Dodaj do ulubionych

Ma mieszkanie, stać go na czynsz

• Gość: jml13060 Wolny rynek IP: *.ite.waw.pl 28.03.11, 10:21
      W latach '90 była szansa na rozwiazanie problemu mieszkaniowego raz na zawsze - wolny rynek (tak jak uwolniono nas od reglamentacji cukru, maki, miesa, wedlin, butow, wodki, ...) . Nie zrobiono tego z powodow politycznych - mieszkancy lokali (prywatnych, gminnych, spoldzielczych, ...) to ogromny elektorat. Uchwalano ustawy chroniace lokatorow przed eksmisja na bruk i podwyzkami czynszow. Te ustawy sa dostepne w internecie i kazdy moze sobie poczytac jakie kolejne rzady i parlamenty wykonywaly sztuki ekonomiczno-gimnastyczne. Dotyczy to wszystkich znaczacych (obecnie i historycznie) partii politycznych. Zadna nie miala dosc odwagi zeby rozwiazac problem.

Uwlaszczenie jest zlym pomyslem. Nie jest prawda, ze wlasciciel mieszkania wykupionego za 1zl lepiej o nie zadba. Po prostu wykupi je za zlotowke po czym sprzeda z zyskiem (nienaleznycm) na wolnym rynku.

Czynsze powinny podlegac regulom rynkowym. To ma uzasadnienie ekonomiczne (amortyzacja nakladow poniesionych na budowe, remonty i prawidlowa eksploatacje) i prawne (sprawiedliwosc wymaga rownego traktowania obywateli rowniez w dostepie do mieszkan). No bo musi budzic protest, kiedy wskutek urzedniczego nakazu jeden obywatel "DOSTAJE" od panstwa (gminy) tanie mieszkanie i mieszka w nim tanio, a drugi obywatel musi KUPIC mieszkanie na wolnym rynku lub placic czynsz wolnorynkowy. Co wiecej obaj moga mieszkac w jednym bloku obok siebie, a ich sytuacja ekonomiczna moze byc bardzo podobna. ten pierwszy obywatel (cwaniak) zyje sobie tanio i wygodnie, a drugi jest zadluzony (w banku lub u rodziny), wiecznie "pod kreska".

Poddanie sektora mieszkaniowego wolnej grze rynkowej mialoby wiele pozytywnych skutkow - np. pobudziloby budownictwo czynszowe. Teraz wynajmowanie lokali jest obarczone wielkim ryzykiem zwiazanym z zakazem eksmisji "na bruk" i innymi ograniczeniami. Lepiej lokowac kapital w innych sektorach gospodarki - to powod deficytu mieszkan na wynajem i wysokich czynszow (wysoki czynsz kompensuje ryzyko, wykorzystanie gorszej sytuacji negocjacyjnej potencjalnych najemcow).
      • Gość: tre Re: Wolny rynek IP: *.cable.smsnet.pl 28.03.11, 10:58
        a co powiesz o prywatyzacji np cementowni Górażdże albo Hortexu? Jak sprzedawali za grosze by "uwolnić nas od reglamentacji" to tak samo teraz mogą sprzedać mieszkania, z tym że zysk zostanie w kraju a nie będzie wytransferowany do Szwecji czy innej Francji.
        • Gość: jml13060 Re: Wolny rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 16:20
          Niech sprzedadzą komukolwiek, byle po cenie rynkowej. Nie mam nic przeciwko temu żeby mieszkania w Polsce kupowali Japończycy, Niemcy, Szwedzi, ... Tak jak Polacy mogą kupować mieszkania w Hiszpanii, na Florydzie, ....

Protestuję na tym i innych forach internetowych przeciwko przwilejom, bo to niesprawiedliwe wobec pozostałych i rodzi patologie.
    • pikpok25 Trza sponsorować banki i deweloperów nie biednych 28.03.11, 10:22
      Już za kilka dni wchodzą nowe limity dla programu rodzina na swoim.
      Program sztucznie utrzymuje wysokie ceny mieszkań, jest to pompowanie naszych pieniędzy do banków i deweloperów.

Nowy limit ceny mieszkania dla Warszawy będzie wynosił prawie 10tys zł!!!
      • Gość: ert Re: Trza sponsorować banki i deweloperów nie bied IP: *.cable.smsnet.pl 28.03.11, 11:00
        dokładnie, biedne te rodziny...

• olias Ma mieszkanie, stać go na czynsz 28.03.11, 10:22
      widzę że kanclerz Merkel ostro przydusiła Tuska Premiera Donalda. Jak nie dostarczy w tym roku 3 mln młodych Polaków do pracy i zasiedlenia to kopa w d... i jazda!
    • Gość: plum czy wy wiecie??? IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.11, 10:23
      wszystkim niezadowolonym proponuję zorientować się ile płaci czynszu właściciel mieszkania w pląbie wybudowanej obok waszych slumsów. ja musiałem zarobić na 70m za 400 tyś i płacę 700zł bez prądu, gazu i wody
    • Gość: cynik POznajcie efekty swojego głosowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 10:27
      Głosowaliście na cwaniaków z PO, to teraz morda w kubeł.

Trzeba było głosować na UPR.
      • Gość: ritti Tylko dymisja rzadu Tusk uratuje Polske od ruiny!! IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 28.03.11, 18:59
    • Gość: trol-olo Ma mieszkanie, stać go na czynsz IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.11, 10:29
      Dlatego wybudowałem DOM. 140 mkw mieszkalnej i 60 użytkowej (garaż + pow. gospodarcze) "Czynsz" ok. 600 zł miesięcznie ...
      • jkredman trafią Cię katastrem 28.03.11, 10:39
        .
    • Gość: Ruda Bzdura na resorach IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.11, 10:32
      Witam
      Mieszkam w komunalce, na własny koszt dokonuje remontów(wym okien, glazura, terakota,brodzik,podłogi( Nikt mi grosza na to nie dał ,a ni nie obiecał zwrotu.
      I co mam ew je stracic , bo tam myślą Ci mieszkający we własnych domach, wypasionych.
      Jesli takie przepisy nastaną, nikt nie bedzie remontował t6ych lokali, poza malowaniem.I beda ubożuchne i gooowniane.Bo po co , pytam?
      Jesli taka ustawa zaistnieje , to juz tylko podpalić chałupę a samemu na linę i tyle.A młodzi faktycznie maja kase na wynajem.Powinno sprzedac sie lokale lokatorom mieszkajacym tam od zawsze , nawet za przys 1zł.Dbali by o wszystko.
      Ruda
      • Gość: gc Re: Bzdura na resorach IP: 109.232.27.* 28.03.11, 10:57
        "Jesli takie przepisy nastaną, nikt nie bedzie remontował t6ych lokali, poza malowaniem.I beda ubożuchne i gooowniane.Bo po co , pytam?
        Jesli taka ustawa zaistnieje , to juz tylko podpalić chałupę a samemu na linę i tyle.A młodzi faktycznie maja kase na wynajem.Powinno sprzedac sie lokale lokatorom mieszkajacym tam od zawsze , nawet za przys 1zł.Dbali by o wszystko. "

jasne .. psrzedac po 1tys zl. mieszania w centrum miasta przy np. starym rynku rodzinom pijakow, ktorzy od lat nei palca czynszu. a potem taki pijaczyna dzwoni na policje o 22:01 bo mu kanjpa pod spodem spokoj zakloca i on nie moze meczu ogladac.

na jakiej podstawie mlodzi maja kase na wynajem?? czemu im ma byc trudniej niz nie placacym czynszu bylem robotnikom dla ktorych teraz najwazniejsza jest flaszka i posiedzenie kumplami w bramie?

LIKWIDOWAC MIESZKANIE KOMUNALNE!!!! wyremontowac, sprzedac, jak ludize wnich mieszkajacy chca je kupic to prosze bardzo - 30% znizki od ceny rynkowej.
        6pln/mkw to smiech na sali a nie cena za wynajem!!!!
      • Gość: swoboda_t Re: Bzdura na resorach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 11:18
        Gość portalu: Ruda napisał(a):

> Witam
        > Mieszkam w komunalce, na własny koszt dokonuje remontów(wym okien, glazura, ter
        > akota,brodzik,podłogi( Nikt mi grosza na to nie dał ,a ni nie obiecał zwrotu.

O jejejeje, starszne rzeczy. Wyobraź sobie, że w właścicielom mieszkań też nikt nie dopłąca, ani nie oddaje kosztów remontu. Jak chcesz meić kafelki i panele, to sam je sobie musisz sfinansować. Wiadć jak niektórzy "komunalni" są oderwani od realiów. Jak ci nie pasuje, to możesz zwolnić mieszkanie i wynająć na wolnym rynku, albo kupić. Ktoś inny weźmie to mieszkanie z pocałowaniem ręki. Pochwal się jeszcze ile płacisz, bo ja we własnościowym 10zł/m2 samej spółdzielni, do tego media.
      • Gość: jan Re: Bzdura na resorach IP: *.du.xdsl.is 28.03.11, 18:37
        Ruda przeciez ja ci nie bede remontowal mieszkania za wlasne pieniadze ja poza miastem na wsi kupilem kawalek ziemi ipomalu i pomalu postawilem mieszkanie i teraz mam swoje wlasne i nicht mi nie doplaca po prostu za wszystko place sam...............
    • Gość: Alla Proponuję Platformie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 10:32
      Proponuję Platformie wprowadzenie tej pseudoreformy przed wyborami - od razu 10% poparcia w dół :)
      • Gość: lol Re: Proponuję Platformie... IP: 168.168.43.* 28.03.11, 11:54
        10% poparcia pasożytów spadnie, od pozostałych wzrośnie o 20%.
        • Gość: Paweł Re: Proponuję Platformie... IP: *.finemedia.pl 28.03.11, 13:43
          Nawet przy takim założeniu w ogólnym rozrachunku poparcie spadnie...
    • jkredman właściciel czynszu nie płaci 28.03.11, 10:38
      co za brednie pisze redaktor-żurnalista, właściciel jeżeli ma mieszkanie w budynku wielorodzinnym to partycypuje w kosztach wspólnych, ale na pewno nie płaci czynszy, czynsz to jest opłata związana z najmem / dzierżawą,

rządowi który uważa, że posiadanie mieszkania [kupionego za przysłowiową złotówkę] jest oznaką luksusu i bogactwa podziękujemy w październiku - oj będzie się działo,

a co z podatkiem katastracyjnym, dlaczego podatki od nieruchomości mają być w jednej wysokości za mieszkanie w blokowisku i willę na przedmieściu lub mieszkanie na ogrodzonym osiedlu

• mr.kev kwaterunek 28.03.11, 10:53
        kwaterunek= samo zło. zabieranie mieszkań PRYWATNYCH /a nie tylko państwowych/ i zasiedlanie ich ludźmi, których nie stać na rynkowy czynsz i z którymi de facto nie da się nic zrobić - no bo przecież nie jest się potworem i nie wywali się ich na bruk.

sorry, czemu ja w pierwszej pracy dostaję 1800 i mam wynajmować mieszkanie na przedmieściach za 1500, a pan menel z centrum miasta jeszcze otrzymuje od miasta węgiel i dopłaty?
        • Gość: qwa Re: kwaterunek IP: *.cable.smsnet.pl 28.03.11, 11:08
          i co robisz z 300 zł, oddajesz żonie na waciki?
          • mobisek Re: kwaterunek 28.03.11, 11:22
            Gość portalu: qwa napisał(a):

> i co robisz z 300 zł, oddajesz żonie na waciki?

Nie wiem, czy oddaje żonie na waciki, ale przynajmniej gość sobie radzi. O wiele łatwiej jest dziadować i brać od państwa. I wyśmiewać się z "jeleni", którzy zapi...ją na resztę.

Pełen szacun dla radzących sobie!
            • Gość: qwa Re: kwaterunek IP: *.cable.smsnet.pl 28.03.11, 12:37
              w sumie masz rację, jak jest sam to pełen szacun że się za tą pozostałą kwotę żywi i ubiera, zielona wyspa!
      • Gość: bolo Re: właściciel czynszu nie płaci IP: *.ngm.net.pl 28.03.11, 11:16
        podatek katastralny, na katastrację możesz się sam załapać
    • prawda_1_tylko_prawda Podwyżki czynszów i ograniczenia dopłat... 28.03.11, 10:55
      Oto mieszkanie dla najuboższych. Brawo zakłamane matoły. Batem na cztery wiatry pognać!
    • Gość: swoboda_t Prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 10:59
      1. Opłaty za mieszkania muszą pokrywać koszty eksploatacyjne. Inaczej nie tlyko nie pozbędziemy się tysięcy ruder w naszych maistach, ale będzie ich przybywać, a coraz więcej budynków będzie się walić.

2. Mieszkania komunalne, jeśli już muszą być, powinny być tylko dla osób naprawdę potrzebujących, a nie takich, którym fajnie się w mejskim mieszka. Potrzeby należy weryfikować.

. Przepisy o eksmisji muszą zostać zliberalizowane, bo to nienormalne, że mimo wyroku sądu nie można się pozbyć dłużnika, któy nie dosć, że nie płaci, to jeszcze dewastuje. W dodatku zaowocuje to spadkiem cen wynajmu, któy bedzie obciążony mniejszym ryzykiem.

• Gość: olo Re: Prawidłowo! IP: 151.59.17.* 28.03.11, 11:11
        ość portalu: swoboda_t napisał(a):

> 1. Opłaty za mieszkania muszą pokrywać koszty eksploatacyjne. Inaczej nie tlyko
        > nie pozbędziemy się tysięcy ruder w naszych maistach, ale będzie ich przybywać
        > , a coraz więcej budynków będzie się walić.
        >
        > 2. Mieszkania komunalne, jeśli już muszą być, powinny być tylko dla osób napraw
        > dę potrzebujących, a nie takich, którym fajnie się w mejskim mieszka. Potrzeby
        > należy weryfikować.
        >
        > . Przepisy o eksmisji muszą zostać zliberalizowane, bo to nienormalne, że mimo
        > wyroku sądu nie można się pozbyć dłużnika, któy nie dosć, że nie płaci, to jesz
        > cze dewastuje. W dodatku zaowocuje to spadkiem cen wynajmu, któy bedzie obciążo
        > ny mniejszym ryzykiem.

Dodaj następny jeden i najważniejszy punkt , bez którego twoje punkty nie istnieją.

A mianowicie:
        (*) Pensja minimalna powinna wystarczyć na skromne mieszkanie + przeżycie.
        A jak jest każdy widzi minimalna 1030zł netto wystarcza tylko na utrzymanie mieszkania własnego.
        A gdzie wynajem + żywność + transport.
        Brakuje 1300zł , tyle ze to tyle ile średnia krajowa, a tej z kolei nie otrzymuje 70% pracujących, a ogółem ponad 90 społeczeństwa.
      • prawda_1_tylko_prawda Dodaj jeszcze jedno. 28.03.11, 11:21
        A burmistrzom czy ich zastępcom zasiadającym w Radach Nadzorczych spółek zarządzających budynkami kmunalnymi apanaże zdecydowanie podwyższyć. Niech bronią "naszego" do upadłego albo i jeden dzień dłużej.
    • prawda_1_tylko_prawda To przykład talmudycznej mentalności 28.03.11, 11:17
      propagowanej przez GW i wpajanej Polakom przy każdej okazji. Pamiętam te pełne zawiści i głupoty rozmowy w Radiu Z przed referendum uwłaszczeniowym na temat mieszkań komunalnych jak te nastroje antyuwłaszczeniowe usiłowano rozniecać. Budowanie zawiści międzyludzkiej, żerowanie na niskich instynktach nawet w sytuacji kiedy jedynym rozsądnym dla wszystkich wyjściem jest zbycie tych mieszkań po cenach preferencyjnych tak jak to uczyniono w wielu miastach 5-10% ceny szacunkowej nawet oraz z mieszkaniami górniczymi za 3% mimo tego że te były akurat nowe a nie jak komunalne sypiące się często 100-letnie ruiny. Lepiej dopłacać z budżetu miasta i "nie dać" niż pobierać podatek od nieruchomości i podatek gruntowy. Komuna trzyma się u nas bardzo dobrze. Pominę tu inne "niesprawiedliwości" których po 1989 roku było bez liku a mówiąc szczerze to jedno nieustające ich pasmo. Trochę więcej rozsądku i mniej zawiści to i zrozumienie tematyki przyjdzie.
    • Gość: gosc Ma mieszkanie, stać go na czynsz IP: 89.74.122.* 28.03.11, 11:23
      Byle jaka (legalna, szukana 3 dni) praca w Warszawie i ma się te 1200 zł na rękę.
      Za 500 zł można już wynająć pokój (z opłatami, znalazłem w 2 godziny).
      Niecałe 200 zł raz na 3 miesiące to bilet miesięczny.
      Rachunki telefoniczne to jakieś 40-50 zł miesięcznie.
      Czyli miesięcznie koszty to jakieś 620 zł.
      Jedzenie to jakieś 300 zł miesięcznie.
      Czyli na inne potrzeby zostaje prawie 300 zł miesięcznie.
      Nie jest łatwo.
      Akurat tak mi sie w życiu ułożyło że muszę zaczynać dosłownie od zera.
      Ale kurna nie płaczę i nie domagam sie od kogoś darmowego mieszkania, zasiłków, pomocy.
      Za jakiś czas mam nadzieję zarabiać znacznie więcej - teraz pierwsza lepsza robota by mieć na bieżące wydatki.
      Wtedy wynajmę całe mieszkanie.
      • computerro Jedzenie za 300 zł? 28.03.11, 14:01
        Chcesz powiedzieć, że wystarczy zjeść dziennie za 10 zł i będziesz zdrowy i najedzony? To jaką Ty dietę praktykujesz? Rosół z kostki? Makaron z ketchupem? Miska ryżu dziennie? Chleb ze smalcem? Na śniadanie gotujesz wodziankę zwaną rosopitkiem?
        • Gość: misiek Re: Jedzenie za 300 zł? IP: 62.233.202.* 28.03.11, 16:23
          A Ty co? Śniadania w Bristolu a kolacje w Blue Cactus?
        • Gość: szczurwa Re: Jedzenie za 300 zł? IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.11, 16:42
          Dokładnie, mam wrażenie, ze to famazony. Pracy za taką kasę w Wawie nie ma, chyba ze tam, gdzie panuje korporacyjny feudalizm - korporacje prawnicze, gdzie musisz odbyć aplikację czy asesurę, medycyna - rezydenci itp.
    • mhm6 najwyższy czas 28.03.11, 11:35
      wywalić z centrum patologiczne rodziny, które od pokoleń zajmują nieraz piękne kamienice, świadomie i celowo je niszcząc. Komunalne mieszkania powinno się przyznawać czasowo, sprawdzając co jakiś czas (co rok? kilka lat?), czy wciąż istnieje potrzeba i czy lokator nie niszczy nieswojego mieszkania.

To bez sensu, że ci, co nie pracują, mieszkają w centrum, a słoiki muszą dojeżdżać 2h z Tarchomina. Słoiki i tak nie kupią mieszkania w centrum, ale wielkomiejska ludność - i owszem.
      • Gość: magnolia Re: najwyższy czas IP: *.play-internet.pl 28.03.11, 21:57
        podpisuję się pod tym obiema rękami!!!!
    • Gość: Zenobi Idiotyzm IP: *.umcs.lublin.pl 28.03.11, 11:37
      To powinno dotyczyć mieszkań socjalnych przeznaczonych dla osób delikatnie mówiąc nie radzących sobie z rzeczywistością, a nie komunalnych, które przeznaczone były dla osób pracujących m.in. dla budżetówki.
    • Gość: Tomala Ma mieszkanie, stać go na czynsz IP: *.play-internet.pl 28.03.11, 11:45
      Cały świat protestuje, a Polacy dają się walić w d...

W żadnym cywilizowanym kraju od lat nie zostawia się ubogich na ulicy. Ale u nas rządzi mafia, która nie ma sentymentów i szerszej niż swój zaścianek wizji kraju. Dlatego jest jak jest.
    • Gość: warszawiak Ma mieszkanie, stać go na czynsz IP: *.home.aster.pl 28.03.11, 12:03
      Oburzają mnie głosy świętego oburzenia na rzekome przywileje części warszawiaków. Jestem jednym z nich. Moi dziadkowie stracili mieszkanie w wyniku wojny i upaństwowienia wszystkiego przez PRL. Ponieważ mieli tylko mieszkanie, a nie kamienicę, to o zwrot czegokolwiek nie mogli się starać, zresztą i tak umarli przed 89 r. O zwrotach wtedy nikt nie mówił. Ich spadkobiercy, moi rodzice już nie mają możliwości starania się o jakikolwiek zwrot. Mieszkali w komunale, z "łaskawego" przydziału. Teraz sytuacja jest taka, że ja mieszkając w komunalnym razem z żyjącym jeszcze ojcem nie mam szans na odziedziczenie tego mieszkania. Czyli rząd zachęca mnie i dziesiątki tysięcy (jeśli nie miliony) dzieci najemców, by wywierali presję na swoich rodziców, by ci ostatni w geście rozpaczy szybciej ... umierali?!!! To dla mnie jedyna szansa na uzyskanie tego mieszkania. Mam niewielkie zarobki, ale boję się, że będą o 100-200 zł za wysokie. Wnioski dla mnie: jeśli nie eutanazja ojca (bym zdążył jeszcze odziedziczyć mieszkanie), albo poszukanie sobie gorzej płatnej pracy. To mi proponuje rząd? Rząd, który trwoni pieniądze budżetowe na milionowe kontrakty dla kolesi pieniędzy szuka kosztem niezamożnych obywateli. Zdumiewa mnie głupota wielu wyborców, którzy jeszcze popierają taką formację.
      • Gość: agnitz Re: Ma mieszkanie, stać go na czynsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 12:08
        A dlaczego nie wykupiliście jeszcze mieszkania?
    • Gość: kolko prezydent Szczecina tez kupił wcxzas IP: 195.205.247.* 28.03.11, 13:04
      "prezydent Szczecina z nadania PO Piotr Krzystek wykupił swoje 150-metrowe mieszkanie komunalne za jedną szóstą wartości. " za wp.pl
    • Gość: r_xxx Ma mieszkanie, stać go na czynsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 13:10
      Szwed wynajmie mieszkanie od gminy - nie musi być biedny, a mieszkanie wcale nie jest drogie.
      Francuz wynajmie mieszkanie od gminy, pewnie inne przykłady się znajdą.
      Dlaczego? Bo to się Państwu, w ostatecznym rozrachunku po prostu opłaca.
      Pracujący na niższych stanowiskach (a potrzebnych..) nie drżą o to, że lada chwila wylądują pod mostem. Ludzie nie są aż tak zadłużeni. Wzrasta mobilność i łatwość przeprowadzek "za pracą"
      Głupota nie???
      A my się gryziemy żeby tych mieszkań było coraz mniej, a coraz więcej z nas miało pętelkę na szyi.
      • computerro jakie to proste... 28.03.11, 14:36
        Tyle mamy obywateli z wyższym wykształceniem i nie wiedzą, że życzliwością i pracą ludzie się bogacą

W Polsce myśli się, że batem i uciskiem zbudujesz dobrobyt. Chyba jakiejś Rzeszy

Tylko szokujące jest, dlaczego większość forumowiczów popiera ten ucisk! Postniewolnicza mentalność zakorzeniona z dziada pradziada? Utrwalona klapkami na oczach wobec pokłonów a to przed księdzem a to przed "panem władzą"?
    • Gość: piotr Ma mieszkanie, stać go na czynsz IP: *.play-internet.pl 28.03.11, 13:44
      Rządzący zapominaja, że każdy ma naturalne prawo do dachu nad głową...poza tym dochody najsłabiej zarabiających powinny im zapewnic utrzymaanie sie i godziwe życie....a w tym kraju absurdem jest to ,że najlepiej zarabiający mają najniższe koszty utrzymania....bo rodzina mieszkajaca w jakimkolwiek własnym domku ma o niebo mniejsze koszty utzrymania ,niż ten kto mieszka w bloku,kamienicy itp...to kompletny obłęd i absurd...no bo przecież mieszkanie we własnym domu to dla zdecydowanej wiekszości osób lepsze warunki,lepszy standard....a sprawa ma sie tak ...gorzej mieszkasz ,a więcej płacisz na utzrymanie lokalu
      • lava71 Re: Ma mieszkanie, stać go na czynsz 28.03.11, 13:54
        Kup ziemię + wybuduj dom i policz sobie ile Cię to wyniosło. Podziel to przez swój czynsz i 12 a zobaczysz czy tak jest tanio.
    • Gość: . Zlikwidować Senat, 7/8 Sejmu, euroosłów, wydatki n IP: 195.205.194.* 28.03.11, 14:28
      Zlikwidować:
      - Senat,
      -7/8 Sejmu,
      - euroosłów,
      -wydatki na konkordat

i wystarczy dla wszystkich potrzebujących
    • Gość: przechodzień Znam całkiem sporo zamożnych którzy IP: *.krawarkon.pl 28.03.11, 14:33
      załatwili sobie komunalne dla siebie na garsonierę lub dla dzieci.
    • Gość: stekott Teraz widac ten perfidny plan IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.11, 14:36
      Tak czytam te posty i doznałem małego "olśnienia". Zobaczyłem plan który jest od lat realizowany :)
      Od lat 90' kiedy nastała "wolność" sztucznie trzymano czynsze. Złupiono przez ten czas wszystkie oszczędności ludzi. W majestacie prawa okradziono ich przy pomocy piramid finansowych, banków, parabanków, nieskutecznego i niespójnego prawa chroniącego cwaniaków a nie porządnych obywateli (cwaniackie firmy, konkursy, loterie, prywatyzacje, brak rekompensat za zagrabione mienie, brak odszkodowań za korzystanie z prywatnej własności itd. itp.)
      Nie ma już wielkich firm które jak tupnęły to rządy padały (URSUS, CEGIELSKI, HUTY itd) Rozczłonkowano wielkie zbiorowiska na drobne przedsiębiorstwa tak aby nie miały siły protestować.
      Chwycono ludzi za "mordy" dając im kredyty na kilkadziesiąt lat obwarowane eksmisjami komorniczymi.
      Teraz podniesiono podatki od użytkowania wieczystego, VAT, wprowadzą podatek katastralny i opłaty za korzystanie z dróg.
      Jak już wszystko będzie maksymalnie opodatkowane to wtedy powiedzą właścicielom zniszczonych przez półwieczną i rabunkową gospodarkę czynszów regulowanych:
      Teraz to uwalniamy czynsze i możecie sobie brać ile chcecie.
      I co się stanie?
      Czynsze ani drgną bo nie będzie już można ich podnieść. Właściciele kamienic znowu będą wynajmować mieszkania już nie za grosze tylko grosze im zostaną z tego wynajmu po opłaceniu wszystkich podatków.
      Nie będą mieli za co wyremontować chyba , że wezmą kredyty a wtedy już są chwyceni za pysk.
      Będą płakać i płacić te daniny i podatki od wszystkiego bo jak nie to sądy z komornikiami im to zabiorą.
      I w taki oto sposób Państwo zostanie znowu właścicielem aby móc rozdawać swoją (naszą) własność swoim poplecznikom.
      I niech mi ktoś powie, że nie mam racji.
      • computerro Masz rację 28.03.11, 14:41
        Nowy szyld a stary sklep
        • Gość: OLABOGA bełkot jak zwykle, że nie starcza IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.11, 15:22
          W tej chwili najemncy komunalnych płacą czysze wyższe niż własciciele, którym udało sie już uwłaszczyć za grosze...komunałka 600 z kawałkiem a to samo wykupione razem z funduszem remontowym nieco ponad 400, ciekawe co?!
          I kto tu do kogo dokłada...?
          Mniemam, że dokładamy wszyscy ale do pasożytów Bufetowej!
      • panbramkarz Re: Teraz widac ten perfidny plan 28.03.11, 16:15
        W pelni sie z toba zgadzam ze po to rozczlonkowano, polikwidowano, sprzedano duze firmy zeby nie stanowily zagrozenia a sluzbe zdrowia nawet podzielono na lekarzy, pielegniarki itp kazda z tych grup ma inne place i prawa.
        Wszystko po to zeby sklocic spoleczenstwo, zeby nie moglo sie tak zjednoczyc ja w roku 1980, tylko te globy nie zaowazyly ze rewolucji teraz nie robi sie przez rozklejanie ulotek zakonspirowane zebrania czy nawet przez strajki ......... nie umia wyciagnac wnioskow z tego co sie teraz dzieje u "arabow" .................. ze rewolucje obecnie robi sie przy pomocy internetu ....... chociaz chyba sobie zdaja bo juz kombinuja jak zaczac cenzurowac internet.
      • Gość: Monarchista Re: Teraz widac ten perfidny plan IP: 213.17.138.* 29.03.11, 12:17
        gość: stekot

...I w taki oto sposób Państwo zostanie znowu właścicielem aby móc rozdawać swoją (naszą) własność swoim poplecznikom.
        I niech mi ktoś powie, że nie mam racji.

To po co było tę "komunę" obalać? Czyżbyśmy mieli zatoczyc tak wielkie koło, aby wrócic do stanu sprzed 1989, a może nawet sprzed 1970 roku?
        • Gość: GiGi Re: Teraz widac ten perfidny plan IP: *.196.0.18.gost.mdi.pl 18.10.11, 02:29
          Perfidny Plan jest tylko jeden! (perfidnyplan.net)
    • Gość: Marek Jestem za!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.11, 15:24
      Gratuluję pomysłu!!! Sam o nim myślałem bardzo dawno temu !!!!
    • panbramkarz Ma mieszkanie, stać go na czynsz 28.03.11, 16:07
      Niby umowy maja byc na czas okreslony a jak komus sie poprawi sytuacja materialna to wynocha ............. oki mogloby tak byc pod warunkiem ze temu komus zapewni sie powrot do tego mieszkania jak mu sie sytuacja materialna pogorszy (utrata pracy, smierc kogos z pracujacych w rodzinie itp.). Ale wtedy to pewnie juz bedzie "po ptakach".
      Pozatym takie mieszkania z umowa na czas okreslony to beda "meliny" bo kto bedzie inwestowal w remont takiego mieszkania? co gmina na wlasny koszt bedzie przeprowadzala remonty?.
      Wynajmowalem sporo mieszkan na tzw. wolnym rynku, nic mnie w nich nie obchodzilo odpadla plytka a co ja bede ja przyklejal? cos sie "urwalo" co mnie to obchodzi zmartwienie wlasciciela ja przeciez nie wiem ile tam pomieszkam a place wlascicielowi to co mnie to obchodzi.
      Przy obecnych dochodach wiekszosci Polakow koszty utrzymania nawet mieszkania komunalnego sa astronomiczne.
      No coz ale kolejne rzady w Polsce uparly sie zeby potworzyc dzielnice slamsow.
      Ciekawy tylko jaki wariant przewiduja w Polsce "egibski" czy "libijski".
      Bo ze ludzie wyjda na ulice to tylko kwestia czasu i to nie tak odleglego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka