Gość: jarek340 IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.11.09, 12:19 pomyslowe te wszystkie reklamy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jarek340 Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.11.09, 12:23 nieszkodzi ze jest kukurydza nozna cos przekasic jak sie wraca .. zastanowcie sie panstwo czemu to swieto takie smutne moze trzeba troche zmienic ta tradycje umartwiania sie Odpowiedz Link Zgłoś
laksmana Pańska skórka to chyba nie jest... 02.11.09, 16:24 ...tegoroczny wynalazek. Niektórzy od lat tylko dla niej chodzą 1.11 na cmentarz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Chyba na głowę upadłeś 02.11.09, 16:33 Czy wszystko ma być radosne? Święto smutne, bo to święto śmierci. Dzień poświęcony umieraniu, tym którzy odeszli itp. Co w tym radosnego? Na siłę chcesz ze wszystkiego się cieszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Cieszmy sie IP: *.techmedia.com.pl 02.11.09, 16:43 Przeciez liczycie na to ze wasi bliscy sa w niebie. Wierzycie ze nie ma wspanialszego miejsca. I czemu tu sie smucic? Tacy z was egoisci ze zamiast w niebie wolelibyscie zeby wasi bliscy meczyli sie na ziemi? :O Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Swieto smierci ? Nawet nie wiesz, co to za dzien. 02.11.09, 23:15 Swieto Wszystkich Swietych, 1 listopada, ma charakter radosny, Swieto Zmarlych obchodzi sie 2 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.jonek Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... 02.11.09, 13:23 Naliczyłam 6 "wierszyków", które wesoło zachęcały do świętowania śmierci teściowej. Co ciekawe - nie widziałam żadnej reakcji kupujących - oburza się Alertowiczka. nie ma watpliwosci musala to byc tesciowa ktora dobrze za skore zachodzi zieciowi albo synowej i na co dzien slyszy takie przypowiastki:) wiec szlak ja trafil ze jeszcze na cmentarzu moze to samo przeczytac, nie rozumiem tylko dlaczego jest zbulwersowana ze inni tak samo tego nie odbieraja. Odpowiedz Link Zgłoś
vader00x Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... 02.11.09, 13:34 Nie rozumiem o co ten szum. Stragany były na cmentarzach od zawsze i nikomu to nigdy nie przeszkadzało. Równie dobrze można się denerwować na sprzedawców kwiatów, czy to cmentarz czy kwiaciarnia? :) Nawet jak sie podniesie szum wokół całej tej gastronomii to i tak nie zniknie, zarządy cmentarne za dużo kasy z tego czerpią. A co do haseł to są pomysłowe i mnie osobiście śmieszą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibior Wesołe miasteczko - cmentarz IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.09, 13:57 Po wyjściu z cmentarza, dłoniach z woskiem i nie tylko miło zjeść gotowaną kukurydzę - ciepła i mokra dobrze rozpuszcza cały brud z palców. Ale świecących mieczy świetlnych i mrugających uszach sprzedawanych przy cmentarzu to nie zniosę. Przecież to wygląda jakby wejść lub wyjść z wesołego miasteczka w Chorzowie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uu8 Re: Wesołe miasteczko - cmentarz IP: 86.47.59.* 02.11.09, 14:19 Dlaczego ludzie sie smuca w ten dzien? Przeciez nalezy sie cieszyc, ze sooba, ktora kochalismy (kochamy?) jest w lepszym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Wesołe miasteczko - cmentarz IP: *.chello.pl 02.11.09, 15:20 Ciekawe, że nikomu nie przeszkadzają znicze - mikołajki, jezuski, grające ozdóbki i wszechobecne ogródki działkowe przy grobach (nie zdziwię się, jak oprócz roślin pnących, drzew i kwiatów zobaczę marchewkę...). Wybiórczo trochę się społeczeństwo oburza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ckm Re: Wesołe miasteczko - cmentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 15:47 Właśnie że przeszkadzają . Trochę powagi sytuacji i szacunku dla tego dnia przydało by się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Wesołe miasteczko - cmentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 18:35 Właśnie, przecież to nie jest święto zmarłych tylko dzień wszystkich świętych, ważne święto religijne a 99% podobno wierzących Polaków ma to w nosie i chodzi tego dnia na groby, co jest zwyczajem pogańskim. Nic dziwnego zatem, że wokół pogańskiego zwyczaju jest pogańska atmosfera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ckm Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 15:41 Jarmark na cmentarzu ? W Łodzi to dopiero był jarmark . Można było przy cmentarzu zjeść kiełbasę z grilla i popić piwem , kupić dziecku balonika , albo watę cukrową w różnych kolorach . Były też obwarzanki ...I co wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: 129.188.33.* 02.11.09, 15:41 Autor tych wszystkich reklam (widać, że wszystkie są pisane jedną ręką, więc pewnie z jednego i tego samego straganu) najwyraźniej bardzo nie lubi swojej teściowej... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
the_quick Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... 02.11.09, 15:47 wyglada na to ze jestesmy bardzo smutnym narodem. Hiszpanie zupelnie inaczej traktja ten dzien, dla nich to bardziej odwiedzenie zamrlej osoby, bardziej niz rozpamietywanie samej smierci. W koncu smierc ma byc tylko koljnym etapem - zycie wieczne - no chyba ze ludzie ktorzy ida na cmentarz nie wierza w dusze - a to juz w ogole zabija sens tego dnia. Moze zarty prymitywne, ale czemu zabronic sprzedazy kukurydzy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli ja IP: *.acn.waw.pl 02.11.09, 16:39 Bo problem jest taki, że: 1) Polacy w coś wierzą, ale nie wiedza w co; 2) nie wiedzą w szczególności co się świeci w poszczególne święta Przykłady: myli się "Wszystkich Świętych" 1 listopada - dzień radosny i wesoły w którym oddajemy cześć Świętym, którzy jak wiadomo są w niebie - krainie szczęśliwości z "Świętem zmarłych" 2 listopada - dzień zadumy, ale nie smutku - to dzień pamięci po zmarłych I potem jakieś wiejskie baby pseudo wierzące krytykują ludzi że świętują 1 listopada bo myślą że powinni płakać. Ale ten zabobon zamiast dla siebie zostawić - to jeszcze krytykują tych którzy wiedza co świętują - zamiast poczytać . A Gazeta i metro wspiera te zabobony bo jej niedouczeni dziennikarze też nie wiedza co się świętuje i w jaki sposób - bo po co coś czytać i poszerzać wiedza skoro jest się tandetnym dziennikarzyną co kreuje rzeczywistość i nie musi się nie interesować. Warto trochę poczytać zanim się coś napisze, szczególnie jak się studiowało na prywatnej uczelni lub nadal się studiuje na jakimś kierunku który daje dyplomy a nie wiedzę. p.s. ten sam badziew w metrze - tez agory Trzeba coś widzieć bazarowa alertowiczko zanim zacznie się krytykować, - poza tym co to za krytykowanie innych i ich sposobów świętowania - każdy ma swój i ma do tego prawo tak jak to w demokracji - ale babsko z jednego słusznego systemu nie przeżyje jak jest coś inaczej niż jej się wydaje żałosne - i załamka że gazeta to publikuje zamiast uciąć temat i wyjasnić tej pani że jest w błędzie i nie ma pojęcia o czym mówi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geary Re: Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 06:07 w/g twojego rozumowania to juz tylko chwila dzieli nas o radosnego mometu jak na grobach bliskich bedziemy dynie z wycietymi oczami stawiac....to dopiero bedzie radosne-kto wieksza i smieszniejsza....zatracimy tradycje ,zatracimy tozsamosc,ale coz...bedziemy modni i tacy amerykanscy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-katolik Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.11.09, 16:31 sorry, a co to jest panska skorka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc poratlu Re: Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli ja IP: *.techmedia.com.pl 02.11.09, 16:44 to chyba cos co wyglada jak skora Jezusa po 3 dniach w grobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m4dm3n Re: Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli ja IP: *.zone7.bethere.co.uk 02.11.09, 19:49 > to chyba cos co wyglada jak skora Jezusa po 3 dniach w grobie. a to domyslam sie, ze w przeciwienstwie do kukurydzy nie jest kupowane w celach konsumpcyjnych ? ;) pzd. Odpowiedz Link Zgłoś
rrosemary Re: Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli ja 02.11.09, 22:42 Pańska skórka - tradycyjny biało-różowy cukierek domowej roboty, zawijany w papierek i sprzedawany głównie w Warszawie m.in. na cmentarzach podczas święta Wszystkich Świętych albo odpustów. Ja nie mam nic przeciwko straganom ze zniczami, kwiatami i innymi akcesoriami "cmentarnymi", przeciwko rozszerzeniu tradycji gastronomicznej o watę cukrową, kukurydzę i inne też nie. Co innego chamskie wierszyki, czy głośno klnący, podpici sprzedawcy. I wbrew pozorom, jak tu ktoś napisał, tego święta Polacy nie obchodzą lamentując. Co to za argument, że np. Hiszpanie obchodzą to inaczej? (jak pisał ktoś powyżej) Nie jestesmy Hiszpanami ani Włochami(i bardzo dobrze), żeby jeść nad grobem kolację albo skakać ze szczęścia tym bardziej, że to taka pora roku, że mija się "świeże groby" przy których stoi rodzina. Na cmentarzu należy się zachować z należytą powagą, ale bez patosu i zdecydowanie bez chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzica Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 17:04 1.11 bez pańskiej skórki to nie byłoby to święto! Mój tata ze swojego dzieciństwa jeszcze ją pamięta! Stragany z kiełbasą też są od dawna, trudno zresztą się dziwić że ludzie robią się głodni - "zaliczenie" w Warszawie np. Wólki i Powązek to wyprawa niemalże całodniowa. I co, brać kanapki w torbę? A hasła mnie osobiście śmieszą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banba Re: Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli ja IP: *.acn.waw.pl 02.11.09, 18:06 A moze obrażacze podadzą jaki jest promień świętosci wokoł cmentarza.1km,50metrów,100metrów?jak komuś to ,że są punkty z kukurydzą,kiełbasą obok cmentarza,to niech przejdą mimo i już.A jak chcą powspominać swoich zmarłych bliskich,to niech pójdą 2 listopada,bo to jest w naszej polskiej tradycji dzień zaduszny,a nie 1 listopada ,kiedy jest kościelne święto wszystkich świętych,czyli dzień radosny,bo powinniśmy czcić tych prawych,którzy są po śmierci w lepszym świecie i nie ma powodu się smucić.A czy tradycja posiłków przy grobach,popularna wśród Romów,czy jedzenie stawiane na grobach prawosławnych to powód do obrazy? Odpowiedz Link Zgłoś
uncle_fuck Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... 02.11.09, 18:51 A to wszystko śmieszne... Dla Waszych pradziadków, ba - dziadków, widok straganu z jedzeniem przy cmentarzy w ogóle by nie zdziwił, bo taka zawsze była tradycja (wystarczy przeczytać "Dziady" Mickiewicza). To powojenna żałoba i lata komuny odzwyczaiły nas od prawdziwego, tradycyjnego świętowania tych dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia pańska skórka:) IP: *.cable.ubr03.dals.blueyonder.co.uk 02.11.09, 19:13 No właśnie, co to ta pańska skórka??, bo w końcu nie wiem?To jest słodkie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: pańska skórka:) IP: *.cable.ubr03.dals.blueyonder.co.uk 02.11.09, 19:19 Najśmieszniejsze, że zawsze to widywałam przed cmentarzami w wawie, ale nie wiem co to. Moja mama zawsze była przeciwnikiem kupowania mi czegokolwiek do jedzenia z ulicy..Pamiętam jak kiedyś były takie saturatory z wodą z sokiem, z płukaną szklanką, ale nie wiem jak to smakowało, bo jak kiedyś chciałam, to usłyszałam, że tam jest masa bakterii....już więcej nie chciałam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freya Re: pańska skórka:) IP: 62.29.137.* 03.11.09, 10:05 tak to jest slodkie, i zaklejajace buzie.. Wielu tym oburzonym trzeba to zaserwowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jezyk7 Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.ics.p.lodz.pl 02.11.09, 19:13 Nie oburza mnie sprzedaż balonów i jakiś inynch rzeczy, gdyż one sa głównie skierowane dla dzieci, które na się nudzą stojąc na cmentarzu. Natomiast co do jedzenia - co roku kupuje obwarzanki (od dziecka). Gdyby nagle gdzies ich nie sprzedawali - poczułabym się skrzywdzona. pzdr. jezyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rkd Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.chello.pl 02.11.09, 22:41 mi to nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tot Mi najbardziej przeszkadzał helikopter TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 23:04 Który non-stop krążył nad Cmentarzem Bródnowskim tylko po to, żeby zrobić 5 sekundowe ujęcie. Ja rozumiem Policja. Oni przelatywali raz i wracali, patrzyli na sytuacje i już. Natomiast "Błękitny" wisiał praktycznie cały czas. I to potrafił zatrzymać się w jednym miejscu na 5 minut. Trochę to mało to przyjemne stać i modlić nad czyimś grobem mając taki wirnik podwieszony tuż nad sobą. A to wszystko dla kilkusekundowego ujęcia z którego i tak nic nie będzie widać. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miauman Jarmark - rzecz normalna IP: *.toya.net.pl 03.11.09, 01:45 Panowie dziennikarze widzę niedouczeni. Nasze obchody 1 listopada od dawna miały charakter wręcz bukoliczny. Pańska Skórka, którą się tu przytacza właśnie na ten dzień specjalnie była przygotowywana i wynika to ze staropolskiej tradycji (polecam wiki). Co do reszty - zamysł od lat jest ten sam - tyle, że zmieniła się oprawa. Na mnie nie robi to wrażenia bo idę na groby ale dla gross ludzi święto ma charakter towarzyski. Zaduma nie ma tu nic do rzeczy. W końcu nie jest obowiązkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
slmako pierniczycie glupoty 03.11.09, 08:06 Kazde swieto ma oprawe biznesowa. Co komu przeszkadza ze po kilku godzinnym spacerowaniu po Brodnie strzele se kielbaske z bulka albo panska skorke na twardo. Komu to przeszkadza. ? Jesli cie razi to zamykaj oczy ! Pamietam odpusty w latach jescze czterdziestych i tam zawsze tak bylo no i co nic nikomu sie nie stalo. Ludzie pierniczycie !!!!! Przemawia przez was zazdrosc i zawisc ze to nie wy ?...... Sa gronkowce na tym swiecie ( spiewal Wojtek Mlynarski ) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: pierniczycie glupoty 03.11.09, 09:15 > przez was zazdrosc i zawisc ze to nie > wy ?... Ty pamiętasz odpusty z lat 40-tych? Argument o zazdrości (?!) to poziom raczej gimnazjum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka oburza sie drobnomieszczanstwo IP: *.chello.pl 03.11.09, 08:31 ktore przyjechalo do miasta i prawie trupem padlo, ze panska skorke sprzedaja :) litosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorasia Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... 03.11.09, 09:25 Malkontentom przeszkadzają reklamy - bo są. Gdyby ich nie było też by byli nieszczęśliwi, bo nie byłoby na co narzekać. Dziwne,że nie oburzają się teściowe, których reklama może w niedalekiej przyszłości dotyczyć. A miętowa pańska skórka może być, jak ktoś lubi krople miętowe;) Odpowiedz Link Zgłoś
ravendom WTF is ta pańska skórka?! 03.11.09, 10:09 Bo nigdy tego nie spotkalem i nie wiem :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freya tzw. pańska skorka.. IP: 62.29.137.* 03.11.09, 10:04 jest od wielu lat dostępna na cmentarzu przy Swiecie Zmarłych.. Mnie to nie mierzi, ani oburza. Miło się kojarzy .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fun_tastik nie przeszkadza mi zamysl,ale te teksty o tesciowe IP: *.toya.net.pl 03.11.09, 11:31 j sa kompletnie nie smieszne.No sa chojowe poprostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: 212.160.227.* 03.11.09, 11:37 Wierszyki bez wyczucia. Zgoda. Kukurydza, słodycze i kiełbaski bez gustu. Zgoda. Ale od pańskiej skórki wara! WARA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qmaty Re: Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli ja IP: *.chello.pl 05.11.09, 21:29 Zacofanie po wsiach jednak jest ogromne... Czy tak trudno zrozumieć że na groby podczas święta zmarłych ludzie dojeżdżają nie kiedy z bardzo daleka i na cały dzień, więc muszą być o chłodzie i głodzie ?... Pochodzę z dwustu tysięcznego miasteczka mam 65 lat i od zawsze pamiętam stragany z żywnością i ze słodyczami przed cmentarzem w tym dniu, toż to żadna nowość !!! No ale wieś się budzi do "życia" słoma wyłazi nie tylko z butów...nawet internetem z monitora BRAWO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SlonKyMentos Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.xdsl.centertel.pl 05.11.09, 22:58 Fake! na 100% ! Sami sie domyślcie ( przyjrzyjcie się zdjęciom ... bo tam jest odpowiedź!) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Głupie reklamy, gotowana kukurydza - czyli jarm... IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.09, 23:33 Jestem zdziwiony oburzeniem na te stragany pod cmentarzem,lub w jego otoczeniu od 17 lat mieszkam w Żywcu i odkąd pamiętam zawsze były ,a moja żona mówi że zawsze jako dziecko kupowały zadawki i była to dla dzieci atrakcja tego dnia tzn. conajmniej od 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś