Dodaj do ulubionych

mięso + wędzarnia

13.12.08, 20:16
Witam

Mam taki pomysł.Chciałbym sam pobawić się w robienie wędlin. Mówiąc
szczerze mam dość już wędlin sklepowych (niektóre po 2-3 dniach
leżakowania w lodówce robią się błeee).
Mam 2 pytania:
1. Gdzie w Olsztynie polecacie świerze mięso
2. Czy jest w Olsztynie wędzarnia ?

z góry dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: swinka Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 20:30
      wedzarnie robi sie bardzo prosto obcinasz dno z metalowej beczki wkopujesz ja do
      ziemi robisz palenisko i do dziela a mieso kup sobie od rolnika swinke
      • Gość: odpowiadający Re: mięso + wędzarnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.08, 21:55
        Wielu robi własne wędliny. A wędzarnia - proszę bardzo.

Usługi Wędzarnicze
        Olsztyn Dajtki
        Ul. Chmielna 1
        Tel. 527 89 26

• Gość: jacek Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 18:52
          No tak, kupić świnkę od rolnika .... można tylko miejsca brak na
          przechowywanie.
          • Gość: k Świnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 23:48
            www.wrzuta.pl/audio/pGyS1vTz1E/swinia
            • Gość: Olhers Re: Świnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 00:05
              Ty świnio.
              • Gość: Pychota Re: Świnia IP: *.centertel.pl 11.01.10, 16:43
                cale swoje świńskie życie bylam zawsze przy korycie
        • Gość: mała Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 21:09

Jest również wędzarnia przy Augustowskiej ale droga, 30%-50% ceny mięsa.
    • Gość: Aneta Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 15:30

Jadam tylko prawdziwą czarną kaszankę od kolegi z Nigerii.
      • Gość: stara i wredna Re: mięso + wędzarnia IP: *.ols.vectranet.pl 12.03.09, 20:06
        I grzebałaś się tak daleko w tematach,żeby się tym pochwalić?
    • Gość: wędzonka Re: mięso + wędzarnia IP: *.ols.vectranet.pl 13.03.09, 19:59
      Też mam już dosyć sklepowych wędlin. Świerze mięso zamawiam w sklepie mięsnym.
      Można zamówić półtuszę lub ćwiartkę. Zawsze mam chętnych do spółki. Ostatnio
      wędziłem na Augustowskiej, ale to prawda że drogo, za ok. 3,5 kg mięsa policzyli
      sobie 17 zł.
      • Gość: antymenel Re: mięso + wędzarnia IP: *.olsztyn.mm.pl 06.04.09, 08:07
        A gdzie można kupić świeŻe mięso?
    • Gość: max Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 19:15

właśnie zjadłem jajecznicę z 5 jaj, boczku i pomidora, a teraz
      siedzę i obserwuję, jak moje żyły zmniejszają swój prześwit
      • Gość: max Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 00:53
        właśnie wpie...m pyszny chleb ze smalcem domowej roboty
        po prostu mmmmmmmmmmmmmMMMMMMMM pycha
    • Gość: szczupak Ryby! Ryby! i jeszcze raz ryby IP: *.olsztyn.mm.pl 27.03.09, 21:29
      A ja nie jadam w ogóle wieprzowiny. Z przyczyn zdrowotnych. Czuję się świetnie.
      Poszukuję natomiast tańszych ryb. W sklepach to jest obłęd cenowy.
    • Gość: lochengrin Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 23:12

www.wrzuta.pl/obraz/mcXZgRQOvl/kebab
    • Gość: Nowak Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 01:22

Jem codziennie jeden brokuł parowany.
      Zaczełem zdrowe zycie.
      • Gość: mięśniak Re: mięso + wędzarnia IP: *.olsztyn.mm.pl 30.03.09, 13:59
        Gryź dobrze, żeby Ci hemoroidów nie podrażniło.
        • Gość: konserwatysta Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 11:16
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e71c13a87b50e2fa.html
      • Gość: Bernadetta Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.09, 18:30

Jestem wegetarianką. Jem kotlety sojowe, kotlety z jajek, z fasoli,
        naleśniki, mleko sojowe, sos sojowy... Uważam też na niektóre
        składniki, np. żółtego sera, bo podpuszczka to składnik ze
        zmielonych kopyt krów.
        • Gość: tyrewa Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.09, 18:37
          Bernadetta jesteś gupia
        • Gość: ewa Re: mięso + wędzarnia IP: 213.251.189.* 12.09.10, 19:01

byłam wege naście lat i tłuszczyk zawsze był - to mit że się chudnie, jeśli się jest wege
    • Gość: elka Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 19:15

serce mi już nie wyrabia
      miałam ograniczyć picie napojów energetycznych
      a dzisiaj wypiłam dwa
      i czuję jakbym zaraz miała mieć zawał
    • Gość: ks Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 00:48
      www.youtube.com/watch?gl=US&feature=related&v=ujvHcp6-OLI
      • Gość: kosher Nie spożywaj świniny IP: *.centertel.pl 25.04.09, 10:51
        wiadomosci.onet.pl/1958805,441,item.html
    • Gość: Ekolożka Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 18:51

Kilogram za kilogramem, produkcja wołowiny powoduje wytwarzanie się
      gazów cieplarnianych które trzynastokrotnie bardziej przyczyniają
      się do zwiększenia globalnego ocieplenia niż czynią to gazy
      wygenerowane podczas produkcji mięsa drobiowego.

rolnicy.com/przemysl-miesny/jak-produkcja-miesa-wolowego-przyczynia-sie-do-ocieplenia-klimatu.html
    • Gość: Manager Re: mięso + wędzarnia IP: *.ovh.net 26.10.09, 01:21

img132.imageshack.us/img132/8210/84742164.jpg
      Pieczony schab i zimne piwo! A wy co biedaki, pewnie kaszanka z
      Biedronki i pasztet z Constaru? Jak ja wami gardzę!

• Gość: zdrowa Re: mięso + wędzarnia IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.01.10, 17:45
        sam jesteś biedak. Nie wiesz, ze zdrowa żywność jest droższa od twojego
        schabowego i piwa? Słaby z ciebie Manager, taki na krótki dystans. Widocznie nie
        stać cię na zdrowe odżywianie, biedaku.

• Gość: damian Re: mięso + wędzarnia IP: *.pl 15.04.10, 23:58

jestem pracownikiem za 1300 brutto i pluję wam za karę w hamburgery
      i zapiekanki, a wy to jecie

ps pracuję w przyczepie przy dworcu
    • Gość: Adam Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 13:21

Ja tam kupuje jakieś mięso, np. łopatkę bez kości, marynuję, przyprawiam i do piekarnika na 1,5 h. I mam 1 kg szyneczki 100% mięsnej. Pieczesz, kroisz na plasterki i masz wędlinę pierwsza klasa i do tego smaczna.
    • Gość: Wolf Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 15:49

Jak rozpoznać wędzoną kiełbasę?

1. Pachnie intensywnie dymem, a nawet lekko spalenizną.
      2. Nie wygląda tak ładnie, jak ta powstała metodą spryskania preparatem dymu wędzarniczego. Jest poskręcana i osmolona od dołu.
      3. Jest bardziej sucha, nie wypływają z niej płyny i nie jest rozwarstwiona.
      4. Smakuje dużo lepiej i jest niestety sporo droższa.

media.wp.pl/kat,1022943,wid,13080496,wiadomosc.html
      • Gość: FG-89 Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 17:08
        Jak się ma trochę szczęścia i sprytu to można taką kiełbasę kupić. Można też samemu zrobić.
        • Gość: zawiedzony Re: mięso + wędzarnia IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.04.11, 17:02
          Nie polecam. Z 10 kg miesa zrobiło sie po uwedzeniu 7,5 kg......
      • Gość: ah Re: mi?so + w?dzarnia IP: *.201.35.8.gae.googleusercontent.com 28.02.14, 22:53

list prezesa w temacie
        ciacham.pl/coldcuts
    • Gość: jarek Re: mięso + wędzarnia IP: *.vectro.com 24.04.11, 08:40

przestałem jeść mięso sklepowe i dopiero teraz naprawdę wiem, co to znaczy smak prawdziwego mięsa; dziwię się ludziom stawiającym na świątecznym stole szynkę z tesco, pasztet z biedronki i inne chemikalia
    • Gość: zt Re: mięso + wędzarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.11, 00:14
      www.fakt.pl/Jemy-pasztet-gorszy-niz-psia-karma-,artykuly,113626,1.html
    • Gość: jędrek Re: mięso + wędzarnia IP: 204.45.133.* 14.12.13, 14:29

uprawiam sporty i mam parcie na mięso, którego zjadam i 10 kg tygodniowo, ale jak zarazy unikam wędlin sklepowych, raczej sam gotuję surowe
    • Gość: Tubylec Napędzanie apetytu znacznie wcześniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.13, 19:19
      Nie mieszkam w bloku i jet mi łatwiej.To samo może być na działkach.
      Razem z sasiadami 13grudnia rozpoczynamy uroczyście wędzenie świąteczne.

Ponieważ wędzimy kilka dni w zależności od tego co wędzimy to ten dzień jest najbardziej uroczysty.Oczywiście przy suto zastawionym stole szczególnie w trunki różnej maści tegoz dnia w niewielkich ilosciach wznosząc stosowne toasty.
      Wedzenie tego roku rozpoczynamy od wędzenia na zimno półgęsek z prawdziwej polskiej gęsi sprzedawanej w promocji.
      Razem z nimi wędzimy polędwice wołowe i wieprzowe oraz wędliny dojrzewające nie wspominając o ozorach wołowych..To trwa kilka dni aż do świąt.
      Ale w tym czasie co widzą nasze żony uwijamy sie przy wedzarni i żony nie wykorzystują nas
      do przygotowań swiątecznych.
      Od trzeciego dnia wędzenia przechodzimy do rozlewania w karafki i degustacji nalewek które cierpliwie czekały na ten moment az dwa lata.
      Druga data to 18 też bardzo ważna.Tegoż dnia dalej degustując nalewki przystępujemy do wyrobu białych szlachetnych wedlin z szyneczkami i polędwiczkami włącznie juz znacznie wcześnie zamarynowanych.
      19 to dzień śledzia.Kobietom nie pozwalamy zrobic tej ryby na świeta.Sami ja robimy oczywiście cały czas degustując i dobierając nalewki do tych potraw.
      20-tego.Bardzo ważna data to wędzenie kiełbas i szyneczek na gorąco i jednoczesne ich zaparzanie.
      21i 22 dalej wędzimy na zimno definitywnie rozstrzygamy jakia nalewka do której potrawy.
      23-uroczyste zakończenie wędzenia i degustacji.Dzielimy wyprodukowane dobra.
      A dalej to sami wiecie.Uroczyście i rodzinnie.
    • Gość: wędzą i bronią Re: mięso + wędzarnia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.01.14, 21:38
      Minister będzie szkolił wędzarzy
      biznes.interia.pl/wiadomosci/news/kalemba-szkolenia-dla-producentow-i-pokazy-prawidlowego,1982967

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka