Dodaj do ulubionych

Prof. Marek Tukiendorf: jedyny kandydat na rekt...

IP: *.adsl.inetia.pl 29.02.12, 13:54
Szczere GRATULACJE, choć żeby można było nazwać to wyborami powinien być jakiś kontrkandydat. Osobiście niezwykle się cieszę, że jest szansa na istotne zmiany na uczelni, bo to najwyższy czas dać jej szansę!
Obserwuj wątek
    • Gość: oby było dobrze Re: Prof. Marek Tukiendorf: jedyny kandydat na re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 15:36
      Marek
      masz na starcie kredyt zaufania jak chyba nikt przed tobą,
      nie spieprz tego!
      Mam nadzieję że wiesz co bierzesz,
      powietrzem się nie wyżywimy,
      uważaj co bierzesz!
    • Gość: marzyciel Marzy mi się połączenie obu uczelni opolskich IP: 217.173.192.* 29.02.12, 16:11
      Chciałbym dożyć czasu, kiedy nasze obydwie opolskie uczenie PO i UO połączą się dla dobra województwa i studentów w jeden Uniwersytet Techniczno - Humanistyczny Piastowski w Opolu. Mówił o tej konieczności zapytany przez Trybunę Opolską około dwa lata temu prof. Wach. Nie wiem czemu nie jest podjęty ten temat. W dobie tak dużej konkurencji - inne śląskie uczelnie jest to nieuniknione.Moim zdaniem mało jest studentów z zagranicy w Opolu - a płacąc za studia i najlepsi np. chińczycy mogli by zostać w Polsce - zwiększać rozwój naszego kraju - wzrost innowacyjności. Większa współpraca powinna być z zagranicznymi uczelniami, aby to osiągnąć. Inna sprawa to powinna być większe pieniądze na nie tylko badania, ale nam na to więcej pieniędzy na wdrożenie konkretnych pomysłów do przemysłu. Warszawa powina dawać na to pieniądze z Unii. Za tym powinna iść inwestycja w człowieka. Tak mówił m.in. prof. Kleiber w wywiadzie dla tvp.
      • rilian Re: Marzy mi się połączenie obu uczelni opolskich 29.02.12, 17:08
        marzycielu drogi, a może warto wyjść jeszcze dalej? miałem sen, w którym za kilka dekad uniwersytet opolski, wraz z paroma innymi uczelniami przybiera jeszcze inny szyld, rozumiejąc że na starym kontynencie ratunkiem dla konkurencyjności dla uczelni azjatyckich i amerykańskich jest łączenie się nie w ramach jednego miasta, ale w ramach regionu lub subregionu, pod uznaną marką...
        • olgierdpapa Bardzo dobry pomysł 29.02.12, 17:56
          należy połączyć się z jakąś wielką uczelnią z Chin. To przecież przyszłość. Nowy Twór będzie wielki, konkurencyjny, można mu nadać jakąś oryginalną nazwę i Rilian nie będzie już mieć problemów z dostępem do literatury. Ot takie połączenie Piasta Kołodzieja, z Państwem środka w Opolu. I have a dream...

rilian napisał:

> marzycielu drogi, a może warto wyjść jeszcze dalej? miałem sen, w którym za kil
          > ka dekad uniwersytet opolski, wraz z paroma innymi uczelniami przybiera jeszcze
          > inny szyld, rozumiejąc że na starym kontynencie ratunkiem dla konkurencyjności
          > dla uczelni azjatyckich i amerykańskich jest łączenie się nie w ramach jednego
          > miasta, ale w ramach regionu lub subregionu, pod uznaną marką...
          >
          • rilian Re: Bardzo dobry pomysł 29.02.12, 17:59
            myślałem raczej o gabonie. ale skoro twój sen idzie w stronę wschodu...
      • Gość: marzycielu Re: Marzy mi się połączenie obu uczelni opolskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 19:32
        chyba dalej jesteś w innym świecie - prof. Wach niestety od zawsze był przeciwny.
        pozostałe władze maista i regionu niestey także.
        oczywiście na dłuższą metę nie ma innej drogi jak współpraca aż do połączenia włącznie.
        • Gość: zwykły pracownik Panie Profesorze Tukiendorf, IP: *.205.57.72.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.02.12, 19:34
          Rektorze in spe.
          Piszę te słowa jako człowiek, który nie należał i nie będzie należeć do establishmentu PO. Można też chyba zaryzykować stwierdzenie, że nie byłem Pana wielbicielem. Gratuluję zgłoszenia kandydatury i wyboru, bo… cudów nie ma w tym względzie.
          Nie kreślę tych słów powodowany łapaniem w żagle wiatru zmian – osobiście na te dla mnie za późno. Nie poświęcam też uwagi tej kwestii z racji radzenia czegokolwiek, bo dobre rady są jak dobre postanowienia noworoczne… padają gdzieś ok. 29 lutego ;-) Piszę, bo zależy mi na PO, na kształceniu w Opolskiem, na nauczycielach akademickich tym się zajmujących, studentach i dobru regionu. Lubię tu mieszkać i pracować!
          Gdy opadnie kurz bitewny, wyborczy, korki od szampana zostaną pozbierane, spotkamy się znów na Prószkowskiej. Chciałbym sobie życzyć, by w tym nowym rozdziale PO nastało faktycznie nowe, a może nawet lepsze... Rozumiem też, że musi nadejść czas „wyrównania rachunków” – to naturalne, bo już mądrzy żydzi widzieli w odpłacie przywrócenie naruszonego porządku. Może jednak warto wyrównywać tylko to, co razi i nie wykazywać się tu „wielkodusznością”... Jest Pan młody i może wiele zmienić na lepsze, rządząc 8 lat… (będę już wtedy na emeryturze, chyba że następne wybory wygra Palikot ). Klasę (wielkich) ludzi poznaje się po tym, jak traktują zwierzęta, ludzi słabych, głupszych, a nade wszystko przeciwników (o wrogach trudno, nie tylko mnie pewnie, marzyć!). Warto!
          Życzę Panu i Społeczności PO dobrego, dla nas wszystkich, czasu pracy i – oby – sukcesów!

Z wyrazami szacunku,

Zwykły Pracownik
    • Gość: pracownik PO Prof. Marek Tukiendorf: jedyny kandydat na rekt... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 20:30
      Trzymamy kciuki!
      Liczymy na to, że w końcu będziemy mogli spokojnie pracować. Powodzenia:)
    • Gość: UOwiec Prof. Marek Tukiendorf: jedyny kandydat na rekt... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 20:47
      Fajnie macie. Gratuluję. Niestety, na UO jest groźba, że może wrócić stare, różne wizje i takie tam dyrdymały.
    • Gość: baba Prof. Marek Tukiendorf: jedyny kandydat na rekt... IP: *.adsl.inetia.pl 29.02.12, 23:57
      W PO jak w Rosji sowieckiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka