Gość: ja IP: 88.156.63.* 08.03.07, 11:08 zapewne przez te 32 lata mieszkancy łęgajn juz zrobili doktoraty i sa swiatowymi ekspertami od wysypisk smieci i ich rekultywacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MK Re: Chcą zasypać wysypisko w Łęgajnach popiołem IP: 213.184.18.* 08.03.07, 11:45 A żebyś wiedział, że wiedzą o śmieciach na pewno o wiele więcej niż przeciętny ludek śmieci produkujący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor z Łęgajn Re: Chcą zasypać wysypisko w Łęgajnach popiołem IP: *.uwm.edu.pl 08.03.07, 12:59 Wystarczy tylko uważać na lekcji z chemii w liceum, żeby wiedzieć, że takie popioły są radioaktywne. Mogą byc stosowane do rekultywacji tylko w miejscach oddalonych od miejscowości i jezeli nie maja kontaktu z wodami podziemnymi. Stosowanie tego w Łęgajnach jest dobrym pomysłem na zmniejszenie zaludnienia i zatrucie wód podziemnych i Jeziora Wadąg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol Re: Chcą zasypać wysypisko w Łęgajnach popiołem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 18:18 oj doktor było się tej chemii uczyć. I nie pisać głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor z Łęgajn Re: Chcą zasypać wysypisko w Łęgajnach popiołem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 19:13 No wspaniała merytoryczna odpowiedź! O radioaktywności popiołów po spalaniu węgla są całe tomy literatury fachowej. Ale wystarczy mieć tupet i ... do przodu. Prawda profesorku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lxx Re: Chcą zasypać wysypisko w Łęgajnach popiołem IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.07, 18:44 Nie przesadzajcie z tą radioaktywnością. Gdyby tak było to wszystkie miasta w Polsce "świeciłyby w nocy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cykl Re: Chcą zasypać wysypisko w Łęgajnach popiołem IP: *.olsztyn.mm.pl 08.03.07, 18:46 A od kiedy pan R. Piskorski został fachowcem od odpadów przemysłowych i komunalnych. Z posiadanych informacji to on jest fachowcem od artykułow spożywczych w ,,płynie". Proponuje dla okolicznych mieszkańców walkę o taki sposób rekultywacji jak było to obiecane wcześniej czyli wg standardów unijnych - czytaj. zastosowanie mat pochłaniających absorbujących wody odciekowe z wysypiska, zasadzenie wierzby itp. A ewentualne zyski przeznaczyć na modernizacje wsi : ulic, szkoły itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ]] Chcą zasypać wysypisko w Łęgajnach popiołem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 20:28 Od 01 05 07 wzrosną opłaty za usuwanie nieczystości ok. 50%, ale o tym jak na razie cisza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekol Dalaczego,dzalczego,dlaczego? IP: *.man.olsztyn.pl 09.03.07, 09:35 Dlaczego na takich stanowiskach siedzą debile i podejmują tak nienormalne decyzję. Czy mają w tym jakiś interes własną działkę za pozbycie się odpadów z Michaelin'a ? Jak można w ogóle dopuścić taki chory pomysł wysypania kolejnych odpadów na i tak już zanieczyszczoną ziemię? Powinni tego typa zamknąć za usiłowanie zanieczyszczenia środowiska. Nie dajcie sie truć w tych Łęgajnach więcej wybijcie to debilom z głowy! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loco Re: Dalaczego,dzalczego,dlaczego? IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.07, 09:45 Popioły radio-maryja-aktywne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pekajacy ze smiech Re: Chcą zasypać wysypisko w Łęgajnach popiołem IP: 194.70.181.* 09.03.07, 12:01 jak zwykle mamy burdel w olsztynie ze smieciami w doslownym znaczeniu i w przenosni. JAk postawie sie w polozeniu mieszkancow Legajn to tez mnie krew zalewa. Czy w naszym miescie wreszcie wezmie sie za te smieci, czy tylko ratusz umie zmieniac stolki dla coraz to nowych prezesow niedouczonych zreszta , po zaocznych studiach , czy nawet licencjackich. Prawda jest, ze reka reke myje we wszystkich urzedach w olsztynie , ktore zajmowaly sie przez te 32 lata wysypiskiem , ekspertyzami , itp. Oczywiscie nie wpomne o kasie jaka szla pod stolem za to... I ktos jeszcze smie powiedziec , czy napisac nawet w swojej ekspertyzie , ze wysypisko ma szczelne naturalne zabezpieczenie z warstwy gliny, to jest przeciez prawdziwa wartwa ochronna , prawdziwa bo nie trzeba bulic potzeznej kasy na ten wysyp:). A mamy rzesze wyksztalconcyh po geodezji i ochronie srodowiska w ratuszu i dalej kolomyja , ach szkoda hadac....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Chcą zasypać wysypisko w Łęgajnach popiołem IP: 194.70.181.* 09.03.07, 12:08 juz byli tacy jak ten piskorski, niedouczeni , kasa i kasa tylko sie liczy , a ci pozostali to zalas i wisniewska , kolejni ,,pseudofachowcy ,, kiedy rusza szturmem do ZGOK by zmienic ,,swiat,,?Oj panie malkowski , pan ciagle robi krzywde temu miastu sadzajac ludzi , ktorzy nie znaja sie na rzeczy .Pozdrawiam wszystkich z Legajn i trzymajcie sie razem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Chcą zasypać wysypisko w Łęgajnach popiołem IP: *.budimex.com.pl 12.03.07, 09:21 Ty napewno się znasz dobrze. Proponuję podaj Cześkowi swoje dane, to zostaniesz prezesem. Napewno rozwiążesz problem. Ujawnij się, z ukrycia łatwo oskarżać, natomiast gorzej się pisze pod własnym nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Chcą zasypać wysypisko w Łęgajnach popiołem IP: *.olsztyn.mm.pl 11.03.07, 16:27 Jestem po stronie mieszkańców Łęgajn, przez te wszystkie lata władze Olsztyna tylko obiecywały i nic w zamian nie dawały. Teraz się okaże jakie będą koszty tych zaniedbań jak trzeba będzie podnieść opłaty za śmieci o 100% i pan Piskorski nie da rady w swej glowie stworzyć nowych pomysłów, chyba że w gorączce kolejnego dnia po imprezie. Proponuje zbudować spalarnie śmieci między Nagórkami a Jarotami - jaki będzie tego odzew społeczny?????? Efektem tych prac na wysypisku jest zatrute piękne jezioro w Łęgajnach - jestem ciekawy gdzie urzędnicy z ochrony środowiska czy nie mają sygnałów o tej katastrofie ekologicznej????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cykl Re: Chcą zasypać wysypisko w Łęgajnach popiołem IP: *.olsztyn.mm.pl 11.03.07, 16:29 Ciekawy pomysł z tą spalarnią śmieci w mieście - jestem za będę płacić niższe rachunki za wywóz śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MJ Chcą zasypać wysypisko w Łęgajnach popiołem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 16:42 Mieszkam w Łęgajnach od urodzenia a kiedy sie urodzilem górka sieci rosla juz przez 14 lat. Nie chce dalej żyć w smrodzie, który nieraz jest nie do zniesienia. Władze Olsztyna nie patrząc na nic najlepiej zasypaly by nas jeszcze popiołem... chore to jest tak samo jak ten kto to wymyslil ale dla kasy można wszystko jesli jest sie na stanowisku. Mieszkam troche dalej od wysypiska ale współczuje tym którzy mieszkają blisko. MUSIMY WALCZYĆ O SWOJE! Odpowiedz Link Zgłoś