Dodaj do ulubionych

Ruszyła budowa ronda przy ul. Sosnkowskiego-Wie...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 00:13
coz, dobra wiadomosc ze bedzie rondo, ale:
1/ mamy juz katastrofe komunikacyjna w opolu - przejechanie przez miasto trwa
ponad godzine, korki sa wszedzie i jeszcze chca zamykac kolejna droge;
2/ cena tego ronda jest niebagatelna, jedno rondo = 6,5 sygnalizacji
swietlnych, nie wiem czy przy obecnym stanie finansow miasta budowa ronda
jest taka wskazana, nie lepiej byloby postawic sygnalizacje swietlna i
zainwestowac zaoszczedzone srodki w cos innego????
Obserwuj wątek
    • Gość: doCENT Znów fatalne błędy pismaka Wyborczej IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 05.10.04, 06:32
      Na pewno chodziłem do innej szkoły niż autor(ka) tej notki, mnie bowiem uczono,
      że nie zaczyna się zdania od "więc", należy postawić przecinek przed "czy" w
      znaczeniu "albo". Swoją drogą, pan Rybczyński jest chyba p.o. dyrektora MZD -
      przynajmniej tak wynikało z poprzednich artykułów.

Na koniec moje zdanie na temat budowy ronda: świetna inwestycja, która na pewno
      poprawi bezpieczeństwo na tym skrzyżowaniu. Czemu tylko wszystkie (prze)budowy
      w Opolu zaczęły się już po lecie, kiedy to jest ciepło, można szybko i do późna
      pracować, a i kierowców i pasażerów MZK jest mniej??? Nazwę ronda im. Reagana
      uważam za niepasującą do patronów okolicznych ulic. Rondo jest na os. ZWM, może
      warto by więc uczcić pamięć naszych bohaterów, np. Rondo Powstania
      Warszawskiego?
    • Gość: "wielbiciel rond" Re: Ruszyła budowa ronda przy ul. Sosnkowskiego-W IP: *.local.pl / 195.117.123.* 05.10.04, 06:46
      Za każdym razem czytając lub słysząc argument, że rondo coś usprawni, jestem w
      lekkim wstrząsie. Jestem kierowcą od prawie 20 lat. W tym czasie przejechałem
      Europę wzdłuż i wszerz, w Polsce właściwie nie ma trasy, której bym nie znał.
      Przyznam, że nie znam nigdzie ronda, którte cokolwiek by usprawniło lub
      polepszyło - a już na pewno nie płynność ruchu. Jest wiele miast (np. Rzeszów),
      które na swych rondach zainstalowały sygnalizację świetlną, bowiem jeśli rondo
      łączy trasę o dużym poziomie ruchu z niewielkiej rangi drogą podrzędną, to
      kierowcy z tej drugiej mają poważne szanse nie wjechać na rondo wcale
      (gwarantują to zasady poruszania się po rondzie). Ronda są lubiane przez świat
      (i jak widać mniej zamożną Polskę też), ponieważ wymuszają to, co od długiego
      czasu jest dogmatem "bojowników o bezpieczeństwo na drodze" - a więc obniżenie
      prędkości. Szkoda tylko, że nikt nie bierze pod uwagę innych rzeczy - np. tego,
      że budowane mini rondka mają za mały promień dla poruszających się po nich
      ciężarówek i autobusów (co powoduje konieczność "zajeżdżania" drugiego pasa);
      albo tego, że jeśli inna jest liczba strumieni wjazdu i wyjazdu z ronda, to
      kierowcy siłą rzeczy wyczyniają akrobacje między pasami, a "wygrywają
      oczywiście ci, którzy mają mocne i zrywne samochody; a w końcu może i to, że na
      rondach wielostrumieniowych odbywa się największa statystycznie liczba wymuszeń
      pierwszeństwa; i na koniec to, że o ile na skrzyżowaniu świetlnym można
      postawić patrol policji, który bywa choćby psychologicznym postrachem,
      natomiast na rondzie to już można sobie co najwyżej zrobić "kuku". Pozdrawiam i
      gratuluję dobrego samopoczucia wszystkim, którzy uważają, że jakiekolwiek rondo
      jest w czymkolwiek dobre.
      • Gość: ADam Re: Ruszyła budowa ronda przy ul. Sosnkowskiego-W IP: *.umwo.opole.pl 05.10.04, 07:28
        Raczej bym się nei zgodził, w Sztokholmie jest bardzo dużo rond, w
        szczególności na drogach prowadzących w stronę centrum (na dwupasmówkach) i
        naprawdę usprawniają one ruch, szczególnie z tych mniejszych uliczek. Jednak
        muszę się zgodzić że te nasze są zbyt wąskie i promień nijak nie pozwala na
        jazdę dwóch samochodów obok siebie - z tylko wtedy mają naprawdę dobrą
        przepustowość
      • Gość: GoBo Dziękuję IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 05.10.04, 11:57
        Dziękuję "wielbicielowi rond" za pozdrowienia i gratulacje dobrego
        samopoczucia! Nie jestem aż tak doświadczonym kierowcą jak on - jeżdżę autami
        jako kierowca dopiero 13 lat i są jeszcze drogi, których nie znam. Jednakże
        wielce mnie cieszy, że w tym newralgicznym punkcie - skrzyżowaniu Wiejskiej z
        Sosnkowskiego (zwanym przez GW i Zębaczyńskiego skrzyżowaniem Pużaka i
        Sosnkowskiego :-) wreszcie powstanie rondo! Wielokrotnie monitowałem w tej
        sprawie. W końcu ktoś poszedł po rozum do głowy. Czyżby mój przedmówca
        twierdził, że w UM, czy dyrekcji dróg publ., czy też wśród użytkowników dróg
        byli sami debile nie dostrzegający wad rond? Oczywiście, nie ma rozwiązań
        idealnych. Uważam jednak, nie bezpodstawnie przecież, że ronda kompaktowe
        doskonale sprawdzają się na tego typu skrzyżowaniach, gdzie w godzinach szczytu
        z drogi podporządkowanej niemal nie sposób wjechać. Sprawdziły się takie ronda
        w niewielkich mistach na Zachodzie, sprawdziły się w Rybniku, jest jest ich
        ponad 30, podobnie w Jastrzębiu Zdroju, Żorach. Sprawdzają się w Opolu koło
        hotelu Festival - o ile mi wiadomo odkąd tam jest rondo, nikt tam nie zginął i
        nigdy nie tamuje się ruch. Natomiast używanie argumentów, że ciężarówka, czy
        autobu zajeżdżają na drugi pas to mniej więcej jak dyskusja posła SLD z posłem
        LPR. Na rondach kompaktowych nie ma dówch pasów. Były 2 pasy (chyba przez
        pomyłkę, czy w ramach eksperymentu) na wspolnianym rondzie na skzyżowaniu
        Sosnkowskiego z Jankowskiego, ale zlikwidowano linie wyznaczające pasy. Zaiste -
        było za ciasno na rozdzialenie. Teraz jeździ się tam jak po 1-pasmowym rondzie
        i wszystko jest w porządku. Ciężarówki się mieszczą, nawet z przyczepą (wczoraj
        na tymże rondzie zawracała ciężarówka z przyczepą z firmy Zott i kierowca nie
        wyglądał na załamanego;-), autobusy też bez problemu przemykają po tych
        krągłościach. Jeśli ktoś za ciasno wejdzie w rondo ma jeszcze do dsypozycji
        dodatkowy pas utwardzonego wewnętrznego pobocza. Nie znajduję więc wad, tylko
        same zalety. A jeśli ktoś podnosi argumenty, że nie zdąży kierunkowskazu
        włączyć, czy za dużo kierownicą macha, to niech idzie na kurs prawa jazdy, albo
        przestanie jeździć, bo tylko stwarza zagrożenie. Ronda takie spełniają
        wszystkie swoje zadania - spowalniają pędzących na oślep, urdażniają
        skrzyżowania. Czyli jest bezpiecznie i bezproblemowo!
    • Gość: jasio Re: Ruszyła budowa ronda przy ul. Sosnkowskiego-W IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 05.10.04, 08:56
      Niech zyja ronda jako najsprawniejszy i najskuteczniejszy srodek do hamowania
      motormaniakow.
      Ronda powinne byc na kazdym wiekszym skrzyzowaniu. Az dziw bierze ze tak
      niewiele mamy rond w Opolu. Ulice Puzaka powinno przemianowac sie na ul Rondowa
      i dodatkowo wybudowac kolejne ronda przy Ozimskiej i Sosnkowskiego i Oleskiej.
      Ul.Puzaka nie beda jezdzic juz kamikadze.
      • Gość: athom fajnie... IP: 217.173.203.* 05.10.04, 20:03
        Dobra dobra, ale jak bedzie wygladal ruch Sosnkowskiego i Wiejska podczas
        budowy? W ogole chca ja zamknac? A jak pojada 9-tka i 20-tka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka