Gość: terenia IP: *.ols.vectranet.pl 10.07.08, 22:02 Może ktoś z internautów wie, gdzie można kupić prawdziwe wiejskie mleko prosto od krowy,oczywiście blisko Olsztyna.Będę wdzięczna za informację. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mleczarz Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.olsztyn.mm.pl 10.07.08, 22:36 Mleka "prosto od krowy" legalnie kupić raczej się nie da, jeżeli już to w tzw. szarej strefie (ograniczenia sanitarne, limitowanie produkcji - "kwoty mleczne"). Pewnym ekwiwalentem jest tzw. "zimne mleko". Jest to mleko niepasteryzowane, w szklanych butelkach, droższe niż UHT, lub mleko w "rękawie". Zimne mleko jest filtrowane przez system specjalnych filtrów, które wyłapują bakterie. W Olsztynie jest dostępne m. in. w hipermarkecie przy ul. Krasickiego (nieopodal LO V). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terenia Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.ols.vectranet.pl 11.07.08, 00:28 Dzięki za cenną informację. Szukam mleka, które właśnie nie jest pasteryzowane, żeby z niego zrobić zsiadłe albo jeszcze lepiej własny twarożek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonik Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.olsztyn.mm.pl 11.07.08, 10:45 Pojedż do jakiegoś gospodarza za Olszttyn i zapytaj ,na wsiach np.do Jonkowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hb Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 16:56 ależ pani jest naiwna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonik Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.olsztyn.mm.pl 11.07.08, 12:19 Mleko można kupić,na małym ryneczku na pieczewie przy ulicy Wachowskiego w sobotę rano! prosto z kanki!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.play-internet.pl 11.02.14, 23:24 a jak sprawdzić, że prosto od krowy i nie chrzczone sklepowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koziarz Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.olsztyn.mm.pl 11.07.08, 20:22 Prosto od krowy to raczej trudno, bo ona nie zna się na handlu. O ile wiem, to zajmuje się tym pośrednik - Tewje mleczarz z Anatewki (na rynku przy Grunwaldzkiej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.ols.vectranet.pl 11.07.08, 23:23 1 typ wozi mleko do Olsztyna ze 3 razy w tyg. 1 punkt ma na zatorzu, pozostałe chyba podgrodzie, kormoran, pojezierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jutro rano! Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.centertel.pl 22.08.08, 16:33 Pamiętam z Gubałówki...Mleko!śmietana!dla pięknego pana!(o Boże! jaki wtedy byłem piękny)i to od czerwonej krówki! A teraz jak dziad spod lady na Grunwaldzkiej! .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zn Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 23:22 chemia rządzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 19:16 Jesteśmy w UE, zapomnijmy zatem o zdrowej żywności. Legalnie takiego mleka nie można kupić, a za rok nie można będzie kupić np. ziół i innych produktów naturalnych, a cała żywność będzie napromieniowana w celu wydłużenia jej trwałości. Uregulowaniom prawnym w niedalekiej przyszłości podlegać będą również warzywa i owoce uprawiane we własnym ogródku. Jeżeli uważasz to za zamach na Twoje prawo do wyboru, co jesz i czym się kurujesz, podpisz europejską petycję zamieszczoną na stronie: www.eu-referendum.org/polski/pettitions/natural_remedies_info.html A normalne mleko ? Na rynku ul. Grunwaldzka lub popytaj w pobliskich wsiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zn Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 21:21 lepsza chemia niż bakterie kałowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 22:39 Paciorkowce kałowe stanowią naturalną florę przewodu pokarmowego człowieka i zwierząt. Ty też masz je w sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zn Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 22:46 lepsza chemia niż bakterie kałowe krowy i jej właściciela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Gdzie kupić mleko od krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.14, 18:19 To zalegalizowany zamach na nasze zdrowie. Zaczynam pomału wierzyć w spiskowe teorie dziejów. Bo to już żadnego nie ma sensu. A tymi petycjami to z całym szacunkiem dla Pana - oni się podcierają. To jest mafia i mają nasze opinie tam gdzie mafia mieć je powinna. Coraz więcej ludzi młodych wokół mnie ma rozwalone stawy. Dla czego? Bo żremy nic. Tam nic nie ma po prostu, a jeśli jest to chemia. Nie wiem czego tu trzeba, jakiejś rewolucji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bossy Cow urine sale high on govt's agenda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 08:35 in.youtube.com/watch?v=v8HNEa-noIA Odpowiedz Link Zgłoś
warmjak Re: Gdzie kupić mleko od krowy 11.02.14, 23:41 Jestem Olsztyniakiem, mieszkającym od kilku lat ...naście km od Olsztyna. Mleko od krowy (dla wnusia) to nasza codzienność. Ale nie teraz! Nie wiem, jak gdzie indziej, ale u nas krowy po zejściu z pastwisk przechodzą na kiszonki, a mleko nabiera goryczki. Pojęcia nie mam, jak to usuwają w mleczarniach? Czekamy na pozielenienie łąk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Najlepsze kasztany są na Placu Pigalle IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.14, 02:33 A to nie jest blisko Olsztyna. Dlatego proponuję poszukać gdzieś dalej. Np. w Łomży, która słynie nie tylko z dobrego piwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
warmjak Re: Najlepsze kasztany są na Placu Pigalle 12.02.14, 09:58 Po zdrowe mleko zdrową rowerową przejażdżką z Olsztyna do Łomży i z powrotem. Tylko wcześnie, aby rodzina miała mleko do śniadania. Odpowiedz Link Zgłoś