Dodaj do ulubionych

mam pytanie :)

12.08.06, 11:08
ani ja ani mój mąż nie jesteśmy katolikami i w związku z tym nie zamierzamy
chrzcić naszego dziecka (nie jest to chyba zaskakujące). różne słyszę opinie
na ten temat od różnych ludzi i dlatego chcę was drogie matki o coś zapytać:
czy uważacie, że jeśli wasze dzieci spotkają moje dziecko np. w przedszkolu
czy w szkole, to mogą szykanować je ze względu na brak chrztu? nie prosze o
ocenę mojego postepowania tylko o odpowiedź na pytanie.
bardzo gorąco pozdrawiam
m
Obserwuj wątek
    • agunia1978 Re: mam pytanie :) 12.08.06, 15:03
      Ja swojego synka ochrzciłam ze względu na dziadków i męża. Gdyby to było tylko
      ode mnie zależne nie zrobiłabym tego, no ale żyjemy w takim społeczeństwie jakim
      żyjemy. Podziwiam Was, że mieliście odwagę nie chrzcić dziecka. Moje dziecko
      będzie uczone tolerancji od małego więc moja odpowiedź brzmi nie. Nie wiem czy w
      przedszkolu jest religia ale w szkole na pewno spotka się z pytaniami czemu na
      nią nie chodzi.
      Nie wydaje mi się jednak żeby na dłuższą metę był to problem, dzieci szybko
      przejdą z tym do porządku dziennego, popytją , dostaną odpowiedź i się skończy.
      Co do rodziców to bym miała większe wątpliwości...
      • kolibeer2 Re: mam pytanie :) 12.08.06, 21:08
        w przedszkolu jest religia , ale moja córka na nią nie chodziła- nawet mnie nie
        zapytała dlaczego ... więc chyba problemu nikt z tego nie robił , tyle że ja
        nawet nie wiem ile osób na tą religię chodziło , ale się nie martw będzie dobrze
        :))
        • utalia Re: mam pytanie :) 12.08.06, 23:55
          Zalezy to chyba od wieku i atmosfery w jakiej sie dziecko wychowuje. Ja swoje
          dziecko ochrzcilam ma teraz 3 i pol roku i nie sadze aby rozumialam, ze ktos
          jest lub nie ochrzczony.
      • maga202 Podpisuję się pod tym postem ale dodam... 11.12.06, 19:57
        że nigdy nie wiadomo co dzieciom do głowy przyjdzie. Ja też dopełniam wszystkich katolickich obrządków ze względu na tradycję. Ale powiem Ci jeszce że gdy byłam małą dziewczynką komunia była dla mnie bardzo ważna ze względu na sukienkę i prezenty i tak sobie myślę że twojemu dziecku może być przykro gdy wszystkie dzieci będą szły do komunii a ono nie. Pomyśl nad tym.
    • szymkowa_mama Re: mam pytanie :) 24.09.06, 09:31
      Jak dla mnie obojętne jest to, czy ktoś jest ochrzczony czy nie. Nie interesuje
      mnie też, w co wierzy i czy w ogóle wierzy. Najważniejsze jest to, jakim jest
      człowiekiem.

To tytułem wstępu.
      Myślę, że w przedszkolu to jeszcze jest obojętne, chyba że rodzice innych dzieci
      podsuną jakieś głupoty swoim pociechom.
      W szkole, przy komunii, Twoje dziecko może chcieć mieć imprezę, jak większość
      dzieci.
    • matyldziostwo Re: mam pytanie :) 24.09.06, 15:10
      Mam bliską kolezankę która nie była. Potem nie poszła do komunii i mówi że to
      było dla niej traumatychne przezycie pomimo tego że jest nie wierząca, chodziło
      raczej o cała otoczkę sukienkę przyjęcie prezenty itp. Wiem że to może dośc
      powierzchowne ale mówi że koledzy dokuczali jej a ona sama strasznie to
      przezywała w podstawówce.
      • grzalka Re: mam pytanie :) 24.09.06, 15:45
        moje dziecko nie będzie szykanować Twojego ;)
        • czeskie Re: mam pytanie :) 10.10.06, 18:31
          U nas sprawa ma się nieco inaczej. Jako, że jesteśmy protestantami,nasze
          dziecko chodzi na szkółkę niedzielną do kościoła; w przedszkolu jest jedynym
          dzieckiem które nie uczęszcza na zajęcia z religii, w tym czasie albo bawi sie
          w innej grupie albo robi coś wspólnie z panią przedszkolanką. Dzieci owszem
          pytały dlaczego nie chodzi na religię, ale żeby były z tego powodu jakieś
          przykrosci to nie. Wg mnie to raczej rodzice mają z tym problem a nie dzieci.
          One są znacznie mądrzejsze i bardziej tolerancyjne. :) Pozdrawiam.
    • sylwikkk1 Re: mam pytanie :) 12.10.06, 18:04
      moje dzieci napewno nie będą szykanować ani twojego ani innych nieochrzczonych
      dzieciaczków.moje są ochrzczone ale nie przeszkadza mi to że ktoś postanowił
      nie ochrzcić malucha.
      pozdrawiam serdecznie
      • anenka1 Re: mam pytanie :) 04.01.07, 08:49
        mój synek ma 2 lata chodzi do żłobka i niejest ochrrzczony,. Poprostu nikt o
        tym nie wie. Nierób nic dla innych.
        • letica Re: mam pytanie :) 07.01.07, 03:01
          mój też nie chrzczony
    • deodyma Re: mam pytanie :) 19.06.07, 11:51
      czemu dziecko ochrzczone ma szykanowac to nie ochrzczone? no chyba ze rodzice
      beda o tym mowic w domu przy swoich pociechach. przeciez przedszkolak nie
      zastanawia sie nad tym, czy jego kolezanka czy kolega przechodzili chrzest, czy nie.
      • mad-25 Re: mam pytanie :) 31.08.07, 14:47
        Ja jestem katoliczką ale tylko teoretycznie, dziecko ochrzciłam ze
        względu na tradycję. Do komuni pójdzie bo wiadomo prezenty!!!!!
        Ja do dzis pamiętam swoja komunię, i wspominanie co się dostało. Tak
        małe dziecko 8 letnie tak naprawdę mało rozumie- przynajmniej
        większość dzieci)
        A wracając do chrztu dzieci zawsze będa pytać, popytają czemu to,
        czemu tamto i dostaną odpowiedz i na tym, się zakończy. Gorzej z
        rodzicami, jest mnóstwo ludzi którym brak tolerancji.
        Ja dziecka od małego uczę toleracjii.
        Nie przejmuj się ludzmi.
        trzeba żyć wg własnych zasad!!!!!!!!!!1
        • mmascarpone Re: mam pytanie :) 02.09.07, 19:25
          Wybacz mi mad,ale Twoją zasadą chyba jest totalna hipokryzja!
          Chrzest bo tradycja,komunia bo prezenty a katolicyzm tylko w teorii!
          To dzięki takim osobom potem się mówi/pisze że 99% Polaków to
          Katolicy,to dlatego inne wyznania mają mało do powiedzenia,to
          dlatego mamy wszędzie krzyże, oceny z religii i święcenie kazdego
          centrum handlowego.

• dym11 Re: mam pytanie :) 28.09.07, 22:55
      kiedy dowiedzialam sie, że trzylatki mają mieś religię zdębiałam. Rodzice na
      zebraniu w przedszkolu wyraźnie odetchneli, kiedy okazało się, że w najmłodszej
      grupie nie będzie religii. Więc może nie ma potrzeby zmuszania dzieci i ich
      rodziców do podejmowania takich decyzji. Ma być poza czy w. Nasze dziecko nie ma
      chrztu, ale jest symaptycznym, mądrym i ciepłym chłpcem. My nie mamy slubu
      koscielnego ale trzymamy się dłużej niż nasi znajomi ze slubem. Chcemy
      zdecydować póżniej. Może warto głośniej o tym mówić.
      • mueller2 Re: mam pytanie :) 02.10.07, 07:29
        Znam panią, która przyjeła sakrament chrztu kilka miesiecy temu, a
        ma 50 kilka lat. Opowiadała, jak ojciec sprzeciwiał sie, zeby ja
        chrzcic a ona i tak chodzila na religie w i do kosciola z babcia.
        A moj wujek ochrzcil dziecko na tydzien przed komunia i tez dobrze:)
        • ja-czyli-ona19 Re: mam pytanie :) 06.04.08, 20:30
          a ja powiem tak ze mnie osobiście to też nie przeszkadza inność ? (jeśli można
          tak to nazwać) obecnie studiuję, w szkole średniej uczyłam się z dwiema
          dziewczynami jachowymi i z jedną z nich nawet bardziej się kolegowałam na
          początku naszej znajomości zaczęłam zadawać jej sporo pytań na ten temat ale
          uświadomiłam jej i sobie ze to ze my się różnimy religią jest właśnie ciekawe
          zawsze porównywałam nasze religie i nadal uważam ze każda religia wyznanie ma
          swoje jakieś tam plusy i minusy, pomimo tego ze jestem katoliczką w wielu
          kwestiach także zachowuję sie tak jak wymaga tego ode mnie tradycja religia a
          nie z własnej inicjatywy (głębokiej wiary)

tak więc uważam ze to zależy od człowieka indywidualnie. jeżeli jesteś
          przekonana ze chrzest to nic dobrego to nie chrzcij jak ktoś wcześniej
          zasugerował... jak będziesz chciała to ochrzcisz 2 dni przed komunią ;)

a swoją drogą: okiem ucznia ;) uważam ze w przedszkolu w tak wczesnym wieku
          dzieci nie będą tego szczególnie zauważały oczywiście będą pytały ale pytania z
          czasem umilkną jeżeli będzie odpowiedź

w szkole podstawowej uważam ze to katechetka powinna reszcie dzieci wytłumaczyć
          jak to działa na jakiej zasadzie ;)dzieci mając przykład przekonają się o tym ze
          każdy z nas jest inny co nie znaczy ze gorszy

a szkoła średnia... u mnie od początku wszyscy wiedzieli ze mamy w klasie 2
          koleżanki innego wyznania i ja nigdy nie słyszałam złego powiedzianego na nie
          słowa z czego można wywnioskować ze to zależy od człowieka jakim jest? a nie -
          kim jest ?

My ci na to pytanie nie odpowiemy bo ktoś zaraz niżej może napisze ci ze
          powinnaś albo nie powinnaś ... my ci podajemy tylko argumenty i sama powinns
          stwierdzić co jest dla ciebie ważniejsze ...czy działanie wbrew twojej tradycji
          na pokaz dla ludzi ? czy też życie bez chrztu uznając swoje zasady swoje normy
          będąc inną (nie wiadomo gorszą czy lepszą... )
    • mszocik Re: mam pytanie :) 11.04.08, 21:19
      A ja jestem katoliczka i to praktykujaca. Moje dziecko od wrzesnia idzie do
      przedszkola, wiem ze bedzie mialo mozliwosc chodzenia na religie, a czy na nia
      pojdzie? Sama nie wiem. Bedzie zalezalo czy zajecia te beda prowadzone ciekawie
      czy tez nie. Jezeli beda mu sie podobaly to oczywiscie bedzie chodzil, ale
      jezeli nie - to nie czuje potrzeby zmuszania go do tego. O Bozi i Panu Jezusku
      opowiem mu sama przy innej okazji. Nie sadze tez zeby dzieci mu z tego powodu
      dokuczaly. Mysle rowniez ze rodzicom bedzie to obojetne. Chyba czasy, kiedy
      wszyscy chodzili na religie jak jeden maz dawno sie skonczyly. Mozesz byc
      spokojna. Wg mnie nikt nie bedzie w przedszkolu dokuczal Twojemu maluchowi tylko
      dlatego ze nie jest ochrzczony :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka