alkud 24.10.05, 23:20 Gratulacje! Aczkolwiek Johnny 11 - jak mawiają internauci - Siusiaków to jednak niewypał... --- najgorszy blog świat animowanehistoryjki.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ObserwatorBiznesow Re: Effie 2005 - Grand Prix dla Heyah IP: *.net.novis.pt 25.10.05, 01:31 Nie jestem pewien ktore to firmy dotyczy oraz nie chce krytykowac tworcow Heyah ale wcale to (pomysl wprowadzenia nowej marki) nie bylo niczym oryginalnym. Takie samo rozwiazanie zostalo wprowadzone za oceanem. Wydaje mi sie ze Verizon podpisal kontrakt z firma zewnetrzna ktora w ogole nie zajmowalas sie telefonia komorkowa. Wypromowano nastepnie marke dla grupy klientow z przedzialu 15 - 22 lata. Czyli to samo co w Polsce. Oczywiscie sama lapka bardzo mi sie podobala lecz koncepcja samego biznesu jest niestety plagiatem juz sprawdzonych rozwiazan. Szkoda ze nie potrafimy byc tak innowacyjni jak w innych krajach :( Zmieniajac troche temat: pewnie za dwa lata TESCO zostanie okrzykniete najlepszym pomyslodawca a firma z nia wspolpracujaca dostanie 'Medal' za kampanie sprzedazy dobr szybkozbywalnych przez Internet :) (Oczywiscie w UK to juz jest) Jedno co musze przyznac ze Procter zawsze trzymal z dobrymi agencjami marketingowymi ale to znow koncepcja biznesu narzucona z US. Kurcze; kiedy powstanie znow cos na prawde polskiego jak Reserved. Jedyna firma co odniosla znaczacy sukces w stosunku do konkurentow. Chodz z drugiej strony nawet wlasciciel LPP pobieral lekcje u bylego CEO firmy GAP :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogi Re: Effie 2005 - Grand Prix dla Heyah IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 25.10.05, 03:23 Nie ma podane w artykule, ale to chyba nagrody za ubiegły rok (choć nazwane 2005). A co z reklamówkami Plusa? Podobno wszyscy je lubią. Czy też są nagradzane? Słyszałem, że osiągnęły niezłą efektywność, więc jeśli to było rozdanie nagród za 2004, to może za rok zgarną pulę. Z tego co pamiętam najwięcej rynku miała Era, dalej Idea/Orange, a na końcu Plus, ale ta kampania z udziałem Mumio mogła coś tu zmienić. Tym bardziej, że we władzach Ery trwa konflikt, co moim zdaniem nie służy dobrze budowaniu marki. A zakupy w marketach przez internet to żadna nowość. Choćby www.leclerc.com.pl/ działają już bardzo długo (dobrych parę lat), więc obserwuj baczniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
atomm Re: Effie 2005 - Grand Prix dla Heyah 25.10.05, 08:38 Problem w tym ze ogladajac reklamowki Plusa wiekszosc osob skupialo sie bardziej na kabarecie niz na tym co jest reklamowane... Wiele osob przez jakis czas nawet nie wiedziala ze to reklama Plusa, a znala reklame z Mumio... Odpowiedz Link Zgłoś
mock Re: Effie 2005 - Grand Prix dla Heyah 25.10.05, 09:10 Mimo wszystko uważam, że "nie jedźcie nad morze" było troszkę bez sensu i co najmniej za wcześnie (za mało ludzi wiedziało co to w ogóle heyah). Poza tym analizując skuteczności reklam sieci komórkowych trzeba wziąć pod uwagę, że grupa docelowa powiedzmy 15-35 sama wciąż analizuje ceny połączeń, sama znajduje w sieci najkorzystniejsze oferty i przekłada karty sim w aparacie w zależności od tego do kogo chce zadzwonić. To klient, który umie liczyć, znajduje haczyki w ofertach i bardzo nie lubi być oszukiwany. Tak naprawde więc dobra oferta sieci komórkowych zawsze się sprzeda, bez względu na kampanię. No ale dzięki temu mamy takie perełki jak Mumio czy, powiedzmy Johnny, nie wspominając o świetnych swego czasu, ale identycznych w klimacie spotach Ery i Plusa ze Smolikiem i INXS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfabeton Tia, jest różnica między 80 gr, a 1,22 zł za min. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.10.05, 09:43 Mam dokładnie takie samo zdanie. Kiedy Heyah wchodził na rynek, to minuta kosztowała ca. 1,2 zł, a termin 'naliczanie sekundowe' dopiero się urodził. Gdyby nagle pojawiła się możliwość płacenia 24 gr brutto za min. i 3 gr za SMS (do wszystkich bez wyjątku) oraz jakaś nowość, np. ładowanie 10 zł ważne przez 12 miesięcy (także na wychodzące), to stawiam dukaty przeciwko orzechom, że ta marka byłaby nr 1, inni operatorzy obniżyliby momentalnie ceny, a rynek tepsy skurczyłby się o 70%. No i mam radosną wiadomość dla wszystkich. Coś się dzieje pozytywnego. Chachmęciarze z Ery już do mnie dzwonią, żebym przedłużył umowę na swoje telefony (a do końca poprzedniej mam jeszcze 10 miesięcy). Doświadczenie uczy, że za 3 miesiące będą bardzo korzystne rozwiązania dla klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
krzys23-1986 Re: Tia, jest różnica między 80 gr, a 1,22 zł za 25.10.05, 12:40 Heyah mają głównie ludzie młodzi bo ma fenomenalne ceny połączeń i nie trzeba chodzić i bawić sie w pakiety(Idea).A Johny 11 Palcy to najlepsza reklama Heyah oprócz Bogdana z osiedlowego klubu spartakus:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SUKCESS KAMPANII ? Re: Tia, jest różnica między 80 gr, a 1,22 zł za IP: *.tss.prince.pl / *.stsa.pl 25.10.05, 14:33 Ja tam się dziwie, że dostali nagrodę za "kampanie reklamową" Powód dość dobrej sprzedaży heja jest oczywisty - dali ludziom to samo za mniej, znacznie mniej kasy – sukces heja nie ma więc nic wspólnego z kampanią reklamową Prawdę powiedziawszy zastanawiam się czy wprowadzenie heja można w jakimkolwiek stopniu nazwać sukcesem skoro cały przemyśl (w tym cala era) dzięki temu "sukcesowi" ma znacznie mniejsze marże - za moich młodych lat mówiło się o takim sukcesie "Pyrrusowe zwycięstwo" (trochę zapomniany zwrot). I na koniec taka ciekawostka – w przemyśle tytoniowym takie „sukcesy” odnosi się średnio raz na rok i nikt nie robi z tego takiej afery (najlepszym przykładem jest pewna nowo wprowadzona marka papierosów osiągająca średnioroczny wolumen sprzedaży na poziomie 1,5 miliarda złotych). Śmiem więc twierdzić, że nagrody dla ery nalezą się nie za kampanie wprowadzenia heja , ale za kampanie pracowników działu marketingu polegającą na promowaniu siebie wśród potencjalnych pracodawców za pomocą otrzymywania nagród na różnych konkursach (których zresztą profesjonalizm jest zazwyczaj wyśmiewany) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpilki Re: Tia, jest różnica między 80 gr, a 1,22 zł za IP: 194.246.124.* 25.10.05, 16:52 Ja tam się dziwie, że dostali nagrodę za "kampanie reklamową" > > Powód dość dobrej sprzedaży heja jest oczywisty - dali ludziom to samo za > mniej, znacznie mniej kasy – sukces heja nie ma więc nic wspólnego z kamp > anią > reklamową --->>> jakby sie pojawiła na półce z dnia na dzień to ile osób by o nia zapytało? Bez kampanii reklamowej poprzedzającej wejście? Reklama to nie sprzedawanie produktów ale budowanie świadomości marki w większej mierze. Wybór operatora/oferty jest nadal wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
saczek1 Re: Tia, jest różnica między 80 gr, a 1,22 zł za 25.10.05, 18:29 a czemu Jahny ma tylko u jeddne eki 6 palców a nie u dwóch... tak to by miał 20% od życia. A tak jest niesymetryczny HEHEHEHEHE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaguszka Re: Effie 2005 - Grand Prix dla Heyah IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 14:50 I to ,,niewiedzenie o co chodzi" było właśnie strzałem w dziesiątkę! Spece od reklamy wiedzą że tak rozpoczęta kampania - począwszy od hasła które nie zdradza produktu - jest najlepsza, bo po prostu zapada w pamięć. Od wejścia Heyah na rynek minęło już trochę czasu, a wszyscy pamiętają to ,,nie jedźcie nad morze". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? No właśnie, umiem liczyć IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 25.10.05, 21:52 i dlatego pomimo zmasowanej kampani Heyah nie zdecydowałem się na zmianę. Wolałem zostać przy POP-ie, który w tym samym czasie wprowadzał też jednosekundowe naliczanie, podobne ceny, a co najważniejsze 50 zł ustalało na 3 miesiące limit rozmów wychodzących. W Heyah tylko miesiąc i to zdecydowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejący na nędzę Re: A co to jest "hejah"? IP: HTTP1.* / 193.194.68.* 25.10.05, 20:18 Autorzy GW nawet nie zadali sobie trudu, aby to wyjasnic. Czy chodzi o jakieś kolejne dziadowskie domy towarowe z tonami śmieci, jakich pelno po polskich przybytkach brudu, pijaczków, nędzy brudu i ubostwa, czy moze o jakaś kolejną po PZPR hippiesowska komune? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: Effie 2005 - Grand Prix dla Heyah IP: *.veranet.pl 25.10.05, 18:53 obserwatorze biznesowy! nie zrozumiales artykulu... effie = efektywnosc. oryginalnosc nie ma znaczenia w TYM konkursie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rrrrrrrrrrrrrrrrr Reklamy Heyah fajne ale czy efektywne ???? IP: 212.160.172.* 25.10.05, 13:17 Reklamy Heyah podobają mi się - szczególnie teraz Johhny 11 Palców. Ale czy były efektywne ???? No nie wiem. Z tego co słyszałem Era przed wprowadzeniem Heyah była liderem. Po wprowadzeniu Heyah sprzedaż wzrosła ale głównie kosztem Ery (kanibalizacja). Co to więc za interes zwiększyć sprzedaż jednej marki kosztem drugiej (co wiąże się z dużymi dodatkowymi kosztami wprowadzenia drugiej marki) ???? Trudno powiedzieć o efektywności kampanii Heyah. Moim zdaniem efektywność działń reklamowych trzeba oceniać w dłuższym okresie. Dopiero wtedy zobaczymy czy Heyah to tylko krótkotrwała moda (wtedy cały interes będzie w sumie deficytowy i wprowadzenie tej marki z perspektywy czasu okaże się błędem) czy też uda się wykreować silną markę z lojalnymi klientami. Z mojego doświadczenia takie nagrody o niczym nie świadczą. Dostają je czasami marki których kampanie z punktu widzenia wpływu na sprzedaż są zupełnie nieefektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aja polaczenia era - heja IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.05, 14:54 sprawdzcie czy era sie do heja przyznaje wystarczy zobaczyc czy dzwoniac z ery do ery placisz tyle samo co z ery do heja??))) proste nie? era traktuje heja jak innego operatora a jam 10gr za minute polaczenia do swej sieci i na stacjonarki))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Effie 2005 - Grand Prix dla Heyah IP: *.aster.pl 25.10.05, 17:28 Najskuteczniejsza skarbonka świata. 12 banieczek PLN piechotą nie chodzi, a jak ceny spuścili o 80% wobec cen poprzednich usług, to chyba nie ma się czemu dziwić. Dlatego była taka skuteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Re: Effie 2005 - Grand Prix dla Heyah IP: *.lisek.pl / 80.53.180.* 25.10.05, 21:19 Cóż, zgadzam się co do Johnniego 11 Palców. Nie jest tragiczne, ale też żadna rewelacja. Lepsze były bajki i te pierwsze spoty. Ogólnie dla mnie świetna i intrygująca kampania. Spoty tv bardzo dobre a szczególnie udane było pokazanie Łapy zanim zaistniała Heyah jako dostawca usług telekomunikacyjnych. To oczekiwanie na rozwiązanie tajemnicy było intrygujące. I dzięki Heyah potaniały inne sieci komórkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nerwosol Re: Effie 2005 - Grand Prix dla Heyah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:32 Dzięki Czerwonej Łapie mam duuużo niższe ceny w komórkach, za to Heyah powinna dostac nagrode. Reklamy są rzeczą wtórną, aczkolwiek trzeba przyznać, że są ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finezja Re: Effie 2005 - Grand Prix dla Heyah IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 22:41 Masz rację,duuużo niższe ceny w komórkach innych sieci.Heyah zatrzymała się w miejscu.Herbatka mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Heyah infected IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 23:45 Gdzie można ściągnąć reklamę Heyah Infected? Odpowiedz Link Zgłoś