Dodaj do ulubionych

Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm...

IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.11.09, 12:19
pomyslowe te wszystkie reklamy
Obserwuj wątek
    • Gość: jarek340 Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.11.09, 12:23
      nieszkodzi ze jest kukurydza nozna cos przekasic jak sie wraca ..
      zastanowcie sie panstwo czemu to swieto takie smutne moze trzeba
      troche zmienic ta tradycje umartwiania sie
      • laksmana Pańska skórka to chyba nie jest... 02.11.09, 16:24
        ...tegoroczny wynalazek. Niektórzy od lat tylko dla niej chodzą 1.11 na cmentarz :-)
      • wielki_czarownik Chyba na głowę upadłeś 02.11.09, 16:33
        Czy wszystko ma być radosne? Święto smutne, bo to święto śmierci. Dzień poświęcony umieraniu, tym którzy odeszli itp. Co w tym radosnego? Na siłę chcesz ze wszystkiego się cieszyć?
        • Gość: gosc portalu Cieszmy sie IP: *.techmedia.com.pl 02.11.09, 16:43
          Przeciez liczycie na to ze wasi bliscy sa w niebie. Wierzycie ze nie ma wspanialszego miejsca. I czemu tu sie smucic? Tacy z was egoisci ze zamiast w niebie wolelibyscie zeby wasi bliscy meczyli sie na ziemi? :O
        • arius5 Swieto smierci ? Nawet nie wiesz, co to za dzien. 02.11.09, 23:15
          Swieto Wszystkich Swietych, 1 listopada, ma charakter radosny, Swieto Zmarlych
          obchodzi sie 2 listopada.
    • prawdziwy.jonek Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... 02.11.09, 13:23
      Naliczyłam 6 "wierszyków", które wesoło zachęcały do świętowania śmierci
      teściowej. Co ciekawe - nie widziałam żadnej reakcji kupujących - oburza się
      Alertowiczka.

nie ma watpliwosci musala to byc tesciowa ktora dobrze za skore zachodzi
      zieciowi albo synowej i na co dzien slyszy takie przypowiastki:) wiec szlak ja
      trafil ze jeszcze na cmentarzu moze to samo przeczytac, nie rozumiem tylko
      dlaczego jest zbulwersowana ze inni tak samo tego nie odbieraja.
    • vader00x Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... 02.11.09, 13:34
      Nie rozumiem o co ten szum. Stragany były na cmentarzach od zawsze i nikomu to
      nigdy nie przeszkadzało. Równie dobrze można się denerwować na sprzedawców
      kwiatów, czy to cmentarz czy kwiaciarnia? :) Nawet jak sie podniesie szum
      wokół całej tej gastronomii to i tak nie zniknie, zarządy cmentarne za dużo
      kasy z tego czerpią.
      A co do haseł to są pomysłowe i mnie osobiście śmieszą
    • Gość: zibior Wesołe miasteczko - cmentarz IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.09, 13:57
      Po wyjściu z cmentarza, dłoniach z woskiem i nie tylko miło zjeść gotowaną
      kukurydzę - ciepła i mokra dobrze rozpuszcza cały brud z palców. Ale
      świecących mieczy świetlnych i mrugających uszach sprzedawanych przy cmentarzu
      to nie zniosę. Przecież to wygląda jakby wejść lub wyjść z wesołego miasteczka
      w Chorzowie!!!
      • Gość: uu8 Re: Wesołe miasteczko - cmentarz IP: 86.47.59.* 02.11.09, 14:19
        Dlaczego ludzie sie smuca w ten dzien? Przeciez nalezy sie cieszyc, ze sooba,
        ktora kochalismy (kochamy?) jest w lepszym miejscu.
        • Gość: pepe Re: Wesołe miasteczko - cmentarz IP: *.chello.pl 02.11.09, 15:20
          Ciekawe, że nikomu nie przeszkadzają znicze - mikołajki, jezuski, grające
          ozdóbki i wszechobecne ogródki działkowe przy grobach (nie zdziwię się, jak
          oprócz roślin pnących, drzew i kwiatów zobaczę marchewkę...). Wybiórczo trochę
          się społeczeństwo oburza...
          • Gość: ckm Re: Wesołe miasteczko - cmentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 15:47
            Właśnie że przeszkadzają . Trochę powagi sytuacji i szacunku dla tego
            dnia przydało by się
            • Gość: X Re: Wesołe miasteczko - cmentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 18:35
              Właśnie, przecież to nie jest święto zmarłych tylko dzień wszystkich świętych, ważne święto religijne a 99% podobno wierzących Polaków ma to w nosie i chodzi tego dnia na groby, co jest zwyczajem pogańskim. Nic dziwnego zatem, że wokół pogańskiego zwyczaju jest pogańska atmosfera.
    • Gość: ckm Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 15:41
      Jarmark na cmentarzu ? W Łodzi to dopiero był jarmark . Można było przy
      cmentarzu zjeść kiełbasę z grilla i popić piwem , kupić dziecku
      balonika , albo watę cukrową w różnych kolorach . Były też obwarzanki
      ...I co wy na to ?
    • Gość: raj Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: 129.188.33.* 02.11.09, 15:41
      Autor tych wszystkich reklam (widać, że wszystkie są pisane jedną ręką, więc
      pewnie z jednego i tego samego straganu) najwyraźniej bardzo nie lubi swojej
      teściowej... ;)
    • the_quick Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... 02.11.09, 15:47
      wyglada na to ze jestesmy bardzo smutnym narodem. Hiszpanie zupelnie inaczej
      traktja ten dzien, dla nich to bardziej odwiedzenie zamrlej osoby, bardziej
      niz rozpamietywanie samej smierci. W koncu smierc ma byc tylko koljnym etapem
      - zycie wieczne - no chyba ze ludzie ktorzy ida na cmentarz nie wierza w dusze
      - a to juz w ogole zabija sens tego dnia.
      Moze zarty prymitywne, ale czemu zabronic sprzedazy kukurydzy itp.
      • Gość: Polak Re: Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli ja IP: *.acn.waw.pl 02.11.09, 16:39
        Bo problem jest taki, że:
        1) Polacy w coś wierzą, ale nie wiedza w co;
        2) nie wiedzą w szczególności co się świeci w poszczególne święta

Przykłady:
        myli się "Wszystkich Świętych" 1 listopada - dzień radosny i wesoły w którym
        oddajemy cześć Świętym, którzy jak wiadomo są w niebie - krainie szczęśliwości
        z "Świętem zmarłych" 2 listopada - dzień zadumy, ale nie smutku - to dzień
        pamięci po zmarłych

I potem jakieś wiejskie baby pseudo wierzące krytykują ludzi że świętują 1
        listopada bo myślą że powinni płakać. Ale ten zabobon zamiast dla siebie
        zostawić - to jeszcze krytykują tych którzy wiedza co świętują - zamiast poczytać .

A Gazeta i metro wspiera te zabobony bo jej niedouczeni dziennikarze też nie
        wiedza co się świętuje i w jaki sposób - bo po co coś czytać i poszerzać wiedza
        skoro jest się tandetnym dziennikarzyną co kreuje rzeczywistość i nie musi się
        nie interesować.

Warto trochę poczytać zanim się coś napisze, szczególnie jak się studiowało na
        prywatnej uczelni lub nadal się studiuje na jakimś kierunku który daje dyplomy a
        nie wiedzę.

p.s. ten sam badziew w metrze - tez agory

Trzeba coś widzieć bazarowa alertowiczko zanim zacznie się krytykować, - poza
        tym co to za krytykowanie innych i ich sposobów świętowania - każdy ma swój i ma
        do tego prawo tak jak to w demokracji - ale babsko z jednego słusznego systemu
        nie przeżyje jak jest coś inaczej niż jej się wydaje

żałosne - i załamka że gazeta to publikuje zamiast uciąć temat i wyjasnić tej
        pani że jest w błędzie i nie ma pojęcia o czym mówi
        • Gość: geary Re: Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 06:07
          w/g twojego rozumowania to juz tylko chwila dzieli nas o radosnego mometu jak na
          grobach bliskich bedziemy dynie z wycietymi oczami stawiac....to dopiero bedzie
          radosne-kto wieksza i smieszniejsza....zatracimy tradycje ,zatracimy
          tozsamosc,ale coz...bedziemy modni i tacy amerykanscy.....
    • Gość: nie-katolik Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.11.09, 16:31
      sorry, a co to jest panska skorka ?
      • Gość: gosc poratlu Re: Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli ja IP: *.techmedia.com.pl 02.11.09, 16:44
        to chyba cos co wyglada jak skora Jezusa po 3 dniach w grobie.
        • Gość: m4dm3n Re: Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli ja IP: *.zone7.bethere.co.uk 02.11.09, 19:49
          > to chyba cos co wyglada jak skora Jezusa po 3 dniach w grobie.

a to domyslam sie, ze w przeciwienstwie do kukurydzy nie jest kupowane w celach
          konsumpcyjnych ? ;)

pzd.
      • rrosemary Re: Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli ja 02.11.09, 22:42
        Pańska skórka - tradycyjny biało-różowy cukierek domowej roboty, zawijany w
        papierek i sprzedawany głównie w Warszawie m.in. na cmentarzach podczas święta
        Wszystkich Świętych albo odpustów.

Ja nie mam nic przeciwko straganom ze zniczami, kwiatami i innymi akcesoriami
        "cmentarnymi", przeciwko rozszerzeniu tradycji gastronomicznej o watę cukrową,
        kukurydzę i inne też nie.

Co innego chamskie wierszyki, czy głośno klnący, podpici sprzedawcy.

I wbrew pozorom, jak tu ktoś napisał, tego święta Polacy nie obchodzą
        lamentując. Co to za argument, że np. Hiszpanie obchodzą to inaczej? (jak pisał
        ktoś powyżej) Nie jestesmy Hiszpanami ani Włochami(i bardzo dobrze), żeby jeść
        nad grobem kolację albo skakać ze szczęścia tym bardziej, że to taka pora roku,
        że mija się "świeże groby" przy których stoi rodzina.
        Na cmentarzu należy się zachować z należytą powagą, ale bez patosu i
        zdecydowanie bez chamstwa.
    • Gość: zuzica Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 17:04
      1.11 bez pańskiej skórki to nie byłoby to święto! Mój tata ze swojego
      dzieciństwa jeszcze ją pamięta! Stragany z kiełbasą też są od dawna, trudno
      zresztą się dziwić że ludzie robią się głodni - "zaliczenie" w Warszawie np.
      Wólki i Powązek to wyprawa niemalże całodniowa. I co, brać kanapki w torbę?
      A hasła mnie osobiście śmieszą:)
      • Gość: banba Re: Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli ja IP: *.acn.waw.pl 02.11.09, 18:06
        A moze obrażacze podadzą jaki jest promień świętosci wokoł
        cmentarza.1km,50metrów,100metrów?jak komuś to ,że są punkty z
        kukurydzą,kiełbasą obok cmentarza,to niech przejdą mimo i już.A jak
        chcą powspominać swoich zmarłych bliskich,to niech pójdą 2
        listopada,bo to jest w naszej polskiej tradycji dzień zaduszny,a nie
        1 listopada ,kiedy jest kościelne święto wszystkich świętych,czyli
        dzień radosny,bo powinniśmy czcić tych prawych,którzy są po śmierci
        w lepszym świecie i nie ma powodu się smucić.A czy tradycja posiłków
        przy grobach,popularna wśród Romów,czy jedzenie stawiane na grobach
        prawosławnych to powód do obrazy?
    • uncle_fuck Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... 02.11.09, 18:51
      A to wszystko śmieszne... Dla Waszych pradziadków, ba - dziadków, widok
      straganu z jedzeniem przy cmentarzy w ogóle by nie zdziwił, bo taka zawsze
      była tradycja (wystarczy przeczytać "Dziady" Mickiewicza). To powojenna żałoba
      i lata komuny odzwyczaiły nas od prawdziwego, tradycyjnego świętowania tych dni.
      • Gość: kasia pańska skórka:) IP: *.cable.ubr03.dals.blueyonder.co.uk 02.11.09, 19:13
        No właśnie, co to ta pańska skórka??, bo w końcu nie wiem?To jest słodkie??
        • Gość: kasia Re: pańska skórka:) IP: *.cable.ubr03.dals.blueyonder.co.uk 02.11.09, 19:19
          Najśmieszniejsze, że zawsze to widywałam przed cmentarzami w wawie, ale nie wiem
          co to. Moja mama zawsze była przeciwnikiem kupowania mi czegokolwiek do jedzenia
          z ulicy..Pamiętam jak kiedyś były takie saturatory z wodą z sokiem, z płukaną
          szklanką, ale nie wiem jak to smakowało, bo jak kiedyś chciałam, to usłyszałam,
          że tam jest masa bakterii....już więcej nie chciałam;)
          • Gość: freya Re: pańska skórka:) IP: 62.29.137.* 03.11.09, 10:05
            tak to jest slodkie, i zaklejajace buzie..
            Wielu tym oburzonym trzeba to zaserwowac :)
    • Gość: jezyk7 Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.ics.p.lodz.pl 02.11.09, 19:13

Nie oburza mnie sprzedaż balonów i jakiś inynch rzeczy, gdyż one sa głównie
      skierowane dla dzieci, które na się nudzą stojąc na cmentarzu. Natomiast co do
      jedzenia - co roku kupuje obwarzanki (od dziecka). Gdyby nagle gdzies ich nie
      sprzedawali - poczułabym się skrzywdzona.

pzdr.

jezyk7
    • Gość: rkd Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.chello.pl 02.11.09, 22:41
      mi to nie przeszkadza
    • Gość: tot Mi najbardziej przeszkadzał helikopter TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 23:04
      Który non-stop krążył nad Cmentarzem Bródnowskim tylko po to, żeby zrobić 5
      sekundowe ujęcie. Ja rozumiem Policja. Oni przelatywali raz i wracali,
      patrzyli na sytuacje i już. Natomiast "Błękitny" wisiał praktycznie cały czas.
      I to potrafił zatrzymać się w jednym miejscu na 5 minut. Trochę to mało to
      przyjemne stać i modlić nad czyimś grobem mając taki wirnik podwieszony tuż
      nad sobą. A to wszystko dla kilkusekundowego ujęcia z którego i tak nic nie
      będzie widać. Wstyd.
    • Gość: miauman Jarmark - rzecz normalna IP: *.toya.net.pl 03.11.09, 01:45
      Panowie dziennikarze widzę niedouczeni. Nasze obchody 1 listopada od dawna
      miały charakter wręcz bukoliczny. Pańska Skórka, którą się tu przytacza
      właśnie na ten dzień specjalnie była przygotowywana i wynika to ze
      staropolskiej tradycji (polecam wiki). Co do reszty - zamysł od lat jest ten
      sam - tyle, że zmieniła się oprawa. Na mnie nie robi to wrażenia bo idę na
      groby ale dla gross ludzi święto ma charakter towarzyski. Zaduma nie ma tu nic
      do rzeczy. W końcu nie jest obowiązkowa.
    • slmako pierniczycie glupoty 03.11.09, 08:06
      Kazde swieto ma oprawe biznesowa. Co komu przeszkadza ze po kilku
      godzinnym spacerowaniu po Brodnie strzele se kielbaske z bulka albo
      panska skorke na twardo. Komu to przeszkadza. ? Jesli cie razi to
      zamykaj oczy ! Pamietam odpusty w latach jescze czterdziestych i tam
      zawsze tak bylo no i co nic nikomu sie nie stalo. Ludzie
      pierniczycie !!!!! Przemawia przez was zazdrosc i zawisc ze to nie
      wy ?...... Sa gronkowce na tym swiecie ( spiewal Wojtek Mlynarski )
      • the_dzidka Re: pierniczycie glupoty 03.11.09, 09:15
        > przez was zazdrosc i zawisc ze to nie
        > wy ?...

Ty pamiętasz odpusty z lat 40-tych? Argument o zazdrości (?!) to
        poziom raczej gimnazjum...
    • Gość: jolka oburza sie drobnomieszczanstwo IP: *.chello.pl 03.11.09, 08:31
      ktore przyjechalo do miasta i prawie trupem padlo, ze panska skorke sprzedaja
      :) litosci :)
    • dorasia Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... 03.11.09, 09:25
      Malkontentom przeszkadzają reklamy - bo są. Gdyby ich nie było też by byli
      nieszczęśliwi, bo nie byłoby na co narzekać.
      Dziwne,że nie oburzają się teściowe, których reklama może w niedalekiej
      przyszłości dotyczyć.
      A miętowa pańska skórka może być, jak ktoś lubi krople miętowe;)
      • ravendom WTF is ta pańska skórka?! 03.11.09, 10:09
        Bo nigdy tego nie spotkalem i nie wiem :P
    • Gość: freya tzw. pańska skorka.. IP: 62.29.137.* 03.11.09, 10:04
      jest od wielu lat dostępna na cmentarzu przy Swiecie Zmarłych..
      Mnie to nie mierzi, ani oburza. Miło się kojarzy ..
    • Gość: fun_tastik nie przeszkadza mi zamysl,ale te teksty o tesciowe IP: *.toya.net.pl 03.11.09, 11:31
      j sa kompletnie nie smieszne.No sa chojowe poprostu.
    • Gość: Warszawiak Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: 212.160.227.* 03.11.09, 11:37
      Wierszyki bez wyczucia. Zgoda. Kukurydza, słodycze i kiełbaski bez
      gustu. Zgoda. Ale od pańskiej skórki wara! WARA!
      • Gość: Qmaty Re: Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli ja IP: *.chello.pl 05.11.09, 21:29
        Zacofanie po wsiach jednak jest ogromne...
        Czy tak trudno zrozumieć że na groby podczas święta zmarłych ludzie
        dojeżdżają nie kiedy z bardzo daleka i na cały dzień, więc muszą być
        o chłodzie i głodzie ?...
        Pochodzę z dwustu tysięcznego miasteczka mam 65 lat i od zawsze pamiętam
        stragany z żywnością i ze słodyczami przed cmentarzem w
        tym dniu, toż to żadna nowość !!! No ale wieś się budzi do "życia"
        słoma wyłazi nie tylko z butów...nawet internetem z monitora BRAWO!!!
    • Gość: SlonKyMentos Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.xdsl.centertel.pl 05.11.09, 22:58
      Fake! na 100% ! Sami sie domyślcie ( przyjrzyjcie się zdjęciom ... bo tam jest
      odpowiedź!) Pozdrawiam :)
    • Gość: Marco Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.09, 23:33
      Jestem zdziwiony oburzeniem na te stragany pod cmentarzem,lub w jego
      otoczeniu od 17 lat mieszkam w Żywcu i odkąd pamiętam zawsze były ,a
      moja żona mówi że zawsze jako dziecko kupowały zadawki i była to dla
      dzieci atrakcja tego dnia tzn. conajmniej od 30 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka