Gość: ala IP: 217.173.195.* 22.06.10, 13:24 W. Bartoszewski nie jest profesorem! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
svex Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka 22.06.10, 13:33 Bartoszewski nie jest rowniez zadnym autorytetem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Opolanie pokażcie stalinowcom z GWna IP: *.toya.net.pl 22.06.10, 13:42 co o nich sądzicie. Nie dajcie "dziennikarzom" z tej gadzinówki zapomnieć o tej zbrodni. Ratajczaj został zaszczutu a przez to ZAMORDOWNY Odpowiedz Link Zgłoś
staq dla hołoty autorytetem być nie może 05.07.10, 22:29 Słusznie, prof. Bartoszewski nie może być autorytetem dla was. Bo nie należy do hołoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopi Re: dla hołoty autorytetem być nie może IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 07.07.10, 17:00 stary dziadyga, zamiast na dzialce majaczy w polityce Odpowiedz Link Zgłoś
myrdin Profesor przez zasiedzenie ;) 08.07.10, 10:54 staq napisała: > Słusznie, prof. Bartoszewski nie może być autorytetem dla was. Bo > nie należy do hołoty. Jakież to wspaniałe – „ci którzy się ze mną nie zgadzają to hołota”. ;) Zawsze wiedziałem że mamy wybitnie „tolerancyjne” społeczeństwo ale aż taki przykład „tolerancji” to rzadkość. ;) A co do profesora (przez zasiedzenie) Bartoszewskiego – nie jest on profesorem! Niezależnie od tego jak wielkim się jest człowiekiem (nie zamierzam się tu wdawać w dyskusję nad wielkością Bartoszewskiego – gdyż ta sprawa nie ma tu najmniejszego znaczenia) prawo do tytułu nabywa się w ściśle określony sposób, w przypadku Bartoszewskiego warunki te nie zostały spełnione!!! Posługiwanie się tytułem do którego się nie ma prawa (jak również pozwalanie by inni nieprawnie przypisywali taki tytuł) jest żenujące. Bezsprzecznie Bartoszewski mógłby zostać profesorem, nie został nim jednak! Skoro więc nie jest profesorem to tytułowanie go w taki sposób stawia Bartoszewskiego (który na to pozwala) w bardzo niekorzystnym świetle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Profesor przez zasiedzenie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 20:29 Pan Bartoszewski jest doktorem honorowym na UO. Otrzymał ten tytuł w 2008 r. Odpowiedz Link Zgłoś
myrdin Re: Profesor przez zasiedzenie ;) 09.07.10, 08:54 Chyba się zgodzisz że doktor a profesor to jest pewna różnica. Jeśli ktoś będzie Bartoszewskiemu pisał przed nazwiskiem „dr h.c.” to nie ma problemu (chociaż będzie to komiczne). Tytułowanie Bartoszewskiego profesorem jest jednak niedopuszczalne a akceptowanie (czy choćby tolerowanie) takiego stanu przez zainteresowanego stawia go w bardzo złym świetle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Niemodlina Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: 80.48.34.* 22.06.10, 13:35 BOJKOT GW i TVN dosyć kłamstw i jątrzenia w Narodzie Polskim!!! tusku spuszcza bartoszewskiego jak psa żeby kąsał i siał zamęt, to samo palikot! Troche dziwne z dr.Ratajczakiem, czy przypadkiem mossad lub ADL nie mieszało w tym swoich brudnych łap?? Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka 22.06.10, 14:19 Troche > dziwne z dr.Ratajczakiem, czy przypadkiem mossad lub ADL nie mieszało w tym > swoich brudnych łap?? -- jasne. kilka dni po tym jak odkryto zwłoki doktora R, na lotnisku Okęcie aresztowano agenta Mossadu, którego wydania żądają Niemcy! czy może to być zbieg okoliczności? moim zdaniem tak..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.10, 17:29 Gość portalu: z Niemodlina napisał(a): > BOJKOT GW i TVN zaczynaj bo sie juz ku.. nie moge doczekac Odpowiedz Link Zgłoś
staq smutne chore trolle 05.07.10, 22:33 co też trzeba mieć za śmietnik w tej głowie, żeby taki sobie stwarzać osobny świat - pełen kłamstw, przeinaczeń i nienawiści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicky Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.10, 13:54 "Najbliższa rodzina i znajomi pożegnało(..._" - analfabetyzm dziennikarski. Nie uczyli pisać poprawnie po polsku? Powinno być "pożegnali" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Przecież to "dziennikarze" GWna IP: *.toya.net.pl 22.06.10, 14:27 To poprawnwej polszczyzny się po nich spodziewasz. Oni są od szczucia, judzenia i kłamania a nie od pisania po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: IP: *.chello.pl 22.06.10, 14:34 Tak szybko pochowali? Nawet nie wiadomo co było przyczyną śmierci, czy ktoś trzeci maczał w tym palce Coś tu jest nie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
svex Re: 22.06.10, 14:49 Dlatego pospiech byl jak najbardziej wskazany aby zatrzec wszelkie slady slady o nienaturalnej smierci. Szkoda wartosciowego czlowieka, jakim bez watpienia byl s.p. dr Dariusz Ratajczak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.10, 17:32 svex napisał: >Szkoda wartosciowego czlowieka ale w czym byl wartosciowy?? takich klamcow, ktorzy chca zaistniec masz cale radio maryja bandery, nowaki i inni klamcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: IP: *.pools.arcor-ip.net 22.06.10, 19:38 zet, ty szujo. On miał odwagę mówić niewygodną i niebezpieczną prawdę. Robił to otwarcie, pod imieniem i nazwiskiem. A ty szujo anonimowo szczujesz na niego? Nie mieszaj tego nazwiska z Banderą. Nowak ma odwagę mówić prawdę i dlatego RM go już dawno wywaliła. Zachowujesz się jak żydowaski parobek albo szabas-goj Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: 22.06.10, 19:44 Gość portalu: gosc napisał(a): > zet, ty szujo. On miał odwagę mówić niewygodną i niebezpieczną > prawdę. Robił to otwarcie, pod imieniem i nazwiskiem. A ty szujo > anonimowo szczujesz na niego? Jeżeli już komuś zarzucasz anonimowość, to wypadałoby samemu się podpisać. Jerzy Ochman Odpowiedz Link Zgłoś
staq jedyną odpowiedzią na chore wpisy jest KOSZ 05.07.10, 22:40 jedyne, co mogę dla was zrobić "gościu" , 'svex", "ja" - inne dzielne anonimowe trolle- to przy waszych odpowiedziach litościwie kliknąć w taki mały znaczek "KOSZ" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwa-czytelniczka dbajmy o nasz język IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.10, 14:48 Zabawne... Gość o nicku "ja" narzeka na polszczyznę dziennikarza Gazety, a sam nie potrafi poprawnie zbudować zdania. Co więcej, nie zna zasad punktuacji. Przy pisaniu postów (szczególnie tych krytycznych) warto byłoby przyłożyć się do poprawnego "wklepywania" liter. Odpowiedz Link Zgłoś
svex moze tak na temat? 22.06.10, 14:58 Jaki ma to zwiazek z tematem tego watku? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: moze tak na temat? 22.06.10, 16:47 svex napisał: > Jaki ma to zwiazek z tematem tego watku? Bardzo wybiórczo reagujesz na odbieganie od tematu wątku. Wcześniej było już wiele wypowiedzi niezwiązanych z tematem (np. gdy czepiano się poprawności pisowni w Gazecie Wyborczej), ale to jakoś Cię nie raziło. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Zabawne... dla Ciebie ważniejsze są IP: *.toya.net.pl 22.06.10, 18:33 "zasady punktuacji" niż tragiczna śmierć 47 letniego doktora historii. Człowieka, który pisał bardzo ciekawe prace na przykład na temat NSZ. A zostal w OBRZYDLIWY sposób zaszczuty przez gó...jadów ( określenie z Suworowa) z gadzinówki, która bym odbytu nie podtarł. Czy wiesz, że "dziennikarze" GWna do swoich ataków wykorzystywali SYNA doktora Ratajczaka? Czysto stalinowskie metody. Takie same stosował braciszek Adasia Stefan Michnik. Odpowiedz Link Zgłoś
staq szkoda gadać z nawiedzonymi 05.07.10, 22:43 jedyne, co mogę dla was zrobić "gościu" , 'svex", "ja" - inne dzielne anonimowe trolle- to przy waszych odpowiedziach litościwie kliknąć w taki mały znaczek "KOSZ" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobek Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.10, 14:42 Pan Ratajczak sam sobie ułożył życie. Ostracyzm jest zdrową reakcją na haniebne zachowanie, a nawet tylko na głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
svex Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka 22.06.10, 14:50 Czyzby kolejny blazen z GW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: 87.204.122.* 22.06.10, 15:09 Że też przyszło nam żyć w takich czasach, gdzie nie ma wolności słowa, a w imię dziwnie pojętej 'poprawności politycznej' można zniszczyć człowieka. Jak za czasów komuny, tylko zakres 'niebezpiecznych tematów' trochę się zmienił... Szkoda człowieka...bo czy naprawdę dopuścił się aż takiej zbrodni, aby wykluczyć go ze społeczeństwa, a by go zniszczyć ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whoy yeah bunny Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.10, 15:24 Gość portalu: bobek napisał(a): > Pan Ratajczak sam sobie ułożył życie. Ostracyzm jest zdrową reakcją na > haniebne zachowanie, a nawet tylko na głupotę. Haniebne i głupie to jest pisanie źle o zmarłych - to miałeś na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scrivener hańbą jest mówić źle o zmarłych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 19:44 a wykorzystywać zmarłych do kampanii nienawiści i pomówień to oczywiście można - jeśli sami wyciągacie trupa Ratajczaka, żeby nim grzmocić wszystkich, których prawdziwi Polacy nie lubią to nie dziwcie się, że stanie przed Stwórcą troszku posiniaczony - a co do straty dla nauki, nie wiem co tam na inne tematy pisywał, ale jego wypowiedzi na blogu w internecie na pewno nie mieszczą się w modelu naukowego opisu świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.pools.arcor-ip.net 22.06.10, 19:40 Bobku, wypierdku, jego zaszczuto. Ostracyzmem powinno się otoczyć tych, co go zaszczuli. Odpowiedz Link Zgłoś
staq sami dajecie o sobie świadectwo 05.07.10, 22:45 jedyne, co mogę dla was zrobić "gościu" , 'svex", "ja" - oraz inne dzielne anonimowe trolle- to przy waszych odpowiedziach litościwie kliknąć w taki mały znaczek "KOSZ" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.aster.pl 22.06.10, 15:30 Został zaszczuty m. in. przez dziennikarzy "GW"...kiedy na banicji w końcu znajdował jakąś prace wkrótce do pracodawcy dzwonili tzw. dziennikarze "GW" z informacją, że jeśli Ratajczak nie zostanie skazany to oni zniszczą firmę itp. Dlatego nigdy już nie kupię "GW" brzydzę się was!!! Poza tym Ratajczak pisał tylko prawdę o zagładzie Żydów-nie było to ani wyjątkowe w XX wieku oraz zginęło najwyżej milion osób tej narodowości!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka 22.06.10, 16:44 Gość portalu: Piotrek napisał(a): > Został zaszczuty m. in. przez dziennikarzy "GW"...kiedy na banicji w końcu > znajdował jakąś prace wkrótce do pracodawcy dzwonili tzw. dziennikarze "GW" z > informacją, że jeśli Ratajczak nie zostanie skazany to oni zniszczą firmę itp. Masz na to jakieś dowody? Poza tym, jak pracodawca może wpłynąć na skazanie Ratajczaka? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
myrdin Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka 24.06.10, 11:24 Witaj! Już nie pamiętam kiedy ostatni raz Cię widziałem (chyba tylko z tego powodu włączę się tu do dyskusji). Miło znów spotkać kogoś znajomego. Co do zaś sprawy zaszczucia dr Ratajczaka to IMHO jest w tym trochę racji. Jakkolwiek można mieć zastrzeżenia do jego opracowania (np. tłumaczenia o przypisach i o nieznajomości przez niego prawa jakoś mnie nie przekonują) niemniej należało już tego człowieka zostawić w spokoju. GW nawet pośmiertnie tytułowała go kłamcą oświęcimskim – co mogła sobie spokojnie darować. Sprawdzała też miejsca w których pozwolono mu chociaż parę groszy zarobić (sami o tym napisali) – co mogło powodować niepokój u potencjalnych jego pracodawców. Wprawdzie dr Ratajczak powinien spodziewać się że jego publikacja może się tak zakończyć i powinien był wziąć pod uwagę konsekwencje (w tym konieczność zmiany sposobu zarobkowania), niemniej to co robiła GW było przesadne. Pozdrawiam Tomasz Myrdin Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT 24.06.10, 11:48 Cześć Tomku, Kopę lat! Nadal mieszkasz w Opolu? Bywam teraz dość często w kraju, w najbliższym czasie przyjeżdżam na drugą turę i zostanę jeszcze tydzień. Sam protestowałem na forum, gdzie zaglądają admini portalu, przeciw chamskiemu tytułowi notatki o śmierci dr Ratajczaka: forum.gazeta.pl/forum/w,654,112968143,112968143,Czy_taki_tytul_watku_bylby_zgodny_z_regulaminem_.html Jakiś czas później tytuł zmieniono, ale niesmak pozostał. Mimo to grubą przesadą jest obarczanie GW winą za śmierć historyka. GW ma prawo do własnych ocen jego "dorobku" i nie musi tych ocen owijać w bawełnę. Tak samo, jak w imię wolności słowa protestowałem przeciw zamukaniu Irvinga do więzienia, tak samo będę protestował przeciw tym hipokrytom, którym nie o Ratajczaka chodzi, a o dopierniczenie Wyborczej. Im nie chodzi bowiem o wolność słowa, lecz o to, żeby zamknąć usta tym, którzy nie podzielają ich poglądów. Pozdrawiam Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Jureek wydzwanianie do pracodawców i straszenie IP: *.toya.net.pl 24.06.10, 12:23 ich przez "dziennikarzy" GWna jest OK? Promowanie ponurego bajkopisarza Grossa jest OK? Kłamstwa o Kielcach są OK ( pamiętam jako młodzieniec z wypiekami na twarzy czytałem te brednie i czułem się okropnie będąc częścią Narodu "morderców") Gdy cyngiel GWna Michał Cichy KŁAMAŁ o zabijaniu przez AK Żydów w Powstaniu Warszawskim to było OK i to była wolność słowa? Gdy Cichy opisuje obecnie knajackie zachowania sekty "środowiska GWna" to nagle jest chory psychicznie. Jak pisał co redaktorzynki kazały to był zdrowy na umyśle. Naprawdę takiego rynsztoku jak ta redakcja i ta "gazeta" to ze świeczką szukać. GRU owskie określenie gó...jady to jedyne, które ciśnie mi się na usta. GWnu naprawdę nie trzeba dokopywać już redaktorzynki dbaja o smród. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Jureek wydzwanianie do pracodawców i straszen 24.06.10, 12:32 Jednym słowem uważasz, że w imię wolności słowa należy zamknąć GW, tak? Bo promuje nie tych, których Ty uważasz za autorytety? A kim Ty jesteś? Jakąś wyrocznią? Posiadłeś prawdę absolutną? Nadal nie wiem, którzy to redaktorzy GW straszyli pracodawców i czym straszyli. Jeżeli takie fakty miały miejsce, to jest to przypadek dla prokuratury, ale nie powód, by zamykać gazetę. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Nie jestem za zamykaniem GWna. IP: *.toya.net.pl 24.06.10, 12:47 Jeśli ludzie pragną zażywać truciznę to ich prywatna sprawa. Jednak nagromadzenia kłamst, pomówień, przeinaczeń, nienawiści i nietolerancji jest frapujące. Moim skromnym zdaniem nie wynika z braku wiedzy "dziennikarzy" i "redaktorów" GWna. Nie wiem w jakim Ty państwie żyjesz ale ja w Polsce, w której sądy nie działają dla maluczkich. Skandalicznych wyroków są setki. Sposób i metody dręczenia Świetej Pamięci Dariusz Ratajczaka są do sprawdzenia. Ty mieszkasz w Opolu. Będzie Ci łatwiej. Podam Ci jedno nazwisko. Dorota Wodecka Lasota. Ale są i inne.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
staq jakiej świętej pamięci ? 05.07.10, 23:01 Dzielny anonimowy "ja" : to taki jesteś dzielny, że sam , plując jadem i chamstwem za osłoną anonimowości, podajesz odważnie i publicznie cudze nazwiska ? A może nie jestes wcale dzielny, tylko jesteś po prostu chory ? Z nienawiści ? To smutne. Przede wszystkim dla ciebie. Zapewne Ratajczak też taki był. I dlatego tak smutno skończył. Tylko nie szermuj tym słowem- "świętej pamięci". Bo on na nie nie zasłuzył. On pozostał NIESŁAWNEJ pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juka Re: Jureek wydzwanianie do pracodawców i straszen IP: *.chello.pl 24.06.10, 18:46 wiesz ,mialam sie nie wtracac,ale cos ci powiem,pogrom kielecki jest faktem,mordowanie zydow przez ak/z zalem musze przyznac,tez/.mysle,ze daliscie sie wszyscy zwareiowac i wyganiacie iabla belzebubem. Odpowiedz Link Zgłoś
myrdin Re: Jureek wydzwanianie do pracodawców i straszen 25.06.10, 09:08 Ostrożnie podchodź do tego, co jest uznawane za fakty. Po pierwsze nie wszystko co jest uznawane za fakt rzeczywiście nim jest, o drugie, nawet gdy jakieś zdarzenie faktycznie miało miejsce to jego ocena może być skrajnie różna w zależności od okoliczności. Niestety, mam zbyt małą wiedzę o pogromie kieleckim czy sprawie oskarżeń AK o mordowanie Żydów – nie jestem więc w stanie ocenić wiarygodności materiałów (a tym bardziej bronić określonego poglądu), pamiętam jednak pewną historię która jest dość ciekawa. Na dawnych kresach wschodnich w pewnym miasteczku pod koniec 1941 r. mieszkańcy (Polacy) złapali pewnego Żyda i wydali go Niemcom. Niemcy trochę tego Żyda podręczyli a ostatecznie został on zastrzelony na rynku tego miasteczka. Jak ocenić tych Polaków? Pierwsze co chciałoby się powiedzieć to że to najzwyklejsi mordercy. Historia ta jest jednak trochę bardziej skomplikowana. Ów Żyd w 1939 r. gorąco witał naszych wyzwolicieli z ZSRR i w ramach „informacji turystycznej” oprowadzał ich po miasteczku szczegółowo informując kto co w II RP robił i kogo należy aresztować. Odpowiadał za wiele aresztowań i co było konsekwencją za śmierć wielu ludzi. Czy uwzględniając okoliczności nadal można mieć pretensje do tych którzy wydali go Niemcom? Przytoczona historia jest jednym z wielu faktów – nie można na jej podstawie wyrobić sobie zdania na temat relacji między Polakami i Żydami podczas II WŚ, z całą jednak pewnością można posługując się nią pokazać jak łatwo zmienić ocenę takiego czy innego faktu w zależności od okoliczności mu towarzyszących. Odpowiedz Link Zgłoś
myrdin Re: OT 24.06.10, 12:29 W Opolu już nie ale nadal w jego najbliższej okolicy a w mieście zwykle jestem między 8 a 14 więc jeśli miałbyś czas… (szczegóły via e-mail). ;) Co się zaś tyczy dopierniczania Wyborczej – kiedyś pewnie bym jej bronił ale GW bardzo straciła w moich oczach, złapałem ją raz na tym że podała nieprawdziwe dane statystyczne (może to była pomyłka niemniej dane te miały istotne znaczenie dla artykułu) i wiele razy na manipulowaniu informacją (tak by czytelnik doszedł do błędnych wniosków). Stosowanie przez GW różnej miary dla swoich i przeciwników politycznych to już drugorzędny szczegół (to w zasadzie norma w naszych mediach). Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT 24.06.10, 12:39 myrdin napisał: > W Opolu już nie ale nadal w jego najbliższej okolicy a w mieście > zwykle jestem między 8 a 14 więc jeśli miałbyś czas… (szczegóły via > e-mail). ;) Na gazetowym odbierasz pocztę? Bo ja właśnie gazetowego używam. > Co się zaś tyczy dopierniczania Wyborczej – kiedyś pewnie bym jej > bronił ale GW bardzo straciła w moich oczach, złapałem ją raz na tym > że podała nieprawdziwe dane statystyczne (może to była pomyłka > niemniej dane te miały istotne znaczenie dla artykułu) i wiele razy > na manipulowaniu informacją (tak by czytelnik doszedł do błędnych > wniosków). Stosowanie przez GW różnej miary dla swoich i > przeciwników politycznych to już drugorzędny szczegół (to w zasadzie > norma w naszych mediach). Wyborcza także w moich oczach dużo straciła, przede wszystkim za schlebianie prymitywnym gustom i ewolucję w kierunku brukowca. Manipulacja? Owszem, ale przede wszystkim w celu osiągnięcia większej sprzedaży kosztem poziomu. Wiele razy zauważałem na przykład żerowanie na antyniemieckich sentymentach (tak, tak - nie w innych gazetach, lecz właśnie w Wyborczej). Mimo wszystko demonizowanie Wyborczej i zwalanie na nią odpowiedzialności za całe zło w Polsce zwyczajnie mnie śmieszy. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
myrdin Re: OT 24.06.10, 12:51 jureek napisał: > Na gazetowym odbierasz pocztę? Bo ja właśnie gazetowego używam. Zazwyczaj nie ale zrobię wyjątek. ;) > Wyborcza także w moich oczach dużo straciła, przede wszystkim za schlebianie > prymitywnym gustom i ewolucję w kierunku brukowca. Manipulacja? Owszem, ale > przede wszystkim w celu osiągnięcia większej sprzedaży kosztem poziomu. Wiele > razy zauważałem na przykład żerowanie na antyniemieckich sentymentach (tak, tak > - nie w innych gazetach, lecz właśnie w Wyborczej). Mimo wszystko demonizowanie > Wyborczej i zwalanie na nią odpowiedzialności za całe zło w Polsce zwyczajnie > mnie śmieszy. IMHO GW dąży do osiągnięcia swoich celów (jak większość mediów w Polsce) i za to jej nie winię (chociaż elegancko byłoby gdyby się do tego przyznała a nie pozowała na niezależną – w tą jej niezależność jednak nikt już chyba nie wierzy więc nieistotne), mam do niej pretensje o to że do swoich celów (politycznych a nie sprzedażowych) dąży nieuczciwie (a za takie uważam manipulowanie informacją tak by otwarcie nie skłamać ale doprowadzić do sytuacji żeby zazwyczaj niezorientowany w temacie czytelnik przeczytał to co faktycznie nie było napisane). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AX Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.punkt.opole.pl 22.06.10, 16:12 Że ktoś z wyborczej nie miał żadnych oporów aby się na tym pogrzebie pojawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.pools.arcor-ip.net 22.06.10, 19:49 wysłannik wyborczego gów.. albo ukrywał się za drzewami, albo zdjęcie grobu zrobił już po pogrzebie. brakuje zdjęcia, choć z daleka, orszaku pogrzebowego. Specjalnie nie puścili takiego zdjęcia, aby nie pokazać ile ludzi było naprawdę na pogrzebie. Odpowiedz Link Zgłoś
staq gdzie ci apologeci pewnego smętnego kłamcy ? 05.07.10, 22:51 a gdzie oni byli , ci ludzie, gdy ten facet zapijał się na smierć ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.punkt.opole.pl 22.06.10, 16:19 Powtarzam po raz kolejny - niepoprawna polszczyzna p. Żbikowiskiej mnie zadziwia... Albo róbcie coś dobrze albo wcale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.punkt.opole.pl 22.06.10, 17:12 A co Ciebie tak zadziwia? Ty myślisz, że w Israel wszyscy dobrze pamiętają, jak się po polsku mówi i pisze? Zawsze się może trafić pomyłka. To już tyle lat ... Odpowiedz Link Zgłoś
staq bardzo strasznie smieszne dowcipaski 05.07.10, 23:07 jedyne, co mogę dla Ciebie zrobić -dzielny anonimowy i w dodatku jeszcze szalenie dowcipny trollu- to przy Twoim poście litościwie kliknąć w taki mały znaczek "KOSZ". To jedyna odpowiedź , na jaką zasługujesz- KASACJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadzik Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.range86-169.btcentralplus.com 22.06.10, 16:45 Wyjechalem z Opole kilka lat temu. Doskonale pamiętam dr Ratajczaka z wykładów na UO, studiowałem historię w latach 90 tych. Były to jedne z najciekawszych wykładów na tej dość szarej i przeciętnej wtedy uczelni.Mam dziś ogromną ssatysfakcję gdzyż w czasach szczucia na r Rytajczaka (1999-2005 do mojego wyjazdu z Polski)zawsze ostentacyjnie wręcz gdy spotkałem go przypadkiem na ulicy podchodziłem do Niego i witałem się z Nim. Nie byłem naukowcem więc nie groziło mi wykluczenie z półświatka naukowców opolskich. Ale dzis spokojnie patrze w lustro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.chello.pl 22.06.10, 17:03 Ja również ciepło wspominam dr Ratajczaka..Zajęcia z nim to była czysta przyjemność.Wielki szacun dla tego człowieka i podziękowanie za to co potrafił dać studentowi podczas zajęć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 19:50 Potwierdzam, że zajęcia z dr Ratajczakiem były ciekawe, a On sam nikogo nie obrażał ani nie agitował... Spokój Jego duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
staq ten gość KŁAMAŁ 05.07.10, 23:14 a to go przekreśla jako "naukowca". A kłamstwo oświęcimskie przekreśla go też jako godnego człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Skad wiesz, ze klamal? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.10, 11:04 Bo wg prawo mowienie tego, to klamstwo? Kiedys wg prawa mowienie, ze Ziemia jest okragla tez bylo klamstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
staq nie masz się czym chwalić 05.07.10, 23:12 naukowcem ani nie byłeś ani nie będziesz- musiałbyś przeczytać więcej książek niż tę jedną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.punkt.opole.pl 22.06.10, 17:16 Jak to mawiali drzewiej bracia starsi: po owocach poznacie ich. Co kto sieje, ten to zbierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.pools.arcor-ip.net 22.06.10, 19:33 Bartoszewski może zabierać głos w imieniu narodu żydowskiego, a nie polskiego. Ta szuja tylko pełni obowiązki Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
staq wara ci chamie od profesora ! 05.07.10, 23:10 jedyne, co mogę dla Ciebie zrobić -dzielny anonimowy i w dodatku jeszcze bardzo chory trollu- to przy Twoim poście litościwie kliknąć w taki mały znaczek "KOSZ". To jedyna odpowiedź , na jaką zasługujesz- KASACJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Jednak Opole to stolica polskiego nazizmu... IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 23.06.10, 16:40 Cóż się dziwić? Ci bardziej wartościowi "szli" do Wrocławia, a w Opolu osiedlili się najgorsi z najgorszych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepro Re: Jednak Opole to stolica polskiego nazizmu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.10, 16:46 W sprawie Dariusza Ratajczaka mam pytanie. Kto pierwszy rzucił kamieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posik Opole siedzibą żydokomuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.10, 22:36 Pierwsza opluła dr. Ratajczaka GWniana a podjął temat szczucia "profesor" po maturze niejaki Bartoszewski. Agentura SBcka na UO oczywiście zwolniła go bo tak im kazali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadzik Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.range86-169.btcentralplus.com 24.06.10, 11:41 Jak to kiedyś powiedział śp. Dariusz Ratajczak o swoim środowisku: Uniwersytet jest pełen ludzi bojowych. Tzn: boją się i tyle. I ze strachu o własne tyłki (jedyny motyw - głeboko w poważaniu mieli "Tematy Niebezpieczne") odwrócili się tyłkiem do Dr. Ratajczaka. Hipokryci i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadzik Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.range86-169.btcentralplus.com 24.06.10, 12:11 Jeszcze mi się taka refleksja nasuwa. Pewnie jeszcze może dożywają swych dni w luksusie jakies niedobitki prawdziwych zbrodniarzy hitlerowskich gdzieś pochowani w Ameryce Łacińskiej, którzy maja pewnie krew niejednego Żyda na rękach a dr.Ratajcak z próbę dyskusji, bo tyle jedynie zrobił zapłacił życiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozia Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.chello.pl 25.06.10, 09:13 Szkoda gościa i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
piccolo61501 Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka 25.06.10, 11:39 co spodziewac sie po mordercach?Zabili prezydenta,zabili Dr.Ratajczaka, zabili Zielonke,i zabijaja w Palestynie: pakalert.wordpress.com/2009/01/06/gaza-horror-large-photo-gallery-of-gaza-massacre-by-israel/ Odpowiedz Link Zgłoś
piccolo61501 Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka 25.06.10, 11:55 jezeli wam cos da do myslenia to tu link m.i. o szyfrancie Zielonce tak zamordowany jak dr.Ratajczak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja też Re: Jednak zaszczuty. IP: 213.184.17.* 25.06.10, 12:04 Hm ...moi kochani czytałem trochę o metodach specsłóżb . Wcale nie trzeba BIĆ ŻEBY KOGOŚ ZNISZCZYĆ . pISALIŚCIE ŻE w GW dzwoniła do firm w których pracował zmarły .. Otóż nawet nie musiała dzwonić - wystarczy żeby ROZPUŚCIŁA POGłOSKĘ że obdzwania i interesuje się tymi którzy go chcą zatrudnic -żeby wiele osób dało sobie spokój .Na zasadzie -po co mi darmowa "reklama " w GW. Żeby nie było że firma "x ' to matecznik oszołomów faszystów i antysemitów . I to wystarczyło żeby -zwł. ! nie zatrudniła go np. żadna szkoła ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldskulowiec uczył nas o Katyniu za komuny IP: 77.223.225.* 05.07.10, 20:48 Miałem z nim lekcje historii w 8 klasie podstawówki, on był świeżo po studiach. Punkowiec, nosił skórę i glany i uczył nas o Katyniu chociaż nie było tego tematu w podręcznikach. Odpowiedz Link Zgłoś
piccolo61501 Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka 25.06.10, 11:56 ten link przespalem: teczki.obserwowani.pl/8561.html#top Odpowiedz Link Zgłoś
piccolo61501 Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka 25.06.10, 12:06 ten obiecany link: teczki.obserwowani.pl/8561.html#top Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakitaki Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 16:10 Rodzina go pożegnała? Dopiero po śmierci się ujawnili? A gdzie byli, jak krewnemu źle się wiodło? Dlaczego nie pomogli? Od czego ma się rodzinę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.xdsl.centertel.pl 06.07.10, 19:50 Zostawcie w spokoju rodzinę, która swoje wycierpiała, jej życie też nie było łatwe niestety. Nie pchajcie się z buciorami w ich życie, bo może nie wiecie nawet przez co ci ludzie musieli przechodzić całymi latami. Zapytajcie lepiej co zrobili ci, którzy dzisiaj próbują odcinać polityczne kupony od śmierci dr Ratajczaka. Co zrobili, żeby wydobyć go z nałogu, znaleźć mu pracę itd.? Dlaczego nikomu nie przyszło do głowy, żeby np. on, historyk zajmujący się powojennym podziemiem zbrojnym, znawca tej tematyki znalazł zatrudnienie przy realizacji filmu o "Roju" z NSZ (kręconego za pieniądze TVP)? Jak to się stało, że "fuchę" przy tym filmie załatwił sobie ktoś inny z Opola, ani historyk ani filmowiec? Za życia niektórzy ludzie nie kiwnęli palcem w bucie, żeby pomóc dr R. ale dzisiaj próbują odcinać kupony od sztucznie tworzonej legendy, mającej tylko luźny związek z rzeczywistością. Łatwiej wykorzystywać dla swoich celów martwego niż żywego? A poza tym teraz nic to nie kosztuje... Obrzydliwe są te próby żerowania na ludzkim nieszczęściu. A prawda jak zwykle jest daleka od legendy tworzonej sztucznie na polityczny użytek pewnych grup i osób. Myślę, że do prawdy o dr Ratajczaku najbardziej zbliżyła się Agnieszka Rybak, autorka artykułu zamieszczonego w ostatnim sobotnio-niedzielnym wydaniu "Rzeczpospolitej". Polecam wszystkim ten mądry, wyważony w treści artykuł. W internecie dostępny jest niestety tylko początek artykułu, warto więc wystarać się o papierowe wydanie "Rz". www.rp.pl/artykul/502614_Historia_doktora_Ratajczaka.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdrj Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.stk.vectranet.pl 29.06.10, 13:50 DOKŁADNIE, "BARTOSZEWSKI", NIE JEST, NIE BYŁ I NIGDY NIE BĘDZIE ŻADNYM PROFESOREM,JEST TYLKO MARNYM I MAŁO AMBITNYM MATURZYSTĄ, Z MAŁĄ MATURĄ W KIESZENI...KIEDY W KOŃCU GW PRZESTANIE KŁAMAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
staq dobra rada : nie pluj do góry 05.07.10, 23:20 mały, sfrustrowany , zawistny człowieczku - profesorowi Bartoszewskiemu- BOHATEROWI (z samych dużych liter)z czasów zarówno okupacji niemieckiej jak i sowieckiej NIE SIĘGASZ do kostek, nawet do podeszwy butów dla ciebie dobra rada : nie pluj do góry, bo siebie samego opluwasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.pools.arcor-ip.net 05.07.10, 23:55 opole.gazeta.pl/opole/1,35086,8102947,Zatrucie_alkoholowe_przyczyna_smierci_dra_Ratajczaka.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieczytaGW Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.punkt.opole.pl 06.07.10, 00:10 ja nie czytalem i nie zamierzam czytac wyborczej.Od poczatku wiedzialem ze to dziadostwo...Dowiedzcie sie tylko kto siedzi w zarzadzie to bedzie wszystko jasne.... Odpowiedz Link Zgłoś
kania.u trolle - sio ! do swojego bagienka 06.07.10, 18:55 jeli nie czytasz i nie zamierzasz to poco tu się fatygujesz, chuliganie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forumowicz1 Czy Władysław Bartoszeski to porządny człowiek IP: 212.105.78.* 06.07.10, 08:35 Władysław Bartoszewski wydał książkę pt.Warto być porządnym człowiekiem. Co za obłuda,czy Władysław Bartoszewski jest porządnym człowiekiem,to pytanie retoryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kania.u nie dosięgniecie prawdziwej wielkości ! 06.07.10, 19:00 czy z wyżyn Twojego maciupkiego żywociku masz jakiekolwiek prawo do oceny czyjegoś życia- niewątpliwie przyzwoitego i bohaterskiego ? Żal mi cię, mały,wściekły , ujadający kundelku . Twoje zdanie nikogo nie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forumowicz1 Re: nie dosięgniecie prawdziwej wielkości ! IP: *.bu.edu 10.07.10, 13:12 Jak to nikogo moje zdanie nie interesuje,ciebie najbardziej,udeż w stół a nożyce się odezwą,dałeś znak zapytania,czyli sam wątpisz ,że Bartoszeski to przyzwoity człowiek.Przyzwoity człowiek nie gra pierwszych skrzypieć w zaszczuwaniu człowieka,przyzwoity człowiek w tym wieku nie robi to co Bartoszewski.Wiele osób pisze ,że Baroszewski to szuja,to miano nie wzięło się z niczego,ale z tego co czyni.Wściekły i mały kundelek to Baartoszewski i jego przydupasy takie jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
aazz67 Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka 06.07.10, 10:09 Żal mi go jako człowieka, poglądy mam zupełnie inne, ale tytuł "Kłamca oswięcimski nie zyje"- obrzydliwy. Tak jak i szczucie go w miejscach, gdzie próbował zarobić na zycie. I jeszcze coś - na Wschodzie tysiące bezbronnych dzieci, kobiet i staruszków zostało nawet nie zabitych - tylko zaszlachtowanych przez bandy UP. Konali nieraz wiele godzin w strasznych mękach, z powyrywanymi kończynami, poobcinanymi palcami, uszami, nosami, piersiami, wydłubanymi oczami. Czym są przekłamania i milczenia na ten - udokumentowany temat- droga GW. Czemu swojej energii, zamiast na zaszczuwanie pojedyńczego człowieka, nie skierujecie w taką stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
kania.u Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka 06.07.10, 19:03 Tytuł akurat zgodny z prawdą. Gdyby ten kłamca nie był kłamcą- to jego śmierć mogłaby obchodzić tylko jego rodzinę. A propos- dlaczego ich nie obchodziło jego życie - zanim się nie zapił na smierć ? Kłamca umarł jako kłamca, to fakt. A reszta tej wypowiedzi to jakieś pensjonarskie szlochy nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania.o Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 07.07.10, 17:04 Życze autorowi zeby zapił się na śmierć i zdechł pod płotem, za szczucie na ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.R. Re: Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: 84.19.165.* 12.07.10, 17:21 Pod tym linkiem dowiecie się kto zaszczuł DR.Dariusza Ratajczaka www.newworldorder.com.pl/artykul,2286,Haniebnej-nagonki-na-doktora-Ratajczaka-ciag-dalszy www.newworldorder.com.pl/artykul.php?id=2275 www.newworldorder.com.pl/artykul.php?id=2220 W chaniebnej nagonce na dr.Dariusza Ratajczaka drali między innymi udział Bartoszewski który nie jest profesorem,ma zaledwie przedwojenną małą maturę,i GW tzw.gadzinówka.I to są tzw.ludzie "porządni" którzy piszą dla innych księżke pt.Warto być porządnym człowiekiem,a sami nie są porządni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizi Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka IP: *.chello.pl 12.07.10, 18:28 Jakieś dwa lata temu jedna z kędzierzyńsko-kozielskich gazet, już nie istniejąca, postanowiła pomóc dr. Ratajczakowi. Zaproponowali mu pracę na etacie dziennikarza (sic!). W ciągu miesiąca załatwiono wszelkie formalności i w wyznaczonym dniu dr. Ratajczak stawił się do pracy. Miał przeprowadzić jakiś wywiad, po około godzinie wyszedł z redakcji i... tyle go widziano. Niestety, nie poinformował o przyczynach swojej nagłej decyzji. Nie komentuję tego zdarzenia bo i po co? Przecież każdy może mieć swoje zdanie, raczej oczywiste, podobnie jak na temat ksiązki "Tematy niebezpieczne", która żadną cenzurą objęta nie jest i każdy może ją przeczytać np. pod adresem: biblio.ojczyzna.pl/HTML/AUTORZY-Ratajczak.htm Odpowiedz Link Zgłoś
piccolo61501 Pogrzeb dr Dariusza Ratajczaka 15.07.10, 21:39 ty glupku ,Bartoszewski to przeciez "kapus "wlasnego narodu:jak taki czlowiek mogl wyjsc z Oswiecimia bez uszczerbku na zdrowiu ,tylko jako kolaborant ,wspolpracownik hitlerowcow!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś