Gość: SN_sie_myli SN się myli IP: *.agora.pl 29.08.07, 16:32 Ciekawy jestem jak SN z tekstu ustawy wyciągął wniosek o konieczności rejestrowania wydawnict internetowych. Wg. mnie się nie da. Ściągnąłem dzisiaj z sejmu tekst jednolity aktualnej wersji ustawy Prawo Prasowe. "Art. 45. Kto wydaje dziennik, lub czasopismo bez rejestracji albo zawieszone - podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności." Innych publikacji prasowych zatem rejestrować nie trzeba. A co to jest w takim razie "dziennik" lub "czasopismo" ? "Art. 7. pkt 2. W rozumieniu ustawy: 2) dziennikiem jest ogólnoinformacyjny druk periodyczny lub przekaz za pomocą dźwięku oraz dźwięku i obrazu, ukazujący się częściej niż raz w tygodniu, 3) czasopismem jest druk periodyczny ukazujący się nie częściej niż raz w tygodniu, a nie rzadziej niż raz w roku; przepis ten stosuje się odpowiednio do przekazu za pomocą dźwięku oraz dźwięku i obrazu innego niż określony w pkt 2," Strona internetowa z całą pewnością nie jest drukiem, nie jest też przekazem za pomocą dźwięku a także nie jest przekazem dźwięku i obrazu. W odniesieniu do art 7 pkt 2 lit. 1 stronę internetową należy zakwalifikować do "publikacje za pomocą innej techniki rozpowszechniania" która jest wyraźnie odróżnona od druku - cytuję ustawę: "publikacje periodyczne za pomocą druku, wizji, fonii lub innej techniki rozpowszechniania". Zatem strone internetowych, o ile nie ukazują się drukiem, rejestrować nie trzeba i nie da się ukarać admina za prowadzenie strony bez rejestracji jako dziennik czy czasopismo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaniepokojone-www Re: SN się myli IP: *.dint.wroc.pl 29.08.07, 16:38 oby tak było :-) tylko czy skoro strona jest czytana na ekranie nie jest to przekaz obrazu? (wiem, że przekaz ma głównie postać tekstu, no ale zawsze)? a może dlatego, że jest to tylko obraz - bo mało kto dodaje dźwięki do strony - mamy spokój? :- )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goalkeper Re: SN się myli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.07, 17:41 To teraz tylko pozostało Ci napisać do SN swoją teorię i przydławić tego pionka, który wyssał swoje teorie z palca :) wielki mi znawca od prawa prasowego :D Nie wystarczy znać prawa tylko dobrze je zinterpretować :D Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Wyjaśnienia SN 06.09.07, 09:53 Poniżej zamieszczam artykuł z "Rzepy" z wyjaśnieniami pierwszego prezesa SN Lecha Gardockiego. Proszę o uważne przeczytanie i ze zrozumieniem. www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070906/prawo/prawo_a_13.html Strona www.sn.pl nie jest dziennikiem ani czasopismem Postanowienie Sądu Najwyższego z 26 lipca 2007 r. (sygn.IVKK174/07) dotyczące rzekomo obowiązku rejestracji stron internetowych stało się przedmiotem żywego zainteresowania opinii publicznej i spowodowało zrozumiały niepokój wśród osób prowadzących takie strony. Zrozumiały, bo gdyby rzeczywiście każda strona internetowa była gazetą lub czasopismem, to niezarejestrowanie jej byłoby przestępstwem z art. 45 prawa prasowego. Wprawdzie prowadzący te strony bez rejestracji byliby w dobranym gronie sprawców z prezydentem, premierem, ministrami, posłami, biskupami, pierwszym prezesem SN, prezesem Trybunałem Konstytucyjnego, prokuraturą i policją, ale zgodnie z prawem powinniśmy wówczas na siebie donieść i wzajemnie się pozamykać w więzieniu. Powstałby przy tym klasyczny problem poruszony przez Sławomira Mrożka w jego sztuce z 1958 r. "Policja. Dramat ze sfer żandarmeryjnych" (S. Mrożek: Dzieła zebrane, t. XII, wyd. "Noir sur Blanc", s. 51): "Czy policjant, który już aresztował osobę, z którą jednocześnie znajduje się wstanie wzajemnego aresztowania (...), może aresztować osobę trzecią, przez którą zresztą został już uprzednio aresztowany łącznie z tą pierwszą osobą, z którą go łączy pierwsze aresztowanie obopólne". Ale żarty na bok. Sprawa jest poważna. I poważna informacja, którą mam obowiązek przekazać, brzmi: Sąd Najwyższy w składzie, który wydał wspomniane postanowienie, wcale nie twierdzi, że prowadzenie strony internetowej stanowi wydawanie gazety lub czasopisma. Twierdzi natomiast, że jeśli ktoś na swojej stronie internetowej wydaje dziennik lub czasopismo, to zobowiązany jest taki dziennik lub czasopismo zarejestrować. Jak słusznie twierdzi jeden z sędziów SN, który był w tej sprawie sprawozdawcą, Internet można porównać do papieru, bo oba są nośnikami informacji. Rozwijając tę myśl: Na papierze można wydrukować książkę, ulotkę, zaproszenie na ślub czy też się zwierzać wprowadzonym pamiętniku, ale można też wydrukować dziennik lub czasopismo -podobnie da się to zrobić w wersji internetowej. Tak więc, według omawianego postanowienia SN, obowiązek rejestracji jako dziennika lub czasopisma istnieje, jeżeli na stronie internetowej mamy do czynienia z wydawaniem prasy w jednej z tych dwóch postaci. Prawo prasowe, jak wynika nie tylko z nazwy ustawy, ale i z jej art.7 ust. 1, reguluje jedynie kwestie związane z prasową działalnością wydawniczą i dziennikarską. Dodajmy, że pojęcie prasy ma swoją definicję ustawową. Prasa według art. 7 ust.2 prawa prasowego z 1985 r. to "publikacje periodyczne, które nie tworzą zamkniętej jednorodnej całości, ukazujące się nie rzadziej niż raz do roku, opatrzone stałym tytułem albo nazwą, numerem bieżącym i datą". Według słownika języka polskiego słowo "periodyczny" oznacza "powtarzający się regularnie co pewien czas, okresowy, rytmiczny". Natomiast "periodyk" to "czasopismo o stałej nazwie i ciągłej numeracji, wydawane w określonych odstępach czasu, pismo periodyczne". Jak widać, nieczęsto uda się znaleźć w Internecie witryny, które będą odpowiadały pojęciu publikacji periodycznych i do tego opatrzonych numerem bieżącym oraz datą (nawet te publikacje na stronach WWW, które najbardziej przypominają drukowany na papierze dziennik, nie mają stałego wydania z określonego dnia, przeciwnie podlegają zmianom i kształtowane są przez całą dobę), a w konsekwencji podlegać będą prawu prasowemu. To zresztą bardzo dobrze, bo w ten sposób nie nastąpi też nadmierne powiększenie grona dziennikarzy mających przecież specjalne uprawnienia przy uzyskiwaniu informacji związanych tajemnicą dziennikarską, a według ustawy lustracyjnej w wersji przed jej skontrolowaniem przez Trybunał Konstytucyjny podlegających lustracji. Wracając na koniec do tezy wyrażonej w tytule, chciałbym oświadczyć, że nie zamierzam się zwracać do warszawskiego Sądu Okręgowego o rejestrację strony internetowej Sądu Najwyższego, bo z przepisów ustawy taki obowiązek nie wynika. Lech Gardocki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kriss spierdzielamy z tego poyebanego kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 16:33 Wg. słownika: idiota (gr. idiótes ‘ktoś źle ukształtowany, prostak; laik’) 1. psych. osoba mocno upośledzona umysłowo. debil rz. mos V, D. -i || -ów 1. ‘człowiek ograniczony, niedorozwinięty umysłowo, cierpiący na debilizm’ 2. ‘obelżywie o człowieku głupim, ograniczonym’ imbecyl rz. mos V, lm D. -i || -ów 1. pot. ‘lekceważąco, pogardliwie o kimś głupim, tępym; głupiec’ Tylko w takich kategoriach można się wypowiadać o tych, którzy po raz kolejny chcą zedrzeć kasę z ludzi. Chciałbym wyjechać z tego kraju, żyć w jakimś normalnym państwie i śmiać się z tych debili razem z moimi nowymi znajomymi, jednocześnie nie czując się polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa ZoZnk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 16:35 dobrze ze nietrzeba drukarek rejstrowac bo przeciez mozesz wydrukowac na niej jakies niecenzuralne slowa dotyczace naszego mosci chu-ja jong prezydenta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kivi mowilem nie bluzgajcie na PIS!!! IP: *.chcgilgm.covad.net 29.08.07, 16:39 ... przez telefon nie pogadasz, strony nie mozesz miec, ciekawe co nastepne? Pewnie reinkarnacji zabronia bez zezwolenia naczelnika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Obejscia Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 16:42 a czy podstrony glownej WWW trzeba tez rejestrowac? Odpowiedz Link Zgłoś
kanabi Powiało Białorusią... 29.08.07, 16:43 Dokładnie tą samą taktykę stosują władze na Białorusi. Wiem, bo pisałem pracę mgr na temat łamania praw człowieka w tym kraju. Żadna gazeta czy strona internetowa nie może tam działać bez rejestracji, która oczywiście udzielana jest wyłącznie "słusznym", czyli państwowym podmiotom. Widzę, że w Polsce zmierzamy w tym samym kierunku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Już sam nie wiem co myśleć o Polsce... IP: *.spemaus.net 29.08.07, 16:46 Czy jest ugrupowanie polityczne w tym kraju wolne od nadmiaru przygłupów? Odpowiedź jest prosta i łatwa: NIE MA!!!! Każda jedna frakcja polityczna to głąby, zdrajcy i złodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan_qwerty Rejestrować pedofilów i szatanistów!!! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.08.07, 17:04 I bardzo dobrze!!! Rejestrować pedofilów i szatanistów!!! Pod przewodnictwem braci Kaczyńskich, Rycerzy Niepokalanej, nasz umiłowany, a wyszydzany i wyśmiewany kraj stanie się potęgą światowom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dan_qwerty Rejestrować pedofilów i szatanistów! 29.08.07, 17:07 I bardzo dobrze!!! Rejestrować pedofilów i szatanistów!!! Pod przewodnictwem braci Kaczyńskich, Rycerzy Niepokalanej, nasz umiłowany, a wyszydzany i wyśmiewany kraj stanie się potęgą światowom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtejemniczony Prawo i bezprawie IP: *.eranet.pl 29.08.07, 22:09 Po pierwsze to rzeczywiście trzeba interweniować i pytać czy strona www.sn.pl, aktualizowana niemal codziennie, jest zarejestrowana. Bo to byłoby już kuriozum, gdby nie została zarejestrowana. W państiwe prawa!!! IV RP!!! W gmachu SN!!! Po drugie - postanowienie SN zostało wydane przy okazji malutkiej, nic nie znaczącej witryny "Szycie po przemysku", która mignęła w 2003 r. Przez kilka miesięcy w 2003 r. była aktualizowana 4 razy i zanotowała łącznie może z 200 odwiedzin. Totalna mizeria. Nieźle dowalali władzom Przemyśla (te władze z PiS jakby ktoś był ciekawy). Władze się wkurzyły i prezydent Przemyśla zakapował Szycie do prokuratury. Wówczas były to złote czasy dla PiS więc wymiar sprawiedliwości, zamiast (można się domyślać dlaczego) ścigać bandytów i złodziei, których w Przemyślu nie brakuje, wziął się za internet. O rozmiarze tego śledztwa świadczą takie fakty: - zaangażowanych było kilku prokuratorów, - kilkuosobowe ekipy policjantów dokonały 4 rewizji, w domach twórców witryny, w biurze u jednego z nich a nawet w domu dziewczyny jednego z tych "przestępców" - osoby, prawnie zupełnie obcej - śledztwo jakby chłopaki co najmniej bomby atomowe robili - sądy zbierały się ze 30 razy, w tej sprawie zapadło w sumie 5 wyroków - ostatecznie SN ich uniewinnił Jakie to koszty... Spytacie dlaczego SN ich uniewinnił, skoro najpierw rozkręcono taką wojnę, jakby co najmniej bin Ladenów ścigano. Zaczekajmy do 10 września i pisemnego uzasadnienia. Sądy oczywiście są niezawisłe, ale w międzyczasie wyszło coś, co może zdecydowało, że z PiS im nie po drodze: - prezydent Przemyśla Robert Choma z PiS, patriota, antykomunista itd., jeszcze nie tak dawno był agentem SB, TW "Krzysiek" Sprawa pewnie miała być zatuszowa, ale są ludzie, którzy nienawidzą obłudy - w finale go z PiS wypier... - jego zastępca Ryszard L. też z PiS (dzisiaj już nie wolno podawać nazwiska), też ostro ścigał Szycie, a od lipca siedzi bidaka w areszcie za gigantyczne łapówki, wiec go również z PiS wypier... PiS-owskie władze, w procesie z oskarżenia prywatnego o pomówienia, domagały się, aby twórców witryny wsadzić na dwa lata do więzienia. Dla niezorientowanych: Przemyśl to matecznik posła Marka Kuchcińskiego PiS - też niezły z niego aparat. Viva IV RP!!! Większość z Was internautów jest z Warszawy i innych dużych miast. Ja jestem z Przemyśla, pewnie dla większosci z Was z zadupia. Uwierzcie mi, to co się obecnie dzieje w sejmie, to pryszcz w porównaniu z prowincją, tutaj PiSiory, Samoobronowcy i LPRowcy idą na całość. W takim mieście jak Przemyśl, wszystko jest możliwe. Nawet ściganie twórców strony internetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma IP: *.brig.cable.ntl.com 30.08.07, 00:32 No to teraz można pozabierać koncesje TV, bo każda stacja TV w PL ma swoją stronę WWW więc każdy właściciel stacji TV w PL ma "gazetę lub czasopismo". Jutro idę zarejestrować 10 stron. Jeszcze nie wiem co zrobić jak nie które strony się tworzą dynamicznie pod jakby nie było nowymi adresami.Tak chociażby jak adres tego posta, który ma unikalny adres w internecie więc czy to jest osobnym "czasopismem"? pozdrawiam wszystkich "wydawców prasowych" - poza tym to mi się jednak zawsze prasa z takim czymś papierowym kojarzyła.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lelekl To zamach na wolność słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 07:45 To, że rejestrujesz w sądzie to żaden problem. Zróćcie uwagę, że "Naczelny" WWW odpowiada za dyskusje i komentarze np uczestników forum. To jest zamach na wolność słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scirus A może.... IP: *.herbapol.pl 30.08.07, 08:23 Witam! Ja proponuję zorganizowanie flashmob'a na zasadzie wysłania możliwie dużej liczby wniosków o rejestrację w tym samym czasie. Pomijam kwesię gotówy dla sędziów z samych wniosków ;). Polskie prawo, Boskie prawo! Pozdro Scirus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debile Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma IP: *.chello.pl 30.08.07, 08:28 czyli blogi emigrują do państw normalnych tylko szkoda, że nasz kraj cofnie się cywilizacyjnie. Takie decyzje sędziów powinny być karane publiczną chłostą za głupotę i szkodzenie społeczeństwu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MJ9 Myspace? youtube? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.07, 08:57 czy jak mam profil/strone na myspace lub youtube to też musze się rejestrować? pewnie nikt tego nie wie, a zwłaszcza sędzia który nie zna się na komputerach Odpowiedz Link Zgłoś
peteraski Re: Myspace? youtube? 30.08.07, 09:01 Z tego co ja zrozumiałem, chodzi tylko o polskie domeny. Jak masz na przykład profil na youtube, myspace, bloga na bloggerze czy na flickrze, to nic sobie nie robisz z tego rozporządzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MJ9 Re: Myspace? youtube? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.07, 09:04 no w sumie tez tak zrozmumiałem:> dzięki. czyli mam ich w d....żym palcu Odpowiedz Link Zgłoś
mreck a gov? 30.08.07, 09:11 czy wszyskie ministerstwa, agencje, strony miast gmin, powiatów etc, czy sa zarejestrowane? Odpowiedz Link Zgłoś
norbertrabarbar APEL!!! przeczytaj i odpowiedz 30.08.07, 09:10 Czy strona RP została zarejestrowana?? A blog wojtka "bat na pedałów" wierzejskiego?? A jaśnie wielmożny ojciec dyrektor zarejestrował stronę?? Ja proponuję zrobić tak: umówmy się wszyscy, których stać wydać te 40 zyla i pójdźmy zarejestrować swoje strony w tym samym dniu. Niech każdy weźmie sobie jakieś chipsy, paluszki, jakąś puszkę z napojem, niech po drodze przejdzie się przez kałużę i niech na miejscu skorzysta z toalety. Wymieńmy się numerami telefonów i namiętnie dzwońmy do siebie. Niech będzie to ich najgorszy dzień pracy ;D KTO JEST ZA??? PS. Każdy powinien także wybrać kogoś kogo nie lubi, a ma swoją stronę, i zgłosić jeszcze dzisiaj na policji, że ta osoba nie zarejestrowała strony jako czasopismo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emes Jest jeszcze prawo Unijne, które stoi wyżej... IP: 62.29.248.* 30.08.07, 09:15 Jest jeszcze prawo Unijne, które stoi wyżej, więc spokojnie, po odbyciu wszystkich mozliwych odwołań, można złożyc sprawę w trybunale europejskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoni Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma IP: 193.109.212.* 30.08.07, 09:26 Pewnie chodzi o kasę - 700tys stron X 40 zł to trochę kasy wpadnie do budżetu na nowe wydatki :( Odpowiedz Link Zgłoś
barteq28 Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop 30.08.07, 09:40 Sam blox.pl to około jak napisano 80 000 blogów. Razy 40 zł to 3600000PLN (trzy i pół miliona). Skok nie tylko na wolność słowa ale i kasę. Dużą kasę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop IP: *.bethere.co.uk 30.08.07, 09:58 Bzdura. blox.pl to blox.pl, nie *.blox.pl. To znaczy, ze ciociaklocia.blox.pl, funciak.blox.pl, dupablada.blox.pl wszystko podchodzi pod jedna nazwe: blox.pl. Zatem jak by ktos juz byl na tyle zdeterminowany, zeby rejestrowac "pismo", to wystarczyloby 40 zl. To tak jak bys musial rejestrowac kazdy artykul w pismie - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop IP: *.bethere.co.uk 30.08.07, 10:01 Bzdura. blox.pl to blox.pl, nie *.blox.pl. To znaczy, ze ciociaklocia.blox.pl, funciak.blox.pl, dupablada.blox.pl wszystko podchodzi pod jedna nazwe: blox.pl. Zatem jak by ktos juz byl na tyle zdeterminowany, zeby rejestrowac "pismo", to wystarczyloby 40 zl. To tak jak bys musial rejestrowac kazdy artykul w pismie - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LouSac Ludzie! Piszcie ulotki reklamowe! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.07, 09:31 Ulotek, folderów i broszur reklamowych w formie drukowanej wydawanych jest codziennie chyba więcej niż czasopism, a i treść ich aktualizuje się dość często. Nikt tego nie rejestruje, nie musi. To są treści promocyjne i reklamowe. Piszcie więc ulotki w internecie. Ja zmieniam nagłówek swojej strony na "ulotka reklamowa" i nikt mnie nie ma prawa posądzić, że to czasopismo! Odpowiedz Link Zgłoś
mark.brando Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma 30.08.07, 09:35 Czyli polskie niewydolne sądy nie będą robić nic innego jak rejstrować strony internetowe. Debilizm maksymalny. Zamiast zająć się nowym prawem prasowym to trzeba będzie stosować się do idiotycznych przepisów. Ale jest plus takiego rozwiązania? Można zarestrować np bloga jako dziennik, piszący zostaje automatycznie dziennikarzem i nabywa takie same prawa jak dziennikarz? Czy bloger może napisać teraz wszystko i zasłonić się tajemnicą dziennikarską? Teraz będziemy mieli miliony dziennikarzy! Ale tak naprawdę mało kto będzie rejstrował strony, może poza dużymi portalami, a odpowiednim urzędem będzie to pomagać w dokonywaniu kontroli!! launching.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop IP: 20.133.4.* 30.08.07, 09:49 To proste: 500.000 stron x 40 zl = 20.000.000 plus ewentualne grzywny daje calkiem pokazna sume. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop IP: *.bethere.co.uk 30.08.07, 09:58 1x 40zl - za kazda firme ktora prowadzi blogowisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lelekl Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.07, 08:08 JUż mogą rozglądać się za kupnem limuzyn dla Urzędu; biurwy. Jak dziś pamiętam sytuację jak Krajowa Rada (za Markiewicza) PO wpłacie pierwszej grubej kasy za koncesję , za POLSAT zamierzała zakupić kilka mercedesów ale prasa udaremniła zamiar tych biurw urzędniczych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: illus Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 09:50 bracia i siostry budujmy więzienia, bo nie starczy miejsc :P Odpowiedz Link Zgłoś
macszym Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma 30.08.07, 10:00 Moje 12-letnie dziecko pisze bloga. Proszę o wytłumaczenie, czy może zostać ono redaktorem naczelnym? Czy ja odpowiadam za to co dziecko wypisuje? Czy dziecko moje moze byc scigane i karane? Czy podlega obowiązkowi lustracji? Czy... mam jeszcze kupę pytań, ale na rzaie zadowoliłbym się odpowiedziami na powyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 30.08.07, 11:22 Chyba sędziowie byli na niezłym kacu. Odpowiedz Link Zgłoś