Dodaj do ulubionych

Czy Owsiak postąpił słusznie?

27.04.05, 10:07
Czy Jerzy Owsiak, znany z "niekonwencjonalnych" zachowań, postąpił słusznie, stając ubrany jak łachudra (jak kogo razi to słowo to: jak dresiarz z podwarszawskiego miasteczka) między ludźmi ubranymi w garnitury i smokinkgi? Chodzi mi o galę wręczania Wiktorów. Uważam, że wszystko ma swoje granice i choć nie ubiór zdobi człowieka to PRZEZ SPOSÓB UBIERANIA SIĘ ludzie wyrażają szacunek lub pogardę dla innych. Pan Owsiak okazał pogardę.

Drugi raz okazał pogardę zrzekając się otrzymanych na tej uroczystości nagród, ponieważ JEGO ZDANIEM nagrody otrzymali nie ci, co powinni. To objaw megalomanii - człowiek uważą się za wyrocznię we wszystkich sprawach i jak coś jest nie po jego myśli to się obraża i przy okazji obraża innych, którzy ośmielają się mieć inne zdanie.

Czy Owsiak postępuje słusznie, obrażając się na szefów stacji telewizyjnych które JAKO JEDYNE mają odwagę pokazywać nieco prawdy o działalności i zachowaniach tego pana? Czy ten pan to bohater, czy może wręcz przeciwnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: think BRAWO OWSIAK! IP: *.asi.pl / 194.181.21.* 27.04.05, 13:27
      Nareszcie ktoś olał te dęte imprezy z cyklu: kto jest najlepszy w tym i w
      tamtym, kto ma njładniejszy nos albo największy biceps.
      Przypomnę , że przed laty sam Marlon Brando olał Oskara, nagrodę dla filmów typu
      SUPERSZMIRA /Kleopatra itp/
      • Gość: Sowa Re: BRAWO OWSIAK! IP: *.itpp.pl 28.04.05, 16:14
        Czy jak komuś zrobi krzywdę to też będziesz krzyczał "Brawo"?

Skoro miał zamiar olać ten cyrk z facetami w smokingach, to po co przez 4 lata w nim uczestniczył? Po co przyjmował znienawidzone przez siebie nagrody. Po co pojechał tam w tym roku? Na darmową wyżerkę?

Jezry O. to hipokryta jakich mało i tyle.
    • Gość: nie_mówi_sie_róbta Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? IP: *.chomiczowka.net.pl 27.04.05, 14:44
      Uzasadnienie, z jakim odesłał "ten cały złom", jak nazwał Victory, jest w iscie
      knajackim stylu. Aż nie godzi sie przytaczac. Pytanie tylko, po co w latach
      wczesniejszych brał ten "zlom", chyba czterokrotnie. Coraz czesciej Owsiakowi
      nerwy puszczają. Czyzby wreszcie jakas konmtrola dobrala sie do kasy WOSP?
      • mambo_spinoza Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 27.04.05, 23:03
        Zgadzam się. Nawet jeśli chciał już zrobić ten gest, to chyba wypadałoby w
        nieco lepszym stylu, niż:
        "osobiście zrzekam się wszystkich przyznanych Wiktorów i proszę mi podać
        adres, na który mogę wysłać ten cały stworzony przez Pana złom. (...)" (do
        twórcy Wiktorów, Węgrzyna)
        To było nawet nie dosadne, a po prostu chamskie. Tym bardziej, że swego czasu
        Wiktory przyjmował i zdaje się, był to dla niego zaszczyt. A nie minęło znów
        tak dużo czasu.
        • felix.lynx Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 28.04.05, 10:16
          mambo_spinoza napisała:

> Zgadzam się. Nawet jeśli chciał już zrobić ten gest, to chyba wypadałoby w
          > nieco lepszym stylu, niż:
          > "osobiście zrzekam się wszystkich przyznanych Wiktorów i proszę mi podać
          > adres, na który mogę wysłać ten cały stworzony przez Pana złom. (...)" (do
          > twórcy Wiktorów, Węgrzyna)
          > To było nawet nie dosadne, a po prostu chamskie. Tym bardziej, że swego czasu
          > Wiktory przyjmował i zdaje się, był to dla niego zaszczyt. A nie minęło znów
          > tak dużo czasu.

ZGADZA SIĘ. Owsiak został stworzony najpier wyłącznie po to, żeby odciągnąć młodzież od Jana Pawła II. Wojtyła umarł, więc Owsiak przestał być potrzebny i boi się, że odejdzie na śmietnik historii, więc panikuje.
          Owsiak był także potrzebny aby za zebrane podstępnie pieniądze wyposażyć szpitale w drogi sprzęt, który po prywatyzacji służby zdrowia trafi za bezcen w ręce paru panów z tzw BUCÓW - to określenie pochodzi z Super Expressu i bardzo pasuje. Owsiak zrobił swoje - wyrwał ludziom setki milionów dolarów i kupił sprzęt który dziś paru panów przejmie ze psie pieniądze razem z prywatyzowanymi szpitalami. Chciałbym się mylić.
          • Gość: mambo Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 10:41
            Tzn. ja nie wiem, czy jest tak, jak sądzisz, nie mam takiej wiedzy, ale od
            jakiegoś czasu nie cenię tego pana. Nawet od dwóch lat nie dałam ani grosika na
            WOŚP, a to po tym, jak zostałam dość brutalnie i nachalnie potraktowana przez
            wolontariuszy, którzy nie chcieli uwierzyć, że już dałam kaskę. Wolę pomóc
            komuś w inny sposób. Jeśli ktoś staje się znaną i cenioną postacią, jak Owsiak,
            to zobowiązuje go to do odpowiedniego zachowania, zgodnie z zasadą, że jak
            jesteś na świeczniku, to lepiej cię widać. Tymczasem on stał się arogancki i
            wulgarny i uważa, że wszystko mu wolno. Poza tym ja akurat rozumiem nagrodę dla
            Solorza i jej uzasadnienie i nawet uważam, że to był ładny gest tv publicznej
            pod jego adresem.
            • felix.lynx Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 28.04.05, 10:50
              Polsat, jak i każda inna telewizja w RP - nie zaliczają się do grona moich faworytów. Może to awersja po pewnym okresie pracy na Woronicza? Ale Solorz akurat zrobił coś, co NIE POWINNO się udać - zbudował wielką telewizję, konkurencyjną dla publicznej. I chwała mu za to. Jej programy nie są najwyższych lotów ale takie mają być - są dla ludzi o średnim IQ i mają być dla nich nie tylko atrakcyjne, ale i zrozumiałe. SĄ!!! A Pan Owsiak ma pretensje do wszystkich o wszystko, bo wie, że po śmierci Jana Pawła II przynajmniej połowa powodów jego sukcesu przestała istnieć. Lata jego pracy w odciąganiu młodzieży od kościoła poszły na marne - młodzież na początku kwietnia wróciła do kościoła i to w jakim pięknym stylu. Pan O. wziął pieniadze za źle wykonaną robotę i teraz panikuje... Bo może bedzie musiał je zwrócić?
      • felix.lynx Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 28.04.05, 10:10
        Gość portalu: nie_mówi_sie_róbta napisał(a):

> Uzasadnienie, z jakim odesłał "ten cały złom", jak nazwał Victory, jest w iscie
        >
        > knajackim stylu. Aż nie godzi sie przytaczac. Pytanie tylko, po co w latach
        > wczesniejszych brał ten "zlom", chyba czterokrotnie. Coraz czesciej Owsiakowi
        > nerwy puszczają. Czyzby wreszcie jakas konmtrola dobrala sie do kasy WOSP?

Kontrola u Owsiaka? Nie żartuj. Tam kontrole mają zakaz wstępu. Zapytaj lepiej, co się stało z członkami JEDYNEJ jak dotąd komisji skarbowej, która dokonała kontroli w jego "fundacji" lat twemu bodajże sześć. Dlaczego kontrolę w warszawskiej firmie przeprowadzili urzędnicy z Radomia, a nie - z własciwego urzędu skarbowego dla siedziby "fundacji" czyli - z US Waraszawa Mokotów? Dlaczego ANI JEDEN członek tej komisji nie pracuje w organach skarbowych? W każdym razie nie udało mi się żadnego znaleźć. Wszystko to jest aż za bardzo tajemnicze, żeby było uczciwe.

A co do Polsatu - zdaje się że dziennikarze tej stacji w końcu dorośli i zaczęli być dziennikarzami - a to oznacza że mogą zacząć węszyć, tak jak węszą dziennikarze (n iestety - tylko niektórzy) TVN. Powęszą to i wywęszą. Solorz- Żak dostał ostrzeżenie. Albo będzie szanowany przez Pana Owsiaka albo pozwoli na przeniknięcie prawdy do programów Polsatu. Wybór należy do niego.

A chamstwo Owsiaka granic nie posiada - przez tyle lat przyjmował "złom" a teraz mu się odwidziało (do czego miał prawo) i obraża wszystkich kogo mu się tylko uda obrazić. Oto IDOL - wychowawca naszych dzieci.

• Gość: Kir Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 27.04.05, 16:58
      hi,hi,hi prawie podobne komentarze można było słyszeć w stosunku do artystów
      i twórców,ktorzy na początku lat 80-tych odmawiali przyjęcia medali czy nagród
      z rąk PRL-owskich władz.Może ktoś jeszcze to pamięta?
      Najwięcej pretensji mieli wówczas ci,którzy uważali,że to im się te nagrody
      należą za twórczość,w której nie byli "anty".Uważali też,ze to ówczesne władze w
      ten sposób chciały przekupić,tych którzy byli przeciwko nim.
      Teraz widzę jakby ten sam duch odżył:))).
      Oczywista mogę się mylić,przecież na forum jest tylu ludzi którzy wiedzą lepiej.
      Pozzdrawiam
      Kir
      • marianna.rokita Hihi Kir 28.04.05, 00:46
        Trafny komentarz :)
        Napisales:
        "Uważali też,ze to ówczesne władze, w ten sposób chciały przekupić,tych którzy
        byli przeciwko nim".
        Niektorych faktycznie probowano przekupic.Bardzo wielu nawet.
        A niektorzy hihi, po 89 opowiadali mediom dyrdymaly jak to ich "wadza"
        przekupywala :)

• felix.lynx Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 28.04.05, 10:33
        Gość portalu: Kir napisał(a):

> hi,hi,hi prawie podobne komentarze można było słyszeć w stosunku do artystów
        > i twórców,ktorzy na początku lat 80-tych odmawiali przyjęcia medali czy nagród
        > z rąk PRL-owskich władz.Może ktoś jeszcze to pamięta?
        > Najwięcej pretensji mieli wówczas ci,którzy uważali,że to im się te nagrody
        > należą za twórczość,w której nie byli "anty".Uważali też,ze to ówczesne władze
        > w
        > ten sposób chciały przekupić,tych którzy byli przeciwko nim.
        > Teraz widzę jakby ten sam duch odżył:))).
        > Oczywista mogę się mylić,przecież na forum jest tylu ludzi którzy wiedzą lepiej
        > .
        > Pozzdrawiam
        > Kir

Kir, popełniasz dwa nadużycia, na co nieśmiało zwracam uwagę. Zacznę od końca: może jest tu paru co "wiedzą lepiej" ale większość wie, o czym pisze i dlaczego nie o wszystkim pisze. Trudno więc nazywać ich tymi co "lepiej wiedzą" ponieważ nie wiesz ani Ty, ani ja - co tak naprawdę wiedzą i dlaczego przedstawiają to w formie, której nie akceptujesz. Przypomnę prawo prasowe i obowiązek ukrywania tożsamości informatorów. A to tylko jeden z powodów pisania tak, a nie inaczej. W sprawie pana Owsiaka ujawniam najwyżej 10% swoje wiedzy właśnie dlatego, że więcej nie mogę. Tzn. mogę, ale nie w takim miejscu. A w innym NIKT tego nie opublikuje własnie z obawy przed Owsiakową ekskomuniką.

Drugie nadużycie to porownywanie gestów wielu artystów stanu wojennego, którzy odmawiali legitymizowania komunizmu i jego zbrodni swoimi nazwiskami z błazenadą człowieka, którego w mediach wolno TYLKO chwalić albo apologizować jego każdy postępek, nawet z tych najbardziej nikczemnych i podłych. Podłe było zniszczenie przez pana O. towaru handlarzowi, który ośmielił się chcieć zarabiać LEGALNIE na utrzymanie swojej rodziny a nie zapytał pana O. czy mu wolno, mimo że handlował DALEKO od miejsca błazenad o nazwie "Przystanek Woodstock". Podłe było ocenzurowanie informacji przesyłanych z tej imprezy przez dziennikarzy TVN 24, a nawet - pobicie jednego z nich. Podłe było fałszowanie informacji o pociągaćh śmierci, jadących do Żarów. Podłe było... ach [po co ja to wyliczam. Przecież grozi za to ostracyzm. O Cesarzu wolno mówić albo dobrze, albo wcale. A Ty go porównnujesz z patriotami, walczącymi jak potrafili, z reżimem komunistycznym. Czy wiesz, że miałaem w tamtych czasach embargo na to co piszę? Zakaz publikacji. Czy władza potem mi się podlizywała, pozwalając wydać kilka książek?

• Gość: Kir Pies go drapał:P IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 28.04.05, 19:29
          Ja nie tłumaczyłlem Owsiaka tylko oddnosiłlem się do reakcji na jego zachowanie.
          Oczywiście,żze nie może być porównań do czasów i sytuacji na które się
          powoływałem.Jednak wówczas to też i inna grupa ludzi wyrażała swoje oburzenie.
          Powodem było właśnie odmówienie przyjęcia nagrody czy jakiegoś medalu.Kto
          zwracałl uwagę na motywację?
          Bardzzo dobrze,że przytoczyłeś przykłady odnoszące się do Owsiaka.Należżży je
          podawać i bardzzo ważne aby byłly prawdziwe.W przeciwnym razie sami stworzymy
          sobie "święte krowy".Pytanie:-"po co?"
          Ważny jest też sposób w jaki ta uwaga jest zwracana.
          Pamiętać też należy,ze takie osoby tworzą wlasny image dzięki któremu zdobywają
          wielu fanów.
          Jak go zmienić aby korzyść była obopólna.
          Oczywiście można wznosić coraz wyzsze barykady albo starać się je rozbierać.
          Jednak bez dobrej woli z obu stron nie ma o czym móić.
          A zresztą o czym ja znowu gadam.Marianna miała rację:)))
          Pozdrawiam
          Kir
          • felix.lynx Re: Pies go drapał:P 28.04.05, 19:57
            Co do tytułowego stwierdzenia: zgadzam się z przedmówcą. Nawet nie jeden pies.

Pan O. zachował się w sposób niezwykle charakterystyczny dla niego, o czym piszę w dyskusji z mambo-spinozą kilkanaście linijek niżej. Po prostu pan O. zdobył popularność nie swoją szlachetnością, a wręcz przeciwnie - stanął wśród najgorszych i zaczął być jednym z nich. Czy było to celowe czy nie, tego nie wiem. Wiem, że od chwili, kiedy zaistniał w TVP, był taki. Szkoda, że nikt w porę nie zauważył, że on nawołuje do złego przez te swoje przewodnie hasełka zaczerpnięte z dekalogu satanistów. Przypadek? Nie wierzę w przypadki.

Pewien marny muzyk przeszedł do historii nie dzięki swojej twórczości, która była nijaka, a przez to że oddał mocz w kierunku publiczności. Ktoś inny zyskał poklask dlatego, że zachowywał się tak, jak zachowują się ludzie nieokrzesani i prymitywni. Co tych obu panów łączy a co dzieli? Odpowiadam: różnica leży po stronie nazwisk.
    • wlodekbar Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 28.04.05, 00:40
      W moim osobistym odczuciu postapil smiesznie.
      • marianna.rokita Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 28.04.05, 00:50
        Tak sie nie robi....
      • wlodekbar Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 28.04.05, 01:43
        Tak sie kiedys zastanawialem: Marek Kotański - Jerzy Owsiak...
        Mentalnie i intelektualnie zupelnie dwie rozne pary kaloszy.
        • marianna.rokita Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 28.04.05, 01:47
          Niestety tak Wlodku:((((((((Masz racje.
          Albo porownaj chocby reklamowana Ochojska z Owsiakiem....Owsiak mnie przystaje
          jednak do jej,badz, co badz klasy.

A poza tym klinkni w pajacyka, co innym tez polecam.
          www.pajacyk.pl

• wlodekbar Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 28.04.05, 01:49
            Ja codziennie rano klikam w pajacyka. jesli zapomne, mam wyrzuty sumienia; taki
            w sobie odruch wyksztalcilem.
            • marianna.rokita Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 28.04.05, 02:14
              Ja tez :)
              • felix.lynx TO NIE NA TEMAT !!!! 28.04.05, 10:36
                marianna.rokita napisała:

> Ja tez :)

Szanowni Państwo.
                Co najmniej kilka osób bedzie wdzięcznych za NIESPŁYCANIE dyskusji i nie kierowanie jej na tematy zastępcze. Po prostu - jest to nieeleganckie.
                • newsrum Re: TO NIE NA TEMAT !!!! 28.04.05, 11:01
                  No niestety felix, są osoby, ktore KAZDA dyskusje na KAZDYM forum sprowadzą do
                  wlasnego nosa albo do urojonego szukania "wrogow klasowych"w kazdym niku.No
                  cóż... A wracajac do meritum - tym swoim kabotyhńskim gestem Owsiak ukręcił
                  sobie stryczek, bo teraz ma przeciw sobie Polsat,a zurnalisci, jak to oni - cos
                  tam wywęsza, a drugie tyle dodadza od siebie, wymyslą etc. W kazdym razie
                  SOLIDNE rozliczenie dziesięcioletniego (czy cos kolo tego) grania i nimbu
                  swietej krowy jest potrzebne.I mam nadzieje ze do tego dojdzie i ze sie dowiemy
                  paru rzeczy. Bylem raz, dwa lata temu, na konferencji prasowej Owsiaka, jak
                  pracowalem w Zyciu - z tym facetem juz wtedy nie dalo sie rozmawiac.
                  Besserwiser, arogant, pokryzkiwal na dziennikarzy, nie odpowiedzial na zadne
                  pytanie.I żadna gazeta nie podala rzetelnego przebiegu tej konferencji. Moja
                  zreszta tez nie :(
                  • Gość: mambo_spinoza Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 11:15
                    No więc prawdą jest, że przez dłuuugi czas Owiakowi uchodziło wszystko na
                    sucho - za zasługi przy organizacji WOŚP. Teraz jego arogancja i megalomania
                    ujrzały światło dzienne w całej okazałości. Solorza należy cenić właśnie za to,
                    co, felix, napisałeś, czyli za zrobienie sprawnego medialnego biznesu -
                    pierwszego w Polsce. A obrażanie się na twórców nagrody jest co najmniej
                    śmieszne. To oni decydują, komu ją przyznać i mogą zmieniać/dodawać kryteria,
                    kategorie. Wszystko się zmienia.
                    A w konktekście Owsiaka przychodzi mi jeszcze do głowy sprawa Lisa, który jakiś
                    czas temu "wypisał się" z kapituły, bo uznał ją - zdaje się - za towarzystwo
                    wzajemnej adoracji. Jednakowoż zjawia się na ceremonii i odbiera Wiktora. Chyba
                    to trochę niekonsekwentne.
                    • felix.lynx Re: 28.04.05, 11:50
                      Najpierw do newsruma: pewien stary góral mawiał , że wszysko na świecie sprowadza się do ducenia (albo do onacenia - to jest dokładnie ta sama czynność) , ino nie każdy ma odwagę się do tego przyznać.

Teraz do mambo:
                      Pan Owsiak zawsze był bardzo arogancki. Trzeba było posłuchać jakimi słowami beształ dzieci podczas finałów WOŚP.

A tak na marginesie: a jakaż to zasługa ta WOŚP, bo ja nie widzę żadnej. Nauczenie dzici, że są tacy którzy mają prawo łamać prawo to zasługa? Chodzi o NIELEGALNE angażowanie osób nieletnich do zbiórki publicznej, zabronione przepisami prawa od ponad 80 lat, wiec pan O. musiał wiedzieć że łamie prawo i że inni wiedzą o tym.
                      A może zasługą jest pokazanie dzieciom, że w Polsce są równi i równiejsi - jedych fiskus nęka trzy razy rocznie, do innych chadza dla zachowania pozorów raz na 15 lat...
                      A może zasługą jest, że pan O. pokazał jak się fałszuje informacje. Co się stało z ekipą Telewizji Wrocław która pokazała na dworcu w Legnicy zdawastowany pociąg przez jadących do Żarów młodych bandziorów i wanadali? Bandziorów dlatego, że były co najmniej 2 wypadki śmiertelne w trakcie tych "podróży". Bandyci, którzy jechali bez biletów ekspresem bogajże Kraków - Berlin sterroryzowali załogę pociągu na dworcu w Katowicach, tak że kierownik pociągu uciekł do elektrowozu itam zabarykadował się do przyjazdu policji. To są zasługi O., że nikt nie napisał o tych zdarzeniach prawdy? O ile w ogóle cokolwiek napisał...

Mogę jeszcze długo wyliczać te rzekome zasługi... Więc może warto zastanowić się w końcu, o co tak naprawdę w tej chucpie z panem O. w roli Idola chodziło?

Stary rabin mawiał, że jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze... Zdaje się w tym przypadku o bardzo grube pieniądze...

Kupię tanio szpital, wuposażony w drogi sprzęt przez WOŚP. Oferty kierować ....
                      To nas zdaje się niedługo czeka.
                      • Gość: mambo_spinoza Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 18:37
                        Dla mnie zasługą WOŚP jest lub było zjednoczenie ludzi imię jakiejś idei, taki
                        rodzaj powszechnego uniesienia. Każdy miał poczucie, że robi coś fajnego dla
                        innych. Ja naprawdę nie wiem, ile prawdy jest w tym, co piszesz o kulisach
                        działalności Owsiaka. Natomiast niewątpliwie stało się tak, że przez swoją
                        postawę zniechęcił mnie do swojej akcji. Kiedyś myślałam, że to taki pozytywny
                        frik, teraz widzę w nim arogancję i olewanie wszystkich i wszystkiego.
                        • felix.lynx Re: 28.04.05, 19:48
                          Gość portalu: mambo_spinoza napisał(a):

> Dla mnie zasługą WOŚP jest lub było zjednoczenie ludzi imię jakiejś idei, taki
                          > rodzaj powszechnego uniesienia. Każdy miał poczucie, że robi coś fajnego dla
                          > innych. Ja naprawdę nie wiem, ile prawdy jest w tym, co piszesz o kulisach
                          > działalności Owsiaka. Natomiast niewątpliwie stało się tak, że przez swoją
                          > postawę zniechęcił mnie do swojej akcji. Kiedyś myślałam, że to taki pozytywny
                          > frik, teraz widzę w nim arogancję i olewanie wszystkich i wszystkiego.

Co do prawdy: cały czas zastrzegam się, że nie miałem dostępu nie mam nadal, do wszystkich potrzebnych dowodów aby wysunąć bardzo poważne oskarżenia, choć jestem przekonany, że te dowody istnieją i z czasem ktoś je wydobędzie. Na razie piszę tyle ile mogę i na ile mi pozwalają umowy z informatorami ("możesz to opublikować, jak dostanę gwarancję pokrycia kosztów mojego adwokata, bo i tak będzie wiadomo kto to zdradził").

Co do całokształtu osobowiości pana O. - on NIGDY nie był inny, tylko nie wszyscy chieli to widzieć. Przypomnę jego imprezy, organizowane jako alternatywa dla pielgrzymek papieskich - czyli Jarocin. Przypomnę, że każdy, kto jechał na tę imprezę JAKIMŚ CUDEM miał zapewniony przez państwo pollskie pod postacią PKP darmowy bilet w jedną stronę. Dlaczego? Kto popierał w ten sposób Owsiaka i jego działania które w końcu zaowocowały ZAKAZEM urtządzania takich imprez w Jarocinie, bo mieszkańcy zaczęli się bać już nie o swoje mienie, ale o zdrowie i życie (cegła wpadająca przez okno może zabić, prawda?). Pan O. starał się to przy pomocy usłużnych dziennikarzy tuszować lub bagatelizować. Potem nastały czasy "Róbta co cheta" czyli klasycznego ogłupiania widzów i deprecjonowania nauczania szkolenego (co to za język był w tych programach !!!) oraz - nauczanie pogardy do norm prawnych. Róbta co chceta, no bo tak wam idol każe. A pote przyszła WOŚP. Na początku byłem tym oczarowany - faktycznie w czasach degrengolady po przemianach z 1989 roku ktoś w końcu pokazał, że "da się". Ale natychmiast przyszedł kubeł zimnej wody. Wtedy byłem zawodowym muzykiem i ze swoim zespołem postanowiłem zagrać na warszawskiej imprezie własnie dla dobra akcji. Miałem nieszczęśćie grać znienawidzoną przez pana O. muzykę country. I co usłyszałem od organizatorów? Cytuję dosłownie: "Wy, qu.., kantrowcy to powinniście zapłacic za to, że was qu... mać wpuści się na scenę". Koniec cytatu. To był styczeń 1995 roku. Od tego czasu zacząłem uważniej patrzeć, o co w tej całej szopce chodzi. Potem stopniowo okazywało się, że to nie szopka, ale HUCPA. Ach, jaką mam ochotę napisać to co wiem... Ciekawe, który sędzia uznałby, że mówienie prawdy NIE JEST znieważaniem pana O. Jak znam życie, to...... (proszę zgadnąć, co chiałem napisać, zamiast kropek).

• moniczkabb Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 28.04.05, 21:09
      BURAK i nic więcej
      • wlodekbar Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 28.04.05, 21:57
        Zdaje sie, ze cos w tym stylu.
        NNaturalnie nie mam zamiaru umniejszac jego zaslug:)
        • newsrum Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 29.04.05, 00:16
          wlodekbar napisał:

> Zdaje sie, ze cos w tym stylu.
          > NNaturalnie nie mam zamiaru umniejszac jego zaslug:)

wiesz jego zaslugi sa mniej wiecej takie same jak zaslugi Leppera - tez porwal
          masy za sobą
          • wlodekbar Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 29.04.05, 00:24
            No ale Orkiestra przeciez...
            Czy cos za tym stoi? No bo sama dzialalnosc jest szlachetna...?
            • newsrum Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 29.04.05, 00:32
              wlodekbar napisał:

> No ale Orkiestra przeciez...
              > Czy cos za tym stoi? No bo sama dzialalnosc jest szlachetna...?

idea komunizmu tez byla szlachetna..
              • wlodekbar Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 29.04.05, 00:37
                No tak.
                jestem jeszcze w tej, Owsiakowej materii niepisaty nieczytaty.
                Przyznaje z pokora.
                Po prostu:)
            • felix.lynx Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 29.04.05, 09:18
              wlodekbar napisał:

> No ale Orkiestra przeciez...
              > Czy cos za tym stoi? No bo sama dzialalnosc jest szlachetna...?

Fundowanie za pieniądze wycyganione od ludzi drogiego sprzętu medycznego dla szpitali, które lada chwila zostaną w ramach prywatyzacji kupine przez paru cwaników za psie pieniądze nazywasz działalnością szlachetną? Dla tych paru cwaniaków JEST to działalność bardziej niż szlachetna. Uważam że społeczeństwo jest po prostu okradane i zdania nie zmienię.
          • wlodekbar Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 29.04.05, 00:34
            Zerknalem na powuzsze posty.
            Mam, widze, za malo wiedzy na temat Orkiestry i Owsiaka.
            Kiedys, ladnych pare lat temu, zdziwilem si, gdy moj znajomy, ktora uwazalem za
            wiarygodna, powiedzial, ze Owsiak to ........ (tu wstaw brzydkie slowko
            jakies).
            Ja tez go troche dziwnie odbieralem, ale raczej jako troche zbyt malo
            skomplokowanego czlowieka, ktory poswieca sie dla innych; wiesz,odczuwalem
            dysonans, niekonsekwencje.
            Ale nigdy nie zainteresowalem sie blizej sprawa.
            Zas teraz czytam i oczim nie wierze... No i jednak moja intuicja sie jakos
            sprawdza, a nigdy mnie nie zawiodla, w stosunku do nikogo - mam cos takiego w
            sobie.
            Wiec zdaje sie bardziej na Twoja ocene niz na moja - osoby, ktora nie ma wiedzy
            na ten temat wlasciwie zadnej:)
            • wlodekbar Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 29.04.05, 00:38
              Przepraszam za literowki ohydne.
            • newsrum Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 29.04.05, 00:41
              widzisz, idea byla wielikolepna, kak i komunizma, ale z wykonaniem gorzej bylo.
              lenin tez korzystal z ochrony miedzynarodowej opinii publicznej i tzm kol
              opiniotworczych - bo byl awangardowy etc. Intelektualisci francuscy,
              amerykanscy, brytyjscy mowili - robi dobrze, likwiduje bezrobocie, zaklada
              przedszkola, darmowa sluzba zdrowia. Odczepcie sie od niego. No i ten okres
              ochronny trwal, potem byl NEP - az sie duplo za Stalina. Z takiego samego
              okresu ochronnego, nazbyt dlugiego, i entuzjazmu mediow korzystal Owsiak.
              Dzwonek alarmowy byl na Woodstocku pobil sprsedawce okularow. Ale sie wywinal -
              tak jak Leppoer sie wywija. Lepper kradnie kase partyjną - a co robi z nia
              Owsiak, ile zgarnia dla siebie i swoich - tegho nikt nie wie, z powodow o
              ktorych pisal felix. Pozdrawiam, dobranoc
              • wlodekbar Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 29.04.05, 00:44
                Dziekuje:)

Dobranoc:)
              • felix.lynx Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 29.04.05, 09:29
                newsrum napisał:

> widzisz, idea byla wielikolepna, kak i komunizma, ale z wykonaniem gorzej bylo.
                >
                > lenin tez korzystal z ochrony miedzynarodowej opinii publicznej i tzm kol
                > opiniotworczych - bo byl awangardowy etc. Intelektualisci francuscy,
                > amerykanscy, brytyjscy mowili - robi dobrze, likwiduje bezrobocie, zaklada
                > przedszkola, darmowa sluzba zdrowia. Odczepcie sie od niego. No i ten okres
                > ochronny trwal, potem byl NEP - az sie duplo za Stalina. Z takiego samego
                > okresu ochronnego, nazbyt dlugiego, i entuzjazmu mediow korzystal Owsiak.
                > Dzwonek alarmowy byl na Woodstocku pobil sprsedawce okularow. Ale sie wywinal -
                >
                > tak jak Leppoer sie wywija. Lepper kradnie kase partyjną - a co robi z nia
                > Owsiak, ile zgarnia dla siebie i swoich - tegho nikt nie wie, z powodow o
                > ktorych pisal felix. Pozdrawiam, dobranoc

Uważam, że tu naprawdę nie chodzi o zwędzenie jakichś groszy z kasay WOSP, bo przepisy dotyczące rozliczania zbiórek publicznych i fundacji są tak skonstruowane, że można całkiem dobrze żyć z działalności charytatywnej. Wiem coś o tym ponieważ sam założyłem fundację i jestem wiceprezesem dwóch innych, więc znam sprawę od podszewki. Gdybym chciał, opływałbym w luksusy z tej całej "dobroczynności". Ale jestem tym głupkiem, który rozumie znaczenie słowa "uczciwość".

Tu chodzi o znacznie większe pieniądze, jak przypuszczam. Szkoda, że MEDIA się tym NIE CHCĄ interesować, bo mi to pachnie aferą nieco większą niż Orlen i PZU razem wzięte. Szpitale są wyposażane w znakomity sprzęt, za który płaci społeczeństwo. Lewicowa władza staje równocześnie na głowie, aby te szpitale doprowadzić do bankructwa i ruiny. Po co? Bo będzie je, wspaniale wyposażone w ramach WOSP kupić za grosze i całkiem dobrze z nich żyć. To wszystko zbyt bardzo pasuje do siebie, żeby było SF. I bardzo, bardzo chciałbym się mylić.

Oczywiście są to domysły - a co z tym zrobią media i prokuratorzy to już sprawa 39 milionów podatników.
          • tangens2 Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 29.04.05, 00:51
            Och, jak wy wszyscy co tu pisujecie stale na tym forum przebieracie nóżkami do
            tych wiktorków, jak sami byście chcieli wystąpić w tych smokingach i ten ktoś
            spoza, który wystąpił w dżinsach zadał bolesny cios waszemu ego.
            A czymżesz te wiktorki różnią się od miss polonii, takie samo kretyństwo.
            Brawo Owsiak.
            Kto jest najlepszym dziennikarzem TV? Dla jednego będzie to Durczok, dla
            drugiego Miecugow, a dla innego Olejnik albo Lis, czy musi być klasyfikacja?
            Czy można powiedzieć kto jest najlepszym malarzem lub pisarzem świata? Czy
            lepszy był Michał Anioł, czy Leonardo?
            Dziennikarstwo jest jak sztuka, nie da się zmierzyć
            centymetrem.
            • felix.lynx Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 29.04.05, 09:34
              tangens2 napisał:

> Och, jak wy wszyscy co tu pisujecie stale na tym forum przebieracie nóżkami do
              > tych wiktorków, jak sami byście chcieli wystąpić w tych smokingach i ten ktoś
              > spoza, który wystąpił w dżinsach zadał bolesny cios waszemu ego.
              > A czymżesz te wiktorki różnią się od miss polonii, takie samo kretyństwo.
              > Brawo Owsiak.
              > Kto jest najlepszym dziennikarzem TV? Dla jednego będzie to Durczok, dla
              > drugiego Miecugow, a dla innego Olejnik albo Lis, czy musi być klasyfikacja?
              > Czy można powiedzieć kto jest najlepszym malarzem lub pisarzem świata? Czy
              > lepszy był Michał Anioł, czy Leonardo?
              > Dziennikarstwo jest jak sztuka, nie da się zmierzyć
              > centymetrem.

WIELU Z TYCH TU PISZĄCYCH MA W DOROBKU BARDZIEJ PRESTIŻOWE NAGRODY NIŻ VICTORY.

A na marginesie: przez cztery lata Owsiak wyciągał łapę po te znienawidzone Victory, och jak bardzo wyciągał. A teraz wystąpił NIE PRZECIWKO DZIENNIKAZROM A PRZECIWKO PRACODAWCY DZIENNIKARZY, KRTÓRY JEGO I TYL;KO JEGO ZDANIEM DOSTAŁ NAGRODĘ NIESŁUSZNIE. Ale po co ja o tym piszę?

• felix.lynx Re: Czy Owsiak postąpił słusznie? 29.04.05, 09:15
            newsrum napisał:

> wlodekbar napisał:
            >
            > > Zdaje sie, ze cos w tym stylu.
            > > NNaturalnie nie mam zamiaru umniejszac jego zaslug:)
            >
            > wiesz jego zaslugi sa mniej wiecej takie same jak zaslugi Leppera - tez porwal
            > masy za sobą

Zdaje się, że demagodzy wszelakiej maści mają to do siebie, że porywają tłumy ze sobą. Oczywiście NA RAZIE Lepper i Owsiak to inna skala problemu, ale jeden demagog przez ponad 5 lat rządził połową Europy (1938 - 1045), zaś inny wymordował kilkadziesiąt milionów ludzi, w tym prawie połowę w Gułagach. I za jednym i za drugim szly tłumy. Po śmierci Stalina płakało pół POlski, a Hitlera nadal wielu opłakuje - także w Polsce.

Dalibóg, nie rozumiem co mają w sobie ci demagodzy, że porywają za sobą także prasę i dziennikarzy? Czyżby chodziło TYLKO o ochłapy z pańskiego stołu, czy może o zwykłą głupotę i krótkowzroczność?
            • pulitzerka Pare lat temu i ja sie dalam nabrac Owsiakowi 29.04.05, 10:02
              latalam z puszeczka i serduszkami, machalam raczkami do kamery, ale coz, bylam
              mloda i glupia. Ale zmadrzalam. Buziaczki
              • Gość: felix.l - bez log Re: Pare lat temu i ja sie dalam nabrac Owsiakowi IP: *.itpp.pl 29.04.05, 10:08
                Errare humanum est - powiedział jeż schodząc ze szczotki drucianej...

Nie musisz się martwić, jesteś w dobrym towarzystwie - tych co dali się nabrać (o ile dali się) jest co najmniej kilkanaście milionów. Lżej ci na sercu?

Swoją drogą jak to jest, kiedy człowiek dowie się że uczestniczył w łamaniu prawa? Opowiedz o tym.
                • Gość: ba-rok Re: Wielka Orkiestra Świętej Pamięci ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 10:20
                  ???
                • tusia6 Re: Pare lat temu i ja sie dalam nabrac Owsiakowi 29.04.05, 10:27
                  >Dziennikarstwo jest jak sztuka, nie da się zmierzyć
                  centymetrem

zgadzam się ale prostactwo i chamstwo Owsiaka widać gołym okiem.Ta idea wy mi
                  dajcie pieniądze a ja podzielę już dawno mi przestała odpowiadać.Tak czyni
                  Owsiak Ochojska i wielu innych.Oczywiście robiąc przy okazji własną karierę.
                  • felix.lynx Re: Pare lat temu i ja sie dalam nabrac Owsiakowi 30.04.05, 10:46
                    tusia6 napisała:

> >Dziennikarstwo jest jak sztuka, nie da się zmierzyć
                    > centymetrem
                    >
                    > zgadzam się ale prostactwo i chamstwo Owsiaka widać gołym okiem.Ta idea wy mi
                    > dajcie pieniądze a ja podzielę już dawno mi przestała odpowiadać.Tak czyni
                    > Owsiak Ochojska i wielu innych.Oczywiście robiąc przy okazji własną karierę.

Nie martw się. Takich co dali się nabrać jest jakieś 39 milionów, więc jesteś w dobrym towarzystwie. Z tego jakieś 10% nadal uważa, że NIKT ich nie nabrał, a nawet jeżeli - to w słusznej sprawie, a więc wszystko w porządku. W przypadku pana O. sprawa jest co najmniej wątpliwej czystości, a jego zachowanie dowiodzi, iż STOJĄ ZA NIM POTĘŻNE SIŁY I GOŚĆ NIE MUSI SIĘ NICZEGHO OBAWIAĆ. Za Rywinem też stały potężne siły, a kiedy przyszło co do czego, został sam. I pan O. zdaje się też stoi nad przepaścią - stąd te paniczne ruchy i szukanie za wszelką cenę poparcia nawet najgorszych nizinach społecznych. Bo czas mocodawców jest już policzony (na najbliższe 4 lata, potem wrócą), więc trzeba jakoś przetrwać.

JEDNEGO NIGDY NIE ZROZUMIEM; JAKIM CUDEM ON NABRAŁ KILKADZIESIĄT TYSIĘCY DZIENNIKAZRY - ludzi przecież wykształconych, inteligentnych, chętnych do tropienia afer. JAKIM CUDEM? Ile są tak naprawdę warte polskie media i "prawda" w nich publikowana?

To są oczywiście "niczym nie poparte domysły" które nie mają być atakiem na określone ospby, lecz które sygnalizują jedynie problem rzetelności mediów, które "nie zawsze" trafnie lokują swoje sympatie, antypatie i patronaty medialne. Moim zdaniem czas zacząć się wstydzić proszę szanownych Redakcji...
            • Gość: bucholz Brawo Owsiak! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.05, 10:21
              Forma protestu jest skuteczna, gdy jest drastyczna. Gdyby napisał grzecznie
              skargę pisemną, nikt by tego protestu nie zauważył.
              Przyznanie wiktorka Solorzowi to jawne przegięcie. Za co pytam się?
              Za te pełne przemocy, brutalne filmy? Za głupie quizy i reality? Za pornosy po
              godz 23.00? za głupie reklamy w maksymalnych dawkach? A może za kontakty z
              Lwem?
              Na 10 filmów prezentowanych w polsacie - siedem to gloryfikacja przemocy,a
              dwa - głupoty. Tak wygląda misja wychowania młodzieży.
              Mówił poeta: - Miałeś chamie złoty róg.
              • felix.lynx Re: Brawo Owsiak! 30.04.05, 18:30
                Gość portalu: bucholz napisał(a):

> Forma protestu jest skuteczna, gdy jest drastyczna. Gdyby napisał grzecznie
                > skargę pisemną, nikt by tego protestu nie zauważył.
                > Przyznanie wiktorka Solorzowi to jawne przegięcie. Za co pytam się?
                > Za te pełne przemocy, brutalne filmy? Za głupie quizy i reality? Za pornosy po
                > godz 23.00? za głupie reklamy w maksymalnych dawkach? A może za kontakty z
                > Lwem?
                > Na 10 filmów prezentowanych w polsacie - siedem to gloryfikacja przemocy,a
                > dwa - głupoty. Tak wygląda misja wychowania młodzieży.
                > Mówił poeta: - Miałeś chamie złoty róg.

A jak wyglada sprawa programów - ogłupiaczy w tzw. publicznej telewizji? Na ich emisję przeznaczone jest (dane z 3 ostatnuch dni) dokładnie 78% czasu antenowego. Polsat robi to za co mu płacą reklamodawcy. Gdyby nie emitował półpornoli i filmów tzw. akcji, gdzie jedyna akcją jest okładanie się po pyskach, nie miałby reklamodawców i musiałby zwinąć interes. Ale dlaczego Publiczna, która ma spore pieniądze z abonamentu i trochę mniejsze powiedzmy - z niewiadomych źródeł, za pieniądze PODATNIKA ogłupia ludzi, choćby całodzienną transmisją HUCPY o nazwaie WOŚP - dalibóg nie wiem.

Owsiak, gdyby miał honor, przede wszystkim powinien występować przeciwko telewizji z nazwy publicznej, któr dziennie MARNOTRAWI tyle, ile on zbiera na swoją fundację przez ROK. A co to jest honor? - ktoś zapyta.
                • Gość: bucholz Brawo Owsiak! cd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.05.05, 10:18
                  Na wstępie powiem, że nie jestem fanem Owsiaka ani WOSP. Jednak na tym rynku
                  sztampowych, medialnych postaci jawi się jako osoba całkiem oryginalna, mająca
                  swój styl, potrafiąca wyrazić swoje zdanie, nawet jeśli się
                  to nie wszystkim podoba. Potrafił się przeciwstawić nawet wszechmocnym czarnym,
                  którzy byli zazdrośni o rząd dusz nad młodzieżą.
                  Jego działalność jest stricte społeczna, bo zarobkowo trudni się
                  witrażownictwem. Rzadki ptak, nie ma rąk umaczanych w mamonie, jest inny. A
                  więc ....zabić drozda - postanowił pan lynx.
                  Zaatakował Owsiaka, stosując metodę dziennikarską znaną z minionej epoki.
                  Nawtykał mu co się dało (dresiarz, łachudra, megaloman...), nie podając
                  prawdziwej przyczyny protestu. Nie podał, że przyczyną protestu Owsiaka było
                  uhonorowanie Solorza wiktorem choć nie jest on twórcą telewizyjnym, nie podał
                  też ,że Owsiak zwrócił wszystkie wcześniej otrzymane figurki. Dla przypomnienia
                  notatka z GW serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,2676641.html
                  Wracając do świetlanej postaci pana Solorza.
                  Stworzona przez niego firma to imperium szmiry i komercji, TVP jawi się na tym
                  tle jak gwiazdka poranna.
                  Niewątpliwie pan Solorz jest przebojowym biznesmenem,
                  powinien więc dostać nagrodę Biznesmen Roku w kategorii „wolnoamerykanka”.
                  Dlaczego w tej kategorii?
                  Bo, jako prezes Elektrimu zręcznie rozdziela kopniaki swym przeciwnikom w
                  walce Elektrim kontra Deutche Telekom, Vivendi etc, nie szczędzi też ciosów
                  poniżej pasa.
                  • Gość: felix.l - bez logo Re: Brawo Owsiak! cd IP: *.itpp.pl 01.05.05, 16:45
                    To nie jest dyskusja o niegodziwiościach Pana Solorza, tylko o "nietuzinkowym" zachowaniu, charakterystycznym dla hipokryty, którego atorem jest pan Owsiak. I TYLKO na posty dotyczące tego tematu będę odpowiadał Na pomówienia - w żadnym wypadku.

Tak na marginesie - radzę czytać uważniej, bo można wyjść na kogoś, kto przekłamując szuka okazji do zaatakowania. Przekłamań w twoim ostatnim poscie jest sporo, zwlaszcza dotyczących moich wceśniejszych wypowiedzi - a w taką grę nie mam zamiaru się bawić. Z NIKIM !!!
                    • tangens2 Re: Brawo Owsiak! cd 06.05.05, 01:03
                      Słusznie Owsiak zaprotestował przeciwko nagradzaniu /właściciela/ Polsatu,
                      takiego telewizyjnego odpowiednika Faktu i Superexpresu. Nie wiem dlaczego
                      Solorz cieszy się tak wielkim szacunkiem na tym forum, chyba że w charakterze
                      potencjalnego pracodawcy.
                      Nikt by chyba nie cxhciał nagradzać właścicieli Faktu i Superexpresu za ich
                      społeczną misję.
                      • felix.lynx Chamstwo w roli protestu? 06.05.05, 11:35
                        tangens2 napisał:

> Słusznie Owsiak zaprotestował przeciwko nagradzaniu /właściciela/ Polsatu,
                        > takiego telewizyjnego odpowiednika Faktu i Superexpresu. Nie wiem dlaczego
                        > Solorz cieszy się tak wielkim szacunkiem na tym forum, chyba że w charakterze
                        > potencjalnego pracodawcy.
                        > Nikt by chyba nie cxhciał nagradzać właścicieli Faktu i Superexpresu za ich
                        > społeczną misję.

Zachowanie pana O. nazywasz protestem? Dla mnie był to fajerwer braku kultury i nic poza tym. Najpierw - pojawienie się w stroju co najmniej nieodpowiednim na uroczystej gali, potem - zwrócenie "złomu" który kilka loate temu tak ochoczo przyjmował. W zasadzie wypada się cieszyć, że nikomu nie dał po twarzy tym "złomem" oczywiście w ramach "słusznego protestu".

Otóż to co pan O. zrobił, było tak samo podłe jak zniszczenie przez niego towaru należacego do kupca, który ośmielił się owym towarem LEGALNIE, na podstwie urzędowych zezwoleń, handlować

Ale JAK OKREŚLIC milczenie mediów w tej sprawie? Naprawdę dziennikarze boją się pana Owsiaka? Przecież po wywaleniu lewicy z sejmu on bedzie NIKIM !!! Można już pisać o nim i jego zachowaniach PRAWDĘ. Na pisanie PRAWDY o celach jego fundacji jeszcze trzeba trochę poczekać (za mało dowodów), ale też przyjdzie na to czas.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka