Gość: KB IP: 66.90.73.* 28.08.09, 22:27 Nauczyciel, wychowawca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sony Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.olsztyn.mm.pl 28.08.09, 22:37 Ktoś zna szczegóły? W nekrologu w GO było o pożegnaniu Janiny i Melchiora Mikołajskich i złożeniu urn? Wypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 22:32 Tzn. Pani Profesor zmarła już wcześniej. Nie był to więc wspólny wypadek a po prostu On zmarł później.... Niezwykle kontrowersyjna ale nietuzinkowa i wspaniała postać! Jestem bardzo poruszona, bo przez kilka lat uczył mnie. nie tylko biologii ale myślenia i życia. Naprawdę Ktoś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.com 29.08.09, 22:44 trzymał jej prochy w domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 22:23 KIEDY???????????:(:(:(:(:(:(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.kimsufi.com 31.08.09, 00:55 memento mori Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erka Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.yourwebhoster.eu 27.09.09, 22:09 www.pozegnania.net/2731609 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były uczeń Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 10:30 Delikatnie powiem,że był kompletnym idiotą i sku...synem i zawsze życzyłem mu śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.olsztyn.mm.pl 30.09.09, 12:12 No z tym zyczeniem to przesadziles. Ale ze to byla parodia pedagoga to fakt. Po prostu facet minal sie z powolaniem. W mojej klasie wspolczulem dziewczynom, mialy naprawde przewalone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.09.09, 20:38 Melek uczył mnie biologii. Nie mam do niego żalu za pytanie czym się różni rondel od garnka, a klasówka z podziału jajka (3 razy pod rząd) miała swoje zalety doszłam do 4. Uważam, że był świetny, uczył myślenia. Co prawda Ci, którzy byli pod tym względem niewyuczalni mieli problemy. Biologia nie była moim ulubionym przedmiotem, ale u niego uczyłam się bo było ciekawie. Mojemu koledze, który miał problemy z angielskim zaproponował wakacje w anglii, jeżeli weźmie się do roboty i będzie miał 5. Kiedy zmarł i kiedy pogrzeb. Napiszę do koleżanki do Kanady, był jej wychowawcą. Napewno się zmartwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczen Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 21:11 Melek byl moim wychowaca i moge spokojnie stwierdzic ze absolutnie nie uczyl myslenia. Jego pedagogicznym credo bylo udowodnienie przecietnym 15-18 latkom ze sa idiotami. Stad wlasnie te debilne pytania w stylu co to jest widelec albo co to jest tranzystor. Intelektualne pastwienie sie dojrzalego faceta nad dorastajaca i z racji wieku nie w pelni rozwinieta mlodzieza powinno rozpatrywac sie w kategoriach powaznych zaburzen osobowosci a nie pedagogicznego podejscia do edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.uwm.edu.pl 01.10.09, 10:12 Oryginał był. Nie był święty. Nie był może wzorem pedagoga. Był nonkonformistą, wiecznym sceptykiem poszukującym równoczesne ludzi inteligentnych, myślących i mających swoje zdanie. Ta cała "masa uczniowska" nie wiedząca po co i dlaczego uczy się w LO4, nie akceptowała go. Znałem człowieka bardzo blisko. Dał mi kiedyś odwagę myślenia i wyrażania swoich racji bez względu na to, czy się komuś podobają czy nie. To prawda, że miał własny styl prowadzenia dydaktyki. Bardzo specyficzny. Ale gdy rozpoczynał pracę w LO4 (ho ho, kiedy to było...), zdobył się na odwagę (!!!) by uczyć ludzi biologii molekularnej i genetyki. A potem niektórzy się dziwili, na studiach, że tak niski poziom jest na najlepszych krajowych uniwerkach, bo oni to wszystko już wiedzieli! Nikt "normalny" nie miał odwagi by się do niego zbliżyć, zagadać, podyskutować na normalne życiowe tematy. widocznie jestem (byłem?) wtedy nienormalny. Poznałem wybitnego naukowca, Bardzo ciepłego, choć ne pozbawionego ogromnej dozy sarkazmu, człowieka. Gdy stanął przed nami w swym sławetnym swetrze i powiedział "Nie wiem, jak mam się do państwa, zwracać, pan czy pani, czy per ty. Jakoś to będzie..." pomyśleliśmy, że coś będzie inaczej. Było inaczej. Nie spotkałem w zyciu i chyba nie spotkam już człowieka o tak wielkiej inteligencji wrodzonej. I niech kto mówi tu co chce. Ma prawo. Tak jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wychowanek Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.olsztyn.mm.pl 01.10.09, 11:27 Kazdy ma prawo. Kazdy tez moze odbierac Melka jak sobie chce. Ale uwazanie go za wybitnego naukowca z wlasnym stylem dydaktyki, albo czlowieka z ktorym mozna "dyskutowac" to juz chyba lekka przesada :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.10.09, 20:02 Zgadzam się z Tobą. Melek był specyficzny, ale był mądrym człowiekiem. Uważam, że był świetnym pedagogiem. Biologia nigdy mnie nie zachwycała, ale w Jego wydaniu była do strawienia. Ponadto umiał motywować i doceniac wysiłek. U niego zawsze miało się szansę. Uważam, że był jednym z moich najepszych nauczycieli. Chciałabym aby moje dziecko miało szanse spotkać takiego pedagoga. Bywał też czasami złośliwy szczególnie gdy trafił na nieco zapóźniony przypadek. No cóż nikt nie jest doskonały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: 67.159.45.* 02.10.09, 15:02 o tyrającym dziewczyny mikim z trójki krążyły po mieście legendy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.10.09, 19:56 a co ma do tego trójka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 20:01 Miki z trójki? On przecież pracował w czwórce. I tak się właśnie rodzą opinie i plotki. Ktoś coś powie, inny nie dosłyszy, przeinaczy... Zupełnie jak radio Erewań... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.10.09, 21:33 Mnie to też zdziwiło. Na pewno Melek uczył w czwórce. I za moich czasów mówiło się o nim Melek a nie Miki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 22:29 Ciekawe opinie... Wybitny pedagog.. ale wylacznie dla nielicznych.. dla tych wybitnie inteligentnych. Dla reszty.. wrecz przeciwnie... Po tym wlasnie poznac wybitna jednostke :D Ze uczy ale tylko tych ktorych chce. Reszta won. Od razu widac ze to "inteligentny" pedagog. :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.10.09, 23:43 Wybitny dla tych, którzy mieli poczucie humoru i nie brali zbyt do siebie niektórych tekstów. Nikt nie jest doskonały. On też miał wady. Melek nie miał ulubieńców. U niego każdy miał szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 23:51 Nastolatkowie w okresie dojrzewania... kontra.. "inteligentny" pedagog w wieku lat 50. Stosunek sil doprawdy "wyrownany" szczegolnie w realiach socjalistycznej komuny. No ale tylko "wybitni" jak np. Renia rozumieli jego "pedagogiczne" poczucie humoru. Prymitywne i w gruncie rzeczy chamskie obrazanie i ponizanie - glownie dziewczyn - oto miara prawdziwego inteliegnta.. niestety dla wybranych Reniow oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.olsztyn.vectranet.pl 03.10.09, 00:05 Dobrze go wspominam, dziewczynom z mojej klasy krzywda sie nie działa. Zdarzały mu się dziwne teksty, ale nie aż tak straszne żeby go nienawidzieć. Ponadto świetnie uczył i ciekawie. W przeciwieństwie do Lorek czy Nelly. One obie mają na sumieniu sporo. A Nelly dziewczyn faktycznie nienawidziła i lekcje u niej były cięzkie do przetrwania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.kimsufi.com 17.10.09, 16:37 pasjonat nauczania i pouczania, taki melanż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adg Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.chello.pl 03.10.09, 01:56 Melek to legenda Olsztyna, to pedagog, który jest częścią olsztyńskiego kaganka oświaty . Opowiadam o nim swoim dzieciom. Kondolencje dla rodziny, przyjaciół i byłych uczniów. U Melka z ocen 2, 3, 4, 5 mogłeś mieć 5 na koniec, bo wziąłeś się do roboty. a z ocen 5, 4, 3, 2... uuuu toś był zagrożony - siadłeś na laurach. Czy ktoś pamięta jak przyniósł koguta uczniowi, który się spóźniał? I jego zamiłowanie do tenisa? Był oryginałem promującym u uczniów inteligencję... Gdyby takich było więcej, to może dzisiaj mielibyśmy mniej ignorantów na decyzyjnych stołkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.olsztyn.vectranet.pl 03.10.09, 13:42 Hej, mam tak samo jak Ty I nie wiem gdzie się podziali tacy nauczyciele. Moim zdaniem 99% obecnych nauczycieli to porażka. Jak im się trafi zdolniejszy uczeń to dopiero mają problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: 67.159.45.* 01.11.09, 00:22 Chciał być oryginalny i był. Takim go zapamiętałem. RIP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczenica- Toronto Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.10.09, 00:48 Moj ulubiony nauczciel, mialam piatke u niego chyba jako jedyna w klasie...trudno uwierzyc ze juz go nie ma ....skonczylam biologie to byla moja pasja ..ale te studia nigdy nie przydaly mi sie w zyciu...Panie profesorze ...zostanie Pan na zawsze w mojej pamieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.yourwebhoster.eu 01.10.09, 00:03 miał habilitację, czemu odszedł z art? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: Zmarł Melchior Mikołajski IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.10.09, 20:03 Nie wiem jak było naprawdę, ale za moich czasów plotkowano, że za bardzo lubił kobiety Odpowiedz Link Zgłoś