Dodaj do ulubionych

Powstaje ruch maJOWy

IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.15, 09:45
za sprawą zwycięstwa Pawła Kukiza. Kolejny cel, to sejm na jesieni. Czy przed drugą turą Paweł rozpuści armię do domu z hasłem głosujta jak chceta? To chwytliwe hasełko, bo wyborcy Qkiza to pospolite ruszenie, a wódz w II rundzie już nie gra. Teraz zaczną się umizgi Platformy Oszustów do Pawła oferujące nagranie longplaya w firmie Sony Poland pod patronatem medialnym Gazety Wyborczej i Tefałenu. Trasa koncertowa od lata i do końca grudnia zapewniona z konferansjerką Kuźniara i Prokopa i udział w Tańcu z gwiazdami, na razie jako ruror, wypeerdollą Ferdka Kiepskiego za ujowe poparcie Bronka. No i kwa, jak coś to jeszcze posada ministra kultury zostaje(to jak mawiał Zagłoba <<Już tak widać jest, że kto się o Radziwiłła otrze, ten sobie wytarty kubrak zaraz ozłoci. Łatwiej tu, widzą, o promocję niż u nas o kwartę gniłek. Wsadzisz rękę w wodę z zamkniętymi oczami i już szczupaka dzierżysz.>>>) choć to raczej gołąb na dachu niż Ogórek w garści. Niczego nie sugeruję ale Qkizowcy to ludzie zmian a zostając w domach godzą się na status quo. Jarek Kaczyński już krzyczy, że wybory zostały sfałszowane. Jego pozycja w PiS mocno się zachwiała, bo oto jest nowy wódz co pokonał Bronka i to nie ze styropianu i nie z miejsca gdzie kiedyś stało ZOMO. Gdy jeszcze banici, Kurski, Ziobro, Kempa i inni zewrą pośladki a Szydło wyjdzie z wora, to przyjdzie pora na Kaczora, któremu dzieci polityczne cyjanku w herbacie może nie podadzą ale zaoferują honorową prezesurę w PiS jak córeczka Marie tatusiowi Le Penowi we Francji..
I śpiewka ...Wywalimy z domku Bronka, bo to jest czerwona stonka, potem kaczkę przepędzimy i od zimy już rządzimy...będzie aktualna, dla Qkiza i Dudy. Czy Kaczor ma jeszcze kontrolę nad Dudą?
Obserwuj wątek
    • Gość: Prawdziwy Polak Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.static.ip.netia.com.pl 11.05.15, 11:17
      Uważam, że po jesiennych wyborach do Sejmu, kiedy nareszcie powróci jako premier Prezes Jarosław Kaczyński, to Pan Antoni Macierewicz będzie najlepszym kandydatem na stanowisko Ministra Spraw Zagranicznych.
      • quamtsa Re: Powstaje ruch maJOWy 11.05.15, 16:31
        Macierewicz. nadaje się na ministra zdrowia, a Kaczyński na pełnomocnika ds. rodziny. Jaja kobyły!
    • quamtsa Re: Powstaje ruch maJOWy 11.05.15, 16:28
      www.youtube.com/watch?v=QkopQp9Z5Ic
      • Gość: Prawdziwy Polak Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.15, 16:35
        I mam nadzieję, że będzie tak jak deklarował: kara za in vitro. I nareszcie homoseksualizm też będzie karany i nasze dzieci nie będą więcej molestowane.
        • quamtsa Re: Powstaje ruch maJOWy 11.05.15, 16:54
          No, homosie i in vitro to są rzeczywiście najważniejsze sprawy do rozwiązania w Polsce.
          www.youtube.com/watch?v=m00udFijVf0
        • lalecznik-7 Re: Powstaje ruch maJOWy 11.05.15, 17:47
          Ha, ha, ha :)
          • Gość: behemot Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.15, 21:08
            Z najwięksżą przykrością stwierdzam, że wpisy pod tekstem, którym rozpocząłem wątek, są puste a ludzie którzy je wkleili myślenie i wyrażanie swoich przekonań, sprowadzili do funkcji kopiuj wklej lub jak lalecznik-7 do
            > Ha, ha, ha :)
            co jest dość dużym wyrazem samodzielności intelektualnej
            • Gość: tao szatanski nie ma żadnego ruchu. IP: 188.123.206.* 13.05.15, 08:34
              bzdety, bzdety, bzdety bzdeciazy. 20% grajka z łosiowa to 20% wkooorwionych obywateli i nic poza tym, ale - i tu tkwi istota rzeczy, rzeczy, którą szmaciarze dziennikarze, politycy czy tzw. komentatorzy sprowadzają do fenomenu grajka. grajek swoją postawą dał możliwość owym 20% powiedzieć: walcie się i chwała mu za to, i... to koniec grajka.
              nie będzie trzęsienia ziemi bo, de facto, nie ma kto trząsnąć.
              kto może? klasa rządząca. może ale jest przestraszona i nie łapie istoty problemu czego żywym przykładem jest poniedziałkowe posuniecie prezydenta.
              czasu jest mało, dużo niezrozumiena i brak woli.
              wyborcom, jak zwykle, pozostało wybranie mniejszego zła.

tao szatanski
              • lalecznik-7 Racja 13.05.15, 18:02
                I pełna racja dla Tao. Stary Behemot, a poszedł za Kukiem niczym nastolatek. Chciał żeby się ludzie ruszyli. No to się ruszyli. Po wpisach można poznać, jaka jest część tego elektoratu i co chcą. Stąd mój śmiech.

W poprzednich wyborach czarnym koniem był Palikot. Wielu tutaj miało nadzieję i ciepło się o nim wypowiadało. Mnie też się podobał, ze względu na nowość, na lewicowe i antyklerykalne treści, które są mi bliskie. Ale nie zagłosowałem, bo nie wiedziałem kto zacz i tak naprawdę co chcą. I co zostało po 4 latach? Biedroń w Słupsku i rozumny Rozenek, to niestety za mało.

Temat JOWy, poważna debata. Proszę. Na wikipedii, pod tytułem „wybory prezydenckie 2015” pl.wikipedia.org/wiki/Wybory_prezydenckie_w_Polsce_w_2015_roku
                można znaleźć mapkę rozkładu głosów. Na mapce jest 374 powiaty. Tak będzie wyglądał krajobraz po JOWach, w najbliższych wyborach, w których będą wprowadzone. Ponieważ liczba okręgów wyborczych będzie się pokrywać z powiatami. Tylko większe miasta rozbiją na części. Teraz już widać, dlaczego i PO i PIS nie mają nic przeciwko. Ile dostałaby partia „zmielonych” Kukiza z 20% poparciem? 20% głosów? Nie, 1, (słownie jeden). Z powiatu brzeskiego, z Opolskiego, na które Behemot raczył bluzgać. Mamy też wyniki z ostatnich wyborów z UK, które to potwierdzają. Antysystemowy Farage nie chce JOWów.
                Z powyższej mapki widać również, że preferencje głosowania są kulturowe. Wyraźnie widać linię zaboru rosyjskiego i pruskiego i takowoż i sposób myślenia. Tu przebiega linia podziału na wschodnią i zachodnią Europę. Moje preferencje wyborcze pokrywają się z preferencjami ogółu mieszkańców naszego rejonu. Mam to szczęście. Z tego co czytam, to Behemot raczej nie. Wybierze sobie JOWy, do końca swoich dni nie będzie miał swojego przedstawiciela w parlamencie, ani nawet cienia szansy na niego. I to jest argument za :)
                PIS zostanie wycięty z zachodniej Polski, PO będzie walczyć na wschodzie jedynie o miasta, których położenie na powyższej mapie można wręcz wskazać palcem. Cała kampania będzie się koncentrować tylko na tych okręgach, gdzie elektorat dzieli się na pół i jest szansa na wygraną. Mieszkańcy Świętokrzyskiego i części Łódzkiego! Nadchodzi Wasza chwila. Ilość kasy i inwestycji, jaką kolejne rządy będą w nie pompowały, inne regiony będą mogły tylko pozazdrościć.
                Takie mam przemyślenia. Raczej zagłosuję, ale nie dlatego żebym jakoś w wierzył w JOWy. Moim zdaniem wprowadzenie ich nie wiąże się z ryzykiem destabilizacji Polski. A skoro tak, to niech będzie jak chcą młodsi. Nie będę im przeszkadzać. A jak się nie sprawdzą, to za jakiś czas można to zmienić. Niemcy mają JOWy ponoć częściowo. Nie znam tego „systemu”. Ale może warto się przyjrzeć, co nasz racjonalny, bliski kulturowo i geograficznie sąsiad wymyślił.
                • Gość: czytacz Re: Racja IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.15, 22:01
                  Ryzykiem destabilizacji?
                  Jako wyborca Kukiza martwi mnie bardziej, że JOW w wydaniu brytyjskim niesie ryzyko stabilizacji!
                  Głosowałem na Kukiza, bo znajduję go wiarygodnym. Trafia do mnie hasło "precz z systemem" - lecz jeśli dojdę do wniosku, że JOW proponowany przez niego przyniesie zerową zmianę - to na pewno głosu mojego nie będzie miał. Wrócę do zwyczaju głosowania nogami. Mam nadzieję, że do jesieni ludzie Kukiza ogarną się i przedstawią coś logicznego, w przeciwnym wypadku, zgadzam się z Tobą - skończy się Palikotem.
                  • lalecznik-7 dziękuję 13.05.15, 22:49
                    I dziękuje Tobie Czytaczu za ten wpis i za rozsądek, którego niektórym na tym forum zaczyna brakować. A ja się z kolei przyjrzę w wyborach parlamentarnych działaniom Kukiza, z uwzględnieniem kandydata, którego nam wystawi do okręgu. I jeżeli będzie to sensowne, nie będę miał przeciwko, by oddać za tą inicjatywą głos.
                  • Gość: behemot Powstaje ruch maJOWy IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.15, 23:50
                    a jowy to, to jak niegdyś solidarycą napisane hasło Solidarność, które pociągnęło, stworzyło ruch ca 10 mln ludzi od konfesjonału do komitetu partii zjedoczonej i robotniczej razem z ZSL i SD, plus niejaki pardon, poeebany tao z Suchego Boru/New York też, bo za białego murzyna do Usa robić lata. I wszyscy poszli wyeebać czerwonych do sojuza najlepiej i bezkrwawo. Takim hasłem są dziś jow-y. Jak kto nie skacze ten za akta, hop,hop, hop..kto za jowem, jest przeciwny POPiS, hop, hop, hop...Wybijemy PoPiS-owi zęby i zrobimy doopę z gęby..W komunie średnio co dziesięć lat następowała zmiana władzy pod wpływem niepokojów społecznych, które można było nazwać wyborami albo pokazywaniem władzy czerwonej kartki, współcześnie fucka. Dziś mamy 26 lat rządów okrągłostołowych, co od 15 lat oznacza rządy styropianu. I czas na zmiany. Jak dokonać znian? Albo wyjść na ulice i zrobić powszechną napeerdalankę jak Robespierre czy Lenin. Albo wejść do sejmu, mieć swojego prezia,tłusto w senacie i dokonywać zmian. Wygranie wyborów prezydenckich, później do sejmu i senatu, to bezkrwawa droga w demokracji odbetonowanej. Widać wcoorw społeczeństwa nie osiągnął zenitu, by w pierwszej turze wybrać większością prezia. W rozgrywce zostało dwóch betoniarzy styropianowych. Z tym, że jeden (Duda) z materiałem ociepleniowym niewiele miał wspólnego bo gołowąs ci on a Bronek tkwi w styropianie bardzo mocno i jeszcze umoczony jest w WSI. Dzieli ich jeden procent, co w ręcznym liczeniu to granica błędu. A tu niczym Filip z konopii i to nie indyjskich, wyskoczył Paweł z prawie mocą 21%. Qkizowcy jako zwolennicy zmian w obecnej sytuacji powinni zewrzeć pośladki i wywalić Bronka. Gdy preziem zostanie Duda,łatwiej będzie się z nim dogadać niż z Peło i Bronkiem. Gdy przed wyborami do sejmu Jarek zacznie fikać, łeb podnosić i się wpeerdalać, to PiS polegnie jak Gołota w walce z Lewisem. Reasumując, zmian chce Qkiz i PiS. Peło z Bronkiem chce zostać tam gdzie jest, czyli u władzy, koryta.No to co trzeba zrobić? Zadowoleni pójdą na Bronka i Peło głosować a wcoorwieni na Qkiza i PiS i nic się nie zmieni choćby zesrał się Lis.
                    • Gość: tao szatanski pojeeebów u mas mnogo!!! IP: 188.123.206.* 14.05.15, 01:35
                      ależ ów behemot jest pojeebany.

tao szatanski
                    • Gość: czytacz Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 14.05.15, 13:47
                      Niby sens, ale ręka by mi chyba uschła, gdybym zagłosował na gościa z doopą na brodzie. Jara Kaczyńskiego nie honoruję w równym stopniu co Bronka. Na dogrywkę nie idę - posmakowawszy możliwości głosu na dobro, wizja głosu za mniejszym złem budzi we mnie wstręt zwielokrotniony!:D
                      • Gość: Jeremy Klakson Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.15, 14:29
                        Czyli koncert rokowy się skończył. Pohuczeli, pobuczeli i poszli do domu. Bronek zostanie na miejscu, bo mniejsze zło i doświadczenie w rządzeniu ma.PO rzuci kilka ochłapów wyborczych, bo w tym jest najlepsza. Nauczona doswiadczeniem Bronka rzuci tez grosiwem i szybko pomoże Balcerowiczowi tworzyć partię by mieć z kim tworzyć koalicję.
                        • Gość: czytacz Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 14.05.15, 14:53
                          Nie do końca. Wielokrotnie tłumaczyłem, dlaczego uznaję "głosowanie frekwencją" za uzasadnione. Żaden koncert się nie skończył, po prostu dla mnie nie ma znaczenia, kto wygra II turę. Zarówno Bul, jak i Duda, są dla mnie przedstawicielami tego samego Lewiatana. PiS - PO = jedno zło. Niech elektoraty obu panów sobie wybierają. Ja wypowiem się w tych wyborach poprzez niepójście. Niska frekwencja to też demokratyczna forma wyrażenia niezadowolenia z Systemu jako całości. Bronek-Duda = jeden System. Detale nie grają żadnej roli.
                          • Gość: xyz Kukiz to marionetka żydoreżimu IP: *.gertrude.stuken.me 14.05.15, 19:12
                            Kukiz to pożyteczny idiota żydoreżimu ,Jowy to nie pomysł Kukiza,z żydoreżimu, aby jeszcze bardziej okradać i zniewalać.

wolna-polska.pl/wiadomosci/jow-y-betonowanie-zydo-systemu-iii-rp-2015-05
                          • lalecznik-7 Re: Powstaje ruch maJOWy 14.05.15, 20:24
                            Po wyborach, tak czy inaczej, partia Kukiza będzie musiała utworzyć koalicję. Albo z PO, albo z PIS. Wariant, że sama rządzi możemy pominąć, ponieważ nikomu w Polsce to się nie udało. Dosyć dziwne to by było, aby tworzyć rząd z jedną partią, podczas gdy prezydent należałby do przeciwnej. Po prostu trudne. Wygrana w wyborach prezydenckich niejako automatycznie wskazuje koalicję rządową.
                            • Gość: behemot Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.15, 22:25
                              No zaczynasz dobrze kombinować. Qkizowcy maJOWi antysystemowi muszą być konsekwentni i obalić...oby nie flaszkę ale system a ten jest reprezentowany przez Bronka i Jarka plus SLD i PSL W eliminacjach zajęli trzecie bardzo dobre miejsce. Qkizowcy gdy chcą dalej obalać to muszą myśleć o wyborach do sejmu. Już dzisiaj muszą myśleć z kim by chcieli być w tym sejmie. Jak słusznie piszesz oni mogą wygrać nawet wybory do sejmu ale nie na tyle, by rządzić samodzielnie. Póki co, albo wejdą z kimś w koalicję albo zostaną opozycją i będą brać kasę i uczyć się polityki.No ale dalej będzie zabetonowany układ. Lepiej by było gdyby rządzili. Ale tu pojawia się pytanie z kim, bo by się musiało okazać, że PiS to gej Jarek żyjący z Macierewiczem i Pawłowską w domu razem z zydem Dornem, Marta Kaczyńska to córka Jarka z In witro z Marią a Bronek to brat Putina z matki zgwałconej przez ojca ich obu w powstaniu warszawskim, do tego matka ich była żydówką, ciotką Tomasza Grossa. No i wtedy Qkiz by być może zyskał taką przewagę jak nikt dotąd, to znaczy taką jak ongiś Solidarność. To tez nie jest możliwe, ponieważ Pro Civili, WSI, SB, czuwa i ma kwity na Qkiza, że ojciec w UPA i OUN był, zanim patriotyzmu syna uczył, a potem w AK i NSZ jako agent. Tak więc Qkizowcy są zmuszeni, by być wierni 20 procentom co na nich zagłosowały, podjąć decyzję z kim być i kogo obalać. I to musi się dokonać przed drugą turą wyborów. No i dziwne by było jak piszesz, by wchodzić w alianse i np. tworzyć sojusz, koalicję z partią, która nie ma prezydenta. No więc do kogo zamruga Qkiz jak q reklamie piwa bezalkoholowego wskazując kogo tniemy?
                              • lalecznik-7 Re: Powstaje ruch maJOWy 15.05.15, 19:30
                                Nie wiem do kogo zamruga Kukiz. Na jego miejscy bym tego nie robił, ponieważ dałby realną wartość, w zamian nie dostając nic. Naturalnym celem Kukiza powinno być zwiększenie pozycji swojego ruchu, a nie popieranie, bo to pomniejsza jego pozycję w przyszłych negocjacjach. Nie wiem czy Kukiz zdaje sobie z tego sprawę. Nie wiem czy jest liderem, którzy narzuca swoją wolę, czy raczej ma jedynie sceniczne wyczucie nastrojów i jest wzmacniaczem tych głosów. Nie wiem czy płynie na fali, czy nią steruje. Zresztą obecna sytuacja ma charakter zrywu. To nie jest coś, co można na bieżąco przewidzieć, czy też sterować. Ja widzę tutaj efekt kuli śnieżnej. Ludzie na bazie euforii będą głosowali za, mniej się teraz zastanawiając co te „za” znaczy. Dzisiaj nikt w Polsce nie może powiedzieć jak się te wybory zakończą. Za dużo tego nie wiem.

Jakby nie było Kukiz przyłożył PO. Natomiast nie widać by przyłożył PIS. I nie widać by to zrobił w przyszłości. PIS nie ucierpiał pod względem elektoratu, który w zasadzie pozostał lojalny. Nie zmieniła się też ani struktura tej partii, ani skład personalny, ani głoszone hasła. Z kolei hasła antysystemowe Kukiza sprzyjają kandydatowi PIS. PIS sam nie był w stanie pokonać PO. Teraz pojechał na fali, i skorzystał z tego, że część wyborców PO uciekła do Kukiza. Takich wyborców PIS nigdy sam nie byłby w stanie przyciągnąć. PIS może mieć prezydenta. Może też utworzyć koalicję, a dotychczas nie miał na to szans. Kukiza za parę lat może nie być, jak Palikota, ale PIS może sobie porządzić. Same zyski. Trafiło się, jak ślepej kurze ziarno.

• Gość: behemot Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.15, 20:26
                                  To co? Znowu peło? Bo IV RP z Qkizem zabije nas o 6 rano?
                                  • lalecznik-7 Re: Powstaje ruch maJOWy 15.05.15, 21:30
                                    No raczej nie z PO. Bo antysystemowość z natury jest skierowana przeciwko partii rządzącej. A zatem z PIS.

Wskazuję tylko, że PIS zyskał niejako przy okazji, nie dokonując żadnej przemiany wewnętrznej. Przecież kampania zarówno Komorowskiego jak i Dudy była równie płytka. Ja miałem nadzieję, że kolejna przegrana w wyborach zmusi wreszcie PIS do rzeczywistej zmiany, w tym konkretnie do zmiany prezesa. I na fali takich zmian przy wsparciu takich ruchów jak Kukiz, które zresztą dało się wyczuć, mogli sobie władzę brać. Taka zmiana byłaby wystarczająco skuteczna, aby się zabrać za podstawowe, egzystencjalne problemy ludzi. Natomiast wybór Komorowskiego zapobiegałby nieprzemyślanym projektom. Elektorat PO i tak by się zmienił.

Ja się boję Kaczyńskiego i jego IV RP, ponieważ w jego działaniach widzę zasadniczo motywy osobiste. Symulacja. Duda zostaje prezydentem. Kukiz z PISem tworzą koalicję. Jest podział władzy. Kukiz z natury swojego nurtu dostaje takie działki jak służba zdrowia, sprawy socjalne, część gospodarki. PIS będzie chciał sprawy zagraniczne i sprawy wewnętrzne. Kto będzie miał bardziej pod górkę? Kukiz będzie jeździł do górników, rolników, niezadowolonych, zmielonych itd., itp. A PIS będzie sukcesywnie, po cichu, wymieniał pion administracyjny i rozmaite zarządy na swoich w ramach walki z „systemem”. Łatwe, proste, zyskowne. Po dwóch latach Kukiz się zużyje, i może być równie znienawidzony jak teraz kochany. PIS powie, że swoje zrealizował. A jak Kukiz się połapie i wypowie koalicję to zostanie wyzwany od zdrajców, a PIS powie, że chciał, ale nie mógł.

Nie widzę też sugerowanej przez Ciebie opcji, że Duda wraz z Kukizem wykopią Kaczyńskiego. Nie ma tutaj zysku ze strony Dudy. Poza tym nie ma w ramach elektoratu PIS, jakiegoś nurtu w stylu „zmielonych”, o który mogliby się zaczepić. Elektorat ten ma też inne priorytety. PO miała hasło „by żyło się lepiej” – nam. Hasło PIS można ująć podobnie „by żyło się gorzej” – im. Podstawowy trzon wyborców PIS zadowoli fakt, że tym których uważają za przeciwników będzie się wiodło gorzej, i to uznają za społeczną sprawiedliwość, i dopełnienie wyborczych obietnic. To się da zrobić, i to jest łatwe. Można to robić poza Kukizem, równolegle do jego działań, elegancko tłumacząc, że bez takich ruchów jego działania będą nieskuteczne. Wyborcy PIS to kupią. Program Kaczyńskiego jest prosty: może nie będzie więcej chleba, ale na pewno będą igrzyska. Gdzie tu jakościowa zmiana na lepsze?

• Gość: czytacz Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.15, 11:16
                                      Analizy dość sensowne, ale zawierają założenie, że Kukiz będzie coś kręcił z PiS. A jeśli solo lub z innymi anty?
                                    • Gość: Behemot Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.15, 14:21
                                      No to jasno z wywodu twojego wynika Gdzie tu zmiany na lepsze? Jest choojowo ale stabilnie przeto głosujmy na Bronka co było do udowodnienia.
                                      • lalecznik-7 Re: Powstaje ruch maJOWy 16.05.15, 17:15
                                        A kto chce by było – jak to piszesz – choojowo? Zmiany – OK. Ale sensowne. Zmieniając trzeba się zastanowić czy nie będzie gorzej. Na dzisiaj widzę jedynie takie hasło: zróbmy zmiany, a potem się zobaczy. Jako państwo czy naród aspirujemy do odgrywania znacznej roli w Europie. Ale z takim myśleniem?
                                        • Gość: behemot Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.15, 20:46
                                          Czy ty jeszcze rozumiesz co piszą inni? Masz teraz dwa konie w stawce. Piszesz < Zmiany -OK.> Jak jeden koń biega już 5 lat i startuje z takim co jeszcze nie biegał,a zmiany w domyśle w obstawianiu są OK to oczywiście nie będę robił zmian, bo nie odpowiada mi to co widzę czyli róbmy zmiany a potem się zobaczy. Nie róbmy zmian bo po minionych pięciu latach wiemy co nas czeka po koniu biegającym w zawodach przez 5 lat, czyli jest choojowo ale stabilnie. Odpowiedz prostym ludziom mając Bronka i Dudę wybierasz Bronka i OK.
                                          • lalecznik-7 Re: Powstaje ruch maJOWy 16.05.15, 22:39
                                            Jesteśmy w XXI wieku. Skończmy z hurra-optymizmem i podejmowaniem decyzji w ciemno. Ja chcę zobaczyć, na czym te zmiany mają polegać. Wiem, co piszą teraz na forach. Ważniejsze, co będą pisać za dwa lata. No oczywiście, że wybieram Bronka. Chciałbym koalicję Kukiz-PO. Kukiz gwarantuje zmiany. Rzucił hasła, które trzeba jednak racjonalnie objąć, policzyć i wdrożyć. Bardziej do tego nadaje się PO. Jak to jest z racjonalnym myśleniem w PIS to widzieliśmy przez 8 lat opozycji. A jakich sobie dobiera specjalistów, to mogliśmy zobaczyć np. po komisji Macierewicza. Dlatego nie podoba mi się kombinacja Kukiz-PIS. Nie podoba mi się szczególnie Jarek. A to Jarek będzie się układał z Kukizem. Taktuję Bronka jak bufor przed Jarkiem. Skoro Bronek to koń, który biega w zawodach przez 5 lat i wiadomo, czego się po nim spodziewać, to Jarek to koń, który biega od lat 10, i też wiadomo, czego się po nim spodziewać. Nie kupuję Dudy. Nie podoba mi się w jaki sposób chce zrealizować to co mówi. Nie wiem, kto wymyślił to, co mówi. Nie wiem czy ktoś w ogóle to ogarnia.
                                            • Gość: czytacz Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.15, 10:55
                                              Kukiz zapowiedział, że konkrety będą miesiąc po wyborach. Myślę, że warto poczekać.
                                              Układanie się z PO czy z PiS to samobój. Jeśli Kukiz pójdzie w tę stronę, to jakby sam się położył na talerzu w charakterze przystawki. Było to przerabiane wielokrotnie w postaci Leppera, Giertycha, Palikota, którym dano stanowiska, a potem skompromitowano i pozbyto się problemu.
                                              Jedynym rozsądnym wyjściem jest ułożenie się z KNP Wilka, bo choć jest on skrajną prawicą, to jednak w wersji do przyjęcia dla zwykłych ludzi. Przyciągnie część kuców od Korwina.

Następnie wejść do Sejmu jako trzecia siła i ... z nikim się nie układać. W obecnej sytuacji najlepiej twardo głosić "System musi upaść", zgłaszać projekty ustaw i propozycje reform. Grać nutą uczciwości wobec swoich wyborców - nie po to wchodzimy do Sejmu, żeby żreć z koryta z Jarem lub Donkiem. PO i PiS pozbawione wtedy jakiejkolwiek zdolności koalicyjnej - będą w oczach wyborców winnymi chaosu. I bardzo dobrze by było, gdyby musieli wypić piwo, które tak długo warzyli.
                                              Kukiz może grać na melodię: my zgłaszamy ustawy, chcemy reform, ale system to blokuje. Korzyści: trwanie w twardej opozycji pozwoli ludziom Kukiza okrzepnąć w parlamentarnych realiach bez ponoszenia większej odpowiedzialności; polityka nieprzejednania i trwania przy wartościach będzie procentować - Kukiz jawić się będzie jako Dziewica Orleańska, a może nawet Piłsudski. Na tej drodze jest wiele wybojów, możliwości wpadek - tym bardziej Kukiz powinien jak katarynka powtarzać swoje podstawowe hasła, nie dać się wciągnąć w jałowe spory o in vitro etc.
                                              Pamiętajmy, że 20% poparcia pochodzi w większości od ludzi, którzy na hasło PO-PiS dostają wysypki. Jakiekolwiek układy z tymi partiami sprawią, że elektorat znacząco stopnieje. Mam nadzieję, że Kukiz to rozumie. Mając takie poparcie szedłbym sam. Z 20% za 5 lat może się zrobić 40 i możliwość samodzielnego rządzenia. Nierealne? A kto w lutym dawał Kukizowi szansę na zebranie 100 tys. podpisów?
    • Gość: Jeremy Klakson Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.15, 22:51
      Qkiz miał dopiero 11 lat i może ojciec pozwalał mu w TV obejrzeć festiwal piosenki z Opola a tam już śpiewali o maJOWych
      www.youtube.com/watch?v=vtO-HsaH9jE
      słuchajcie od 6 do 10 minuty
    • lalecznik-7 Re: Powstaje ruch maJOWy 21.05.15, 22:21
      Dochodzę do wniosku, że przyczyny pojawienia się akurat teraz ruchu Kukiza są proste. Zdecydowały połączone ze sobą czynniki: wyż demograficzny lat 80-tych oraz reforma emerytalna. Wyż demograficzny akurat pojawił się na rynku i są w naturalnie trudnym okresie pierwszych kilku-kilkunastu lat pracy. Reforma emerytalna spowodowała wyhamowanie odejść na emeryturę. Mimo, że statystki pokazują spadek bezrobocia, to nie ma ruchu w pionie. Dostępne są miejsca najmniej płatne natomiast nie zwalniane są te najbardziej intratne, kierownicze, zajmowane z reguły przez najstarszych, których wakat pociąga za sobą łańcuszek zmian. Sytuacja się jeszcze nie ustabilizowała, a niż demograficzny lat 90-tych dopiero zaznacza się na rynku.
      • Gość: czytacz wyż demograficzny włożę se do garnka IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.15, 22:59
        Pardon, lecz reprezentujesz typowo lewackie myślenie. U czerwonych zawsze winne są siły wyższe. Już to stonka ziemniaczana zrzucona przez wrażych Jankesów, już to wyż demograficzny, już to blokada na stratyfikacji społecznej itd. Wprawdzie zdrożała mielonka, ale za to staniały lokomotywy. Drogi kolego, pisałem już wielokrotnie, że chętnie bym skorzystał z nadwyżki siły roboczej, ale mi się jej nie opłaca zatrudniać. Chętnie bym odłożył na emeryturę, ale mnie nie stać i też będę "blokował", bo tak mnie państwo urządziło, że mus mi rabotać do śmierci.
        Niech mi państwo zmniejszy podatek, niech mi zmniejszy ZUS - to ja zara nie tylko obniżę ceny, ale i zatrudnię paru absolwentów. Tak to działa. Ekonomię i filozofię biznesu pojmuje nawet uliczny sprzedawca rzodkiewki. Tak jak są prawa fizyki - niewzruszalne - tak są i prawa ekonomii - również niewzruszalne. Jest podaż i popyt. Jest usługodawca i usługobiorca. Jest producent, jest hurtownik i jest detalista. No, coorva, co w tym takiego skomplikowanego? Dawni Fenicjanie mówili, że dobry deal jest wtedy, kiedy obie strony są zadowolone. OBIE, czyli dwie. A tu mamy państwo jako stronę trzecią - na krzywy ryj się pcha to draństwo, co niczego nie produkuje, a jedynie psuje deal. I jest coraz gorzej i gorzej. Pcha się już w takim stopniu, że podstawowe DWIE strony dealu rzucają się sobie do gardeł.
        Nie jest winien żaden wyż demograficzny. Jest winna banda sqrwysynów, których chętnie widziałbym nawet nie dyndających na latarniach, ale zapieprzających seven-eleven w kamieniołomie:)
        • lalecznik-7 Re: wyż demograficzny włożę se do garnka 22.05.15, 21:22
          Moje lewackie myślenie (jak to pogardliwie nazywasz) wynika z doświadczenia z początków pracy, jak również mojej rodziny i znajomych. Jestem przekonany, że gdyby państwo zmniejszyło podatki, to wcale nie poszłyby one w znaczącej liczbie przypadków na obniżkę cen produkowanych towarów czy na podwyżkę pensji lub nowe etaty, ale na nowy samochód czy lepsze wczasy „pracodawcy”. Jeżeli można, to lepiej mieć niewolnika niż pracownika. Lepiej płacić mało lub nie płacić wcale. Lepiej podkablować konkurencję do skarbówki czy wręczyć łapówkę urzędnikowi niż walczyć na jakość i cenę produktu. To też są prawa natury. U nas brakuje zasadniczo kultury własnego biznesu. Wielu tzw. biznesmenom wystarcza to, co mają, czyli lepiej niż reszcie, i nie mają ani ambicji, ani pomysłu na dalsze rozwijanie interesu. Ich zasadnicze pomysły, to jak zarobić na pracowniku wrzucając mu bezpłatne nadgodziny (bo jak się nie podoba to…), bądź na podwykonawcy zalegając z wypłatą, lub zakombinować z podatkami. Państwo powinno stanowić wsparcie dla tego szarego człowieka, który w starciu z panem-i-władcą nie ma najmniejszych szans. To z tego powodu praca na państwowym jest tak cenna. Wiele osób wyjechało właśnie ze względu na feudalne relacje w pracy i zauważają zasadniczą różnicę pracując na Zachodze. To dlatego też tak mało ich przyjeżdża z powrotem. Jeżeli mają pretensje do państwa, to dlatego, że państwo nie wywiązuje się ze swojej ochronnej funkcji.

Oczywiście zakładam Czytaczu, że uczciwie prowadzisz własny biznes. Wolałbym jednak by państwo zapewniło Tobie w pierwszej kolejności uczciwe warunki konkurencji i ulżyło w biurokracji. Bo nawet jak obniżą podatki i Ty zatrudnisz nowych pracowników, to i tak przegrasz z konkurencją, u której robi się na czarno, lub na etat znaczy 10-12 godzin dziennie, bądź minimalną a resztę do ręki, czy miesiąc za free w celu przysposobienia, a potem sio i następny, czy różne tego typu warianty. Przegrasz i nie będzie ani Ciebie ani miejsc pracy.
    • Gość: behemot Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.15, 00:03
      Paweł armii nie rozpuścił a część armii wybrała Dudę, detronizując Bronka a to wszystko jako symbol zmian. Mając wymienionego prezydenta, wybranego jakąś częścia głosów Qkizowców, będzie się można z nim układać, gdy ruch maJOWy, wybijając Platformie rządzenie, wyrzuci ją z ław sejmowych. Teraz słuchajcie, bo nie będę powtarzał. Wybory prezydenckie, to u nas klasyczny przykład jednomandatowych wyborów.Od kilku dni wszelkie Żakowskie , Wielowieyskie i cała ta banda wyborcza straszy nas, że to zło, syf kiła i mogiła. Nie warto ich słuchać. A c o pokazał Duda i Kukiz? ŻE można coś tu zmienić jak się chce a nie tylko słuchać PO i PSL, że oni jedyni, jak tlen.
      I..wyrzucimy z domku Bronka, bo to jest czerwona stonka, potem Jarka przepędzimy i rządzimy se od zimy,,akto Duda i Qkiz..
      • Gość: Jeremy Klakson Re: Powstaje ruch maJOWy IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.15, 00:12
        No to pora zakończyć wieczór wyborczy
        www.youtube.com/watch?v=lc7GJcfn-7Q

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka