Dodaj do ulubionych

Śpiewające płyty cz.IV

IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 21:51
Posłuchajcie mej piosenki
i o litość błagam was
pewne tony, szmer i dżwięki
ruszą mury, beton , głaz
i do wyciągniętej ręki
wpadnie grosz czy złotych sto
Mnie nie zależy, bądżcie szczerzy
grunt by jakoś szło

Ref
Już taki jestem zimny drań
i dobrze mi z tym bez dwóch zdań
bo w tym jest właśnie sedno,
że jest mi wszystko jedno,
już taki jestem zimny drań
Obserwuj wątek
    • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 19.03.03, 21:56
      To zupełnie nie w stylu Breakoutów, ale świetne na dobry początek.
      • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 21:59
        nawet nie wiem kto to śpiewa ?

Boję sie wojny!!!!!!
        • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 08:59
          Z Brekautów nic nie pamiętam chociaż ............ może jednak?
          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: 193.0.68.* 20.03.03, 13:16
            Zanim Breakout był Breakout, to wcześniej był Blackout.
            • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 20:59
              nie wiem czy dziś można śpiewać , dziś przecież pierwszy dzień wojny, a jak tak
              się wymknie z pod kontroli to co będzie ?
              Boję się wojny!!!!!
              • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 21.03.03, 08:57
                Może masz rację. Zawieszamy na razie te piosenki?
                • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 20:57
                  możemy wznawiać, wojna jeszcze potrwa, a powspominać Brekaut będzie miło.
                  Przypomniesz jakieś ich utwory ?
                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 21:32
                    Mira Kubasińska - co ona śpiewała ?
                    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 21:34
                      jeszcze Stan Borys i zespół Bizony dziś przypominają w Wideotece dorosłego
                      człowieka
                      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 21.03.03, 23:19
                        Już dzis nie zdążę. Jutro o Blackout.
                        • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.03.03, 18:42
                          dziś jest jutro i Mira kubasińska śpiewa
                          "Cała sala śpiewa z nami" - pamiętasz?
                          • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.03.03, 20:04
                            jd - kiedy śpiewmy, gorzka działa , śpiewy moga być dobre
                            • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 22.03.03, 21:24
                              Oczywiście, że nie pamiętam, jak Mira Kubasińska śpiewała "Cała sala śpiewa z
                              nami".
                              A teraz Breakout.
                              No wiec zanim był Brakout był w Rzeszowie zespoł Blackout. Wydał nawet płyte
                              długograjacą; do dzis widzę jej okłądkę: cały zespół w pomarańczowej tonacji.
                              Najważniejesi w zespole byli: Tadeusz Nalepa, który pisał muzyke i śpiewał,
                              Mira Kubasińska, kóra śpiewała i Stanisław Guzek, kóry też śpiewał, a potem
                              zamienił się w Stan Borysa.
                              • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.03.03, 21:29
                                a piosenki , a piosenki jd - bo Paulina nmnie chce wygryż z komp
                                • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 22.03.03, 21:36
                                  Prosze uprzejmie. Pamiętam z tej płyty:

Te bomby lecą na nasz dom
                                  Gdzie chcesz iść
                                  Jej nie ma tu

Wyspa
                                  (Wierz mi, wierz, ta wyspa jest.
                                  To gdzieś tu, to gdzieś blisko już.
                                  Uwierz w to i pomóż mi,
                                  pomóż ją odnaleźć.)

Anna
                                  (Nie mów nic, no bo co można rzec w takiej chwili, Anno
                                  Nie mów, że wrócisz tu, że odchodzisz na dni tylko kilka.
                                  Wyjdź ot jak gdyby nic, jakbyś szła kupić chleb do sklepiku, Anno,
                                  nie mów nic, proszę cię, nie mów: kiedyś wrócę tu.)
                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.03.03, 21:41
                                    dzięki - to tylko Annę będę śpiewać , jest bardzo znana i często puszczana w
                                    radiu. Paulina jeszcze nie molestuje więc siedzę
                                    Mira Kubasińska jeszcze mieała znany przebój- Hej Tam w dolinie ......
                                    • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 22.03.03, 21:43
                                      Rita, chyba sie upiłaś tym łykiem. "Hej tam w dolinie" śpiewał Wojtek Korda i
                                      Niebiesko-Czarni (dojdziemy i do nich).
                                      • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.03.03, 21:47
                                        po prostu coś mi chodzi z Miry Kubasińskiej - co to może być oprócz gorzkiej ?
                                        • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 22.03.03, 22:04
                                          Może "Gdybyś lubił mnie choć trochę, hej"?
                                          Jutro omówimy tę płytę.
                                          • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.03.03, 22:10
                                            takkk, tak ta piosenka - to miałam przybliżone spkojarzenia, też hej
                                            też będę kończyć
                                            a co jutro nie idziesz na sitkę- jakieś święto?
                                            • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 22.03.03, 22:30
                                              Oczywiście, że idę, i to jest ciągłe święto. Jak nie zdąże jutro z początkiem
                                              Breakoutów, to pojutrze.
                                              • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.03.03, 14:48
                                                dobra - idż - ja poszperam cos o piosenkach Brekautów i moze się okazać , że
                                                znajdę nawet teksty ich piosenek - będzie fajnie
                                                • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 23.03.03, 17:17
                                                  Odszedł od Blackoutów Stanisław Guzek (przeobrażajac się w Stana Borysa),
                                                  Nalepa wyjechał do Holandii, tam kupił nowiutki sprzęt i wrócili jako Breakout.
                                                  Zagrali najostrzejaszą na tamte lata muzykę i wszystkie szczawki, takie jak ja,
                                                  były zachwycone. Najpiew był wielki przbój "Gdybyś kochał, hej", a potem
                                                  znakomita płyta "Na drugim brzegu tęczy" z efektowną ciemnoczerwoną okładką.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.03.03, 17:24
                                                    postawię sobie za zadanie wyszukanie ich tekstów, pamiętam ich pierwsze
                                                    teledyski w tv - pamiętasz, biało czrne przy studni Mira śpiewała
                                                  • Gość: brzoza2 Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.chello.pl 23.03.03, 17:46
                                                    jd - skąd ty to wszystko wiesz? Przyznaj się!
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.03.03, 18:11
                                                    hobby, sam przyznał, że gdyby dziś się jeszcze raz urodził byłby artystą, ponoć
                                                    śpiewał już w kołysce tylko rodzice się nie wyznali czy to płacz, czy aria .
                                                    Niestety nic nie znalazłam na temat Miry, chciałam ci pomóc jd
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.03.03, 20:26
                                                    Coś niecoś znalazłam, ale z tych wszystkich piosenek tak naprawdę znam tylko tą:

Gdybyś lubił mnie choć trochę, hej,
                                                    gdybyś kochał jak nie kochasz mnie
                                                    gdybyś nie był jaki jesteś
                                                    zechciał , tak jak nie chcesz mnie

byłbyś wiatrem, a ja polem, hej,
                                                    byłbyś niebem, ja topolą, hej,
                                                    byłbyś słońcem , a ja cieniem
                                                    gdybyś tylko zmienił się!

Jeszcze jest jedna znana już wspomniana - Poszłabym za Tobą
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 24.03.03, 09:16
                                                    Zgadza się, obydwie piosenkui były z pierwszej płyty (jesli nie liczyć
                                                    Blackout). Ten deledysk był właśnie z "Gdybyśkochał hej, był tam też chyba
                                                    prawdziwy wiejski wiatrak. "Poszłabym za tobą" leciało tak:

Poszłabym za tobą
                                                    Do samego nieba
                                                    Ale za wysoko
                                                    Ale za wysoko
                                                    Ale jak się tego nie bać

Pamietam też inne kawałki. Cała pierwsza płyta (mam ją na kompakcie):

Poszłabym za tobą
                                                    Nie ukrywaj - wszystko wiem
                                                    Na drugim brzegu tęczy
                                                    Czy mnie jeszcze pamiętasz?
                                                    Wołanie przez Dunajec
                                                    Masz na to czas
                                                    Gdybyś kochał, hej!
                                                    Powiedzieliśmy już wszystko
                                                    Gdzie chcesz iść
                                                    Po ten księżyc złoty

Brzozo, pamiętam to wszystko, bo miałem szajbę na punkcie muzyki, słuchałem
                                                    tych płyt setki razy.
                                                    Na koncercie Breakoutów byłem między innymi na stadionie Warmii w Olsztynie.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 17:42
                                                    donoszę , że mam do napisania super ciekawy post po przeczytaniu artykułu o
                                                    tytule : Śpiewające pocztówki - ktoś zabrał nam tytuł wątku do gazety
                                                    terz lecę kończyć pracę
    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 20:59
      'Śpiewajace pocztówki" - artykuł w Angorze, baaaardzo duzy, czyli nie tylko ja
      jestem szalona ze wspomnieniami. Autor określił je jako fenomen pocztówek
      dzwiękowych. Przypominał utwory wielce popularne jak uważaj , znasz jakieś :
      Żegnaj Pamelo, Anna Maria, Chłopiec z gitarą, Beata z Abatrosa, Gdy mi ciebie
      zabraknie, Czy to jest przyjażń czy to jest kochanie, Una Paloma Blanka itp
      Pamiętasz jeszcze jak na tych pocztówkach nagrywało się życzenia - ja nigdy je
      nie nagrałam , a ty?
      Wiesz, że na ten temat nie ma żadnego opracowania, żali się autor artykułu
      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 24.03.03, 21:30
        Wszystkie pamiętam:
        Żegnaj Pamelo - Tercet egzotyczny
        Anna Maria - wiadomo
        Chłopiec z gitarą - Karin Stanek
        Beata z Abatrosa - Janusz Laskowski
        Gdy mi ciebie zabraknie - Ludmiła Jakubczak
        Czy to jest przyjażń czy to jest kochanie - Grechuta
        Una Paloma Blanka - George Baker Selection

To ostatnie to chyba już późniejsze lata. Pocztówki dźwiękowe występowały w
        dwóch postaciach. Takiej, że można było nagrać życzenia słowne, mieściła sie
        jedna piosenka; i w postaci już gotowej, w trochę większym formacie, z dwoma
        zawsze piosenkami, zazwyczaj pierwsza świetna, a druga na zapchanie. Ja miałem
        do czynienia z tym drugim gatunkiem, choć znałem miejsca gdzie można było
        nagrać taką pocztówke z życzeniami.
        Nie lubię żalących się autorów artykułów.

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 21:40
          ale przyznasz, że artykuł pode mnie ?
          Co teraz będziemy brać - może Stana Borysa?
          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 24.03.03, 23:09
            Artykł bardzo pod ciebie.
            Rita, dopiero zaczęliśmy Breakout. Są jeszcze przynajmniej ze cztery płyty do
            wymiany opinii.
            • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 23:11
              jakie ? witaj nocny Marku, już się miałam żegnać
              • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 24.03.03, 23:13
                Ale już muszę wyłączyć. Kubek idzie spać (udawać że śpi). Jutro o tych płytach.
                • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 23:21
                  wyjątkowo na dobranockę przytoczę ci wierszyk, który miałam dać na Śpiący
                  Olsztyn, podłoże tylko melodię i będzie on na Śpiewającym :
                  "Nie trzymaj się kielicha, pij wódkę w miarę,
                  Mów mądrze albo milcz;
                  Za złe obyczaje nie zgani cie nikt
                  Gdy połozysz sie rychlo do łoża"

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 21:03
                    jd- zaspałeś sobie - śpiewanko czas zacząć !!!!!
                    • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 25.03.03, 21:44
                      Ciężki dzień dzisiaj miałem. No więc w roku 1970 ukazała sie druga płyta
                      naszego zespołu Breakout. Nazywałą się "Breakot 70A". Dla takich szczawików jak
                      ja to by szok. Bo zamiast ostrej muzyki podobnej do tej z pierwszej płyty
                      dostaliśmy coś jazzujacego, refleksyjnego, nie do końca wiadomo do czego
                      zmierzającego. Pewnie mało kto juz o tej płycie dzis pamięta, ale po jakimś
                      czasie zaczęła mi sie podoac i dzis bardszo ją sobie cenię. Ciekawstką jest to,
                      że grał w zespole na tej płycie Józef Skrzek. Kawałki z tej płyty:
                      Skąd taki duzy deszcz
                      Dziwny weekend
                      Taką drogę
                      Corrida
                      Piękno
                      Nie znasz jeszcze życia
                      Przestroga

Pewnie nikt tego nie pamięta. Za to następna płyta to było coś rewelacyjnie
                      niesamowitego.
                      • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 21:56
                        tak - ta płyta była mało znana i myślę , że mało kto ją pamięta, możemy
                        przeanalizować następną płytę
                        • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 25.03.03, 22:04
                          Oczywiście, ale to wymaga spokoju, braku pośpiechu, a nawet odrobinki gorzkiej,
                          więc jutro. Powiem tylko że płyta nazywała sie Bluesbreakout. Absolutny odlot
                          (choc wtedy tak sie nie mówiło).
                          • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 22:20
                            nie wyobrażam sobie odlotu, chyba , że po gorzkiej i jestem bardzo ciekawa tej
                            odlotowej plytki, żebym chociaż jedną z tych piosenek pamiętala ?
                            • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 25.03.03, 22:32
                              To na pewno znasz:
                              Kiedy byłem małym chłopcem, hej.
                              • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 22:43
                                nie - jak dalej to idzie , ciekawie się zaczyna
                                • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 26.03.03, 20:56
                                  Niemożliwe, byś nie znała tej płyty. Ma piękną szarą okładkę, na której Nalepa
                                  idzie za ręke z maleńkim swym synem. A wczorajsza piosenka, której też nie
                                  możesz nie znać, leci tak:

Kiedy byłem
                                  Kiedy byłem małym chłopcem, hej,
                                  Wziął mnie ojciec,
                                  Wziął mnie ojciec i tak do mnie rzekł:
                                  Najważniejsze co się czuje,
                                  Słuchaj zawsze głosu serca, hej.

Kiedy byłem
                                  kiedy byłem dużym chłopcem, hej,
                                  Wziął mnie ojciec,
                                  Wziął mnie ojciec i tak do mnie rzekł:
                                  Głosem serca się nie kieruj,
                                  tylko forsa ważna w życiu jest.

Wicher wieje
                                  Wicher słabe drzewa łamie, hej,
                                  Wicher wieje,
                                  Wwicher silne drzewa głaszcze, hej.
                                  Najważniejsze to być silnym,
                                  Wicher silne drzewa głaszcze, hej.
                                • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 20:57
                                  jd - myslę, ze również przechodzisz zmęczenie wiosenne , więc jak nie masz
                                  ochoty śpiewać zostawimy to na inny dzień
                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 26.03.03, 21:08
                                    Niczego nie przechodzę, właśnie wykonałem kultowy przebój.
                                    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 21:13
                                      teraz pamiętam, nawet śpiewałam - słyszałeś ? wicher wieje ........
                                      widziałeś , gwiazdki znów na niebie, a niebo czyściuteńkie w Krakowie
                                      co teraz śpiewamy ?
                                      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 26.03.03, 21:17
                                        To teraz przypomnijmy cały repertuar z Bluesbreakot:

Ona poszła inną drogą
                                        Kiedy byłem małym chłopcem
                                        Oni zaraz przyjdą tu
                                        Przyszła do mnie bieda
                                        Pomaluj moje sny
                                        Usta me ogrzej
                                        Gdybym był wichrem
                                        Co się stało kwiatom
                                        Dzisiejszej nocy

Co kawałek, to lepszy. Na tej płycie nie ma Miry Kubasińskiej. Dla niej będzie
                                        Nalepa robił teraz osobne płyty, a sam robił będzie kawałki bluesowe na
                                        kolejnych płytach.

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 21:27
                                          tak , pózniej ukaże się płyta Mira Kubasińska osobno, musze ci powiedzieć, że
                                          tak dokładnie nie znam tego zespołu , tyle co było w mediach w tamtych czasach
                                          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 26.03.03, 21:38
                                            Ja uwielbiam płytę Bluesbreakout i także dwie następne, i jutro coś jeszcze
                                            powiem o niej i coś podśpiewamy. A zaraz zostanę stąd wypchnięty.
                                            • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 21:42
                                              jd- nie daj się wypchnąć , siedż jeszcze , nie wiem czy o blusie porozmawiamy ,
                                              ja go nie czuję, musze najpierw zdobyć jakąś blusową kasetę
                                              • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 26.03.03, 22:06
                                                Każdy czuje bluesa, gdy tylko zechce.
                                                • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 22:17
                                                  a jaka jest najbardziej znana piosenka blusowa?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 23:23
                                                    właśnie przypomniała mi się piosenka na Śpiącym Olsztynie
                                                    " Jutro będzie dobry dzień
                                                    tylko...........
                                                    co dalej ?
                                                    melodię znam
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 20:50
                                                    dziś słyszałam w radio Wanda piosenkę Nalepy - Kiedy byłem małym chlopcem -
                                                    chyba puścili na zamówienie wątku
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 27.03.03, 21:17
                                                    Załatwiłęm ci to w tej Wandzie.

"Jutro będzie dobry dzień
                                                    Tylko małą prośbę spełń
                                                    Kiedy znowu wstanie dzień
                                                    Przejdź, przyjdź, przyjdź
                                                    Do mnie jutro"

Śpiewała to Helena Majdaniec. Obok "Gdy mi ciebie zabraknie" ta piosenka chyba
                                                    najczesciej leciała w radio gdy byłem mały w Olsztynie.
                                                    Może zdążę jeszcze potem o naszej płycie Bluesbreakout.
                                                    Stęskniłem sie poza tym za Brzozą.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 21:21
                                                    tak , powinna już dołączyć, chociaż jest ciepło i pewnie też ma dużo roboty
                                                    sprzatającej i przygotowującej do dzialki
                                                    Miałeś mi podać najpopularniejszy utwór blusowy bym jakoś skojarzyła blusa - bo
                                                    blusa trzeba czuć - prawda?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 27.03.03, 21:30
                                                    Bluesa można czuć bez znajomości najbardziej popularnego utworu bluesowego. A
                                                    wskazac go jest trudno. Był klasyczny blues prawie ludowy, potem troche
                                                    pdkomercjalizowany, a potem biały blues, często bardzo dobry (wczesny John
                                                    Mayall), jest trochę polskiego bluesa... Jest tego trochę, a nawet od cholery.
                                                    A my jesteśmy przy Bluesbreakout.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 21:35
                                                    blues - czy można go tańczyć czy tylko słuchać
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 27.03.03, 22:14
                                                    Chyba wszystko można tańczyć.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 22:19
                                                    synfonii Bacha nie tańczyłam !!!!!
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 28.03.03, 09:47
                                                    Bo jesteś jeszcze za młoda.

Bluesbreakout zaczyna się od fantastycznie rytmicznego i energicznego
                                                    kawałka "Ona poszła inną drogą" z rewelacyjnym motywem gitary basowej; potem
                                                    jest "Kiedy byłem małym chłopcem", a potem bardzo chyba znane kryminalne "Oni
                                                    zaraz przyjdą tu":

Jak ładnie ci w tej sukni
                                                    Oni zaraz przyjdą tu
                                                    Jak ładnie ci w tej sukni
                                                    Oni zaraz wezmą mnie
                                                    Lubiłaś światło świecy
                                                    Będziesz miała świece dwie

Na pewno masz mi za złe
                                                    Że ten właśnie wziąłem nóż
                                                    Na pewno masz mi za złe
                                                    Oni zaraz przyjdą tu
                                                    Wiem nóż ten był do chleba
                                                    Oni zaraz wezmą mnie

Nie powiesz ani słowa
                                                    Oni zaraz przyjdą tu
                                                    Nie powiesz ani słowa
                                                    Oni zaraz wezmą mnie
                                                    Wiem nóż ten był do chleba
                                                    Już nie będziesz zdradzać mnie

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 20:43
                                                    jd- słowa ciekawe, musze przyznać , że i muzyka pewnie jest ciekawa - blusowa
                                                    niestety, zbyt dużo nie pomogę ci w tym spiewaniu, w tym okresie pewnie urwał
                                                    mi się film.
                                                    mozemy jechać dalej - jestem gotowa
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 28.03.03, 20:59
                                                    Z przyjemnoscią.
                                                    Potem jest jazzujacy kawałek "Przyszła do mnie bieda":

Gdzie ty jesteś cieniu
                                                    gdzie ty cieniu mój
                                                    przyszła do mnie bieda
                                                    i już ciebie tylko mam
                                                    przyszła do mnie hej hej hej

A potem równie energiczne i rytmiczne, co utwór pierwszy (Ona poszła inną
                                                    drogą), "Pomaluj moje sny":

Nie zazdroszczę łodzi żagla, kiedy wiatr
                                                    gna po morzach ją dalekich, gna przez świat,
                                                    nie zazdroszczę ptakom skrzydeł, rybom płetw,
                                                    bo najbardziej ponad wszystko pragnę mieć,
                                                    pragnę mieć, pragnę mieć
                                                    sny kolorowe, pomaluj moje sny

Obydwa kawałki bombowe.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 21:05
                                                    jd - gdzie można wysłuchać tych utworów - są jakieś zbiory tych piosenek ?
                                                    napewno są fajne, alecóż musze się zadowolić twoim śpiewaniem i wyobrażać sobie
                                                    melodię
                                                    co teraz ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 28.03.03, 21:10
                                                    To jest na kompaktach, bez trudu raczej można dostać. Ale jak rozumiem ty nie
                                                    masz nic na kompakty. Może kup, bardzo sie przyda.
                                                    O reszcie płyty za chwilę.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 21:32
                                                    w tv jest Wideoteka Doroslego czlowieka - ogladaj!
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 28.03.03, 21:34
                                                    Telewizor okupuje reszta rodziny, mogę ich nie przewalczyć. Pisz wszytsko co
                                                    tam sie dzieje ciekawego.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 21:38
                                                    Bogusłam Mec
                                                    Naprawdę jaka jesteś nie wien nikt
                                                    to ptrawda.......
                                                    uniose ........
                                                    niedokonczony jsny potret twój
                                                    Uniosę .....
                                                    przeż zycię pójdę ogladając się wstecz

pisalam na goraco spiewająć - chyba coś zrozumiesz z tego
                                                  • Gość: brzoza2 Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.chello.pl 28.03.03, 21:42
                                                    A rewelacyjna solówka Nahornego na saksofonie w piosence Miry
                                                    Kubasińskiej "Przepłynąc poprzez tęczę" (chyba!) to na której jest płycie?
                                                    Pamietacie? To był, dla mnie w kazdym razie, pełen odjazd (wtedy się tak nie
                                                    mówiło)
    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 21:43
      teraz roling stones - i krzyczące małolaty
      • Gość: brzoza2 Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.chello.pl 28.03.03, 21:54
        I fruwające na widowni marynary oraz roztrzaskiwane na scenie gitary.
        • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 22:00
          a blusa jakiego pamiętasz, teraz blusujemy
          • Gość: brzoza2 Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.chello.pl 28.03.03, 22:07
            ...bo blues jest wtedy, kiedy człowiekowi jest źle.
            Bo blues jest wtedy, kiedy czlowiekowi jest źle....
            • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 22:17
              blusa trzeba czuć - ty to czyjesz !!!!!!!:-)
              • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 28.03.03, 22:54
                Bogusław Mec - bardzo sympatyczne śpiewanie, wszytsko zrozumiałem.
                Brzozo, chodzi o piosekę "Na drugim brzegy teczy" z pierwszej płyty. Już ją
                omawialiśmy, ale piosenka jest świetna i według niektórych jej tekst dotyczy
                odlotowych przezyć na LSD i okolicach, czego nie polecam.
                • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 23:00
                  Boguslaw Mec miał chyba tylko jeden taki duży przebój - tak?
                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 28.03.03, 23:02
                    Taki duży - tak, ale jakieś znaczące drobiazgi też były. Na przykład "Mały
                    biały pies".
                    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 23:06
                      jd - jedno jest pewne - ty nie masz sklerozy !!!!!!!!
                      też znam małego białego pieska
                      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 28.03.03, 23:09
                        No dziekuję ci za osąd mojej sklerozy (że jej nie ma), ale to może być także
                        ośli upór.
                        • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 23:11
                          czyli Meca przy okazji Wideoteki mamy z głowy - co będzie teraz ?
                          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 29.03.03, 10:34
                            Czy już masz dość Breakoutów? Jeśli tak, to rzucaj następną propozycję.
                            • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 20:33
                              nie mam dość, ja mogę śpiewać i śpiewać, tylko zaczynam fałszować
                              jd- nie zdawałam sobie sprawy, jaka ja jestem w śpiewaniu słaba. Tak mi
                              przykro, że wiedza moja jest ograniczona. Nawet nie wiem co mamy teraz
                              przerobić. Tobie jest lepiej, masz pod ręką kolekcję płyt......
                              Weż teraz tą piątą od prawej strony i zobaczymy co wylosowałam
                              dziś krótka noc !
                              • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 21:06
                                Zgadnij , o kim będziemy rozmawiać O:

Niedziela będzie dla nas
                                Wiem , że nie wrócisz
                                Mamo, nasza mamo
                                Żegnaj karnawale
                                Stary niedzwiedż mocno spi
                                Na betonie kwiaty nie rosną

no czyje to są piosenki ?????????
                                a czy my nie idziemy do tyłu z latami ???????
                                • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 21:20
                                  jd - czekam na śpiewanie, sobotnia gorzka działa i mogę już śpiewać , jutro
                                  masz przecież siatkę
                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 29.03.03, 22:08
                                    Wiekszość wspomnianych piosenek jest Wojtka Kordy i Niebiesko-Czarnych.

Kończąc o Breakoutach dodam, że po "Bluesbreakout" wyszły jeszcze dwie świetne
                                    płyty, które stale mam w pamięci: "Karate" i "Kamienie".
                                    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 22:12
                                      Karate - coś o tym słyszałam , co tam jest?
                                      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 29.03.03, 22:17
                                        Najbardziej znana: "Rzeka dzieciństwa".
                                        • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 22:19
                                          nic to mi nie mówi, jak nie ma chętnych do sluchania to może kolorowi wejdą na
                                          scenę
                                      • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 22:17
                                        jd - gdzie sie podziałeś - czekam, już 22.24 a noc jest krótka
                                        • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 29.03.03, 22:26
                                          Rita, jak dziecko nie baluje, to muszę spadać od komputera około tej pory, a
                                          dziś jakoś nie baluje.
                                          Ale mamy teraz na tapecie N-C?
                                          • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 22:30
                                            moje baluje - pretekst , krotka noc, czyli do poniedziałku , może mi się uda
                                            zdobyć jakieś informacje o nich - czy w tym zespole bylo dużo solistów ?
                                            • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 29.03.03, 22:33
                                              Bardzo dużo, jak w żadnym innym (poza Czerwono-Czarnymi), ale chyba wszystkich
                                              pamiętam.
                                              • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 22:41
                                                pewnie to temat rzeka będzie , jak ich jest tak dużo, przygotuję się też z tego
                                                tematu, jużtrochę liznełam tematu:
                                                soliści : Ada Rusowicz, Helena Majdaniec
                                                • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 31.03.03, 08:36
                                                  Z Adą Rusowicz i Heleną Majdaniec zgadza się. O pierwsej płycie zresztą już coś
                                                  powiedzieliśmy przy okazji Niemena. Śpiewają na niej takze Piotr Janczerski,
                                                  Michaj Burano i Wojtejk Korda.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.03.03, 09:44
                                                    szukałam wczoraj tekstów piosenek, ale nie znalazłam, będziesz musiał coś
                                                    przytoczyć w skrócie
                                                  • Gość: lustro Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: 213.76.143.* 31.03.03, 14:47
                                                    ... zostań ze mną dziś taki dzień, że spełniają się sny. Zostań przy mnie, dziś
                                                    musisz tu być... I zadzwoni zaraz dzwonek, ja pobiegnę drzwi otworzę jak to
                                                    dobrze, że już jesteś... Chodź, ogrzeję Twoooje dłooonie... . Wymiękałam przy
                                                    tym. Zapomniałam jak to szło. Może wiecie kto to śpiewał? Sorry za fałszowanie.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.03.03, 20:43
                                                    lusterko , musisz poczekać na znawcę tematu - założę sie , że będzie wiedział,
                                                    słowa mi są znane , są ciepłe i nie dziwię się , że miękniesz tymbardziej , że
                                                    na dworze robi się zimno

jd - jak zgadniesz powyższą zagadkę, założę nowy wątek też z niespodzianką
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 31.03.03, 22:09
                                                    Kurczę, nie mam pojęcia co to za dzieło.

Ale chociaż piosenki z pierwszej płyty Nibiesko-Czarnych:

Hej, dziewczyno, hej
                                                    Smutny list
                                                    Żegnaj karnawale
                                                    Komandosi
                                                    Zostały mi tylko twoje listy
                                                    Czy będziesz sama dziś wieczorem
                                                    Niedziela będzie dla nas
                                                    Idzie dysc
                                                    Ach
                                                    Nie lubię kłamać
                                                    Maria Elena
                                                    O ile nie pamiętacie
                                                    Tal była moja dziewczyna
                                                    Chciałeś wszystko zmienić
                                                    Zabawa w ciuciubabkę
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.03.03, 22:12
                                                    zabawa w ciuciubabkę była Niemena !!!
                                                    jakie przeboje miał Michał Burano ?
                                                    zakładam wątek nowy - dobra ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.IV IP: *.acn.waw.pl 31.03.03, 22:20
                                                    Burano śpiewał ZostaŁy mi twoje listy. Zakladaj watkek, ale niewyklucozne że
                                                    zjawie tam dopiero jutro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka