emektb Odwrót z Wysp 26.09.07, 08:44 nawet oficjalne polskie statystyki zaczęły już zauważać, że wyjechało z kraju od 1.5 do 2 mln osób. jakoś niewielu niestety zauważa, że wyjeżdża w 99 proc. młode pokolenie, to które w każdym państwie buduje nie tylko przyszłość, ale i bieżącą konsumpcję - choć dzięki ich wyjazdom przynajmniej część ich pensji trafia do Polski nakręcając trochę koniunkturę - i dopiero niedawno, ktoś zauważył, że z młodych ludzi ubyło w Polsce co trzecią osobę. nie ma się więc co dziwić, że skoro wciąż wyjeżdżają, to i bezrobocie spada. wyobraźcie sobie, że nagle wraca do kraju 2 mln osób. ciekawe jak wyglądałby wskaźnik bezrobocia? pieprzą ci z rządu aż żal słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Odwrót z Wysp IP: 194.150.250.* 26.09.07, 08:45 Nie zarabiam źle , wiec nie kieruje mna sytuacja materialna. Natomiast atmosfera w kraju jest tak dołujaca , że nie chce sie tu żyć. Chciałbym żeby wreszcie stało sie tak , że w dziennikach nie byłoby o czym mówić żeby rząd rządził a nie walczył ze wszystkimi , żeby nie było antagonizowania grup społecznych , żebu ludzie a nie rząd mogli decydować na co chcą wydać pieniadze. Ale poniewaz tak nie jest to zazdroszczę młodym ludziom bez balastu , którzy mogą w kazdej chwili spakować walizki. Odpowiedz Link Zgłoś
rocznik_74 Re: Odwrót z Wysp 26.09.07, 21:58 Podpisuje sie w 100% pod przedmowca. I choc radze sobie calkiem niezle, niestety pieniadze to nie wszystko. Ja tez mam dola i nawet moja zona ktora - jeszcze pare lat temu - nigdzie by nie wyjechala kiedy rozmawiamy to zastanawia sie bardziej gdzie niz czy... Coraz bardziej jestesmy przekonani ze nasza przyszlosc to raczej w jakims bardziej normalnym kraju niz nasza Ojczyzna. A poniewaz mielismy okazje pomieszkac (nie mylic z urlopowaniem) w jednym z krajow demokratycznych ew zmiana wcale nas nie przeraza. Mozliwa zmiana - tylko na lepsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat cyrk pajtona: s z kregu moich znajomych z london IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 08:46 nikt nie wraca chyba tylko po bigos mamusiny i z powrotem do london...a i wojsko wisi nad rocznikami ktore wyjechaly na rozne wyspy...9 miesiecy w syfie i nosic baldachimy za klerem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: air Odwrót z Wysp IP: *.its.it 26.09.07, 08:50 Niech Szanowni Państwo nie cieszą się przedwcześnie. Ja na przykład wróciłem z GB, po to tylko żeby ruszyć do Włoch. Dolcelowo widzę się w Niemczech, bo blisko do chaty i kraj normalny. Polska to fajne miejsce, ale na emeryturę i to nie wcześniej niż za 40 lat. Szkoda życia na ten burdel. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Odwrót z Wysp 26.09.07, 09:41 tak z ciekawosci: oplacicl ci sie transfer na poludnie (finansowo)? zgaduje, ze cos z IT masz wspolnego, sadzac po IPku :) pozdro z 011* :) * tak, to prefiks :) Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Kaczyński=Ziobro=Rydzyk=Dno 26.09.07, 10:17 Poco wracać.? Jak te Pisowskie kreatyry odejdą, powrót i budowa Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 wracają bo słyszeli o wyborach i nowej wladzy. 26.09.07, 08:53 nareszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legion Odwrót z Wysp IP: *.retsat1.com.pl 26.09.07, 08:56 czyli bezrobocie zacznie wzrastać. co na to kaczynski? - bedzie mogl powiedziec ze to wina III RP. Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw32 Odwrót z Wysp 26.09.07, 08:57 czy to jest artykul sponsorowany przez PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Anglik szybko się zorientował, że Polakom ... 26.09.07, 09:12 ... nie trzeba płacić więcej niż ustawowo minimalne wynagrodzenie za godzinę, to jest ok. 6,5 funta/1 godz. Czyli ok. 30zł/1 godz, po odjęciu podatku. Za 160 godz w miesiącu, otrzymają ok 4800 zł./miesiąc. Z tego koszt zakwaterowania ok. 1200zł/miesiąc. Zostanie 3600zł,które trzeba pomniejszyć o koszt wyżywienia, komunikacji, koszt biletów lotniczych na odwiedziny w kraju, i inne koszty drobne. I mamy cały ten raj angielski jak na dłoni. Średnio ok. 2000zł w kieszeni po miesięcznej harówce. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonagownie Re: Anglik szybko się zorientował, że Polakom ... 26.09.07, 09:28 Jeśli to prawda co mowisz, to przez ponad 5 lat, byliśmy oszukiwani przez rozczarowanych obczyzną Polaczków. Ja słyszę tylko tak od tych ludzi: - po roku pracy,każdy wraca do Polski kupić mieszkanie za gotowke - 2-3tys euro to minimum, wszyscy Polacy pracują za wiecej - stać mnie 3 razy w roku na urlop (do Azji?) plus nowe auto (BMW czy Audi) i kupno DOMU w Anglii Z drugiej strony, to wielu tuziemców (UK,DE) pracuje za pensje ponizej 2tys Euro. Czyżby wszyscy Polacy w UK pracowali jako wysokiej klasy specjaliści za ponad 50tys.funtów rocznie? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Anglik szybko się zorientował, że Polakom ... 26.09.07, 09:31 kontonagownie napisał: > Jeśli to prawda co mowisz, to przez ponad 5 lat, byliśmy oszukiwani > przez rozczarowanych obczyzną Polaczków. > > Ja słyszę tylko tak od tych ludzi: > - po roku pracy,każdy wraca do Polski kupić mieszkanie za gotowke > - 2-3tys euro to minimum, wszyscy Polacy pracują za wiecej > - stać mnie 3 razy w roku na urlop (do Azji?) plus nowe auto (BMW > czy Audi) i kupno DOMU w Anglii > > Z drugiej strony, to wielu tuziemców (UK,DE) pracuje za pensje > ponizej 2tys Euro. > Czyżby wszyscy Polacy w UK pracowali jako wysokiej klasy specjaliści > za ponad 50tys.funtów rocznie? Bo wszyscy znają biegle angielski i mają 15 letnie doświadczenie w IT,prawie jak Hindusi :) Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Kaczyńscy gorsi niż Białoruś.!! 26.09.07, 10:18 Wracamy dopiero po odejściu kaczyńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ciamej Re: Anglik szybko się zorientował, że Polakom ... 26.09.07, 15:21 >i kupno DOMU w Anglii hahahahahahaha dawno sie tak nie usmialem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Anglik szybko się zorientował, że Polakom ... IP: 89.206.146.* 26.09.07, 16:44 Tak jest. 2000zl, ktore mozna spokojne wsadzic sobie na konto. A w Polsce po takim przykladowym miesiacu ile by zostalo takiej osobie? Nie mowiac o tym, ze wielu tutaj jednak pracuje za ciut wiecej niz stawke minimalna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Ten artykul to propoaganda i zaklamanie !!!. IP: 129.35.231.* 26.09.07, 09:00 Autor tekstu kompletnie nie ma pojecia co sie dzieje. To są suche liczby, pisane przez PIS. Wrócilo 5% z 1 miliona, bo idzie sesjia i okresu pracy wakacyjnej sie skonczyl. Reszta wracac będzie na święta, ale kupic polska kielbase dla znajomych w UK. Do tego autor podal doskonaly przyklad, ludzi wracajacych, są to ludzie ktorzy chca otworzyc w Polsce wlasny interes, Hotel Pub. Przecietny czlowiek zatrudni sie po powrocie na etacie i przypomni sobie jaka mamy biede i co to bylo zyc od 1 do 1. Sorry goscu za duzo wypiles wczoraj pewnie ani razu nie pracowales za granica i nie masz z tym praktycznego doswiadczenia. Teraz jak reszta krajow uni otworzy granice, to dopiero bedzie. W Polsce da sie wyzyc, jesli ma sie potezne checi, duza wiedze, silna psychike, brak dzieci, samodyscypline i oczywiscie jakis kapital na start biznesu od wujka itp. Ale nie kazdy tak ma i nie kazdy tak chce, wiec pracuje na etacie od 1 do 1 jak dobrze pojdzie. Polacy zostaja a ci co moga uciekaja i beda uciekac przez najblirzsze 30 lat. Że na gazeta.pl jest taka niekompetencja autorow, trzeba sie przeniesc na inny serwis. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Ty jesteś przewrotny "polak" i podstępny!!!. 26.09.07, 09:19 Takież też są, przewrotne i podstępne teksty spłodzone w twoim fałszywym umyśle. Wszystko co napisałeś "jest inaczej" - wierny czytelniku Gazety Wybiórczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: Ty jesteś przewrotny "polak" i podstępny!!!. IP: 129.35.231.* 26.09.07, 09:26 o czym Ty do mnie rozmawiasz. Pomieszalo ci sie w glowie z rana wypij kawe albo idz pograc w pilke. Przekaze Ci to w skrocie bo pewnie nie rozumiesz kilku zdan czytanych na raz: Palacy nie wracaja z wysp do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Spieprzaj Kaczyński. 26.09.07, 10:19 Nawet do Anglii.!! I do roboty.!! A nie szkodzić Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Spieprzaj Kaczyński. IP: 195.11.82.* 26.09.07, 11:24 ty to masz gosciu nasrane w glowie... Odpowiedz Link Zgłoś
kontonagownie Re: Spieprzaj Kaczyński. 26.09.07, 12:33 jak to ktos napisał wczesniej...na wyspy wyjechala masa frustratow, oszolomow i innych wariatow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Spieprzaj Kaczyński. IP: 89.206.146.* 26.09.07, 16:53 Zdecydowanie. I dopiero tutaj mi ulzylo. Fajna praca, fajna paczka znajomych i 250 funtow miesiecznie przybywa oszczednosci. No i do tego nikt sie nie interesuje, czy chodze do kosciola, czy moj dziadek byl w SB czy Wehrmachcie, a na to bagienko w ojczyznie sobie moge gwizdac i najwyzej szykowac materac na podlodze na czas, kiedy rodzice wreszcie nie wytrzymaja poprosza o azyl polityczny... Odpowiedz Link Zgłoś
ciamej Re: Spieprzaj Kaczyński. 26.09.07, 15:26 co ty chcesz od wrojoza? dobrze prawi ;p wyslac malych bekartow na zmywak do Anglii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Spieprzajcie Kaczyńscy... IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 26.09.07, 16:35 Obaj Kaczynscy to mali umyslowo frustraci upajajacy sie swoja moca polityczna i wladza... Faktycznie, ci ludzie nie maja zadnej, powtarzam ZADNEJ dlugofalowej koncepcji (planu) na dluzszy i stabilny rozwoj Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wb Re: Ty jesteś przewrotny "polak" i podstępny!!!. IP: *.magma-net.pl 26.09.07, 16:28 > Palacy nie wracaja z wysp do Polski. > A ty "polak" polakiem nie jesteś, więc wracasz? Polacy wracają, a jak jest z Palacami, to nie wiem. Może pisałeś "Paljaki", w języku moskiewskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit_44 Odwrót z Wysp IP: *.chello.pl 26.09.07, 09:01 W całym 2006 wyjechało z UK 60 tysięcy imigrantów. W ostatnim kwartale 2006 przyjechało 65 tys (w ciągu roku 260 tys.?) Faktycznie, wracają jak cholera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Z trójki moich znajomych NIKT nie zamierza tam żyć IP: *.e-wro.net.pl 26.09.07, 09:03 Z trójki moich znajomych NIKT nie zamierza tam zostać i żyć. Z głupimi angolami ponoć nie da się wytrzymać na dłuższą metę - taka jest ich opinia. Dlatego też szacuję, że 80% ludzi wróci. Skoczy bezrobocie (Kaczyński zwali to na PO), skoczą ceny mieszkań (przywiezione funty robią swoje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Z trójki moich znajomych NIKT nie zamierza ta IP: 84.6.24.* 26.09.07, 09:15 za jakis czas zmienia posady na lepsze, trafia w lepsze towarzystwo i zmienia zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wichajster Re: Z trójki moich znajomych NIKT nie zamierza ta IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.07, 10:59 Z 4 moich znajomych, 3 chce wracać jak najszybciej, ale nie wrócą, bo chcą przyjechać z kasą. Inna sprawa, że będzie coraz trudniej, bo wartość funta spada. Fakt, że z Angolami trudno wy3mać - spędziłem tam pół roku i coś o tym wiem - zarówno z szefami, jak i urzędnikami i pracownikami banków (nie mówię o kulturze, która jest bardzo wysoka, ale o kompetencjach i ogólnej kumatości - spróbujcie sobie odzyskać p45 od pracodawcy, jak już jesteście w kraju, albo o3mać zwrot podatku - masakra). Myślę, że wróci sporo ludzi - pewnie ok. 60-70%, ale dopiero za 2-3 latka. Faktem jest, że coraz mniej osób wyjeżdża za granicę, bo w Polsce jest coraz lepiej (nie dzięki PiSowi wcale). Ja chwilę tam żyłem, ale już bym nie pojechał i cieszę się, że mieszkam i żyję tutaj, mimo że relacje zarobków do potrzeb wydatkowych mamy w PL znacznie gorszą niż w UK Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia w artykule sa opisane raczej marzenia milej,mlodej 26.09.07, 09:28 panienki a nie realne sprawy. Czytam, ze ta mila panna wyjechala po studiach aby zarobic na mieszkanie, czyli rozumiem, ze w kraju miala zero kapitalu. Teraz, po 2 latach, ma zamiar otworzyc hotelik pod Wroclawiem. Czegos nie rozumiem. Czytam, ze sprzatala pokoje a po roku byla takim kierownikiem od sprzataczek. Wyliczylem sobie, ze ta panienka mogla maksymalnie odlozyc przez 2 lata ok. 17 tysiecy futow, co daje 93 500 zl. Hotelik powinien sie miescic w budynku, gdzie mamy min. 5 pokoi, kuchnie, szereg lazienek, zaplecze. Musi byc polozony na dzialce budowlanej. Teraz liczymy: budynek plus dzialka - co najmniej 400 tys zl, pod miastem,wyposazenie, remonty 100 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: W artykule sa opisane raczej marzenia panienki IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 26.09.07, 16:39 Zgadzam sie w 100% z obliczeniami dokonanymi przez "gugcie". Na to, by wybudowac i otworzyc teraz "hotelik" w Polsce trzeba pracowac znaaacznie dluzej (i dobrze!) w jakimkolwiek kraju zachodnim!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe jak nie Wyspy to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 09:39 ... gdzieindziej wyemigrują! Jest tyle przyjemiejszych miejsc do życia niż Wlk. Brytania! Patrz Holandia, kraje skandynawskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MrGumby Gazeto, powstrzymaj ich! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 09:10 Wracają do państwa totalitarnego?! Gazeto, za mało było ostrzeżeń! Strach pomyśleć, co z nimi zrobi okrutny reżim Kaczyńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Gazeto, nie śpij! Jeszcze parę paszkwili ! 26.09.07, 09:15 Gość portalu: MrGumby napisał(a): > Wracają do państwa totalitarnego?! Gazeto, za mało było ostrzeżeń! > Strach pomyśleć, co z nimi zrobi okrutny reżim Kaczyńskich. > Jeszcze parę paszkwili o okrytnych rządach Kaczorówm w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Gazeto, nie śpij! Jeszcze parę paszkwili ! 26.09.07, 09:20 Gość portalu: MrGumby napisał(a): > Wracają do państwa totalitarnego?! Gazeto, za mało było ostrzeżeń! > Strach pomyśleć, co z nimi zrobi okrutny reżim Kaczyńskich. > Jeszcze parę paszkwili o okrutnych rządach Kaczorówm w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Gazeto, nie śpij! Jeszcze parę paszkwili??? IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 26.09.07, 16:43 "Okrutne rzady" Kaczynskich? Po co sie az tak daleko zapedzac?? To nie sa rzady "okrutne" - to sa, po prostu, rzady kiepskie, krzykliwe i zwyczajnie glupie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Odwrót z Wysp IP: 82.141.239.* 26.09.07, 09:17 Nie prawda, wciaz tyle samo wyjezdza, nie znam jeszcze nikogo z moich znajomych kto by wrocil, a jesli nawet wrocil to za jakis czas znowu powrocil na Wyspy... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 .....Przerazili sie........... 26.09.07, 09:25 Tusk obiecal ze jedzie na Wyspy prowadzic kampanie.Oszczedza sobie wstydu Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: .....Przerazili sie........... 26.09.07, 09:50 a czemu ty nie wracasz? Lubisz tak bardzo zaby i slimaki? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: .....Przerazili sie........... 26.09.07, 09:59 Nie jadam ale tobie polecam.Ja nie wracam bo tu mam cala rodzine.Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: .....Przerazili sie........... 26.09.07, 10:03 A teraz na powaznie.Wroci wielu.Zawsze twierdzilem ze nastapi nieoplacalnosc pracy na zachodzie.Wliczajac koszty utrzymania(mieszkanie,przejazdy czy zywnosc)okazuje sie ze i w Polsce mozna znalesc podobnie , zwazywszy ze ceny wielu rzeczy sa nizsze. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: .....Przerazili sie........... 26.09.07, 10:22 No. Wciaz cie pytam kiedy wracasz. A ty nic tylko nadajesz z tej francji nie zwazajac na te wyzsze koszta :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Nie, nie takie proste! IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 26.09.07, 16:45 Wroc wiec "presentation1" do Polski i do swoich ukochanych wodzow rodem z PiSuaru, wroc z cala swoja rodzina! A moze cie - po prostu - nie stac na powrot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewracajaca Czy Anglicy tez to zauwazyli? IP: *.w90-28.abo.wanadoo.fr 26.09.07, 09:26 Takie zjawisko zaobserwowali i wyliczyli tylko polscy politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: wyjazd IP: *.nm.e-zet.pl 26.09.07, 09:47 ja siedze w kraju do konca pazdziernika - w listopadzie wyjezdzam za granice z całą rodziną tutaj niestety się tylko egzystuje na bardzo niskim poziomie - dopóki byłem kawalerem dawałem radę stać mnie było na ciuchy, samochód itp..- teraz mam syna i zonę na garnuszku i bardzo muszę się liczyć z wydatkami - tutaj w Polsce nie ma przyszłości dla młodych. ostatni gasi światło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g...prawda Odwrót z Wysp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 09:32 Rozmowy ze zajomymi, sąsiadami itd. wskazują na zupełnie coś innego,bo tam ludzie wiedzą za co pracują. A jak tu wrócą i się zorientują, że wyjazdy wielu zdolnych nie pomogły zrewolucjonizować nastawienia polskich pracodawców, jeśli chodzi o godne wynagradzanie pracowników, to spakują zabawki i ponownie wyemigrują, bo żaden z nich nie będzie się kompromitował pracując np. w biurze za ochłapy w przedziale 1.500 - 2.000 PLN... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Odwrót z Wysp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 09:32 Logika wywodu pokretna. Polacy wracaja miedzy innymi dlatego, ze w Polsce spadlo bezrobocie. Spadlo miedzy innymi dlatego, ze oni wyjechali, i gdy przyjada, znowu sie powiekszy. Nie mowiac juz o fakcie, ze wobec stale dolujacych cen walut obcych w Polsce wartosc nabywcza przywozonych kapitalow ciagle topnieje, a jednoczesnie stale podnosi sie cena materialow budowlanych, czyli co jest przyjezdzajacym potrzebne dla osiagniecia stabilizacji. Gdy przyjezdzajacy to zobacza, nastapi nowa fala wyjazdow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Nie czytajcie METRO to pralna muzgów. IP: 129.35.231.* 26.09.07, 09:33 gazeta.pl tez zaczyna prac. Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Tobie już widać "muzg" wyprali. 26.09.07, 09:41 Tak bardzo uwielbiasz być gorszy od innych Europelczyków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: Tobie już widać "muzg" wyprali. IP: 129.35.231.* 26.09.07, 09:52 mózgi pierze nam rzad ktory chce zatrzymac barany z ktorych moze wyssac ile sie da, ich mUzgi posiadają kupę wiedzy z przewaga kupy, jak nas okradac i zatrzymac, na tym pastwisku zwana Polska. Ale taka krowka czy branek dobrze sie czuje na swojej lace pomimo, ze malo trawki. Gorszy od eu?, pod jakim wzgledem, chodzi ci o majatek czy wartosci, bo kielbase mamy bez konkurencyjna, autostrady tez gdyby byly, wartosci katolickie tez, ktore wybieraja PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Re: Tobie już widać "muzg" wyprali. 26.09.07, 09:55 To krytykuj to co jest złe w tym kraju i co należy jeszcze poprawić. A nie upajaj się tym, że jesteś podczłowiekiem i pochodzisz z syfu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonek heh wracajcie wracajcie czekają ZUS US i inne gady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 09:34 Tylko na to czekają głodne ryje z urzędów żeby waszą kaskę przerobić.Już ceny ziemi pozawyżali żeby Wam zabrać.Mam propozycję dla tego łosia z Koszalina i tej drugiej.Załóż se knajpę w UK to ją utrzymasz ten Hotel tak samo.Dwa lata po Waszych inwestycjach popadniecie w ruinę i marazm.Tu w RP nie da się normalnie prowadzic biznesu. Kuźwa co za pomysł heheheeheheheh wracać i zakładać interes w RP heheheehehhhh bbuuuuuuuhahahahahahahahah głomby ostatnie szok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Odwrót z Wysp 26.09.07, 09:37 Mówienie o odwrocie z Wysp, jest pewnym nadużyciem. Można ew. mówić o powstrzymaniu masowej ucieczki (i bardzo dobrze!). Po prostu ci, którzy mieli wyjechać, wyjechali. Czy to wielki powrót? Nie sądzę. Raczej normalny przepływ pracowników. Poza tym nie można tak naprawdę wnioskować o tym opierając się jedynie na danych z UK. Z pewnością wzrost płac przełożył się na mniejszą chęć emigracji (tylko proszę bez bajdurzeń, że to zasługa rządu - pracodawcy podnieśliby płace nawet gdyby rządziło SLD - zwykłe prawo podaży i popytu) tylko tak naprawdę NIE WIADOMO, czy ci którzy opuścili UK nie pojechali do innego z krajów WE. Do tego kwestia pracowników sezonowych. Gdyby podobne dane wyciągnąć z Niemiec to pewnie by się okazało, że po 2004 roku generalnie niemal wszyscy Polacy zbierający dotąd szparagi postanowili zostać w Polsce (co jest wierutną bzdurą). Nie było fali "sezonowców" z racji tego, że ludzie ci albo rok temu po prostu mogli np. ZOSTAĆ w UK po sezonie, albo tym razem wybrać INNY KRAJ aby dorobić. Odwrót z Wysp? Pewnie tak, ale na z góry upatrzone pozycje :) Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Jak się pisze o Polsce źle, wszyscy klaszczą. 26.09.07, 09:39 Jak dobrze, wszyscy powątpiewają. Polactwo po prostu pasjami uwielbia być gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Sprzeciw PiSowi. Na wybory.!! 26.09.07, 10:21 Polska nie jest dla Kaczyńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
mondym Mój były chłopak ma nie wracać! 26.09.07, 09:40 Pojechał tam się uczyć angielskiego, pracuje jako opiekun do dzieci w Londynie. Wczoraj dowiedziałam się, że gadzina mnie zdradza i to ostro (przeczytałam maile, jakie wypisuje do swoich przyjaciół w Polsce). Powiem Wam, nie ważne, gdzie by był, ważne, żeby tam został i nie śmiał wracać do kraju, w którym mam nadzieję, ostali sie cudowni ludzie. Taki pędrak lepiej niech sie trzyma z dala od Polski, zresztą na kogo by głosował - na Polską Partię Erotomanów?? Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia mondym- takie juz chlopy sa, chodza z kutasem po 26.09.07, 10:30 prosbie jak sa za granica, nic na to nie poradzisz. Jakby w kraju byl to tez nie wiem czy bys go upilnowla, malo to u nas ostrych panienek po barach siedzi i czeka na ksiecia z bajki.Jak mial taka nature, zreszta u facetow dosc czesto wystepujaca cecha, to moze lepiej, ze sie z nim nie bedziesz meczyc. Co do tej partii erotomanow to A.Lepper proponowal jednej pani zalozyc partie zboczonych kobiet, mogliby razem z partia erotomanow utworzyc blok wyborczy -PUS -Polska Unia Seksualna. To bylby dopiero przeciwnik dla LPR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popiołek Proszę was, nie wracajcie ! IP: *.171.85.231.crowley.pl 26.09.07, 09:40 Bez was żyje się nam lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcel Odwrót z Wysp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 09:43 autorze: jestes frajerem jesli w to wierzysz, ten artykul jest do bani, zeby nie powiedziec DO DUPY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buhahaha taa wrcaja tlumy pracowac za 900 zl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 09:45 znam wiele osob, ktore wyjechaly, ale nie znam zadnej, ktora by wrocila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vb Re: ....za 900 zl, ... przecież to można zmienić IP: *.magma-net.pl 28.09.07, 20:36 Skoro Polacy pracują tak samo dobrze i wydajnie jak Anglicy czy Niemcy, to trzeba odkryć dlaczego ich wynagrodzenie w Polsce jest tak dużo niższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssse Maja racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 09:46 nie kazdy chce byc smieciem do konca swych dni.. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Szybko beda wracac...Do Wielkiej Brytanii! 26.09.07, 09:51 jak im ten polski "miod" bokiem wyjdzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Kaczyński pomawia cały Naród.!! 26.09.07, 10:25 Kaczyńscy wyganiają ludzi z Polski.! Wrócimy jak odejdą kaczory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Maja racje... IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 26.09.07, 16:51 Smieciem? Coz, smieciem mozna byc w kazdym kraju i miejscu... takze i w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś