Gość: pele Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: *.chello.pl 21.07.10, 06:40 bo polska to smierdzaca dzicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscUSA Re: Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przys IP: *.lsanca.fios.verizon.net 21.07.10, 07:19 Mnie dosyc smiesza te inscenizacje rycerskie, taka zabawa 20 letnich i plus chlopcow oraz dziewczat,ale prym maja faceci, ot chec bycia beztroskim rycerzem ktory nawet nie bedzie drasniety.W psychologii spolecznej taka zabawa ma swoje okreslenie niedojrzalosci spolecznej wynikajacej z bezradnosi dzialania na innym polu spolecznym lub braku wplywu spolecznego na ksztaltowanie zycia spolecznego. Europa z takich happeningow jest znana. Polacy nigdy nie byli potega w organizowaniu imprez wiec nie ma sobie co wyrzucac.Polacy byli i sa bezradni i nie umieja myslec. Na nauke musza przyjechac do USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przys IP: 109.231.56.* 21.07.10, 08:03 > Europa z takich happeningow jest znana. Akurat jak byłem w USA to często mijałem halę gdzie bawili się goście ubrani w zbroje, machający mieczami, szyjący z łuków. A ci wszyscy reenactorzy bitew z czasów wojny secesyjnej czy o niepodległość to pewnie z Europy przyjeżdżają. A co do narzekania na tłumy ludzi których nie interesuje historia tylko fun - w Alamo najdziksze tłumy widziałem w sklepie z pamiątkami. Prawdziwa historia interesuje tylko niewielkie grono ludzi, niezależnie od kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WS Re: Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przys IP: *.piwet.pulawy.pl 21.07.10, 08:29 A mnie śmieszą tacy ludzie z USA, którzy nic nie wiedzą o współczesnej Polsce i Europie a się wymądrzają. Ludzie czasem chcą się pobawić oderwać od codzienności więc przebierają się i biorą udział w rekonstrukcjach. Nie ma to nic wspólnego z możliwością lub brakiem wpływu na życie społeczne.Zresztą pod Grunwaldem były grupy rekonstruktorów również z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Razorr Re: Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przys IP: 80.50.230.* 21.07.10, 10:25 I widzisz, zrobiłaś z siebie durnia, bo zabierasz głos w temacie, o którym pojecie masz miałkę. Europa jest znan z REKONSTRUKCJI średniowiecza i innych okresów, na inscenizacjach posługujemy sie replikami prawdziwej broni (stal, drewno). Tymczasem w wychwalanych przez ciebie USA bandy ludzi 40+ biegajką z mieczykami z gąbki i bawią się w księżniczki. Poczytaj o SCA, może pojmiesz różnice między rekonstrukcją historyczną (EU), a "niedojrzaloscią społeczną...ETC" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukidabro Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.07.10, 07:08 Ciekawe czy gdyby 600 lat temu wygrali Krzyżacy to czy na 600 rocznicy też byłaby zła organizacja...? :) W końcu Niemcy naród zorganizowany... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elek-torat Wielka przegrana Województwa Podlaskiego. IP: *.icpnet.pl 21.07.10, 07:09 Zabrakło policji,ochrony,karetek bo obstawiała "historyczną paradę" w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Ja bym aż tak nie krytykował organizacji. IP: 213.134.152.* 21.07.10, 07:26 Co do wody nie wypowiadam się, bo miałem ze sobą 2l, ale jeśli faktycznie sprzedawali ją po 5zł, to świństwo. Co do korków i dojazdów, to jak na istniejące wąskie (ale z nową nawierzchnią) drogi trudno było to zrobić dużo lepiej. Samochody jechały trochę szybciej niż w poprzednich latach, gdy było dużo mniej ludzi. Co do śmieci, to powiem tylko tyle, że jeśli kosz jest pełen, to śmieci składa się obok niego, a nie gdzie popadnie. I niech nikt nie tłumaczy, że wiatr je wszystkie porozwiewał po polach. Widocznie wielu przyjezdnych wykazało się brakiem kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satyronx Re: Denerwuja mnie kolejne IP: *.w90-9.abo.wanadoo.fr 21.07.10, 07:47 rocznice bitwy pod Grunwaldem , nad Wisla ..krzyz ku uczczeniu wypadku smolenskiego, ile lat bedze to jeszcze trwalo? Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Denerwuja mnie kolejne 21.07.10, 11:12 > rocznice bitwy pod Grunwaldem , Na szczescie nikt Ci nie kaze obchodzic. Skoro wolisz obchodzic upadek Bastylii to Twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Organizatorzy - uczcie się od Jerzego Owsiaka !!! IP: 109.74.98.* 21.07.10, 07:38 Organizatorzy Wielkiej Inscenizacji. Dziwicie się najbardziej, że przyjechało dużo osób. Dziwne, że na 600-lecie Bitwy, KTOKOLWIEK zechciał przyjechać... Przypomina mi to PKP, które DZIWI się, że w weekend wsiada do pociągu więcej osób, aniżeli w środku tygodnia. Efekt? Non stop zapchane składy w weekend, bo PKP nie zwiększa składu. Ale do rzeczy... Organizatorzy, czy nie lepiej było zwrócić się o pomoc do p. Jerzego Owsiaka i Pokojowego Patrolu? Czy nie można było zapytać - jak udaje Wam się zorganizować Przystanek Woodstock, na którym nie gwałcą i jest bezpiecznie? Uzasadnienie organizatorów jest... tragiczne. ... bo ludzi było za dużo! NIE! To Wy nie potraficie organizować dużych imprez masowych. Ok, nie każdy potrafi, ale uczcie się od osób, które te imprezy organizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satyronx a co z rocznica odsieczy Wiednia IP: *.w90-9.abo.wanadoo.fr 21.07.10, 07:49 moze zaproponowac Turhom i Austriakom jakas rekonstrukcje ? polskie zaplecze juz jest w Wiedniu ( pracownicy), Turkow tez by nie zabraklo nie wspominajac o organizacji ze strony Wiedenczykow Odpowiedz Link Zgłoś
majek1348 Re: Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przys 21.07.10, 09:02 greges58 napisał: > To powoli robi się naprawdę nudne !!! > > Szanowni Państwo... > Bawicie się, doskonale, we własnym gronie ? > Bardzo dobrze ;) > Po cholerę Wam publiczność ?! > Po diabła Oficjele. > Pogonić telewizje - wszelakie... > Dla nich, tylko show się liczy ! > > Zróbcie, dla siebie, zamkniętą imprezę. > Płacę i wymagam ! > > To nie jest żart... > Wasz trud, rozmieniono na drobne. Jak zwykle. > Masówka i szmira dla Pospólstwa. > Nażreć się kiełbasy i napić wódki ! > Wszystko schodzi na psy... > Naprawdę, zastanówcie się ! > > Perły przed Wieprze ? ? ? > > Pozdrawiam ^ ^ > Grzesiek > Grzesiu podoba mi się to co napisałeś.Miałem zamiar nazwać podobnie(po imieniu)tą zabawę "podłysiałych dzieci". Dodam tylko że powinni zaopatrzyć się w ołowiane żołnierzyki,rozsypać parę wywrotek piasku,nazwać tą piaskownicę jak im pasuje i bawić się do woli,na własny koszt,bo środki budżetowe są nie zbędne na usuwanie skutków po klęskach żywiołowych. Bo ciągłe przywracanie pamięci wygranej bitwy po Grunwaldem w taki sposób,to zwyczajna przesada.Bo irytuje,bo kosztuje na co społeczeństwa nie stać. Rozpamiętywanie przeszłości to odpowiednie dla staruszków w bujanych fotelach,i historyków.Przytomnych na umyśle nie interesuje"konik,szabelka i tęsknota za tym co przeminęło z wiatrem".majek > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emil Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.10, 10:02 Ja z żoną nie dojechaliśmy, dzięki PTTK "TRAKT" na pole Grunwaldu. Jeśli ktoś jest zainteresowany szczegółami to zapraszam do lektury emilkowalski.com/index.php?subaction=showfull&id=1279538049&archive=&start_from=&ucat=& Odpowiedz Link Zgłoś
natter2 Re: Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przys 21.07.10, 11:13 żeby to nie było takie tragiczne, to bym się nawet śmiał... współczuję :| wszystkim... Odpowiedz Link Zgłoś
gelbigel Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... 21.07.10, 10:48 sytuacja jak sprzed 600 lat narzekamy na własną głupotę. Już wtedy broniliśmy się przed zakonem, który został sprowadzony na własne życzenie przez paru polskich rządnych zysku i przymusowej chrystianizacji "polityków" Wygrana to nie żaden sukces a zwykły obowiązek. Każdy na miejscu krzyżaków postąpiłby tak samo. Widząc polska dezorganizacje i bezsens działania. Odpowiedz Link Zgłoś
gelbigel grunwald=kłamstwo 21.07.10, 10:51 a to coroczne organizowanie festynu ma więcej wspólnego z kościelnym odpustem i wiejską dyskoteką niż z sensowną historyczną zadumą. Co roku powielany "mit" polaków jako wielkich zwycięzców nad oprawcą. Ma to mało wspólnego z rzeczywistością. Znów żyjemy w krainie fantazji.. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: grunwald=kłamstwo 21.07.10, 11:10 Aha, a co w rzeczywistosci zdarzylo sie pod Grunwaldem 600 lat temu ? Mozesz nas oswiecic ? Odpowiedz Link Zgłoś
gangusek Re: grunwald=kłamstwo 26.07.10, 14:19 Lennicy aktualnych ziem Królestwa Polskiego i zdrowo barbarzyńscy litwini z posiłkami naklepali aktualnym lennikom organizacji zakonnej. Ludzie dla których językiem dzieciństwa był polski, niemiecki czy litewski walczyli po obu stronach. Niemiec pod polskim znakiem sklepał księcia z rodu Piastów walczącego pod banderą z czarnym krzyżem. Robienie z tego epopei narodowej podczas gdy nie było wtedy narodów jest deczko śmieszne, ale zrozumiałe. Zresztą impreza jest organizowana z tekstem Sienkiewicza w ręku - więc z definicji ma mało wspólnego z prawdą historyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
p.boecker Wyjatkowo klarowne odbicie,Polskiej rzeczywistosci 21.07.10, 11:01 Nabic kapse a ze po trupach,kogo to interesuje. Podziwiam zapalencow ludzie Ci z calym zapalem robia cos super,-za friko,abysmy mogli galy wytrzeszczac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.10, 12:59 Ja się nie dziwię że nikt tam nie jeździ jak vipy ewidentnie zrobiły sobie prywatny folwark. Zero głowy organizacyjnej. Konkurs - zgarnij 3000 zł na wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagen żeby niebyło że mnie to nie interesuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.10, 14:19 dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.10, 18:47 Dzień dobry. Na obchodach 600lecia bitwy pod Grunwaldem byłem od środy. Jestem rozczarowany (nie tylko ja) organizacją i zapleczem logistycznym "imprezy". Zaczęło się od przybycia na pole namiotowe w środę. Dwie godziny szukaliśmy osoby zajmującej się polem namiotowym, byliśmy odsyłani od jednej osoby do drugiej. Pierwszy raz widzę prysznic płatny 1zł za 1min. Jak można zarabiać na takich rzeczach ? Stoiska z jedzeniem i piciem otwarte od 10 (mała woda 6zł) - porażka. Brak możliwości dostania przegotowanej wody na polu namiotowym(zrobienie sobie głupiej kawy było niemożliwe). Gdyby nie bractwa rycerskie to ta "impreza" wyglądała by na "imprezę" promocyjną tyskiego. Nie jedzie się 470km pociągiem żeby pooglądać karuzele, baloniki i flagi tyskie i słuchać disco polo. Organizatorzy na pohybel !! To jest 600lecie bitwy pod Grunwaldem!! ??Spodziewałem się klimatycznej średniowiecznej atmosfery, a dostałem tandetę nastawioną na wyciągnięcie od ludzi pieniędzy. Jeszcze raz powtórzę że gdyby nie bractwa rycerskie i organizowane przez nich turnieje nie było by poco tam jechać. Do widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś