Dodaj do ulubionych

Młodzi twórcy odtrąceni przez starszych

IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 03.07.04, 07:42
To jest stawianie młodym ludziom barier.(tak jakby ich mieli za mało). Wydaje
sie ,że STRZY ARTYŚCI boją sie młodej KRWI. Tak nie wypada czynić. Przecież
Szanowny ZASPie macie w swoich duszach to COŚ co czyni Was innymi od zwykłych
śmiertelników. Dajcie im szansę. Jeśli będą źli - sami sie wykruszą.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: sien Re: Młodzi twórcy odtrąceni przez starszych IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 03.07.04, 07:43
      2x by post sie ukazał na forum.
    • Gość: neptek Re: Młodzi twórcy - wcale nie są odtrąceni !!! IP: 195.117.123.* 03.07.04, 14:13
      ZPAP nie jest na szczęście - jedynym związkiem - dla młodych twórców !

Jest drugi zwiazek artystów plastyków - ZPAP Sztuka Użytkowa - kol. Adama
      Zbiegieniego. Tam też można i warto spróbować.
      A w ostateczności gdy się młodzi koledzy bardzo uprą, to mogą założyć sobie
      swój własny związek i nikt im tego zabronić nie może a i nie ma do tego prawa,
      a wręcz przeciwnie - wszyscy im pomogą !

Odkąd pamiętam, Związek Polskich Artystów Plastyków był zawsze związkiem
      E L I T A R N Y M. I chyba słusznie że takim pozostał do dzisiaj. Nie chcemy
      tego stracić ani rozmieniać "na drobne". To chyba zrozumiałe.

Sam po dyplomie kiedy z kolegami chcieliśmy się do zwiazku dostać na zwykłego
      członka - to musieliśmy wszyscy i to bez wyjątku, najpierw przez kilka
      lat "terminować" u naszych starszych związkowych kolegów w specjalnie po to
      utworzonym dla nas absolwentów tzw. "Kole młodych ". A warunkiem przyjęcia, nie
      był automatycznie - jak obecnie tego chcą tegoroczni absolwenci ( czy nie
      bardziej chcą tego dla nich ich profesorowie ? ) tytuł mgra sztuki, lecz własna
      udokumentowana praca twórcza i jakiekolwiek osiągnięcia.

Z perspektywy minionego czasu wiem dzisiaj, że nikomu to na złe wtedy nie wyszło

Nie powinni się więc młodzi czuć odtrąceni, a raczej porządnie wziąć do roboty
      i na przekór - wszystkim udowodnić, że tego członkostwa w ZPAP są godni.

Bo na razie po ich pracach dyplomowych które sobie obejrzałem w Filcharmonii,
      to cienko, cieniutko z ich poziomem artystycznym.
      Na dwanaście zestawów dyplomowych w zasadzie tylko jeden, graficzny duży zestaw
      wiszący na środku głównej hali był do bezwątpliwego zaakceptowania pod
      względem artystycznym. Pozostałe, a szczególnie te robione "pod panią prof."
      Ł.Piwowar-Bagińską są miernej próby i kojarzą się raczej i prędzej z ogniskiem
      plastycznym niż z absolwentami wydziału sztuki UO.

Ale, kto wie....? życzę młodym dyplomantom -----
      • Gość: a Re: Młodzi twórcy - wcale nie są odtrąceni !!! IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 03.07.04, 14:57
        Ej neptek mądrala - filcharmonia się pisze filharmonia
        • Gość: neptek Re: Młodzi twórcy - wcale nie są odtrąceni !!! IP: 195.117.123.* 03.07.04, 15:15
          do -a.
          Wiesz błąd jak błąd - czasem się zdarzy - każdemu !!!
          A ty, b e l f e r s k a - k u t f o
      • Gość: sien Re:OK Neptek zgadzam się IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 03.07.04, 15:27
        i po głębszym zastanowieniu mogę wycofać to co napisałem rano.Niech działają
        niech pokażą to CUŚ.
        Ale zmartwiłeś mnie swoja opinia na temat pani Piwowar_Bagińskiej. Szkoda nie
        byłem na wystawie w filharmonii (1 czwartek).Czy jeszcze jest można ogladać
        jeszcze prace końcowe studentów instytu sztuki w Opolu?
        • Gość: neptek Re:OK Neptek zgadzam się IP: *.local.pl / 195.117.123.* 06.07.04, 13:55
          Wystawa w filharmonii
          - czy jeszcze jest ?
          Tego nikt chyba nie wie ?

• Gość: sien Re:OK Neptek zgadzam się IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 06.07.04, 14:49
            no własnie, chyba nie ma szkoda
            pozdrawiam
            • Gość: neptek Re:OK Neptek zgadzam się IP: *.local.pl / 195.117.123.* 06.07.04, 22:51
              Dla tych, którzy nie znają tych wypowiedzi, wklejam tytułem uzupełnienia wątku
              dwie poniższe, przeciwstawne opinie w przedmiotowej sprawie,
              udzielone Gazecie przez dwie znane a prominentne w branży - osoby.

Bolesław Polnar

artysta

Głosowałem przeciw wnioskowi prof. Piwowar-Bagińskiej. Pierwotnie byłem
              zwolennikiem otwarcia związku na świeżą krew, chciałem, by rósł w siłę. Uznałem
              jednak, że lepiej będzie, gdy związek będzie miał charakter elitarny i nie
              będzie łatwo dostać się do niego. Nie chciałbym, aby przyjmowano wszystkich jak
              leci po to tylko, by mieć jak najwięcej członków.

Anna Potocka

dyrektorka Galerii Sztuki Współczesnej

Jeżeli można być w związku po skończeniu uniwersytetu w Toruniu czy w
              Cieszynie, to dlaczego nie po Opolu? Jedni i drudzy mają przecież ten sam
              tytuł. Wykładają u nas profesorowie z Wrocławia, ci sami, którzy kształcą
              tamtejszych artystów, którzy mogą do związku należeć. Takie decyzje są na pewno
              krzywdzące dla młodych ludzi. Deklaruję, że z przyjemnością pokażę w galerii
              prace każdego absolwenta, które okażą się warte ekspozycji.
              • Gość: k a t o n Re:OK Neptek zgadzam się IP: *.local.pl / 195.117.123.* 08.07.04, 15:36
                Oczywiście jestem za e l i t a r n o ś c i ą zwiazku i też głosowałem
                przeciwko wnioskowi prof. Ł. Piwowar-Bagińskiej.
                Uznałem ten wniosek za mało rozsądny i wynikający bardziej z chciejstwa pani
                prof. niż z umotywowanego i n t e r e s u związku - którego w żaden sposób
                nie mogłem w nim dostrzec.

Lobby profesorskie z instytutu sztuki UO, lansuje d z i w n ą , i raczej nie
                do obrony - tezę, że członkostwo w ZPAP ma być przyznawane automatycznie i
                obligatoryjnie każdemu " świerzemu" posiadaczowi tytułu mgra sztuki z
                uniwersytetu.
                Tak o ..? Z rozpędu i bez oglądania się na nic ?

No cóż? Wg mnie - bzdura totalna lub w najlepszym razie nieporozumienie.

ZPAP - jak sama nazwa wskazuje, jest związkiem czynnych twórczo artystów
                plastyków ( nie mgr-ów sztuki ) w którym nie każdy jest - bo wielu nie jest -
                i wcale nie musi być aż magistrem sztuki by ją z powodzeniem uprawiać.
                To zrozumiałe.

Za to każdy posiada jakiś dorobek artystyczny, twórczy i na miarę swoich
                aktualnych możliwości - jest aktywny twórczo. W tym zdobyty tytuł nikomu w
                niczym nie pomaga, no bo jak ? I o niczym nie świadczy a już na pewno
                najmniej o własnym dorobku twórczym. Tym ostatnim nie mogą się przecież
                jeszcze wykazać.

Do uprawiania twórczego plastyki, związek i tytuł - są najmniej potrzebni.
                Sukces przynosi tu w - 90 % własna praca, a tylko w 10 % - talent. W takiej
                to widzę proporcji.
                Nowi mgr-wie mają więc przed sobą duże pole do popisu zanim się staną
                członkami naszego ZPAP, a zadeklarowana przychylność nie tylko - jak sadzę -
                pani dyrektor Potockiej z GSW, już jest dla nich obiecującym handikapem w ich
                staraniach o związek. Nie powinni takiej okazji - zmarnować.

Zadaniem zwiazku zaś takiego jak - ZPAP jest pomoc dla swoich twórczych
                członków i obrona ich praw i interesów. Stąd konieczność utrzymania -
                elitarności.
                Chyba, że będziemy chcieli zamienić go w coś innego i za radą uniwersyteckich
                profesorów z IS UO, zechcemy zamienić ZPAP np: w klub jakiś lub masowe
                stowarzyszenie, wtedy na pocieszenie będziemy mogli sobie jedni drugim
                powtarzać absurdalną tezę - marksistów, że kto wie ? może stanie się cud jaki
                i " ilość przejdzie nareszcie w jakość " ?

Z tego co wiem, to się nigdy dotąd nie sprawdziło !

pozdrowienia !
                • Gość: sien Re:OK Neptek zgadzam się IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 08.07.04, 16:30
                  ok. katon."świeży" piszemy właśnie przez "ż" a nie świerzy" przez "rz". no ale
                  Wam artystom należy wybaczac takie błędy, azalisz tylko WY stąpacie po
                  firnamencie nieba.
                  pozdrawiam.
                  • Gość: k a t o n Re:OK Neptek - łaskawco ! IP: *.local.pl / 195.117.123.* 08.07.04, 20:54
                    ...Łaskawco,
                    bądź..
                    pozdrowion....;-))))
                    • Gość: k a t o n Re:OK sien - łaskawco !(tak miało tu być ! ) sorry IP: *.local.pl / 195.117.123.* 08.07.04, 21:34
                      ..i tylko Łaskawcom,
                      jako bogowie firmamentu
                      potrafimy wybaczyć pisanie go
                      przez "n"- zamiast - firmament !

Bądź pozdrowion - sien
                      przyjacielu !!!
                      • Gość: sien Re:OK sien - łaskawco !(tak miało tu być ! ) sorr IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 09.07.04, 08:49
                        To wspaniałe, tylko mój kolego m czy n na klawiatuże znajdują sie blisko siebie
                        i to ze napisałem przez n nie wynika z braku znjomości ortografii natomiast
                        pisząc rz zamiast ż nie da sie ot tak wytłumaczyc zsunięciem paluch a z
                        klawiatury. To sie wie albo nie.
                        Oj dobra. Nie ma o czym mówic miałem zły dzień i trochę byłem upierdliwy. Mam
                        nadzieję że będziesz tak wspanialomyślny i wybaczysz moja złośliwość. tak do
                        kończ obaj wiemy ze pisze się różnie w interneci. Jeszcze raz przepraszam.
                        Napewno miało tak byc jak napisałeś.
                        Pozdrawiam przyjacielu i miłego dnia życzę na firmamencie nieba.
                        • Gość: sien Re:OK sien - łaskawco !(tak miało tu być ! ) sorr IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 09.07.04, 09:00
                          oczywiście do końca a nie do kończ- sory
                          • Gość: k a t o n Re:OK sien - łaskawco !(tak miało tu być ! ) sorr IP: *.local.pl / 195.117.123.* 09.07.04, 21:39
                            Och sien !
                            Złośliwości wybaczam Ci - n a j c h ę t n i e j !
                            (ale sorry - to zawsze przez dwa "r" - OK ?)

Dlatego też na zgodę - podaję Ci - linka (...ręk{a}-ę ?);-)))

www.antyakcja.prv.pl

• Gość: k a t o n sien P.S ( przypomniałem sobie ? ) ;-)))) IP: *.local.pl / 195.117.123.* 09.07.04, 22:38
                              a - "na pewno" - pisz oddzielnie. !
                              To by było - na tyle.
                              Hmmmm? ;-)
                              Tylko po co to wszystko ?????
                              ;-))))
                              Śpij dobrze i zdrowo
                              a jak się da to - "kolorowo"!
                  • Gość: k a t o n Re:OK sien - zgadzam się IP: *.local.pl / 195.117.123.* 10.07.04, 10:50
                    ..skoro tak, to - azaliż też piszemy przez - "ż" ....;-))))
    • Gość: Radio Wiśnie Re: Młodzi twórcy odtrąceni przez starszych IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.04, 00:05
      Czytam was i nie wiem o co wam chodzi. jak wam nie pasuje ZPAP, ZASP, to
      załóżcie swoje SAMIN (Stowarzyszenie Artystów Młodych i Niepopieranych). No o
      co chodzi. W literaturce wpsółistnieje sobie SPP, ZLP które dra niby jeszcze
      spore dotacje, ale pomału kto rozumny ten widzi, że skuteczniejsze w
      realizowaniu proejktów artystycznych to sa małe, mobilne grupy i przycina
      dotacje rodem z PRLu.
      Róbcie swoje i róbcie dobrze, a żadne ZPAPy wam nie będą potrzebne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka