Gość: Olka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.03, 21:30 Brawo! Jest nadzieja, że skończy się problem z "niespodziankami" na trawnikach! Tak trzymać!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Obserwator Re: Szalet dla psa IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 06:01 Jeżeli ktos jest miłośnikiem psa powinien być też milośnikiem ludzi.Dlaczego więc właściciele psów w sposób nagminny "umilają" innym życie poprzez zmuszanie chodzenia po psich odchodach.Krew mnie zalewa jak widzę osobę z psem,która mieszka 300 m od miejsca budynku przed którym załatwia się jej pies.Prezent dla innych.Niech pozwoli pupilowi załatwić potrzebę pod drzwiami swego mieszkania a następnie wyjdzie z nim na spacer,Tak będzie sprawiedliwie.Pomysł stworzenia szaletów -wybiegow dla psów jest bardzo dobry.Kto tylko to zrobi? Rady Osiedla mają ograniczone pieniądze z Miasta i nie mogą realizować inwestycji,które są niezbędne na Osiedlu.Ratusz w rym nie pomoże ,ponieważ nie ma pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theedge Re: Szalet dla psa IP: *.tvk.tpsa.pl 04.02.03, 06:40 Gdzies ostatnio czytalem ze Polska to nieustajacy "Mis"... hehe Skad Ci ludzie biora takie pomysly.. hehe. Psy beda sie zalatwialy dlatego ze mamy takie spoleczenstwo, zadne nakazy i szalety dla psow???? nic tu nie zmienia. Ja tez mam psa, i po nim nie sprzatam jak zdecydowana wiekszosc wlascicieli psow, choc przyznam szczerze ze kiedys widzialem jednego goscia ktory sprzatal kupki po swoim pupilu. Ale ostatnio jakos przestal.... ciekawe dlaczego? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazuki Re: Szalet dla psa IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 07:29 Zwykła polska mentalność. Jak powiedział kiedyś jeden poeta "Już ta Polska mi obrzydła, bo za dużo święconej wody, a za mało mydła" Pomysł jest dobry, gorzej z realizacją,mam nadzieję, że nie rozbije się o to, że nikt, ani miasto, ani spółdzielnie nie wykorzystają tematu EKO-DEFEKACJI. Lecz chciałbym się mylić. Kultura polega na tym aby to miasto nie było obstrzone kupkami naszych pupili chyba, że lubimy się pławić w gów.... Odpowiedz Link Zgłoś
angela-rt Re: Szalet dla psa 04.02.03, 10:10 Gość portalu: theedge napisał(a): > Gdzies ostatnio czytalem ze Polska to nieustajacy "Mis"... hehe Skad Ci ludzie > biora takie pomysly.. hehe. Psy beda sie zalatwialy dlatego ze mamy takie > spoleczenstwo, zadne nakazy i szalety dla psow???? nic tu nie zmienia. Ja tez > mam psa, i po nim nie sprzatam jak zdecydowana wiekszosc wlascicieli psow, > choc przyznam szczerze ze kiedys widzialem jednego goscia ktory sprzatal kupki > po swoim pupilu. Ale ostatnio jakos przestal.... ciekawe dlaczego? ;-) No to Ladnie świadczy to o Tobie..sprzątanie nalezy zacząc od własnego podworka!!i jasne ze takie miejsca nie bedą zbawieniem,poniewaz własciciele psow muszą najpierw nauczyc sie czystosci.Ja gdy wychodze z psem zawsze mam woreczek i sprzątam po swoim psie,nie lubie sama wchodzic w takie niespodzianki,dlaczego mam serwowac je innym?!Odrobina wyobrazni!!!to nie wstyd sprzątac gdy sie nabrudziło,lub nabrudził nasz pies.. ;-)))angi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cez Re: Szalet dla psa IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 08:16 właściciele psów tak bardzo kochają swoje pupilki,że pozwolą im załatwiać swoje potrzeby wszędzie gdzie jest to możliwe(nawet na klatce schodowej) i nie sądzę,żeby ktokolwiek z właścicieli posprzątał(poza sprzątaczką której za to płacą).A może zamiast wydawać pieniądze na "szalety" do których nikt swojego pieska nie wpuści(żeby się nie "wybrudził")należy pomyśleć o uświadomieniu właścicieli,że jeżeli umieją przytulać i traktować pieska jak"członka rodziny",to wypadałoby także nauczyć się po nim posprzątać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azor Re: Szalet dla psa IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 10:44 Ciekawi mnie to jak właściciele nakłonią pieski do sikania w specjalnie dla nich przeznaczonych szaletach a nie np. pod ukochanym drzewkiem czy naznaczoną ulubionym zapachem opona najbliższego samochodu...Powodzenia panowie i panie Szydełko!.....(ciekawe swoją drogą jak Szarik załatwiał swoje potrzeby w czołgu?!) Sam osobiście nienawidzę szaletów miejskich więc nie zdziwiłbym sie widząc niechętne im pieski... Lepiej żeby własciciele mogli nabyć worki z patyczkami do sprzątania odchodów ich pupili , tak jak to ma miejsce np. w Stanach... A drzewka w mieście powinny być ogrodzone tak żeby utrudnic dostep zwierzakom do pni. Co do kotów, to każda piaskownica na osiedlu powinna być zamykana na noc, żeby dziecko nie wykopało sobie oprócz zamku z piasku jeszcze jakiegoś "ozdobnika" czy nie nabyło jakiej choroby...Gdzie są dawne ogródki jordanowskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: relista Re: Szalet dla psa IP: *.w / 192.168.10.* 04.02.03, 11:32 Szanowni, bezkrytyczni zwolennicy pomysłów p.Borowskiego! Nie posiadam psa ale proponuję zastanowić się nad kilkoma kwestiami: 1.dlaczego zarzucono tego typu pomysły w miastach na których chce wzorować się p.Borowski? 2.w jakiej odległości od miejsca zamieszkania i gdzie umiejscowić takie przybytki aby pies zdążył "to" donieść(tu liczę na zwolenników np.ze Starego Miasta), 3.co się stanie gdy psy(i suki)różnej rasy i wielkości wyprowadzane przez swoich właścicieli z reguły o stałych porach spotkają się w takim przybytku, 4. w związku z pkt. 2 i 3 ile w takim razie takich przybytków nalezy uruchomić, 5. w jaki sposób psa który latami załatwiał się w trawie nauczyć aby załatwiał się tu i teraz, 6. i wreszcie hm...problem rzadkiej kupy... Myślę, że zastanowienie się nad tymi problemami da odpowiedź na pytanie o sens tego typu działań.Proponuję jednocześnie aby w przypadku zmarnowania publicznych pieniędzy na wprowadzeniu takich zasad (a tak na pewno się stanie)kosztami został obciążony Sam Pomysłodawca.Nawiasem mówiąc najlepszym sposobem na pozbycie się psich( i nie tylko) odchodów byłoby zakazanie posiadania zwierząt.Podejrzewam, że Pomysłodawca już nad tym pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala M. Re: Szalet dla psa IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 12:15 Posłuchaj realista, jesteś z tzw.przekornych osób. Jest brud i smród, to niech będzie - a co ty robisz, a może wymienisz sobie pampersa, bo już ci zaczyna śmierdzieć. Ja jestem za tym, aby to jakoś unormować. Jeżeli tego nie można w taki sposób, to ty wymyśl coś lepszego. Jak już mówili inni pomysł jest niezły, tylko czy ktoś go będzie chciał zrobić. Miałam kiedyś pomysł spróbować pierwszy raz, i udało się i było przyjemnie. Więc poprostu należy spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: relista Re: Szalet dla psa IP: *.w / 192.168.10.* 04.02.03, 12:21 Posłuchaj Alu, pampersa to raczej ty możesz sobie zmienić.Zadałem kilka logicznych pytań.Jak nie masz zamiaru dyskutować na poziomie to nie zabieraj głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
angela-rt Re: Szalet dla psa 04.02.03, 12:22 Moze nie zmusi sie psa do zalatwiania w danym miejscu,ale mozna zmusic siebie by posprzątać po własnym pupilu,wystarczy woreczek i dobre checi,a bedzie nam sie czysciej zylo!!! ;-)))angi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala M. Re: Szalet dla psa IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 12:55 No właśnie realisto, jeżeli znasz swoje realia, to widzę z tego, że robisz pod siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Po co powołana została Straż Miejska? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 13:59 Byłem przekonany, że powołana została do utrzymania porządku w mieście i jego zabezpieczenia przed skutkami działań niektórych mieszkańców a nie w celu dogadzania psom. W takiej sytuacji jestem za jej nieodwołalnym zlikwidowaniem ;o((. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eda Re: Po co powołana została Straż Miejska? IP: *.tvk.tpsa.pl 04.02.03, 16:59 Czyli niech gów.. leży na ulicy, trawnikach, bo psów wg Pana lekarza Czarneckiego jest ok.12 000 a strażników, no właśnie ile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Po co powołana została Straż Miejska? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 20:05 I ja mam płacić podatki na strażników, którzy będą uganiali sie za psami zamiast za właścicielami? W najbardziej optymalnym założeniu na każdego z nich będzie przypadało okolo 400 psów, czyli więcej niż jest w schronisku. Już widze, jak te przypilnowane przez nich psy stoją bardzo zdyscyplinowane w kolejce do psiego WC. Ale się rozmarzyłem :-)). Gość portalu: eda napisał(a): > Czyli niech gów.. leży na ulicy, trawnikach, bo psów wg Pana lekarza > Czarneckiego jest ok.12 000 a strażników, no właśnie ile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eda Re: Po co powołana została Straż Miejska? IP: *.tvk.tpsa.pl 04.02.03, 20:50 Kiedyś ktoś się wypowiedział na temat płacenia podatków na policję, strażników, nauczycieli, służbę zdrowia, wojsko. Masz Ed bardzo proste wyjście z tej sytuacji. Napisz podanie do Urzędu Skarbowego, ze nie będziesz płacił podatków na jedną z ww. grup np.straż i US na pewno ci to uwzględni Powodzenia ;-) I życzę Ci obsr..... podwórka, bo właściciele psiaków nie będą dalej mieli gdzie wyprowadzić swoich pupili a łopatki i woreczki- to jeszcze nie u nas (niestety) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bio Do miłośników gów..ek na podwórkach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.03, 21:55 Mała scenka z filmu "Dzień świra" - upstrzone podwórko (wiadomo czym). Istny raj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Dziwne poczucie porządku kosztem innych IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.02.03, 01:51 Bezradność Wasza jest wręcz obezwładniająca. Stąd chyba też poszukujecie innych dla rozwiązania swojego problemu. Faktycznie, przy takiej postawie nie ma co liczyć na zmuszenie właścicieli (tych skąd innad przemiłych zwierząt) do nauki przynajmniej podstaw operowania miotełką i szufelką za swoim pupilem. Niech dalej to robią sąsiedzi, a jeszcze lepiej miasto ;o((. Co do życzeń, hmmm... O rozwiązaniu tego problemu pomyślałem wcześniej ku zadowoleniu sąsiadów zarówno jednych jak i drugich. A że brak inwencji zmusza Was do funkcjonowania w takim srodowisku, to już sprawa Waszego wyboru i poczucia estetyki. No cóż, jeden lubi czekoladę, a drugi... Ma przecież inne hobby. Gość portalu: eda napisał(a): > Kiedyś ktoś się wypowiedział na temat płacenia podatków na policję, > strażników, nauczycieli, służbę zdrowia, wojsko. > Masz Ed bardzo proste wyjście z tej sytuacji. > Napisz podanie do Urzędu Skarbowego, ze nie będziesz płacił podatków na > jedną z ww. grup np.straż i US na pewno ci to uwzględni > Powodzenia > ;-) > I życzę Ci obsr..... podwórka, bo właściciele psiaków nie będą dalej mieli > gdzie wyprowadzić swoich pupili a łopatki i woreczki- to jeszcze nie u nas > (niestety) Gość portalu: Bio napisał(a): > Mała scenka z filmu "Dzień świra" - upstrzone podwórko (wiadomo czym). Istny > raj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theedge Re: Dziwne poczucie porządku kosztem innych IP: *.tvk.tpsa.pl 05.02.03, 06:38 Trudno sie dziwic wlascicielom psow,jak czlowiek cale zycie mial wtlaczane do glowy ze wszystko jest panstwowe, a wiec nie moje. Ciekawe jak to jest jak ktos ma wlasne podworko i psa? P.S. Tak samo mysla zreszta wladze: to panstwowe to trzeba sie nachapac. Poczekajmy jeszcze ze 100 lat to bedzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lustro Re: Dziwne poczucie porządku kosztem innych IP: 213.76.143.* 05.02.03, 09:28 No dobra, właściciele wychodząc z psem sprzątną po nim do woreczka. A co z tymi psami, które ludzie wypuszczają luzem. Ja przeżywam stres jak idę a tu idzie sobie do mnie rotweiler bez kagańca stoję jak wryta, na szczęście był młody, obwąchał mnie i poszedł, to samo i w mieście i na osiedlach latają rózne hordy psów samopas i robią gdzie popadnie. A wczoraj ludzie wypuścili sobie dobermana bez kagańca, albo dalmatyńczyk lata w mojej okolicy , straszą szczekaniem. załatwiają się gdzie popadnie. Kiedyś ktoś opowiadał, że pewna pani wyprowadzała psa i ten pies załatwiał się stale jednemu panu pod bramką, po kilku razach pan się zdenerwował wziął w ręce kupkę i rzucił nim w tą panią nie patrząc futro nie futro. Więcej nie przyszła. Czy może ją to czegoś nauczyło , mmm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Hau , Hau , Hau ... IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.03, 09:29 Niektore psy ucza swych panow (-nie) co to czystosc !!! Luki kulturalne wlascicieli psow nie sa do zalatania poprzez organizowanie psich szaletow . Nalezy zaczac od wychowania ludzi .W jaki sposob asocjalnie zachowujacy sie osobnik ma nauczyc psa tego ,czy owego??? Sylwetki obszczymorkow wcale nie wstydzacych sie swego czynu nalezaly juz od dawien dawna do obrazu naszego otoczenia.Kto od kogo podpatrzyl ,czlek od zwierzaka , czy tez odwrotnie nie wiem.Wiem lecz iz nauke trzeba rozpoczac od gatunku ludzkiego ,powyzsze posty takze o tym swiadcza !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zza oceanu Re: Szalet dla psa IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 06.02.03, 06:25 Jaki to "zwyczaj" przatac po swoim psie? Zapraszam do U.S. Jak mi tu ktos pokaze luzno biegajacego psa - stawiam wycieczke na Hawaje. Kazdy prowadzi swego "pupilka" na smyczy a na dloni ma zalozony woreczek, zeby moigl nim wrazie czego pomachac policjantowi /pokazac, ze go ma/. Ludzie! Kiedy to bedzie u nas w Polsce? Psy bezpanskie - chcialoby sie zapytac: "a co to takiego"? - za ile lat? Odpowiedz Link Zgłoś
angela-rt Re: Szalet dla psa 06.02.03, 09:25 Świństwa kulinarne dotarły do nas bardzo szybko,traktowane są jak rodzime jadło,może by tak czystosci sie jeszcze nauczyć,to akurat dobry przykład,za worki i sprzątać po pupilach,takie powinno być podejscie wszystkich właścicieli psow i kotow...pozdrawiam ;-)))angi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala M. Agresywne psy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.03, 10:34 Ja mam tylko nadzieję, że nie ujdzie bezkarnie opisany przypadek w dzisiejszej Gazecie o psach na ul.Partyzantów, co zaatakowały kobietę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zochinka Re: Szalet dla psa IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.02.03, 12:54 Wymyślono, że psie kupki powinno się zbierać do FOLIOWYCH woreczków. Kupa rozkłada się w dodatniej temperaturze w kilka dni, a taki woreczek kilkadziesiąt lat. Ja też nie lubię "niespodzianek" na chodnikach i uważam, że z chodników sprzątać trzeba, na place zabaw psów nie puszczać, ale jak pies załatwia się gdzieś pod krzaczkiem, to komu to przeszkadza? Może komandosom, którzy lubią się czołgać w zaroślach. Poza tym, co mam zrobić z tym woreczkiem (pełnym)? Wsadzić sobie do kieszeni do czasu aż znajdę śmietnik? To nie starsze panie wrzucają je np. do stawków. A nawet jak stoją, to przewaznie przy ławkach. Przychodzi mama z dzieckiem do parku i na pewno będzie jej przyjemnie usiąść na takiej ławeczce. Najpierw trzeba wypracować jakąś logiczną i ekologiczną koncepcję, to może uda się przekonać wiecej posiadaczy psów do sprzątania po pupilkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andulka Re: Szalet dla królika IP: *.chello.pl 06.02.03, 21:40 Detritus!!! Ratunku!!! Mam tego zająca od tygodnia - jest młodziutka (chyba dziewczynka - ok. 9 tygodni). Rośnie w oczach ale leje i sadzi bobki gdzie popadnie. Może i powinna posiedzieć ze dwa tygodnie w klatce z krótkimi przerwami, żeby sie do niej przyzwyczaić, ale wytłumacz to mojej czternastoletniej córce, która nigdy dotąd nie miała zwierzaka za to ma ferie i dużo czasu. Zając głównie śpi na niej, a kiedy się obudzi - leje. Ne umie też pić z poidełka (tylko z miseczki, ale to zajmuje w klatce zbyt dużo miejsca). Czy znasz jakiś sposób, żeby nauczyć zająca, że ma siusiać w klatce; narożnik może sobie wybrać sama ;))) i pić z poidełka? Bo poza tym jest słodka. Bobki są nieszkodliwe ale też bym wolała żeby mi nie rozrzucała tych czarnych pereł po całym mieszkaniu. Czy takiego zająca można przyuczyć jak psa, że nie wolno załatwiać się gdzie popadnie? W sklepie instrukcji obsługi nie dali :-( Odpowiedz Link Zgłoś