Dodaj do ulubionych

W autokarze tylko w pasach

• Gość: kolo a od kiedy zapinamy pasy jadac na rowerze? IP: *.cable.mindspring.com 09.05.06, 13:23
      • pndzelek juz instaluje na hulajnoge 09.05.06, 14:00
        tak na przyszlosc
    • breadcrumbs Re: W autokarze tylko w pasach 09.05.06, 13:26
      I na rowery też!

breadcrumbs.blox.pl/html
    • sarhenziel Re: W autokarze tylko w pasach 09.05.06, 13:35
      Obowiązuje też zakaz jazdy na dachu autobusu i co?
    • Gość: tadek Czy Polak to zawsze musi oznaczać głupol IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.05.06, 13:39
      Jakie pasy i w jakich autobusach ?
      • Gość: okreznica Nie - glupol, tylko palant IP: 80.72.196.* 09.05.06, 14:28
    • Gość: user Re: W autokarze tylko w pasach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 13:44
      Dobre:) Polecam przejechania sie busikiem jadacym rano z Pabianic do Łodzi,
      które są tak zazwyczaj przeładowane, że szok! Są to jeżdźące puszki pomidorowe
      (z cały mi pomidorami). Misz-masz będzie podczas wypadku:( Tak więc po co pasy?
      Czas spądzony na przystanku wydłużyłby się o kilka minut. A busy są zazwyczaj w
      takim stanie, że pasy na bank nie pomogą! Bo jak się zapniesz to wyskoczysz z
      tym siedziskiem!
    • watsoff Re: W autokarze tylko w pasach 09.05.06, 13:45
      Dlaczego nie ma w autobusch pasów?

Bo nie sa konstrukcyjnie przystosowane do wiekszych sił jakie wystepują podczas
      kolizji. Bo gdy pasazerowie sa "luzem" to nie sumują się do łacznej masy. Gdy
      ich przypniemy autobus trzasnie o przeszkode masą zsumowaną bo pasazerowie sa
      elementami "stałymi" czyli przypietymi.

Robili pare lat temy crash testy i wyszlo ze trzasniecie z luznym towarem jest
      mniej szkodliwe dla wszystkich.

Wiec pewnie cala akcja dotyczy wyłacznie modeli budowanych w oparciu o nowe
      założenia techniczne i mających na pokladzie komplety pasów.

Zdrowka,
      Wats
      • Gość: jang Re: W autokarze tylko w pasach IP: *.net.autocom.pl 09.05.06, 14:29
        Według mnie przesadzasz i nie bierzesz pod uwagę tego, że rozciągając się, pasy bezpieczeństwa pochłaniają energię kinetyczną pasażera.
    • Gość: stachenka Re: W autokarze tylko w pasach IP: *.int.pl 09.05.06, 14:06
      Banialuki to Ty piszesz.
    • Gość: okreznica A na schodach ruchomych też ? Może jakie liny ? IP: 80.72.196.* 09.05.06, 14:23
      do poręczy.
    • sowa_46 Stojący pasażer też w pasach :-))) 09.05.06, 14:44
      Nie martwcie się, ten przepis nie jest po to by kogokolwiek chronić. Ktoś
      wywęszył niezłe źródełko kasy i wprowadził obowiązkowe pasy :-)))
      W jednym miejscu przywiązujemy ludzi na siłę by sobie guza nie nabili a w innym
      w tym samym czasie zrzucamy bombkę, żeby towarzystwo nie zasnęło i miało trochę
      rozrywki.
      W Stanach też państwo bardzo dba o dzieci bo kto pojechałby na idiotyczną
      wojnę, może emeryci?
    • Gość: mosaic Re: W autokarze tylko w pasach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 14:55
      Jeszcze się nie raz zdziwicie, co wam socjaliści brukselscy każą albo co zakażą
      robić. Za kilka lat lotne patrole ministerstwa zdrowia będą zimą na ulicach
      miast i wsi sprawdzać czy mamy ciepłe gacie na tyłku, a pasy bezpieczeństwa nie
      tylko będą miały wszystkie windy i schody ruchome, ale również fotele, krzesła
      i łóżka. Przed każdym człowiekiem będzie szedł, opłacany ze sładki ZUS 95%
      dochodu, urzędnik z czerwoną chorągwią, błyskającym światłem, syreną i
      megafonem, ogłaszający wszem wokoło: idzie sie!
      Wszystkiego najlepszego!
      Głosujecie wciąż na socjalistów i socjaldemokratów na zmianę, to sie nie
      dziwcie! Ci zawsze wiedzieli i wiedzą, co jest dla motłochu dobre.
    • Gość: tomeczek A co z pasażerami =stojącymi= w autobusach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 15:01
      Mają mocniej zaciągnąć paski u spodni?
      • Gość: okreznica Beda musieli zawisnac - jak BAT autoMAN ... IP: 80.72.196.* 09.05.06, 15:09
        for EVER
        • drzejms-buond Re: Beda musieli zawisnac - jak BAT autoMAN ... 09.05.06, 15:18
          unia nie przewiduje MIEJSC STOJĄCYCH, a wszyscy szykowac sie do wysiadki będą
          dopiero po zatrzymaniu się pojazdu.

co to za bulszit wogóle?
          • drzejms-buond Re: Beda musieli zawisnac - jak BAT autoMAN ... 09.05.06, 15:19
            aaaaaaa nie doczytałem...a AUTOKARACH!!! nie busach..
            ufffff, ulżyło mi
            • Gość: eurodureń Unia zrobi ci dobrze...)) IP: *.chomiczowka.waw.pl 09.05.06, 15:23
    • zewszad_i_znikad Re: W autokarze tylko w pasach 09.05.06, 15:22
      Raz jeden spotkałam pasy w pekaesie na trasie Karpacz-Zakopane i nie mogłam ich
      dopiąć. Owszem, jestem dość tęga, ale na pewno nie jakoś monstrualnie otyła.
      Mam wrażenie, że pasy są zaprojektowane na samych chudzielców... Albo jakiś
      fargment był gdzieś między siedzeniami i nie wiedziałam, jak go wyciągnąć.
      • Gość: eurodureń A gdzie foteliki dla dzieci?...)) IP: *.chomiczowka.waw.pl 09.05.06, 15:28
    • Gość: Graba Co za głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 15:51
      Gdyby w autokarze który spłąnał pod Jerzewem, maturzyści byli poprzypinani
      pasami to ofiar byłoby dużo więcej.
      A jeśli chodzi o zapinanie pasów w ogóle, to powinno być moją sprawą czy je
      zapinam czy nie i w jaki sposób dbam o swoje bezpieczeństwo. Dlaczego ktoś
      myśli za mnie i każe mi je zapinać? Bo tak wymyśliła sobie grupa naukowców?
      To niech zabronią palenia papierosów, bo przez nie ludzie też umierają. I nie
      tylko Ci co palą się trują....
      • drzejms-buond Re: Co za głupota 09.05.06, 16:22
        jechałem kiedyś do Barcelony , ponad 40 godzin!!!
        przy obowiazkowych pasach nie wyobrażam sobie tej "podrózy"
        • orinus Re: Co za głupota 09.05.06, 22:20
          Kilka słów od przewodnika i pilota:
          1. Ile w zeszłym roku było wypadków autokarów i ofiar śmiertelnych - kolizje
          autokarów nie są zjawiskiem masowym
          2. Pasy w autokarach, jesli są, to na siedmiu fotelach: kierowca, pilot,
          pierwszy rząd (4) i środkowe miejsce ostatniego rzędu.
          3. Spróbujcie zapiąć w pasy wycieczkę szkolną - powodzenia!
          4. Jeśli jadę na wycieczkę z przedszkolakami - być może będą potrzebne foteliki
          lub podkładki - rozumiem, że musi je zapewnić przewoźnik.
          5. Mandaty: już teraz policja przyczepia się do tzw. młotków do rozbijania
          szyb. Muszą się znajdować w każdym autokarze. Problem polega na tym, że nikt z
          pasażerów tak naprawdę nie wie kiedy i jak ich używać. Wychodzi na to, że przed
          każdą wycieczką kierowca powinien przeprowadzić szkolenie na temat
          bezpieczeństwa (młotki, gaśnice, wyjścia awaryjne), no i teraz jeszcze pasy.
          6. I jeszcze mała uwaga. Co roku policja urządza "polowanie na czarownice"
          kontrolując autokary wycieczek szkolnych. Ale:
          - Kontrola stanu technicznego pojazdu jest przeprowadzana przez funkcjonariuszy
          drogówki "na oko", bez użycia jakiegokolwiek specjalistycznego sprzętu.
          Aktualne badania techniczne na autoryzowanej stacji ich nie interesują. Nie
          zostawiają po sobie żadnego protokółu kontroli.
          - Policja nie kotroluje autokarów przewożących osoby dorosłe. Sporadycznie
          przeprowadza kontrole autobusów komunikacji miejskiej (jeżdżą nimi również
          dzieci)
          I jeszcze jedno - brakuje mi w dyskusji opinii ludzi których ten problem
          szczególnie dotyczy - przewoźników.
    • Gość: bogumil Re: W autokarze tylko w pasach IP: *.interna2.uj.edu.pl 09.05.06, 17:26
      Ja mysle ze piesi powinni obowiazkowo nosic pasy... albo szelki... nie wiem.
    • Gość: dggfhj Re: W autokarze tylko w pasach IP: *.acn.waw.pl 09.05.06, 17:35
      I kaski - koniecznie kaski! Może też spadochrony - przecież kiedyś autobus w Turcji spadł ze skały. I
      pieluchomajtki - oszczędzi się na postojach.
    • mulla_komar Co za kretyn postawil to pytanie w ankiecie 09.05.06, 20:07
      Czy to dobry pomysl zeby zapinac...?
      Jasne ze pomysl dobry! Za to zly zeby NAKAZYWAC zapinanie. Nie widzisz mlotku
      roznicy?
      • critto Re: Co za kretyn postawil to pytanie w ankiecie 09.05.06, 20:11
        dokladnie
    • Gość: Superman Niewiarygodnie głupi pomysł IP: *.range86-143.btcentralplus.com 09.05.06, 20:38
      Kilka dni temu miałem kilkugodzinną nocną podróż autokarem. Twórcom tak
      idiotycznych przepisów polecam odbycie takiej podróży w zapiętych pasach.
      Jestem pewien, że by im przeszło. Niestety, oni jeżdżą służbowymi limuzynami.

Podróż autokarem to nie podróż limuzyną. Jest dużo mniej miejsca i nie można
      się zatrzymać gdy nogi scierpną. W czasie jazdy siedzi się w różnyh
      karkołomnych pozycjach. Inaczej człowiek by zwariował.
    • Gość: marcin Re: W autokarze tylko w pasach IP: *.141-81-70.mc.videotron.ca 09.05.06, 21:48
      Juz sobie wyobrazam jak w autobusie w godzinach szczytu [uczniowie, baby na
      trag, i pracownicy ktorzy musza dojechac na 7 rano jednym autobusem z jakiejs
      wioski} zapinaja pasy a ci co stoja bo niema juz miewjsc siedzacych to co maja
      sie poprzywiazywac do foteli czy jak?
    • Gość: @@@ obowiązek zapinania pasów na hulajnogach IP: *.autocom.pl 09.05.06, 21:48
      i poduszki powietrzne w wózkach dziecięcych.

Precz z Unią Europejską, nierządnicą brukselską!!!
      • gabriel Re: obowiązek zapinania pasów na hulajnogach 09.05.06, 23:34
        A ja juz widzę akcje w rodem z samolotów, i wyświetlający się dla pasażerów napis.
        Prosze zapiąć pasy kontrola drogowa :)
    • Gość: Ja Co, znowu nas nie stać? IP: 212.244.167.* 10.05.06, 07:09
      Jedna z mądrzejszych dyrektyw.
      Ale w Polsce życie Polaków się nie liczy.
      Trochę jak życie Rosjan w Rosji.
      To jest ta wschodnia część naszej natury.

Zia djogo, łoj zia djogo...
      Chyba że trafi na ciebie.
    • Gość: Pasazer Re: W autokarze tylko w pasach IP: *.chello.pl 10.05.06, 08:32
      Moze to lekka przesada, ale nie moze byc sytaucji w ktorej nie ma pasow a jakis
      tam dyrektor mowi otwarcie: i tak nie zainstalujemy. Jezdzilem autokarami min.
      w Wielkiej Brytanii i tam KAZDY autobus (z wyjatkiem MPK) ma pasy.
    • Gość: ygrek Re: W autokarze tylko w pasach i z nożem na gada ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 08:58
      Te wszystkie banialuki są po to żeby ludzi ogłupić ! Te potwory z Brukseli
      wymyślają coraz to nowe przepisy ,żeby testować spolegliwość tresowanych,zniewolonych do granic absurdu euroczłeków. Jeżeli ktoś dał się ogłupić i zniewolić to niech skuli ogon i skomli jak pies. Ale jżeli ktoś czuje się jeszcze człowiekiem niech podniesie wysoko głowę i pomyśli co zrobić z potworami
      z Brukseli,jak wysłać ich w wieczny niebyt,przecież ludzie zawsze walczyli z potworami i teraz też tak MUSI BYĆ!
    • Gość: Rolnik A u nas w PKS do Jawidza IP: *.atm.com.pl 10.05.06, 09:39
      Pasy dla miejsc stojacych tez beda? ;> Jezdzi taki fajny, 30-letni Autosan
    • misiu-1 Re: W autokarze tylko w pasach 14.05.06, 17:28
      Życie dopisało komentarz do tematu. Właśnie w Teleekspresie poinformowali o
      wypadku między Słubicami a Kostrzynem. Pięć osób - wszyscy jadący BMW i
      kierowca ciężarowego Stara - zginęli w płonących pojazdach. Przeżył tylko
      pasażer Stara, który wypadł z ciężarówki. Dlaczego wypadł? Nie zapiął
      pasów "bezpieczeństwa". Reszcie się upiekło.

W gazecie trochę mało szczegółów:
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3344007.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka