Dodaj do ulubionych

Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut?

IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.11, 07:39
ciekawe czy coś z tego gadania zrealizują? lobby samochodowe zaraz podniesie larum. bo jak tu nie podjechac nowym golfem VI pod sam ogordek piwny?
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? IP: *.183.185.199.dsl.dynamic.eranet.pl 04.03.11, 08:34
      "- Proszę zwrócić uwagę, że prezydent opatrzył je adnotacją o natychmiastowej realizacji, a dokument pochodzi z lipca ubiegłego roku - mówił Arkadiusz Wiśniewski, zastępca prezydenta Opola." - a mówią że prezydent Zembaczyński jest taki powolny. A co z kolejką gondolową może pan wiceprezydent coś by powiedział na ten temat.
    • raid.op Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 09:25
      Póki co widzę, że z tych obrad powstał obraz nędzy i rozpaczy. Zamknijcie Osmańczyka i oddajcie ją rowerzystom, ciekawe który z nich będzie chciał jechać po kocich łbach. Nie budujcie ścieżek w centrum - właśnie tam gdzie są najbardziej potrzebne. Ograniczcie prędkość samochodów - a kto tego będzie przestrzegał? Jak czytam takie rzeczy to mi ręce opadają. Już na dzień dobry widać, że ta komisja wzwodu już mieć nie będzie, a szkoda.
    • Gość: M Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 09:32
      Na Krakowskiej jest dylemat, czy mnnie potarmosi debil rowerzysta czy nie. Komisja bezużyteczna jest bezużyteczna. Nie dla rowera i tyle.
      • jureek Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 09:46
        Gość portalu: M napisał(a):

> Na Krakowskiej jest dylemat, czy mnnie potarmosi debil rowerzysta czy nie.

Niektóre fobie da się leczyć, może spróbujesz?
        Jura
        • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 09:53
          Jurek, już było o tym i on ma rację. I to nie chodzi o ogół rowerzystów ale o tą gorszą połowę, która traktuje to miejsce jak autostradę dla rowerów. A jak pieszy wejdzie to się go rozjeżdża.
          Już dawno pisałem, że moją mamę przewróciła tam dziewczyna, która chciała ominąć mamę z wózkiem idącą po ścieżce. Moja mama szła prawidłowo. Dlatego takim patentom mówię stanowcze nie i zawsze będę mówił. Niestety, trzeba wiedzieć i pogodzić się z faktem, że jakieś 50% społeczeństwa nie dorosło do życia w tymże społeczeństwie i żadne nakazy i zakazy ich nic nie nauczą. Zresztą na SM i tak nie ma co liczyć w tej kwestii...
          • gandharwa Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 10:53
            Przemo: nie tyle autostradę dla rowerów ile rowerostrądę, ewentualnie cyklostradę :-)

przemo_opole napisał:

> Jurek, już było o tym i on ma rację. I to nie chodzi o ogół rowerzystów ale o t
            > ą gorszą połowę, która traktuje to miejsce jak autostradę dla rowerów. A jak pi
            > eszy wejdzie to się go rozjeżdża.
            > Już dawno pisałem, że moją mamę przewróciła tam dziewczyna, która chciała ominą
            > ć mamę z wózkiem idącą po ścieżce. Moja mama szła prawidłowo. Dlatego takim pat
            > entom mówię stanowcze nie i zawsze będę mówił. Niestety, trzeba wiedzieć i pogo
            > dzić się z faktem, że jakieś 50% społeczeństwa nie dorosło do życia w tymże spo
            > łeczeństwie i żadne nakazy i zakazy ich nic nie nauczą. Zresztą na SM i tak nie
            > ma co liczyć w tej kwestii...
            • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 11:09
              Jak zwał tak zwał. Miejsce jest nietrafione a niestety, połowa użytkowników to idioci i jest jak jest...
              • Gość: gość Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? IP: *.play-internet.pl 04.03.11, 11:18
                To droga rowerowa a ludzie łażą po niej jak święte krowy. Czemu pieszy nie wejdzie na jezdnie i po niej nie chodzi? Mamy tak mało ścieżek rowerowych a jak już jakaś jest to zawsze pieszy musi się na nią władować. Bo przecież nie ma chodników.
                • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 11:27
                  Równie dobrze mogę odbić piłeczkę i zapytać o jazdę rowerem po chodnikach.
                  Ale nie o to tu chodzi. Ta "droga rowerowa" przecina deptak, ktory jak wiadomo służy do chodzenia. Są dzieci, ludzie starsi a deptak to strefa o swobodnym ruchu dla nich. I problem jest w tym, że połowa (mniej więcej) rowerzystów traktuje ten odcinek jak autostradę a nie jak trasę do spokojnego przejazdu. Pędzą tak, że nie są w stanie zareagować na pieszego, ktory im wlazł. A robią tak bo brak im wyobraźni i dlatego, że podobny do nich imbecyl tą drogę tam umieścił nie tworząc jednoczesnie żadnych czytelnych ograniczeń.
    • Gość: gość Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.11, 09:45
      Wystarczy pojechać do Holandii zobaczyć jak rewelacyjnie rozwiązali problem ścieżek rowerowych. nie trzeba nic zamykać i zwalniać żadnego ruchu. Szkoda klawiatury na pisanie. POrażka.
      • jureek Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 09:52
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Wystarczy pojechać do Holandii zobaczyć jak rewelacyjnie rozwiązali problem ści
        > eżek rowerowych. nie trzeba nic zamykać i zwalniać żadnego ruchu.

W Holandii w centrach miast nie ma stref spowolnionego ruchu do 30 km/h? To jakaś nowość. Rok temu pełno takich tam widziałem. Zaczęli teraz likwidować?
        Jura
        • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 09:55
          Tylko po co robić ograniczenie, którego NIKT nie będzie przestrzegał i NIKT nie wyegzekwuje. Nie tędy droga. W sumie to mi to obojętne, bo na razie poruszam się pieszo i czasem rowerem, ale denerwują mnie takie bezsensowne pomysły.
          • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 09:55
            I jeszcze: na całej Pasiece jest ograniczenie do 40 km/h. Nie widziałem, żeby ktoś to sprawdzał/egzekwował. A nadużywających są "mnóstwa" :)
    • Gość: gjhgjh To jak ja dojadę do centrali banku? IP: *.252.24.149.internetia.net.pl 04.03.11, 11:00
      tak głupiego pomysłu jeszcze nie słyszałem
    • gandharwa Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 11:20
      Jeżeli mogę się włączyć do dyskusji:

1. Uważam pomysł ograniczenia ruchu pojazdów do 30 km/h za słuszny i mający przykłady realizacji w całej EU. Oczywiście nie chodzi tu o zakaz obowiązujący na terenie całego miasta, ale dla wybranych stref (staromiejska, niektóre osiedla) gdzie i tak się wolno jeździ. Niech zmotoryzowani internauci sobie spojrzą na licznik jadąc Piastowką czy Kołątaja...myślę, że wielu marzyłoby o tym, by móc się tam przemieszczać aż z 30 km/h. Takie ograniczenie spowoduje tylko, że Ci nieliczni, którzy koniecznie muszą mieć pisk opon, będą blokowani przez innych.

2. W mieście ogólnie obowiązuje 50 km/h. Uważam, że na niektórych ulicach można, tak jak się to robi w Warszawie, podnieść minimalną prędkość. Dla przykładu ulica Ozimska na odcinku pl.Wolności - Żeromskiego powinna być w strefie 30 km/h , na odcinku obok Opolanina może mieć 50 km/h a od sądu rejonowego po Głogowską już 60 km/h.

3. Brak parkingów na terenie starego miasta powoduje, że takie generalne zamknięcie ulic będzie niesprawiedliwe dla mieszkańców, nie będą mieli gdzie legalnie zaparkować mniej niż pół km od domu. Dlatego ja bym proponował rozwiązanie pośrednie: wzorem Krakowa wprowadzić jeszcze jedną strefę w centrum, strefę ograniczonego ruchu, gdzie wjazd byłby dozwolony tylko stałym mieszkańcom oraz najemcom lokali, którzy wykażą się odpowiednim identyfikatorem. To w Krakowie naprawdę funkcjonuje wewnątrz i na pierwszej obwodnicy: nie ma tam korków, turyści nie są zganiani w bocznych uliczkach przez samochody a planty nie przypominają parkingu pod chmurką. Oczywiście istniejące bezwzględne zakazy wjazdu an deptaki powinny być zachowane.

4. Popieram głosy budowania pasów rowerowych na ulicach zamiast na chodnikach. Takie rozwiązania, jak widać na zdjęciach, nie oznaczają tylko zawężenia jezdni poprzez wymalowanie pasa dla rowerów ale także przebudowę chodników wraz z ich poszerzeniem, wybudowania azylów dla rowerzystów na skrzyżowaniach oraz adaptację sygnalizacji świetlnej. Nie jest więc to tak tanie, jak sobie wyobraża dyrektor Rybczyński, chociaż tańsze od budowania " górskich ścieżek rowerowych" jak na Budowlanych.

5. Radny Ociepa zanim coś zaproponuje powinien przejechać się tą Osmańczyka. Jeżeli coś można zaproponować, to poszerzenie chodników na tej ulicy. Od kiedy jest ona jednokierunkowa, to pas jezdni jest wyraźnie za szeroki, a ludzie się przeciskają chodnikami, nie mówiąc już o rowerzystach, chcących skorzystać z równiejszej nawierzchni. To samo się tyczy Ozimskiej przy banku WBKBZ...dlaczego ulica jest tak szeroka a chodnik tak wąski? Przy bankomacie tworzą się ludzkie korki ...

6. Na koniec temat nieporuszony: utrzymywanie chodników i bulwarów w czystości: należy ustalić zasady odśnieżania dróg rowerowych i ich posypywania np keramzytem czy bazaltem oraz zamiatania tych terenów zaraz po ustąpieniu śniegu i lodu. To ostatnie działanie służy nie tylko bezpieczeństwu ruchu (słynny wiraż śmierci przy zjeździe z mostu na Bolko do Parku Nadodrzańskiego) ale jest też działaniem zgodnym z PONE czyli Programem Ograniczania Niskiej Emisji, gdyż piasek i kurz na ulicach jest istotnym elementem emisji pyłu PM10.
      • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 11:33
        Ad.1
        Nikt tego nie będzie przestrzegał ani egzekwował - patrz 40 km/h na Pasiece a niektórzy jeżdzą na pewno 70 albo i lepiej.

Ad.2
        Niby OK, tylko będzie pełno nowychj znaków i się kierowcy będą gubić - gdzi ile można. Zresztą, i tak wszyscy jeżdżą ile się da.

Ad.3
        Zapomniałeś o dostawcach, o klientach chcących coś kupić dużego lub odebrać w zakładzie usługowym itd. itd.

Ad.4
        Owszem, o ile pozostawi się zdrowe proporcje a nie jak na moście Piastowskim - dla pieszych tyle, że nie mogą się wyminąć i siłą rzeczy ku oburzeniu rowerzystów MUSZĄ wchodzić na ich pas.

Ale moje wieloletnie doświadczenie jako malkontenta podpowiada mi, że przy naszej kulturze a raczej jej braku to wszystko i tak się nie uda...
        • gandharwa Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 11:55
          Przemo - wierz mi, że są metody dla utemperowania kierowców. Nie mówię tu tylko o jakiś policyjnych łapankach czy o lesie fotoradarów. Jak się np okaże, że Piastowska w nocy jest nie do opanowania, to proponuję doskonały "patent berliński" czyli zgoda na parkowanie po godz 18 ale przed 7 rano samochodów po prostu na pasie jezdni. To działa, gdyż sami chcący bawić się w centrum wieczorem i przyjeżdżający samochodami ustawią ze swoich pojazdów tor przeszkód, który będzie wymuszał wręcz zatrzymanie się w celu wyminięcia. To bardzo skuteczny sposób i co dziwne - bezpieczny (wg statystyk stłuczek). Inna metoda to tak jak w Holandii, robi się różne mini-rondka (tzn placyk okrągły ale bez rabatu wewnątrz) lub zmiany nawierzchni co optycznie zmuszą do wolniejszej jazdy

Co do znaków to racja. Dlatego taki pomysł, by strefa 0 była strefą ograniczonego ruchu, strefa A i B zaś z definicji strefą 30 km/h. Tylko na niektórych ulicach poza strefą B wystawiałoby się znaki poziome lub tradycyjne.

Osiedla mogą mieć ograniczenia w ramach oznakowania dróg osiedlowych lub strefy zamieszkania (ten niebieski znak prostokątny z ludzikami ).

Sprawa dostawców to szczegół do omówienia. Można ustalić godzinę dostaw dla ludzi bez zezwoleń, np 7-9 rano lub wprowadzić czasowe ( 8-12) identyfikatory dla dostawców.
          • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 12:05
            Ale Piastowska nie jest w strefie "40". Mówię o Pasiece bez Piastowskiej. Nikt tego nie przestrzega, nikt nie kontroluje. Podobnie jest niestety z rowerzystami, którym brak wewnętrznych hamulców. O niektórych pieszych już nie wspomną, bo wstyd pisać po prostu.

Co do wjazdu do stefy, to o ile można dostawcom narzucić godziny, to trudno to zrobić dla Klientów. Wiele firm może upaść bo nikt do nich nie dojedzie a specyfika wymaga dojazdu z uwagi na gabaryty towaru/usługi. Są jeszcze przedstawiciele handlowi, jakże nie lubiani, ale jednak potrzebni. Są inni. I jak tu sprawiedliwie "reglamentować" prawo wjazdu?
            • Gość: gość Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? IP: *.play-internet.pl 04.03.11, 12:48
              Dużo więcej by dało gdyby ludzie zaczęli myśleć co robią.
              • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 12:50
                no tak, tylko nie licz, że nagle wszyscy zaczną myśleć...
                • Gość: g Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? IP: *.play-internet.pl 04.03.11, 13:00
                  Nie liczę bo się przeliczę.
            • gandharwa Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 13:20
              Wymień mi Przemo te branże, które muszę być w centrum i które oferują takie usługi, że bez auta nie wywieziesz. OBI? Salon samochodowy? Cegielnia? Firmy jakie są w centrum muszą sobie zdawać sprawę z ograniczeń. Mój sąsiad prowadzi na Krakowskiej zakład szklarski..jakoś funkcjonuje, ale raczej nie ma co liczyć na zlecenie przeszklenia wieżowca. On to wie, bo bycie w centrum to nie tylko kłopot z dojazdem, ale skargi mieszkańców na hałas tłuczonego szkła oraz niemożność rozbudowy zakładu czy nawet pozyskania przestrzeni magazynowej. Dlatego dobrze zrobili Rybaccy, którzy zostawili w centrum tylko salon meblowy do pooglądania, a odbiór towaru ewentualnie jego dostawa następuje z innego miejsca, już na przedmieściach.

Stali dostawcy jak ryby dla Rybexu otrzymają kartę 8-12, tak samo firmy wywożące kasę z banków , cała reszta typu przedstawiciele handlowi czy UPS musi się zadowolić 7-9. I się dostosują.
              • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 13:31
                Nie wymienię teraz z głowy, ale będę się bacznie rozglądał i po jakimś czasie baza będzie gotowa.
                Poza tym nie wymieniłem wszystkich. Dochodzą np. serwisy. Do klimy(głównie w bankach), kegów w knajpach, lodówek w sklepach itd. Nie da się im tak ustawić godzi jak dostawcom, tym bardziej że często przyjeżdżają nagle - popsuło się i trzeba natychmiast naprawić.
                A kurierzy się nie dostosują, bo nie są w stanie. Oni rano rozwożą terminowe przesyłki "na godzinę" i dopiero później biorą się za normalne. Poza tym w zimie to do UPS "linia" przyjeżdżała czasem przed 12. Poza tym, nie wszystko jest czynne od 7 czy nawet 9 i tridno zmuszać do przychodzenia wcześniej, bo "potem towar nie ma jak dojechać". Przecież to uderza bezpośrednio w ludzi, którzy mają tam swoje firmy.
                • gandharwa Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 15:26
                  Serwisy to rozdziel na serwis planowy i nieplanowy. Planowy ma się zmieścić w godzinie ustalonej wcześniej, nieplanowy można potraktować jak pogotowie wodociągowe: - telefon do straży miejskiej z wyjaśnieniem sytuacji i już.

Kurierzy się dostosują do wszystkiego. Wiem, bo dawno temu pracowałem jako kurier biblioteczny w Berlinie. Woziłem skrzyniami zamówione wcześniej książki do bibliotek publicznych i wewnętrznych licznych szacownych instytucji. Wiele z nich było w ścisłym centrum Berlina wschodniego czy zachodniego, gdzie było mnóstwo ograniczeń, zakazów, stref bezpieczeństwa (urząd kanclerski) etc. Ja, ustalając sobie grafik rozwozu planowałem tak, by w tych okolicach być o właściwej godzinie. To należało do mojej pracy.

przemo_opole napisał:

> Nie wymienię teraz z głowy, ale będę się bacznie rozglądał i po jakimś czasie b
                  > aza będzie gotowa.
                  > Poza tym nie wymieniłem wszystkich. Dochodzą np. serwisy. Do klimy(głównie w ba
                  > nkach), kegów w knajpach, lodówek w sklepach itd. Nie da się im tak ustawić god
                  > zi jak dostawcom, tym bardziej że często przyjeżdżają nagle - popsuło się i trz
                  > eba natychmiast naprawić.
                  > A kurierzy się nie dostosują, bo nie są w stanie. Oni rano rozwożą terminowe pr
                  > zesyłki "na godzinę" i dopiero później biorą się za normalne. Poza tym w zimie
                  > to do UPS "linia" przyjeżdżała czasem przed 12. Poza tym, nie wszystko jest czy
                  > nne od 7 czy nawet 9 i tridno zmuszać do przychodzenia wcześniej, bo "potem tow
                  > ar nie ma jak dojechać". Przecież to uderza bezpośrednio w ludzi, którzy mają t
                  > am swoje firmy.
                  • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 15:35
                    To zatrudnij się na tydzień w DHL, UPS, DPS, GLS itd. Zobaczysz, że się nie da zdążyć. Najpierw musisz obsłużyć przesyłki "na godzinę". potem resztę. Poza tym, pisałem już, to jest zmuszanie ludzi by wcześniej przychodzili do pracy niż normalne godziny otwarcia tylko po to by odebrać przesyłki i dostawy. To jest chory pomysł.
                    Poza tym kuirierzy jeżdżą też do "Kowalskich". Jak taki Kowlaski wychodzi do pracy o 6 i wraca o 16 to się umawia na 17. Chyba nie sugerujesz, że Kowalski ma się brać urlop by odebrać przesyłkę?
                    Nie można w imię jakiejś idei robić z centrum getta zamkniętego, bo komuś tak pasuje. Co to zmieni i co ulepszy? W Wiedniu parkowałem na w uliczce sąsiadującej z katedrą i jakoś nikt mi nie zabraniał. A w naszym grajdołku chcemy jak zawsze zaczynać od przysłowiowego pieca.
                    • gandharwa Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 19:20
                      Co do szczegółów to racja, można je uszczegółowić w trakcie konsultacji społecznych. Co do Wiednia to nie masz racji. Może Cię nikt nie gonił, ale byłeś na nielegalu. W I dzielnicy mieszka ok 15 tys osób a pracuje ponad 100 tys. Mimo tego nie ma możliwości parkowania ponad dwie godziny. Jak chcesz autem to firma/urząd musi sobie sprawić parking podziemny/naziemny.

Istnieją w Wiedniu wyjątki dla firm, także dla firm serwisowych.
                      Tu masz zasady dla firm serwisowych: www.wien.gv.at/verkehr/recht/ahs-info/pdf/merkblatt-servicebetriebe.pdf
                      Wynika z nich że maksymalnie do 5 samochodów na firmę i tylko auta firmowe oznakowane jako takie. Czyli UPS się nie łapie. Tzn łapie, ale nie cała flota UPS/DHL ale tylko 5 aut! Dzięki temu DHL musi najprawdopodobniej w Wiedniu mieć własną "flotylenkę" aut do centrum.

Inne zasady tutaj: www.wien.gv.at/amtshelfer/verkehr/recht/parken/parkkarte.html

Firmy urzędnicy mają prawo do dojeżdżania samochodem tylko wtedy, gdy udowodnią, że zaczynają/kończą pracę poza godzinami funkcjonowania komunikacji miejskiej.

Dalej więc śmiem twierdzić, że strefa ograniczonego ruchu w ścisłym centru, ograniczenie do 30 km/h w strefie A i B oraz budowanie pasów dla rowerów i rozwijanie transportu publicznego to dobra droga dla Opola.

30 km/h zmniejsza emisję pyłu PM/10 gdyż ta emisja to nie tylko sadza ze spalin (szczególnie diesla) ale przede wszystkim kurz podnoszony przejeżdżającym samochodem oraz mikropył ze ścierania się opon. Czym szybciej, tym gorzej.

przemo_opole napisał:

> To zatrudnij się na tydzień w DHL, UPS, DPS, GLS itd. Zobaczysz, że się nie da
                      > zdążyć. Najpierw musisz obsłużyć przesyłki "na godzinę". potem resztę. Poza tym
                      > , pisałem już, to jest zmuszanie ludzi by wcześniej przychodzili do pracy niż n
                      > ormalne godziny otwarcia tylko po to by odebrać przesyłki i dostawy. To jest ch
                      > ory pomysł.
                      > Poza tym kuirierzy jeżdżą też do "Kowalskich". Jak taki Kowlaski wychodzi do pr
                      > acy o 6 i wraca o 16 to się umawia na 17. Chyba nie sugerujesz, że Kowalski ma
                      > się brać urlop by odebrać przesyłkę?
                      > Nie można w imię jakiejś idei robić z centrum getta zamkniętego, bo komuś tak p
                      > asuje. Co to zmieni i co ulepszy? W Wiedniu parkowałem na w uliczce sąsiadujące
                      > j z katedrą i jakoś nikt mi nie zabraniał. A w naszym grajdołku chcemy jak zaws
                      > ze zaczynać od przysłowiowego pieca.
                      • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 19:29
                        Nikt mnie nie pogonił, jakieś minetki chyba wrzucałem do parkomatu, niemiecki znam komunikatywnie i żadnych tabliczek z ostrzeżeniami nie zauważyłem. Zaznaczam, że to było chyba w 1996, więc może się cosik zmieniło.
                        Ograniczenia dla kurierów i innych firm uważam za bezsensowne i represyjne. Skoro miasto im tak utrudnia życie to niech nie bierze podatków. Ale to tylko moje subiektywne zdanie.
                        • gandharwa Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 22:28
                          Wg mnie Wiedeń czyni słusznie. To jest właśnie polityka miejska, która nie wspiera usług polegających na dostawie wszystkiego do domu samochodem. Celem nie jest tępienie przedsiębiorczości ale stworzenie w ścisłym centrum miejsca przyjemnego dla ludzi. To chyba taka generalna zasada: do centrum wjeżdżają tylko Ci, co naprawdę muszą a nie wszyscy Ci, którzy mogą lub mają po prostu taki kaprys.

Co do strefy 30 to jeszcze raz powtórzę: nie chodzi tylko o zużycie paliwa ale o jakość powietrza w mieście oraz o poziom hałasu. Jedno i drugie rośnie wraz ze wzrostem prędkości. Opole to nie Los Angeles, gdzie z jednej dzielnicy do drugiej jest 80 km...strefa 30 to będzie ścisłe centrum i śródmieście w obrębie "obwodnicy" Nysy Łużyckiej, Plebiscytowej i Armii Krajowej. To przejechałbyś 30 w mig..pod warunkiem oczywiście, że system komunikacji będzie zezwalał na jazdę płynną oraz kiedy użytkowników nie będzie zbyt wielu. Bo jak wiesz, na Piastowskiej w szczycie to możesz sobie mieć i znak "autostrada" a szybciej nie pojedziesz.

Gdybym ja był Prezydentem Opola, to przed rozpoczęciem dyskusji nt ograniczeń w ruchu w centrum na 2-3 tygodnie zniósłbym wszelkie zakazy, łącznie ze zgodą na jeżdżenie po Krakowskiej i parkowaniem na płycie rynku. A potem, jakby już naprawdę nie dało się nigdzie wjechać i wyjechać...rozpocząłbym debatę nt ograniczeń w ruchu oraz postoju. Wtedy myślę, byłoby więcej zrozumienia, że tak jak jest dziś, już się dalej nie da.

Pozdrawiam.

przemo_opole napisał:

> Nikt mnie nie pogonił, jakieś minetki chyba wrzucałem do parkomatu, niemiecki z
                          > nam komunikatywnie i żadnych tabliczek z ostrzeżeniami nie zauważyłem. Zaznacza
                          > m, że to było chyba w 1996, więc może się cosik zmieniło.
                          > Ograniczenia dla kurierów i innych firm uważam za bezsensowne i represyjne. Sko
                          > ro miasto im tak utrudnia życie to niech nie bierze podatków. Ale to tylko moje
                          > subiektywne zdanie.
                          • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 05.03.11, 07:01
                            No ja to widzę dokładnie odwrotnie. Jest to utrudnianie życia ludziom i firmom, którzy mają swoje mieszkania i siedziby na terenie centrum.

A co do strefy to ja też jeszcze raz powtórzę: nikt tego zakazu nie będzie przestrzegał, wszyscy będą i tak jeździć szybciej. I kto to wyegzekwuje? Przecież nawet jakby chcieli na radar łapać, to będzie to dość trudne, żeby nie powiedzieć przy okazji też śmieszne albo raczej żałosne...

• alanta1 Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 05.03.11, 08:57
                              przemo_opole napisał:

> nikt tego zakazu nie będzie przestrzegał, wszyscy będą i tak jeździć szybciej

Mylisz się, na wielu ulicach już nieformalnie się jeździ wolniej. Gdy jadę Ozimską od Opolanina do Piastowskiej co rusz piesi włażą mi pod koła, nie rozglądając się, czasem mam wrażenie, ze w centrum ktoś rozsypał środek, który zaburza instynkt samozachowawczy u ludzi ;)

I albo trzeba jeździć powoli rozglądając się czujnie, albo co rusz hamować z piskiem opon. A spróbuj szybciej pojechać po kocich łbach, doznania-bezcenne ;)
                              Dlatego unikam strefy jak ognia, jak muszę do urzędu, to zostawiam auto poza strefą parkowania i na butkach dylam...
                              • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 05.03.11, 09:40
                                Skoro się jeździ wolniej to po co wprowadzć nowe ograniczenie? :)
                                A tak serio, to tam gdzie się da będą jeździć szybciej.
      • Gość: drver Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? IP: *.opole.hypnet.pl 04.03.11, 14:40
        całe szczęście , że nie decydujesz o czymkolwiek, ale patrząc na Twoją aktywność i wszechwiedze to pewnie będziesz co najmniej radnym
        30 km/h po co? są przepisami określone strefy zamieszkania z 20km/h
    • cezner Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 13:26
      Niedobrze się robi jak się czyta takie bzdety i cisną mi się tylko niecenzuralne słowa.
      Niech sobie ta cała komisja pojedzie na delegację na tydzień do Holandii czy Niemiec i poogląda jak to inni już dawno zrobili i wymyślili.
      Oczywiste jest że to co zrobili na Krakowskiej czyli magiczne utworzenie ścieżki rowerowej poprzez namalowanie dwóch linii na asfalcie na głównym deptaku jest idiotyzmem. Trzeba tam było utworzyć pas z czerwonego asfaltu ( czy co to tam jest) i w dodatku o innym poziomie nawierzchni w stosunku do reszty deptaka. I dodatkowo zrobić kilka przejść dla pieszych. I problem z niezauważaniem pasa rowerowego by się skończył.
      Od dawna w Holandii robi się tak że, że wjazdy w uliczki osiedlowe są na poziomie chodników co powoduje że kierowca automatycznie musi zwolnić bo inaczej jest szansa że zostawi podwozie na takim wjeździe. U nas to chodnik/ ścieżka zjezdza do poziomu ulicy.
      Jeśli ścieżki rowerowe nie w centrum to pytam się gdzie??? Na szlaku do Turawy?
      Drogi dla rowerów powinny powstać właśnie w centrum i z centrum do osiedli wokół centrum.
    • Gość: troszke wolniej Nowe, praktyczne stojaki dla rowerow ? IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.11, 14:39
      Wydaje mi sie, ze nalezaloby rozpoczac od postawienia stojakow na rowery,
      w co najmniej kilkunastu newralgicznych punktach miasta, a wiec na przyklad
      kolo dworca kolejowego "Opole Glowne", kolo dworca autobusowego, na Placu Wolnosci,
      w rynku kolo Ratusza, na Rondzie.
      Bardzo praktyczne sa stojaki zrobione z rury w ksztalcie odwroconej litery " U ".
      Juz po paru miesiacach rowerzysci powinni zaakceptowac te wygodne mozliwosci zaparkowania dobrze zamknietego roweru.
      Czesc parkingow dla rowerow powinna byc zadaszona, z mysla o podroznych, ktorzy pozostawiaja rower na parkingu na kilka dni.
    • Gość: ulatrop Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? IP: *.opole.hypnet.pl 04.03.11, 14:44
      ot fachowcy!!!
      Rybczyński ciąg smugę za swoim pryncypałem.
      30 km/h po co ?? jest prawne rozwiązanie strefy zamieszkania z 20 km/h
      widać niektórzy forumowicze juz dybią na fuchy w radzie miasta albo nawet w UM !!!
      Przykre bo wymiana niedojd na niedojdy nic nowego nie wnosi
      • gandharwa Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 15:20
        Ale to nie to samo. Bo strefa zamieszkania oznacza np zakaz parkowania i inne rzeczy typu pierwszeństwo pieszego przed pojazdem. A przecież nie o to chodzi. Ograniczenie prędkości do 30-40 kmh można umotywować chęcią poprawy bezpieczeństwa, ograniczenia emisji spalin i pyłu oraz hałasu.

Gość portalu: ulatrop napisał(a):

> ot fachowcy!!!
        > Rybczyński ciąg smugę za swoim pryncypałem.
        > 30 km/h po co ?? jest prawne rozwiązanie strefy zamieszkania z 20 km/h
        > widać niektórzy forumowicze juz dybią na fuchy w radzie miasta albo nawet w UM
        > !!!
        > Przykre bo wymiana niedojd na niedojdy nic nowego nie wnosi
        • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 15:38
          Auto toczące się 30 km/h na pewno smrodzi bardziej, niż takie, które jedzie przepisowo 50-60 km/h. Poza tym wolniej jedzie - dłużej smrodzi. To chyba proste i logiczne?
          • Gość: Roadsetter Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? IP: *.opole.hypnet.pl 04.03.11, 18:04
            W 100 % racja. Jeżeli odcinek 10 km pokonujemy z prędkością 50 na godzinę to zajmuje nam to 6 minut, a ten sam odcinek przy prędkości 30 na godzinę będziemy przejeżdżać w 10 minut. Silnik normalnie palący 7 l na 100 km przy normalnej przejazdowej, na 10 km spali więcej o 3,2 litra benzyny, więc o jakiej ekologii my tu mówimy?? Jeśli ktoś nie wierzy niech przeliczy średnie spalanie w ruchu miejskim a poza miejskim. Na bezpieczeństwo składa się głownie płynność jazdy a nie prędkość. Jeżeli sekundomierze w obrębie sygnalizatorów można uznać za dobry ruch w stronę bezpieczeństwa to ograniczenie do 30 na godzinę jest kompletną pomyłką.
          • gandharwa Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 19:10
            Wybacz Przemo, ale to nie jest proste i logiczne. Wyjaśnię Ci to logicznie: jedziesz autostradą A4 do Opola , masz jeszcze ok 40 km do najbliższej stacji i widzisz, że zapala Ci się rezerwa. jaką strategię obierasz?

a) wciskam gaz do dechy, by maksymalnie skrócić czas dojazdu do stacji.
            b) zwalniasz do 90 km/h, by osiągnąć na 5 biegu ok 2 tys obr/min i tak dotoczyć się do stacji?

A teraz tak na serio:
            Na zużycie paliwa największy wpływ ma sprawność silnika w połączeniu z ilością obrotów na minutę. Dużo większy niż prędkość maksymalna. Oprócz tego siła tarcia (którą możesz mieć wpływ przez zakup opon czy kontrolę ich napompowania) płynność jazdy, umiejętność hamowania silnikiem, włączone światła i klima etc. TU jest więcej o ekologicznej jeździe. Piszę to tylko, by uświadomić, że nie tyle przez przepisy zakazy/nakazy, ale przez własny styl jazdy powodujemy większe zużycie paliwa niż trzeba.

Dane dla Opla Corsy 1.2 litra przy 50 km/h płynnej jazdy miejskiej:
            drugi bieg 6,1 l/100km,
            trzeci bieg: 4,2 l/100km,
            czwarty bieg 3,8 l/100km
            piąty bieg 3,4 l/100km

Dla 30 km/h najbardziej optymalny jest trzeci bieg przy 1800-2300 obr/min przy wciśniętym pedale tak do 3/4 (na start i przyspieszenie a potem można w małej corsie spróbować czwórki, gdy odcinek spokojniejszy i nie pod górkę. .

przemo_opole napisał:

> Auto toczące się 30 km/h na pewno smrodzi bardziej, niż takie, które jedzie prz
            > episowo 50-60 km/h. Poza tym wolniej jedzie - dłużej smrodzi. To chyba proste i
            > logiczne?
            • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 04.03.11, 19:25
              Na czwórce Corsa zdechnie przy tej prędkości. I tak większość kierowców będzie jeździć na dwójce, chociaż w sumie to może nie, bo nikt tego ograniczenia przestrzegać nie będzie.
              Ale pomijająć juiż spalanie zależne od prędkości, to wytłumacz mi proszę sens takiego ograniczenia. Korki będą większe bo auta będą dłużej pokonywały ten sam odcinek.
              Ja generalnie jestem za wieloma "pomysłami", tylko powoływanie się na kraje zachodnie jest tu trochę nie na miejscu. Najpierw zróbmy komunikację miejską na poziomie choćby w połowie takim jak tam a potem można wymyślać dalej.

• Gość: leming Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 09:54
                Przy tej cenie paliwa ruch aut w Opolu będzie nie tylko spowolniony, ale może zaniknąć całkowicie.

W 2007 r. rządził PIS - baryłka ropy kosztowała 160$, paliwo na st.benz. litr ON = 3,20.

W 2011 r. rządzi PO - baryłka ropy kosztuje 116$, a paliwo na st.benz. = 4,80!!! I rośnie...
                Co za POdłe PISuary!
                • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 05.03.11, 10:39
                  Winni są głównie spekulanci. Rząd nie ma wpływu na ceny.
                  Jest tak jak z cukrem. Cukier podrożał ostatnio na świecie i w Polsce też, choć nasz import cukru jest śmiesznie mały w porówaniu z całą produkcją (kilka %). To w takiej sutuacji wypada zapytać dlaczego w Polsce cukier też drożeje, od ostatnich zbiorów nic się nie wydarzyło a chyba zapasów buraków cukrowych myszy nie zeżarły?:)
                  Koncerny wykorzystują po prostu każdą okazję do podwyżek.
                • gandharwa Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 05.03.11, 13:08
                  Spoko spoko, lemingu. Zauważ, że cena ropy jest na giełdach w dolarach...ale w Unii ceny wylicza się w EUR, w Polsce w PLN. Porównaj kurs walut, przelicz sobie po kursie dolarowym cenę ON na polskich stacjach wtedy i dziś...a zagadka się sama rozwiąże.

Gość portalu: leming napisał(a):

> Przy tej cenie paliwa ruch aut w Opolu będzie nie tylko spowolniony, ale może z
                  > aniknąć całkowicie.
                  >
                  > W 2007 r. rządził PIS - baryłka ropy kosztowała 160$, paliwo na st.benz. litr
                  > ON = 3,20.
                  >
                  > W 2011 r. rządzi PO - baryłka ropy kosztuje 116$, a paliwo na st.benz. = 4,80!
                  > !! I rośnie...
                  > Co za POdłe PISuary!
                  • przemo_opole Re: Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? 05.03.11, 13:17
                    To też. Ale za dużo w tym wszystkim hazardu i innych nieczystych kombinacji.
    • Gość: zróbmycoś Opole strefą spowolnionego ruchu dla aut? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 18:36
      Jak wprowadzą płatną autostradę to w Opolu nie trzeba będzie spowalniać ruchu - spowolni się sam 5 km/h murowane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka