Gość: red_nacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 19:46 Czy ma szanse wypelnic puste miejsce po Milewiczu? Jestem na TAK. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mrówkojad Re: Wiktor Bater IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 12:42 Ja tez jestem na TAK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Wiktor Bater IP: 195.136.36.* 04.11.04, 13:56 Ja rowniez, pelny profesjonalista i uwielbiam ogladac jego relacje. Wiktor moze nie jestes przystojniakiem, ale masz cos w sobie, co MI sie podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Wiktor Bater 04.11.04, 23:55 bez przesady, czego by nie mówić to Milewicz był jedyny w swoim rodzaju i teraz kilku dziennikarzy chce go naśladować (Bater, Woroch, i ten co go porwali w Iraku, Marcin Firlej). żeby porównywać kogokolwiek do Milewicza, to trzeba poczekać kilka lat, aż ci dziennikarze zaliczą kilkadziesiąt wypraw w najbardziej niebezpieczne rejony świata, i będą przygotowywać materiały z prawdziwego zdarzenia. Relacja Batera z Biesłany była według mnie strasznie naciągana, i przy okazji spytam: co to się stało, że Batera nieśli wtedy na rękach? oberwał czymś, czy zemdlał? chciałbym wiedzieć, bo nie pamiętam, żeby czymś dostał aż tak, żeby go trzeba było nieść. wyjaśnijcie mi, po prostu jestem ciekaw. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiona Re: Wiktor Bater IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.04, 00:19 Zgadzam się z tą opinią. Polowanie na schedę po Milewiczu, ba!, czy nawet tak niestosowne posty na ten temat, są płytkie. Milewicz był. Koniec. Nie ma go. I nie będzie nikogo takiego jak on. Był jedyny w swoim rodzaju. Bater choćby przeszedł milion operacji twarzy, głosu czy czego tam jeszcze - nigdy taki nie będzie. I dobrze. Po co ma być? Kopiowanie to największy grzech w mediach. Z Firlejem przesadziłeś. To wymoczek a nie korespondent. Sorry. A Bater został w Biesłanie lekko ranny. Odłamkiem. Nie ma co czym gadać. Niesienie na rękach było częścią spektaklu pt. Atak na szkołę w Biesłanie. Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Wiktor Bater 05.11.04, 13:17 jak go nieśli to wyglądała jakby co najmniej 3 litry krwi stracił. współczuję, że go coś trafiło, ale musiałby chyba odłamkiem prosto w czoło oberwać, żeby wyglądać jak trup. zwłaszcza że niedługo potem już znowu wszedł z "lajf kaweredż" :D żałuję strasznie, że rzadko oglądałem reportaże milewicza, może dlatego że na wielu było widać naprawdę paskudne rzeczy, a nie zawsze mam ochotę się dołować przed tv. ale mimo mojej słabej Jego materiałów oglądalności, wiele było takich scen, na których widziałem go z PRAWDZIWYMI walkam w tle, uchylającego sie od pobliskich wybuchów. człowiek przed telewizorem aż się nieraz mógł wystraszyć, to co dopiero tam się działo. to jest korespondencja wojenna. poszedłem pod kościół polowy, gdy chowano Milewicza - rozpacz obcych mu ludzi najlepiej świadczy, jak był kochany za swoją pracę. a to co sie teraz dzieje (zwłaszcza w niezbyt lubianym przeze mnie tvn-ie, przypomina sytuację, gdy stado hien rzuca się na martwego zwierza). pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
rafi.raf Re: Wiktor Bater 05.11.04, 09:55 Ciekawe czy sam Wiktor Bater chciałby być porównywany do kogokolwiek. Media tym się różnią, od innych dziedzin, że wymagają oryginalności. Milewicz miał swój styl, swój własny styl ma również Bater. Problem jest tylko jeden - mało doświadczenia (jest bardzo dobry ale dziennikarz musi być wyrobiony na różnych poziomach, a problem TVN polega na tym, że tworzy "gwiazdy" wg szablonu, a to nie jest dobre). moim zdaniem Bater jest jeszcze zbyt młody, a może powinien zmienić stację dla której pracuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red_nacz Re: Wiktor Bater IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 10:26 Czytajcie ze zrozumieniem, prosze. Nikt nie mowil o "kopiowaniu" Milewicza, ani tez o "zastapieniu" Milewicza. Chodzilo o wypelnienie pustki po Milewiczu, czyli o to, czy znajdzie sie ktos, kto chociaz troche bedzie PROBOWAL pokazywac bez znieczulenia i wyjasniac otaczajacy syf. No, ale mozna przeciez preferowac "swiat wedlug Molek"... Odpowiedz Link Zgłoś
rafi.raf Re: Wiktor Bater 05.11.04, 12:03 sadze, ze problematyka "wschodnia" zajmuje sie pewna dziennikarka POLSATu. nie pamitam jak sie nazywa ale robi fenomenalne reportaze o Czeczenii. Jest o wiele lepsza od WB. Pozostaje przy swoim stanowisku: WB nie posiada takiego warsztatu aby przekazywac w sposob calkowicie profesjonalny tego syfu. dlaczego? podam jeden z wielu zarzutow: jest zbyt emocjonalny. moze w przyszlosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red_nacz Re: Wiktor Bater IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 12:43 "Zbyt emocjonalny"? A wiesz, ze z tym sie zgodze. Ale facet ma zadatki. No i chyba nie chcialabym, zeby ktos podchodzil do tego rodzaju roboty jak kompletny robocop. W kwestii "zbyt" - mysle, ze sie wyrobi. :-) Ktora dziennikarka Polsatu? Chetnie sie przygladne. Jakos Polsat mam "zaniedbany"... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rafi.raf Re: Wiktor Bater 06.11.04, 11:49 ciesze sie, ze sie zgadzamy (nawet jesli tylko w polowie). Milewicz nie był Robocopem, nie był emocjonalny ale podchodził do swoich relacji z pasją. jeśli chodzi o dziennikarkę to powiem szczerze, ze nie wiem jak sie nazywa. wiem, ze pisuje czasami do newsweeka. zajmuje sie czeczenia i robi to genialnie. naprawde jest osobowoscia. klopot tylko w tym, ze POLSAT dopiero teraz zmienia swoj wizerunek (LIS, SMOKTUNOWICZ etc.) moze w przyszlosci bedzie bardziej opiniotworczy, anizeli obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiona Re: Wiktor Bater IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.04, 14:33 Odpowiadając wprost na Twoj post: nie znajdzie się. Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Wiktor Bater 06.11.04, 15:13 wziąłem to z www.press.pl/odeszli "Zginął w Iraku 7 maja 2004 roku. Miał 48 lat. Z wykształcenia był psychologiem, pracował w Telewizji Polskiej od 1982 roku. Najpierw w Naczelnej Redakcji Dzienników Telewizyjnych, a następnie w Telewizyjnej Agencji Informacyjnej. Od 1991 roku był publicystą redakcji zagranicznej „Wiadomości”. Relacjonował konflikty na całym świecie, był m.in. w Bośni, Czeczenii, Kosowie, Abchazji, Rwandzie, Kambodży, Somalii, Etiopii, Iraku. Miał swój program w TVP: „Dziwny jest ten świat”. W 2004 roku zrealizował materiały m.in. z dotkniętej trzęsieniem ziemi Turcji oraz z Madrytu po marcowym zamachu terrorystycznym. Za materiał, który zrobił, przedzierając się do walczącego Kosowa, otrzymał w 1999 roku Grand Press w kategorii news. Za reportaż o mieszkańcach Semipałatyńska w rejonie poligonu atomowego w Kazachstanie, cierpiących na chorobę popromienną, Milewicz otrzymał w 2001 roku Grand Press w kategorii reportaż telewizyjny. Jako jedyny dziennikarz dwukrotnie zwyciężał w plebiscycie redakcji głosujących w konkursie Dziennikarz Roku – i za drugim razem przyniosło mu to tytuł Dziennikarza Roku 2001. Milewicz był też m.in. laureatem nagród: SAIS-Ciba Prize for Excellence in Journalism przyznanej przez Johns Hopkins University w Waszyngtonie za reportaż „Czeczenia - 6 dni wojny”, SDP - za cykl reportaży z wojny domowej w Rwandzie, Nagrody Fundacji Xawerego i Mieczysława Pruszyńskich oraz kilkakrotnym zdobywcą Wiktorów. Pośmiertnie został laureatem Nagrody Mediów Niptel 2004." więc nie widzę sensu nawet zastanawiać się, czy Bater lub jakikolwiek inny "bąk" zajmie jego miejsce. Za 15 lat możemy do tego tematu wrócić. No chyba że do tej pory Baterowi znudzi się bieganie w demonstracji w Mińsku (z całym szacunkiem, ale zwykłą zadymę pokazał). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red_nacz Re: Wiktor Bater IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 21:38 OK, Wasza argumentacja trafila do mojego przekonania. PRAWIE cala. Bo nie wierze, ze w nasladownictwie - szczegolnie wlasciwych wzorcow - jest cos nie w porzadku. Moja grupa na studiach uczyla sie na materialach Milewicza. Ogladalismy je z zapartym tchem i pewnie kazdy z nas myslal sobie w glebi duszy, ze kiedys bedzie... nie, nie tak dobry, ale TAK RZETELNY. Moze rzeczywiscie Bater jest zbyt emocjonalny, moze jest zbyt widowiskowy. OK, pewnie macie racje. I pewnie racje ma Fiona, ktora twierdzi, ze nie znajdzie sie nikt, kto w polskim dziennikarstwie wypelni pustke po Milewiczu (chociaz samej dyskusji nie uwazam za niestosowna). Ale nie uwazacie, ze warto probowac? Ze warto probowac doscignac tych, ktorych stawia sie - slusznie - za wzorce? Zaraz rafi.raf powie mi, ze jestem zbyt emocjonalna. Ale to nie bedzie obelga. :-))))) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiona Re: Wiktor Bater IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.04, 02:44 Droga koleżanko! Idealistko, chciałabym rzec. To nie grzech gonić tych najlepszych. To nie grzech starać się być rzetelnym i emocjonalnym!!! Skądże! W czytaniu newsów emocje trzeba odrzucić (czytaj dramatyzm Pieńkowskiej), w byciu korespondentem wojennym - emocje są jak najbardziej uzasadnione. I w ogóle nie śmieszą. Nie uwierzysz mi pewnie, ale Milewicza nigdy nie lubiłam. Dowcipy jego redakcyjnych kolegów, że za każdym razem mówi tak "jak wiewiórka z przyczepionym ładunkiem wybuchowym" do pewnego czasu mnie bawiły. Do pewnego. Kiedy go zabrakło, było mi wstyd. Wstyd przed samą sobą. Nie pamiętam bym opłakiwała kogoś z mediów, tak, jak jego. Wtedy dopiero zrozumiałam, że gdy ktoś odejdzie, docieniamy jego wielkość. Milewicz był WIELKI. I nie probujmy nawet podejować takich tematów: Kto może lub mógły go zastąpić. Bo jego nie zastąpi nikt. Mimo iż podobno nie ma ludzi niezastąpionych. Nie poróbujmy podejmować takich tematów ze zwykłego szacunku. Szacunku dla tych Wielkich. Odpowiedz Link Zgłoś
rafi.raf Re: Wiktor Bater 07.11.04, 15:01 Dears! Wydaje mi się, że mamy trochę inne spojrzenia na samo pytanie, które się tu pojawiło. Od samego początku uważałem, że poszukujemy kogoś kto mógłby mówić obiektywnie o problemach współczesnego świata, ukazywać go w świetle swoich reportaży, okazało się jednak, że cień święta zmarłych padł na część uczestników tego forum... Nikt nie miał na tutaj intencji zastępować Milewicza. Facet robił fantastyczną robotę, poświęcał się jej. Wykonując swoją pracę zginął. Dramat. Pozostaje jednak puste miejsce. Ktoś musi mówić o tym co jest złe na świecie. Dla tych, którym jest źle. Proszę Was nie drzyjcie szat na pokaz. Czemu to ma służyć? Pamiętajmy o Panu W.Milewiczu ale nie zatrzymujmy dni w związku z tym. Moim zdaniem wątek miły i potrzebny. Pozdrawiam, Rafi.raf Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Wiktor Bater 09.11.04, 17:30 bardzo bym chciał, żeby ktoś pokroju Milewicza się nam znowu trafił. ale nie widzę obecnie ŻADNEGO kandydata, tym bardziej nie jest nim dla mnie Bater. pozdrawiam! p.s. ja też czasem jestem bardzo emocjonalny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan. Re: Wiktor Bater IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.04, 23:44 Ile czasu musi upłynąć żebym, nie narażając się na zmieszanie z błotem, mógł powiedziec,że poza Milewicza mnie smieszyła - za bardzo przypominał mi Wołoszańskiego? Jakie miejsce Bater ma zapełnić? Etat w TVP? Gnaliście przed ekran, żeby czekać czy aby W.M. się nie pojawi w Wiadomościach? Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Wiktor Bater 09.11.04, 17:34 ja nie gnałem, ale jak się pojawiał, to zawsze obejrzałem cały materiał i najważniejsze, że oglądałem w nim to o co chodzi, a nie autor. To samo ze słuchaniem - nie zwracałem w ogóle uwagi na to, że akurat Milewicz mówił coś w tle. Za to jak słucham Batera, Worocha czy innych nasladowców, to nie moge się pozbyć wrażenia, że robią to, by się wylansować, i nic poza tym. pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś