Gość: prawdo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 14:37 Powiem tak obecnie brak tzw: zielonej fali na skrzyżowaniach , Bus pasów itd..... ale pieszociąg wzdłuż śm...... kanału Młynówka mamy !.. ech.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
raid.op Internauci: Racja, miasto zawaliło [GŁOSUJ] 27.10.11, 14:37 Jako pieszy i rowerzysta nie miałbym nic przeciwko sznurom samochodów na ulicach gdyby nie to, że bezrefleksyjny wybór samochodu jako środka transportu jest nazbyt często przejawem lenistwa. Osoby leniwe zatruwają coś co nazywa się przestrzenią publiczną. Smród spalin i hałas dobija tych, którym pierwotne zastosowanie kończyn dolnych nie jest obce. Wizyta na mieście to męka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Figo Internauci: Racja, miasto zawaliło [GŁOSUJ] IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.11, 14:46 Po przeczytaniu wczorajszego listu, poczułem się jakby ktoś w bezbłędny sposób wyraził moje myśli na temat polityki transportu miejskiego władz Opola. Sam zastanawiam się nad kupnem samochodu, chociaż na razie nie mam takiej pieklącej potrzeby. Patrzę jednak na nieracjonalnie rozmieszczone przystanki i powytyczane trasy (likwidacja przystanku mzk na ulicy katowickiej przed kampusem uniwersyteckim i dwoma szpitalami-skandal !), niewielką ilość kursów na kluczowych liniach i stan taboru (średnia wieku większa niż chociażby w Kędzierzynie-Koźlu) czy wiat przystankowych i jestem coraz bliżej tej decyzji. Do tego dołóżmy jeszcze cenę biletu normalnego - 2.60 wobec ceny 2.40 w większym Wrocławiu czy mniejszym Kędzierzynie i obraz kompletnej miernoty opolskiego mzk się dopełnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kingak Internauci: Racja, miasto zawaliło [GŁOSUJ] IP: *.swic.dialup.inetia.pl 27.10.11, 15:12 o MZK nie ma się co martwić. pana Wacha dopiero co zatrudniono, więc dajmy mu kilka miesięcy- na pewno wszystko będzie cacy. a wszystkim narzekającym powiem jedno- i co z tego, że biadolicie, jak przychodzi co do czego, to wszyscy i tak na obecnego prezydenta głosujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman przede wszystkim absurdalny układ tras MZK 27.10.11, 15:35 swego czasu planowano zmianę układu na gwiaździsty [dzisiejszy układ w którym autobusy pokonują całe miasto z jednego krańca na drugi jest absurdalny i generujący opóźnienia i niedogodności dla korzystających, oczywiście organizując trasy gwiaździście należy zapewnić przejazd na 1 bilecie przez całe miasto - niezależnie od ilości autobusów, za dzisiejszą cenę - np. bilet 2-godzinny] brak bus-pasów - powinny być co najmniej na ulicy Ozimskiej [od Rejtana do centrum], ulicy Reymonta, Oleskiej i Sienkiewicza , ulicy 1-go Maja na całej długości oraz na Piastowskiej - nawet gdyby to w pewnych przedziałach czasowych wiązało się z wyłączeniem dostępności tych ulic dla innych użytkowników dróg zakaz parkowania na chodnikach w obrębie ścisłego centrum [pomiędzy od Katowickiej do Pasieki włącznie i od Armii Krajowej do ronda] - wreszcie trzeba wymusić potrzebę budowy parkingów podziemnych i nadziemnych wielopoziomowych [jeżeli chodniki - bardzo często kosztem pieszego któremu ograniczania się możliwości przemieszczania - będą konkurencją to budowa parkingów nigdy nie ruszy, wykonanie prac modernizacyjnych układu drogowego - jezdnia łącząca ulicę Kołłątaja z ulicą Armii Krajowej i jezdnię łączącą dzisiejszą pętlę przy ulicy Cmentarnej z 1-wszym rondem przy Karolince [możliwość obsługi jednym autobusem zarówno cmentarza jak i Karolinki - niższe koszty, poprawa sprawności obsługi, dzisiaj bardzo często można zaobserwować jak autobusy jadące od Karolinki i mające przystanek na placu cmentarnym omijają wjazd na Cmentarną a po zreflektowaniu się kierowcy zaczynają się manewry z cofaniem autobusu] budowa drogi łączącej ulicę Witosa poprzez ulicę Wschodnią z ulicą Armii Krajowej - najlepiej trasa dwujezdniowa i oczywiście budowa przeprawy przez Odrę w sąsiedztwie centrum miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noe Re: przede wszystkim absurdalny układ tras MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 17:17 to o czym wspomniałeś: parkowanie na chodnikach - studiuje tu już 2 rok i wciąż nie mogę się przyzwyczaić, że gdy idę po chodniku nagle jeden z drugim legalnie na niego wjeżdża i parkuje. Pochodzę ze śląska i prawdę mówiąc nie spotkałem się nigdy z czymś takim. Chodnik to chodnik i ma być min. 1,5m dla pieszych - w Opolu jakoś widać to nie dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
okobar79 Re: przede wszystkim absurdalny układ tras MZK 30.10.11, 14:44 chciałbym Ciebie uswiadomić - Opole leży na Śląsku...więc nie rozumiem Twojej wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Re: przede wszystkim absurdalny układ tras MZK 27.10.11, 17:39 Z tym buspasem na Sienkiewicza jesteś bardziej radykalny od ekologów :-) System gwiaździsty, bardzo dobry pomysł i miałem taką cichą nadzieję jak ważyły się losy opolskiego PKS, że miasto przejmie i właśnie gdzieś na terenie dworca PKS zrobi się "hub" dla linii autobusowych zjeżdżających z peryferiów. Wtedy można byłoby pomyśleć jak jakimiś odważnymi zmianami, łącznie ze złamaniem tabu, że po deptakach NIC nie jeździ. Owszem, jeździć mogłyby autobusy, np. na odcinku Rondo-PKP łącznie z wjazdem na rynek i przejazdem Sempołowskiej, jednak do tego wymagane byłyby nowoczesne autobusy hybrydowe-akumulatorowe łub "wahadłowe" (kumulacja energii oparta jest o wahadło elektromagnetyczne) a nie Jelcze niespełniające nawet EURO-1, ciągnące chmurę dymu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jbravo Re: przede wszystkim absurdalny układ tras MZK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.11, 08:18 Zastanów się co ty piszesz. Autobusy na Krakowskiej i rynku? NIKT już by tam nie przychodził bo i po co? Zniknęłyby ogródki, miejsce do spaceru z dziećmi... W Zagrzebiu (Chorwacja) po deptaku jeżdżą tramwaje - poroniony pomysł. Deptak to deptak - człowiek nie powinien się martwić że wpadnie pod tramwaj lub autobus, a dziecko to już chyba trzeba by na smyczy prowadzić. Na krakowskiej wystarczy że jest ścieżka rowerowa i niech tak zostanie. Ewentualnie od dworca do ronda można by zainstalować kolejkę gondolową pomysłu pana Mikoszy... Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Freiburg 28.10.11, 12:24 To, co napisałem o autobusach na Krakowskiej nie jest tylko teoretycznym wymysłem, ale rozwiązaniem wprowadzonym np. we Freiburgu na niemiecko-francuskim pograniczu. Tam przez starówkę w obrębie murów miejskich przejeżdżają tramwaje. Jadą w tempie niewiele szybszym od chodu człowieka, nie hałasowały, nie dzwoniły. Po przekroczeniu linii murów miejskich (Martintor) przyspieszały i jechały dalej jak szybki tramwaj (Stadtbahn). Oczywiście byłby problem, gdyby Krakowską jeździły sznury autobusów jeden za drugim, dlatego to musi być przemyślane, np jeden na 15 min? Lub puścić tylko jedną linię? I nie zgodzę się, że ulica by się wyludniła...wręcz odwrotnie, można byłoby pomyśleć ... nad zrobieniem węzła przesiadkowego przed "Europą". Wtedy linia PKP-Rondo łączyłaby się z linią idącą Ozimską z pętelką przy Europie. Dobry dojazd komunikacją miejską przy jednoczesnym braku możliwości dojazdu samochodami powodują wzrost atrakcyjności okolicy, szczególnie dla rozrywki (knajpy, puby)... I powtarzam: te pojazdy nie mogą kopcić czy wyć i muszą jechać 5-10 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Re: Freiburg 28.10.11, 18:45 moga miec napoed hybrydowy. Silnik elektryczny na Krakowska. A do tego ruch wahadlowy, zeby nie wye;liminowac do konca pieszych. Z innych pomyslow. A gdyby tak pomiedzy mostem Groszowym i tym przy Korfantego zrobic posrodku jeszcze jedna kladke? I gdyby autobusy przy Piastowskiej zatrzymywaly sie co kawalek? Czemu nie? W Goteborgu tam, gdzie jest to racjonalne przystanki sa jeszcze czesciej. Mozecie sie sami przekonac konfrontujac plan linii i mape ulic. Teraz przy Piastowskiej jest tylko jeden przystanek i dzieli od poprzedniego przy dworcu jakas astronomiczna odleglosc, parsek, czy jak mu tam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola W Goteborgu po skasowaniu mam prawo jezdzic 1,5 h 27.10.11, 22:32 Poniewaz Opole jest mniejsze mysle, ze godzina wystarczy. Paradoksalnie mgoloby to zwiekszyc dochody. To samo z biletami miesiecznymi. Dzis glowny problem to ten caly wielki cyrk. Gdyby bilet miesieczny mozna bylo kupic sobie na 30 dni, zaczynajac od dowolnego dnia, gdby jeszcze ten bilet mozna bylo kupic wszedzie, w kazdym kiosku, i gdybybyl tylko jeden bilet, bez ograniczenia linii itd. za to o umiarkowanej cenie, to wielu kupiloby i nawet niezbyt korzystaloby. I znow przychod moglyby wzrosnąć. Paradoks? Pozorny. To wynik racjonalnej kalkulacji ludzkiej i czasem nieracjonalnych, ale właściwych rodzajowi ludzkiemu zachowań. Czyli ekonomia i psychologia. I matematyka rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Racja, miasto zawaliło IP: *.252.22.3.internetia.net.pl 27.10.11, 19:20 Zauważyliście może państwo, że te poranne "korki" (ten przed budowanym wiaduktem, na ulicy Oleskiej) pełnią pożyteczną rolę odciążającą centrum miasta? Ci co przejadą przez te kilkuminutowe i kilkunastominutowe utrudnienie dalej już mają swobodniejszą możliwość dalszego ruchu. Można powiedzieć, że te bariery są niezbędne do zapewnienia płynności w innych strefach. Gdyby jeszcze autobusy miały swoje i tylko swoje obejścia tych barier istniałoby mechanizm zachęty do skorzystania z szybkiego transportu miejskiego. Podobno są specjalne bariery wykorzystujące fakt że autobusy mają inny rozstaw kół niż samochody osobowe. Takie rozwiązanie byłoby dobre bo samo namalowanie symbolu autobusu na jezdni po której uprawnione do przejazdu są jedynie autobusy nie będzie skuteczne. W moich rozważaniach na ten temat doszedłem do wniosku, że pewne drogi mogłyby być przejezdne tylko dla autobusów poprzez wybudowanie na nich stacji przesiadkowych. Autobus zatrzymuje się w tym miejscu ludzie przesiadają się do drugiego i droga jest nieprzejezdna. Uznać to można za fantazję ale proszę sobie wyobrazić, że może to być połączone z innymi funkcjami - parkingi zewnętrzne i wypożyczalnie rowerów. Bez wychodzenia poza ramy teraźniejszości nie uda nam się zrobić skutecznych ruchów w stronę przyjaznej dla mieszkańców przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Zgodziłbym się z autorem 27.10.11, 22:22 Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że nie jest tak łatwo wpaść na najprostsze z pozoru rzeczy, zaś najczęściej problemy muszą nabrzmieć, abyśmy zaczęli je dostrzegać. Ważne, żeby nie było jak pisał Kochanowski, że Polak i po szkodzie głupi. Ewentualne działania Ratusza zmierzające do ograniczenia ilości samochódów osobowych na rzec intensywnego rozwoju komunikacji miejskiej, pieszej, rowerowej nie znalazłyby uznania u większości tak Opolan, jak i innych mieszkańców naszego pięknego kraju. Jeszcze do tego nie dorośliśmy. Natomiast bardzo kochamy nasze samochodziki i lubimy nimy jeździć, czy potrzebujemy czy nie. Nie zniechęca nas do tego bardzo wysoka w stosunku do dochodów cena paliwa, nie zniechęca na stanie w korkach. Gdyby n.p. Ratusz wprowadził buspasy, to podejrzewam, że nie tylko wylewanoby na Zembaczynskiego pomyje (również ze strony opolskich dziennikarzy), ale pewnie doszłoby do protestów kierowców, włącznie ze zorganizowaną blokadą ulic na kształt Masy Krytycznej. Ale można spróbować. Proponuję na początek: - wprowadzić buspas na Ozimskiej od 20m za skrzyżowaniem z Reymonta do 20m przed skrzyżowaniem z Katowicką, następnie to samo pomiędzy Katowicką i Plebiscytową oraz na dalszych odcinkach Ozimskiej, wszędzie, gdzie są dwa pasy. - udostępnić buspas dla taksówek oraz wszystkich autobusów, w tym turystycznych, o ile wolno im się poruszać w tym miejscu, oczywiście także dla pojazdów uprzywilejowanych i wszystkich służb miejskich. "A potem się zobaczy." (J. Haszek). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka Re: Internauci: Racja, miasto zawaliło [GŁOSUJ] IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.11, 23:15 dziś chciałam pojechać 9. Jakież było moje zdziwienie, jak ujrzałam na rozkładzie w godzinach szczytu (po 14) DWA autobusy na godzinę... oczywiście jeden z nich mi chwilę prędzej uciekł... a pod sądem na Ozimskiej w kierunku ZWM często jedzie 5, 13, 10 i 17 jeden za drugim. a potem pół godziny czekania na cokolwiek :/ Przy takim układzie najzwyczajniej w świecie żal mi 2,60zł za bilet, podczas gdy zamiast bezczynnie czekać na autobus idę na piechotę (spod Opolanina), a z autobusem spotykam się jak wyjeżdża z Małopolskiej-czyli u celu mojej podróży... Lub jadę samochodem. Może w tym przypadku ktoś by pomyślał o konsultacjach społecznych zamiast ciąć kolejne niby nierentowne połączenia? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Internauci: Racja, miasto zawaliło [GŁOSUJ] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 09:59 Kiedy widzę stojące auta w Rynku to nieomylny znak.że pseudointeligencja w nim pracująca ludek Opola ma głęboko w doopie. a może w Urzędzie Miejskim pracują tylko osoby niepełnosprawne ,bo to ,że wielu z nich odpowiedzialnych za taki stan rzeczy ma coś z ze swoim umysłem nie podlega wątpliwości.W ścisłym centrum jest bardzo dużo kamienic będących zabytkami a miedzy nimi ruch samochodowy na całego.Myślenie władz miasta jak widać nie zmieniło się od 1945r.Po co dbać o te szwabskie budynki !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś