Dodaj do ulubionych

Droga pani domu

• Gość: maria wychowanie dziecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 21:12
      A moż pomysleć aby kobiecie wychowującej dziecko zaliczyć czas urlopu
      wychowawczego do lat pracy. Przecież to się PAŃSTWU opłaca!!! nie chodzi się na
      zwolnienia, nie korzysta się tak często z lekarzy nie mówiąc już o tym iż się
      te dzieci WYCHOWUJE, a nie przechowuje jak to bywa gdy opikunką jest starsza
      babcia czy inna opiekunka. Może warto o tym pomysleć. Moż to nawet to jest
      pomysł na program wyborczy!!!!
    • Gość: Stefan Re: Droga pani domu IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 24.06.05, 21:14
      Ja jestem facetem ale cos powiedziec musze - sam se pierz skarpetki i wtedy zobaczymy, czy wsadzisz miedzy bajki opracowanie wg ktorego robisz ponad sily i musisz dostac socjala...
    • jajko69 a ja jestem feministka i... 24.06.05, 22:06
      Jestem feministka i nie podoba mi sie pomysl wynagradzania kobiet, ktore
      zajmuja sie "prowadzeniem domu". Z kilku powodow.
      1. Moj zwiazek z mezczyzna jest partnerski, oboje zajmujemy sie domem w tym
      samym stopniu i jest to dla nas naturalne. Je NIGDY nie zwiazalabym sie z
      facetem, ktory oczekiwalby, ze bede zajmowac sie calym domem. Jesli jakas pani
      przystala na zwiazek z takim facetem, to jest to jej wybor zyciowy i ja nie
      chce ponosic konsekwencji cudzych wyborow.
      2. Feministki daza do rzeczywistego rownouprawnienia kobiet, do tego, zeby
      otrzymywaly taka sama place za prace na tym samym stanowisku, do tego, by
      kobiety byly obecne w polityce, by decydowaly sie na prace zawodowa i byly
      dzieki temu niezalezne. Feministki daza do partnerstwa miedzy kobietami i
      mezczyznami. W zwiazku z powyzszym premiowanie kobiet siedzacych w domu wydaje
      mi sie sprzeczne i nielogiczne.
      3. Wynagrodzenie dla pan siedzacych w domu mialoby zrodlo w budzecie, w
      podatkach. Ja pracuje zawodowo, lubie to i po urodzeniu dziecka (w przyszlosci)
      zamierzam szybko wrocic do pracy. Jako liberal sprzeciwiam sie polityce
      socjalnej panstwa i tzw. redystrybucji dochodow, wobec tego nie akceptuje tego,
      ze ja z moich podatkow mam utrzymywac pania, ktora nie pracuje z wyboru, choc
      jest zdrowa psychicznie i fizycznie i w wieku produkcyjnym.
      Ale ZGADZAM SIE z tym, ze nalezy oplacac kobiety, ktore nie pracuja tylko z
      powodu krotkiego urlopu macierzynskiego. A to dlatego, ze mamy teraz duzy niz
      demograficzny, kobiety boja sie rodzic dzieci z powodu trudnosci finansowych w
      rodzinie, boja sie brac urlopy z powodu grozby zwolnienia, wiec nalezy zrobic
      wszystko, by liczba urodzen nie zmniejszala sie (wiadomo, jaki to ma skutek dla
      panstwa). Ale place dla kobiet na urlopie nalezy odgornie ustalic, a nie
      mierzyc iloscia umytych talerzy, bo to troche smieszne jest - kobiety aktywne
      zawodowo tez sprzataja w domu.
      • Gość: kogut_domowy Re: a ja jestem feministka i... jestem nielogiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 11:39
        Zacznijmy polemikę od końca Twojej wypowiedzi.
        >>Ale ZGADZAM SIE z tym, ze nalezy oplacac kobiety, ktore nie pracuja tylko z
        powodu krotkiego urlopu macierzynskiego. A to dlatego, ze mamy teraz duzy niz
        demograficzny, kobiety boja sie rodzic dzieci z powodu trudnosci finansowych w
        rodzinie, boja sie brac urlopy z powodu grozby zwolnienia, wiec nalezy zrobic
        wszystko, by liczba urodzen nie zmniejszala sie (wiadomo, jaki to ma skutek dla
        panstwa).<<
        Twierdzenie, że kobiety powinny rodzić dzieci, dla państwa, dla gospodarki
        (należy zahamować niż demograficzny) jest jakimś absurdalnym nieporozumieniem;
        wręcz zalatuje jakąś odmianą socjalizmu-narodowyego. Człowiek: dziecko, kobieta,
        mężczyzna są wartością samą w sobie.
        >>2. Feministki daza do rzeczywistego rownouprawnienia kobiet, do tego, zeby
        otrzymywaly taka sama place za prace na tym samym stanowisku, do tego, by
        kobiety byly obecne w polityce, by decydowaly sie na prace zawodowa i byly
        dzieki temu niezalezne. Feministki daza do partnerstwa miedzy kobietami i
        mezczyznami.<<
        Zgadzam się z Tobą, że niezależność finansowa przekłada się na wolność osobistą.
        Stąd wniosek: kobieta, która za wychowywanie dziecka otrzyma finansowe
        wynagrodzenie będzie miała większe szanse na ułożenie sobie partnerskiego
        układu, będzie miała więcej do powiedzenia na forum publicznym, będzie bardziej
        wolna, niż ta, którą niedostatek zamyka w czterech ścianach.
        >>[...] premiowanie kobiet siedzacych w domu wydaje
        mi sie sprzeczne i nielogiczne. [...] Jako liberal sprzeciwiam sie polityce
        socjalnej panstwa i tzw. redystrybucji dochodow, wobec tego nie akceptuje tego,
        ze ja z moich podatkow mam utrzymywac pania, ktora nie pracuje z wyboru, choc
        jest zdrowa psychicznie i fizycznie i w wieku produkcyjnym. <<
        Bez sensu jest prowadzenie dyskusji z ‘feministką-liberałem’, która o matce
        pisze: >>kobieta SIEDZACA w domu<<. Osoba, która wychowuje dzieci nie jest
        nierobem jak ‘facet spod budki z piwem’.
    • Gość: curious Co za bzdet IP: *.zax.pl 24.06.05, 22:15
      Trzy czwarte tych rzeczy wymienionych w spisie to nie praca tylko hobby.
      Chciala miec bachora to niech teraz przy nim zapieprza. Ciekawe czy niedlugo
      wyceni sie prace dzialkowcow - skopanie grzadki - 40 zl, posadzenie rzodkiewki -
      10.
      Kobiety chca miec dzieci, taka juz ich natura. Instynkt. Dla nich zajmowanie
      sie dzieckiem to przyjemnosc. A ze czasem sie przy tym zmecza... Coz ja np.
      lubie pojezdzic na rowerze. To dosc meczace. Hej gazeciarze - moze wycenicie
      ile to kosztuje?
      • sasiadka1 bankowość internetowa+zmywarka 24.06.05, 22:55
        Bankowość internetowa + zmywarka zaoszczędziłaby Pani mnóstwo pracy i czasu.
        Taki pomysł. A intencją moją nie jest kpić z artykułulu, bo uważam, ze bycie
        panią domu to cięzka i mało doceniana praca (z obserwacji mojej mamy niegdys).

• Gość: gustek Re: Co za bzdet IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 23:14
        nie przesadzaj!!! Nie nazywaj dziecka bachorem.. OK??? Jedna sprawa to takie
        opracowania i reakcje kobiet i mężczyzn... Ale nazywanie dziecka bachorem to co
        najmniej nie fair. Co Ci dziecko zawiniło???? Tak źle byłeś w dzieciństwie
        traktowany........jeśli tak , to współczuje. Ale na przyszłość nazywaj dzieci
        dziećmi. OK???
      • jajko69 Re: Co za bzdet, faktycznie 24.06.05, 23:33
        chyba jestes niepowazny! dziecko ma tez ojca, i skoro ojciec chcial miec
        bachora, to niech sie nim zajmuje, niech sam bierze urlop lub siedzi w domu
        cale zycie, niech sprzata i pierze pieluchy - skoro uwazasz, ze takie zajecia
        moga byc czyims hobby.
        i nie kazda kobieta chce miec dziecko.
      • haganna Re: Co za bzdet 25.06.05, 00:47
        Curious, masz osobliwe podejście do kobiet, tego, co sprawia im przyjemność.
        Czy twoja mama wie o twoich poglądach?
        Ścierką przez łepetynę pewnie cię nie raz zdzieliła... ;)
      • Gość: zołza Re: Co za bzdet IP: *.zax.pl / *.zax.pl 28.06.05, 23:24
        Się wpociłeś tylko jaki w wtwoim tekscie sens i logika??
        Słowo bachor !- rewelka wspólczuje Twoim dzieciom, ale sądzę, że ich nie masz.

Rozbawił mnie tekst, zę kobiety czasem się zmęczą przy zajmowaniu się dzieckiem
        - jaja jakieś??? kosmos!!!
        Człowieku śpij sobie przez 6-7 miesięcy po 4 godz, albo po 7 tylko z przerwami
        co 2, pobiegaj sobie za dzieciaczkiem, itp.
        Czasami sie pada na szczęke i ma dość wiadomo, ze parząc na swoje dziecko zaraz
        sie zapomina, ale dom, wychowywanie dziecka to ciężka praca.
        ONA NIE MA SWOJEJ CENY - Bo ceną jest całokształt
    • Gość: fis Re: Droga pani domu IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 24.06.05, 22:49
      Bardziej wiarygodne jest raczej to drugie wyliczenie, ale dobrze byłoby to
      utajnić - jeżeli ZUS i US się o tym dowie, że ktoś świadczy pracę - wtedy mogą
      pojawic się nowe obciążenia podatkowe.
    • Gość: diament Droga.... pani domu IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 23:00
      Może się czepiam, ale czegoś tu brak.......... Pomiędzy 20.45 a 6.30 jakaś
      straszna "wyrwa" powstała. A jakby nie było większość tych godzin to godziny
      nocne /płacone ekstra/ . Mam dzieci i nie wierzę aby przy dziecku nie trzeba
      było w nocy /przynajmniej czasem/ coś zrobić...... Aż strach pomyśleć ile by to
      kosztowało......... I jeszcze jedno , żal mi tego faceta. Nie daj Boże żeby
      zachciało się facetowi odrobinę seksu / a z grą wstępną rozwiniętą to już
      masakra/ . Obawiam się , że najlepsze Call Girl w mieście to byłaby stawka
      promocyjna.................
    • Gość: sun Re: Droga pani domu IP: *.range86-130.btcentralplus.com 24.06.05, 23:11
      Wedlug mnie to nieistotne kto sie zajmuje dzieckiem i domem, zona czy maz,
      praca jest ciezka, mimo ze uslyszec mozna wiele komentarzy krytycznych,
      niestety w Polsce niedocenia sie tego i nadal uwaza za nierobstwo. I nie chodzi
      tu o przeliczanie na zlotowki (fakt, ze pracujac na zachodzie jako niania mozna
      sie super dorobic), ale troche szacunku dla tych tzw. "kur domowych".
    • Gość: xyz to wyliczanie jest po prostu C H O R E!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.06.05, 23:15
    • Gość: TR ????????????????????? IP: *.cable.mindspring.com 24.06.05, 23:23
      z wyliczen wynika ze w polsce zarabia się 14 zl "9.00 - 9.30 ubieranie, mycie
      Jasia, śniadanie 7 zł" lub 21 zl "16.00 - 17.00 powrót do domu, mycie i
      zabawa z Jasiem 21 zł" na godzine!!!!!!!!!!!!!!!!! niestety takie stawki mozna
      wlozyc miedzy bajki, rownie dobrze mogli byscie napisac ze praca ta jest warta
      1000 zl lub 10000zl za godzine. Czy zastanawialiscie sie jaki odsetek
      pracujacych tyle zarabia? wystarczy prosta matematyka 14x40 (ustawowy tydzien
      pracy) daje 560 zl tygodniowo ok to srednia pensja, ale 21 zl na godzine to juz
      przesada....
    • bartekz1 Re: Droga pani domu 24.06.05, 23:43
      O ile wiem moja praca jest warta tyle, ile ktoś gotów jest mi za nią zapłacić.
      Stawki GUSu są wzięte z sufitu. Jeżeli nauczyciel w szkole podstawowej dostaje
      za godzinę lekcyjną ok. 10 zł netto, to kto zapłaci za czytanie i rozmowę z
      dzieckiem 20 zł za godzinę? Gdybym ja miał tyle płacić, musiała by to być
      rzeczywiście specjalistka światowej klasy, z wyszktałceniem kierunkowym, długą
      praktyką, udokumentowanymi sukcesami itd.
      Poza tym jeżeli tak za wszystko mamy płacić, to rozumiem, że ponosimy również
      takie same koszta utrzymania mieszkania itd. Wiec jeżeli ja np. zarabiam więcej
      niż partnerka, to oddaję do wspólnej kasy określoną, taką samą dla nas obojga
      sumę a resztę zachowuję dla siebie. Każde z nas jada co innego, ja mam samochód
      a ona nie (chyba że ją na to stać) itd. To paranoja!!!
    • Gość: Marek Re: Droga pani domu IP: *.technika.net.pl 24.06.05, 23:56
      Może niezupełnie na darmo te obliczenia - można przecież na tak wypracowaną
      wartość nałożyć podatek VAT
    • Gość: Revolt Re: Droga pani domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 23:59
      Niestety jedze , chcecie dzieciaki to musicie je chowac. Dla faceta dzieci to
      zbedny balast.
      • haganna Re: Droga pani domu 25.06.05, 00:51
        A kto powiedział, że muszą chować? Rozumiem, że ty dla swoich rodziców byłeś i
        jesteś zbędnym balastem. Szczerze Ci z tego powodu współczuję.
    • Gość: mariasas Re: Droga pani domu IP: *.dc.dc.cox.net 25.06.05, 00:06
      Kobietom, ktore wykonuja te same czynnosci co Pani Dorota (oprocz dosypiania po
      6-tej) przed pojsciem do pracy i po przyjsciu do domu, tez nalezaloby cos
      doliczyc do emerytury - tak jak za prace u drugiego pracodawcy.
    • ben.wa Re: Droga pani domu 25.06.05, 01:28
      Wyliczenie jest niepelne.
      Pomiedzy godzina 20:45 a 6.:30 w koncu kobieta wykonuje takze czynnosci objete
      cennikiem. Zalozmy, ze malzonkowie maja stosunki plciowe srednio 3 razy w
      tygodniu. Gdyby maz musial isc do agencji towarzyskiej powinien zaplacic
      przynajmniej 100 zlotych za kazdy raz. Dodajmy jakis masaz plus coraz bardziej
      popularny seks oralny w 2 z pozostalych dni tygodnia po 60 zlotych za kazdy
      raz. Wychodzi 420 zlotych tygodniowo czyli srednio 60 zlotych dziennie.
      Dodatkowo 1800 zlotych miesiecznie.
      W sumie kobieta pozostajaca w domu zajmujaca sie dzieckiem (w dzien) i mezem (w
      nocy) wykonuje prace warta mniej wiecej 5400 zlotych miesiecznie netto, czyli
      okolo 6480 zlotych brutto.
      Zgardza sie, jest zatrudnionym na caly etat menadzerem domowym z pensja
      mieszczaca sie w sredniej ogolnopolskiej.
      Co bylo do udowodnienia .
    • Gość: Grzes A za kazdy stosunek po taryfie spod latarni... IP: *.dyn.optonline.net 25.06.05, 03:02
      Zenujace wyliczenie.
      Moze jeszcze podliczyc za kazdy stosunek malzenski po taryfie profesjonalnej
      prostytutki?
      A moze w druga strone:
      -watrosc wysluchiwania bredni zony przez meza po taryfie profesjonalnego
      psychologa
      -koszt mieszkania w jego mieszkaniu po taryfie wynajmu
      itp.
    • Gość: JJ Absurd na absurdzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 03:19
      Żądanie, aby państwo (czyli my) płaciło komukolwiek za to, że pracuje na rzecz
      swojej rodziny, jest absurdalne. To, że żona gotuje mężowi obiad, w żaden sposób
      nie przysparza dobra ogółowi, więc nie ma powodu, dla którego ten ogół miałby
      się poczuwać do wdzięczności wobec tejże żony. Na tym, że żona (czy mąż) pracuje
      w domu korzysta tylko jej/jego małżonek/ka i ewentualne dzieci. Dlatego oni też
      powinni zrekompensować jej te wysiłki. Państwu nic do tego. Mąż mógłby np.
      płacić żonie za jej prace... zapewniać wyżywienie, dach nad głową, ciuszki,
      czasem jakieś wakacje...

Zaraz, zaraz, jeśli żona nie ma dochodu, to mąż właśnie tak robi! Oddając część
      pensji płaci przecież i za utrzymanie żony, i za jej osobiste wydatki. Jak to
      się odbywa, pozostaje do ustalenia wyłącznie między nimi.

I jeszcze dwa argumenty, które obnażają bezsens takiego rozumowania:

Jeśli płacimy żonie za prace domowe, to musimy płacić również mężowi. Czyli
      jeśli oboje zrezygnują z pracy i zajmą się domem, to będą na utrzymaniu państwa.
      Dla nich to może byłoby i wygodne, dla państwa niekoniecznie.

Jeśli mąż zakupił dom, samochód itp. sprzęty, a żona wystawia mu rachunek za
      prace domowe, to on spokojnie może policzyć jej za mieszkanie (jak za hotel -
      powiedzmy 150 zł za noc), za każdą jazdę samochodem (jak za taksówkę - powiedzmy
      15 zł od kursu), itp. Po podliczeniu może się okazać, że żona musi mu jeszcze
      sporo dopłacić. A ponieważ nie ma własnego dochodu, to weźmie od męża :)

A na marginesie: czasem nawet niektórzy lewicowcy wydają mi się sympatyczni...
      ale wystarczy kilka takich pomysłów, aby sympatia rozwiała się dość szybko.
    • Gość: carlos Ile normalnych facetów chce dziecka ? Najczęściej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 07:14
      to presja kobiet wymusza, zaplanowanie potomka. A później płaczą, że im nie
      pomagamy w zajmowaniu się bachorem, domem itp itd. Mamy zapewnić utrzymanie
      domu, a później jeszcze się nim zajmować ? Jak sobie pozwolimy to narzucić, to
      koniec z naszą cywilizacją ;)
      • Gość: inaa Re: Ile normalnych facetów chce dziecka ? Najczęś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 13:34
        Wbrew pozorom jest grupa panów, którzy wręcz marzą o posiadaniu potomka i nie
        widzą niczego złego w pomaganiu w wychowaniu. A z ,,presją kobiet" to pan
        przesadza...
      • Gość: Iga Re: Ile normalnych facetów chce dziecka ? Najczęś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 14:50
        Co ty pleciesz. Najpierw wy faceci zawracacie w głowie kobiecie, trujecie jej o
        miłości itp. a jak urodzi się wam dziecko, to macie ją daleko w ... a dziecko
        nazywacie bachorem. Niestety my kobiety nie mamy wystarczającej siły na to,
        żeby was w tym momencie kopnąć w d... , bo zazwyczaj zależy nam na tym, żeby
        dziecko wychowywało się w pełnej rodzinie. Na szczęście wasz męski rodzaj ma
        błąd genetyczny i wasz gatunek w niedługiej przyszłości wymrze (poczytaj sobie
        w opracowaniach naukowych), i wtedy wreszcie skończą się wspomniane problemy.
    • mamapa Re: Droga pani domu 25.06.05, 07:38
      no to carlos rozmnażaj się sam, gratuluję poziomu inteligencji
    • Gość: erene a bezrobocie? IP: *.crowley.pl 25.06.05, 07:57
      Pomysł brytyjski nie jest tak głupi jak się forumowiczom wydaje!
      Każda kobieta zostająca w domu to jedno więcej miejsce pracy. Gdyby miały
      szanse na nieco większą emeryturę męża lub po najdłuższym życiu małżonka "po
      mężu"- ZNACZNIE WIĘCEJ KOBIET zrezygnowałoby z pracy poza domem. W kraju z
      wielomilonowym bezrobociemjak nasz, opcja raczej nie do pogardzenia
    • Gość: XYZ Re: Droga pani domu IP: *.pomorzany.v.pl 25.06.05, 08:23
      Brakuje mi w tych kalkulacjach najważniejszego - stawki za seks. Do kitu z
      takim małżeństwem, w którym najprostrze czynności przelicza się na pieniądze.
    • Gość: Jurek Pani Jola jest warta tysiackrotnie wiecej mimo ze IP: *.hsd1.ma.comcast.net 25.06.05, 08:35
      pozno wstaje
    • Gość: gosciu Re: Droga pani domu IP: *.vnet.pl / *.vnet.pl 25.06.05, 08:40
      140 dziennie !!! to 4200 miesięcznie połowa mojej pensji nigdy bym żonie tyle
      nie dał !!!
      • lurien Re: Droga pani domu 25.06.05, 09:32
        co za socjalistyczny bełkot, mam 5-cio miesięczne dziecko, studiuje, zajmuje się domem, i o dziwo mam czas na swoje zainetersowania, kwestia organizacji i udanego/dobranego małżeństwa
    • Gość: Szymon DEMAGOGIA IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.05, 09:22
      Z całym szacunkiem dla Matek i Pań domu, to jednak jest demagogia.
      Jestem zdania, że tę pracę należy doceniać, (jak każdy ludzki wysiłek w dobrej
      wierze), a nie uważać za nieróbstwo, ale trzeba też zważyć, że owe Matki i Panie
      domu zajmują się SWOIMI dziećmi i SWOIMI gospodarstwami domowymi, a nie pracują
      za darmo jako niewolnice.
      W tej sytuacji mówienie o 3,600 to szaleństwo, wziąwszy pod uwagę, jak ludzie
      zap... i wypruwają żyły, żeby zdobyć kasę na życie rodziny.
      Pozdrawiam Matki i Ojców!
      • lurien Re: DEMAGOGIA 25.06.05, 09:33
        dokładnie tam
    • melba24 www.kasakobiet.ngo.pl 25.06.05, 09:24
      polecam strone

www.kasakobiet.ngo.pl

od 2001 roku grupka osób uparcie próbowała mówić o tej kwestii - w końcu temat
      przebił sie porządnie do publicznej przestrzeni. Jeszcze pare lat i beda w końcu
      i emerytury a moze i świadczenie dla domowych kobiet - jak je nazywa Maghdalena
      Środa.

Nic nie stoi tez na przeszkodzie zeby policzyc jaka jest wartosc sredniej pracy
      domowej ojców. Ale sa duze niemieckie badania z końca lat 90, które pokazuja że
      żeby nie wiem co i tak 75% pracy domowej wykonuja kobiety - tak jest świat
      "zrobiony". Niestety, nie mam linka do strony z tymi badaniami. Moze ktos ma?
      Pozdrawiam
      • lurien Re: www.kasakobiet.ngo.pl 25.06.05, 09:36
        a skąd weźmiesz pieniadze na świadze ne dla "domowych kobiet" przeciez nie z kosmosu a z budźetu, a wiec z podatków, a więc chcesz jeszce bardzie obciążyc zarobki? i stworzyć następną kolejną możliwość do wyciągania pieniedzy ( tak jak renty, zasiłki dla samotnych matek), bo wele osób zacznie kombinowac na dwie strony, bo przeciez jak dają to trzeba brać
    • Gość: TFil Re: Droga pani domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 09:37
      Męczą mnie już te lewicowe brednie Jarugi Nowackiej - można owszem wliczyć ten
      ważny okres wychowania dziecka w okres składkowy w ZUS, tylko kto zapłaci
      składki?
      • Gość: anula Re: Droga pani domu IP: *.chello.pl 26.06.05, 17:34
        Skoro można płacić z budżetu państwa składki dla księży, to dlaczego nie dla
        gospodyń domowych??? Przynajmniej z ich pracy jest jakaś korzyść, a z kościoła
        żadna (no chyba że dla wierzących, ale mogą sobie sami utrzymywać "duszpasterzy")

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka