Dodaj do ulubionych

Re: Szkola nr 7.cz.67

IP: *.l.pppool.de 15.06.07, 07:33
Dla nowych Absolwentow i sympatyzantow "siodemki" dla latwiejszego znalezienia:

Strona 7-ki:
home.arcor.de/szkpnr7/
Encyklopedia: (okolo 1,87 MB Plik PDF)
home.arcor.de/szkpnr7/Encyklopedia_V2.pdf
Oraz aktualne (i caly czas uaktualniane) zdjecia Zbyszka na Fotoforum:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,60879867,60879867,0,2.html?v=2
fotoforum.gazeta.pl/71,1,708.html
Obserwuj wątek
    • Gość: zyby Re: Szkola nr 7.cz.67 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 17:43
      w "Karczmie Jana" mają mieć niedługo jako jedyni w Olsztynie wędzone ryby
      prosto z własnej wędzarni, podawane jeszcze ciepłe. Trzeba będzie spróbować.
      • Gość: DD Re: Szkola nr 7.cz.67 IP: 88.156.63.* 16.06.07, 01:12
        Dziś na Rybakach spotkałem Krzyśka Janiszewskiego. Wpadł z Toronto na jubileusz
        matury. (Przypomniałem sobie wspólne jazdy Wartburgiem jego ojca przez las na
        Żbika). Podałem mu namiary na forum. Pewno po powrocie do Kanady nas tu
        odwiedzi
        • Gość: Teresa Re:www.nasza-klasa.pl IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.07, 20:08
          Hallo Siodemkowicze.
          Dzisiaj ogladalam program na Polonii, w ktorym mowili o duzym trendzie w Polsce
          na spotkania klasowe i szkolne. Poprzez ta strone mozna odszukac kolegow i
          kolezanki z lawy szkolnej. Z naszej SP7 jeszcze nikt sie niestety nie
          zarejestrowal. Zapraszam do poogladania strony: www.nasza-klasa.pl
          Przyjemnego wypoczynku sobotnio-niedzielnego.Ciao
          • Gość: Fredek Re:www.nasza-klasa.pl IP: *.neue-westfaelische.de 18.06.07, 12:23
            Teresa ... watpie czy to sie sprawdzi.

Chyba ze wiecej osob sie zmowi i sie tam wpisze.
            Z mojej rocznika maturalnego wpisalo sie na taka podobna strone (z 80) tylko 4.
            Pozdrowienia
            • Gość: Teresa SP7 - najlepsza !!! IP: *.dip.t-dialin.net 18.06.07, 17:49
              Fredek wlasciwie nasza strone uwazam za duzo lepsza i jak wchodze na nia zeby
              zobaczyc czy sa jakie nowe wiesci to czuje sie jak w domu...
              Tamta strona to tylko INFO dla zainteresowanych. Czas Twojego urlopu na Warmii
              zbliza sie, mnie pozostaly jeszcze dwa miesiace. 30 czerwca lecimy na tydzien
              do Krakowa. Pozdrawiam i do uslyszenia.
              • Gość: Fredek Re: SP7 - najlepsza !!! IP: *.l.pppool.de 18.06.07, 18:34
                Tak. Dzisiaj tez myslalem ze za miesiac (za 4 tygodnie) o tej porze bede sobie
                nad jeziorem moczyl kija i popijal Tyskie.

Na naszej stronie malo nowin , bo chyba ludzie strasznie spracowani.
                Mir-mur byl glownym dostawca materialow na strone.
                A slyszlem za branza budowlana strasznie sie w Polsce rozkrecila ... ergo
                mir-mur pracuje juz dzien i noc , i glowi sie skad te surowce dostac i nie ma
                czasu na forum :)

Polecam dalej strone www.zeglarz.net
                Tomek z Ilawy oplywa samotnie swiat non-stop bez dobijania do portow.
                Opisuje dzien w dzien co sie dzieje. Naprawde ciekawe :))
                • 10sam Re: SP7 - najlepsza !!! 19.06.07, 02:55
                  Fredek,

Dzieki za przypomnienie o Tomku. Wspmnialem o jego przedsiewzieciu tydzien po
                  tym jak wyplynal. Facet potrzebuje wsparcia. Piszcie do niego od czasu do czasu.
                  Sam troche sie dziwie; wyslalem informacje do lokalnych gazet, radia i TV ale
                  nikt nie podjal watku.
                  Pozdrowienia dla 7-demkowiczow.

TenSam
                  • Gość: Fredek Rejs Tomka IP: *.l.pppool.de 19.06.07, 21:13
                    Ja tez czytam jego strone co kilka dni.
                    Naprawde ciekawe. Tylko ze piwo juz mu sie skonczylo.

Napisalem do dzialu marketingu Browaru Zywiec.
                    Podalem jego strone i poprosilem o sponsoring.
                    Powinni gdzies pod Afryka Poludnowa jakis ponton pelen schlodzonego piwa Zywiec
                    podrzucic. To by byla reklama dla nich :) A Tomek byl by wniebowziety :)
                    • Gość: ryba696 Re: Wakacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 09:20
                      No i mamy lato. Miłych wakacji dla wszystkich którzy mogą je mieć!!!
    • Gość: karolina Re: Szkola nr 7.cz.67 IP: *.piorunek.pl 21.06.07, 16:14
      Witam!
      Fredku i inni goście proponuję zamiast np. tyskiego piwo Żubr -czemu ?
      otóż jest kampania promocyjna ,że po 5 gr. od zakupu idzie na organizowanie
      elementów rekreacyjnach nad jeziorem długim-więc do dzieła ( nie wiem ,czy jest
      dobre )
      Wczoraj klasy 6 w sp7 miały bal na zakończenie szkoły a dzisiaj mają oficjalne
      pożegnanie -apel.Kolejne pokolenie żegna nasze mury.
      Serdecznie pozdrawiam Rybę -Ag.miłego urlopu.By
      • Gość: siodemkowicz Re: Szkola nr 7.cz.67 IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.07, 21:50
        Piwo ZUBR-nie jest jeszcze takie zle(sa gorsze)-a te 5 gr to idzie na
        urzadzenie ciagu rekreacyjnego nad Jez.Dlugim.
        • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.67 IP: *.l.pppool.de 21.06.07, 22:03
          Ok ... Tomek oplywajac przyladek dobrej nadzieji by sie Zubrem napewno tez
          zadowolil ...
          Wiec popieramy zubra.
          (Za 3 tygodnie zaczne aktywnie popierac :)
          • Gość: mamut Re: Szkola nr 7.cz.67 IP: 212.2.101.* 22.06.07, 16:37
            Czesc Siodemkowicze,

Jestem w miescie, ale dopiero gdzies tak okolo 26-tego bede mogl sie dopiero
            zastanawiac nad wetknieciem nosa na forum lub gdzies konkretnie w miescie na
            jakies spotkanie.. odezwijscie sie jesli cos planujecie lub kiedy macie czas.

czuwaj
            • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.67 IP: *.l.pppool.de 22.06.07, 20:43
              Niezle ...
              Mamut tak z nienacka juz w Olsztynie.
              Napisz cos jak bedziesz mial czas.
              W drodze powrotnej zahaczysz moze o inne kraje , czy bezposrednio do domu ?
              • zbyszek07 Re: Szkola nr 7.cz.67 23.07.07, 06:59
                W niedziele plywalem po Jez Dlugim kajakiem...
                Ciekawe wrzazenia zobaczyc jezioro z tej strony...
                to tak jakby na nowo je odkryc...
                Zdjecia beda za jakis czas w Galerii.
                Pozdrawiam.
                :-)
      • Gość: wskh absolwenci IP: *.cable.ubr03.hawk.blueyonder.co.uk 23.06.07, 10:27
        To chyba 55 rocznik w kolejnosci obecnie opuszcza mury Siodemki. Na ostatnich
        zajeciach informatycznych w szkole absolwenci powinni dostawac adres do nas!
        Kto jes wsrod nas najmlodszy!
        • Gość: karolina Re: absolwenci IP: *.piorunek.pl 24.06.07, 15:25
          Witam!
          Pomysł z zapoznaniem uczniów adresem strony jest extra.
          Mamut cicho,cicho a tu nagle taka nowina w Olsztynie?to dopiero
          niespodzianka.Udanego odpoczynku.
          Dzisiaj ciąg dalszy imprez sobotkowych nad jez. krzywym -regaty ,koncerty .
          pozdrawiam.BY
          • Gość: mamut Re: absolwenci IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.06.07, 20:50
            Uprzedzalem wczesniej ze bede, ale jak ktos postow uwaznie nie czyta ;)

Inna sprawa ze przyjechalem dla waznego rodzinnego wydarzenia dlatego tez przez
            trzy dni mnie nie bylo... teraz jestem nieco wolniejszy. Planuje pare drobnych
            wypadow tu i tam, ale tym razem bez zadnych wiekszych wycieczek. Po prostu
            chce troche wypoczac i troche sie zabawic.

Pozdrawiam i czuwaj

mamut
            • Gość: Fredek Re: absolwenci IP: *.l.pppool.de 26.06.07, 07:19
              Mamut ... czytalem szystko uwaznie , mimo to pokazales sie dla mnie nagle w
              Olsztynie.

Mielego odpoczynku
              • Gość: jd Re: absolwenci IP: *.acn.waw.pl 26.06.07, 23:07
                I ode mnie.
                Walczę, bym i ja wygospodarował ze dwa dni na wizytację, ale może się nie udać.
                • Gość: Fredek Re: absolwenci IP: *.l.pppool.de 27.06.07, 19:20
                  Postaraj sie przyjechac pod koniec lipca.
                  Alan wtedy tez bedzie. (Jesli sie jegp plany nie pokrzyzowaly)

A co porabia mamut ?
                  Tak szaleje, ze nie ma czasu sprawozdnia napisac :(
                  • Gość: karolina Re: absolwenci IP: *.piorunek.pl 28.06.07, 10:22
                    Witam!
                    W naszym mieście bardzo zimno i może Mamut schował sie do ciepłego domku i nosa
                    nie wystawia ;)Pogoda bardziej butelkowa niż spacerowa.BY
    • Gość: karolina Re: Szkola nr 7.cz.67 IP: *.piorunek.pl 29.06.07, 15:24

Hop
      • Gość: LP Re: Szkola nr 7.cz.67 IP: *.dip.t-dialin.net 29.06.07, 22:16
        Czesc!
        Henio! wiesz ze udalo mi sie odzyskac prawo jazdy na motor!!po 16-stu latach.
        Juz szukam jakiegos motoru .

pamietasz nasza ostatnia jazde na na WSK w strugach deszczu.
      • Gość: wskh wsk IP: *.cable.ubr03.hawk.blueyonder.co.uk 30.06.07, 10:59
        Juz nie pamietam, przypomnij!!! Mi tez chodzi po glowie kupno jakiegos starego
        klasyka, a drugi pomysl to zabranie do Anglii naszej Czarnej zarazy. oczywiscie
        mysle o podrozy na niej, a nie przetransportowaniu.
        • 10sam Re: wsk 30.06.07, 12:27
          Czy jest mozliwosc wrzucenia gdzies na stronke fotki tego legendarnego
          mechanicznego rumaka? Chetnie bym obejrzal i zatrzymal w mej kolekcji rzyczy
          czasow ktore minely.
          Pozdrawiam

TenSam
          • Gość: jd Re: wsk IP: *.acn.waw.pl 30.06.07, 12:53
            I ja z rozkoszą to cudo bym obejrzał.
            • Gość: mamut siodemkowiczow spotkanie moze juz wkrotce IP: 212.2.101.* 30.06.07, 13:40
              Czesc Siodemkowa wiaro!

Wstepnie jestem(smy) umowieni na Niedziele (jutro) u Pirata na okolo 3
              godzine.. mam nadzieje ze zjawi sie niezla grupka. Rozmawialem o tym z dziadem
              i mir-murem.. W zeszlym roku byl przeciez niezly ubaw i bylo nas sporo. Wiem
              ze zawiadamiam na forum nieco z opoznieniem, ale niestety nie bylo za bardzo
              kiedy to zrobic... wczoraj imprezka nieco rodzinna ktos w rodzinie mial
              imieniny.. Tak wiec zapraszam tych ktorzy byli w zeszlym roku jak i innych
              siodemkowiczow na spotkanie w Piracie.

czuwaj i do zobaczenia
              • Gość: LP Re: siodemkowiczow spotkanie moze juz wkrotce IP: *.dip.t-dialin.net 30.06.07, 18:44
                Henio pamietasz moze ile "koni2 mialy te nasze maszyny.Dzisial jezdzilem trzema
                motorami tak dla proby.
                Sachs Droagster 800- 58 koni cos dla ciebie!!!
                Honda FMX enduro bylaby dobra do lasu.
                Kawasaki Ninja 170 koni!!!!!!!!!na trojce przy 140 jak chcesz mozna podniesc
                kolo. to chyba nic dlamnie.
                • Gość: miki Re: siodemkowiczow spotkanie moze juz wkrotce IP: *.olsztyn.mm.pl 01.07.07, 13:57
                  ja też chce zobaczyc czarną zaraze !!
                  i tez planuje kupic motor ....ale jakos nie moge sie zebrac....(narazie nr 1
                  jest honda schedow)nasz dawno nie widziany(na forum)TomKuck ma taką.

a dzis niedziela . godzina 14. za godzine spotkanie , a ja całkiem niedawno (o4
                  rano)wróciłem z teatralnej i jestem ledwo ciepły.nie wiem czy dotrę.
                  • Gość: Fredek siodemkowiczow spotkanie IP: *.neue-westfaelische.de 02.07.07, 14:39
                    Spotkanie chyba bylo ...
                    Ale sprawozdanien brak :(

Albo bylo tak swietnie , ze wszyscy jeszcze odpoczywja ?

Mamut , czy tym razem pierogi tez tak dobrze smakowaly ?
                    • Gość: LP Re: siodemkowiczow spotkanie IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.07, 21:26
                      Do Mikiego
                      jezeli honda shadow to tylko jezdzie probnej,tym sie bardzi ciezko jezdzi.Nie
                      polecam tez 750 jest za slaba.
                      Nowa w niemczech kosztuje ok 7500€
                    • Gość: mamut Re: siodemkowiczow spotkanie IP: 212.2.101.* 03.07.07, 13:21
                      Czesc Wszystkim, zdam wam wiec relacje ze spotkania... zebralismy sie tak jak
                      bylo umowione choc z planowanym opoznieniem ;) w Piracie..Bylo spotkanie dosc
                      kameralne bo bylo nas tylko piecioro... czyli: mamut, bielka, dziad, zenobia i
                      mir-mur.. wypilismy tam w piracie pare piwek i jak w zeszlym roku niespokojne
                      dusze wyruszyly gdzies w poszukiwaniu nowych wrazen... tym razem mir-mur
                      zaciagnal nas do Lukty na Wilenskie zarcie... Pierogi byly pychotka... kazdy
                      inny...ciasto delikatne az sie rozplywalo w ustach.. ja dopelnialem miejsca w
                      zoladku bo przed spotkaniem zjadlem dosc obfity obiad i po zarciu bylem pelny
                      po same brzegi... Posilek zakrapialismy pysznie chlodnym Tyskim i po posilku
                      udalismy sie z powrotem do Stolicy Warmi i Mazur aby pogoscic sie troche w
                      goscinnych pileszach domu przyjaznej siodemkowiczki.. wypilismy juz tam nie
                      piwko, lecz herbate z cytryna,choc co niektorzy nie prowadzacy aut mieli szanse
                      wypicia domowej roboty nalewki.. Czas takze umilaly nam dwa wielkie
                      przyjacielskie psy jak i sympatyczna mlodsza generacja (sztuk 1) korzystajaca z
                      naszego towarzystwa. Dziekuje wszystkim za mile spedzenie czasu i goraco
                      pozdrawiam.

czuwaj
                      • Gość: Fredek Re: siodemkowiczow spotkanie IP: *.neue-westfaelische.de 03.07.07, 13:45
                        Dobrze wiedziec o tej restauracji wilenskiej w Lukcie.

Na wakacje bede mieszkal w Pelniku nad jez. Isag.
                        A z tamtad to zabi skok do Lukty.

Mamut polecam strone:
                        www.gastronauci.pl/
                        A u Brunera juz byles ?

www.gastronauci.pl/lokal.php?p=2930
                        • Gość: ak Re: siodemkowiczow spotkanie IP: *.l.pppool.de 03.07.07, 16:21
                          Czesc Wam. Fredek, moje plany sie nie zmienily. Nie odzywalem sie z powodu
                          chronicznego braku czasu i postepujacej awersji do PC zwiazanej z praca ktora
                          powoduje wsponiany brak czasu. W weekend dopadl mnie jakis wirus wiec z czasem
                          lepiej, tylko samopoczucie pod zdechlym azorkiem. Becks'em leczyc sie nie moge,
                          bo doc przepisal mi antybiotyk. Bede po 20-tym lipca. Nastwiam sie duchow na
                          Zubra :) ktorego tu nie ma. Zywiec, Tyskie i Lecha mozna dostac.
                          Pozdrowienia
                          • Gość: mamut Re: siodemkowiczow spotkanie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 04.07.07, 19:42
                            Dzieki Fredek za wskazowki co do pierogarni... Nie wiem co prawda czy
                            wykorzystam, ale mimo to dziekuje. Pogoda ostatnio marna i nic tylko spac i
                            pic sie chce... oczywiscie piwo pic sie chce...

czuwaj
                            • Gość: karolina Re: siodemkowiczow spotkanie IP: *.piorunek.pl 04.07.07, 23:10

witam!
                              Mamut używa za wszystkie czasy-no i dobrze.
                              Byłam dzisiaj w szkole tj. od strony boiska ;kilku zapaleńców grało w plażówkę
                              (zimno i mokro).przyjezdnym Zyczę miłego odpoczynku i ładnej pogody. ja
                              wybywam.by
                              • Gość: AD Re: siodemkowiczow spotkanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 21:26
                                Hej,
                                jestem od wczoraj w okolicy i szwedalem sie dzis troche po miescie. Niestety
                                nikogo nie spodkalem. Jesli bedzie ktos szedl w nastepnych dniach na piwko to
                                prosze o maly "cynk" na forum. Pogoda jest naprawde taka, ze najlepjej ja z
                                kufelkiem w garsci znosic!

Hej
                                • Gość: mamut Pozegnalne pare slow... IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 06.07.07, 11:35
                                  Czesc siodemkowicze,

Dzis moj ostatni dzien pobytu w Olsztynie, czas zlecial blyskawicznie i nie na
                                  wiele go starczylo... jak zwykle zamalo czasu. Pozdrawiam zarowno tych z
                                  ktorymi mialem szanse sie zobaczyc jak i tych ktorych zobaczyc nie moglem.
                                  Jeszcze dzis krotki skok do miasta.. moze uda mi sie zobaczyc ta wystawe o SB-
                                  kach i zegnam sie z miastem na dluzej.

czuwaj
                                  • Gość: siodemkowicz Re: Pozegnalne pare slow... IP: *.olsztyn.mm.pl 07.07.07, 22:53
                                    Do gory bo...giniemy!!!
                                    • Gość: ak Re: Pozegnalne pare slow... IP: *.l.pppool.de 08.07.07, 23:01
                                      spoko, nurek tez czlowiek
                                      • Gość: jd Re: Pozegnalne pare slow... IP: *.acn.waw.pl 09.07.07, 22:17
                                        Po jak długiej przerwie mamut był w Olsztynie? Czy dobrze mi się wydaje, że po
                                        bardzo długiej?
                                        • Gość: Fredek Re: Pozegnalne pare slow... IP: *.l.pppool.de 10.07.07, 07:28
                                          Nie az tak dlugiej.
                                          Rok temu byl juz tez.
                                          Tylko wtedy chcial pokazac szwagierce cala Polske w 2 tygodnie.
                                          (Japonczycy zwiedzaja cala Europe w tydzien)

Ale tym razem mamut dosc malo sie udzielal co zobaczyl i co porabial.
                                          Moze naskrobie cos po powrocie za Atlantyk.
                                          • Gość: jd Re: Pozegnalne pare slow... IP: *.acn.waw.pl 10.07.07, 21:07
                                            No właśnie. Ciekaw jestem jego przeżyć, zachwytów i zawodów.
                                            • Gość: mir-mur Re: AD - Reaktywacja ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 23:16
                                              Witam.
                                              Rozmawiałem z AD i jest propozycja na jakieś małe spotkanko w najbliszy piątek.
                                              Mam nadzie,że chętni się znajdą...
                                              Pozdrawiam.
                                              • Gość: zyby Re: AD - Reaktywacja ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 23:23
                                                O której i gdzie?
                                                • Gość: mir-mur Re: AD - Reaktywacja ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 00:25
                                                  Jeden się zgłosił :)
                                                  A reszta śpi, czy czeka na osobiste zaproszenia?????
                                                  • Gość: Fredek Re: AD - Reaktywacja ;) IP: *.l.pppool.de 11.07.07, 07:21
                                                    W duchu bede z wami ... a w rzeczywistosci akurat w drodze do Olsztyna.

Do AD ...
                                                    Z Grunwaldu w sobote bede musial zrezygnowac.
                                                    Za to pojade z moimi chlopakami w niedziele.
                                                    Tam bedzie tez jeszcze jakis program, Turnieje i walki.
                                                    Ale wielka bitwe musze sobie znowu podarowac :(
                                                  • Gość: jd Re: AD - Reaktywacja ;) IP: 193.0.64.* 12.07.07, 10:41
                                                    Podrzucam do góry, aby mamut, Fredek i inni bywający właśnie we właściwych
                                                    miejscach, nie musieli za długo szukać, gdy zechcą opowiedzieć to i owo.
                                                  • Gość: Fredek Re: AD - Reaktywacja ;) IP: *.neue-westfaelische.de 12.07.07, 11:14
                                                    jd a jakie plany u ciebie ?

Dasz moze rade po 22 lipca Olsztyn odwiedzic ?

Zapraszamy na pierogi do Brunera.
                                                  • Gość: jd Re: AD - Reaktywacja ;) IP: *.acn.waw.pl 12.07.07, 21:57
                                                    Fredek, przyleciałbym na skrzydłach natychmiast, ale wbrew pozorom czas wakacji
                                                    to u mnie mnóstwo roboty i chyba w tym roku już nie dam rady. Ale za rok -
                                                    przybędę absolutnie. Wtedy dam się zaprosić na pierogi, zrewanżuję się
                                                    naleśnikami, a potem piwo gdziekolwiek (ale najlepiej chyba u Szwejka), tańce w
                                                    amfiteatrze i karaoke na Starówce. A następnego dnia zmęczeni odwiedzimy Mięsny
                                                    (jeśli on jeszcze istnieje) i wcale nie rzucimy się od razu na piweńko, ale
                                                    najpierw drżącymi rękami kulturalnie pogramy w lotki.
                                                  • Gość: mamut Re: AD - Reaktywacja ;) IP: *.sdsl.bell.ca 13.07.07, 21:34
                                                    odezwalbym sie wczesniej, ale nadal komputer zlozony w pudlach lezy.. wiec
                                                    jeszcze nie teraz.. przezycia byly oj byly, choc moze nieco spokojniej niz w
                                                    zeszlym roku... tyle ze ja jestem nieco leniwszy w tym roku... wyjatkowo
                                                    chcialem sie pobyczyc i wypoczac.. jedynie co zone zabralem na dzien do
                                                    Gdanska.. specjalnie sie w tym roku nie szlajalem. Pogoda tez byla taka spiaca
                                                    i czlowiek z przyjemnoscia sobie leniuchowal... oj brakowalo mi tego brakowalo
                                                    przez dosc dlugo.., ale wakacje sie dla mnie skonczyly i znow wpadlem w wir
                                                    wydarzen i zajec.. jak znajde czas i ustawie mojego cyfrograja to wtedy napisze
                                                    wiecej.

czuwaj
                                                  • Gość: wskh Motor IP: *.cable.ubr03.hawk.blueyonder.co.uk 14.07.07, 10:32
                                                    Hej!
                                                    Nie moglem zagladac przez wiele dni, dlatego krotko wracam do tematu
                                                    motorowego. Zdjecie Czarnej Legendy na pewno sie ukaze dla wszystkich
                                                    zainteresowanych. Miedzy 26 lipca a 12 zapraszam na testowe przejazdzki,
                                                    zrobienie sobie zdjecia itp. Kontakt w Olsztynie (tel.5275136).
                                                    Milo poczytam wszystkie tematy motocyklowe, szczegolnie o motocyklowych
                                                    klasykach. Do LP. 58 koni dla mnie wystarczy, a Ninja to chyba wymaga maski
                                                    tlenowej, bo ped powietrza nie da oddychac.
                                                    Jeszcze jedno, jakie masz w poblizu lotnisko miedzynarodowe?
                                                    Czy w Olsztynie jest takie kiepskie lato jak na angielskich wyspach?
                                                  • 10sam Re: Motor 14.07.07, 22:14
                                                    Z nie cierpliwoscia czekam na dalszy rozwoj wypadkow.
                                                    Ciekaw jestem ilu woluntariuszy zgodzi sie na oferte przejazdzki testowej.
                                                    Ja osobiscie prosze o zdjecie o duzej rozdzielczosci.
                                                    Chce poogladac szczegoly.
                                                    Pozdrawiam 7-owiczow.

TenSam
                                                  • Gość: zyby Re: Motor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 20:44
                                                    Ja chętnie się piszę na jazdy testowe, choć uważam, że motocykl powinien mieć
                                                    minimum 70-80 KM. O przyśpieszeniu i tak decyduje moment obrotowy ale jak
                                                    miałem poprzedni motocykl o mocy 47 KM to wyprzedanie przy 130 było już
                                                    problematyczne...
                                                  • Gość: jd Re: Motor IP: 193.0.64.* 17.07.07, 09:06
                                                    Zyby, błagam, nie wyprzedzaj przy 130, nawet jeśli masz 70-80 KM, nawet jeśli
                                                    masz 300 KM i w dodatku wszystko opancerzone i jeszcze wzmocnione jak siedlisko
                                                    pojazdu Roberta Kubicy. Niedługo 100-lecie szkoły i wszyscy jesteśmy tam
                                                    umówieni.
                                                  • Gość: Fredek Re: Motor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 10:58
                                                    Popieram jd ... nie wyprzedzac na narmalnych polskich drogach przy tempie
                                                    130 ...

Postaram sie 26 lub 27 kilka zdjec legendarnej WueSKi zrobic.
                                                    Ja jestem od soboty w okolicach Olsztyna.
                                                    W niedziele bylem w Grunwaldzie.
                                                    Ale po bitwie juz wszyscy sie pakowali.
                                                    Kilku rycerzy jeszcze bylo widac na turnieju.
                                                    Od piatku bede mial troche wiecej czasu.
                                                    Moze jakies spotkanie na sobote ?

Pozdrowienia
                                                  • Gość: mir-mur Re: Spotkanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 15:19
                                                    Ja bardzo chetnie. Kiedy i gdzie?
                                                  • Gość: jd Re: Spotkanko IP: 193.0.64.* 19.07.07, 08:37
                                                    Podrzucam, byście zdali sprawę ze spotkanka.
                                                  • Gość: Fredek Re: Spotkanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 15:52
                                                    Proponuje w sobote 18.00 gdzies na starowce.
                                                    Moze u Brunera pod Parasolem ?

Miki bedziesz mial czas ?

• Gość: jd Re: Spotkanko IP: *.acn.waw.pl 19.07.07, 20:39
                                                    I sprawdź, Fredek, czy działa knajpa z karaoke (obok Staromiejskiej), i
                                                    najlepiej coś tam zaśpiewaj w rodzaju "Historii jednej znajomości" - zobaczysz,
                                                    że zrobisz furorę.
                                                  • Gość: Fredek Re: Spotkanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 20:11
                                                    Nie wiem czy jutro ktos bedzie :(

Ale wybiore sie na jakubowa impreze. Pozniej moze koncert ?
                                                    Dajcie znak.

A na Karaoke nie wiem czy dam rade.
                                                  • Gość: jd Re: Spotkanko IP: *.acn.waw.pl 21.07.07, 09:05
                                                    Dasz radę.
                                                  • Gość: miki Re: Spotkanko IP: *.olsztyn.mm.pl 21.07.07, 17:14
                                                    niestety sobote mam zajeta od b. dawna.
                                                    "ale niedziela bedzie dla nas" parafrazujac piosenke.
                                                  • Gość: Fredek Re: Spotkanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 19:42
                                                    No to zobaczymy czy sie w niedziele uda.
                                                    Nie wiem czy Allan juz dotarl.
                                                  • Gość: Fredek Re: Spotkanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 20:43
                                                    Allan dotarl , ale nie bylo dzisiaj czasu na spotkanko.

Ale w tygodniu moze sie zmobilizujemy ...
                                                  • Gość: jd Re: Spotkanko IP: *.acn.waw.pl 22.07.07, 22:56
                                                    Nie spoczniemy, nim dojdziemy (także dobry kawałek na karaoke).
                                                  • zbyszek07 SP 7 23.07.07, 07:00
                                                    W niedziele plywalem po jez Dlugim kajakiem...
                                                    Ciekawe wrazenia zobaczyc jezioro z tej strony...
                                                    to tak jakby na nowo je odkryc...
                                                    Zdjecia beda za jakis czas w Galerii.
                                                    Pozdrawiam.

• Gość: ryba696 Re: SP 7 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 14:24
                                                    hej do góry bo spadamy i trzeba nas szukać...
                                                  • Gość: mamut Re: SP 7 IP: *.dsl.bell.ca 25.07.07, 04:50
                                                    Kompa wreszcie urochomilem... troche dlugo zeszlo, ale nie mialem wczesniej
                                                    czasu. Teraz bede sie staral uaktywnic nieco bardziej.. Postaram sie w krotce
                                                    poslac tu i tam fotki.

czuwaj
                                                  • zbyszek07 Re: SP 7 25.07.07, 08:32
                                                    zdjecia z niedzielnego spaceru po jez Dlugim:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,64155277,66441864.html
                                                    Pozdrawiam!
                                                  • Gość: LP Re: Motor-WSK IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.07, 22:00
                                                    Lotnisko 1) Baden-Baden ok 50 km od KA.Stuttgart ok.80km od KA .Frankfurt
                                                    ok.140km.od KA. Frankfurt ma bardzo drogie oplaty za parking.!!!

Henio od niedzieli jestem wlascicielem niebieskiej zarazy marki Suzuki GSX 600F.
                                                    86 PS.(koni)Lata prawie tak samo jak nasze maszyny ...................
                                                  • Gość: wskh Re: Motor-WSK IP: 217.172.33.* 26.07.07, 02:27
                                                    Ekstra!
                                                    Ale chyba w poszukiwaniu iskry na swiecy nie musisz naciagac lancucha itp. itd.
                                                  • Gość: Fredek Re: Motor-WSK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 16:49
                                                    Mozna jutro sfotografowac "zaraze" ?

Czekam na Termin i Adres.
                                                    Wiekszych spotkan ze mna nie bedzie.
                                                    Niestety mialem maly wypadek na twarzy i to troche potrwa zanim bede sie mogl w
                                                    jakichs restauracjach pokazywac.(Allan zna szczegoly)

A w niedziele wracam.

Rybe mlodsza mam zamiar jutro zobaczyc ...

Pozdrowienia
                                                  • Gość: Teresa Re: Motor-WSK IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 17:15
                                                    Fredek, co ty tam wyprawiasz?! Mimo to zycze Ci szybkiego powrotu do zdrowia i
                                                    szczesliwego powrotu do domu. Moj czas podrozy tez juz sie zbliza. Pa
                                                  • Gość: jd Re: Motor-WSK IP: *.acn.waw.pl 26.07.07, 17:41
                                                    Fredek, poharatana twarz tylko dodaje mężczyźnie szlachetności i duchowej
                                                    głębi.
                                                  • Gość: Fredek Re: Motor-WSK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 18:24
                                                    Jak sie zagoi to o tym pomysle ...
                                                    Ale narazie to troche potrwa ...

Jestem akurat na osiedlu Teresy ... Jaka ulica interesuje cie tutaj najbardziej ?

• Gość: WSKH Re: Motor-WSK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 20:00
                                                    W piatek sie nie wyrobie z przygotowaniem jej do zdjecia. Posuje mi w sobote
                                                    okolo 14. Aleja Przyjaciol 55.
                                                  • Gość: Teresa Swierkowa 10 IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 20:13
                                                    najbardziej intersuje mnie Swierkowa 10. Co Ty tam robisz. Masz kogos znajomego?
                                                  • Gość: LP Re: Swierkowa 10 IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 22:15
                                                    Cos pamietam z tym szukaniem iskry,chyba po jakims tygodniu z powodow bardziej nie
                                                    wiadomych naciagnelismy lancuch i wszystko wrocilo do normy.W mojej "nowej "
                                                    zarazie sa 4 swiece i tylko jeden lancuch,moze trzeba bedzie 4 razy naciagac..
                                                    Pozrdrowienia dla wszystkich!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                                  • Gość: Fredek Re: Swierkowa 10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 23:32
                                                    Akurat nocuje dzis na Akacjowej ...

Popstrykam troche na Swierkowej.

A w sobote kolo 14 popstrykam troche ten motocykl.
                                                  • Gość: wskh Re: Swierkowa 10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 08:31
                                                    OK. Potwierdzam obecnosc.
                                                  • Gość: Teresa Re: Swierkowa 10 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.07, 09:07
                                                    Fredek no i jak sie spalo na Akacjowej?!
                                                  • Gość: Teresa Re: Swierkowa 10 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.07, 09:15
                                                    Jeszcze jedno slowko. Spac bede na Swierkowej 1 bo na Swierkowej 10 mieszkaja
                                                    dla mnie obcy ludzie. Jak bedziesz przejezdzal kolo Swierkowej 1 to mozesz ta
                                                    Pania nazywa sie Sebastyanska pozdrowic ode mnie. Andrzej Stolarczyk byl przed
                                                    kilku dniami u niej i zostawil swoj Nr. telefonu dla mnie. Jak widzisz troche
                                                    sie akcja rozwija. Pa
                                                  • Gość: karolina Re: Swierkowa 10 IP: *.piorunek.pl 27.07.07, 10:28
                                                    Witam!
                                                    Jak tam udały sie spotkania ,ja wróciłam już z wypadu i musze uzupełnić braki w
                                                    lekturze.
                                                    Dzisiaj wielkie regaty na Krzywym.
                                                    Tereso- jutro syn Marka B. żeni się `.
                                                    Serdecznie pozdrawiam wszystkich .BY
                                                  • Gość: Teresa Re: Swierkowa 10 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.07, 12:09
                                                    Karolino dzieki za wiadomosc. Ale szczesciarz z tego Marka, pewnie bedzie mial
                                                    niedlugo wnuki. Moje "stare konie" ani nie pomysla o zeniaczce a co dopiero
                                                    wnukach dla babci.. Przekaz prosze ode mnie najserdeczniejsze gratulacje.
                                                    Pozdrowienia.
                                                  • 10sam Re: Swierkowa 10 27.07.07, 23:55
                                                    Fredek,

Bardzo prosze o wysoka rozdzielczosc zdjecia. Chce miec mozliwosc zrobienia Zoom
                                                    i poogladac detale. Fotka wlasciciela tez bedzie mile widziana.
                                                    Pozdrawiam 7-kowiczow.

Ten$am®
                                                  • Gość: Fredek Zdjecia Wu-eS-Ki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 13:11
                                                    O 14-tej jade do Henia. Popstrykac "zaraze".
                                                    Standartowo robie zdjecia 3008 na 2000 Pixeli.
                                                    Powinno wystarczyc , zeby szczgoly zobaczyc.

Teresa ... Zdjec z osiedla nie bede robil.
                                                    Widzac niemieckie rejstracje i kogos kto robi zdjecia , ludzie dostaja strach ,
                                                    ze ktos im chce dom zabrac ...

Niedlogo sama zobaczysz.
                                                  • Gość: Teresa Re: Zdjecia Wu-eS-Ki IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.07, 13:42
                                                    ...ale sie usmialam, ale pewnie masz racje. Mimo to dzieki i szczesliwego
                                                    powrot do domu. Opröcz tej WSK wstaw pare zdjec od siebie i chlopakow. Inni
                                                    Siodemkowicze mogli by tez jakies zdjecia z urlopow w Olsztynie i nie tylko
                                                    powstawiac...Lepiej zebysmy sie nie tylko z pisaniny znali. Do odwaznych swiat
                                                    nalezy !!! Pozdrowienia dla Wszystkich i duzo slonca. ( u nas w Darmstadt leje
                                                    jak z cebra juz caly dzien).
                                                  • 10sam Re: Zdjecia Wu-eS-Ki 28.07.07, 14:06
                                                    Swietny pomysl, ponizej sa moje fotki, niekoniecznie urlopowe.

www.flickr.com/photos/25675027@N00/sets/
                                                    Pozdrawiam,

Ten$am®
                                                  • Gość: Teresa Re: Zdjecia Wu-eS-Ki IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.07, 14:27
                                                    Wau, ale zdjecia... Dzieki za poparcie. Pozdrowko
                                                  • Gość: karolina Re: Zdjecia Wu-eS-Ki IP: *.piorunek.pl 28.07.07, 15:32

Witam!
                                                    też uśmiałam sie na uwagę Fredka ,ale taki strach padł na ludzi ,że w aniele
                                                    widza diabła;)Fredku co tak krótko byłes w Olsztynie?
                                                    Teresko- Marek bawi sie, aż na południu kraju.
                                                    Pokażcie trochę swoich zdjęć z wczasowania w Olsztynie ,czy okolicach.
                                                    Fredku, a jak w tym roku wedkowanie?!
                                                    LM jak tam u ciebie ,czy planujesz urlop w kraju?
                                                    serdecznie pozdrawiam .BY
                                                  • Gość: Teresa Re: Zdjecia Wu-eS-Ki IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.07, 16:29
                                                    Ja ujawnie sie dopiero po urlopie w Olsztynie tj. po 22 sierpnia. A do tego
                                                    czasu musze pozostac w ukryciu, poniewaz ludzie ktorych spotkam tez tu
                                                    zagladaja. Nie chce im i sobie odebrac przyjemnosci w rozpoznawaniu sie
                                                    wzajemnym po 30 latach... ha, ha, ha... to bedzie dopiero ubaw. Pozdrawiam
                                                  • Gość: Fredek Re: Zdjecia Wu-eS-Ki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 16:56
                                                    Po 10-minutowym objezdzie Osiedla (Nie moglem znalezc Al. Przyjaciol 45)
                                                    zadzwonilem do Allana. On wlasnie powiedzial mi ze mam jechac przez skrzyzowanie
                                                    z Rybakami w las ...

No i tak bylo. Na koncu lesnej drozki stala "Zaraza" lsniaca w sloncu z
                                                    elementami swiatlo-pirotechnichtycznymi pod fachowym okiem Henia.

Zdjecia wstawie dopiero po powrocie do domu ...

Zaraz wybieramy sie na przystan do harcerzy.
                                                    Na Krzywym dzisiaj Regaty 490-tek i jakies koncerty.
                                                    Mozna popatrzyc przez jezioro co sie na miejskiej plazy dzieje.

(Apropos Miejskiej: Film "Kochajmy Syrenki" na DVD udalo mi sie w EMPIKU zamowic...)

A zdjec mojej twarzy na razie nie bede wstawial w internet.

Wystarczy ze teraz strasze tylko Olsztyniakow ...
                                                  • 10sam Re: Zdjecia Wu-eS-Ki 29.07.07, 04:53
                                                    Fredek,

Nauczylem sie na pamiec to co napisales.
                                                    Teraz juz tylko pozostalo mi czekac ....
                                                    A wlasciwie....z jakiego powodu Henio nigdy nie wzial na siebie tego
                                                    przedsiewziecia.
                                                    W koncu robienie zdjec nie jest filozofia :-)(lecz rzecza bardziej skomlikowana)

Pozdrawiam

Ten$am®

• 10sam Re: Zdjecia Wu-eS-Ki 28.07.07, 22:00
                                                    Teresa,
                                                    Wpadlas na wspanialy pomysl z ta rozpoznawalnoscia po 3 dekadach.
                                                    Hmmmm...i jednoczesnie podsunelas mi pomysl co do organizowania mego wypadu do
                                                    PL po cwiercwiekowej nieobecnosci.
                                                    Zycze milych wspomnien i wspanialych przezyc ....

Pozdrawiam
                                                    Ten$am®
                                                  • Gość: wskh Foty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 08:52
                                                    No tak! Pisemna anonimowosc forum jest fajna, ale zdjecia mowia wiele i bardzo
                                                    wiele. Nigdy nie podejrzewalbym, ze "SAM" to "zaginiony" 25 lat temu Bogdan.
                                                    Byl w mojej klasie!!!!! - oznajmiam wszystkim. Po Siodemce chyba nigdy wiecej
                                                    Go nie widzialem.
                                                    Stary! Czy ciagle pasjonujesz sie chemia!
                                                    Nie wiem jak wczesniejsze Twoje pojawienia sie na forum wygladaly. Jezeli nie
                                                    pisales o tym, to wszystkich namawiam, aby Bogdana mocno wzieli na spytki jak
                                                    to uczy sie chemii u Pana Brzozowskiego.
                                                  • 10sam Odswiezanie znajomosci 29.07.07, 20:34
                                                    Widzisz Heniu jak to jest. Okolo 2 lat temu staralem sie dac Ci do zrozumienia
                                                    kim jestem ale przepadlo to wszystko w nawale informacji. Zapewne wtedy Fredek
                                                    lub Mirmur rzucil nowe zdjecia. Pamietam ze wspominales kiedys o Andrzeju
                                                    Mieczkowskim..o ile masz z nim lub innymi ludzmi z naszej klasy kontakty
                                                    prosilbym Ciebie o podzielenie sie z nimi moim adresem poczty elektronicznej
                                                    ktory podam na samym dole. Ja czytuje 7-demkowe forum niemalze codziennie..pisze
                                                    rzadko gdyz moja stycznosc z 7-demka miala okres tylko 18 miesiecy, pozniej sie
                                                    rozstalismy wszyscy ... milo jest wrocic do starych znajomosci..
                                                    Pozdrawiam,

Ten$am®

b.zablocki@comcast.net
                                                  • Gość: wskh Bogdan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 21:13
                                                    No tak! Ci ktorzy uczyli sie w tej klasie cale osiem lat jakos nie sa obecni na
                                                    tym forum. A Ty, czujes bluesa! Z naszej klasy jedynie my jakos sie
                                                    uaktywnilismi, pare osob doslownie tylko raz sie odezwalo potem zamilkli.
                                                    Przypuszczam, ze adres e-mail na nic sie zda. Nikt sie nie odezwie.
                                                    Jakby co, to do mnie kontakt e-mail jest wierzinkiewicz@wp.pl
                                                    Zainteresowalo mnie szczegolnie Twoje zdjecie gdzie siedzisz przy biurku, a z
                                                    tylu american flag!!!
                                                  • 10sam Re: Bogdan 29.07.07, 21:43
                                                    Henio,

Dzieki za natychmiastowy odpis..
                                                    uzyje twego e-mail w miedzyczasie..
                                                    o ile posiadasz GaduGadu moj numer jest 8862018
                                                    lub na Skype jestem kniaz1963
                                                    mam oba komunikatory wlaczone non-stop...wiec nie zrazaj sie prosze jak nie
                                                    zawsze odpisze natychmiastowo.
                                                    Jezeli chodzi o american flag ..tak jest..poszedlem sladami Columba ... i nadal
                                                    uwazam ze spadajaca gwiazda zrobi miej szkody niz wolno puszczony sierp...
                                                    Pozdrawiam

Ten$am®

• Gość: jd Re: Odswiezanie znajomosci IP: *.acn.waw.pl 29.07.07, 21:15
                                                    Moja styczność z Siódemką to były w zasadzie 4 miesiące. 18 miesięcy to musi
                                                    być kopalnia wspomnień.
                                                  • Gość: jd Re: Odswiezanie znajomosci IP: *.acn.waw.pl 29.07.07, 21:28
                                                    A przy okazji notka o Tensamie z Encyklopedii (za jakiś czas będzie
                                                    aktualizacja):

Tensam, czyli Bogdan. Odezwał się najpierw wspomnieniowo w związku ze śmiercią
                                                    papieża, a potem z cenną inicjatywą koleżeńską, zdradzając przy okazji co nie
                                                    co o sobie: "Chcę wam powiedzieć, że osobiście jestem w trakcie pakowania i
                                                    samowysiedlenia. Zdecydowałem, że mam dość śniegu i ponurej pogody; za około
                                                    dwa tygodnie będę przenosił swój dobytek na południe USA, dokładnie na Florydę.
                                                    Nie miałem okazji napisać wcześniej więcej o sobie z powodu całego tego mętliku
                                                    i wydarzeń, jakie miały miejsce w ostatnim czasie (m. in. śmierć papieża). Tak
                                                    jak napisałem wcześniej, służę uprzejmie serwerem, gdyby Fredek miał ze swoją
                                                    stroną kłopoty z miejscem, na którym to serwerze zresztą także i ja próbuję
                                                    zbudować własną stronę. Niech Siódemka rzuca się w oczy całemu światu".
                                                  • 10sam Re: Odswiezanie znajomosci 29.07.07, 23:46
                                                    JD ... bylo dokladnie jak napisales :-)
                                                    Byl jeszcze jeden post ktory staram sie wygrzebac ale jakos mi sie nie udaje.
                                                    Jestem cierpliwy bo musze byc :-)

Pozdrawiam

Ten$am®
                                                  • Gość: LP Re: Foty IP: *.dip.t-dialin.net 29.07.07, 21:39
                                                    A ja mysle ze Bogdan to ktos o pseudonimie GLOWA!!!
                                                    jak tys tu trafil!!!!!
                                                    LP.
                                                  • Gość: jd Re: Foty IP: *.acn.waw.pl 29.07.07, 23:19
                                                    Leszek, może zgodnie z pradawną tradycją, i w związku z kłopotami Fredka,
                                                    założyłbyś wątek z kolejną cześcią.
                                                  • 10sam Re: Foty 29.07.07, 23:42
                                                    W mym trwaniu mialem roznorakie pseudonimy ..GLOWA jest zupelnie wlasciwym
                                                    stwierdzeniem. Bylo tez TeTe gdy wydawalem gazetke, a teraz jestem TenSam.
                                                    Trafilem tutaj dosc dawno...sledzilem slowo pisane ... szukalem tzw. wejscia

Pozdrawim 7-kowiczow

TenSam
    • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.67 IP: *.l.pppool.de 30.07.07, 00:17
      Pol godziny temu dojechalem.
      Droga koszmar , ulewy, korki ( i "super" oznakowany Poznan , 1 godzina poszla na
      szukanie wjazdu na Autostrade w kierunku Swiecka)

Zdjecia opracuje w ciagu nastepnych dni.
      Najpierw musze odsapnac.
      A wypadek na twarzy zarasta powoli broda a reszta sie goi.

Koncze czesc 67 i zaczynam zaraz 68.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka