Gość: Krzysiek IP: *.usu.edu / 172.16.3.* 26.11.03, 00:32 Odwolac kupcow! I tak beda musieli zwolnic ludzi, jak Olsztynowi przybedzie rzesza 700 bezrobotnych z Indykpolu!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ktoś z głową Re: Kupcy chcą referendum IP: *.indykpol.com.pl / 192.168.0.* 26.11.03, 07:36 Ci kupcy to sprzedawczyki. Kilku hurtowników boi się że nie będą mogli merolami jeździć, a nic przez ostatnie trzy lata nie zrobili dla poprawienia sytuacji. Dla małych sklepów budowa Makro to jedyny sposób aby obniżyć ceny i być bardziej konkurencyjnymi z hipermarketami. Skandal. Gdzie oni mają rozum?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Kupcy chcą referendum IP: 212.160.105.* 26.11.03, 07:43 A niech sobie chcą referendum, nawet jeśli do tego by doszło, to Dziobatego nie odwołają? Czemu? bo wszyscy pracownicy Indykpolu i ludzie, którzy mają troszkę choć oleju w głowie ( a nie tylko $) będą głosować przeciw odwołaniu. Mam nadzieję, ze wreszcie w Olsztynie powstanie Macro C&C, bo tu już tylko kolesie łapę położyli na hurtowniach. Z cen zejść nie chcą, bo po co? A tu nagle Indykpol chce im konkurencje zrobić. Jak ten Indykpol ma czelność! Mam nadzieję, że zdrowy rozum zwycięży nad głupotą i zyskami grupy kolesi. Dziobaty, nie daj się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Free Re: Kupcy chcą referendum IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.pl 26.11.03, 10:58 Proszę spojrzeć w sposób obrazowy na schemat działania sieci sprzedaży. Jest tam producent, pośrednik i nabywca, duże sieci nabywają towary w dużych ilościach otrzymując dobre ceny i towar sprzedają bezpośrednio odbiorcy. W przypadku naszych kupców jest troszkę inaczej - jest producent który sprzedaje hurtownikowi, ten dokłada marżeę i sprzedaje sklepikowi, sklepik dokłada marżę i sprzedaje dopiero odbiorcy. Końcowa cena wzrasta, zarabiają kupcy a 99% społeczeństwa na tym traci na rzecz tych pierwszych. Jaki jest więc sens małych sklepów, ano taki że dostarczają towary w najbliższe otoczenie i dlatego chodzimy po drobne zakupy do sklepu za rogiem a nie latamy po bułki do marketów, faktycznie płacimy za dostarczenie towaru w nasze otoczenie. Ale jeśli ja chcę sam podjechać do sprzedawcy i wiem że lepiej mi się to opłaca to na litość boską niech nikt nie zabiera mi tego prawa ! Wiem że nikt nie lubi konkurencji ale Panowie komuna upadła jak ktoś nie zauważył jakieś 10 lat temu i mamy wolny rynek. Choć jak patrzę na poczynania naszych władz to mam małe wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: Kupcy chcą referendum IP: *.ols.vectranet.pl 26.11.03, 16:54 Niestety, choć komuna się skonczyłą, kilku hurtownikom wydaję się, że dalej mogą ustalać swoje zasady. Po co im konkurencja na rynku. A małe sklepy, "przekonane" zostały, że Makro im tylko może zaszkodzić. Ciekawe jak? Sprzedając im taniej?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdańszczanin Re: Kupcy chcą referendum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.03, 18:19 nie wiem dlaczego olsztynscy kupcy protestuja. z racji wykonywanego zawodu ( przedstawiciel handlowy ) ds. detalu mam codzienne kontakty z kupcami w gdansku i wiem jaka popularnoscia wsrod nich cieszy sie gdanskie makro. zagrozeniem dla kupcow sa hipermarkety, podczas gdy makro jest ich sojusznikiem. jezeli nie wiedza o co chodzi niech przyjada do gdanska albo innego miasta, gdzie jest makro i niech porozmawiaja z miejsowymi kolegami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Kupcy chcą referendum IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 30.11.03, 07:10 Dobry pomysł. Nareszcie zapowiedź konkretnych działań w celu wyeliminowania z życia politycznego na WiM "cenzora", jako reliktu polskiego komunizmu. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś