Dodaj do ulubionych

Netia i TPsa w Olsztynie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 13:57
Netia jest konkurencyjna i tańsza od TPsa. Tak to wygląda w tabelach opłat.
Daje niższe ceny za szybki Internet i tańsze pakiety dla telefonu
stacjonarnego. Teraz jestem klientem TPsa. Ale przymierzam się do skorzystania
oferty Netii - Internet 1Mb plus telefon "Rozmawiaj cały czas".
Zaoszczędziłbym ponad 600zł.

Jest jedno pytanie: obsługa techniczna-awaryjna telefonii stacjonarnej przez
Netię. Na wypadek jakichś problemów.

Bardzo proszę Tych z państwa, którzy mają już doświadczenie usług Netii na
terenie i wokół Olsztyna: Czy są jakieś trudności, gdy coś nawala? Taka wiedza
może być pomocna przed podjęciem decyzji o zmianie operatora.
Z góry dziękuję za podzielenie się doświadczeniem.
omnimen
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: Netia i TPsa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 15:03
      Nie radzę Ci korzystać z usług Netii, miałam już takie
      doświadczenie. Po 2 miesiącach zrezygnowałam ze względu na wyższe
      koszty. Kidyś pisałam tutaj na Forum o tym. Przeniosłam aparat
      firmowy do Netii i płaciłam zamiast 400zł - 700! Za lokalne płaciłam
      Netii a miedzymiastowe TP SA. Nigdy więcej takich tworów jak Netia
      czy Tele2.
      • Gość: omnimen Re: Netia i TPsa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 13:02
        Dziękuję. Ta przestroga dotyczy chyba innej strony zagadnienia. Jak rozumiem
        umowa była mieszana, lokalne w jednej firmie, międzymiastowe w innej. Bardzo to
        dziwne (i niebezpieczne) z założenia.

Mnie chodzi o sytuacją taką: jest awaria techniczna, nie działa telefon, nie
        wiadomo, czy problem na centrali czy może w tzw. skrzynce na słupie. Do tej
        pory, w takich wypadkach zjawiała się ekipa techniczna tepsy i sprawa była
        załatwiona. A co będzie z Natią? Czy Netia ma włąsną strukturę techniczną, czy w
        ramach umowy z tepsą, korzysta z jej struktur obsługi awaryjnej?

Czy ktoś wie coś na ten temat?
        omnimen
    • Gość: Ola Re: Netia i TPsa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 13:27
      Zanim podpiszesz umowę - zadzwoń do TPSA, nie ufaj Netii. Na infolinii dowiesz
      się wszystkiego Infolinia 9393
      • saskiaplus1 Re: Netia i TPsa w Olsztynie 11.09.07, 14:23
        Taaa... na infolinii nie dowiesz się niczego. Nie ufaj Tepsie ;)))
    • Gość: Ola Re: Netia i TPsa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 14:57
      Ja wiem tylko jedno - nie ufam Netii, mam doświadczenie. Jest to taka telefonia,
      która korzysta z łączy TPSA - nie ufam firmom, które na plecach innych się
      dorabiają. That's all:)
      • Gość: Lojal Re: Netia i TPsa w Olsztynie IP: 212.160.172.* 11.09.07, 15:43
        TP SA podłączyła Ci linię założyła gniazdko a Ty teraz szukasz
        jeszcze frajera, który najlepiej za przysłowiową złotówkę robiłby
        Tobie konserwacje i naprawy i to w 24 h.....
        • ol4 Re: Netia i TPsa w Olsztynie 11.09.07, 15:55
          Netia ma swoja strukture terenowa, ktora zajmuje sie tzw. "field
          maintenance" i obsluguje linie dostepowe Netii bezposrednio.
          Z tego jednak co wiem, w Olsztynie Netia nie ma swojej
          infrastruktury, a do niedawna nawet nie swiadczyla tam uslug (za
          wyjatkiem prefixów i biznesu). Jesli obecnie to sie zmienilo, to
          zapewne korzysta na bazie ofert LLU i WLR (wiecej szczegolow na
          stronie UKE) z infrastruktury dostepowej TP - co oznacza, ze TP
          usuwa ew. awarie techniczne, a UKE narzuca TP standardy nie nizsze
          niz w przypadku obslugi wlasnych klientow.
          Tak czy siak polecam TP a nie pasozytow :-)
          • Gość: omnimen Re: Netia i TPsa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 13:41
            No i masz chłopie placek!
            Wszystkim dziękuję za komentarze i opinię na postawiony temat. Na pewno wpłyną
            tak lub siak na ostateczną moją decyzję. Zgłosiłem na forum problem w zasadzie
            indywidualny, ale okazuje się, że ten temat jest bardzo gorący, parzący.

Najpierw informacja: idąc za poradą, szczególnie Ol4, rozmawiałem w tej sprawie
            z tzw. konsultantami zarówno TPsa jak Netii. Rozmawiało się bardzo miło, i tu i
            tu. Wyjaśnienia nie wychodziły jednak poza poprawność i interes każdej ze stron.
            Decydować muszę oczywiście, ja. I podejmować ryzyko ewentualnych (choć nie
            przesądzonych) problemów technicznych po przejściu do nowego operatora,
            bazującego na technicznej infrastrukturze TPsa.

Warto zwrócić uwagę na okoliczność, że pomysł ewentualnego skorzystania z oferty
            promocyjnej Netii, wziął się z możliwości zaoszczędzenia każdego miesiąca ponad
            70zł. Dla mnie są to mocne oszczędności.

Jaką decyzję podejmę, jeszcze do końca nie wiem. Mam jeszcze szczyptę czasu do
            namysłu.

A teraz kilka słów na marginesie. Nie mogę zgodzić się z opinią większości z
            Was, że operatorzy konkurencyjni, jak Netia, dorabiają się pasożytując na
            plecach TPsa. W pewnym, formalnym sensie, to jest zgodne z prawdą. Nie mniej
            zapominać nie wolno, że TPsa jeszcze do nie dawna była monopolistą i dyktowała
            swoim klientom, takim jak ja, warunki jakie chciała, stosowała wyśrubowane
            wysokie ceny i nie przejmowała się nawet moimi problemami techicznymi.

To dzięki wprowadzeniu konkurencji na rynek telekomunikacyjny, i dzięki twardej
            polityce UKE, możemy dzisiaj cieszyć się potanieniem usług nawet w TP i poprawą
            usług technicznych jak też pojawieniem się banalnej grzeczności!

Uważam za poważny błąd twierdzenie, że nie potrzebne są nam różne Tele2, Netie
            itd. Bo to pasożyty. Oczywiście, że popełniają błędy, a może nawet nadużycia.
            Ale przecież muszą istnieć, działać, rozwijać się choćby po to, aby ceny usług
            taniały a nie rosły. Żaden inny operator nie jest w stanie wybudować ogromnej
            sieci infrastruktury technicznej, porównywalnej do tej, którą dysponuje TPsa.
            Telekomunikacja Polska to efekt działań przez całe dziesięciolecia!

Może więc i my, klienci różnych operatorów możemy naciskać i wpływać na poprawę
            ich usług i na szacunek dla naszych pieniędzy.

Pozdrawiam,
            omnimen
            • Gość: Ola Re: Netia i TPsa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 13:51
              Jestem więcej niż pewna, że za 2 miesiące wpiszesz swoj post tutaj w podobnym
              tonie. Obym się myliła:)
            • victoria1985 :::::::DO omnimen 14.09.07, 21:02
              witam
              znam osobe która pracowała na obsłudze telefonicznej tpsa zajmuje sie wsparciem
              technicznym Neostrady w warszawie i ile to ja sie nasłucham takich histori jak
              to tp sa ma w głebokim poważaniu swoich klientów bywaja takie sytuacje że net ci
              nie działa ze jeśli osoba pracująca na wsparciu technicznym nie potrafi ci pomóc
              umawia do ciebie montera za 3tyg (monter w tp sa pracuje od 12 do 15 ) to ten
              monter potrafi sobie nie przyjść bo mu sie nie chciało była taka sytuacja ze
              duza czes polski nie miała dostepu do netu (z tego co wiem w olszty nakurat
              działało)bo cos sie w neostradzie zwaliło to zaczęli sie tym dopiero interesować
              po 3 dniach dlaczego to niedziała poprostu paranoja
              Moj kolega wkoncu sie wkurzył zbieraniem od klientów wiazanek za nie swoje winny
              wiec przeniósł sie do neti i mówi ze tam jest naprawde wysoki poziom obsługi
              klienta maja takie procedury że staraja sie w jak najszybszym tempie rozwiazywac
              problemy techniczne (rozwiazuja problem w 48h jesli to łacza neti)jesli umawia
              montera to ten monter sie zjawia w bardzo szybkim czasie w umówionym terminie
              jest o niebo lepiej
              On jest informatykiem i od zawsze neostrade nazywał guwnostrada i tyle na ten temat
    • Gość: Ukiel Re: Netia i TPsa w Olsztynie IP: 217.77.225.* 13.09.07, 16:24
      widzę że wszyscy poplecznicy tepsy dziwnym trafem piszą z neostrady lub co gorsza:
      inetnum: 212.160.172.0 - 212.160.172.255
      netname: TPSA-DOI
      descr: TPSA Departament Osrodek Informatyki
      descr: Katowice
      Więc nie brałbym tego pod uwagę.
      • Gość: Jacob Re: Netia i TPsa w Olsztynie IP: *.ols.vectranet.pl 13.09.07, 18:07
        A może skorzystasz z Vectry.Co prawda nigdy nie porównywałem cen ale
        zakładam że są konkurencyjne w stosunku do tpsa.Sam korzystam co
        prawda tylko z netu i kablówki ale znam osoby które chwalą też tel.
        • mameluch Re: Netia i TPsa w Olsztynie 13.09.07, 19:29
          ja mam natomiast tel w tepsie, a internet w Multimo (działa na zasadzie WLR, o
          którym pisze Ol4). na początku było trochę kłopotów (ale to były prawdziwe
          początki WLR i tepsa też nie była bez winy), teraz jest już wszystko w porządku.
          ale póki co usług telefonicznych nie świadczą.
          • Gość: tomek Re: Netia i TPsa w Olsztynie IP: *.48.24.6.lasnet.pl 14.09.07, 17:52
            Jestem handlowcem neti w Olsztynie od ponad roku i mogę stwierdzić że nie jest
            tak żle z obsługą posprzedażną w neti, a jeżeli ktoś chce aby netia się
            zajmowała ewentualnymi awariami to niech zamówi sobie wimax wtedy są technicy w
            Olsztynie którzy na bierząco naprawiają awarie Klient wtedy ma pewność że
            korzysta z własnej sieci neti i nie ma problemów takich jakie dzieją się na
            liniach tp
            • Gość: Ola Re: Netia i TPsa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.07, 19:41
              Mam tel w TP i nigdy nie miałam problemów technicznych. Natomiast takim
              przedstawicielom Netii chodzącym z teczkami i w garniturach - parami, to ja
              dziękuję.
              • Gość: tomek Re: Netia i TPsa w Olsztynie IP: *.48.24.6.lasnet.pl 14.09.07, 19:59
                Każdy ma prawo wyboru jeden nas lubi a drugi nie i nie mamy na to wpływu, a to
                że chodzimy parami i w garniturach to przestępstwo? Nie słyszałem o takiej
                zmianie w kodeksie karnym!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka