jersey_84 30.03.06, 10:34 Szkoda, lubiłem poczytać jego kąśliwe felietony. Nie zawsze się z nimi zgadzałem, ale były naprawdę super. Pokazywały polską politykę z szerszej perspektywy, oby więcej takich felietonistów jak pan Maciej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hoki Re: Ostatni felieton Rybińskiego w Rzepie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 12:53 z bogiem, tendencyjny byl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agent cooper Re: Ostatni felieton Rybińskiego w Rzepie IP: *.chello.pl 30.03.06, 13:08 znak to ze lada dzien na rynku pojawi się dziennika springera Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 owszem 30.03.06, 16:22 Gość portalu: hoki napisał(a): > z bogiem, tendencyjny byl Mial tendencje do mowienia prawdy i rozpoznawania glupoty, chocby przewielebnej. Odpowiedz Link Zgłoś
karampukpuk Re: owszem 31.03.06, 11:14 ees1 napisał: > Mial tendencje do mowienia prawdy i rozpoznawania glupoty, chocby > przewielebnej Rybiński poszedł do szmatławca dla pieniędzy, a nie dla idei. Artykuł z press: "Maciej Rybiński opublikował wczoraj ostatni felieton w "Rzeczpospolitej", a od 1 kwietnia będzie codziennie pisał komentarze do "Faktu". Będzie także publikował na łamach drugiego dziennika Axel Springer Polska, który ma się ukazać w kwietniu. Na łamach ”Faktu” Maciej Rybiński pisał już od kilku miesięcy, ale okazjonalnie. Teraz ma mieć tam stałą rubrykę, w której na bieżąco będzie komentował wydarzenia polityczne, społeczne i ekonomiczne. Będzie także pisał do nowego dziennika, który Axel Springer Polska chce wprowadzić na rynek w kwietniu. Rybiński złożył wypowiedzenie w ”Rzeczpospolitej” na początku marca. Był etatowym dziennikarzem tej gazety od ośmiu lat (z dwiema krótkimi przerwami). Codziennie pisał felietony pt. ”Jestem, więc piszę”. Żegnając się wczoraj z czytelnikami ”Rz”, tak tłumaczył powody odejścia: ”Są felietony tańsze i droższe. Jak buty. W przypadku moich okazało się, że popyt przewyższa podaż, to znaczy, że jako producent towaru deficytowego mogę dyktować cenę. »Rzeczpospolita« nie mogła czy nie chciała jej płacić”. – Naczelny zabronił mi pisać gdzie indziej, więc poprosiłem o podwyżkę, która by równoważyła to, co otrzymywałem od innych wydawców. Nie zgodził się, więc odszedłem – mówi Rybiński. Uważa, że przejście za wyższą pensję z dziennika opinii do tabloidu nie przynosi mu ujmy: - Pisałem do 150 tys. czytelników, teraz będę pisał do grupy liczącej pół miliona. Nie widzę nic złego w tym, że zamiast do jednego profesora, mój tekst trafi do dziesięciu robotników – dodaje Rybiński. Jego wizerunek zostanie wykorzystany w najbliższej kampanii reklamowej ”Faktu”" Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Ostatni felieton Rybińskiego w Rzepie 30.03.06, 18:25 Gość portalu: hoki napisał(a): > z bogiem, tendencyjny byl Za komuny pewno krytykowalby kelnerow i kierownikow Pss Społem, za niesprawny skup butelek. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: Ostatni felieton Rybińskiego w Rzepie 30.03.06, 18:27 Nie bój, nie bój. Ogórek wskoczy na to miesjce lub Beres/Skczylas i będzie fajnie. Obikektywnie, pluralistycznie, słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: Ostatni felieton Rybińskiego w Rzepie 30.03.06, 18:10 No to przychodź wreszcie, projekcie Akseł Szpryngier. Zobaczymy cóżeś wart. Oby tylko teraz Rzepa nie stała się juz zupełnie młodszą siostrzyczką GW, "donaszającą" po niej publicystów. Odpowiedz Link Zgłoś
mak67 Re: Ostatni felieton Rybińskiego w Rzepie 30.03.06, 20:20 Wierny uczeń AM niejaki Gauden zrobi wszystko aby sie wodzowi przypodobać. Mam nadzieję, ze Norwegowie zmadrzeją i wreszcie go wywalą Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Ostatni felieton Rybińskiego w Rzepie 31.03.06, 16:03 mak67 napisał: > Wierny uczeń AM niejaki Gauden zrobi wszystko aby sie wodzowi przypodobać. Mam > nadzieję, ze Norwegowie zmadrzeją i wreszcie go wywalą Gorzej jak wodzwie chca sie przypodobac AM. hue! hue! ( Bo to Michnik mial racje twierdzac ze Jaruzelski ( a nie np. L. Kaczynski ) jest czlowiekiem honoru. ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fish&chips Re: Ostatni felieton Rybińskiego w Rzepie IP: *.eranet.pl 31.03.06, 18:58 Jakby co, Rybinski pisuje regularnie do "Wprost". Rowniez z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery A czy to nie jest ta, że p. Gauden 01.04.06, 08:00 powinien zrobić wszystko, żeby zatrzymać jednego z lepszych w kraju felietonistów? A juz napewno przez spełnienie jego wymagań finansowych (skoro był ktoś, kto był w stanie) - i jeszcze zapewnienie mu stałe dostawy ptasiego mleczka? Bo jak tak dalej pójdzie, to się z gazety, która p. Gauden kieruje zrobi cieniutki biznesporadnik okraszony publicystyką na gazetowyborczą modłę. I nie będzie po co po nią sięgać. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: A czy to nie jest ta, że p. Gauden 01.04.06, 10:30 dziedzicznacytadelafinansjery napisał: > powinien zrobić wszystko, żeby zatrzymać jednego z lepszych w kraju > felietonistów? "Lepszego" tylko dla czytelnikow o pewnego typu poglaach. Rybinski woli opisac pogryzienie czlowieka przez psa bedacego wlasnoscia UW-ola, niz pogryzienie psa przez czlowieka nalezacego do PiS. Oczywiscie Rybinski ma prawo przedstawiac swoja subiektywna ocene ale Rzeczpospolita - stara sie prezentowac poglady w sposb wywazony, bo jest kierowana jest do szerokiego spektrum czytelnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: A czy to nie jest ta, że p. Gauden 01.04.06, 11:31 Bardzo pilną odczuwam potrzebę sprostowania. Otóż "napewno" napisało mi się (bo nie ja to napisałem, ja tak nie piszę, a na pewno powinno być "na pewno". A co do "lepszych". No cóż. Wiadomo nie od dzisiaj, że jedyni dobrzy, rozsądni, umiarkowani, wyważeni, obiektywni, prawdę miłujący publicyści i feletoniści występują w GW i przystawkach. Zapomniałem zaznaczyć po prostu, ale to się samo przez się rozumie, że Rybiński jest jednym z lepszych wśród tych "niewyborczych". Taki finał B po prostu. Mecz o trzecie miejsce. Może jakby napisał, że na SLD głosuje, walczyłby o srebro. A tak... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: A czy to nie jest ta, że p. Gauden 01.04.06, 11:41 dziedzicznacytadelafinansjery napisał: .. > Taki finał B po prostu. Mecz o trzecie miejsce. Może jakby > napisał, że na SLD głosuje, walczyłby o srebro. A tak... Wsrod "niewyborczych" nie jest lepszy. Lepszy jest na przyklad Tym. Ale coz mozesz o tym wiedziec, skoro dla Ciebie kryterum "dobroci" lub nie felitonisty, jest partia na ktora glosuje, a nie nie tresc i forma jego felietonow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizma Ryba odpłynął - ale zabrał wodę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 12:55 W dzisiejszym e-wydaniu RP dział publicystyka wygląda tak: "To wydanie "Rzeczpospolitej" nie zawiera tekstów z działu Opinie." Całkiem słusznie - po odejściu Ryby zostali tam spadochroniarze z GW - po co mam w sieci czytać dwie jednakowe gazety? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Ryba odpłynął - ale zabrał wodę 01.04.06, 14:38 Gość portalu: gizma napisał(a): > W dzisiejszym e-wydaniu RP dział publicystyka wygląda tak: "To > wydanie "Rzeczpospolitej" nie zawiera tekstów z działu Opinie." Całkiem > słusznie - po odejściu Ryby zostali tam spadochroniarze z GW - po co mam w > sieci czytać dwie jednakowe gazety? Jasne. Tez uwazam ze Wybrocza lepsza, niezaleznie czy u nich byl Ryba, czy nie bylo. Dziwi mnie tylko jedno - podobno Rybinski caly czsw pisywal do Wprost, a tu ktos go zacytowal ze mial zakaz pisywania gdzie indziej. Czy to znaczy ze Rybinski oklamywal nie tylko swoich czytelnikow, ale takze szefow? Odpowiedz Link Zgłoś
kaj31 Re: A czy to nie jest ta, że p. Gauden 01.04.06, 13:11 A Ty doktorze szfacnerze, kogo krytykowałes w czasie komuny? Zapewne opozycję, jako czlonek Jedynie Slusznej Partii, której pogladom pozostałeś wierny do dziś.Rozumiem, że bardziej odpowiadałby ci felieton Gadzinowskiego lub Urbana, niz Rybinskiego.Droga wolna! Trybuna czeka, aż oddasz na nia glos w kiosku. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: A czy to nie jest ta, że p. Gauden 01.04.06, 14:35 kaj31 napisała: > A Ty doktorze szfacnerze, kogo krytykowałes w czasie komuny? Zapewne opozycję, > jako czlonek Jedynie Slusznej Partii, której pogladom pozostałeś wierny do > dziś.Rozumiem, że bardziej odpowiadałby ci felieton Gadzinowskiego lub Urbana, > niz Rybinskiego.Droga wolna! Trybuna czeka, aż oddasz na nia glos w kiosku. Doga kajo31, gdybys nie byla pod przemoznym wplywem Radia Maryja, to moze bys czasem pomyslala nieco przed napisaniem czegokolwiek, na tym forum. .) - Za komuny nie mozna bylo krytykowac opozycji, bo takowa oficjalnie nie istniala. Krytykowanie opozycji moglo byc uznane ze szerzenie falszywych informacji, że w Polsce istnieje jakaś opozycja. A za szerzenie falszywych informacji mozna bylo isc do wiezienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: A czy to nie jest ta, że p. Gauden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 08:21 Z wypowiedzi Rybińskiego wynika, ze zażądano od niego by PRZESTAŁ pisywać do innych czasopism. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: A czy to nie jest ta, że p. Gauden 02.04.06, 09:00 Gość portalu: gizmo napisał(a): > Z wypowiedzi Rybińskiego wynika, ze zażądano od niego by PRZESTAŁ pisywać do > innych czasopism. Faktycznie - masz racje. -Sorry!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: A czy to nie jest ta, że p. Gauden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 18:37 Rybiński był konserwatywny i nudny. Dobrze że się go pozbyli. Odpowiedz Link Zgłoś