Dodaj do ulubionych

Opole nagrodzone za działalność ekologiczną

29.10.11, 14:26
Gratuluję nagrody. Wiadomo, że my - ekolodzy - w sprawach odpadowych mamy listę żali i zarzutów na pół łokcia, jednak trzeba obiektywnie stwierdzić, że w porównaniu z innymi gminami nie ma u nas tak najgorzej. Przynajmniej zbieranie bioodpadów jako-tako działa (raczkuje), nawet na starówce się je zbiera oraz w blokach, co jest działaniem odważnym. W wielu miastach bez próbowania uznano, że "się nie da" i tyle.

Także akcja "dni otwartego śmietniska" - czyli dni otwartego składowiska (najbliższy - 3 grudnia) jest jedyna w swoim rodzaju w Polsce.

Minusy Opola - wiadomo: brak centrum recyklingu jak w innych miastach, nierozwiązana sprawa zbiórki bioodpadów i ogrodowych z zabudowy jednorodzinnej i braki infrastrukturalne (BOP-BRAM oraz porządna sortownia odpadów opakowaniowych, frakcji lekkiej)
Obserwuj wątek
    • Gość: Eko.opole.pl Opole nagrodzone za działalność ekologiczną IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.11, 17:01
      Gratulujemy nagrody. Jesteśmy dumni z naszego miasta. Szczególne wyrazy uznania kierujemy do Wydziału Ochrony Środowiska, pani Rabiegi, ani Rąckiej I pani Ciesielczuk, to oddane aprawom Ochrony środowiska osoby.
      PS. Gandharwo, o brakach mówmy później. Dziś się cieszmy.
    • Gość: lalecznik Tak przy okazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.11, 17:22
      W jaki sposób wykorzystywane są tworzywa sztuczne zbierane do kontenerów? Czy ktoś jest w stanie udzielić tej informacji? Zaznaczam, że nie pytam co teoretycznie można z tym robić (bo to wiem), ale jak to jest w Opolu zagospodarowane w praktyce?
      • gandharwa Re: Tak przy okazji 29.10.11, 18:24
        Masz na myśli tworzywa zbierane do żółtego pojemnika (selektywnie) czy trafiające nieselektywnie do czarnego pojemnika, wraz z innymi odpadami?
        • Gość: lalecznik Re: Tak przy okazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 08:43
          No jedno i drugie jak już tak zgrabnie podzieliłeś.
          • gandharwa Re: Tak przy okazji 30.10.11, 10:28
            Selektywnie zebrane: idą do sortowni Remondis przy Al. Przyjaźni (codename: Bangladesz) gdzie odzyskują do recyklingu materiałowego ok 60% tworzyw, reszta idzie do BRAM przy ul. Podmiejskiej, gdzie odzyskują ok 75% jako paliwo alternatywne dla cementowni z tego, co im zostało z pierwszej sortowni. Reszta na składowisko.

Nieselektywnie: od razu na BRAM, skuteczność jest wtedy dużo mniejsza, odzysk wynosi ok 26% wsadu (wagowo= reszta jest składowana na Podmiejskiej.
            • Gość: lalecznik Re: Tak przy okazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 15:36
              Co robią z odzyskanym tworzywem do recyklingu materiałowego? Odsprzedają firmom? Jak segregują? Według rodzaju i koloru tworzywa?
    • Gość: rsnie Nagrodzona węglowa EC w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.11, 18:05
      Gratulacje! Ile to kosztowało?

Zapomniani o największym osiągnięciu, tj. budowie bloku węglowego w centrum miasta.

Wykiwano mieszkańców Opola na 83 mln zł, a oni nic.

Kiedy Pan Prezydemnt Zembaczyński opublikuje raport Atkinsona i poda studium wykonalności tej inwestycji do wiadomości publicznej?

Gratulacje!
      • gandharwa Re: Nagrodzona węglowa EC w centrum miasta 29.10.11, 18:30
        Panie doktorze, na razie tylko jest to:
        ngopole.wordpress.com/2010/12/19/tylko-u-nas-raport-atkinsa-o-cieple-z-elektrowni-opole/
    • przemo_opole Re: Opole nagrodzone za działalność ekologiczną 29.10.11, 18:26
      Mhmmm, zbiórka bioodpadów w blokach...
      Wiem coś na ten temat. U nas akcję po miesiącu zakończyliśmy sami poprzez dokładne umycie kubełka i oklejenie go taśmą oraz poinformowanie wszytskich sąsiadów, żeby już nic więcej tam nie wrzucali.
      Przez ten miesiąc był jeden wielki smród, stada muszek i wylewająca się na posadzkę boksu śmietnikowego brunatna, śmierdząca ciecz. Przez tenże miesiąc kubełek nie był ani razu opróżniony! A było to w lipcu. W zimie nie byłoby lepiej bo całośc zamarznie i opróżnić się nie da.
      I to by było tyle na temat bioodpadów w blokach.
      • gandharwa Re: Opole nagrodzone za działalność ekologiczną 29.10.11, 18:38
        Ale to ciekawe Przemo, podaj szczegóły. Okleiliście duży kubeł 240 litrów w altanie śmietnikowej? Informowaliście może o tym WOSiR? Co ile był ten kubeł wypróżniany/niewypróżniany?

Porównaj par. 11 ust 3 pkt 2 regulaminu utrzymania czystości w Gminie Opole: ste-silesia.org/opole/regulamin2009.pdf
        • przemo_opole Re: Opole nagrodzone za działalność ekologiczną 29.10.11, 18:49
          Nam dali na bio mały pojemnik, na oko 60-80 l, znacznie miejszy od standardowych pojemników na śmieci jakie mają domy jednorodzinne (zdjęcie mogę zrobić).
          Okleić nie było trudno. Najpierw trzeba było umyć i wydrapać cały syf ze środka - przyznam, że nie była to miła praca.
          Administracja OSM "Przyszłość" poinformowała nas, że pojemnik będzie opróżniany raz na miesiąc. Po 5 tygodniach i awanturze "straszni bracia" przyjechali i opróżnili, po czym nastąpiło wcześniej opisane mycie i zaklejenie :) Dodam, że "braciszkowie" ładują zawartość do tej samej śmieciarki, którą jeżdżą po odpady niesortowane. Zresztą sortowane też tam wrzucają tylko w inne dni.
          • gandharwa Re: Opole nagrodzone za działalność ekologiczną 29.10.11, 19:07
            No sam widzisz. Czyli nie jest to wina Miasta, że wprowadził bzdurny system ale zarządcy i firmy wywozowej. Zgodnie z aktualnym regulaminem (akt prawa miejscowego) pojemniki na bio muszę być typu compostainer a ich wywóz ma się odbywać co tydzień. Zamiast się bawić w mycie trzeba było zaangażować ekopatrol straży miejskiej, a firmę przymusić do dezynfekcji zgodnie z regulaminem.
            • przemo_opole Re: Opole nagrodzone za działalność ekologiczną 29.10.11, 21:19
              Mógłbyś przybliżyć pojęcie "compostainer", najlepiej z odniesieniem do jakiegoś opisu i zdjęć.
              Ten "nasz" bio kubełek jest trochę inny niż wszystkie ale trudno mi oceniać czy to właśnie to.
              Na "zarządcę" mamy słaby wpływ z racji prawa spółdzielczego, które mimo posiadania pełnej własności jak wiesz nie daje zbyt wielu możliwości nacisku. Miasto powinno wymagać i sprawdzać. Administracja jedyne na co się zdobyła to na kąśliwą uwagę (mam na piśmie) iż powodem problemu jest wrzucanie nie tego co trzeba do kubełka :) No, i jeszcze dali nam dobrą radę, tak nieoficjalnie i nie na piśmie, a myśmy tą radę zaimplementowali :)

Inna sprawa, że "straszni bracia" to koszmarna firma, ale na to też nie mamy wpływu.
              Ewidentną zaś winą Miasta jest to, że w przytoczonym przez Ciebie regulaminie nie nakazuje firmom wywozowym regularnego mycia kontenerów (wszystkich). Pamiętam, że Remondis ma taką "myjko-śmieciarkę" i raz na pół roku myli przynajmniej ten główny (segregacji wtedy nie było). Niestety, teraz o myciu można zapomnieć, bo nie ma przymusu, chociaż mógłby być - w wielu gminach jest.
              Tak na marginesie: tydzień na bio w upały to i tak niestety o kilka dni za dużo.
              • przemo_opole Re: Opole nagrodzone za działalność ekologiczną 29.10.11, 21:46
                Ok, muszę sprostować po dokładnym przeczytaniu. W uchwale jest wymóg dezynfekcji raz w roku. A także wymóg odbioru odpadów zmieszanych 2 razy w tygodniu dla budynków wielorodzinnych.
                W sumie to u nas prawie nic nie jest spełnione. Kontenery na zmieszane też powinny być 2 a nie 1.
                Dopytam dla jasności: czy to jest ważna, uchawalona uchwała? Bo w nagłówku jest "wersja robocza".
                • gandharwa Regulamin 2009 30.10.11, 00:04
                  1. Regulamin, jaki znajdziesz pod linkiem ste-silesia.org/opole/regulamin2009.pdf jest jedynym, który jako tako da się czytać. Jak wejdziesz na strony opole.pl to masz taką sieczkę do czytania: To(2009) oraz to(2006). Musisz czytać wspólnie, u mnie masz wersję ujednoliconą :-)

2. Compostainer to zgodnie z tym ujednoliconym regulaminem "specjalne pojemniki o pojemności 240l; z ożebrowaniem, otworami wentylacyjnymi i miejscem na odcieki, w których zachodzi pierwszy etap kompostowania umożliwiający odpowiednie ich odparowanie i napowietrzenie, zapobiegające gniciu odpadów" , wygląda on tak (ten brązowy), produkuje go firma SSI Schäfer, mający przedstawicielstwo handlowe w woj. Sląskim.

3. Regulamin utrzymania czystości to akt prawa miejscowego, podlegający ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Woj. Opolskiego. Jego naruszenie to naruszenie przepisów ustawy o odpadach i ustawy o utrzymaniu czystości. Ty jako obywatel zgłaszasz WOSiR-owi, oni Straży Miejskiej, straż miejska kieruje wniosek o ukaranie grzywną.

4. Masz rację, że dziś nie wiadomo, kto ma się tym, porządkiem zajmować, dlatego po 1.1.2012 zajmować się ma tym gmina, gdyż od momentu wyniesienia śmieci za drzwi tracisz nad nią władztwo, a stają się one własnością gminy. I gmina zadba o to, by było zgodnie z ich własnym regulaminem. Ty za to jednak zapłacisz w formie opłaty, zbieranej już nie przez zarządcę na rzecz firmy wywozowej, ale na rzecz gminy.
                  • przemo_opole Re: Regulamin 2009 30.10.11, 09:22
                    Ad. 2 - to co stoi u nas to jakby mniejsza wersja tego brązowego. Też ma taki "kominek" na górze. Z tym, że odciek wypływał dołem bezpośrednio na posadzkę.
                    Po otwarciu pokrywy niczym Dżin z "lampy Alladyna" wylatywał potężny rój małych muszek. A smród roznosil się w promieniu kilkunastu metrów.

Ad. 4 - czy nasza gmina wyłoniła już firmę, która się będzie zajmować wywozem odpadów?
                    • gandharwa Re: Regulamin 2009 30.10.11, 10:42
                      2. Jak widziałeś na zdjęciach, u nas w stowarzyszeniu traktujemy ten pojemnik jak zwykły kompostownik - odpady tam leżą ok 8-9 miesięcy potem pojemnik jest wypróżniany, dół idzie jako kompost do ogródka, góra ląduje z powrotem na dole kompostownika do dalszego kompostowania. Z owocówkami mamy mniejszy problem, gdyż zapewne mamy już w tym kompostowniku własną faunę drapieżników :-)) Gdyby jednak był duży problem można robić tak:

a) kupić w Castoramie taką aluminiową b.drobną siatkę aluminiową i silikonem nakleić od spodu na wywietrznik pojemnika (na klapie i u dołu), wtedy muszki mają utrudniony wlot/wylot
                      b) mieć koło kompostownika osobny pojemnik np z popiołem z kominka opalanego drewnem lub trociny /mąkę drzewną i łopatką. Co jakieś czas posypywać wierzchnią warstwę odpadów tymi trocinami/popiołem. Owocówki tego nie znoszą.
                      c) w przyszłym roku wrzucamy do kompostownika dżdżownice kompostowe - to przyspieszy proces i załatwi sprawę owocówek
                      d) rura z PCV z nacięciami nie była w tym pojemniku przypadkowo - to polepsza napowietrzanie - nie ma gnicia, nie ma odoru.

4. Nie, bo to możliwe dopiero po 1.1.2012. To w Opolu będzie robił inny wydział, który trzeba założyć. Nie będzie to WOSiR ani INZM. Przetargi mogą być sektorowe, tzn miasto można podzielić na sektory po 10 tys mieszkańców (dzielnice) i robić przetargi dzielnicowe..lub na całe miasto od razu.
                      • alanta1 Re: Regulamin 2009 30.10.11, 15:14
                        gandharwa napisał:

> Z owocówkami mamy mniejszy problem, gdyż zapewne mamy już w tym kompostowniku własną faunę drapieżników :-))

To możliwe, z owocówkami mam problem tylko w kuchni, w ogrodzie na kompoście żerują ptaki

> wrzucamy do kompostownika dżdżownice kompostowe

Skąd je wziąć? Nie przemarzną zimą?
                        • gandharwa Re: Regulamin 2009 30.10.11, 17:44
                          Nie wiem jaki masz kompostownik. Najlepszy byłby skrzyniowy, wkopany częściowo w ziemię z klapą od góry. Trzymanie dżdżownic w szczelnym kompostowniku plastikowym (jak u mnie) lub skrzyniowym jest konieczne, inaczej masz na wiosnę inwazję kretów, nornic, myszy i innych stworzeń, które nie pogardzą białkiem z dżdżownic:-)

Jeżeli masz problem z przemarzaniem (mały kompostownik ) zp jest taki sposób: szczelne, nielakierowane pudełko drewniane z naturalnego drewna ze szczelną (nie potrzeba otworów) pokrywą wstaw do piwnicy lub innego miejsca, gdzie jest 5-10 C powyżej zera. karm te dżdżownice co jakiś czas...na wiosnę z powrotem do kompostownika. Dżdżownice muszą mieć powyżej 10C i mniej niż 35C...sprawdź termometrem ogrodowym czy tak jest. W zimie często we wnętrzu kompostu jest dodatnia temp, za to latem jak dasz za dużo trawy to masz o plus 70!
                          • alanta1 Re: Regulamin 2009 30.10.11, 20:00
                            Mam zwykły drewniany zbity z desek, bez dna i pokrywy. I coś mi już w nim grzebie, podejrzewam jeża albo nornice. Więc chyba sobie daruję te dżdżownice...
                      • przemo_opole Re: Regulamin 2009 30.10.11, 15:33
                        Z założenia to nie ma być kompostownik tylko pojemni na bioodpady, regularnie opróżniany. Więc nie wyklują się drapieżniki a i dżdżownic nie da się zasiedlić.
                        Popiół z kominka raczej trudno dostępny a trociny to bym chyba musiał za swoje prywatne kupować, bo większośc ma to w nosie (poza smrodem). Więc chyba jeszcze musimy z tą "bio-ekologią" poczekac parę lat - póki co pojemniczek jest pięknie "zaplombowany" i niech tak zostanie. Sorry za nieekologiczne podejście, ale w tych warunkach nie da się inaczej.
              • alanta1 Re: Opole nagrodzone za działalność ekologiczną 30.10.11, 08:22
                przemo_opole napisał:

> Tak na marginesie: tydzień na bio w upały to i tak niestety o kilka dni za dużo

No weź, latem opróżniam swój pojemnik co dwa dni i natychmiast ląduje w zmywarce (mam mały szklany z pokrywką, w ogrodzie kompostownik), zimą co najmniej raz w tygodniu. Plastikowy tez przerabiałam, domyć się go nie dało :(
                Większy pojemnik powinno się IMO każdorazowo myć pod ciśnieniem, inaczej smród będzie nieziemski...
                • przemo_opole Re: Opole nagrodzone za działalność ekologiczną 30.10.11, 09:17
                  No ja właśnie o tym samym pisałem... :)
                  • alanta1 Re: Opole nagrodzone za działalność ekologiczną 30.10.11, 15:10
                    przemo_opole napisał:

> No ja właśnie o tym samym pisałem... :)

"No weź" miało znaczyć "po kiego zgodziliście się na pojemnik i odbiór bio przy tak koszmarnych warunkach odbioru" :D

Nie macie tam kawałka ogrodu żeby postawić kompostownik? (kiedyś pisałeś o tulipanowcu)...
                    • przemo_opole Re: Opole nagrodzone za działalność ekologiczną 30.10.11, 15:30
                      Chyba nigdy nie mieszkałaś "w spółdzielni" (chociaż u siebie i na swoim własnym), skoro piszesz "po kiego zgodziliście się"...
                      SM robi co chce i jak chce, nie liczy się z nikim i z niczym. Poza tym mało osób jest zainteresowanych, większośc ma to tam, gdzie Ty zapraszasz do całowania :)))))

Ogórd mamy piekny i duży ale nie chcemy kompostownika i tak samo nie chcą go nasi sąsiedzi i ja ich rozumiem.
                      • alanta1 Re: Opole nagrodzone za działalność ekologiczną 30.10.11, 17:15
                        przemo_opole napisał:

> Chyba nigdy nie mieszkałaś "w spółdzielni" (chociaż u siebie i na swoim własnym)

Mieszkałam, ale nie na własnym; myślałam, ze właściciele mają jakiś wpływ choćby na śmieci

> tak samo nie chcą go nasi sąsiedzi i ja ich rozumiem.

A dlaczego? Zadbany kompostownik nie śmierdzi, można go obsadzić zielenią, czasem tylko zwierzęta coś z niego rozwloką (ciagle znajduję skorupki po jajkach na trawie :) )
                        • przemo_opole Re: Opole nagrodzone za działalność ekologiczną 30.10.11, 17:39
                          Pytanie "dlaczego" niestety nie do mnie. Ja też nie pojmuję sposobu myślenia wielu ludzi. Niestety, nie mam na to wpływu. Lwia część naszej blokowej populacji jest na etapie PRL`u, czyli: spóldzielna da, zrobi itd. Szkoda słów i nerwów.

Na śmieci nie mamy wpływu, bo spółdzielnia w "trosce o dobro mieszkańców" wybrała najlepszego (czytaj: najtańszego dostawcę).
                          Tomasz mi na szczęście uświadomił wczoraj co nieco, więc parę spraw moze się uda załatwić zgodnie z literą prawa a nie z wolą skąpej większości :)
                          • alanta1 Re: Opole nagrodzone za działalność ekologiczną 30.10.11, 20:03
                            przemo_opole napisał:

> a nie z wolą skąpej większości :)

Ale kompostowanie się opłaca, jak mi gmina postawiła ultimatum: kompostujecie albo oddajecie bio, a firma podała stawkę za odbiór, to od razu popędziłam zamówić kompostownik ;)
                          • gandharwa Re: Opole nagrodzone za działalność ekologiczną 31.10.11, 01:33
                            Dodam tylko, że podobno już nie WOSiR, ale Inżynieria Miejska się zajmuje interwencjami odpadowymi i pilnowaniem regulaminu. jest ponoć urzędnik zatrudniony specjalnie w tym celu. Na razie się ukrywa, ale czas się zainteresować kto to i odpowiednio "wypromować tą osobę", by nie brała pieniędzy publicznych na darmo :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka