Dodaj do ulubionych

Komentarz dnia: Burzliwa dyskusja o autonomii [...

25.02.11, 21:02
Co to za amatorski materiał? Gazeta Opole ma teraz poziom słabego wideobloga?
Obserwuj wątek
    • lelo1951 Re: Komentarz dnia: Burzliwa dyskusja o autonomii 25.02.11, 23:07
      Witam, zgadzam się z przedmówcą co do fachowości materiału, ale do ad remu jak mawiał onegdaj mój "kształcony inaczej" pracownik problem jest i to ogromny, nie zgadzam się z panią Prof Simonides i innymi którzy zabraniają mi być "Hanysem" - Śązakiem chociaż za P.Kukizem ja się tu urodziłem.... i jadąc do centralnej Polski czuję się innym, no to kim jestem ?
      • Gość: Gość do lelo 1951 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 10:45
        Szanowny panie jesteś pan jak ten Turek urodzony w Niemczech ,który dla Niemców będzie zawsze obcy chociaż będą go szanować.Podobnie jest ze mną .Moi rodzice są z tej ziemi ale ja przyjeżdżając na Śląsk miałem 20 lat a gwara śląska i śląska mentalność na którą składa się min. sposób myślenia jest dla mnie obca do tej pory. Dla Hanysów poza rodziną jestem hadziejem .Szanowny panie moim zdaniem pan nigdy nie będziesz Ślązakiem dlatego ,żeś się pan urodził na Śląsku bo to jest śmieszne i już !Pan nie potrafisz nawet myśleć po Śląsku itd. To tak samo jak by ktoś urodził się w typowo polskiej rodzinie na Kaszubach i uważał się z tego powodu za Kaszuba itp.Niestety w pana przypadku pani profesor Simonides ma rację.Dla mnie to człowiek może być Żydem,Ukraińcem ,Niemcem itd ,byle by był człowiekiem a nie ludzkim bydlęciem którego wśród ludzi jest niestety coraz więcej.
    • Gość: karol_koźle Ci co krzyczą, racji nie mają IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.11, 23:40
      Stara to zasada. Niestety, w naszym opolskim ta nacjonalistyczna hołota ujada jak nigdzie indziej. Nie można podyskutować, bo Cię zakrzyczą. Żenada.
      Przyjechał marszałek ościennego województwa. Podawał model na modernizację Polski poprzez decentralizację regionalną, a Ci wyskakują z trybunałem stanu i piąta kolumną.
      • erka-4 Re: Ci co krzyczą, racji nie mają 26.02.11, 06:54
        Podawał model na modernizację Polski poprzez decentralizację regionalną
        ...tylko pytanie do czego ten model ma doprowadzić docelowo a to jest wielki znak zapytania.
        Aby posiadać maksymalną niezależność regionu od centrali to do tego nie jest potrzebna żadna autonomia do tego są potrzebni mądrzy ludzie,którzy w obecnie panujących strukturach władzy wojewódzkiej autonomię taką potrafią sobie wypracować i to już dziś jest do zrealizowania a nie jakaś głupia śpiewka o autonomii.
        Ci co mówią o autonomii obecnie to są ukryci separatyści,delikatnie mówiąc.
        A z tą V kolumną to też różnie bywa,zaprzeczyć i potwierdzić trudno ale lepiej dmuchać na zimne.
    • reginek Re: Komentarz dnia: Burzliwa dyskusja o autonomii 26.02.11, 00:35
      Dyskusja utkwiła w martwym punkcie bo nie dało się przekonać kilku narodowców????? Czy ta Pani nie zauważyła, że to był margines na tej sali (mimo, iż bardzo krzykliwy)?
      Rewelacyjny poziom tego komentarza :)))))
    • Gość: dupek Komentarz dnia: Burzliwa dyskusja o autonomii [... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 01:05
      Okazuje się, że można mówić gorzej niż się pisze! Wiwat Żbik! Co do meritum, mieszuńcom (tata kałmuk, mama stund) - RAŚ-istaom trzeba powidzieć zdecydowanie nie. Nie można budować własnej tożsamości jedynie na negacji, trzeba mieć jakieś wartości pozytywne. Mocie cojś takego? Potraficie tylko gadać o różnicach, macie jakieś pozytywy, które was wyróżniają (listonosz z Zabrza?)
    • Gość: Martadella Re: Komentarz dnia: Burzliwa dyskusja o autonomii IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.11, 01:08
      "Nie znalazl aprobaty" dzialaczy NOPu, NOPRu, WOPRu:) ?

To raczej ci dzialacze (oni dzialaja ? produktywnie??)
      nie znalezli aprobaty polskiego systemu prawa, haha.

Prosze Pani, p.Gorzelik naprawde nie jest taki naiwny,
      ze moze "przekonac" akurat tych (kilku) chorych osobników.
      "Darymny futer." :)

---> Slonsko karawano ciongnie dali.

PS: Kilka dni temu byl w Zaglebiu Dabrowskim.
      No i prosze: nawet tam(!) bylo cywilizowanie, grzecznie,
      konstruktywnie, ciekawie, po kolezensku.
      • erka-4 Re: Komentarz dnia: Burzliwa dyskusja o autonomii 26.02.11, 06:59
        Martadella napisał(a):
        Slonsko karawano ciongnie dali.

a w jakim kierunku ?
        • Gość: shadugkvadfhjkbfv Re: Komentarz dnia: Burzliwa dyskusja o autonomii IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.11, 23:53
          A polska w jakim ?
    • Gość: Coca-Cola Re: Komentarz dnia: Burzliwa dyskusja o autonomii IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.03.11, 00:31
      katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,9167611,Blizej_Czecha_niz_Lecha.html
    • Gość: RRRR! historycznie nic nowego IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.11, 02:35
      www.nowagazetaslaska.eu/taka-jest-nasza-historia/55-czoowka/301-korzenie-autonomii
    • wilhelm4 polecam tekst 21.08.11, 16:27
      www.focus.pl/historia/artykuly/zobacz/publikacje/slaski-my-narod-slaski-rod/nc/1/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka