Dodaj do ulubionych

Szkola nr 7.cz.68

IP: *.l.pppool.de 30.07.07, 00:21
Dla nowych Absolwentow i sympatyzantow "siodemki" dla latwiejszego znalezienia:

Strona 7-ki:
home.arcor.de/szkpnr7/
Encyklopedia: (okolo 1,87 MB Plik PDF)
home.arcor.de/szkpnr7/Encyklopedia_V2.pdf
Oraz aktualne (i caly czas uaktualniane) zdjecia Zbyszka na Fotoforum:

fotoforum.gazeta.pl/71,1,708.html?f=708
Obserwuj wątek
    • zbyszek07 Re: Szkola nr 7.cz.68 30.07.07, 06:55
      Witam i pozdrawiam siodemkowiczow!
      :-)
      • Gość: Teresa Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.07.07, 07:06
        rowniez pozdrawiam Siodemkowiczow i zycze przyjemnego tygodnia.
        Nie moge znalezc cz. 67 !!! zawszce mam z tym drzewkiem klopoty. Chcialam sobie
        jeszcze raz poogladac w wolnych chwilach zdjecia TenSam-ego.
        • Gość: wskh kuznia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 09:46
          Apropos Kuzni, gdzie jak slyszalem, pare razy sie spotykaliscie. Podobno nowym
          wlascicielem Kuzni zostal ten sam pan co ma restauracje na wodzie przy ulicy
          Zeglarskiej. To dobrze? Czy zle? Cos o tym wiecie?
        • Gość: wskh Basen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 09:48
          Cos tu mi nie gra. Przyjezdzam do Olsztyna i dowiaduje sie, ze szkola nr 10 ma
          wybudoweana plywalnie. Moze fajnie, bo moj syn tam chodzi. Ale jak to jest, ze
          Nasza siodemka nie moze doczekac sie sali gimnastycznej?
          • Gość: siodemkowicz Re: Basen IP: *.olsztyn.mm.pl 30.07.07, 12:00
            Moze szkola nr 10 ma poparcie u kolesiow CJM - a nasza siodemka jest
            osamotniona i przebic sie nie moze...
            • Gość: LP Bogdan IP: *.dip.t-dialin.net 30.07.07, 16:54
              Czesc!
              Janusz jak widzisz Fredek byl szybszy.
              Bogdan czy my nie bylismy kiedys na zimowisku w Krakowie? 197?????.
              • Gość: LP Re: Bogdan IP: *.dip.t-dialin.net 30.07.07, 22:05
                Jest pierwsze zdjecie MOTORU Henia ,pamietam jak ten pojazd byl calkiem NOWY .
                Henio kto mial pierwszy ty czy ja.Zobacz w papierach kiedy to bylo, ja nie
                pamietam .
                Wczoraj szukalem w sieci zdjecia mojej zarazy ale bylo tylko jedno zdjecie
                ,bardzo male w innym kolorze z napisem WSK do USA. Masz moze ten bialy "szlom"
                mysle ze zrobil by furore nawet w UK.

Fredek czekamy na dalsze zdjecia.
    • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.l.pppool.de 31.07.07, 00:06
      Zdjecia Zarazy ...

www.krenzek.de/WSK_Henia/album/index.html
      TenSam daj znac ktore mam przeslac w wyzszej rozdzielczosci ...

Dobranoc
      • 10sam Wspomnienia z przeszlosci 31.07.07, 02:23
        Fredek bardzo bym prosil o fotki:0043, 0049, 0062 i 0078. Wyslij je prosze na
        adres: b.zablocki@comcast.net

LP: tak bylo cos takiego w mym zyciu jak zimowisko w Krakowie...lata 70..ale nie
        pamietam juz dokladnie ktory to byl rok. Pamietam ze bylo to w Domu Turysty.

Heniu ... wspminasz ze twoja pociecha chodzi do SP 10. Ja tam zaczynalem wlasnie
        swa edukacje i bylem az do polowy klasy 7-mej.

Pozdrawiam,

Ten$am®
        • Gość: wskh sp10 Bogdan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 09:23
          Tak! 10 nie miala chyba najlepszej opinii, bo duzo dzieciakow bylo tzw.
          trudnych (domy dziecka itp), ale Twoj przyklad upewnia mnie , ze koncza ja
          ludzie rzutcy.
        • Gość: wskh wsk LP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 09:25
          Szlomu niestety nie mam. Szkoda, ze przepadl, bo zawsze takie rzeczy lubie
          kolekcjonowac. Kto mial pierwszy tego nie wiem na 100 procent, ale chyba ja.
          Kupilem za 9.5 tysiaca w listopadzie 1979 roku w Polmozbycie na Partyzantów.
          Datę pierwszej rejestracji mam 12 grudnia 1979.
      • Gość: wskh wsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 09:30
        Pojazd na zdjeciach lepiej wyglada niz w rzeczywistosci. Garażuje w
        pomieszczeniu trochę zawilgoconym, to nie sprzyja gdy nie jest za często
        użytkowany. Ale jak na 28 lat, to mogę się chwalić, że jest ciągle super!
        • Gość: miki Re: wsk IP: *.olsztyn.mm.pl 31.07.07, 17:48
          Heniu! to Ty gosciu jesteś ,bo ty masz 175-tkę !!

ja myslałem ,że taka zwykła , dla ludu pracującego 125tka.

jak ja bym sie chciał przejechac......

mam nawet kask typu orzech !!
          • Gość: LP Re: wsk IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.07, 19:43
            Zdjecia super!
            Henio co sie dzieje ze sprzeglem,widze ze patent od roweru jeszcze tkwi na lince.
            W mojej zarazie jak pamietasz ten dekiel byl otwierany przynajmniej 15 razy
            dziennie,bez skutku.Pozniej sie okazalo ze sprzeglo dziala najlepiej bez dekla???.
            • Gość: wskh Re: wsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:10
              Bez dekla bylo najlepiej, bo o dekiel się opierala dźwignia i był poslizg. A
              tak w ogole to w niej przecież wszystko jest oryginalne. Miki! jak masz
              orzecha, to należysz do superekskluzywnego grona i jazda Ci się należy. Dzisiaj
              chciałem Zarazę ubezpieczyć, ale kazali najpierw zarejestrować. Chyba znów nie
              zdążę tego lata legalnie wyjechać na ulice. Pozostanie tradycyjnie jak kiedyś
              las. Poza tym kupiłem jakiś ferelny prostownik do akumulatora i nie chc ładować.

PS
              Widziałem Dziankowskiego. Robi jakiś duży remint domu.
              • Gość: zyby Re: wsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 21:57
                Ja w tamtych czasach o wuesce mogłem pomażyć, a na codzień jeździłem Jawą 50
                Mustang...

Ewa Domaradzka jest znów w Olsztynie, spotkałem ją dziś. Przyjechała niestety
                tylko na kilka dni.
    • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.l.pppool.de 01.08.07, 07:17
      Powoli rozpracowuje dalsze zdjecia z podrozy.

Zaraz wstawiam okolice szkoly.
      Niby zdjecia sie ciagle powtarzaja , ale chyba sa zawsze jakies nowe szczegoly.

Placyk obok sklepu pod filarami w koncu calkowicie zabudowali.
      No i filary tylko przed apteka zostaly.

www.krenzek.de/SZKPNR7_2007/album/index.html
      Milego ogladania :)
      • Gość: jd Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.acn.waw.pl 01.08.07, 09:17
        Tak jest, zdjęcia niby się powtarzają, ale nic dwa razy się nie zdarza.
        Niszczycielska dla środowiska rozbudowa sklepu - okropna. W dodatku agresywna -
        trzeba uważać, by kiedyś nie dotarli do boiska szkolnego z zamiarem ostatecznej
        przemiany dawnego sklepu pod filarami w hipermarket.
        • Gość: ktos Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 10:47
          To chyba nie grozi. Ta rozbudowa.. to mieszkanie jednego z uczniów szkoły.
          Zaadaptowali i rozbudowali część budynku należącą do jakiejś firmy. A sklep jak
          był byle jaki, tak i pozostał. Nie bardzo dbają tam o asortyment... Co nie
          oznacza, że jestem za postawieniem tam hipermarketu... co to to nie. Ale
          właściciel sklepu mógłby sie lepiej starać...
      • Gość: ryba696 Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 10:21
        fajne zdjęcia Fredku. Tyle wspomnień, wiele się nie zmieniło...Pozdrawiam
        • Gość: Teresa Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.07, 12:20
          Fredek ja moge te zdjecia szkoly z ostatniej Twojej wizyty jak i wszystkie inne
          wstawione do ogladania stale na nowo przezywac. Zmienilo sie niejedno wokol
          szkoly, ale czy na lepsze. Egoizm mowi mi, ze stan sprzed...(powiedzmy, wielu,
          wielu lat) podobal by mi sie lepiej. Uwazam, za okropne zabudowanie tego
          przejscia pod filarami. Pamietam w 1968 na poczatku budynku byla apteka a na
          koncu taki pasmanteryjny sklep. Ten spozywczy za moich czasow tez nie byl
          lepszy. Musielismy z osiedla Podlesie gonic po zakupy, i zawsze czegos z listy
          zakupow brakowalo ku rozczarowaniu mamy... Pozdrawiam
          • Gość: nat Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.bulldogdsl.com 01.08.07, 13:57
            Ale budynek sklepow wyglada przynajmniej czysto i swiezo. Dom nauczycielski i
            szkola wygladaja jak brudne nory nieodnawiane chyba od moich olsztynskich
            czasow - baaardzo odleglych. I nigdzie nie widac ludzi, dzieci, zadnej formy
            zycia. Dlaczego?
            • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.l.pppool.de 01.08.07, 15:23
              Wlasnie na ulicach bylo dosc pusto.
              Ale w koncu to srodek wakacji i dzieciaki gdzies na wczasach albo na plazy.
              Wtedy akurat pogoda byla bardzo dobra , wiec trzeba gdzies nad jezioro wyskoczyc.

Szkola i dom nauczycielski rzeczywiscie powinny troche swiezej farby otrzymac.
            • Gość: LP Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.dip.t-dialin.net 01.08.07, 15:24
              Nat ma racje dlaczego oni nic nie robia.
              A starego sklepu szkoda.
              Henio ja moj motor dostalem jakos w koncu stycznia,po wielkich znajomosciach w
              polmozbycie(wersja exportowa).Pamietam ze przyjechalem do ciebie z dwiema
              plaskimi bateriami zamiast akumulatora,wzielismy twoj i do lasu.Moja miala
              pamietne crosowe opony (czeskie barum) .Na koniec dodam ze15 stopni mrozu i
              snieg po kolana zupelnie nam nie przeszkadzal.Czy ten przebieg jest
              prawdziwy,ja na mojej nakrecilem ze 30000tysiecy.
    • Gość: karolina Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.piorunek.pl 01.08.07, 18:21
      Witam!
      Choć mieszkam tak blisko to nie wiedziałam ,że zabudowali nawet częśc placu-
      brr,poza tym zdjęcia opustoszałe od ludzi, bo chyba było upalnie?
      wszystkie fotki sa super,jak zawsze.Tensam czy chodziłes do klasy z Lidka P.?
      Pozdrawiam serdecznie .Teresie życzę wielu samych wspaniałych odkyc w
      Olsztynia;)BY
      • Gość: Teresa Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.dip.t-dialin.net 01.08.07, 20:15
        Dzieki Karolina. Pozdrawiam
        • Gość: wskh Cross do LP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 22:01
          Tak! Motorowe szaleństwo w lesie, po ciemku i po śniegu teraz napełniają mnie
          przerażeniem, ale za młodu wszystko widzi się, czuje się i przeżywa inaczej.
          Twoja miala chociaż terenowe opony, a moja!!!!!?????.
          Przebieg jest absolutnie prawdziwy. Licznik cały czas działa.
          • Gość: LP Re: Cross do LP IP: *.dip.t-dialin.net 01.08.07, 22:24
            Henio moze jako wspanialy organizator poruszych niebo i ziemie i znajdziesz moj
            motor!!Byl chyba jeden w Olsztynie.Co ty na to.
            • Gość: Fredek Re: Cross do LP IP: *.l.pppool.de 01.08.07, 22:53
              Szukaj jej tutaj ... albo podobnej.

www.allegro.pl/search.php?string=wsk&category=5557
              • Gość: wskh Poszukiwania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 09:21
                Do poszukiwań potrzebne są jakieś dane. Co się z nią stało, gdzie trafiła itp.
                Widzę, że na Allegro całkiem przyzwoite ceny się trzymają na ten sprzęt.
                • Gość: LP Re: Poszukiwania IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.07, 15:23
                  Niestety w Alrgro nie ma .
                  Oddalem ten motor do polmozbytu na partyzantow (tez po znajomosciach)mial
                  jeszcze gwarancje kilka razy przedlozana.Z tego co pamietam biedaczka nie
                  wytrzymywala dosc ciezkiego toru na dajtkach,po jakims skoku zaciely sie
                  przednie teleskopy
                  a ze byla to ktoras kolejna naprawa mozna bylo "wadliwy towar" wymienic na nowy.
                  Przeczytalismy ten paragraf w twoich papierach.Kto ja kupil z polmozbytu chyba
                  nie da sie ustalic...
    • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.l.pppool.de 02.08.07, 17:15
      Wstawilem jeszcze zdjecie z niedzielnej wizyty w Grunwaldzie.
      Historyczny jarmarkt juz sie pakowal.
      Tylka kilku rzemieslnikow sprzedawalo jescze swoje wyroby.
      Za to wszedzie byly gory smieci.
      Jedynie odprawiali jeszcze Turniej Rycerski.
      Tez niezle widowisko. Bo takie spektakle raczej sie gdzies w TV ogladalo , ale
      jeszcze nigdy nie na zywo.

Jedynie komercyjne stragany i wesole miasteczko staly tam chyba do wieczora.

www.krenzek.de/Grunwald_2007/album/index.html
      Ostatni wieczor w Olsztynie przed podroza powrotna, spedzilem na Akacjowej.
      Oczywiscie trzeba bylo wyskoczyc nad jezioro.
      Na plazy miejskiej byl koncert pod golym niebem.
      Muzyke mozna bylo slyszec na calym osiedlu.

Najpierw bylismy u harcerzy.
      Niesty muzyki nie bylo slychac. Piwo z plastykowych kubeczkow , ale dobrze
      schlodzone, wiec bylo ok.
      Ta knajpe prowadza bodajze absolwenci siodemki. Bracia Brulinscy (?)
      W kazdym badz razie , Jacek przypominal sobie ze ktorys z nich mu kiedys nos
      niezle skrzywil.

Ale ruszylismy dalej na Warmie do Rudego.
      OKS prezentuje sie dosc smutnie. Tylko tablice sobie odnowili.

A na Warmii bardzo kameralnie. Fajna muzyczka. Tyskie z duzych szklanek.
      Tym razem tez dobrze schlodzone.(Nie jak rok temu)
      Wnetrze tez bardzo fajne.
      Obok jakies wesele na Przystani. Mloda Para robi sobie zdjecia przed Jachcikiem.
      Anita dolaczyla sie pozniej do nas.
      Czyli byl dla mnie super udany ostatni pozegnalny wieczor w Olsztynie.

Teresa , jak bedziesz w Olsztynie , odwiedz koniecznie Warmie ...

www.krenzek.de/Ostatni_wieczor/album/index.html
      (A pierwsze zdjecie to z parku WDK ... miki wie co to za rzezba :)
      • Gość: wskh Cross IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 09:34
        No tak , teraz pamiętam. Psuły sie te sprzęty jak zaraza! Ale jak chciałeś
        dobić aby wymienić w ramach gwarancji, to nawet zjazdy z toru saneczkowego przy
        dużej szybkości na pierwszym biegu na nic się zdały.
        Dobrze mi ida poszukiwania genealogiczne rodziny, ale odszukanie sprzetu, to
        raczej jednak niemożliwe. Może po prostu już nie istnieje.
        • Gość: wskh Re: Cross IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 09:36
          Jeszcze coś!
          W Anglii trochę sie interesuję ichnimi motocyklami. Zauważyłem, że Triumphy z
          lat siedemdziesiątych były bardzo podobne do WSK, a właściwie to WSK była
          podobna do Triumpha. Być może to jeszcze jedna ściąga jak w przypadku Junaka.
    • Gość: zatroskany Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 12:15
      Czy ktoś sie orientuje co z budową sali gimnastycznej??? Miała się zacząć w
      lipcu, a tu dzięki Bogu już sierpień i cisza... Czy są w ogóle jakieś szanse,
      żeby szkoła miała nową salę? :-(((
      • Gość: wskh milion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 10:13
        Takie jak trafienie szóstki w Totka!
    • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.neue-westfaelische.de 06.08.07, 11:07
      A ja od dzisiaj znowu w pracy ...
      Urlop szybko minal.
      Allan juz tez chyba wrocil.

Mam nadzieje ze w Olsztynie pogoda rowniez taka dobra jak tu ... 33 stopni i
      zadnej chmurki na niebie :)

Pozdrowienia
      • Gość: ak Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.l.pppool.de 06.08.07, 12:54
        Ano wróciłem. Dzisiaj w nocy... Mam jeszcze trochę wolnego, więc poleniuchuję.
        Droga była mocno taka sobie - sporo wypadków nawet z ofiarami (motocyklista tuż
        przed granicą), korki, roboty drogowe. Ponad 13 godzin jazdy, ale już dochodzę
        do siebie.
        Fredek, taką WSK-ę widziałem w akcji z dwoma kanami na mleko, facet odwoził nią
        mleko po dojeniu krów - w Twojej okolicy nad Isągiem. Niestety fotki nie ma -
        ciemnawo już było. Pobyt fajny, tylko pogoda w grubą kratę. Poza tym zawiodłem
        się potwornie na kresowej knajpie w Łucie - nikomu nie polecam jedzenie
        właściwie fatalne i wcale nie tanie. Jedyne czego nie brakowało to soli. Tym
        mogliby obdzielić jeszcze 10-15 porcji.
        Odbiliśmy sobie w Karczmie Warmińskiej w Gietrzwałdzie, też słono ale tylko na
        rachunku. Potrawy super, obsługa również.
        Pozdrowienia
        • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.neue-westfaelische.de 06.08.07, 13:35
          No to kucharka w Lukcie chyba sie akurat zakochala ...
          Moje "cepeliny" i pierogi byly ok.
          A chlopaki jedli pierogi z jagodami i nalesniki na slodko , wiec nie bylo soli.

A wystroj tej restauracji ... od 20 lat stoi w miejscu.

Szkoda ze sie zawiodles.
          Czekamy na twoje zdjecia z podrozy.

A ta WSK ciezarowa chyba widzialem nawet ... ale bez aparatu.

Pozdrowienia
          • Gość: jd Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.acn.waw.pl 06.08.07, 17:15
            Jezu!!! Czy znowu musi być inaczej? A może to tylko u mnie coś się
            chwilowo pokręciło z widokiem całości?
            • Gość: ak Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.l.pppool.de 06.08.07, 18:02
              A musi, musi. To tak jak w polityce. Nie żeby było lepiej, tylko żeby było inaczej.
              • Gość: jd Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.acn.waw.pl 06.08.07, 18:54
                Sami widzicie, że nie sposób nie narzekać, że dawniej było lepiej.
                Nie było na przykład kiedyś Bursztynowej, a za to były topole nad
                Długim... itd.
                • Gość: wskh parafia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 21:55
                  A kiedys nie było na dzielicy OJCÓW Saletynów, a teraz są!
                  • Gość: jd Re: parafia IP: *.acn.waw.pl 06.08.07, 23:03
                    No i sklep był kiedyś dużo bardziej niż obecnie. I życie towarzyskie
                    po podwórkach, w ogrodach i na ulicach kwitło, że hej.
                    • Gość: Teresa Re: parafia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.08.07, 07:08
                      no i my kiedys chodzilismy do szkoly a dzisiaj juz niestety nie....
                      • Gość: jd Re: parafia IP: *.acn.waw.pl 07.08.07, 09:16
                        Tak jest, i mimo tego wszystkiego postanowiono jednak zmienić wygląd
                        tego forum.
                        • Gość: LP Re: parafia IP: *.dip.t-dialin.net 07.08.07, 11:44
                          Tego kogos co ciagle tu zmienia ja bym po prostu zwolnil .
                          • Gość: wskh address IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 13:46
                            Do mnie przez komputer jest taki oto kontakt
                            wierzinkiewicz@wp.pl

A na parafii - budynek nazywany kiedyś sklepem rzeczywiście teraz
                            jest nie wiadomo czym. Wyglada jak jakieś mauzoleum!
    • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.l.pppool.de 07.08.07, 23:55
      Jakos wszystko poprzewracali.
      A znam to z mojej gazety.
      Od czasu do czasu trzeba wszystko poprzewracac zeby bylo inaczej.
      (Nie lepiej tylko inaczej)

Przyzwyczaimy sie kiedys ...
      Tylko gdzie Watek o Warmii ... zasluzonej forumowiczki olsztynskiego Forum Rity ?
      • Gość: DD Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: 88.156.63.* 08.08.07, 00:14
        Co do Saletynów to na dzielnicy są od conajmniej 40 lat
        • zbyszek07 Re: Szkola nr 7.cz.68 08.08.07, 07:24
          Chyba nawet dluzej...
          Byla tam kaplica w mieszkaniu,
          dom jak wszystkie w okolicy...
          Potem sie rozbudowali.
          Pozdrawiam
          • Gość: jd Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: 193.0.64.* 08.08.07, 09:21
            O Warniję trwała wczoraj walka. Na razie chyba bez rezultatów.
            Pamiętajmy, że rita mocno wspierała nas w kłopotliwych dla nas
            momentach.
            • Gość: ryba696 Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 11:31
              jakaś dziwna ta stronka Forum nie uważacie? a może to tylko kwestia
              przyzwyczajenia.Pozdrawiam wszystkich wakacyjnie.Nareszcie gorąco.
              • rita100 Re: Szkola nr 7.cz.68 08.08.07, 19:56
                Dziekuję za trzymanie kciuków za Warmię i cierpliwość.
                Ale tak przy okazji, dawno się miałam zapytać - czy mieliście w szkole kogoś kto
                władał gwarą ? Spotkaliście w historii swojej szkoły taką osobę ? A może wśród
                sąsiadów ? Jeszcze czasami można spotkać jakąś starowinkę gdzieś w sklepie,
                tylko nie wiadomo czy mówi gwarą czy tak sepleni nie mając zębów ?
                :)
                • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.l.pppool.de 08.08.07, 20:01
                  W szkole raczej nie wiem.
                  Ale w Olsztynie i okolicach niekiedy widzialem , fajnych starszych ludzi
                  mowiacych po warminsku i przypominajacych mi moich dziadkow ...
                  • rita100 Re: Szkola nr 7.cz.68 08.08.07, 20:30
                    Zidza co łodpisołeś na drugam kóntku, to tam łodpoziem. Uostaziam woma jeko
                    psyrsza gwaró warnijskó w szkóle Nr Sitom.

Niych sia Woma darzi fejn :)
                    • Gość: LP Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.07, 21:09
                      Mysle ze na AP pod 11 jest ktos kto umie dobrze mowic gwara .
                      • rita100 Re: Szkola nr 7.cz.68 08.08.07, 21:31
                        I dało by się go nagrać ? Może jakieś opowieści po warnijsku ?
                        To unikatowa sprawa. Nawet nie wiem komu to zgłosić, by się zainteresował.
                        • Gość: wskh gwara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 22:08
                          No właśnie! Czy jesteśmy w stanie ustalić jakim językiem mowiła
                          Aleja Przyjaciół po wojnie, np. w roku 1947?
    • Gość: wskh gwara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 09:31
      Nic nie pamiętacie z powiedzonek babć i dziadków?
      • Gość: jd Re: gwara IP: 193.0.64.* 09.08.07, 09:42
        Moja rodzina to był element napływowy.
      • Gość: Fredek Re: gwara IP: *.neue-westfaelische.de 09.08.07, 09:43
        Babcia Waldka Pakmora:
        (Chlopaki chcieli na Jawkach po osiedlu smigac)

Poldek łobleczta ino pullowery !!!
    • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.l.pppool.de 09.08.07, 21:39
      Mamut sie juz nie odzywa ...
      Ale jak tu zajzysz , to powiedz gdzie mozna twoje zdjecia z wykopalisk kolo
      wysokiej bramy znalezc ?

Albo przeslij mi te fotki na maila ...
      • Gość: jd Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.acn.waw.pl 09.08.07, 22:25
        Moja babcia domagała się zawsze po moim przyjściu z podwórka,
        by "zezuć buty", czyli zdjąć buty. Do dziś mnie to roztkliwia, ale
        czy to jakaś gwara, czy własny patent językowy babci, licho wie...
        • rita100 Re: Szkola nr 7.cz.68 09.08.07, 23:12
          u mnie tez tak babulka mówiła.
          Jak mogę zaproponować nowy temat. Czy w waszej okolicy były jakieś kapliczki ?
          pozdrawiam
      • Gość: mamut Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.dsl.bell.ca 10.08.07, 06:01
        postaram sie je wykopac to przesle.. na razie czasu nie mam.. znow
        urwanie glowy oby do niedzieli wtedy moze nieco odzyje.

czuwaj
        • Gość: wskh gwara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 10:58
          Proponuję w encyklopedii stworzenie podrozdziału o gwarowych,
          ulicznych, koleżeńskich, szkolnych itp. słowach używanych na AP.

Np. Szlom - popularnie nazywany przez zmotoryzowanych kask ochronny
          na głowę.

Do LP.
          Zajrzyj na stronę www.motocykle.svasti.org

KONIECZNIE!
          • Gość: jd Re: gwara IP: 193.0.64.* 10.08.07, 11:06
            Proszę bardzo, będzie hasło dotyczące powiedzeń gwarowych. Na razie
            jest więc "szlom".
            • Gość: miki Re: gwara IP: *.olsztyn.mm.pl 10.08.07, 15:46
              w moim fyrtlu , na Likusach mieszkało dużo autochtonow.
              kiedyś przechodząc ulica Wodną ,usłyszałem jak po "dawnemu" rozmawiaja
              dwie wiekowe sąsiadki. p.Kępa i p. Black.
              oniemiałem ......
              • Gość: Fredek Re: gwara IP: *.neue-westfaelische.de 10.08.07, 16:03
                A jakies cytaty zapamietales ?

• Gość: LP Re: gwara IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.07, 16:09
                  Szlom to chyba nie gwara ,tak nazywalismy kaski motocyklowe nawet nie wiem
                  dlaczego.
                  Czy gwara warminska to to samo co mazurska?
          • Gość: LP Re: gwara IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.07, 16:20
            Henio bylem na tej stronieju kiedys ,zaraza bardzo podobna do mojej
            M21W2S ,ale nie do konca.Moja miala inny zbiornik niechromowane blotniki ...
            szukamy dalej
            • Gość: LP Re: gwara IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.07, 16:48
              Jeszcze raz do Henia Jest !!!! ta sama wyslalem ci zdjecie .Byla
              pod tym adresem www.wueska.pl/download.php?id=115
              • Gość: wskh Re: gwara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 22:09
                Co to jest FYRTEL?
                • Gość: jd Re: gwara IP: *.acn.waw.pl 10.08.07, 22:28
                  Może kwadrans? A może ćwiartka?
                • Gość: wskh Re: gwara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 08:19
                  Sor - nauczyciel
                  Rososzka lub Racoszka - proca
                  • Gość: Fredek Re: gwara IP: *.l.pppool.de 11.08.07, 10:16
                    siurki - chlopaki
                    • Gość: LP Re: gwara IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.07, 11:50
                      fyrtel-czesc dzielnicy
    • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.l.pppool.de 12.08.07, 21:00
      Polecam wirtualno/satelitarna wedrowke po Osiedlu ...

www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=Olsztyn%2C+al.+Przyjaci%F3%B3+&Submit.x=69&Submit.y=11&Submit=Szukaj
      Nie wiem czy sie otworzy. Jesli nie to na www.zumi.pl szukac Olsztyn ,
      Al. Przyjaciol ...

Niezla stronka ...
      • Gość: ak Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.l.pppool.de 12.08.07, 22:13
        Niezła - jak map24, tyle tylko, że tutaj Jeziorna jest jeszcze przejezdna (ale
        tylko wirtualnie) - inaczej niż w rzeczywistości
        • Gość: karolina Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.piorunek.pl 12.08.07, 22:55

Witam !
          Fajne mapy bałtycka jeszcze w starym wydaniu.
          Rita pytała o kapliczkę w pobliżu szkoły, była a obecnie jest tu
          mały kosciółek parafialny.serdecznie wszystkich pozdrawiam.Trochę
          dziwna ta strona.BY
      • 10sam Re: Szkola nr 7.cz.68 12.08.07, 23:44
        Fredek,

Dzieki za wskazanie adresu, kiedys probowalem z GoogleEarth ale rozdzielczosc
        byla pod psem. Tutaj sobie naprawde pospacerowalem az nogi bola :-)

Pozdrawiam
        Ten$am®
        • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.neue-westfaelische.de 13.08.07, 10:28
          Stan zdjec z satelity czy samolotu troche starszy ...
          Ronda na poczatku Baltyckiej jeszcze nie bylo.
          A woda w jeziorach chyba zamarznieta albo pod chmurkami.

A co tam stoi na boisku w szkole ?
          • Gość: siodemkowicz Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.olsztyn.mm.pl 14.08.07, 22:15
            Hop do gory..........
            • Gość: DD Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.ols.vectranet.pl 14.08.07, 23:00
              Jutro pogoda na wycieczke rowerową. Albo na kajak. Polecam najpiekniejszy szlak,
              rzeką Marózką. Lepsza niż Krutynia!
              • Gość: Teresa Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.08.07, 10:54
                a jaka pogoda jest przewidziana na nastepne dni w Olsztynie? Jutro
                wieczorem zaczynam pieciodniowy urlop i nie bardzo wiem jakie ciuchy
                wziasc ze soba. Prognozy internetowe na nastepne dni nie sa za
                sloneczne. Duzo chmur i deszczu. Prawie tak jak w Darmstadt.
                Pozdrawiam Siodemkowiczow i do uslyszenia.
              • zbyszek07 Re: Szkola nr 7.cz.68 16.08.07, 07:11
                Wlasnie splywalem Pisa Warminska i Łyna od Barczewa do Lidzbarka
                Warminskiego....
                Milo....
                Chociaz w porownaniu z Marozka to faktycznie cos innego.
                Tam woda jest zdecydowanie czystsza,
                otoczenie inne,
                wiecej czystych jezior i bystrzy...
                Pozdrawiam!
                • Gość: LP Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.07, 11:31
                  Koniec urlopu w poniedzialek do pracy!
                  • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.neue-westfaelische.de 20.08.07, 10:22
                    A Teresa teraz napewno smiga po osiedlu i kolo szkoly.
                    Jak tam spotkania ? Udaly sie ?
                    Czekamy na zdjecia.

Pozdrowienia
                    • Gość: Teresa Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.dip.t-dialin.net 22.08.07, 10:46
                      Juz jestem w Darmstadt. Zamelduje sie jak spadne na ziemie... Bylo
                      fantastycznie i zdjecia sa tez.
                      • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.neue-westfaelische.de 22.08.07, 12:14
                        OK ... czekamy na sprawozdanie i zdjecia tez ...
                        • Gość: karolina Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.piorunek.pl 22.08.07, 15:08

Witam!
                          Ale szybko minął Twój urlop.dopiero co pisałaś,że się wybierasz a
                          tu niedługo relacja i zdjęcia.Czy odwiedziłas szkolne mury, czy
                          mogłaś wejść do środka ,jakie wrażenia z pobytu.
                          Jednej z naszych kolezanek Iwonie U.rocznik 80/81 zmarł mąż -na
                          zawał ( miał 41lat)serdecznie współczuję[*].BY
                          • Gość: Teresa Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.dip.t-dialin.net 22.08.07, 21:26
                            Widzialam wszystko co chcialam, w szkole oczywiscie bylam. Zdjecia
                            mowia za siebie.. Spotkalam wielu ludzi z osiedla, ktorzy nas
                            serdecznie przyjeli. Bawilismy sie kazdego wieczoru. Wrocilam do
                            domu szczesliwa. Zdjecia zaczynam Fredkowi przesylac, co moze jeden
                            lub dwa dni potrwac. Prosze o cierpliwosc. Filut mnie i moja siostre
                            poznal...po tak wielu latach. Czy to nie jest wspaniale. W prezencie
                            dal nam pomidory ze swojego ogrodka. Dyrektor Bajorek rowniez nam
                            czasu nie zalowal. Weszlam do kazdego szkolnego kata, a na scenie
                            szkolnej spiewalysmy Filipinki-taki zespol istnial w szkole -
                            zalozony prze Pania Pawlowska. Pozdrawiam i do uslyszenia
                            • Gość: karolina Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.piorunek.pl 22.08.07, 22:11

Witam!
                              Gratuluję tak wspaniałego i udanego urlopu.BY
                            • Gość: FredekPi Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.l.pppool.de 22.08.07, 22:14
                              Pierwsze zdjecia doszly , ale opracowanie tego potrwa troche ...
                              Za duzo na glowie narazie. Ale postaram sie szybko ... bo naprawde fajne
                              zdjecia. Widac ze Teresa sie dobrze bawila :)
                              • Gość: LP Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.07, 21:37
                                Tylko pozazdroscic!!!
                                • Gość: karolina Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.piorunek.pl 23.08.07, 22:47
                                  Witam
                                  Dzień parny i upalny woda w krzywym ma 23 stopnie; a wieczorem 'aż
                                  trudno ja opuścić.za to teraz znowu leje i grzmi ;kolejny wieczór
                                  przy błyskawicach i grzmotach jest coś urokliwego w tej grozie;)
                                  Czekamy na zdjęcia z turne Teresy po naszym Olsztynie;)BY
    • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.neue-westfaelische.de 24.08.07, 14:38
      Zdjecia Teresy sa gotowe ...
      Ale ona napewno bedzie chciala je sama przedstawic i skomentowac.

Zaraz zamykam czesc 68 i zaczynam 69.
      • Gość: Fredek Re: Szkola nr 7.cz.68 IP: *.neue-westfaelische.de 24.08.07, 14:40
        Do Admina:

Prosze przezucic czesc 68 na Archiwum:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=399

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka