Dodaj do ulubionych

Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM

• and_nowak ściema.pl 16.07.09, 12:56
      Nie ma jak dobra ściema!

Plagiat.pl jest w stanie wyłapać najbardziej ewidentne przypadki zrzynania słowo
      w słowo. I teraz uwaga: WYŁĄCZNIE Z TEKSTÓW, KTÓRE ZNA!
      W efekcie wszystkie wydania książkowe, zwłaszcza mało popularne są bezpieczne.
      Ja w swojej magisterce korzystałem z książek, których część była niemal w ogóle
      niewypożyczana! Rekordowe dwie - trzy pozycje przez 20+ lat nigdy nie były
      wypożyczane. Mogłem zrzynać na całego. Teoretycznie, bo moja praca nie polegała
      na przepisywaniu z cudzych książek. ;-)

Druga metoda: pozamieniać wyrazy i litery. Zmiana szyku zdania, przestawianie
      wyrazów, zamiana synonimów, rzeczowników na zaimki, itd. Wszystko to powoduje,
      że powstaje niemal oryginalny tekst, a nie potrzeba znać tematu, wystarczy
      znajomość polskiego. Oczywiście trzeba samemu redagować tekst, COPY-PASTE nie
      wystarczy.
      Zamiana liter jest bardziej "chamska", ale równie skuteczna: zastępujemy zwykłe
      litery ich odpowiednikami np. ze strony kodowej cyrylicy. W efekcie literka
      wygląda jak np. "o", ale dla komputera do zupełnie inny znak. Łatwe do wykrycia
      - wtedy wzbudzi podejrzenia - ale bardzo skuteczne.

I wreszcie metoda na obronę przed plagiatami: SENSOWNE TEMATY MAGISTEREK!
      Żadnego pitolenia, odtwórczych kompilacji. Prace może i małe, ale BADAWCZE.
      Niech nawet wynikiem będzie ...porażka badawcza, ale niech to będzie samodzielna
      praca! Mnie moja praca w sensie merytorycznym przyniosła sporą satysfakcję.
      Inna metoda: brak magisterki. W trakcie studiów powinno się realizować rozmaite
      prace, a ukończenie studiów mogło by wystarczać do otrzymania tytułu magistra.
      • pamejudd Jawohl. 16.07.09, 13:00
        W pełni popieram kolegi postulat o wprowadzeniu prac badawczych.

Tylko... jak ustrzec się przed fabrykowaniem wyników i co wtedy pocznie ta rzesza półgłówków, które nawet nie są w stanie poprawnie zafałszować wyników?
        • Gość: wr Re: Jawohl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 14:32
          Sam bym chętnie na studiach realizował prace badawcze... taki system działa w
          niektórych krajach z powodzeniem.
    • horatio_valor Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM 16.07.09, 13:11
      Po pierwsze, z internetu zrzynają wszyscy, od studenta po profesora. Ostatnio
      redagowałem pewien tom prac naukowych i przy sprawdzaniu artykułu jednego pana
      profesora przypadkiem wykryłem bezczelną, dosłowną zrzynkę kilku zdań z
      internetu. Delikatnie zwróciłem uwagę na "dużą korelację" - nie sugerując, że to
      szanowny profesor zerżnął, tylko może tamten autor od niego. Jak się wkurzył!
      "Co mi pan tu insynuuje!" Ale po cichutku w nowej wersji wyciął ten cytat :)))

Po drugie, zrzynać trzeba inteligentnie - można cały akapit "pożyczyć", tak
      zmieniając styl, szyk i wyrażenia, że sam autor swojego tekstu nie pozna! Ale
      cóż, do tego trzeba pewnych umiejętności językowych ponad Ctrl+C, jakiejś tam
      orientacji w dyscyplinie oraz czasu na redagowanie. Tylko że jeśli się dysponuje
      tymi trzema czynnikami, wtedy i pokusa zrzynania jest słabsza, niż pisania
      samodzielnie...
      • Gość: Jaroslaw Zielinski Re: Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.07.09, 18:43
        Nie martw się, autor pozna. ja sporo opublikowałem w Internecie i wychwytuję w
        sprawdzanych pracach zarówno dosłowne cytaty, jak podobne myśli czy sformułowania.
    • Gość: Pasjonat Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: *.chello.pl 16.07.09, 13:15
      A ja sie poswiecilem piszac prace mgr na jednym z Wydzialow Prawa-dostalem za nia nagrode,obronilem sie na piec i taka tez ocene dostalem za napisanie tejze pracy.I po co mnie to bylo??? Skoro od ponad 5 lat szukam pracy zawodowej i nikt mnie nawet na maile,listy etc. nie raczy odpowiedziec.I nikt ze mna nie rozmawia w ogole.Pisalem uczciwie,wiele mnie to kosztowalo wysilku,pieniedzy,szukania literatury,ulozenia zagadnien,o ktorych chcialem pisac w takim kontekscie,o ktorym malo kto pisze-w moim wypadku to ja wymyslilem sobie temat,ktorego w takim ujeciu,o ktorym pisalem trudno w ogole szukac w literaturze prawniczej.A inni napisza byle co i prace maja od razu dzieki koneksjom,ukladom i rodzicom.Taka prawda.Gratuluje tworcom plagiat.pl skutecznosci.Lapac ich wszystkich.Wtedy bedzie sprawiedliwie.
      • Gość: gościk Re: Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: *.uni.lodz.pl 16.07.09, 13:42
        Drogi Pasjonacie, Twój przypadek jest po prostu kolejnym dowodem na
        bezsensowność wymogu pisania prac magisterskich (czy licencjackich),
        przynajmniej w takiej formie jak teraz. Parę osób słusznie już zauważyło na
        forum - wprowadzić prace nawet małe, ale twórcze, autorskie, łatwe do
        sprawdzenia pod kątem samodzielności.
        • slbm Re: Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM 16.07.09, 16:16
          Ale tu nie ma co wprowadzać. Do tego nie trzeba żadnych formalnych zmian -
          wystarczy podejście promotorów. Jak masz rozsądnego promotora, to piszesz pracę
          twórczą. Na centymetry nikt rozsądny też pracy nie mierzy.
        • horatio_valor Re: Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM 17.08.09, 14:48
          > wprowadzić prace nawet małe, ale twórcze, autorskie, łatwe do
          > sprawdzenia pod kątem samodzielności.

To też nie jest najlepsza droga. Pisanie pracy naukowej ma w założeniu udowodnić
          umiejętności kandydata w prowadzeniu pracy naukowej. A co jeśli nie mam zamiaru
          pracować naukowo, tylko rzetelnie skończyć swoje studia i iść do pracy? To
          przecież nic złego. Umiejętności prowadzenia pracy naukowej mi się nie
          przydadzą, za to bardziej by mi się przydało więcej specjalistycznej wiedzy w
          dziedzinie, którą studiuję i chcę wykorzystywać swoją wiedzę w pracy. Nie mam
          ochoty wymyślać prochu, nie chcę tracić czasu (często praca nad magisterką się
          zaczyna np. już na III roku) na opracowywanie jakiegoś tematu obrobionego wiele
          razy przez innych, ale cóż innego mogę zrobić, by uzyskać tytuł?
    • Gość: zzz a jak z pracami kupowanymi przez magistrantów, do IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.09, 13:20
      a jak z pracami kupowanymi przez magistrantów, doktorów a nawet
      habilitantów?
    • Gość: pops W Gdańsku nie ma akademii medycznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 13:28
      jw
    • napewnoniktniewzialtejnazwy Poziom etyczny rektora UWM 16.07.09, 13:30
      "Chcieliśmy uchronić studenta przed popełnieniem plagiatu, który jest ścigany
      z urzędu - tłumaczy Józef Górniewicz, rektor UWM."

Brawo! Czyli UWM usiłuje za wszelką cenę doprowadzić do tego, by tę uczelnię
      mogli ukończyć ludzie z gruntu nieuczciwi. Pogratulować troski!
    • napewnoniktniewzialtejnazwy Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM 16.07.09, 13:31
      "Chcieliśmy uchronić studenta przed popełnieniem plagiatu, który jest ścigany
      z urzędu - tłumaczy Józef Górniewicz, rektor UWM. "

Czyli rektor UWM stara się za wszelką cenę zadbać o to, by tę uczelnię mogli
      ukończyć ludzie z gruntu nieuczciwi. Brawo! Pogratulować troski.
    • Gość: człowiek nauki Precz z obibokami Promotorami!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 13:41
      A ja się pytam za co promotorzy prac magisterskich biorą pieniądze???, to do
      nich należy zapoznanie studenta z pisaniem i przypisami pracy magisterskiej,
      oraz rzetelne jej sprawdzanie!!. Dziekani powinni zająć się promotorami i
      wykonywaniem przez nich rzetelnie tej pracy. Przecież promotorzy prac
      magisterskich na publicznych uczelniach mają płacone za głowę studenta całkiem
      niezłe pieniądze, a pracę wykonują złą a nawet byle jaką po prostu nie
      sprawdzają prac swoich przyszłych magistrantów i w tym jest cały śmierdzący
      problem plagiatu!!.
      • Gość: Arek Re: Precz z obibokami Promotorami!! IP: *.uwm.edu.pl 17.07.09, 09:24
        Dobry człowieku nauki, zgadzam się, że każdy MUSI wykonywać swoje obowiązki w
        ramach zajmowanego etatu najlepiej jak potrafi. Promotor, rektor, dziekan,
        sprzątająca, portier. To jest bezdyskusyjne.
        >Przecież promotorzy prac
        > magisterskich na publicznych uczelniach mają płacone za głowę studenta całkiem
        > niezłe pieniądze.
        Chyba trochę słoneczko przygrzało w tym momencie za bardzo albo duchota i
        parność spowodowały chwilowe niedotlenienie mózgu. Podaj mi proszę kwotę, o
        której wspominasz. Nie jestem pewien, czy wiesz, że gratyfikacja za 1 pracę mgr
        to 5 godzin dla promotora i 5 godzin dla opiekuna (było, bo od nowego roku akad.
        3 i 3 godziny). Gdyby promotor trzymał się tylko prawa i nie angażował w pracę
        mgr więcej czasu niż 5 godzin, nawet nie będzie w stanie jej porządnie
        przekartkować a co dopiero mówić o przeczytaniu i sprawdzeniu. Czemu drogi
        Autorze postu rozsiewasz ściemę na Forum? Czytają to również studenci, którzy są
        gotowi uwierzyć w to co piszesz, bo podpisujesz się "człowiek nauki". Zanim
        jeszcze coś napiszesz, to wpierw sprawdź, a potem artykułuj takie opinie.
        Nie zmienia to faktu, iż niektórzy promotorzy nie wywiązują się ze swych
        obowiązków, ale nie tylko na UWM!
      • Gość: zaoczna Re: Precz z obibokami Promotorami!! IP: *.1and1.pl 28.11.12, 13:15
        to przecież profesor powinien przeprowadzić wstępną kontrol, bo student może być słabo zorientowany i profesor bierze pieniążki za promowanie
    • Gość: as Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: 78.133.255.* 16.07.09, 14:31
      Plagiat.pl? To ci, co wykorzystuja bezprawnie prace napisane przez studentow.
      Slodko :)
    • szuszwol Upowszechnienie oświaty obniżyło poziom. 16.07.09, 14:36
      Nie jestem elitarystą w tym względzie, że mam ochotę stosować parytety. Żądam
      tylko aby nie obniżano poziomu. Wszystkie "wyższe szkoły gotowania na gazie"
      powinny być tym czym de facto są, czyli najwyżej szkołą policealną. Dlaczego
      zlikwidowano technika i szkoły zawodowe? Należało tylko przeprofilować je pod
      kątem nowoczesnej gospodarki. Jak bardzo nędzna musi być matura, skoro tylu ją
      zdaje? Po co 5-letnie studia na tak wielu kierunkach? Przecież to śmieszne, że
      tyle samo trwają studia prawnika i architekta z jednej strony i pożal się Boże
      pedagoga czy socjologa z drugiej.
      • slbm Re: Upowszechnienie oświaty obniżyło poziom. 16.07.09, 16:13
        To nawet nie chodzi o upowszechnienie oświaty, tylko upowszechnienie dokumentów
        potwierdzających "wyższe" poziomy wykształcenia. Ja osobiście uważam, że
        założenie, iż każdy Polak ma mieć maturę, było/jest wielce szkodliwe. Przede
        wszystkim dlatego, że wtedy matura - wbrew nazwie - nie jest już dowodem
        wykształcenia ŚREDNIEGO tylko PODSTAWOWEGO. Bo jeśli każdy ma mieć co najmniej
        maturę, a może coś ponad, to właśnie matura staje się podstawą. Tylko po co na
        tę podstawę aż tyle lat?

Drugi punkt jest taki jak piszesz - likwidacja szkół ponadpodstawowych (no,
        teraz ponadgimnazjalnych) uczących zawodu. Niektórych wcale nie trzeba było
        dostosowywać. Ja jestem osobiście bardzo ciekaw skąd my za lat 20 będziemy brać
        hydraulików i elektryków? Bo nawet najlepszy inżynier-elektryk nie zastąpi
        doświadczonego robotnika-elektryka. Robotnicy TEŻ są potrzebni gospodarce i nie
        ma niczego zdrożnego w byciu robotnikiem. W rozwiniętych krajach to może być
        nawet całkiem dochodowe zajęcie - patrz np. zarobki wykwalifikowanego spawacza.

Tymczasem obecnie szkoła średnia nie przygotowuje praktycznie do żadnej pracy,
        żadnego zawodu. Absolwent szkoły średniej ma pewien zasób wiedzy ogólnej
        (przynajmniej teoretycznie) i niewielkie pojęcie o jakiejkolwiek pracy
        (przynajmniej ze szkoły). Czyli stoi de facto niewiele wyżej niż kiedyś
        absolwent podstawówki niestety. To jest wielka krzywda jaką reforma edukacji
        zrobiła tak młodym ludziom, jak i państwu.
    • Gość: Wujo Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.07.09, 16:29
      A gdzie prawa autorskie? Uniwersytet nie ma prawa przekazywać mojej pracy
      spółce z o.o., która trzyma je sobie w bazie danych. Pracownicy plagiatu mogą
      mieć dopiero z góry przy wypożyczaniu prac dla znajomych.
    • Gość: AM Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.09, 17:53
      Ciekawa, że lustracja dotyczy przede wszystkim Kościoła!!! A gdzie
      inni, czyżby święci i niewinni, np. dziennikarze??? Są, ale GW tego
      nie chce wiedzieć.

Ciekawe, że problem homoseksualizmu dotyczy przede wszystkim księży
      katolickich, a gdzie inni, którzy stawnowią większość w
      społeczeństwie??? Czy wszyscy o tych skłonnościach są księżmi, a
      innych nie ma? SĄĄĄĄ, ale nie dla GW!

Ciekawa, że plagiaty piszą przede wszystkim studenci teologii! To
      oni muszą być w pierwszym rzędzie sprawdzani! A nie sprawdza się z
      taką złośliwą namiętnością wydziałów innych, np. prawa, historii,
      itd.
      Przecież GW zepchnęła religię na margines (niemal przestępczy),
      margines mało znaczący, a jednocześnie maniakalnie ciągle się nim
      interesuje. Teologię studiuje znikomy procent młodzieży, nie jest
      eksponowanym kierunkiem na żadnej polskiej uczelni wyższej, a tak
      wielką uwagę wszyscy do niej przywiązują.
      Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego w 100% sprawdzono możliwość
      plagiatu na teologii, a 5-10% na innych wydziałach?
      Podobno najgłośniej krzyczy złodziej: Łapać złodzieja!!!
      Wydaje się że trzeba by wnikliej przyjrzeć się Gazecie Wyborczej,
      ile tam tajnym współpracowników, ile homo-nie-wiadomo, ilu
      dziennikarzy-plagiatorów. Może ich pierwszych powinno się sprawdzić,
      czy ich magisterium to nie plagiat? A ich artykuły czy nie są jakoś
      schematycznie do siebie podobne?
      • slbm Re: Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM 16.07.09, 19:32
        Czy z tego, że dajmy na to na Uniwersytecie Warszawskim albo Politechnice
        Warszawskiej sprawdza się prace wynika z kolei nienawiść czyjaś do Warszawy?
        Człowieku, opanuj się. A dlaczego akurat na UWM zaczęto od teologii - nie wiem,
        ale nie raczej nie dlatego, że tak im kazała Gazeta Wyborcza.
    • Gość: szym Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: 217.153.80.* 16.07.09, 23:27
      Skad program plagiat.pl ma zgode na przetwarzanie tych prac? ja sie na
      przetwarzanie mojej nie zgodzilem. prawo autorskie nie wymaga zgody na
      wykorzystanie mojej pracy w celach komercyjnych (korzystanie z plagiatu
      nie jest bezplatne)?
    • Gość: kox Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 12:07
      Niezła reklama tej rolniczej uczelni (UWM). Nie ma co.
    • Gość: bercik_28 Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: 88.220.77.* 17.07.09, 15:13
      Niestety łapią tylko najgłupszych, tylko dlatego że plagiat.pl chce zarobić
      podwójnie. Każdy może się tam zerejestrować i sprawdzić sobie samodzielnie
      pracę. Wystarczy, że student wrzuci swoją pracę w plagiat.pl, pojawi się
      informacja co zostało splagiatowane, w tych częsciach pozamienia kilka wyrazów,
      porobi kilka literówek, wrzuca jeszcze raz na plagiat.pl, praca wychodzi jako
      samodzielna i może ją spokojnie oddać. A wystarczyłoby żeby plagiat.pl był
      dostępny tylko dla uczelni...
      • edwin1234 Re: Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM 05.02.15, 17:02
        Sprawdzanie prac programem antyplagiatowym
        Zapraszam to przetestowania programu antyplagiatowego który służy do sprawdzania różnego rodzaju tekstów i prac dyplomowych.
        Po znalezieniu przez program plagiatu podkreśla zdania w których wykrył plagiat na czerwono oraz określa procentową wartość plagiatu.
        Program pobierzesz na stronie www.antyplagiat.ovh

Filmik instruktażowy
        www.youtube.com/watch?v=TWxQZrZMU2U&feature=youtu.be
    • Gość: Adam Re: Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 18:07
      Pewien brytyjski student pozwał uczelnię, bo chcieli mu odebrać dyplom za
      przepisanie pracy licencjackiej z netu. Powoływał się na to, że przez cale
      studia w ten sposob pisał prace i nikt mu nawet nie powiedzial na czym polega
      plagiat, co to za przestępstwo, jak cytować tekst itp. - tylko akceptowali
      wszystkie jego teksty.
      I samorząd studencki murem stanął za nim i zażądał żeby uczelnie wreszcie
      określiły jednoznacznie w jaki sposob wolno pisać prace.

W tym tkwi sedno problemu - przez cale studia nauczyciele, pozwalają na
      ściąganie i spisywanie z internetu - ba - sami tak robią, nie uczą nic o
      sposobach pisania pracy i zasadach prawa autorskiego - i nagle po 5 latach -
      bach - każą napisać twórczą, samodzielną pracę i rozliczają studenta z każdych 5
      słów.

Student jest taki jakim go ukształtowali jego pedagodzy. Czy to sprawiedliwe, że
      karze się pistolet - a nie tego kto kogoś zastrzelił?
    • Gość: speedy Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM - ŚĆIEMA IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.09, 19:11
      To kolejna propaganda i auto rekalama z UWMu

Zobaczcie co wam szykują
      http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,91736,6796748,Po_co_mi_byly_te_studia_.html
    • Gość: odwrócony Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.09, 19:19
      Oj głupi naród głupi....

Każdy promotor bierze za studenta kasę około 300 zł za
      głowę(oczywiście nie ma czasu na konsultację) Wy barany piszecie plagiaty i
      zawracacie dupę zapracowanym promotorom którzy przecież tak ciężko doją wasze
      kieszenie
      Jeśli wychodzi 10 tys absolwentów to powinniście umieć wyliczyć po studiach
      ile tylko ze waszej promocji cwaniaki biorą kasy.

Im większa uczelnia tym większa akredytacja z waszych kieszeni i głów
      Tak więc milczeć hołota, płacić i zaciągać się będzie z was więcej kasy. Bez
      was ta fikcja nie będzie działać :-)

TO NIE PRAWDA ŻE POLSKA NAUKA JEST BIEDNA!!!

Polska nauka to chlew przy korycie którego siedzą tzw "naukowcy" i doją kasę
      podatników.
      • Gość: krppl.pl Re: Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.14, 09:52
        pomagamy w sprawach związanych z plagiatami
    • Gość: dd Re: Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.09, 00:44
      serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,3641303.html
    • Gość: pepe Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: 68.168.212.* 21.01.10, 19:25

kardela złapał złapał jednego profesora

wak.cal.pl/?s=88
    • Gość: ad Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: *.com 10.03.11, 01:37

copy from one, it's plagiarism; copy from many, it's research
    • Gość: bg Re: Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.11, 10:54

Koniec z plagiatami prac dyplomowych?
      di.com.pl/news/38255,2.html?utm_source=nlhtml&utm_medium=email&utm_campaign=linknews
    • Gość: majka1987 Re: Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: *.olsztyn.mm.pl 09.03.12, 16:06
      Przypysy to jedno ale chodzi o to, że można zacytować (nie przepisując słowo w słowo np w czesci teoretycznej) tylko okreslana ilosc slow z jednej publikacji. Co ciekawe ten program zaznacza też podobne sformulowania zdan np kolezance zaznaczyl cel prcy o podobnej budowie zdnia jak cel prcy kogos z przed kilku lt gdzie praca byla zupelnie na inny temt osady sciekowe a ona pisala o odpadach oczywiscie by praca nie zostala dopuszczona trzeba przegiac ...ale promotorzy maja wglad w wyniki skanowania programem pracy jak juz student idzie na obrone to tez wplywa na ocene koncowa... :)
    • Gość: lis Plagiat.pl złapał sześciu studentów UWM IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.03.12, 11:37
      Najlepiej samemu pisać prace, bo wcześniej czy poźniej sie wyda
    • Gość: poprawa Poprawa plagiatu IP: *.derkom.net.pl 04.11.14, 11:59
      Nie tylko poprawiam błędy ortograficzne, interpunkcyjne, gramatyczne, składniowe, stylistyczne, lecz również podkreślam powtórzenia, podpowiadam, czym je zastąpić redaguje tekst i pomagam przy konstrukcji pracy.
      Ubieram Twoje myśli w słowa, które odpowiadają stylowi prac.
      Zapewniam poprawność, rzetelność, terminowość oraz niską cenę.
      Nie zwlekaj sprawdź swoją pracę przed oddaniem!!!
      Kontakt; poprawa-plagiatu@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka