Dodaj do ulubionych

Młodzi, uciekajcie z Polski!

IP: *.punkt.opole.pl 19.01.13, 20:25
Gdzieś z internetu. Nic z tego nie można zrozumieć. Gdzie jest prawda. Czy w telewizji, czy w życiu.
"Rządowe statystyki mówią, że średnia pensja w Polsce to ok. 3600. To znaczy, że średnie składki emerytalne to 703,08 zł miesięcznie - procent składki emerytalnej do ZUS jest stały, określony ustawowo. Liczba pracujących na koniec II kw. 2011 to 16,163 mln. Możecie te dane sami zweryfikować przeglądając oficjalne strony rządowe, sięgając do oficjalnych statystyk GUS. Miłej zabawy. Ale co z tego wynika?? BARDZO WIELE, a właściwie BARDZO DUŻO. Dużo czego?? PIENIĘDZY, oczywiście. Pomnóżcie urzędową i oficjalną liczbę zatrudnionych i oficjalną i bardzo urzędową średnią składkę emerytalną do ZUS. Powinno Wam wyjść miesięcznie 11 375 519 400 zł, czyli ponad jedenaście miliardów trzysta siedemdziesiąt pięć milionów. To gigantyczne pieniądze, a jest to tylko składka emerytalna. Bawmy się dalej: pomnóżcie to razy 12 miesięcy, a wyjdzie na to, że w skali roku jest to 136 506 232 800 zł. Kończą się Wam okienka w kalkulatorze? Mnie też. Zatem powiem, że jest to słownie ponad 136 miliardów 506 milionów zł w roku. Mamy w Polsce około 5 mln emerytów, dokładnie - w marcu 2011 było ich 4,979 mln. To znowu wg. oficjalnych, rządowych i jedynie słusznych i poprawnych statystyk. Rencistów nie liczę, bo już na pewno nie zmieszczą mi się w kalkulatorze, a poza tym - na nich jest OSOBNA składka!!!. Wychodzi mi zatem na to, że rocznie jest to średnio 27301 zł na emeryta, czyli miesięczna emerytura średnio powinna wynosić 2275,00 zł. Tymczasem średnia emerytura - znowu wg rządowych, oficjalnych i jedynie słusznych i poprawnych statystyk wynosiła w tymże marcu 2011 zaledwie 1721,00 zł. Czyli o 554 mniej niż wynika ze składek wyliczonych na podstawie danych statystycznych rządu RP, GUS, ZUS, KRUS i każdy inny SRUS. Jak policzycie dalej, to wyjdzie Wam NADWYŻKA rzędu 32% w stosunku do wydatków na emerytury (czyli średnio ZUS jest na plusie około 2,5 miliarda zł miesięcznie, czyli 30 miliardów rocznie!!!). Tymczasem, rząd ubolewa, że budżet dopłaca ponoć do emerytur dziesiątki miliardów rocznie. Jesteście zdumieni?? To przeliczcie jeszcze raz. Też liczyłem, bo nie wierzyłem. Wniosek jest taki: ktoś z trójki: GUS, ZUS, Rząd RP łże. ŁŻE W BEZCZELNY SPOSÓB. Gorzej: dopuszczam możliwość, że łże więcej niż jeden, a nawet że łżą wszystkie wymienione instytucje. Taki jest mój wniosek. Ale jest też PYTANIE: co dzieje się z nadwyżką??? I takie są wnioski wynikające z oficjalnych danych statystycznych. Chyba, że Rostowski przesłał sfałszowane dane do GUS, wszak to, używając eufemizmu, mistrz kreatywnej księgowości. Załóżmy jednak, że dane oficjalne są prawdziwe, a więc wnioski zeń wynikające także. Proszę sobie wyobrazić, jaka gigantyczna nadwyżka powstanie przy wydłużeniu czasu pracy potrzebnego do osiągnięcia wieku emerytalnego. Oczywiście, pracy tej i tak nie ma, a bezrobocie zamiast maleć wciąż rośnie, co również potwierdzają dane oficjalne. Na co ma pójść taka nadwyżka?? Na zrzutkę na Greków?? Włochów?? By żyło im się jeszcze lepiej?? Gdzie jest kasa!!! Jeśli tak jak ja, jesteś przeciw kłamstwom rządzących, to proszę skopiuj to na inne fora, aby jak najwięcej osób mogło to przeczytać, zanim zostanie usunięte. Ludzie kiedy w końcu wyjdziemy na ulice i zaczniemy walczyć o swoje? pieniądze???"
Obserwuj wątek
    • Gość: zdziwiony Re: Młodzi, uciekajcie z Polski! IP: *.xdsl.centertel.pl 19.01.13, 23:56
      a u psychiatry to ty kiedy ostatnio byłeś?
      • Gość: gość 2013 Re: Młodzi, uciekajcie z Polski! IP: 217.197.74.* 20.01.13, 10:45
        Panie zdziwiony, nie każdy ma 5340 zł emerytury. Możliwe, że ci co nie mają takiej, to powinni iść tam, gdzie pan pisze.
        • Gość: Jula Re: Młodzi, uciekajcie z Polski! do zdziwionego IP: *.252.19.71.internetia.net.pl 20.01.13, 12:59
          A TY byłeś u psychiatry że radzisz to innym.
    • Gość: lalecznik to co robi opozycja? IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.13, 14:09
      Trzeba koniecznie przesłać to posłowi opozycji Patrykowi Jaki. Niech wystąpi na konferencji, poda te wyliczenia, złoży interpelacje poselską, zawiadomienie do prokuratury itd. Piękny temat na kampanię, słupki sondaży w górę, chwała publiczna i apanaże. Proste.
      • Gość: cair Re: to co robi opozycja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.13, 16:12
        Czy Ty kolego tak zawsze lubisz kota do góry nogami.Tematem powyższego wątku nie jest przecież opozycja lecz to co zrobiła P.O. dla narodu.Powtarzam jeszcze raz -co dla Ciebie przez ponad 5 lat zrobił Tusk.Jeśli w tym temacie nie masz nic do powiedzenia choć raz zachowaj się jak dorosły mężczyzna i nie pisz nic.
        • Gość: lalecznik Trybunał Stanu IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.13, 19:03
          Cair, ja sobie robię jaja. Zwyczajnie. Ponieważ gość2013 wklejając ten wpis wygłupił się niepomiernie. Przyjął bezkrytycznie, na wiarę, wyliczenia jakiegoś gostka, który wziął cztery liczby z Internetu, wykonał pięć obliczeń i powalił ministra zarzucając mu malwersacje na 30 miliardów. Pomimo tak sensacyjnych informacji, Gościa2013 nie naszły żadne wątpliwości. Nie chciało mu się nawet wziąć kalkulatora do ręki, papierów które przysyła ZUS, wycinka wypłaty i sprawdzić. Teraz pewnie Ty i On oczekujecie „dyskusji na argumenty”. Czyli, żeby ktoś Wam wyłożył to na tacy. I będzie kombinować, rzucać się, ale nadal nie będzie się Wam chciało sprawdzić.
          No to brnijmy dalej! Brakuje mi jeszcze Marka M w tej „dyskusji”, który nam tutaj wytłumaczy co robi minister z tymi 30 miliardami rocznie.
          • Gość: gość 2013 Wszyscy sobie robią jaja. IP: *.punkt.opole.pl 20.01.13, 21:24
            Lalecznik może sobie i robisz jaja. Mnie to po prostu zaciekawiło w kontekście wyjazdu młodych za granicę. Pewnie, że nic nie obliczałem, mnożyłem czy dzieliłem. Nie jest to tak bulwersujące jak sądzisz. Są też poważniejsze sprawy. Np; dlaczego jest abolicja dla niepłacących przedsiębiorców do ZUS-u a nie dla niepłacących abonamentu RTV. Są to decyzje polityczne, czyli niesprawiedliwe. Zawsze małego łupiono (modne ostatnio słowo) a bogaty miał wsparcie w systemie politycznym. Ludzie nie otrzymują poborów na czas ( to są bardzo grube miliony) a mało kto z władzy tym się przejmuje. Nie chodzi tu też o jakiekolwiek argumenty, gdyż za mało mamy danych i przyznam się szczerze, trzeba na tym się znać. Fakt pozostaje faktem. ZUS-owi brakuje stale pieniędzy a budżet musi do ZUS-u dopłacać. DLACZEGO!!! Gdzie te pieniądze się podziewają. Tylko bez polityki.
            • Gość: lalecznik Ty sobie robisz jaja IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.13, 22:25
              Szanowny Gościu 2013. Trzymajmy się faktów. Puściłeś wpis na forum, gdzie się zarzuca manko w wysokości 30 miliardów rocznie. To nie jest bulwersujące? No albo to jest prawda i wtedy to jest gruba sprawa i jak najbardziej polityczna. Trybunał Stanu. Albo ten kto to pisał bardzo się pomylił. A wystarczy wziąć kalkulator, znaleźć w google emerytura, przeczytać i policzyć. Bulwersujące jest to, że to przytaczasz i jeszcze chcesz aby prowadzić w tym kontekście dyskusję o emigracji młodzieży za pracą. No to są jaja. Weź człowieku odpowiedzialność za to co umieszczasz. Jak należy traktować Twoje kolejne wpisy skoro nam sadzisz takie „fakty”? To ja mogę się przyłączyć do Twojego apelu. Młodzi wyjeżdżajcie, ponieważ w tym kraju nie można prowadzić racjonalnych dyskusji i tym samym rozwiązywać rzeczywistych problemów.
    • Gość: olo Re: nie uciekajcie z Polski, a jeśli, to wracajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.13, 16:52
      Tak oczywiscie, jakże by było inaczej! Jak rząd to łże, jak mowi Kaczyński, to świeta prawda, a idź w cholere idioto! I naucz się liczyć. Myslisz, że jak opanowaleś mnożenie i dzielenie to już możesz rządzić..
      • Gość: cair do olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.13, 18:25

Jeśli jesteś za Tuskiem to na pewno wiesz co dzięki niemu zyskałeś przez ostatnie pięć lat.
        Kolego ,jeśli nie potrafisz odpowiedzieć na tak proste pytanie to nie pisz nic.

• Gość: Kirr Re: nie uciekajcie z Polski, a jeśli, to wracajci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.13, 18:48
        Za "złego Kaczora" dwa razy zmieniłem pracę na lepszą. W fajnopolsce właśnie muszę szukać nowej bo w ramach "oszczędności" w oświacie ją tracę. Oszczędności polegają na tym, że przybyło kierowników a zwalnia się "szaraków". I nie jestem fanatycznym wyborcą PiS-u jak zaraz mnie tu podsumują, choć pewnie przez pryzmat ostatnich swoich doświadczeń zagłosuję przy najbliższej okazji właśnie na nich.
        • Gość: olo Re: nie uciekajcie z Polski, a jeśli, to wracajci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 05:20
          Żle kojarzysz fakty, tak prostacko. "Za Kaczora", w jakim sensie to jego zasługa, że tobie chciało się wziąć dupę w troki i za siebie, na własna odpowiedzialność cos zadecydowałeś, poprawiłeś sobie byt. Dziś też tak rób i nie zwalaj na nikogo winy. Rząd nie jest po to, by myslał za ciebie. To dotyczy b. wielu spraw. Taki się stosunek do spraw uwidacznia, taki rydzykowski bełkot nienawistny, jak coś źle, nie tak, to rząd. A w ch..ja tam rząd, ty zawalasz! Tak jest w w 90% spraw! Fotoradary? Aj waj, tio rząd! 5000 trupów na drodze rocznie, aj waj, to rząd! Autostrady? Aj waj to rząd! 1500 km nowych szybkich dróg? Aj waj dlaczego tak mało - to rząd. Wyprawa do Smoleńska? organizowana przez Prezydenta? Aj waj to rząd! Będziemy lądować w gęstej mgle? Aj waj to rząd! Itd, itp. ! Nie bądź głupkiem, pomyśl. Niech każdy myśli za siebie. Gdyby Prezydent był mądrusiem, błyskawicznie zawróciłby, ale doopa blada, ciapa, mąż stanu, musiał do braciszka zadzwonić najpierw, o kotach pogadać, a braciszek ciapa, bezjajeczna, nie pomyślał, bo pyszny, że braciszek ciapa naraża życie 95 osób! I na tym polega ta kaczystowska mądrość: błędne decyzje, złość, nienawiść, wieczne fobie i pretensje. Oczywiście w mgiełce "miłości do ojczyzny" dla ciemnego ludu, który to kupi. Ludu ciemny, myśl. Głupcze, rządzenie to nie jest fartuszek mamusi ! Nawiasem ciekawe, czy i pogrzeb zostanie oprzekształcony w wyborczy spektatkl, jak ze wszystkim do tej pory.
          • Gość: gość 2013 Re: uciekajcie z Polski i czasami przyjeżdźajcie IP: *.punkt.opole.pl 21.01.13, 10:15
            Olo, czy nie uważasz że twój język zaczyna należeć do przeszłości. Za dużo złości, złych i ośmieszających słów. Po co to. Nie atakuj zwolenników Kaczyńskiego ale chwal swego Tuska. Tak będzie prościej i sprawiedliwiej. Tylko bez polityki!!!
          • Gość: gość cair IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 16:05
            Co do Smoleńska to takie loty od a do z zabezpiecza BOR.z godnie z procedurą.

Kwaśniewski będąc prezydentem tez skorzystał z tego lotniska lecz taki np. piszący na tym forum olo nic na ten temat nie wie i wypisuje bzdury.Nie będę nikogo oświecał jak wtedy zachował się i co zrobił BOR a jest od tego jak doopa od sraaania.
            Taki olo zrobiłby karierę w kabarecie mówiąc ,że jemu rząd jest niepotrzebny by cokolwiek zrobić w Polsce.Tak myślących ludzi w naszym kraju mamy niestety tysiące którzy wcześniej zapewne mówili ,że ten czy tamten zakład pracy splajtował a tym czasem to było nic innego jak bandyckie działania rządów nazywane prywatyzacją.Zakład pracy \fabryka,stocznia\to może splajtować w wyniku konkurencji lub braku zbytu na jego towar.Przykładowo w styczniu 2005r. stocznia szczecińska miała zamówienia na budowę i remonty statków a rządzący wtedy czerwoni aż się rwali do tego co zrobiła pózniej P.O. Dzięki tej stoczni żyło 100 tyś ludzi.Tak jak napisałem wcześniej do olo jak nic nie wiesz człowieku na temat to nie pisz na forum a ten swoje.
            • Gość: psychiatra Re: cair zgłoś się pilnie na dyżur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 18:46
              Zalewanie i bujanie, wprowadzanie w błąd i insynuowanie to metoda PiCu i twoja błędny rycerzu kairze. Kłamiesz gdy insynuujesz, że przyczyną katastrofy jest brak dobrej pracy BORu. To bzdet. Czy oficer BORu na pokładzie miał przyłożyć pistolet i zażądać zawrócenia maszyny skoro mąż stanu z ciapas nie umiał podjąć decyzji i wolał wysłać generała, by ten stanął w drzwiach i patrzył pilotowi na ręce? Kwaśniewski nie lądował we mgle! Nie byłvby takim idiotą. To rozsądny facet. Tysiące to mamy PiCowników! Na szczęście zwolenników Platfromy Obywatelskiej, ludzi rozsądku i powagi, mamy miliony i wygramy kolejne wybory, bo dla nas nie ma w Polsce dziś alternatywy. "Bandyckie działania rządów"? Ale jakich rządów, waszych solidarnościowych, demokratycznych, taką drogę wymyśliście i ją zrealizowaliście. To były wasze mózgi. Nie potrafiliście przemówić do związkowców, by zrozumieli, że stocznie muszą unowocześnić się rynkowo! Na co liczyliście, na litościwą rękę rynku? Masz fisia i jesteś zakapslowany. Trudny pacjent.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka