Dodaj do ulubionych

Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu

IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.12, 21:28
Szczyt hipokryzji rządzących antypolskich POstkomuchów ze swoimi koniunkturalnymi przydupasami - doprowadzić do zapaści województwo i jeszcze sobie przyznać absolutorium posiłkując się hasełkami o rzekomej trosce o los regionu - TAKIE RZECZY TO TYLKO TERAZ W PRL-bis.
Obserwuj wątek
    • xyz_play Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu 26.06.12, 23:19
      Pewnie przepchną ten "programik" w Wa-wie kosztem nowej puli z UE jaka przypadnie dla woj. opolskiego. Inne województwa zainwestują kasę w biznes a my w posadki "znajomych ekspertów" i "specjalistów". Ważne znów będzie że jako pierwsi rzucimy się do wydawania unijnej kasy. Czyli jak ostatnio nie ważne jak i na co, ważne że wydamy jak najszybciej. Brawo!!!
    • wilhelm4 Horne Slezsko - VIVAT ! 27.06.12, 00:13
      VIVAT Horne Slezko ! :
      www.youtube.com/watch?v=hDzstY2V-_U
      • Gość: do wilhelm4 Re: Horne Slezsko - VIVAT ! IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.12, 00:30
        idź synek do dochtora
        • wilhelm4 Re: Horne Slezsko - VIVAT ! 27.06.12, 01:04
          www.youtube.com/watch?v=JzxZc1C9zEQ
    • Gość: polakowsk komedyja Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.06.12, 01:01
      > pozwalając się RAŚ wtrącać w n a s z e sprawy,
      > - mówił radny PiS Jerzy C z e r w i ń s k i.

BUAAAA-HAAAAA-HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA,
      komu oN takie cos chce wcisnonc, warszawiakom ???!!!
    • wilhelm4 Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu 27.06.12, 01:08
      forum.gazeta.pl/forum/w,10650,136932228,136932228,Zaglada_slaskiego_dziedzictwa_kulturowego_trwa.html
      • Gość: frelka z Opola Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu IP: 80.50.134.* 27.06.12, 07:36
        Tak to jest,odeszli hrabiowie to ich posiadłości także odchodzą,no bo któżby chciał objąć hrabiowską własność skoro on w zwykłym jednorodzinnym domku mieszkać potrafi.
        A nowa elyta kapitalistyczna buduje swoje nowe pałace.
    • svatopluk Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu 27.06.12, 06:30
      Większość mieszkańców jest za utrzymaniem woj. opolskiego, ale cytując klasyka "It's economy, stupid!" Bez podstawy ekonomicznej się nie utrzymamy. I tylko RAŚ ma odwagę powiedzieć jaka jest prawda. I tego oczekuję od polityków a nie ciepłych klusek.
      • Gość: frelka z Opola Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu IP: 80.50.134.* 27.06.12, 07:22
        svatopluk napisał:

> Większość mieszkańców jest za utrzymaniem woj. opolskiego, ale cytując klasyka
        > "It's economy, stupid!" Bez podstawy ekonomicznej się nie utrzymamy. I tylko RA
        > Ś ma odwagę powiedzieć jaka jest prawda. I tego oczekuję od polityków a nie cie
        > płych klusek.

...prawda jest prosta,na wszystko potrzebne są pieniądze,a ten RAŚ kiedy już władzę przejmie na Śląsku i na Opolsczyżnie także,to te pieniądze załatwi napewno,i będziemy mieli już "raj" na Śląsku stuprocentowy.
        No cóż ciągnie duszyczkę do "raju".
        • ruban Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu 27.06.12, 08:37
          Na tym polega DECENTRALIZACJA.
          My wypracowujemy wystarczającą ilość pieniędzy (wspólne województwo) - niestety idą do warsiafki i JUŻ NIE WRACAJĄ.
          • Gość: frelka z Opola Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu IP: 80.50.134.* 28.06.12, 08:19
            A co to ma do rzeczy,dla mnie żadna różnica,bo ja jestem z Opola i wszystko jedno kto się wzbogaci czy ten w Warszawie czy ten w Katowicach.

p.s.
            a widział ty jakieś państwo na świecie,które rezygnuje z dystrybucji swych śrdków,które ma do dyspozycji.
            Gdyby tak było w naturze jak tobie sie marzy to deszcze padałyby jedynie nad oceanami a ty byś usechł jak wiór jakiś na tej ziemskiej pustyni.
            A więc to czarne śląskie złoto nie tylko Ślązakom ma świecić,bo całą dobę mieliby jasno a to jest wbrew także ludzkiej naturze,noc musi być aby człowiek odpoczął,Ślązak także.
            • ruban Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu 28.06.12, 10:51
              Moja Ty frelko blondynko. Poczytaj sobie o decentralizacji i J.O.W-ach, wtedy zrozumiesz jaki bzdury wypisujesz.
              P.S. Kraje zdecentralizowane: USA, Niemcy i większość krajów europejskich itd. itp.
              • Gość: frelka z Opola Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu IP: 80.50.134.* 28.06.12, 13:47
                www.wynagrodzenia.pl/payroll/artykul.php/typ.1/kategoria_glowna.51/wpis.1192
                cytat:

Zaczęło się od Stanów Zjednoczonych

Od drugiej wojny światowej, czyli lat 40 - tych XX wieku, do lat 70 - tych, dochody rodzin amerykańskich rosły w podobnym tempie na wszystkich poziomach zamożności. Były porównywalne do wzrostu ekonomicznego w gospodarce. Około roku 1980 zmieniło się to całkowicie. Produkcja nadal wzrasta, ale dobra nie są już rozdysponowywane jednakowo, a jedynie w górnych szczeblach drabiny płacowej. Owa rosnąca przepaść pomiędzy bogatymi a resztą społeczeństwa ma, według analityków, poważne negatywne reperkusje społeczne. Może redukować spójność społeczną, wiarę w rząd i inne instytucje oraz uczestnictwo w procesie społecznym. A USA, spośród państw rozwiniętych, jest krajem o największych rozpiętościach płacowych.

...zaznaczam na wstępie,że za komuną nie jestem ale stwierdzam,że skoro zniknął ten komunistyczny straszak zniknęły także hamulce samoograniczającej się pazerności ludzi,którzy maja dostęp do t.zw.kasy.
                Nie chcę być złą wróżką i komuną straszyć nie mam zamiaru nikogo ale jak tak będzie nadal postępował t.zw. NARÓD WYBRANY ekonomiczny to czymś podobnym to wszystko się
                skończy,a jeśli do tego dojdzie stanie się to na własne życzenie tegoż NARODU WYBRANEGO.

A ta śląska autonomia to nic innego jak z niektórych mieszkańców Śląska uczynić takich WYBRANYCH i wcale nie muszą to być Ślązacy bo Ślązacy to będą kopać nadal to czarne złoto,mają to jak w banku mają się cudze pieniądze.

p.s.
                nawet dzisiaj w tych USA,któremu komuna grozi i mimo tego jak jest tam obecnie to te Stany bogatsze tym biedniejszym zawsze coś kapną proporcjonalnie wiecej w tej swojej redystrybucji środków pieniężnych.
                • ruban Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu 28.06.12, 15:38
                  Czy zastanowiłaś się o czym Ty piszesz ? - bo ja o DECENTRALIZACJI !!!!
                  • ruban Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu 28.06.12, 15:52
                    P.S.
                    Dysproporcje pomiędzy bogatymi i bogatymi nie mają nic wspólnego z decentralizacją zarządzania i finansowania państwa !!!
                    • Gość: frelka z Opola Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu IP: 80.50.134.* 29.06.12, 09:19
                      ruban napisał:

Na tym polega DECENTRALIZACJA.
                      My wypracowujemy wystarczającą ilość pieniędzy (wspólne województwo) - niestety idą do warsiafki i JUŻ NIE WRACAJĄ.

...a więc rubanie drogi,o co chodzi w tej DECENTRALIZACJI firmowanej przez RAŚ,wszak ja cały czas mówię o pieniądzach,więc wytłumacz mi ten śląski fenomen,który mówiąc o pieniądzach pragnie autonomii Śląska,a nie wystarczy zmienić ustawę budżetową ?
                      Wszak ta redystrybucja środków winna dotyczyć całej Polski a nie WYBRANEGO REGIONU,wszak jedno państwo stanowimy.

p.s.
                      pozatem tak czepiasz sie tej warsiawki,popatrz na inne stolice,chociażby na Berlin,ciekawe skąd to wziął takie miliardowe środki na swój rozwój ? i rozbudowę ?,chyba z nieba nie spadły ?
                      A idąc dalej w tym europejskim rozwoju,to ta twoja warsiawka,jak ty ją nazwałeś,wcale nie będzie miała żadnych środków do podziału a dzielił je będzie rząd europejski,zresztą już tak prawie jest z wiekszością pieniędzy,krążacych po Europie.

Więc wytłumacz mi dokładnie co właściwie firmuje RAŚ swoją działalnością,bo mówić i śpiewać po slonsku Slonzoki potrafią bez RAS-iu.
                      O decentralizacji muszą zdecydować wszyscy Polacy,śmiem twierdzić,że w ogólnopolskim referendum,bo to nie jest sprawa jedynie jakiejś tam śląskiej autonomii,bo Polska posiada więcej podobnych regionów.
                      • ruban Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu 29.06.12, 10:55
                        1. Nie jestem zwolennikiem RAŚ-u (wręcz przeciwnie - to taki śląski PIS - dzieli mieszkańców regionu).
                        2. Decentralizacja to np: podział WSZYSTKICH (PIT,WAT itd) dochodów gminy w proporcjach np:30% pozostaje w gminie -20% powiat -20% woj -30% idzie do centrum.
                        Utworzony zostaje NIEZALEŻNY fundusz rozwoju biedniejszych regionów (np: jak w Unii na podobnych zasadach)
                        3. Taki podział środków powoduje lepsze ich wykorzystanie, naturalną konkurencję regionów, likwidacje zbędnej biurokracji (środki nie wędrują z góry na dól i odwrotnie), regiony nie są zależne od widzimisie centrali (mają większą odwagę żeby bronić swoich interesów)
                        4. itd. itp. - poczytaj sobie na ten temat.

Wklejam Ci starszy post:
                        Warszawa:
                        1.Około 200 tys ludzi pracujących w instytucjach centralnych b. dobrze
                        opłacanych (nikomu nie potrzebnych - centralizacja) opłacanych z budżetu.
                        Czyli potężny zastrzyk naszych pieniędzy w regionie.

2.Setki inwestycji centralnych typu: Centralny Ośrodek Zbierania Psich
                        Odchodów opłacanych z budżetu (następny zastrzyk)

3.Tysiące "czap zarządzających" od banków po hodowców pszczół zbierających
                        śmietankę z pracy ludzi w całej Polsce płacące podatki w Warszawie.
                        Nie wiem czy wiecie, że Warszawa jest największym producentem piwa w Polsce (Centrala Grupy Żywiec w Warszawie) NIE MAJĄC ANI JEDNEGO BROWARU.

4.Prawodawstwo faworyzujące Warszawę np: Ustawa sejmowa wymuszająca na
                        bakach chcących być ogólnopolskimi by, siedziby central znajdowały się w Warszawie (ING Bank - centrala w Warszawie).
                        Dlaczego Giełda powstała w Warszawie, a nie np: w Poznaniu (naturalne - miasto dużych targów
                        międzynarodowych).
                        Dlaczego stadion „Narodowy” jako jedyny jest w całości finansowany z budżetu (nasze pieniądze), a pozostałe miasta MUSZĄ same płacić za swoje stadiony.
                        Dlaczego cała Polska MUSI płacić haracz żeby Wasiafka miała metro.
                        Dlaczego …....

5.Wystarczy - Teraz wiecie, które miasto jest największym wrzodem na d..
                        Polski.

Dlaczego Waszyngton - stolica jedynego kraju, który był od początku zdecentralizowany nie posiada tych wad. Amerykanie wiedzieli od początku, że żadne miasto nie wytrzyma konkurencji ze stolycą, dlatego narzucili jej kaganiec dla bardziej zrównoważonego rozwoju reszty kraju.
                        To w największym skrócie.
                        • ruban P.S 29.06.12, 11:22
                          Jeszcze kilka postów wkleję Ci żebyś lepiej zrozumiała o co ta gra.Powstanie silnego Regionu Śląskiego (mniejsza o nazwę) w Polsce jest zagrożeniem dla
                          największych regionów (głównie: Wrocław, Kraków, Warszawa).
                          Wynika to z pojawienia się "na rynku" b. silnego podmiotu będącego w stanie konkurować o największe inwestycje i to jest powodem całego tego kociokwiku.
                          Za fasadą ochrony języka, tożsamości, itd. itp. kryje się zwykły, chamski - SZMAL !! oraz partykularne interesy różnych grup i grupek społecznych.

Teraz ABC ekonomii.
                          O popycie na dany produkt decyduje:
                          a) marka produktu (znajomość na rynku - np: efekt reklamy)
                          b) jakość produktu
                          c) cena produktu

W naszym przypadku "produktem" jest atrakcyjność inwestycyjna regionu

Ad. a - Podwyższenie marki można uzyskać przez organizację prestiżowych imprez sportowych, gospodarczych, kulturalnych itd. itp. Problem w tym żeby wygrać konkurencję o takie imprezy miasto czy region muszą być na tyle duże i bogate, by je móc sfinansować i obsłużyć (i tu kółko się zamyka).
                          Ad. b - Wielkość regionu - określa wielkość rynku wewnętrznego, możliwości rozwoju usług, innowacyjność - nauka itd.
                          Ad. c - Koszty inwestycji w regionie (np:specjalne strefy ekonomiczne), jakość siły roboczej itd.

Dla Krakowa i Wrocławia "zagrożeniem" jest powstanie silnego konkurenta pod samym bokiem.
                          Dla Warszawy i Mazowsza „zagrożeniem” jest powstanie regionu, które mogłoby zagrozić ich pozycji lidera w tej części Europy.

Reasumując:
                          W zjednoczonej Europie samorządnych regionów (efekt globalizacji) o poziomie życia mieszkańca decydować będą, ATRAKCYJNOŚĆ INWESTYCYJNA danego regionu, oraz w bardzo niewielkim stopniu fundusze „wyrównawcze” (dotyczy to najsłabszych regionów).
                          To dlatego w tym regionie (i na tym forum) tylu ludzi starających się podsycać antagonizmy wewnątrz regionalne, napuszczać jednych na drugich.
                          Cel tych zabiegów jest oczywisty – ZA WSZELKA CENĘ NIE DOPUŚCIĆ DO POWSTANIA SILNEGO GRACZA mogącego przechwycić większość inwestycji w tej części Europy.

1.Wszyscy wiedzą (ale niewielu o tym mówi) U.E. dąży do państwa federalnego z samorządnymi regionami.
                          2. Poziom życia mieszkańców zależy głównie od poziomu rozwoju regionu.
                          3. Poziom rozwoju (samorządnego!!!) regionu zależy od atrakcyjności inwestycyjnej tegoż.

W naszym przypadku:
                          a. Czewa - w zasięgu oddziaływania Pyrzowic + naturalna współpraca ekonomiczna z Silesią.
                          b. B.B. - wsp. z Silesią (bliskość) + turystyka (sob-niedzielna) z regionu.
                          c. Opole - ??? możliwość wsp. z Wrocławiem jak i z Silesią (zapewne wybierze lepszą ofertę)
                          d. Ostrawa ?????

I tu jest "pies pogrzebany". Region Śląski (nie mylić ze Śląskiem) czyli: Silesia(ok 3 mln), Czewa, B.B. być może Opole i Ostrawa byłby w przyszłości jednym z najsilniejszych ekonomicznie regionem Europy - ściągający jak odkurzacz inwestycje (niestety kosztem słabszych regionów -
                          ale taka jest ekonomia.

Reszta zależy od Was.

Przepraszam za długość tych postów, ale chciałaś wiedzieć - to masz za swoje.
                        • Gość: frelka z Opola bądż realistą... IP: 80.50.134.* 29.06.12, 14:09
                          ...jak ci się coś nie podoba czego zwalczyc nie jesteś w stanie,to zamknij oczy.
                          Co oczy nie widzą to sercu żal nie będzie.
                          No cóż,jedynie mogę ci doradzić,żeby minęły ci bóle,przeprowadż się do Warszawy.
                          Ja osobiście wolę mieszkać pod Opolem nieco biedniej ale widok lasu mieć w zasięgu wzroku.
                          A te twoje marzenia to chyba jednak marzeniami zostaną,bo walka z biurokracją to jak walka z lekarzami,biurokracja cię udusi a lekarze uśmiercą.
                          • ruban Re: bądż realistą... 29.06.12, 14:21
                            To nie są marzenia to rzeczywistość - za kilkanaście może kilkadziesiąt lat.
                            Ta dyskusja toczy się w całej Polsce (oczywiście nie w mediach - nie wolno) we wszystkich uczelniach, sympozjach oraz w coraz to większym stopniu na forach.

P.S. Głowa mnie nie boli ponieważ mnie to "wisi", a udzielam się tylko dlatego, że się na tym trochę znam i staram się wytłumaczyć to zwykłym zjadaczom chleba manipulowanym przez polskie partie i media w ich dobrze pojętym interesie (żal mi ich).
                            • Gość: frelka z Opola Re: bądż realistą... IP: 80.50.134.* 30.06.12, 07:52
                              ruban napisał:

P.S. Głowa mnie nie boli ponieważ mnie to "wisi", a udzielam się tylko dlatego, że się na tym trochę znam i staram się wytłumaczyć to zwykłym zjadaczom chleba manipulowanym przez polskie partie i media w ich dobrze pojętym interesie (żal mi ich).

...wiadomo,polityka polega na manipulacji,no ale skoro wmanipulowano nas do tej UN-ii to cóż brnąć chyba należy dalej,żeby póżniej nie żałować.
                              A ty mówiąc o tej decentralizacji to chyba jesteś przeciw UN-ii,bo UN-ia raczej zmierza w kierunku centalizacji władzy i pieniądza,tak patrząc z boku i porównując do tego co kiedyś było to całkiem mi przypomina dawną Moskwę,a zwłaszcza ci KOMISARZE unijni
                              No cóż dla mnie Moskwa do Brukseli się przeniosła,czyżbyś to próbował zmienić ?
                              • Gość: do bądź realistom Re: bądż realistą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 12:05
                                Trza być gupiom frelkom żeby Brukselę porównywać do Moskwy. Jakie szkoły kończyłaś kobitko? Chyba tylko słynną IMEMO, tytuł pracy mgr: "Komisarz w NKWD i strukturach unijnych - próba analizy porównawczej", promotor: Jozef Wissarionowicz Paputin. Krotko mówiąc: jedna baba drugiej babie wsadziła do....... grabie".
                                • erka-4 Re: bądż realistą... 02.07.12, 10:08
                                  Gość portalu: do bądź realistom napisał(a):

> Trza być gupiom frelkom żeby Brukselę porównywać do Moskwy. Jakie szkoły kończy
                                  > łaś kobitko? Chyba tylko słynną IMEMO, tytuł pracy mgr: "Komisarz w NKWD i s
                                  > trukturach unijnych - próba analizy porównawczej", promotor: Jozef Wissarionowi
                                  > cz Paputin. Krotko mówiąc: jedna baba drugiej babie wsadziła do....... grabie".

...no to trzeba być głupim faktycznie jak ty to mówisz,aby porównywać UN-ię obecną do Moskwy stalinowskiej,ja porównywałem do tej gorbaczowskiej.
                                  A to już były całkiem inne Moskwy,i ta gorbaczowska po małym liftingu mogłaby z powodzeniem spełniać rolę brukselską,zwłaszcza,że praktykę centralizmu dobrze opanowała.
                                  • Gość: paszoł wont Re: frelka zadarła kieckę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.12, 12:05
                                    i odsłonila oblicze "znawcy" unii brukselskiej i gorbaczowowskiej oświeconej satrapii. Bodajbyś pekł snując nadal swe porównania. Wszelkie próby skompromitowania UE poprzez porównywanie jej do znanych mechanizmów moskiewskiego centralizmu to zabiegi kompromitujące domorosłego "analityka" jako agenta wpływu. Passzoł wont.
                              • Gość: Ruban Re: bądż realistą... IP: *.inet-siec.pl 03.07.12, 16:23
                                Gość portalu: frelka z Opola napisał(a):
                                >
                                > ...wiadomo,polityka polega na manipulacji,no ale skoro wmanipulowano nas do tej
                                > UN-ii to cóż brnąć chyba należy dalej,żeby póżniej nie żałować.
                                > A ty mówiąc o tej decentralizacji to chyba jesteś przeciw UN-ii,bo UN-ia raczej
                                > zmierza w kierunku centalizacji władzy i pieniądza,tak patrząc z boku i porów
                                > nując do tego co kiedyś było to całkiem mi przypomina dawną Moskwę,a zwłaszcza
                                > ci KOMISARZE unijni
                                > No cóż dla mnie Moskwa do Brukseli się przeniosła,czyżbyś to próbował zmienić ?
                                >

Powstanie Unii jest odpowiedzią Europejczyków na procesy globalizacji, a ponieważ to My sami je napędzamy nie można z nimi walczyć, musimy się do nich dostosować.
                                To Ty i ja kupując coraz lepsze i tańsze artykuły i nie zwracając uwagi GDZIE ZOSTAŁY WYPRODUKOWANE (zupełnie naturalne) napędzamy procesy globalizacyjne.
                                Innymi słowy jeżeli nie chcemy, aby dzieci i wnuki Europejczyków (czyli Nasze też) nie jeździły na saksy do USA, Chin, Rosji czy innych Indii zmywać gary MUSIMY się zgodzić na St.Zj.Europy.

Decentralizacja to system zarządzania "wewnątrz" danej struktury. Unia docelowo dąży do systemu federalnego z samorządnymi regionami tzw. "Europa stu flag" , a że są z tym problemy to efekt działania różnych "sił !!!" .
                                Musi istnieć jakaś forma centralna, która będzie odpowiedzialna za "ochronę swoich dzieci" przed zagrożeniami z zewnątrz.
                                To, że Unia działa jak działa to efekt tarć wewnętrznych. No cóż żeby coś zadziałało musi się najpierw "utrzeć".
                                Jak widzisz można pogodzić wodę z ogniem.
                                • ruban Re: bądż realistą... 08.07.12, 01:53
                                  Podnoszę bo warto
        • Gość: RRRR! Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.06.12, 19:46
          > na Śląsku i na Opolsczyżnie
          Ty nie jestes zadna tam frelka, chjyba ze po bialoczerwonym praniu mózgu.
          • Gość: frelka z Opola no tak... IP: 80.50.134.* 28.06.12, 08:07
            ...póki co tak jest na mapie administracyjnej Polski.
    • Gość: RAŚowy Frelich Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 09:35
      Ten temat nie zniknie, bo media muszą z czegoś sensację robić i bębęnka podbijać. GW stale się tabloidyzuje! Pani red. Pszon i w ogóle Gazeta nabrała wody w usta, gdy w Katowicach mądre słowa wypowiadano przy okazji 90 rocznicy powstań śląskich. Przemówiernie Prezydenta Gazeta przemilczała ! Czy to nie symptomatyczne? Czy red. Frelich jest jeszcze rasowym dziennikarzem, czy może już tylko RAŚowym?
      • Gość: josieinotakpytom Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 09:39
        A może red. Pszon pisze już tylko "pod Frelicha"?
      • svatopluk Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu 27.06.12, 10:31
        Gość portalu: RAŚowy Frelich napisał(a):

> Ten temat nie zniknie, bo media muszą z czegoś sensację robić i bębęnka podbija
        > ć. GW stale się tabloidyzuje! Pani red. Pszon i w ogóle Gazeta nabrała wody w u
        > sta, gdy w Katowicach mądre słowa wypowiadano przy okazji 90 rocznicy powstań ś
        > ląskich. Przemówiernie Prezydenta Gazeta przemilczała ! Czy to nie symptomatycz
        > ne? Czy red. Frelich jest jeszcze rasowym dziennikarzem, czy może już tylko RAŚ
        > owym?

Te mądre słowa to już tow. Wiesław wypowiadał.
    • dublet3.pl Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu 27.06.12, 10:10
      Chcesz mieć poprawnie uformowane wyobrażenie o opolskim samorządzie, zobaczyć dokładnie kierunek w którym zmierza - zajrzyj do zabytkowego parku w Mosznej, by rzucić okiem na marszałkowski BLOCKHAUS - genialną inwestycję ... wystarczy tylko to zobaczyć, by zdecydować się na ostateczne pożegnanie Opolszczyzny.
      --
      Twoja Moszna!!!
      • Gość: dfs Re: IP: *.252.19.65.internetia.net.pl 27.06.12, 21:16
        na ilu wątkach będziesz jeszcze o tym pisać? na ilu forach? załóż osobny wątek o tym i czekaj na dyskutantów, a nie zakładasz to na wielu innych tematach... to już jest nudne
    • Gość: Rokoko Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu IP: *.superkabel.de 27.06.12, 18:08
      Ciekawe ilu z tych panów zobaczymy w nowym sejmiku po wyborach samorządowych w 2014 w aktualnej prognozie preferencji wyborczych w woj.opolskim RAŚ plasuje się na drugim miejscu zaraz za PO.
      • Gość: finn Re: Widmo RAŚ-u, niżu i deficytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 20:34
        RAŚ zadziwia! Toż to program jak najbardziej autonomczny!!! Osobna strefa demografczna, ekstra kasa na żłobki i przedszkola, coś ekstra dla staruszków i bezrobotnych Wszystko inaczej niż w pozostałej Polsce. To co to jest? Zakamuflowana opcja autonomiczna Sebesty!!!!!!
        I to nie znajduje poparcia?
    • mr.superlatywny Rada Jezyka Slaskiego 29.06.12, 23:34
      Powstanie Rada Języka Śląskiego
      Ostatnia aktualizacja: 24.06.2012

W dniu 23 czerwca w siedzibie Związku Górnośląskiego w Katowicach odbyło się kolejne posiedzenie Rady Górnośląskiej - porozumienia organizacji działających na rzecz rozwoju tożsamości śląskiej. Głównym tematem spotkania było powołanie Rady Języka Śląskiego. Pomysł ten zgłoszony został przez dra Henryka Jaroszewicza. Zebrani, wśród nich reprezentujący RAŚ Jerzy Gorzelik, zgodnie wyrazili wolę utworzenia RJŚ. Gorzelik zaproponował, by Rada miała charakter ekspercki - skupiała specjalistów, którzy ustalać będą normy, oceniać stosowanie śląskiego i inicjować badania naukowe.

Obok RJŚ funkcjonować powinno Forum Twórców, stanowiące platformę wymiany poglądów dla tych, którzy śląski stosują w swej twórczości artystycznej. Założenia funkcjonowania RJŚ przygotować mają Danga i Pro Loquela Silesiana - dwa stowarzyszenia zajmujące się kodyfikacją i promocją śląskiego. Rada Górnośląska zdecydowała się także poprzeć inicjatywę posła Marka Plury, który zwrócił się do górnośląskich samorządów o podjęcie uchwał w sprawie uznania śląskiego za język regionalny. Rada zwróci się również do GUS o publikację wyników spisu dotyczących języków używanych przez mieszkańców Rzeczypospolitej Polskiej.

• Gość: a przidom zaś Re: Rada Jezyka Slaskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 02:56
        Członkowe: Oma Gorzelika, Ciotko Truda, Onkel Jozel, Ujek Alfons, Adalbert Korfanciorz, Ligenza, Wilhelm IV, wnuk Dezembra, kuzyn Onego Co To Wi Nojlepsy, a dalsi a dalsi.
        Komisjo Rwizyjno: Miodek, Simonides, A Przidom Zaś.
        Temat Posiedzenia Rady: Gry i Zobawy Ludu Polskiego na Ślasku a innych Ludków Roztomaitych
        Posiedznie Sądu Rady z tematym: Pieron Ślaski abo jok my zrobili Powstania i camu Kazik od Onego co go zwali Kuc dał se miano Kutz.
    • Gość: RAS mo recht RAS mo recht IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.08.12, 13:46
      www.polityka.pl/kraj/analizy/1528993,1,wojewodztwo-opolskie-sie-wyludnia.read
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka