentów.
      • ontarian Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium 21.10.05, 18:18
        przeciez polecony sporo kosztuje
        a studenci z reguly sa biedni
        lepiej w kolejce postac
        a za zaoszczedzona kase browar kupic
    • Gość: quol Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium IP: *.olsztyn.mm.pl 21.10.05, 18:45
      A w dziekanacie politologii na Głowackiego nie było kolejki, mimo że składałem
      podanie ostatniego dnia około 11. Siedzą tam faceci zamiast starych bab i
      wszystko robią szybko i bez zbędnych ceregieli. Może po prostu trzeba starych
      pracowników wymienić na młodych, którym chce sie pracować!
      • ontarian Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium 21.10.05, 19:01
        tamtym babom tez sie chce robic
        ale w koncu to nie ich wina
        ze najpierw musza makijaz poprawic
        z paznokciami porzadek zrobic
        no i jakas kawusie na przebudzenie sobie strzelic
        ale zaraz po tym, to one od razu za robote sie biora
        • Gość: MK Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 21.10.05, 21:45
          ... i wtedy wredny zegarek pokazuje, że to już koniec pracy i trzeba iść do
          domu.
    • Gość: STUDENTA 3 ROK Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium IP: *.uwm.edu.pl 22.10.05, 11:43
      BIONZYNIRIA !!! PANIE SĄ MIŁE I WSZYSTKO POKAZUJĄ, JAK I CO WYPEŁNIĆ.JEŚLI
      TRZEBA COŚ DONIEŚĆ, TO ZAPISUJĄ NA KARTCE I WNIOSEK ZOSTAWIAJĄ DO
      UZUPEŁNIENIA.:)A JEŚLI MASZ JAKIEŚ ZŁE DOKUMENTY, TO CHYBA NIE JEST ICH WINA,
      CO?A PRZYJMUJĄ WNIOSKI DO 15!CZĘSTO OD SAMEJ 8.WIEM, BO WIDZIAŁAM.A KOLEJKI SĄ
      WSZĘDZIE, W KOŃCU "TROCHĘ" NAS TU STUDIUJE.WCZORAJ PO 11 MOŻNA BYŁO NORMALNIE
      WEJŚĆ I KOLEJKI W OGÓLE NIE BYŁO.
    • Gość: Pati Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 12:12
      Niestety było tak, jest i będzie!!! Ja kończyłam budownictwo w Kortowie i
      wiecznie były problemy z tymi zadufanymi babami z Dziekanatu . Dziekanat był
      czynny dla studentów od 9-12. Jednak nigdy nie był otwierany punktualnie ale za
      to zamykany był zawsze przed czasem. Widzę że nic się nie zmieniło, a nawet
      pogorszyło. Jeszcze o takiej paranoi nie słyszałam żeby trzeba było stać w
      kolejce w nocy żeby załatwić sprawy związne ze stypendiami itd.
      Panie siedzące w dziekanatach powinni wymienić na nowy team. Stare baby po 50-
      ce którym pracować się nie chce i w głowach się lasuje na EMRYTURĘ!!!!
      Szkoda słów, bo przecież to i tak nic nie zmieni :(((
    • Gość: rufio26 Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 23:17
      stypendia stypendiami, ale ja kurde czekam na dyplom i jakos sie doczekac nie
      moge obronilem sie w czerwcu i kicha kazali mi sie zapytac o dyplom na
      poczatku listopada a i tentermin jest bardzo watpliwy, moze do gwiazdki sie
      wyrobia i dostane prezent pod choinke, aha wspolczuje stypendystom troche mi
      was szkoda!!!! pozdro adzcie dzielni i wytrwali....:)
      • Gość: nika Re: Zarwać noc, zdobyć dziekanat i stypendium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 23:33
        Pani na WKSiR sa 'dosc młode'

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka