Gość: Efekt Bycia Re: Polak - nie brzmi dumnie IP: *.abhsia.telus.net 24.03.06, 16:26 czlowiekiem. Byc czlowiekiem, szanowac siebie, rodzina, otoczenie, byc w zgodzie z wlasnym zdrowym sumieniem, co wiecej? Tak wiecej to sa kompleksy powstale z roznych powodow: Choroby charakterologicznej, psychicznej, Zastraszania, obsmiewania, tzw "Bullying". Niedowartosciowania wartosci duchowych, budowanie kompleksow na podstawie braku wartosci materialnych. Czyli brak wolnosci wewnetrznych. Uwazam ze Polacy sa pieknymi ludzmi, szlachetnymi ( oczywiscie poza waskim marginesem) LusiaP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No tak asimo Re: Polak - nie brzmi dumnie IP: *.abhsia.telus.net 24.03.06, 16:28 Nie roznisz sie od tego o czym napisales. Nalezysz do waskiego marginesu ludzi zakompleksionych, z wewnetrzna zloscia czyli sam siebie karzesz. LusiaP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stopa Re: Polak - nie brzmi dumnie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 24.03.06, 16:32 Co ciekawe, wiekszosc znanych mi polonusow nigdy nie zmieniala nazwisk i zawsze podkreslala polskie pochodzenie. Przez lata Polacy w USA ukrywali swoje polskie pochodzenie. Po wyborze papieza wszystko sie zmienilo. Regula jest taka: im mniej wartosciowy i bardziej zakompleksiony czlowiek, tym mniej przyznaje sie do Polski. Moze to i lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik To jakiś dowcip IP: *.aber.ac.uk / *.aber.ac.uk 24.03.06, 16:29 Sporadycznie spotykam Polaków za granicą bluzgających na swój kraj i zwykle są to frustraci którzy i tak sami sobą niewiele przedstawiają. Co do dumy narodowej - kompleks Polski, większość Polaków cierpi z tego powodu że ktoś śmie nie znać historii Polski i jacy to my jesteśmy biedni i pełni poświęcenia dla Europy i całego świata. Duma narodowa się z nas wylewa aż do wyrzygania. I obserwuję tych biednych obcokrajowców którzy muszą wysłuchiwac kolejnych fascynujących opowieści o drugiej wojnie światowej. W Polsce - owszem narzekamy, ale jak tylko wyjedziemy to zaczyna się biadanie i malowanie duszy na biało-czerwono. Statystyki to statystyki, gdyby raczyli zamieścić sposób badań, ilość osób wziętych pod uwagę i czy badania przeprowadzali na Polonii w Chicago czy ze źródeł w Polsce i jeżeli tak to jakich. Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: To jakiś dowcip 24.03.06, 16:42 chyba ci odbilo. Polonia jaka ja znam nawet nie wspomina o starym kraju. Maja tutaj swoje biznesy i nawet nie wiedza co sie w kraju dzieje a tym bardizej nienarzekaja. Mowia ze nie czuja sie do tego upowaznieni. Troch pokory moj drogi. Kiedys nawet probowalem podjac dyskusje na temat Kaczysnkich to dyskusja padla bo oni ich za bardzo nie kojarzyli nie mowiac juz o Rydzyku (mylil sie z JAnkowskim) Wiem ze panuje zwyczaj w kraju ze Polak za granica pucuje limuzyny i jest ciezko sfrustrowany swoja niedola na emigracji i w samotnosci lkajac czyta latarnika :-))))) Nie znam Polonii z chciago i green pointu ale w moich stronach nie panuje frustracja hahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
ksobier Re: Polak - nie brzmi dumnie 24.03.06, 16:29 Byłem polakiem, jestem, i będę. To ciekawe, ale rzeczywiście na tak zadane pytania odpowiedziałbym przecząco, bo czy można być dumnym z polityków z faszystowskimi poglądami i którzy najmniej myślą o tym aby pomóc krajowi? Od jakiegoś czasu nie mieszkam w Polsce, ale zawsze jestem dumny, że jestem Polakiem. Nigdy nie ukrywam z jakiego kraju pochodzę i zawsze zachęcam obcokrajowców do odwiedzenia naszego kraju. Szczególnie mojego ojczystego miasta jak i najpiękniejszych miast polski z Krakowem na czele. To przykre, że nie jesteśmy dumnym narodem, ale to jest w dużej mierze wina dziennikarzy i sposobu przedstawiania Nas w złym świetle. Chociażby dłuuuugie narzekanie, że 'po co pojechaliśmy na igrzyska', że 'wszyscy zawiedli' i niesamowita euforia po zdobyciu dwóch medali, aby następnie skrytykować, że tylko tyle. A czy to mało jak na nas? Wszystkim łatwo jest mówić, że zmiany na lepsze trzeba zaczynać od siebie, a potem dodawać: zaczynasz Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiciakapi Re: Polak - nie brzmi dumnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 16:31 A z czego mam być dumny.Setki tysięcy Polaków oddało życie w walce z Niemcami wspomagajac Armie Czerwoną,a potem ci sami Rosjanie pomordowali tych naszych bohaterskich oficerów i żołnierzy.Polak był głupi i bedzie głupi.Liczyliśmy i dalej na pomoc zachodu ,który nas sprzedał i sprzeda i teraz.Będziemy białymi murzynami pracujac po całej Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen z poznania Polska - moja trudna milosc IP: *.cs.put.poznan.pl 24.03.06, 16:32 A ja.. nie wiem. Kocham moj kraj z pasja, z gorycza, tak jak ktos inny moglby kochac matke, ktora pije, brudzi pod siebie i z ktora z niczym nie mozna sie zgodzic. I wiem, ze ci, co sie najbardziej wstydza bycia Polakami, to wlasnie ci, ktorzy najmniej o polskosci wiedza. Polacy sa jednym z najbogatszych mniejszosci w USA - kto o tym wie? Wspolczesnych komputerow by nie bylo bez metody Czochralskiego - kto o tym wie? Dlaczego zreszta Polacy za granica pracuja, slyna z dyscypliny i obowiazkowosci, a w kraju wszystko maja gdzies? A ci, co sie wstydza bycia Polakami - czego sie wstydza? Ze sa soba? Wstydza sie za innych? Polacy to nie inni - to wy. Jezeli mowicie, ze wstydzicie sie, bo Polacy kradna i pija - to znaczy, ze sami pijecie i kradniecie. Jezeli wstydzicie sie, ze wokol jest brudno, smrodno i nie wiedziec jak jeszcze - to czemu sami nie zadzialacie? To my tworzymy nasz kraj. Wstydzac sie za Polske, wstydzimy sie za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie ulegaj Re: Polska - moja trudna milosc IP: *.abhsia.telus.net 24.03.06, 16:39 Generalizowaniu, ludzie sa naprawde piekni, jedza, trawia, trzeba byc madrym aby w tym poruszc sie bez kompleksow. Bully'ing jest stara metoda budowania i manipulowania dla roznych celow. LusiaP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Re: Polak - nie brzmi dumnie IP: *.tor.economux.com 24.03.06, 16:34 Mieszkam od 25 lat w Kandzie zawsze jestem dumna ze jestem Polka a nie Kanadyjka czy Amerykanka. To nie wstyd to dyma byc Polakiem Irena Odpowiedz Link Zgłoś
m15 polskojęzyczni dziennikarze kalają swe gniazdo 24.03.06, 16:35 Gość portalu: Irena napisał(a): > Mieszkam od 25 lat w Kandzie zawsze jestem dumna ze jestem Polka a nie > Kanadyjka czy Amerykanka. > To nie wstyd to dyma byc Polakiem > Irena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ERES Re: Polak - nie brzmi dumnie IP: *.hsd1.ct.comcast.net 24.03.06, 16:37 Wcale sie nie dziwie ze USA jest na I-szym miejscu.Gdzie sie obroce , wszedzie narodowe flagi.Na firmowych masztach -olbrzymie , na domkach mniejsze ...ale bez zadnej okazji czy swieta narodowego .Widac , ze sa dumni ze swojego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Pojecie dumy nie ma tu nic do rzeczy 24.03.06, 16:39 Dumnym mozna byc z tego co sie osiagnelo. A jakim osiagnieciem jest urodzenie sie w danym kraju i uzyskanie obywatelstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: Pojecie dumy nie ma tu nic do rzeczy IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 24.03.06, 17:58 Wśród tych wszystkich krzyków indygnacji i rozpaczy najbardziej rozsądny jest princealbert. Ankiety idiotyczna. Pytania falszywe. A poza tym: Patrz:Szopenhauer! Dymnym można być z tego, co się samemu osiągnęło. Duma narodowa jest uczuciem zastępczym nieudaczników, którzy sami nigdy niczego nie osiągnęli. Nie zaprzeczam tu prawa do miłości do kraju, zafascynowania jego pięknem, historią, kulturą, osiągnięciami. Ale to nie jest to samo. I to zapewne stanowi odpowiedź na pytanie, dlaczego Szwedzi i inne, bogatsze od Polski kraje też jakoś w dumie narodowej nie przodują. A na koniec: urywek z satyry Tucholskiego: Pewien Żyd powieział kiedyś: Jestem dumny z tego, że jestem Żydem. Jeżeli nie będę z tego dumny, też będę Żydem. Ti już wolę od razu być dumny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Polak - nie brzmi dumnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 16:42 Pogratulujmy naszym niedouczonym i awanturniczym politykom tych wspaniałych rezultatów. Jeszcze wiecej awantur politycznych a bedzie jeszcze lepiej. Szkoda, że nie zrobili rankingu głupoty, tu pewnie zajęlibysmy "super zaszczytne" pierwsze miejsce. Wiele osób jest dumnych że Polak to w porównaniu z innymi nacjami to duży cwaniak, tylko, że to cwaniactwo jest bardzo krótkowzroczne i daje w efekcie 100 razy więcej szkód niż uzyskuje cwaniak. Nie mówie tu o pospolitym okradniu i niszczeniu dobra wspólnego (środki komunikacji, infrstruktura miejska, zaśmiecaniu lasów i jezior, itp.). Chodzi mi głównie o te pseudooszczedności. Co z tego, że zaoszczedzi się pare milionów przy robieniu drogi, jak ci ciągłe naprawy tejże drogi w przeciagu kilkunastu lat kosztują kilkadziesiąt razy więcej. Nie chce mi się już pisać więcej, każdy tu mieszkjący sam wie i zna wiele lepszych przykładów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P_O_L_A_K_21 Nie moge czytać tych bzdur !!! :-[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 16:44 Nie wiem ludzie jak czytam te posty to az brak mi słów. To swiadczy tylko o was ze nie szanujecie swojego kraju. Tyle ludzi ile za niego zgineło i cierpiało a wy teraz mówicie ze macie to w dupie :-| !? Jak wam cos nie pasuje to starajcie sie to zmienic (polecam zaczac od siebie). To ze jest to jeden z ostatnich katolickich krajów to znaczy o zacofaniu ? To ze homoseksualizm i inne nienormalne zachowania sa wociaz potepiane wbrew "nowoczesnym" trendom panujacym w europie to swiadczy o zacofaniu ? Wyjezdzajcie i to jak najszybciej i tak nie ma z zadnego pozytku z pseudo liberalnych malkontentów ... tylko pamiętajcie ze to wasza kochana europa zachodnia rozkradła Polske w latach 90 i to przez nia jest teraz taka sytuacja jak jest ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 Re: Nie moge czytać tych bzdur !!! :-[ IP: *.chello.pl 24.03.06, 20:58 no jasne,za PRL było najlepiej.Tylko ty znasz ją z filmów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x ...a Papiez prosil na Bloniach! IP: *.ramtel.pl 24.03.06, 16:44 ...a Papiez prosil na Bloniach w Krakowie: "...i patrze stad na Polske!!!... zanim stad odejde prosze Was obyscie cale to duchowe dziedzictwo ktoremu na imie: Polska- jeszcze raz przyjeli z wiara nadzieja i miloscia...abyscie nigdy nie sie nie znuzyli i nie zniechecili-prosze Was o to.Amen" ------ A to jest wielkie dziedzictwo!!!! Krolowie, artysci, niemalo naukowcow i podroznikow. Wielowiekowa tradycja tolerancji na niespotykana w Europie skad przepedzano Zydow-skale. Erazm z Roterdamu mowil: "Polonia mea est" Polska to byla nazywana: "Kraj bez stosow", "Schronienie dla Zydow" Pamiuateajmy o tym i nie dajmy sie oglupic Gazecie Wyborczej!! K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powód do dumy W promilach nikt nas na świecie nie pobije, nawet IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.03.06, 16:49 Ruskie. Jest z czego być dumnym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Do Profesora Bartoszewskiego komentującego wyniki IP: 194.181.183.* 24.03.06, 16:49 Panie Profesorze, a z czego tutaj być dumnym? Oni nie pytają o naszą historię, tylko o to, jaki nasz kraj jest w tej chwili. A w tej chwili to coraz większe bagno, w którym taplają się wszyscy zaangażowani w życie polityczne, a po głowach im skacze dwóch bliźniaków, którzy zamiast wyciągać tych taplających się, jeszcze bardziej wszystko i wszystkich tam wpychają. Ja jestem dumna z naszego narodowego dziedzictwa, owszem. Ale kiedy dzisiaj czytam gazety, oglądam telewizję lub słucham występów polityków, to po prostu, zwyczajnie, rumienię się ze wstydu. A życie się toczy do przodu, nigdy się nie cofa. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Czegos tutaj nie moge pojac. 24.03.06, 17:05 W pierwszej 10-ce nie mamy ani jednego panstwa narodowego, z wyjatkiem Austrii. Tutaj tez mam spore watpliwosi. Wiadomo, ze Austriacy sa Niemcami o innej nazwie. Udowodnili to w czasie ostatniej wojny. Natomiast Izraela tez w scislym sensie nie mozna uwazac za panstwo narodowe, bo jest raczej (zwazywszy kto nim rzadzi) czyms w rodzaju teokracji w ktorej wiekszosc Zydow nie chce mieszkac, chociaz udzielaja jej popracia politycznego i finansowego. Wydaje mi sie, ze bardziej "patriotyczne" wypowiedzi mamy w panstwach bogatych, lub okazyjnie majacych liderow nastawionych pronarodowo. Niska pozycja Polski zaskakuje mnie. Uwazam, ze jest skutkiem ponad polwiekowego, zreszta jak widac bardzo skutecznego, prania mozgow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re:michnik ,urban i geremek zrobili pelna prace... IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.06, 16:54 to wlasnie dzieki tym "autorytetom" polacy czuja sie ludzmi drugiej kategorii... bo wedlug tych panow wszystko co polskie to zle (historia ,kultura itd),a wszystko co idzie z zachodu to same dobro i postep... Odpowiedz Link Zgłoś
aby123 Re:michnik ,urban i geremek zrobili pelna prace.. 24.03.06, 23:14 nie zgadzam sie, sorry, ale cole pijesz, nosisz dziny, nie wychwalam wszystkiego co zachodnie, ale trzeba byc obiektywnym, mamy zcym sie pochwali oni tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmork Re: Polak - nie brzmi dumnie IP: *.isk.net.pl / *.devs.futuro.pl 24.03.06, 16:55 A z czaego mam być dumna? Z wyborców, którzy dopuścili do władzy Leppera? Z Kaczyńskich, którzy chcą nam zrobić w kraju drugą Białoruś byle tylko zaspokoić swoje ambicje? A może mam być dumna z wysokiego bezrobocia, zarobków ponieżej ludzkiej godnośc, powszechnej biurokracji, korupcji i tłamszenia wolnego rynku. A może powinnam być dumna z wprowadzanej na siłę równości społecznej tzn. zacharuj się na śmierć i to co zarobisz oddaj nierobom, bo równość musi być! Dziękuję, wolę wyemigrować, oddać Polski paszport i zmienić obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Polak - nie brzmi dumnie IP: *.dsl.versateladsl.be 24.03.06, 16:56 Dziekujemy ci Gazeto Wyborcza! Nie wiedzialem, ze sie powinienem wstydzic. Teraz wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
taniepanstwo.pl Re: Polak - nie brzmi/wyglada dumnie 24.03.06, 16:59 Niestety, nie tylko nie brzmi, ale i nie wyglada dumnie. Chociaz... Nie, z wygladem nie jest tak zle... Odpowiednie ujecie kamery od dolu i prawie nie widac roznicy wysokosci... -= taniepanstwo.pl =- *** Pierwsze Prawdziwe Tanie Panstwo *** Odpowiedz Link Zgłoś
moped Re: Polak - nie brzmi/wyglada dumnie 24.03.06, 17:02 Pora zrobic narodowy rachunek sumienia! Spojrzec bardzo krytycznie i odpowiedziec sobie na pytania: Dlaczego Polak to arrogant oraz ignorant? Dlaczego “zwsze wszystko wiem” najlepiej oraz innym krajom daje nauczki jak maja zyc, kiedy w wlasnym kraju masz szambo, tych rad nie mozna u siebie w Polsce zastosowac? Pora skonczyc z narodowymi przywarami, rozpoczac zmudny proces zmiany myslenia przecietnego czlowieka poprzez podniesienie madrej edukacji! Polacy, przestancie nawzajem siebie ponizac! To sa rady ktore wszyscy mieszkajacy po za Polska daja od lat Polakom w Polsce! O jeszcze jedno- nie pisz mi jeden z drugim…od wal sie))) Rezultat masz jak powyzej…inaczej twoj kraj bedzie marginesem, podobnym do Bambo Mambo republika! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do "moped" 24.03.06, 17:16 Masz calkowita racje. Porazajace sa wypowiedzi w rodzaju: "z czego, lub dlaczego mam byc dumny(a)". Osobiscie uwazam, ze od ponad pol wieku systematycznie wmawia sie nam nonsensy majace na celu wyrobic w nas poczucie niskiej wartosci i kompleksow w stosunku do innych. Jak dotychczas metoda powyzsza wydaje sie byc bardzo skuteczna. Konieczne jest wprowadzenie lekcji wychowania patriotycznego i obywatelskiego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: 16lat prania mozgow przez GW wystarczylo!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 16:59 A nie przyszło ci nigdy do głowy ciemniaku podpisujacy się krzyżykiem, że chodziło im o sprowokowanie Cię do zastanowienia się nad twoim własnym postępowaniem i wywołanie niepokoju w twoim sumieniu. Wiem, że myślenie jest dla niektórych bolesną czynnością i przychodzi im z dużym trudem, ale mam nadzieje,że chociaż od czasu do czasu przychodzi. Dlatego uważam, że jak czasem zostaniesz wyrwany ze stanu głębokiej nirwany samouwielbienia i tej wielkiej dumy z bycia Polaki to nic złego ci sie nie stanie. Może zastanowisz się dlaczego przejechania 100 km po naszych dziurawych pseudodrogach jest sto razy bardziej niebezpieczne,niż w krajach ościennych. Tyle może na początek, byś się zbytnio nie zmęczył. pozdrawiam wszystkie polskie buraki i czekam na ich "ludowe mądrości" Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Byłem dumny z Polski 24.03.06, 17:46 Kiedy udało sie nam zwalczyć hiperinflację, Kiedy złotówka stała się w pełni wymienialną waluta a jej kurs jest taki, że jadąc gdzie kolwiek nie ejstem skazany na polskie pasztety w puszkach i pieczywo chrupkie... Teraz chciałbym być dumny z tego, że doganiamy najbardziej rozwiniete kraje Europy, że sie otwieramy na świat, że słyniemy z tolerancji, że likwidujemy resztki granic, że budujemy nowoczesne społeczeństwo obywatelskie. Czy ktoś może podać jakiś przykład naśladowania nas przez jakieś państwo Europy w jakiejkolwiek dziedzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Polska przed Francja i Wlochami-wolosc gosp!!! IP: *.crowley.pl 24.03.06, 18:57 Wg. Wall St Journal Polska jest przed Francja i Wlochami -wolnosc gospodarcza www.heritage.org/research/features/index/countries.cfm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: 16lat prania mozgow przez GW wystarczylo!!!!! IP: *.crowley.pl 24.03.06, 21:23 16lat temu tez myslalem ze chodzi im o "sprowokowanie do myslenia" i "budowe spoleczenstwa obywatelskiego". Przeszlo mi po 5latach czyli ok.1994roku.. Jest zupelnie inaczej, nie badz naiwny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Zgadzam się IP: *.e-wro.net.pl 24.03.06, 17:13 Zgadzam sie z wynikami tej ankiety. Teraz studiuje ale zaraz po studiach wypadam do jakiegos cywilizowanego kraju. Postaram się tak dobrze nauczyć np. angielskiego żeby nikt nie rozpoznał po wymowie że jestem Polakiem bo to obciach. Jak mi sie uda to będe np. informatykiem (bo to studiuje) a jak nie to wole w Anglii ustawiać makaron w sklepie na pułach. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do jonka 24.03.06, 17:21 Gość portalu: Jonek napisał(a): > Zgadzam sie z wynikami tej ankiety. Teraz studiuje ale zaraz po studiach wypada > m > do jakiegos cywilizowanego kraju. Postaram się tak dobrze nauczyć np. > angielskiego żeby nikt nie rozpoznał po wymowie że jestem Polakiem bo to > obciach. Jak mi sie uda to będe np. informatykiem (bo to studiuje) a jak nie to > wole w Anglii ustawiać makaron w sklepie na pułach. A sprobowac najpierw pracy w kraju? Mowisz, ze jestes czlowiekiem wyksztalconym? Rozumiem, ze w Kraju jest trudno zmalezc prace. Powiedz mi po jaka cholere jeszcze studiujesz. Jedz do Anglii ustawiac makaron od zaraz. Jestes klsycznym przykladem wypranego mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: do jonka IP: *.e-wro.net.pl 24.03.06, 17:32 W Polsce: 1) Nocne imprezy w środku osiedla na cały regulator a policja ma to w d... 2) Na ulicach piractwo drogowe 3) Wstyd za polityków 4) Niewolnicza praca bez gwarancji że pracodawca będzie łaskaw zapłacić 5) Sądy 'działające' po kilka lat w najbardziej banalnych sprawach Wymieniać dalej? Oczywiście że skończę studia tutaj na koszt polskiego podatnika i dopiero wtedy wyjade z tej dziczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sopocki Re: Polak - nie brzmi dumnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 17:14 Za komuny pracowalem na statkach,wiec bywalem czesto za granica. Wolalem sie nie odzywac w jezyku ojczystym i byc z dola od rodakow. Wtydzilem sie. Pijani,nidomyci,brudne buty,braki w uzebieniu i majacy sie za Bog wie kogo.Tak jest do dzisiaj. Oczywiscie nie wszyscy.Ale ci-ktorych opisalem rzucaja sie w oczy.I oni sa nasza wizytowka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A moze do Paryza, Re: Polak - nie brzmi dumnie IP: *.abhsia.telus.net 24.03.06, 17:22 Warszawy, New York-Bronx'u, Toronto? pojechac , zobaczyc i pomoc tym ludziom? a tak tylko tracisz czas i tylko kotlujesz mysli w glowie? Z ta duma to ostroznie, zalezy kto, gdzie i jak maszeruje, dlatego Szwedzi co robia Volvo i zbudowali palac lodowy na polnocy nie dali sie na chwyt kompleksowy tego Rzurunala. LusiaP. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Nasz wizerunek w swiecie po 1989 znacznie sie 24.03.06, 17:17 poprawil. Nasze notowania psuje jeszcze nasza katolickosc, co w swiecie jest rownoznaczne z zacofaniem. No i swiat nie moze zrozumiec naszego zauroczenia juz niezyjacym Wojtyla, uchodzacym w bogatych krajach za ostoje niezyciowosci. Gdyby udalo nam sie zlikwidowac te wady narodowe, to bysmy w swiatowej opinii wiele zyskali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edwarddyp Re: Nasz wizerunek w swiecie po 1989 znacznie sie IP: *.76.classcom.pl 24.03.06, 17:43 nie chodzi o to zeby zyskac w świtowej opini To własne mity trzeba pielegnowac ! Mozna i ze swoic przywar (choc nie sadze zeby akurat wyminone przez ciebie cechy mogly za takie uchodzic) buc dumnym. Idea ciewaosci róznych narodów opiera się na ich odmiennosci. To własnie ciagle wypieranie sie polskici i wstyd za niektore nasze cechy powoduja ze nie jestesmy z siebie dumni.Katolicyzm i mocna wiara czyni nas innymi i nie widze w tym nic zlego. Choc moze wychoawałem sie na wsi i nie jestem tak oswiecony jak reszta towarzystwa ale to własnie w czerwocewej proceji Bożego Ciała dostrzegam istote naszego rodowodu i piękno polskości. Amerykanów wiekszosc swiata postrzega jako ignorantów i półdebili a nie przeszkadza im to byc dumnym. Oczywiscie odrobina samokrytycyzmu czasem nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x "Swiat", "postep" "zacofanie"-nie znasz slow! IP: *.crowley.pl 25.03.06, 02:58 Kolego nie znasz znaczenia slow ktorych uzywasz, albo masz straszliwe kompleksy, albo jestes strasznym lewakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Polak - nie brzmi dumnie IP: *.dyn.iinet.net.au 24.03.06, 17:17 Mieszkam w Australii od 25 lat i jestem dumny ze jestem polakiem. Na samochodzie mam naklejke PL, to moja wizytowka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Polak - nie brzmi dumnie IP: *.bredband.comhem.se 24.03.06, 17:22 nie jestem zaskoczony ze polska zajela taka odlegla pozycje. ale szwecja za nami? to jest ewenement. z czego oni moga byc niezadowoleni? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Polak - nie brzmi dumnie 24.03.06, 17:23 Najedli sie wstydu, 300 lat temu, pod Jasna Gora. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Polak - nie brzmi dumnie 24.03.06, 17:22 Poza Polakami, to w Australii nikt nie wie co PL znaczy, wiec nie jest to znowu taka odwaga. I u was prawo jakies inne, bo w Europie nie mozna miec nalepki innego kraju niz tego, gdzie samochod zarejestrowany... Odpowiedz Link Zgłoś