Dodaj do ulubionych

Szachownica myśli

29.12.02, 15:47
Życie zapętla się czasami, myśli małe supłają się z wielkmi, zaś uczucia
gubią sie w słowach niepoznanych, niezrozumiałych, często złych i
nieszczerych. Szachy to gra, którą rządzą bardzo ścisłe, niezmienne i
logiczne reguły. Przez to właśnie na szachownicy panuje ład i spokój,
którego tak bardzo czasami brakuje nam w sferze myśli. I uczuć.
---
<<<~~~~~~~~~~~>>>
Obserwuj wątek
    • Gość: jd Re: Szachownica myśli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 29.12.02, 15:51
      Napisałem w starym wątku, że ten tytuł nie bardzo mi sie podoba, ale już zaczął
      mi sie podobać.
      • brzoza2 Re: Szachownica myśli 29.12.02, 15:52
        Dzieki, chociaz jak powiedziałam w poprzednim - nie upieram sie.
        ---
        <<<~~~~~~~~~~~>>>
        • Gość: jd Re: Szachownica myśli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 29.12.02, 15:53
          Teraz już ja się upieram. (Z Dorotą tak szybko zdania nie zmienię).
          • brzoza2 Re: Szachownica myśli 29.12.02, 15:54
            Paskuuuda!
            ---
            <<<~~~~~~~~~~~>>>
            • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 15:58
              czy czekacie na mnie ?
              • brzoza2 Re: Szachownica myśli 29.12.02, 16:01
                Bez Ciebie watek się nie liczy.
                ---
                <<<~~~~~~~~~~~>>>
                • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 16:03
                  jest problem i opór materii, wątek musizałożyć jd - wybacz, inaczej słowa mi
                  się nie kleją - sprawdzone
                • brzoza2 Re: Szachownica myśli 29.12.02, 16:04
                  U nas jest straszna mgła - moze jd nie poszedł grac w obawie, ze zabłądzi na
                  salę. Albo nie trafi w piłke. A potem zgubu sie w drodze powrotnej. Biedny jd...
                  ---
                  <<<~~~~~~~~~~~>>>
                  • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 16:07
                    a okna masz już wymienione ?
                  • brzoza2 Re: Szachownica myśli 29.12.02, 16:08
                    rita - nie ma sprawy, w końcu kto tutaj na tym watku jest od myślenia? To jemu
                    za to płacą (pewnie i nie najlepiej, wszak myślenie w naszym kraju nie jest w
                    cenie!).
                    ---
                    <<<~~~~~~~~~~~>>>
                    • brzoza2 Re: Szachownica myśli 29.12.02, 16:10
                      okna wczoraj wykończyli, dzisiaj reszta porzadków i własnie zrobiłam sobie małą
                      przerwe w wieszaniu firanek
                      ---
                      <<<~~~~~~~~~~~>>>
                      • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 16:19
                        możesz zacząć świętowanie i wąchać zapacg świeżości , nowości i czystości.
                        Podpadlam chyba jd-owi.
                        • brzoza2 Re: Szachownica myśli 29.12.02, 16:22
                          Dlaczego podpadłaś? Pewnie poszedł grać w tę swoją cotygodniową siatkówkę, nie
                          bacząc na mgłę i że do domu daleko. Ale wróci, na pewno wróci.
                          ---
                          <<<~~~~~~~~~~~>>>
                          • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 16:26
                            wiesz co brzoza, wydaje mi się , że w Polsce w przyszłym roku będzie przewrót
                            gospodarczy i lawinowo bankrutujące firmy - czy u was też tak słychać?
                            • brzoza2 Re: Szachownica myśli 29.12.02, 16:32
                              Nie znam sie na gospodarce. Jeśli jednak miernikiem owego przewrotu mają byc
                              bankrutujące fitmy, to chyba juz mamy rewolucję. Wielu moich znajomych zwija
                              interesy, w prasie co chwila czytam o uadających firmach. Nie jest dobrze. Jak
                              powiadam - na ekonomii i gospodarce sie nie znam, ale za to znam sie na biedzie
                              ludzkiej, a tej jest coraz więcej.
                              ---
                              <<<~~~~~~~~~~~>>>
                              • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 16:42
                                coraz więcej ja ją widzę i zaczynam sie tym przejmować , jak wszystkim się
                                przejmuję, zaskoczyła mnie kolejna cukiernia, która wozi do mnie towar, mówiąc,
                                że zwija interes, to co wyprodukuje nie starcza na pokrycie kosztów, tak myślę
                                , że przyjdzie mi wozić ciasta z marketów, jak i opłatek wigilijny też był w
                                markecie do sprzedania - to wszystko wariactwo brzoza.
                                • brzoza2 Re: Szachownica myśli 29.12.02, 16:50
                                  Bardzo martwie sie o nasz kraj. Największym dziś problemem jest, moim zdaniem,
                                  gwałtowne ubozenie społeczeństwa i brak perspektyw. Z tego wynika takze brak
                                  poczucia bezpieczeństwa, a to jest przeciez jedną z naczelnych potrzeb
                                  człowieka. To sie pogłębia, podobnie jak recesja, ale przeciez sa to naczynia
                                  połączone.

<<<~~~~~~~~~~~>>>
                                  • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 16:56
                                    i co teraz będzie ? w starym roku jeszcze możemy ponarzekać, już widzę róznicę
                                    między wymawianiem wyrazów Wesołych Świąt czy Szczęśliwego Nowego Roku, są to
                                    teraz takie martwe życzenia bez duszy jak człowiek roślinka.
                                    brzoza , co myślisz o poezji Rafała Wojaczka
                                    • brzoza2 Re: Szachownica myśli 29.12.02, 17:15
                                      Mam jeden tomik wierszy Wojaczka - próbowałam teraz znaleźć, ale gdzies mi
                                      zniknął. Mam nadzieje, że nikt go sobie nie "pożyczył".
                                      To tragiczna postać. Miał kłopoty z alkoholem, ze soba, ze światem. Myślę, ze
                                      jedno wynikało z drugiego. Rzeczywiście był chory psychicznie (zdiagnozowany,
                                      ale mam pytanie: gdzie u poety z okreslona wrażliwościa przebiega granica
                                      między normalnością, a chorobą?) i chyba ostatecznie stąd te jego próby
                                      samobójcze. Ostatnia, w 1971 roku zakończona ostatecznie. Miał tylko 26 lat.
                                      Nie napisał zbyt dużo, ale to co zostawił - jest znakomite. Juz dawno nie
                                      zaglądałam do jego wierszy, ale dzieki rita za przypomnienie, chętnie wejdę w
                                      te klimaty - pomure, trudne, ciężkie, ale niezwykle pociągające.
                                      Znalazłam fajna stronę, zaraz podam Ci namiary.
                                      <<<~~~~~~~~~~~>>>
                                      • brzoza2 Re: Szachownica myśli 29.12.02, 17:16
                                        republika.pl/rafal_wojaczek/
                                        ---
                                        <<<~~~~~~~~~~~>>>
                                        • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 17:26
                                          myslisz, że to dobrze i normalne interesować się takim poetą pesymistycznym i
                                          tragicznym w tych czasch, kiedy wokoło sam trgizm

przychodzimy i odchodzimy
                                          • brzoza2 Re: Szachownica myśli 29.12.02, 17:40
                                            Jeśli tego typu lektura ma dodatkowo frustrować człowieka, to oczywiście lepiej
                                            po nią nie sięgać.
                                            Na ponure dni, na recesje, brak perspektyw, smutek, zawiedzioną miłość,
                                            trudności w zasypianiu lub skaleczony serdeczny palec prawej ręki proponuję
                                            zawsze Michała Zoszczenkę. Niestety, jego tomiki opowiadań (ja mam
                                            dwa: "Niebieska księga" wydana w 1972 roku przez Czytelnika w serii NIKE
                                            i "Rozkosze kultury" wydane w 1958 r. przez Iskry") dostepne dziś sa chyba
                                            jedynie w bibliotekach.
                                            Ale warto poszukac, to lektura ponadczasowa (szcególnie w odniesieniu do
                                            naszych polskich realiów)
                                            Warto troche sie posmiac, na przekór wszystkiemu, prawda?
                                            <<<~~~~~~~~~~~>>>
                                            • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 17:48
                                              ja czytam szchownicę, ale martwię się o innych ktorzy zaplatani są w takie typu
                                              literature, trzeba zacząć mysleć innymi katedoriami.
                                              idę coś porobić i za jakiś czas zajrzę - pa
                                              • Gość: jd Re: Szachownica myśli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 29.12.02, 22:12
                                                Naprawdę myślałyście, że jakieś ferie szkolne albo mgła pokrzyżuje nam
                                                siatkówkę? Kiedyś tu opowiadałem, że ze wzgledu na siatkówkę przesuwane są
                                                terminy imienin, urodzin, chrzcin, ślubów i inne takie, zaś trzy panie
                                                przywoływały siatkówke jako istotny argument w rozprawach rozwodowych.

Wszystkie sportowe życznie rity dziś się sprawdziły.
                                              • Gość: jd Re: Szachownica myśli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 29.12.02, 22:12
                                                Naprawdę myślałyście, że jakieś ferie szkolne albo mgła pokrzyżuje nam
                                                siatkówkę? Kiedyś tu opowiadałem, że ze wzgledu na siatkówkę przesuwane są
                                                terminy imienin, urodzin, chrzcin, ślubów i inne takie, zaś trzy panie
                                                przywoływały siatkówke jako istotny argument w rozprawach rozwodowych.

Wszystkie sportowe życznie rity dziś się sprawdziły.
                                                • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 22:24
                                                  hola, hola - wracamy do gniazdka , dziękuję brzozie za tymczasowe przechowanie
                                                  i proszę wracajmy na nasze miejsce.
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 22:32
                                                    brzoza - ja chcę cię pochwalić za temat wątku i treść wstępu, naprawdę zrobilo
                                                    wrażenie, więcej pochwał nie będzie , bo za to mozna oberwać
                                                  • Gość: jd Re: Szachownica myśli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 29.12.02, 23:10
                                                    Rita, zostajemy tutaj.
                                                    Brzozo, chyba jutro będę płacił ubezpiecznie w twoich okolicach. Masz jutro
                                                    jakiś tam dyżur?
                                                  • Gość: jd Re: Szachownica myśli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 30.12.02, 09:10
                                                    Rita, z okazji tak pięknego dnia, życzę ci potrojenia ilości dotychczasowych
                                                    urodzin, a także potrojenia tego wszystkiego, co ci się sprawdziło, zaś
                                                    podzielenie przez trzy tego wszystkiego, co przysporzyło ci samych bólów głowy.
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 20:36
                                                    dobra, jestem waszej woli poszłuszna, zostajemy tutaj.
                                                    Dziękujac za zyczenia zaspiewam wam pisenkę:

Tańcz głupia tańcz, swoim życiem się baw
                                                    Wprost na spotkanie ognia leć
                                                    Tańcz głupia tańcz, wielki bal sobie spraw
                                                    To wszystko co dziś możesz mieć

Tak jak myslałam, tylko ty i Paulina pamietają o urodzinach, ale to dobrze
                                                    nigdy się przez to nie starzeje, jeżeli nie ma urodzin to znaczy , że nie ma
                                                    lat, ale wiesz co popatrzę dzisiaj na stronkę detritusa gdzie jest szpital,
                                                    mozna by rzec , że urodzilam się w Olsztynie i umrę w Olsztynie tyle , że na
                                                    forum olsztyńskim :-)
                                                  • Gość: jd Re: Szachownica myśli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 30.12.02, 20:55
                                                    Piosenka jest zespołu Lady Pank.
                                                    To nie jest najgorszy rodzaj śmierci, jaki można sobie pomyśleć, ale jesteś
                                                    dopiero w jednej trzeciej drogi, więc nia ma tak łatwo.
                                                    A co popijasz?
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 20:59
                                                    nic nie popijam , siedzę jak myszka , żeby nikt nie wyczuł sprawy.
                                                    Ale wiesz, dzisiaj ani stronki nie przeczytałam , twoja ksiazka przegrała z
                                                    moim ulubionym czasopismie, który dziś przyniósł mi tata tomka, byłam
                                                    zaczytana, a poza tym trochę szampanów musialam sprzedć.
                                                    Pytanie - jakie to czasopismo
                                                    i jaki szampan wy będziecie popijać
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 21:16
                                                    ale wiesz co, słucham próbnych wystrzałów, które już się rozlegają
                                                  • Gość: jd Re: Szachownica myśli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 30.12.02, 21:26
                                                    Myślałem, że twoje ulubione czasopismo to Angora, ale tego nie przyniósł ci
                                                    raczej tata Tomka. On musiał przynieść coś tenisowego, ale nie jestem na
                                                    bieżąco. Kiedyś był taki ładny nieregularny miesięcznik Tenis, ale czy to
                                                    jeszcze istnieje?
                                                    No to ja wypiję za ciebie. Mam jakaś końcówkę Żołądkowej.
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 21:43
                                                    pamiętaj , że to gorzka ale jak się pije to jest słodka czyli gorzko-słodka

Tak to jest Tenis, jest nowy redaktor i obiecuje regularność, proszą o pisanie
                                                    na ich pocztę internetową, nawet o porady.
                                                    Ale najbardziej zadziwił mnie artykuł "Czekając na Fibaka" - można się uśmiać z
                                                    bzdur napisanych. Niech poczekają dam im mistrza na patelni i to większego
                                                    kalibru. A oni proponują bym chodziła po szkolach i sama wyłapywala talenty, a
                                                    przecież talent to nie wszystko, trening czyni mistrza. Zamieszczają zdjęcie ze
                                                    szkoły tenisa , gdzie 20 dzieci czeka w kolejce na odbicie piłki. Kpina odbiją
                                                    jedną piłkę na cały trening
                                                    ale piszą też ciekawe rzeczy jak to , że trener powinien przedstawić rodzicom
                                                    swoją filozofię, nie mówią jaką, ciekawe jaką filozofię mam przedstawić
                                                    rodzicom tomka - czekam na odpowiedz

13 stycznia szykuje się Wielki Szlem 2003 Australian Open i znów będzie
                                                    zarywanie nocek
                                                  • Gość: jd Re: Szachownica myśli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 30.12.02, 21:50
                                                    Rodzicom Tomka przedstaw oczywiście filozofię Włodzimierza Sołowjowa; ciekawe,
                                                    czy ci zabiorą dziecko?

Kto jest tym nowym naczelnym? Te dzieciaczki stojące 5 minut w kolejce na
                                                    odbicie piłki pamiętam dokładnie z Mery.
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 21:59
                                                    są duże zmiany w redakcji, przede wszystkim wydawana gazeta jest w Warszawie i
                                                    wszystkie stanowiska obsadzone są przez warszawiaków, czasopismo zaczyna mi się
                                                    podobać, mam go w sklepie, więc ci teraz nie podam.
                                                    Jest w niej duzo porad dla trenera, dla rodziców i zawodników , tyle że ciągle
                                                    im brakuje pieniędzy, to jak oni chcą rozwijać tenis. Stałe artykuły będzie
                                                    miał Fibak i wiem dlaczego
                                                  • Gość: jd Re: Szachownica myśli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 30.12.02, 22:13
                                                    Pan Wojtek lubi wszędzie mieć artykuły.
                                                    Wiem dobrze, że gorzka jest słodka.
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 22:19
                                                    no to pewnie się już upiłam nią - idę spać jd - dobranoc
                                                    Jutro Sylwester - Wszystkiego Najlepszego w Nowy Roku
                                                  • Gość: kazik Re: Szachownica myśli IP: *.proxy.aol.com 30.12.02, 22:29
                                                    szczerosc,radosc,pokora,milosc,staranie sie usilnie ze sprawiedliwoscia
                                                    pokonywac to,co nazywamy male,niewazne,a wtedy wielkie przemina jak wiatr,
                                                    uznanie,tak i imie pozostanie w pamieci.
    • brzoza2 Wszystkiego urodzinowego dla Rity! 30.12.02, 23:32
      Rita

W dniu urodzin (wybacz porę)
      Chcę Ci przesłać życzeń worek,
      Abyś zawsze sobą była,
      W śliskie drogi nie zbłądziła.

Żyj nam Rita fajnie, zdrowo,
      Ucz tenisa zawodowo (wimbledonowo!),
      Dzień przeplataj lekturami,
      Potem dziel się refleksjami.

Szukaj iskier nienazwanych,
      Słów w korale nanizanych.
      Stale nowych doznań, przeżyć,
      Uwierz w co się nie da wierzyć.

Ściskam Urodzinkowo-Ritkowo
      brzoza
      ---
      <<<~~~~~~~~~~~>>>
      • brzoza2 Re: Wszystkiego urodzinowego dla Rity! 30.12.02, 23:54

Rita - późno przyszłam do domu, ale własnie spełniam toast za Twoje szczęście
        czerwonym wytrawnym winem!
        Bardzo lubie czerwone wino. Gorzką żołądkową rozczarowałam sie swego czasu -
        sądząc z nazwy spodziewałam sie intensywnej goryczki, tymczasem poczułam
        słodycz niespodziewaną. Goryczki nie jest dużo, ale wódeczke pije sie
        sympatycznie, gładko, az nadto gładko...
        Kiedys także gustowałam w orzechówce. Dzis jednak zdaje mi sie byc zbyt mocna
        (a może to ja jestem zbyt słaba?)
        No i oczywiście gdy jest potrzeba, zawsze gotowa słuzyć pomocą czysta polska
        wódka. Po prostu. Mój mąż kiedys mawiał: "wódeczka pita w miare nie szkodzi
        nawet w duzych ilościach". Dziś mój luby gustuje we wspomnianym czerwonym
        wytrawnym i piwie w ilościach niemałych.
        Twoje zdrowie Rita!!!!
        Dołączam sie do życzeń jd - wszystko, co dobre, pomnozyc przez trzy, a co złe -
        na trzy podzielić!
        ---
        <<<~~~~~~~~~~~>>>
        • Gość: rita Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.12.02, 07:06
          dzięki brzoza, faktycznie gorzkażąłądkowa wciaga, tak by się ją piło i piło.
          Dziś równiez świętujemy, chyba już wszyscy.
          i jeszcze wierszyk, ależ ty jesteś operatywna i tej operatywności życzę ci w
          Nowym Roku
          • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.12.02, 17:47
            taki ruch w sklepie życze sonbie cały rok , chyba dziś większość narodu bedzie
            chodziła pijana.
            jd - wiec redaktorem naczelnym jest Karol Stopa, który jak pisze po przez
            strone internetową chce uzdrowić tenis.
            Na haslo Czekajac na Fibaka wysłałam maila o tresci - podam Wam mistrza na
            patelni i odzew dostalam natychmiastowy. Redaktor prosi o więcej szczegółów.
            No to zrobiłam sobie szachownicę, tak bardzo wołali o tego mistrza, że starałam
            się na ten nowy rok uspokoić , że będzie.
            Teraz jd mamy dylemat, czy chować naszego mistrza jeszcze pod kloszem, czy juz
            go stopniowo reklamować. Żebyś czasami nie miał wątpliwości, tomek dobrze gra,
            jak na swój wiek, jego lekkość uderzeń z wielką siłą tego malego chłopca to
            uczta wzrokowa dla sympatyków tenisa.
            Cieszę się , że rok zaczynam z tak silną motywacją i teraz jeszcze bardziej
            wierzę w ten sukces. Dziś rozmawialam nawet z tatą tomka i również jest w ten
            sukces zaangażowany.

Wiesz jakie życzenia chodzą między ludżmi aktualnie - wszystkiego najgorszego
            sobie skladamy, taj jak życzy się złamania rakiety, czy nart, czy długopiów itd.
            • Gość: jd Re: Szachownica mysli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.12.02, 18:32
              Ach, jak zaszalała Brzoza poetycko, i nie ma żadnej wątpliwości, że nie
              inspirowała sie swym ulubionym poetą Wojaczkiem.
              Brzozo, byłem wczoraj płacić ubezpieczenie, widziałem sie z Danusią,
              promieniowała optymizmem, aż miło było popatrzeć. No i gratuluję polepszającej
              się kondycji firmy, może niedługo wykupicie tych obok.

Rita, Karol Stopa często komentuje turnieje na Eurposporcie, może będzie i
              niedługo na Australii.
              No nie wiem, na ile masz zdradzać im geniusz Tomka. Z jednej strony, może to
              przynieść rozliczne korzyści, z drugiej - może przyjechać pan Wojtek i wszystko
              spieprzyć. Musisz posłuchać swej słynnej, bezbłędnej intuicji.
              • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.12.02, 20:21
                Gość portalu jd napisał:
                moze przyjechać p. Wojtek i wziąść pózniej tomka sukcesy za swoje
                i właśnie się tego obawiam i tego nie
                zrobię
                Luz bluz w niebie same dziury - jd piję jak każdy dziś
                • Gość: jd Re: Szachownica mysli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.12.02, 20:51
                  Luz bluz (w niebie same szczeliny), rita. Szalej bez skrupułów.
                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.12.02, 20:54
                    ty też - moze mi opiszesz ścięte topole nad jeziorem Dlugim
                    • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.12.02, 20:59
                      dzisiaj mam prawdziwe szaleństwo, samiutka , dzieciaki na Sylwestrze , przyjdą
                      jutro, a ja luz bluz, oczywiście tylko na tym wątku

już napisałam Stopie , żeby się uzbroili w cierpliwość, przeciez wiesz pózniej
                      mi go odbiorą i powiedzą , że znależli talent - dobrze myslę jd
                      • Gość: jd Re: Szachownica mysli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.12.02, 21:09
                        Męża też gdzieś wysłałaś?
                        Z Tomkiem masz stuprocentową rację. Ale w pewnym momencie i tak zaczną polować
                        na dziecko kumple pan Wojtka.

U mnie też jest spokojnie. Kubuś u narzeczonej, Maciek w Zakopanem.

Chcesz o tych topolach, z czasów gdy jeszcze były? Ale nie siedź tu ciągle.
                        Masz szaleć sylwestrowo.
                      • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.12.02, 21:11
                        nie martw się jd , upijam się tylko szmpanem, lubię szapan uderza do głowy i
                        sprawia , że jestem w dobrym humorze.
                        Na jutro przygotowalam ci cytat Pilcha aby dobrze otworzyć nowy rok
                        W tv nie ma zadnego godnego programu i chyba wróce do twojej ksiązki, ktora
                        wziełam do domu.
                        Baw się dobrze jd
                        • Gość: jd Re: Szachownica mysli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.12.02, 21:15
                          Absolutnie nie zgadzam się na plany lekturowe. Puszczaj muzykę, dyskotekuj. Ja
                          zaraz opowiem o topolach. Ale też pokiwam się przy Reni Jusis.
                        • Gość: Andulka Re: Szachownica mysli IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.9.* 31.12.02, 21:17
                          Witaj Rito, ja się upijam węgierskim półsłodkim winem Kadarka Rosenthaler.
                          Pycha, też daje dobry humor i ma tę zaletę, że korek się na ogół rozsypuje,
                          więc trzeba wypić całą flaszkę :))))) . Wszystkiego dobrego w nowym roku i
                          spóźnione ale serdeczne urodzinowe (dopiero sie doczytałam miedzy wierszami
                          jakiegoś wątku) :)))))))
                          • Gość: jd Re: Szachownica mysli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.12.02, 21:57
                            Jak sięga moja pamięć – a sięga daleko – od polanki przed mostem aż po wyjście
                            na Bałtycką koło Związku Wędkarskiego (nawet gdy jeszcze nie było budynku
                            Związku Wędkarskiego) co jakieś 20- 40 metrów rosły topole. Co ja mówię topole?
                            Wcielone idee topoli, topole doskonałe; jak ktoś na nie spojrzał, to miał przed
                            oczyma definicję topoli. Rosły jakieś 5-10 metrów od brzegu, później za nimi
                            (oddalając się od jeziora) była – odrobinę wyżej – ścieżka spacerowa, a jeszcze
                            dalej siatki ogródków, które to ogródki wznosiły się delikatnie jakieś 80
                            metrów ku tyłom domów na Alei Przyjaciół (strona numerów parzystych). Topole
                            były ogromne: ich pnie objąć mogły dopiero ze 2-3 osoby, wysokie były na chyba
                            50 metrów. Oddzielały świat jeziora od świata domów, codziennych ludzkich
                            spraw, kłopotów i problemów. Gdy je ścięto zrobiło się łyso okrutnie, a
                            wyrosłe, zazwyczaj nieudane, dobudówki do domów jakby włażą do jeziora,
                            kretyńsko mieszając wszystko: cegły i tynki z lasem, uprawne badyle z taflą
                            jeziora. Najprzyjemniej było w lato usiąść przy topoli od strony jeziora,
                            oprzeć się o jej 3-osobowy pień i gapić się bez sensu na przeciwległy brzeg. By
                            jednak nie wyszło zbyt sentymentalnie, dodam, że topola główna (przy zejściu
                            koło sklepu, na która wpadało się, gdy zjeżdżało się zimą na sankach) służyła
                            czasami jako główne miejsce oczekiwań na wyniki poszukiwania wczorajszego
                            topielca. W lato topole miały gęste zielone liście, sięgające tak wysoko, że
                            dawały mi jeszcze jedno poczucie bezpieczeństwa: otóż moja babcie w późnych
                            latach 50-tych i wczesnych 60-tych liczyła się całkiem poważnie z możliwością
                            wybuchu kolejnej wojny światowej, i ja w tej sytuacji też się z tym liczyłem.
                            Zresztą kryzysy koreański, węgierski, berliński, kubański, wietnamski czyniły
                            to przekonanie w miarę racjonalnym. Ja byłem na tą sytuacje przygotowany:
                            miałem zaplanowane, że gdy wejdą Niemcy, to schowam się na szczytach topoli, a
                            oni są za głupi, by mnie tam znaleźć. A teraz topoli, kurczę, nie ma.
                            • Gość: Andulka Re: Szachownica mysli IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.9.* 31.12.02, 22:17
                              Janusz, strasznie Cię te topole rozżalily, bo przywędrowały tu aż z innego
                              wątku. Pooglądałam sobie więc zimowe pejzaże znad Długiego na stronce
                              detritusa, ale nie jestem pewna, czy to co widzę to rzeczone topole jeszcze nie
                              ś.p., czy inne drzewa. Z rzadka coś na kształt topoli wystyrka znad domów, ale
                              nie na tyle gęsto, żeby ew. przysłonić pożal się Boże przybudówki na domach w
                              osiedlu.
                              • Gość: jd Re: Szachownica mysli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.12.02, 22:19
                                Detritus robił zdjęcia już po egzekucji i zimowe, więc tego wszystkiego w ogóle
                                chyba nie widać. Jutro obejrzę dokładnie.
                                • Gość: Andulka Re: Szachownica mysli IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.9.* 31.12.02, 22:47
                                  Łojezu. Ale masz skojarzenia. Aż mi się zimno zrobiło mimo, że flaszka już
                                  pokazuje dno.
                                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.12.02, 23:17
                                    wiem o co wam chodzi , o delikatne usuniecie mnie z forum, zaczynam mysleć
                                    • Gość: jd Re: Szachownica mysli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.12.02, 23:19
                                      Żadnych delikatności. Albo brutalnie idź spać, albo brutalnie zostań.
                                      • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.12.02, 23:22
                                        żadne albo albo , może zdecydujesz jd
                                        • Gość: jd Re: Szachownica mysli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.12.02, 23:25
                                          A ile wypiłaś w sumie?
                                          • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.12.02, 23:27
                                            w sumie zaczynam trzeżwieć o północy druga tura
                                            • brzoza2 Re: Szachownica mysli 31.12.02, 23:39
                                              Ja tu wpadam z życzeniami jeszcze przed północą, a wy sobie imprezkę
                                              organizujecie!
                                              Buziaczki i baloniki noworoczne!

---
                                              <<<~~~~~~~~~~~>>>
                                              • Gość: jd Re: Szachownica mysli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.12.02, 23:49
                                                Sto lat wszystkim.
                                              • Gość: jd Re: Szachownica mysli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.12.02, 23:51
                                                Sto lat wszystkim.
                                              • Gość: jd Re: Szachownica mysli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.12.02, 23:52
                                                Sto lat wszystkim.
                                                • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 00:11
                                                  tylko nie mnie
                                                  • Gość: rta Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 00:20
                                                    chyba, że będzie mną sie opiekował jd - tera z to jestem calkowicie pijana i
                                                    wlożyłam okulary, żeby lepiej widzieć
                                                  • Gość: brzoza2 Re: Szachownica mysli IP: *.chello.pl 01.01.03, 00:23
                                                    A ja zdjęłam okulary, bo mi sie od tych petard i fajerwerków za bardzo
                                                    rozjasniły.
                                                    Życzę Wam takich jasności, jak dzisiejszej nocy.
                                                    pa pa, uciekam, bo mi młodziez na głowe wchodzi!
                                                    Niech sie święci i trwa!
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 00:31
                                                    tak jest brzoza, ajaśnialo mi w glowie - tak wyglada pijana upadla kobieta,
                                                    doczekalam się wejscia smoka
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 01:09
                                                    życie zapętla się sie czasami, ale to nazywa się świństwo
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 12:37
                                                    może posprzatajmy po tej szalonej zabawie, od czego zaczniemy ?
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 15:09
                                                    Andulko , ja juz umylam naczynia a ty ?
                                                  • Gość: Andulka Re: Szachownica mysli IP: *.chello.pl 01.01.03, 16:20
                                                    Stoją w zlewie. Raptem dwa kieliszki. Ten drugi to dlatego, że dziś kończyłam
                                                    flaszkę.

To na pewno jestem ja, tylko czasem nadaję z innego komputra :)))
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 16:25
                                                    Andulka wejdz, na chwilę do Laydy
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 16:29
                                                    chodzi mi o wątek Lady
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 16:33
                                                    czekam,
                                                  • Gość: Andulka Re: Szachownica mysli IP: *.chello.pl 01.01.03, 16:34
                                                    Ale gdzie on jest? Namiary podaj. Miotam sie po forum i widzę, ze nie widzę :(
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 16:35
                                                    pierwsz od gory
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 17:44
                                                    Andula, wracamy na ten wątek
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 17:53
                                                    Andula, czy zostało ci jescze trochę wina ?
                                                  • Gość: Andulka Re: Szachownica mysli IP: *.chello.pl 01.01.03, 18:01
                                                    Pół flaszki miało zostać, to i zostaje.
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 18:15
                                                    Andula , ta Lady , zorientowałam się jest nieodpowiednią partnerką do rozmowy -
                                                    wybacz, nieswiadomie sama wdalam sie w te rozmowy,
                                                  • Gość: Andulka Re: Szachownica mysli IP: *.chello.pl 01.01.03, 18:20
                                                    Ale i ja muszę już wrócić do siebie. Spróbuję wieczorem odpalić truchło zwane
                                                    moim komputerem i zajrzeć tu znowu. Na razie :)))
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 19:01
                                                    tego sobie nie wybaczę, aby Andulka nie myślała, że nie chcę z nią rozmawiać
                                                    sprowadziłam ją na złe tory, same szczeliny mam
                                                  • Gość: jd Re: Szachownica mysli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.01.03, 19:32
                                                    Cześć, miałem pracowity dzień. Rita, czyżbyś przypuszczała, ze Lady to również
                                                    twój słynny wielbiciel?
                                                  • Gość: rita Re: Szachownica mysli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 19:45
                                                    nie jestem pewna, sprawdziłam najpierw wątku Utrzymujmy kontakt i wszystko było
                                                    wporządku więc zaczełam ze starą znajomą rozmawiać - jd dziś to ja niczego nie
                                                    jestem pewna oprócz str 207
    • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 20:04
      jd - zdajesz sobie sprawę, że teraz w tym wątku nie będę poruszać wielu spraw,
      nie umię rozmawiać, ze wszystkimi
      • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 20:59
        Andulko, zgłoś się, zjawił się jd a twoje zatroskanie sięgało zenitu
        • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 21:18
          jd - co zrobiłeś ze swoim starym komputerem ?
        • Gość: Andulka Re: Szachownica myśli IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.9.* 01.01.03, 21:33
          Jestem, jestem, odpaliłam to stare truchło
          • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 21:35
            ale mamy pecha , jd pojawił się i znikł
            • Gość: Andulka Re: Szachownica myśli IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.9.* 01.01.03, 21:43
              Ale dał znak życia. Może jeszcze kończy jakąś pracowitą robotę. Na przykład
              ogląda ze szkłem powiększającym zdjęcia jez. Długiego na stronie Detritusa,
              żeby dostrzec ślady po topolach ;)))
              • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 21:45
                też, że topole posadzili, mogli wsadzić świerki i teraz by je tylko oświetlili
                lampkami - to byłby urok
                • Gość: Andulka Re: Szachownica myśli IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.9.* 01.01.03, 21:52
                  Domofon właśnie rozdarł japę. Idą niespodziewani goście. Sorry, ale muszę
                  wyłączyć truchło i włączyć wodę na herbatę. Do jutra :)
                  • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 22:03
                    co za pech Andulko, właśnie pojawił się jd , wyrzuć gości
                  • Gość: jd Re: Szachownica myśli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.01.03, 22:04
                    Rita, strona 207 jest dość neutralna, wiec nietrudno sie z nią wstępnie
                    zgodzić. Odniosłem wrażenie, ze próbujesz profanować pamięć o topolach. Chyba
                    jednak Lady to nie książę. No i ponuro zabrzmiało to, że nie będziesz już tu
                    szczerze pisać, tego co ci w sercu gra.

Słuchajcie, ja wieczorami mam dosć ograniczony dostęp do maszyny.
                    • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 22:07
                      co zrobiłeś ze strym komputerem
                      • Gość: jd Re: Szachownica myśli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.01.03, 22:09
                        Kubuś korzystnie sprzedał rzęcha.
                        • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 22:11
                          a juz podejrzewałam, że rozmawiam z twoją żoną
                    • lady_makbet1 Re: Szachownica myśli 01.01.03, 22:09
                      Wybaczcie, ze sie wtrace, ale stanowczo nie jestem ksieciem.
                      Jesli jednak Rita nie ma ochoty ze mna rozmawiac, to nikt je do tego nie
                      zmusza!
                      Pozdrawiam.
                      • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 22:19
                        chyba do mnie nie masz pretensji, sama włączyłam się do dyskusji, jesli cię
                        obrazilam to wybacz
                      • Gość: jd Re: Szachownica myśli IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.01.03, 22:20
                        Moja żona jest bardzo sympatyczna, szczera i otwarta. Mimo rozlicznych przejsć
                        nie nazwałaby się Lady Makbet.
                        • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 22:25
                          ale może Andulka
    • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 22:40
      dlatego pytałam się o komputer
      • Gość: Luk Re: Szachownica myśli IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.03, 20:25
        o jak milo !!!
        jestem szachista i mam nadzieje komus przylozyc mata !
        • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.01.03, 20:28
          tak jest, koniec gry

SZACH I MAT
          • Gość: rita Re: Szachownica myśli IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.01.03, 21:11
            Ciekawe co na to Marek Aureliusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka