Dodaj do ulubionych

Śpiewające płyty

IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 21:31
Olsztyn kojarzy mi się z Czerwonym Gitarami i jego płytami. Stary dworzec
autobusowy - otwarte okno, na nim adapter i głośno umilałam czas czekającym
na autobus pasażerom. Wiem, że nie tylko ja miałam takiego fioła ale również
jd, który do dziś posiada kolekcję tych płyt i może nam je śpiewająco
przybliżyć.
Nie zadzieraj nosa
Nie rób takiej miny
Na wspólną zabawę
dziś zapraszam cię
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Re: Śpiewające płyty IP: *.tvk.tpsa.pl 18.02.03, 22:31
      "Dla nas starsi - też zagadka,
      Więc prosimy kiedyś dziadka,
      By wyjaśnić tę zagadkę zechciał nam:
      "Powiedz dziadku, z prawdą w zgodzie,
      jaka też to była młodzież,
      ta w gatunku przedwojennym - oceń sam."
      • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 22:44
        nie znam takiej pisenki Czerwonych Gitar
        • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 18.02.03, 22:56
          Ja ją znam. Nazywa się chyba "Co z nas wyrośnie" i bardzo znana rzeczywiście
          nie była.
          • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 23:01
            masz to na płycie ?
            zacznij mi przypominać pierszą płytę Czerwonych Gitar i jakie piosenki sie na
            niej znajdują.
            ja chyba też kojarzę tą piosenkę klika , to musi być mało znana, cholera nawet
            ją nie zanucę - tak mi przykro
            • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 18.02.03, 23:06
              Pierwsza płyta, nagrana jeszcze w piątkę, z Jerzym Kosselą. Jest na niej z tych
              bardziej znanych kawałków Matura, No bo ty sie boisz myszy, Nie zadzieraj nosa,
              Nie mów nic, Historia jednej znajomosci. To "Co z nas wyrośnie" mam na jakiejś
              składance na kompakcie.
              • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 23:10
                Nie mów nic - ładna spokojna piosenka, czy mozna prosić o tekst - chyba to
                najbardziej lubiałam - daj te słowa, pośpiewam sobie
                • Gość: klik Re: Śpiewające płyty IP: *.tvk.tpsa.pl 18.02.03, 23:32
                  Nie mów nic...
                  Nie mów, że Twoja miłość trwa.
                  Dobrze wiem,
                  Dobrze wiem, co to miłość prawdziwa:
                  Gorące pocałunki i zaklęcia,
                  Westchnienia, które płyną z głębi serca.
                  Nie mów nic,
                  Nie okłamuj, że kochasz mnie.

Nie mów nic...
                  Nie mów, że Twoja miłość trwa.
                  Dobrze wiem,
                  Dobrze wiem, co to miłość prawdziwa.
                  Nie zwiodą mnie uśmiechy i zaklęcia,
                  Gdy na dnie pocałunków brak jest serca.
                  Nie mów nic...
                  Nie okłamuj, że kochasz mnie.

O nie, nie mów nic...
                  Daj dłoń, przytul się.
                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 23:35
                    skąd ty to znasz? - czy jest to gdzieś na internecie, te wszystkie piosenki ,
                    milo jest sobie je przypomnieć, a ta twoja piosenka klik jak jest w całości ?
                    • Gość: klik Re: Śpiewające płyty IP: *.tvk.tpsa.pl 19.02.03, 00:13
                      Proszę bardzo
                      www.czerwone-gitary.pik-net.pl/home.htm
                      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 19.02.03, 08:50
                        Już myślałem, że klik tak od ręki z pamięci i chciałem sponiewierać moją pamieć
                        za postępy sklerotyczne, ale jeszcze jej odpuszczę, skoro to ta stronka
                        Czerwonych Gitar (niczego nie ujmując pamięci Klika). Klik chyba nie dał
                        całości Nie mów nic. Ta piosenka była zdaje się do muzyki Marino Mariniego,
                        Włocha który w 60-tych latach przyjechał na koncerty do Polski i zrobił
                        oszałamiającą, choć ktrótką karierę.
                        • Gość: klik Re: Śpiewające płyty IP: *.tvk.tpsa.pl 19.02.03, 12:37
                          pomimo, że posiadam kilka dyskografii starych zespołów (przewaznie rockowych),
                          to też nie znam wszystkiego na pamięć, ale jak by ktoś chciał posłuchać Deep
                          Purple, Led Zeppelin, Jethro Tull, Genesis, Roling Stones, Police, ACDC i kilku
                          innych pełnych dyskografii np. Cohena, Pink Floyd, The Beatles (około 260
                          płyt), to zapraszam na piwko w wolnym czasie.
                          • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 21:05
                            ho, ho, ho - taka kolekcja plyt , tylko pozazdrościć, taka uciecha dla ducha.
                            No ale my analizujemy na razie stare przeboje Czerwonych Gitar.Fajne piosenki
                            były w wykonaniu Klenczona. Wiele z nich już nie pamiętam. Bardzo przywiązałam
                            się do takiej Stracić Kogoś . Wolę ich twórczość spokojną i te szczególnie mało
                            znane. Pamiętasz jakieś ?
                            Nie znam tytułu, trochę słów:
                            Gdy kiedyś znów zawołam cię
                            zawołam cię z daleka
                            odpowie mi, gasnący dzień
                            że dawno już nie czekasz
                            jd - a w/g ciebie jaki utwór Cz, G. jest nalepszy lub najmilej wspominasz ?
                          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 19.02.03, 21:10
                            Ja jeszcze chciałbym dodać do tego Yes; Emerson, Lake and Palmer; Blood, sweat
                            and Tears (to na razie). A gdzie stawiasz to piwo, klik?

Ale teraz wracamy do Czerwonych Gitar. Pierwsza piosenka na pierwszej płycie
                            nazywała się "To właśnie my" i zaczynała się tak (cytuję z pamięci):

To znowu my, to właśnie my.
                            Tak, to właśnie my
                            Cała piątka znów przed wami.
                            Tak, to znowu my
                            Juz zabawy zacząć czas.
                            • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 19.02.03, 21:13
                              Stracić kogoś jest na płycie drugiej, a Gdy kiedyś znow zawołam cię na
                              trzeciej. W związku ze Stracić kogoś poszła wtedy w świat plotka, że właśnie
                              Sewerynowi Krajewskiemu zmarła matka. Ja chyba bym przypomniał sobie słowa
                              obydwu. Którą rita chcesz?
                            • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 21:14
                              pamiętam ją i mogę zanucić - a druga ?
                              • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 19.02.03, 21:18
                                Jaka druga? Na płycie?
                                • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 21:25
                                  I płyta składa się z wielu piosenek - prawda?
                                  przytoczyłeś pierwszą, a po niej są inne - jakie ?
                                  Tą piosenkę Stracić kogoś też doskonale pamiętam - bo osobiście to samo
                                  przeżywałam co Krajewski, dlatego ciągle ją puszczałam.
                                  Przypomnij słowa
                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 19.02.03, 21:34
                                    Drugie na pierwszej płycie było "Nie mów nic", a trzecie "Nie zadzieraj nosa".

Stracić kogoś:

Tylko tobie mogłem oddać wszystko
                                    I z twego spojrzenia tyle lat czytałem życia prawdę
                                    Tylko tobie mogłem wyznać wszystko
                                    O pierwszej miłosci, wszystkich snach
                                    Wiedziałaś ty, nikt inny.
                                    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 21:40
                                      tak , to pamiętam dokładnie, bardzo rzadko bylo to puszczane
                                      jakia jest następna piosenka ?
                                      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 19.02.03, 21:46
                                        Kurczę, troche nie pamietam, bo były teraz kawałki mniej znane, ale pierwsza
                                        strona kończyła się chyba "No bo ty się boisz myszy". Druga zaczynała sie
                                        od "Posłuchaj co ci powiem dziś", potem "Pieciu nas jest", potem "Matura" i
                                        finał na poziomie kosmicznym "Historia jednej znajomości".
                                        • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 21:48
                                          Posłuchaj co ci powiem dziś - to jest najpiekniejszy ich utwór - zaśpiewaj ?
                                          Tak myślę , że właśnie ta piosenka jest wspaniała , ze wspaniałych
                                          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 19.02.03, 21:54
                                            Jakoś tak (to końcówka mojej pamięci na dziś):

Posłuchaj co ci powiem dziś
                                            Już jesteś niepotrzebna mi
                                            Juz zapomniałem chwile te
                                            Zły los i łzy, marzenia, sny
                                            Już nie zobaczysz nigdy mnie
                                            Powrócisz do mnie tylko w śnie.

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 21:59
                                              ta piosenka chyba nie ma refrenu, czy tak ?
                                              A wiesz co jutro będziemy śpiewać o 21.00 - Jak długo na Wawelu .......
                                              Wisełka gra !!!!
                                              • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 19.02.03, 22:16
                                                Ok., choć ja nie jestem ślepym fanem Wisły. Byłem ślepym fanem Kazimierza Deyny.
                                                "Posłuchaj co ci powiem" chyba rzeczywiście nie ma refrenu.
                                                • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 22:25
                                                  ja też nie, ale jak będą ładnie grali mogę zostać ich fanką
                                                  czy dużo zostało nam piosenek z pierwszej płyty, kiedy wskoczy Klenczon ze
                                                  śpiewem
                                                  nie wszystkie piosenki CzG lubię - bo ja się boję myszy jest taka nijaka
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: 193.0.68.* 20.02.03, 09:28
                                                    Ja też nie gustuję w "Myszy". Klenczon już był, choćby w "Historii jednej
                                                    znajomości". Chyba z pierwszej płyty przelecieliśmy wszystko co ważniejsze. Są
                                                    tam jeszcze jakieś kawałki o wciąż padajacym deszczu i dłużących sie dniach,
                                                    ale one były chyba na zapchanie płyty. Przechodzimy do drugiej?
                                                  • brzoza2 Re: Śpiewające płyty 20.02.03, 11:54
                                                    A ja mam wszystkie trzy pierwsze płyty CzG ORYGINALNE. Aha!
                                                    Sa okragłe, duze, czarne i straszliwie porysowane!
                                                    Jak teraz będę u swoich rodzciców, to je przywioze do siebie.
                                                    Aha!
                                                    ---
                                                    <<<~~~~~~~~~~~>>>
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 20.02.03, 18:14
                                                    Brzozo, gratulacje. W takim razie przypomnisz nam te brakujące piosenki z
                                                    pierwszej płyty i bedziesz weryfikować naszą pamieć do tekstów.
                                                  • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty IP: *.chello.pl 20.02.03, 18:26
                                                    Pod warunkiem, że brzoza ma patefon albo ma go skąd pożyczyć :)
                                                  • brzoza2 Re: Śpiewające płyty 20.02.03, 20:37
                                                    Andulko, brzoza ma jeszcze stary adapter (tez u rodziców,kochani sa, że gratów
                                                    nie wywalają). Tak sie to wtedy nazywało: adapter. Gramofon był wczesniej (lata
                                                    przedwojenne) oraz później (lata osiemdziesiąte), zaś za moich (z nadzieją
                                                    mysle, ze może waszych tez) czasów nazywało sie to adapter. Pamiętacie Bambino?
                                                    Ja miałam jakiś inny, ale wiem, że szczytem marzeń była wymienna igła w takiej
                                                    łapce, która prowadziła płyte. Jak ta łapka się nazywała? Cholera, nie
                                                    pamietam!
                                                    ---
                                                    <<<~~~~~~~~~~~>>>
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 21:10
                                                    jd - czyli pierwszą płytę mamy za sobą , którą z tych piosenek wybieramy jako
                                                    przebój. Glosuję na - historię jednej znajomości, a ty?
                                                    Zaczynamy drugą płytę, jakoś nie kojarzę sobie piosenek - wydaje mi sie , że
                                                    tam będzie - Ładne oczy masz ......
                                                  • spinkaa Re: Śpiewające płyty 20.02.03, 21:20
                                                    Morza szum,ptaków śpiew,
                                                    złota plaża poosród drzew.
                                                    Wszystko to, w letnie dni
                                                    przypomina ciebie mi, przypina ciebie miiii...
                                                    sialalalala papapapa auuuu

(cytuje z pamieci)
                                                    Przy tej piosence zakochałam sie po raz pierwszy(no, moze drugi)

rita - co z mężem?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 21:26
                                                    jaki tytuł tej piosenki, ona chyba jest na drugiej płycie , ale musi się
                                                    zgłosić największy z największych znawca CzG.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 20.02.03, 21:55
                                                    Brzoza-spinkaa napisała kawałek Historii jednej znajomości. Ja też głosuje na
                                                    to, a na drugim miejscu Matura. Druga płyta zaczyna sie do kawałka Wędrowne
                                                    gitary.
                                                    Rita, co z mężem?
                                                    Brzoza, myślisz że ta łapka maiała swoją nazwę?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 21:57
                                                    Wędrowne Gitary - to nie zbyt dobre , następną proszę
                                                    2:1 przegrywamy
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 20.02.03, 23:00
                                                    Drugi kawałek: Cztery pory roku, czy jakoś tak. Potem: Gdy ktoś kogos pokocha,
                                                    i jeszcze potem: Nikt na świecie nie wie (że sie kocham w Ewie).

Gratulacje za Wisłę. Gdyby utrzymali 3:2 byliby fenomenalni, a tak: bardzo
                                                    dobrzy.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 23:04
                                                    zauważyłeś , że na końcu wiślacy za bardzo byli pewniakami , nie trzymali wyniku
                                                    a pożnie test taka piosenka - ja dla ciebie kilo wiśni zjem z pestakami
                                                  • being28 Re: Śpiewające płyty 20.02.03, 23:07
                                                    Gość portalu: rita napisał(a):

> zauważyłeś , że na końcu wiślacy za bardzo byli pewniakami , nie trzymali
                                                    wynik
                                                    > u
                                                    > a pożnie test taka piosenka - ja dla ciebie kilo wiśni zjem z pestakami

Nie trzymali wyniku? Claudio Lopez to caly budzet Olsztyna na 10 lat....
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 23:09
                                                    mogli na siłę trzymać ten wynik 3:2
                                                  • brzoza2 Re: Śpiewające płyty 20.02.03, 23:13
                                                    Znowu mi sie spinka do gałązki przyczepiała....
                                                    Uwielbiałam "Gdy ktos kogos pokocha". W sobote rano będe u Rodziców i wezmę te
                                                    płyty - o ile mi mój kochany bratanek - muzealnik-amator - nie zwinął ich
                                                    jeszcze w tajemnicy. Ale chyba nie, rodzice pilnuja porzadku w tej rodzinie.
                                                    jd - a łapka miała swoja nazwe, na pewno. tylko jaka?
                                                    ---
                                                    <<<~~~~~~~~~~~>>>
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 20.02.03, 23:08
                                                    To się nazywa "Tak bardzo sie starałem", ale chyba nie było na żadnej dużej
                                                    płycie.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 23:27
                                                    to jutro trzeba przelecieć całą drugą płytę, ona chyba nie jest taka jak
                                                    pierwsza, coś mnie przebojów ma.
                                                    brzoza lepiej nie ruszaj tych rzeczy, bo kiedyć ci będa przeszkadzać i
                                                    wyrzucisz - jak ja to zrobiłam, a teraz jd mi odtwarza.
                                                  • Gość: klik Re: Śpiewające płyty IP: *.tvk.tpsa.pl 20.02.03, 23:32
                                                    do jd - no jak gdzie piwko tylko w Olsztynie.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 23:34
                                                    to może ja będę podawać szklanki ?
                                                  • Gość: klik Re: Śpiewające płyty IP: *.tvk.tpsa.pl 21.02.03, 00:17
                                                    To jaki dzień moja droga Rito Ci odpowiada, a szklanki to
                                                    ja już podam (chyba, że będzie kelner(ka)
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 21.02.03, 09:41
                                                    Klik, o ile pamiętam, to ty zapraszałeś. Moja mobilność olsztyńska jest obecnie
                                                    bliska zera, ale rzuć jakiś pomysł.

Rita, po Nikt na świecie nie wie jest świetne Przed pierwszym balem, potem
                                                    troche głupkowate Co za dziewczyna, no i przechodzimy na druga stronę płyty, a
                                                    tam zaczyna sie od Stracić kogoś.
                                                    Tobie kojarzy sie muzycznie Olsztyn z Czerwonymi Gitarami, a mi najbardziej z
                                                    piosenką Gdy mi ciebie zabraknie. Ona była przebojem i cały czas leciała w
                                                    radiu, gdy ja byłem mały. Śpiewała ją Ludmiła Jakubczak, która młodo zginęła w
                                                    wypadku samochodowym.
                                                  • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty IP: 158.66.18.* 21.02.03, 14:37
                                                    brzoza2 napisała:

Tak sie to wtedy nazywało: adapter. Gramofon był wczesniej (lata
                                                    > przedwojenne) oraz później (lata osiemdziesiąte), zaś za moich (z nadzieją
                                                    > mysle, ze może waszych tez) czasów nazywało sie to adapter.
                                                    A jeszcze wcześniej był patefon;)))))))))) (to taki z tubą)
                                                    A serio - adapter to chyba była nazwa potoczna. Oficjalna brzmiała gramofon. Ta
                                                    nazwa widniała na opakowaniach, cenach, kwitach, kartach gwarancyjnych itp. Ale
                                                    mniejsza o to, patefon to tak ładnie brzmi, ta nazwa jest dla mnie synonimem
                                                    innych płyt i innego sposobu ich odtwarzania

Pamiętacie Bambino?
                                                    Pewnie!
                                                    Jak ta łapka się nazywała?
                                                    Oficjalnie chyba ramię, ale nie jestem pewna
                                                    :)))
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 21.02.03, 18:05
                                                    Ja też nazywałem gramofon adapterem i wszyscy inni również. To ramie jakoś za
                                                    prosto.
                                                    Ja miałem adapter chyba Maestro. Ale to był ten sam czas co Bambino.
                                                  • Gość: klik Re: Śpiewające płyty IP: *.tvk.tpsa.pl 21.02.03, 19:16
                                                    Jeśli chodzi o Bambino to było Bambino 4, dobrze było,
                                                    umieścić żaróweczkę od latarki podłączając do głośnika,
                                                    to przy mocniejszych basach nawet mrugała. Pierwsze płyty
                                                    puszczane na Bambino 4 u mnie w domu to były płyty
                                                    pocztówkowe. Jeszcze pamiętam jak dziś, że można było
                                                    nagrać taką dedykację na płytkę i dać komuś w prezencie -
                                                    ech te czasy. Potem poźniej wchodziły magnetofony typu ZK
                                                    dwu i czterościeżkowe, miałem czterościeżkowy. Rewelacja!
                                                    Zgranych kilkanaście taśm z bluesem z audycji nie
                                                    żyjącej(niestety od dawna) Marii Jurkowskiej z audycji
                                                    "Blues wczoraj i dziś". Cóż za piękne czasy kiedy
                                                    zgrywało się piękne numery z Tonacji Trójki od
                                                    Gaszyńskiego, Kaczkowskiego - rewelacja.
                                                    Jeżeli chodzi o spotkanie to proponuję jakiś najbliższy
                                                    ciepły miesiąc w postaci kwiecień, maj.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 21.02.03, 19:28
                                                    Dobra klik, może byc maj, kto wie.
                                                    Ja też miałem ZK, dwuścieżkowy. Jeszcze jedna świetna audycja: Bielszy odcień
                                                    bluesa. I jeszcze jedna: Blues po polsku (chyba). Był taki czas że standarty
                                                    śpiewali tam Piotr Puławski, Fryderyka Elkana (mówią komuś coś te nazwiska?) i
                                                    jeszcze inni, ale teraz zapomniałem, a tłumaczenia tekstów robił Maciej
                                                    Zembaty.
                                                  • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty IP: *.chello.pl 21.02.03, 21:22
                                                    Elkana mi mówi. Maria Jurkowska, Maciej Zembaty, Piotr Kaczkowski, Marek
                                                    Gaszyński - też. Puławski - nie.
                                                    Czy ktoś może mi przybliżyć o jakie majowe spotkanie chodzi, bo nie mam chilowo
                                                    czasy czytać wszystkich postów w wątku?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.02.03, 21:23
                                                    a ja dostałam dziś kasetę , wici poszły o CzG -ach i na tej kasecie jest:
                                                    Ty jesteś jak melodia ta
                                                    Puste koperty
                                                    Biały miś - piękna piosenka
                                                    Prywatki
                                                    Kormorany
                                                    Granica - piekna piosenka
                                                    Historia jednej znajomości
                                                    Nie liczę godzin i lat
                                                    Zielone wzgórza nad soliną
                                                    Żółte kalendarze
                                                    Kochać
                                                    Żółta plaża - też piekna

a oto teksty:
                                                    Kochałem ją a ona mnie
                                                    Lubiłem ją a ona mnie
                                                    Byłem szczęśliwy jakby we śnie

jd - znasz to ?
                                                    fajnie jest słuchać i śpiewać, kiedy jest się samemu
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 21.02.03, 21:27
                                                    Rita prawie wszystkie znam, ale ten tekst, który cytujesz to nie.

Andulko, klik zaprasza w maju na piwo fanów myzyki z lat 60-tych, 70-tych.
                                                    Puławski był wokalistą zespołu Polanie.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.02.03, 21:33
                                                    To jest z piosenki Taka mała

Ale , mam hymn tęskniących za Olsztynem
                                                    słuchaj tio jest z piosenki Granica

Stąd odeszły nasze dni
                                                    żółte plaże zaszły mgłą
                                                    nie poznaję naszych stron
                                                    już tu nie ma naszych dni

a jaka fajna melodia jest do tego
                                                    słuchałam naokrągło
                                                  • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty IP: *.chello.pl 21.02.03, 21:40
                                                    Aaaa, Polanie, to mi mówi :)
                                                    Maciej Kossowski - pamiętacie, miał świetną chrypkę, ewenement w tamtych latach
                                                    bo obowiazywały słodkie głosy. Właściwie byl znany telko z dwóch piosenek.
                                                    Jedna to "Blondynka" (chyba taki tytuł? To była blondynka, ten kolor włosów tak
                                                    zwą...) Tytułu i melodii tej drugiej piosenki nie mogę sobie przypomnieć. Moja
                                                    amnezja jest tak głeboka, że choć dżwięczy mi w uszach "Plaża, złota plaża" nie
                                                    moge sobie przypomnieć wykonawcy. Nie zdziwiłabym sie, gdyby to właśnie była ta
                                                    druga piosenka Kossowskiego. Pomóżcie!
                                                    A Michaj Burano. Pamieta ktoś?
                                                    A piwo w Olsztynie - świetnie. Maj - bardzo dobry, byle śnieg nie padał :)
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 21.02.03, 22:15
                                                    Taka mała. Rita, świetny tytuł, ale w ogóle nie znam. A kto to śpiewał?

Andulka, Blondynka to było "Wakacje z blondyka". Kossowski był świetny, jakis
                                                    czas śpiewał w Czerwono-Czarnych. "Specer dziką plażą" śpiewał Stan Borys.
                                                    Kossowski śpiewał jeszcze coś o Duchach i Wiatr od Klimczoka. Burana pamiętam,
                                                    ale nie bylem wielbicielem.
                                                  • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty IP: *.chello.pl 21.02.03, 22:19
                                                    Patrz pan. Stan Borys. To taki Chrystusik od jaskółki uwięzionej,dobrze
                                                    pamiętam?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 21.02.03, 22:30
                                                    Bardzo dobrze. Dobra pamięć to w końcu nasza specjalność.
                                                  • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty IP: *.chello.pl 21.02.03, 22:34
                                                    A w którym miejscu był ten mityczny dworzec PKS? Tam gdzie teraz jest pusty
                                                    plac za domem rity czy od frontu? A ten dom stoi frontem do Partyzantów czy
                                                    doSamulowskiego?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 21.02.03, 22:38
                                                    Powie ci Rita; ja sie specjalizuję w Dworcu Zachodnim kolejowym.
                                                  • brzoza2 Re: Śpiewające płyty 21.02.03, 22:45
                                                    Hej Andulko:))) Ty niedługo lepsza bedziesz w znajomości geograficznej
                                                    Olsztyna, niz rodowici i aktualni Olsztynianie!
                                                    A czy pamietacie Skaladów? A taki zespół NO TO CO?
                                                    ---
                                                    <<<~~~~~~~~~~~>>>
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 21.02.03, 22:48
                                                    Brzozo, spokojnie. Mamy skończyć Czerwone Gitary. Potem bedą Czerwono-Czarni,
                                                    Niebiesko-Czarni, no i wtedy Skaldowie i Grupa skifflowa No To Co i Piotr
                                                    Janczerski.
                                                  • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty IP: *.chello.pl 21.02.03, 22:58
                                                    A Kossela, jak on miał na imię, Jerzy chyba. Do którego roku grali razem? Czy
                                                    pierwsze dwie - trzy płyty to z nim czy bez niego? Dlaczego odszedł i co sie z
                                                    nim stało? Ktoś wie?
                                                  • brzoza2 Re: Śpiewające płyty 21.02.03, 23:03
                                                    Kossela zdaje sie, ze dołączył do CzG przed kilku laty, gdy jeszcze
                                                    koncertowali. To znaczy- znowu koncertowali, ale - jak wiadomo - po awanturze z
                                                    Krajewskim, przestali. I chyba juz definitywnie.
                                                    ---
                                                    <<<~~~~~~~~~~~>>>
                                                  • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty IP: *.chello.pl 21.02.03, 23:07
                                                    Jaka awantura z Krajewskim? Coś mi się kojarzy że sie kłócili o prawa do nazwy
                                                    zespołu, ale nie jestem pewna.
                                                  • Gość: klik Re: Śpiewające płyty IP: *.tvk.tpsa.pl 21.02.03, 23:07
                                                    No, no, to i rozkręcił sie temacik. Odnośnie piwa
                                                    spokojnie może być maj - nawet mam urodziny. A muzyczka?
                                                    Spokojnie będzie na pewno. A czy ktoś z was pamięta taką
                                                    piosenkę Diabeł Alabama. Za słowa postawię jeszcze jedno
                                                    smaczne piwko.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 21.02.03, 23:12
                                                    Klik, kiedy masz urodziny? Słowa Alabamy i Teddy-ego jutro. Znam je dokładnie.
                                                  • Gość: klik Re: Śpiewające płyty IP: *.tvk.tpsa.pl 21.02.03, 23:14
                                                    29 maja, odnośnie słów to dziękuję z góry
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 16:53
                                                    coś ta pisenka mi sie przypomina z tytułu , ale bez słów nie przypomę sobie
                                                    jd - trzeba będzie dokończyć CzG
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 22.02.03, 20:13
                                                    Rita, stanęliśmy na drugiej płycie na drugiej stronie, zaczynającej się
                                                    do "Stracić kogoś". Potem są rózne niezłe kawałki, niezbyt znane, z których
                                                    najbardziej pamiętam "Jestem malarzem nieszczęśliwym". Ja z tej płyty stawiam
                                                    na "Przed pierwszym balem", a ty chyba na "Stracić kogoś"? Niech brzoza
                                                    skontroluje, czy nie zrobiliśmy jakichś kompromitujących błedów, a Andulkę
                                                    informuje, że drugą i trzecią płyte nagrali w czteroosobowym klasycznym
                                                    składzie (Klenczon, Krajewski, Dornowski, Skrzypczyk). Czy już przechodzimy do
                                                    trzeciej?

Klik, poniżej tekst Alabamy (mam już u ciebie dwa piwa). Śpiewała to Ludmiła
                                                    Jakubczak (ta od "Gdy mi ciebie zabraknie"). Czy chcesz "Do widzenia Teddy"
                                                    (bez piwa)?

Kto w Alabama do Noemi trafi,
                                                    Z bawełny pończoch cała noc,
                                                    Choć w Alabama jak w drewnianej szafie
                                                    Jest dawnych kiecek moc.
                                                    W tej szafie grucha z gołąbkami swymi,
                                                    Klekoce w rynku stary Ford,
                                                    To jedzie diabeł, diabeł do Noemi,
                                                    Rozpiera się jak lord.

O, mówi diabeł, Alabama,
                                                    Noemi biodra ma jak hamak,
                                                    O, mówi diabeł, Alabama,
                                                    Pończocho czarna bawełniana.

Do szyby diabeł wrzuca ognia grochy,
                                                    Noemi otwórz piekłu drzwi,
                                                    Noemi nie chce bać się ani trochę,
                                                    W uśmiechu mruży brwi.
                                                    Noemi słodycz miesza diabeł pyskiem,
                                                    Okręca ogon u jej nóg,
                                                    Swój ogon długi jak most w San Francisco
                                                    Mięciutki niby sztruks.
                                                    Pończochy w prążki, popatrz na jej nogi,
                                                    Ogonem kręci diabeł, hej,
                                                    Pończochy białe noszą aniołowie,
                                                    A pończoch w prążki nie.

O, mówi diabeł, Alabama,
                                                    Ogonem piekieł pręgowana,
                                                    O, mówi diabeł, Alabama,
                                                    Na brzuchu piekieł zbudowana.

Gdy w Alabama u Noemi w szafie
                                                    Stróż anioł włosy z głowy rwie,
                                                    Gdy z diabłem w sercu siedzisz na kanapie,
                                                    Ach, te pończochy jej.
                                                    Tu brudny Dżoe w barze koktajl miesza,
                                                    Karaluch tłucze głową w płot,
                                                    Przez szynkwas nocy niebo nogi zwiesza,
                                                    Obrączek czarnych sto.
                                                    Jeżeli płaczesz, otrzyj łzy pończochą,
                                                    Jeżeli kochasz, nowe kup.
                                                    Ach, czyjeś serce wpadło do pończochy
                                                    Osuwa się do stóp.

O, mówi diabeł, Alabama,
                                                    Noemi to prawdziwa dama,
                                                    O, dzisiaj będę w Alabama,
                                                    Kto ze mną chce do Alabama.

Kto w Alabama do Noemi trafi,
                                                    Z bawełny pończoch cała noc,
                                                    Choć w Alabama jak w drewnianej szafie
                                                    Jest dawnych kiecek moc.

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 20:36
                                                    Pred pierwszym balem - daj refren, nie kojarzę jej i możemy przejść do trzxeciej
                                                    ale dałeś popalić z Albabą
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 20:42
                                                    a znasz taka śliczną piosenkę Biały Miś - nie wiem kto śpiewa, wiem , że się ją
                                                    tańczy dwa na jeden w spokojnym rytmie
                                                    Biały miś dla dziewczyny aaa
                                                    którą kocham i kochać będę wciąż
                                                    Lecz dziewczyna jest już z innym aaaa
                                                    i pozostał mi po niej smutek , żal

Ref Hej dziewczyno spójrz na misia aaaa
                                                    to przypomni, przypomni chłopca ci
                                                    Nieszczęśliwego białego misia aaaa
                                                    który w oczach ma tylko szare łzy

Płynie czas, jak ta rzeka aaaa
                                                    i nie wrócą, nie wrócą tamte dni
                                                    w moim sercu jest już rana aaaaa
                                                    którą zetrzeć możesz tylko ty aaaaa

Rer......
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 22.02.03, 20:43
                                                    Teddy jest jeszcze lepszy.

Przed pierwszym balem leci tak:

To nie do wiary, to już dziś
                                                    Przed pierwszy balem tremę mam,
                                                    Znajomych wielu spotkam tam
                                                    A wsród nich będziesz ty
                                                    Choć jeden taniec oddaj mi
                                                    Czekam już tyle dni.

Tańczysz gdzieś w tłumie par
                                                    Chociaż wiesz, dobrze wiesz
                                                    Ze ja stoje tu sam
                                                    Z innym znów tańczyć chcesz
                                                    A ja czekam tu sam
                                                    Na twój gest, na twój znak

Chyba mnie odetną od komputera.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 22.02.03, 20:44
                                                    Ten "Miś" to chyba Janusz Laskowski. Pewnie że znam.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 20:47
                                                    już go znam na pamięć, dostanę też kasety CzG - i też będę dobra tymbardziej ,
                                                    że nie mogę znależ melodii do twojej ulubionej piosenki.
                                                    Malarz nieszczęśliwy to chyba najbardziej znany urwór z drugiej płyty.
                                                    Możesz zaczynać trzecią
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 22.02.03, 23:40
                                                    Trzecia zaczyna się od "Moda i miłosć" i "Takie ładne oczy"
                                                  • Gość: klik Re: Śpiewające płyty IP: *.tvk.tpsa.pl 23.02.03, 02:20
                                                    eeeeee, masz całą imprezkę sponsorowaną, ale abyś nie
                                                    czuł się wyindywidualizowany, to Ricie też stawiam całą
                                                    imprezkę (czyli 4 piwka i jedne chipsy ;-) ), Jeszcze raz
                                                    dziękuję i pozdrawiam ( ale piwko, słuszna sprawa)
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 07:36
                                                    to , był trudny tekst i trudna piosenka, jd - zdał ebzamin śpiewająco, klik -
                                                    piwo to za mało , powinna być za to Metaxa, no ewentualnie gorzka żołądkowa ale
                                                    0.75l
                                                    i dziękuję za zaproszenie
                                                  • Gość: klik Re: Śpiewające płyty IP: *.tvk.tpsa.pl 23.02.03, 14:18
                                                    chyba, że moja nalewka (Metaxa, żołądkowa i Cezarius siada)
                                                  • brzoza2 Re: Śpiewające płyty 23.02.03, 14:31
                                                    Dałam plamę - nie wzięła tych płyt w sobote, nawet nie sprawdziłam, czy są, bo
                                                    wpadłam jak po ogień. Nastepnym razem może mi się uda.
                                                    A teraz przywołana piosenka;Jestem malarzem nieszczęśliwym

Jestem malarzem nieszczęśliwym,
                                                    Kłopoty mnie nękają wciąż,
                                                    Bo choćbym nie wiem, co malował,
                                                    Spod pędzla mi wychodzi słoń

Uwieczniam ciocię mą Marysię,
                                                    Bez złośliwości, Boże broń!
                                                    Wszystko udało świetnie mi się
                                                    Lecz zamiast cioci, siedzi słoń.

Ten portret sławę mi przyniesie
                                                    Te same oczy, uśmiech, nos
                                                    Wypisz, wymaluj wujek Czesiek,
                                                    Tylko że trąbę ma, nie nos.

Ze sztalugami w Polskę ruszam
                                                    Maluję wierzbę, rzeczki toń,
                                                    Cichutko pyta mnie pastuszek
                                                    A skąd na wierzbie wziął się słoń?

Czas płynie, sława już mnie goni
                                                    I wieniec zdobi moją skroń
                                                    Ach! To ten słynny malarz słoni
                                                    Co mu na dłoń nadepnął słoń.

Lecz nawet geniusz kiedyś minie
                                                    Skończone wszystko, podaj broń!
                                                    Maluję konia gdzieś w Londynie
                                                    Patrzę, a tutaj koń jak koń!

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 18:54
                                                    czy to z pamięci ? - fajna bardzo znana piosenka - prawda ?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 19:49
                                                    a moim przebojem dnia było coś takiego:

O tobie miła ciągle marzę
                                                    O tobie miła ciągle śnię
                                                    chciałbym całować usta twoje
                                                    i czule żegnać, kocham cię

Ref Bo wielka dzieli nas granica
                                                    boś ty bogatą przecież jest
                                                    ja jestem tylko zwykłym grajkiem
                                                    i jest mi w życiu bardzo żle

Lecz gdybym ja był czarodziejem
                                                    dałbym ci miła cały świat
                                                    Lecz nim nie jestem moja miła
                                                    i musze odejść w tamten świat
                                                    Ref Bo wielka dzzieli nas granica

Na niebie gwiazdka mówi mi
                                                    jak bardzo, bardzo chciałabyś
                                                    jedną gwiazdeczkę z nieba mieć
                                                    lecz nierealne to dziś jest
                                                    ref..........
                                                    Wiecie co , dziewczyny chcą mnie wyrzucić z domu, mówiąc , że słucham dyscopolo
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 21:12
                                                    jd- a jakie ty słuchasz aktualnie utwory muzyczne?
                                                    jd- jaką pierwszą płytę kupiłeś , czy rodzice ci kupowali?
                                                    jd- skąd takie hobby ?
                                                    Co do starych aparatów grających, to nigdy ich nie posiadałam , tym zajmowali
                                                    się chlopcy i mój brat znawca szczególnie Bitelsów i chyba Tremelowsów i innych
                                                    których nie pamiętam, może jeszcze Slejd - bylo coś takiego ?
                                                    Ja byłam do tych innych rzeczy delikatniejszych .
                                                    I jeszcze na koniec zagadka ze znajomości CzG.
                                                    Z jakiej piosenki pochodzi zdanie:
                                                    "z tyłu pies "Głos Wybrzerza" w pysku niósł"
                                                    jak zgadniesz, będzie nagroda
                                                    jak nie zgadniesz będzie kara
                                                    zacznę od kary - to będzie skok do jezora Krzywego w ubraniu
                                                    nagroda - skok do jeziora bez ubrania
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 24.02.03, 09:43
                                                    Nalewkę Klika chętnie przetestuję, jaki ma kolor?

Brzozo, gratulacje za Malarza, masz to w głowie?

Rita, a ten twój przebój, to co to jest?
                                                    Głos Wybrzeża w pysku to łatwe bardzo: Historia jednej znajomości.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 24.02.03, 09:53
                                                    Pierwsza płyta jaką dostałem to był pierwszy long-play Czerwono-Czarnych
                                                    (dojdziemy do niego). Moje muzyczne hobby bierze sie z tego, że najzwyczajniej
                                                    lubię muzykę jak cholera. Gdyby miał mieć drugie zycie (przyjmuję tu
                                                    darowizny), to zosatłbym muzykiem, kompozytorem lub coś takiego.

Rita, Slade - było coś takiego.

Teraz najchętniej słucham Vangelisa, no i odbiło mi na starość - muzyka baroku.
                                                    Choć czasami moi synowie podrzucą mi coś super z tego co oni słuchają - na
                                                    przykład Pearl Jam albo Rage against the Machine: bardzo smakowite.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 24.02.03, 09:56
                                                    Do Jeziora Krzywego gotów jestem wskakiwać w każdej postaci i o każdej porze
                                                    roku, za karę i w nagrodę, natomiast do Jeziora Długiego wręcz odwrotnie.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.02.03, 20:45
                                                    jd - fajnie , więc jak będziesz w Olsztynie to myslę , że to zrobisz i
                                                    uwiecznisz na zdjęciu abym to sprawdziła.
                                                    jd - zapomniałeś o jeszzcze innych przebojach CzG
                                                    Czerwony krzyż,Jesień idzie przez park
                                                    i zagadka trudniejsza - teraz to chyba bedziesz musiał przepłynąć to jezioro:
                                                    z jakiej to piosenki słowa:
                                                    " a za asem drugi as "
                                                    Jeśli możesz zaśpiewajją , na poprawę mojego humoru
                                                    oraz słowa:
                                                    "kobietę z igieł upludł las"

wiesz, podziwiam twoje hobby, takie piękne, ile ty masz płyt, przebijasz klika ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 24.02.03, 21:44
                                                    Nie czerwony tylko Biały krzyż. Te słowa z piosenki "Nie spoczniemy":

Nie utulony w sercu żal
                                                    Bo za jedna siną dalą druga dal
                                                    Nie spoczniemy nim dojdziemy.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.02.03, 21:54
                                                    pewnie , że biały , chyba myślałam o krwi
                                                    a ile masz tych płyt ?
                                                    To zaczynamy od pierwszej ?
                                                    siatkówka na plaży Krzywej , też musi być fajna, a nie ma tam kortu trawiastego?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: *.acn.waw.pl 24.02.03, 21:58
                                                    Rita, mam tych płyt od cholery. Na razie nie skończyliśmy trzeciej Czerwonych
                                                    Gitar. Nie wykluczam, że taki kort juz tam powstał.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.02.03, 22:01
                                                    a co w tej trzeciej płycie, wiem , że pózniej te piosenki już nie były takie
                                                    jak pierwsze
                                                    pewnie było - ciągle pada
                                                  • Gość: klik Re: Śpiewające płyty IP: *.tvk.tpsa.pl 24.02.03, 22:50
                                                    jd - jeżeli chodzi o nalewkę to:
                                                    1. kolor - głęboka czerwień wpadająca w wiśnię
                                                    2. konsystencja - lekko spływająca po ściankach
                                                    (najlepiej kryształowego kieliszka)
                                                    3. Zapach - wyczuwalny aromat...??? (no właśnie, czy ktoś
                                                    zgadnie skład - dosyć skomplikowany jak i proces
                                                    macerowania - niestety czasami przyśpieszony maderyzacją
                                                    - ale jak się chce, to i w 4 miesiące mozna zrobić dobrą
                                                    nalewkę)
                                                    4. Smak - tu, to już trzeba spróbować

rita - nie chodzi o ilośc płyt, chodzi o rodzaj muzyki, a
                                                    ja kocham każdą (muzykę) - dzisiaj rozkoszowałem się
                                                    świetnym ruskim kawałeczkiem "Wasze Błagarodie" oraz
                                                    takimi piosneczkami jak "Bradiaga", "Tiomnaja nocz",
                                                    "Swadzba" - ech, pamiętam jak tego mój ojciec kiedyś
                                                    słuchał. Podobnie jak jd słucham tego co posiadają moi
                                                    synowie (a jest tego -uhu - 96 płyt! - oczywiście hip
                                                    hop, ale całkiem, całkiem) Ja przerabiam ostatnio Mahalię
                                                    Jakson -piękny gospels, ale zahaczyłem o Cesarię Evorę -
                                                    i taki znany numerek "Black Coffee" - jeżeli chcecie to
                                                    Wam prześlę mp3 tego kawałeczka - mnie rozbraja jak Layla
                                                    Claptona i Lazy Deep Purple.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.02.03, 23:10
                                                    nalewka wygląda smakowicie - domowa robota ?
                                                    kolekcja płyt - ho, ho, ho
                                                    faktycznie brakuje na tym forum dzwięku, czyli serca dzwonu, ale delektujemy
                                                    się słowami
                                                    sowieckie, czy rosyjskie są to piękne piosenki, mają swoją duszę
                                                  • Gość: klik Re: Śpiewające płyty IP: *.tvk.tpsa.pl 24.02.03, 23:19
                                                    tylko domowa, najstarsza czeka już czwarty rok (niestety
                                                    ostała sie 1 buteleczka)
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: 193.0.68.* 25.02.03, 13:25
                                                    Klik, wstępne wrażenia z naleweczki - jak najbardziej. Może być ta czteroletnia.
                                                    A znasz Żannę Biczewską?

Rita, Ciagle pada jest sporo późniejsze. O trzeciej płycie napiszę jeszcze
                                                    wieczorem; ona była chyba pierwszym w polsce albumem: okładka rozkładała sie na
                                                    trzy części, było mnóstwo zdjeć i teksty piosenek.
                                                  • brzoza2 Re: Śpiewające płyty 25.02.03, 13:48
                                                    Malarza oczywiście ściągnęłam....
                                                    A czy - gdy juz przerobicie CzG i inny bigbit - będą zajęcia z Okudżawy?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty IP: 193.0.68.* 25.02.03, 14:13
                                                    Będą, Brzozo, ale to jeszcze kawałek przed nami. Była świetna polska płyta z
                                                    piosenkami O.
                                                  • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty IP: 158.66.18.* 25.02.03, 15:46
                                                    Gość portalu: jd napisał(a):

> A znasz Żannę Biczewską?

Ja pamiętam

Oj, zaniewieczier, zaniewieczier,
                                                    mnie*** mało spałos',
                                                    mnie ***mało spałos'
                                                    oj, da wa snie priwidiełos'.

Oj da wa snie priwidiełos'
                                                    bud' kakoj by koń wranoj,
                                                    razriezwiłsja , razpliesałsja
                                                    raz********* pada mnoj

Psiakość, kiedyś umiałam zaśpiewać kilka jej piosenek a dzisiaj nawet jednej
                                                    słów nie pamiętam, musiałam wygwiazdkować to co mi z głowy uleciało :(
                                                  • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty IP: 158.66.18.* 25.02.03, 15:54
                                                    O, jeden wyraz mi sie przypomniał. To brzmiało tak:
                                                    razigrałsja,razpliesałsja
                                                    razrezwiłsja pada mnoj :)
    • Gość: Andulka Czas na drugą stronę plyty;) IP: *.chello.pl 25.02.03, 20:37
      Jak wyżej. A poza tym - co tak cicho w temacie? Nikt nie śpiewa po rosyjsku :)
      • Gość: jd Re: Czas na drugą stronę plyty;) IP: *.acn.waw.pl 26.02.03, 09:25
        Andulko, brawo.
        Tam gdzie kropki: Mnie małym mało spalos.

A potem:

Oj, nalietieli wietry złyje,
        Oj, da z wostocznoj storony
        I sorwali cziornu szapku
        S mojej bujnoj gołowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka