Dodaj do ulubionych

Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią?

IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.01, 12:42
Zbliza się Rozpoczęcie roku akademickiego-więc co sądzicie na temat tej
placówki? Co sądzicie o kadrze, o pomocach naukowych, o infrastrukturze, o jej
studentach? Jak pod tym względem wygląda Politechnika Opolska?
Bardzo proszę, piszcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: niuniek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.dialup.inetia.pl 16.09.01, 15:22
      nie, być może jest w miarę dobrze zorganizawaną szkołą wyższą, ale nazywanie
      tej placówki Uniwersytetem, to tylko pobożne życzenie kadry i kilku
      niedowartościowanych włodarzy województwa
      • Gość: % Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.serveusers.com 16.09.01, 16:45
        a co ty tam wiesz?
        • mesco Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 16.09.01, 20:19
          jeden pijak i prostak z Wroclawia jest tam profesorem

Gość portalu: % napisał(a):

> a co ty tam wiesz?

• sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 17.07.02, 11:16
            Takich jest tam ich wiecej, trafiaja albo z Wroclawia
            albo z Katowic, gdzie nikt ich wiecej nie chce, a tutaj
            sa potrzebni dla odpowidnich algorytmow ministerialnych,
            bo inaczej musieliby pozamyka wyjatkowo i tak slabe
            kierunki studiow... Jedynie Polonistyka sie dobrze
            trzyma, sa tam tez ciekawi ludzie!

mesco napisał(a):

> jeden pijak i prostak z Wroclawia jest tam profesorem
            >
            >
            > Gość portalu: % napisał(a):
            >
            > > a co ty tam wiesz?
            >
            • Gość: Waldek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.praszka.sdi.tpnet.pl 04.12.02, 17:58
              To jest uczelnia, którą najchętniej bym zburzył. Biorą tyle kasy za studia
              (średnio po 1200zł) a widok korytarzy, nie wspomianjąć o WC to przechodzi
              wszelkie wyobrażnia. poza tym wymiana prowadzących, a przede wszystkim panią
              BOROWSKĄ - która bierze w łape po 50 zł od każdego za podejście do egzaminu.
              ZALECAM WYMIANE
              • Gość: Student UO Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.17.145.* 29.05.03, 19:08
                W ubikacjach nigdy nie widzialam czegos takiego jak mydlo, czy papier
                toaletowy. Sekretarki na INS nigdy nic nie wiedza - to standardowa odpowiedz,
                ewentualnie "wiem, ale nie powiem".
                • Gość: ex-student Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 09.11.03, 12:54
                  Gość portalu: Student UO napisał(a):

> W ubikacjach nigdy nie widzialam czegos takiego jak mydlo, czy papier
                  > toaletowy. Sekretarki na INS nigdy nic nie wiedza - to standardowa
                  odpowiedz,
                  > ewentualnie "wiem, ale nie powiem".

Taka maja klase panie zatrudnione w UO, ale tak tez jest w dziekanatach -
                  multum niekompetencji, tak ze w sumie przydalaby sie jakas weryfikacja, ale
                  kto ma kogo weryfikowac, wazniejsze sa przeciez kawusie i dobre ciasteczka
                  anizeli rzetelna praca i to za pieniadze podatnika! Czyli nasze i naszych
                  rodzicow!
                • Gość: AZ Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 10:52
                  w dziekanacie fizyki nigdy nie mozna sie nic dowiedziec, a pani Krysia jest po
                  prostu nieuprzejma!!! szkoda ze taka uczelnia nie moze zatrudniac
                  wykwalifikowanej kadry! przeciez bez nas studentow UO by nie istnial!
                  • Gość: magisterek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 195.136.191.* 09.08.04, 21:12
                    A czy na UO w ogole ktos sie przejmuje studentami???
                    • Gość: fifi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 09.08.04, 21:25
                      Ja.
                      • Gość: magisterek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 195.136.191.* 09.08.04, 22:23
                        A w jaki to sie przejawia sposob? W dziekanacie, w instytucie czy moze
                        akademiku? A moze na stolowce, ktorej w Opolu na UO nie ma?
                        • Gość: fifi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 09.08.04, 22:52
                          Mam dobre wykłady, surowo egzaminuję, służę radą i pomocą.
                          • Gość: magisterek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 195.136.191.* 10.08.04, 10:07
                            Wow! To mi sie podoba :-) Ale na czym polega surowosc egzaminow? A to ze
                            wyklady sa dobre, to wlasna samoocena, czy tez wynik ankiet studenckich, czy
                            moze pelna sala wykladowa? Zastanawiam sie, jak w ogole mozna zmierzyc jakosc
                            wykladow? Kiedy studiowalem na UO, to nieraz mialem wrazenie, ze wyklady sa
                            niczym innym jak tylko przetworzeniem wiedzy ksiazkowej, ktora mozna bylo
                            znalesc w kazdym lepszym podreczniku akademickim :-( Za malo bylo w nich tej
                            osoby, ktora owy wyklad prowdzila. Mam nadzieje, ze Twoje Fífi maja jakas doze
                            wlasnego spojrzenia?
                            • Gość: fifi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 195.150.72.* 10.08.04, 13:28
                              1. Wyniki ankiet
                              2. Dobrowolni słuchacze (chodzą na wykład, choć nie ubiegają się o zaliczenie)
                              3. Stopnie zróżnicowane, dużo dwójek, ale wymagania ściśle określone, studenci
                              je znają.
                              4. Życzenia świąteczne od byłych studentów.
                            • Gość: fifi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 195.150.72.* 10.08.04, 13:35
                              PS nt odtwórczości wykładów:

Czasem mam okazję włączać do wykładu własne pomysły i interpretacje, ale to nie
                              jest reguła. Regułą natomiast jest to, że wykład nigdy nie naśladuje żadnego
                              podręcznika. Nawet jeżeli jest czysto odtwórczy, jest tak zredagowany, że
                              zawiera treści, które poznałem z wielu różnych lektur i przyswajałem je sobie
                              przez wiele lat.
                              • Gość: magisterek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 195.136.191.* 10.08.04, 19:13
                                Podobaja mi sie te kryteria. Zastanawiam sie jednak, skad tak duzo dwojek na
                                egzaminach, jesli studenci chetnie chodza na wyklady, a kryteria sa im znane
                                oraz oceny zroznicowane. Czyzby mimo zadowolania z wykladow, brakowalo u
                                studentow checi do nauki/ opanowania materialu? Dla mnie zawsze horrorem byly
                                zadania stricte pamieciowe, zawsze wolalem zagadnienia problemowe, ktore
                                wynikaly laczenia wielu faktow, a nich odtwarzania, tutaj wazniejsza byla
                                zawsze synteza, a nie analityczne rozczlakowanie materialu i odpytywanie z
                                najdrobniejszych rzeczy.
                                Co do wykladow, zgadzam sie, ze sa one czesto odtworcze, choc powinny zwasze
                                dawac indywidualne spojrzenie wykladowcy na poruszana problematyke, tak - jak
                                sadze - mozna budowac swoj autorytet, ktorego bardzo czesto brak na
                                uniwersytecie. Wazne jednak, aby owe wlasne poglady byly uzasadnione, a nie
                                tylko widzi-mi-sie w stylu teologicznego aksjomatu. A tak niestety postepuje
                                wiele naukowcow/ nauczycieli akademickich, ale wowczas sa oni rzadko szanowani
                                przez studentow...
                                • Gość: fifi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 11.08.04, 00:27
                                  Jest dużo dwójek, bo:
                                  1. Są studenci, którzy na wykłady nie chodzą, nawet na dobre. Większość z nich
                                  przyszła na studia z powodów pozaedukacyjnych: żeby uniknąć wojska, znaleźć
                                  męża, wyrwać się z domu itp.
                                  2. Niektórzy chodzą, ale do nauki się nie przykładają.
                                  3. Niektórzy uczą się na pamięć, bez zrozumienia. Są przyzwyczajeni w szkole,
                                  że gdy coś się zapamięta i powtórzy, to nauczyciel jest zadowolony. Często
                                  odpowiadają nie na temat. Ci u mnie nie mają szans.
                                  4. Niektórzy nie rozumieją wymagań. Ci najczęściej, gdy zrozumieją, zdają
                                  egzamin poprawkowy, często lepiej niż na dst.
                                  5. Są studenci, którzy stosują strategię "na przetrzymanie". Nic się nie uczą,
                                  przychodzą na każdy egzamin nieprzygotowani w nadziei, że za szóstym razem
                                  dostaną 3kę na odczepnego. Ta strategia na mnie nie działa.

Na starszych latach dwójki są zazwyczaj wynikiem zwykłych zaniedbań (student z
                                  lenistwa przygotował się ledwo-ledwo, licząc na 3kę, i okazało się za mało). Te
                                  niedbaluchy, które wiedzą, że nie ma żartów, na poprawkę przychodzą należycie
                                  przygotowani.

Na pierwszym roku wielu studentów nie umie studiować i ma poważne braki ze
                                  szkoły średniej. Ci często oblewają poprawkę. Część się zniechęca do studiów i
                                  gdzieś odpływa, część dostaje wpis warunkowy i potem sobie radzi.
                                  • Gość: magisterek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 195.136.191.* 11.08.04, 08:24
                                    Zastanawia mnie ten fragment Twojego postu:

Jest dużo dwójek, bo:
                                    1. Są studenci, którzy na wykłady nie chodzą, nawet na dobre. Większość z nich
                                    przyszła na studia z powodów pozaedukacyjnych: żeby uniknąć wojska, znaleźć
                                    męża, wyrwać się z domu itp.

Widze tutaj co najmniej dwa problemy. Pierwszy z nich, to niska swiadomosc
                                    samych maturzystow, po co ida na studia, co ma byc ich celem, a co
                                    najwazniejsze, na co sie sami skazuja przez najblizsze piec lat. Druga rzecz to
                                    sama polityka uczelni, w tym i UO ale nie tylko. W Niemczech istnieje specjalna
                                    komorka na kazdej uczelni, ktora zwie sie "Studienberatung", a celem jej jest
                                    miedzy innymi przedstawienie zalet danego kierunku czy specjalnosci studiow.
                                    Ponad to pomaga ona - mniej samodzielnym - studentom w doborze drugiego
                                    kierunku studiow (niestety w wiekszosci niemieckich uczelni studiuje sie co
                                    najmniej dwa kierunki, ale te rozwiazanie przejeli od jakiegos juz czasu i
                                    Czesi i Slowacy, a takze Wegrzy, w mojej ocenie jest ono dosyc sensowne). Owe
                                    Studienberatung pozwala tez - w drodze rozmow, a niekiedy testow - ewentualnie
                                    zmienic kierunek studiow, kiedy ktos po semestrze dochodzi do wniosku, ze to,
                                    co wybral, nie jest dla niego. Sadze, ze takie rozwiazanie jest efektywniejsze!
                                    I jeszcze jedna istotna rzecz, w Twoim poscie pojawia sie kwestia
                                    nieprzystosowania studentow do studiow, a czy ktos im pomaga? Mnie osobiscie
                                    nie dziwi fakt, ze maturzysci nie potrafia sie odnalesc na studiach, bo ich
                                    nawyki sa nawykami szkolnymi, gdyz skad maja miec owe uniwersyteckie. Kiedys
                                    byla glosna sprawa tutoriatu, ale jak widze nie sprawdza sie on do konca. Wazna
                                    role mialyby tutaj do odegrania sensownie dzialajace organizacje studenckie,
                                    ale i one - jak swego czasu Samorzad Studentow UO - bardziej byly
                                    zainteresowane przydzielaniem sobie (tzn. wtajemniczonym) nagrod (czesto
                                    rektorskich) niz rzeczywista pomoca i doradztwem zagubionym studentom. A ci
                                    najczesciej zostaja ze swoimi problemami sam na sam, albo dreptaja za
                                    wykladowca, oczekujac jego zlitowania sie, tak jak to mialo kiedys miejsce w
                                    ich wlasnej rzeczywistosci szkolnej. Coz a uniwersytet to cos wiecej przeciez
                                    anizeli szkolka z ocenami :-)
                                    • Gość: fifi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 195.150.72.* 11.08.04, 10:43
                                      Twoje uwagi nt pomocy adaptacyjnej studentom są bardzo trafne. Ja, w miarę
                                      swoich skromnych możliwości, staram się pomóc. Ale mogę pomóc tylko tym, którzy
                                      do mnie przyjdą. Tak się jednak składa, że mimo ponawianych zaproszeń do
                                      odwiedzania mnie na konsultacjach, bardzo mało studentów z nich korzysta. Nieco
                                      większe, niestety późne, możliwości mam na egzaminie. Jednostkowe wysiłki
                                      oczywiście nie zastąpią pomocy instytucjonalnej. Jej brak jest problemem całej
                                      wyższej edukacji w Polsce, nie tylko UO. Samorząd UJ organizuje dla pierwszaków
                                      letnie obozy integracyjne, ale opinie o nich, które słyszałem, są mieszane.
                                      • Gość: magisterek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 195.136.191.* 12.08.04, 09:05
                                        O ile sobie sam przypominam, tez niewiele korzystalem z konsultacji, i jak tak
                                        sie zastanawiam, co moglo bylo byc tego powodem, to chyba fakt, a raczej bledne
                                        wyobrazenie, ze z owych godzin korzystaja tylko ci, ktorzy maja jakies problemy
                                        tzn. zaleglosci programowe wynikle z nieobecnosci na zajeciach. Na dzis wiem,
                                        ze to bylo bledne przekonanie, obawiam sie, ze ono pokotuje jednak wsrod wielu
                                        studentow nadal. Moze warto by bylo "wymusic" takie przychodzenie na owe
                                        rozmowy, w Niemczech jak pamietam z moich pobytow stypendialnych, bylo
                                        koniecznoscia zjawienie sie u wykladowcy, aby omowic plan pracy zaliczenioej,
                                        przekonsultowac temat, lub doprecyzowac liste pozycji bibliograficznych.
                                        Niestety u nas, w tym i na UO, jak sadze nie ma takiego zwyczaju, a szkoda. A
                                        moze warto byloby go wprowadzic? W jakis sensowny sposob zainicjowac?
                                        Co do obozow integracyjnych, ich rola jest calkiem inna anizeli wspomniana
                                        przeze mnie pomoc w formie 'Studienberatung', i zgadzam sie, ze opinie moga byc
                                        tutaj rozne, gdyz w owych wypadach bardziej chodzi o poznanie sie nowych ludzi
                                        z tymi, ktorzy sa w pewnej mierze weteranami, a calosc bardziej opiera sie
                                        na "zaslyszanym" i "plotkowanym" anizeli na rzeczywistej i w miare obiektywnej
                                        wymianie informacji... Nie tylko UJ organizuje takie wypady, rowniez na UO
                                        odbywa sie w tym roku tzw. 'Zespalak', choc nie wiem jakie tutaj sa opnie.
                                        Uwazam, ze takich wypadow/ obozow powinno byc wiecej i to na kazdym wydziale
                                        lub nawet w kazdym instytucie! Ale sami studenci sa dosyc bierni, a to juz
                                        nagminna bolaczka na UO, sadze ze same "instancje wladcze uczelni" niewiele
                                        podejmuja inicjatyw i udzielaja niewielkiego wsparcia, aby jakos wyjsc z tego
                                        prowincjonalnego marazmu - sorry za to wyrazenie, ale w innych osrodkach
                                        akademickich funkcjonuje to o wiele prezniej! Moze dlatego, ze sa wieksze, a
                                        moze dlatego, ze uczelnia sciaga ludzi z calego kraju, a nie z obszaru tylko i
                                        wylacznie wlasnego regionu... A to swiadczy o atrakcyjnosci i samej uczelni a i
                                        miasta :-) A jak jest z Opolem?
                                  • Gość: *** Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 11:16
                                    A czy ty FIFI wiesz , że na naszej uczelni w regulaminie jest wzmianka, ze
                                    student nie zaliczajac, któregokolwiek z przedmiotów będąc na pierwszym roku
                                    jest skreslony z listy studentów. I nie przysługuje wpis warunkowy w tym
                                    przypadku a jedynie egzamin komisyjny.
                                    Wiem bo przez to przeszlam. tak dzieje sie tam gdzie Dziekan przestrzega
                                    przepisów. A po pierwszym semestrze natomiast wpis warunkowy mozna dostac.

Więc może Fifi Ci studenci nie dostają kolejnej szansy od wyższych władz...
                                    • Gość: fifi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 12.03.06, 00:20
                                      W tej sesji oblałem kilkunastu studentów pierwszego roku. Wszyscy dostali wpis
                                      warunkowy.
                                      • Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 12.03.06, 20:44
                                        To dobrze - podnosisz renowe Opola jako miasta uniwersyteckiego! Pzdr :-)
                                        • fernando_hidalgo Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 17.01.11, 16:07
                                          Zle postawione pytanie! Powinno brzmieć: "Czy absolwenci UO są bdb przygotowani do pracy?"
                                      • Gość: Monia jak z tym komisem? IP: 213.25.181.* 25.09.06, 11:56
                                        Proszę Was o odpowiedź.Jak to jest rzeczywiście z wpisem warunkowym..czy
                                        student pierwszego roku może starać się o taki wpis?Czy lepiej nie zawracać
                                        gitary i iść grzecznie na z góry przegrany bój (egzamin komisyjny).
                    • Gość: marcin Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.tvn.pl 15.11.05, 12:51
                      Chciałbym się doweidzieć, jak to nba prawdę tam jest w kwestii rozmów ze
                      studentami oraz dbałością o ich interesy ze strony samego uniwersytetu.
                      Serdecznie proszę o kontakt i krótką rozmowę. Zostawiam adres mail:
                      marcin.wojcik7@wp.pl

pozdrawiam
                      Marcin
                      • Gość: eva Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 20:01
                        Uniwersytet Opolski jest najlepszą uczelnią w kraju a umiejętności nie tylko
                        pisarskie jego rektora są ogromne. Przekonałam sie o tym osobiście.
                        eva
                        • Gość: bodcom Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.chello.pl 17.02.07, 22:42
                          Ten "uniwersytet" jest zakałą miasta, bo niby przyjeżdża tu na studia kilka
                          tysięcy studentów ale po jego skończeniu i tak wszyscy wyjeżdżają, nawet ci
                          którzy stąd pochodzą bo przez moment wydaje im się że z takimi kwalifikacjami
                          czeka na nich cały świat. To nie dziwi zważywszy że w tym mieście nawet tacy
                          fachowcy na pracę liczyć nie mogą. Może lepiej było zrobić jakąś przyzwoitą
                          zawodówkę!
                    • Gość: gość Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 09:24
                      super!
                  • Gość: marcin Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.tvn.pl 15.11.05, 12:49
                    Bardzo zależy mi na zdobyciu informacji na temat sposobu funkcjonowania
                    dzikanatu i traktowania studentów przez pracowników dziekanatu. Serdecznie
                    proszę o kontakt wtej sprawie. Zostawiam adres mail: marcin.wojcik7@wp.pl

pozdrawiam
                    Marcin
                • Gość: Studentka piel. Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 83.238.215.* 20.09.06, 08:20
                  Cieszcie sie z tego co macie!!! W porównaniu z Medykiem (który od niespełna 3
                  lat jest szkołą wyższą) to UO jest ostoją kompetencji, wiedzy i humanitarnego
                  traktowania studentow. W Medyku to się dzieje... Tak jest szkoła życia.
                  Chamstwo niekompetencja, Studenci zaoczni mają płacić i niedyskutować -,
                  Dzienni- znosić wszystko i... nie dyskutować, Taką robią łaskę. Maskara!
                  Odradzam tę uczelnie wszystkim!!!Skończyłam historię więc wiem jak wyglądają
                  studia na UO, I mówię wam- masakra jest w medyku. Trzyma mnie tam tylko to że
                  po pielęgniarstwie jest praca. I TYLKO TO!
              • Gość: julia Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.03, 10:11
                Gość portalu: Waldek napisał(a):

> To jest uczelnia, którą najchętniej bym zburzył. Biorą tyle kasy za studia
                > (średnio po 1200zł) a widok korytarzy, nie wspomianjąć o WC to przechodzi
                > wszelkie wyobrażnia. poza tym wymiana prowadzących, a przede wszystkim panią
                > BOROWSKĄ - która bierze w łape po 50 zł od każdego za podejście do egzaminu.
                > ZALECAM WYMIANE
                Pani BOROWSKA?

U nas tez zazyczyla sobie po 50 zl od glowy. To najwieksza zlodziejka
                pedagogiki. Byla juz zawieszona za lapowki...ale znow dziala? Pewnie do spolki
                z Podgoreckim. A slyszeliscie jak sie nazywa dom PODGORECKIEGO? Dar
                mlodziezy!!!! I TO STUPROCENTOWA PRAWDA: TEZ MUSIALAM sie do tego dolozyc!
                • Gość: raf Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.uclh.nthames.nhs.uk 06.07.03, 12:27
                  prosze uwazac z nazwiskami bo na tym uniwersytecie pracuje jeszcze jedna pani
                  Bobrowska i z tego co mi wiadomo jest bardzo OK!
                  • Gość: NIKTTTTTTTTTTTTTTT Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 15:13
                    DOM PODGORECKIEGO <<<TO WSTĘPNIAK >>>>>>>>>I NIKOGO TO NIE DZIWI....NAWET
                    IZBY SKARBOWEJ ,,,,,,BUHAAAA WSZYSTKICH MAJA W DUPI,,,,,,,,,,,,,,,
                • Gość: tomek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 18:35
                  Na Uniwersytecie I rok: Koledzy zdecydowoli o zbiórce na prezent - po 50 zł -
                  po to by nie było trudności z egzaminem. Po rozmowie z rodzicami (tata pracuje
                  na innej uczelni) postanowiłem, że nie będę krytykował pomysłu kolegów ale nie
                  przyłączę się do składki. Wyobrażcie sobie, że koledzy, bez próby wpływu z
                  mojej strony poza odmową udziału, odstąpili od zbiórki. BEZ SKŁADKI EGZAMIN
                  NIE SPRAWIŁ NAM WIEKSZYCH TRUDNOŚCI.
                  Jak sądzę szczególne zainteresowanie składką przejawiają najsłabsi studenci.
                  Tak jak i w innych dziedzinach łapówkę daje ten kto nie zasłyżył na daną rzecz.
                  Obijboki świadomie lub nie stwarzają psychozę, która sprawia, że łatwiej
                  robimy ściepkę. CZĘŚCIEJ WIĘC ODMAWIAJMY!!!! Solidne postępowanie wymaga
                  wysiłku a my chcemy iść na łatwiznę. Oczywiście panując nad sobą powinniśmy
                  tępić tych co biorą mimo, że jest to trudne!!!Życzę dobrej praktyki w tym
                  duchu. Mie się udało - choć może dzięki rodzicom, którzy też chodzili prostymi
                  drogami.
                  • Gość: do dupka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 11:17
                    to się gwa ciesz i nikomu nie mów hyba że jesteś idiotą 1
                    roku "kot" .................
                  • Gość: aga Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 15.08.05, 22:23
                    Hej, uwaga na pomowienia! jesli pani X naprawde bierze lapowki to moze
                    nalezaloby to zglosic do - zwiazkow studenckich? Jezeli takowe istnieja,
                    tudziez do rektora? Idem - papier toaletowy - sama studiowalam we Francji - na
                    2 uczelniach - i zapewniam ze problem jest ten sam - nawet zarowek nie bylo w
                    WC - ponoc sa studenci kleptomani i budzet szkoly na te cele byl wyczepany po 2
                    miesiacach!

Tak czy siak - preznosc uczelni zalezy tez od studentow - moze zamiast
                    wypowiadac sie na forum powinniniscie podjac temat na zebraniach studenckich?
                    No tak wiem, komu tam sie chce ... lepiej psioczyc i narzekac. Nie obrazjac
                    nikogo.

Ja prowadze badania na opolszczyznie - archiwum panstwowe jest super,
                    biblioteke tez lubie, nawet jesli brak slownikow - etymologicznego !!!! jest
                    zenujacy, no i brak pokojow goscinnych dla naplywowych, hotel Zacisze gdzie
                    pomieszkuje - 120 zl za pokoj z prysznicem w bylym hotelu robotniczym... nie
                    mowiac o wystroju ...

Ale nie narzekam.Opole jest fajnym miastem, jego prowincjonalnosc jest zaleta,
                    bo na prowincji wiele rzeczy moze sie zdarzyc, wszystko zalezy od istnienia
                    grup gotowych bronic ciekawych pomyslow - a to juz w Oplolu sie zdarzylo, z
                    Grotowskim chociazby...
                    Powodzenia dla wykladowcy - mam nadzieje ze zachowa entuzjazm i
                    profesjonalnosc :)
                  • Gość: safdsf Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 82.160.19.* 18.05.06, 10:38
                    zgadzam sie ja 5 lat studiowalem pedagogike i zadnego prezentu nie kupilismy i
                    nie wreczylismy to sprawa obibokow ktorzy mysla ze za kase mozna wszystko - DO
                    NAUKI NIEROBY
                  • Gość: Studentka piel Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 83.238.215.* 20.09.06, 08:31
                    Zgadzam się z tobą. Ja też nie płaciłam. Szkoda mi było kasy. A zdac- zdałam
                    wszystkie egzaminy. Opinie o łapówkach po części stwarzają sanmi studenci.
                    Później tworzy się jakaś psychoza :( Ale o Podgoreckim słyszałam- na 2 studiach
                    w Medyku. Nie dałam kasy. Wściekłam się na gościa, że nie przepisał mi oceny z
                    egzaminu- i pocięłam się nawet z nim o to. I co? I zdałam za 1 razem w grupie
                    30%, bo resztę (dali kasę lub nie) oblał. Trzeba robic swoje. To od nas zależy
                    jakie będą nasze studia. Ja niczego nie dostawałam pod nos. Skonczyłam historię
                    i twierdzę, że był to fantastyczny czas.
                • Gość: takie NICCCCCCCCC Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 11:55
                  to wstępniak.............
                  • Gość: no Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 10.06.06, 00:12
                    chyba
                • Gość: Marcin Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.tvn.pl 15.11.05, 12:54
                  Witam:-) Zbieram sobie info na temat uniwerstetu i sposobu, w jaki traktuje się
                  tam studentów. NApisz, proszę, jeśli możesz opowiedzieć mi coś więcej na ten
                  temat: marcin.wojcik7@wp.pl

pozdrawiam
                  Marcin
                • Gość: Uważaj Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 14:39
                  Jesteś pewny ze piszesz prawdę?
              • Gość: biologiczka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.citysat.com.pl / 80.48.70.* 28.03.05, 01:09
                ja jako[ nie musiaBam placic 50 zl za egzamin, ale jej nie pochwalam bo trzyma
                ciepla posadke dla jej meza -pijaka, ktory nas "uczyl" chemii. Zenada
                • Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 28.03.05, 09:01
                  No coz, trzezwosci od dawna brakuje w wewnetrznej ocenie tego, co dzieje sie na
                  UO - wybor nowego/starego rektora potwierdza to jednoznacznie.
              • Gość: elem Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.range81-155.btcentralplus.com 22.09.05, 22:10
                Dawanie w lape jest tam bardzo popularne nie tylko pani borowska trze raczki
                jak widzi pieniazki.
                • Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 23.09.05, 23:10
                  Ludzie, ale tutaj nie chodzi o jakies pieniazki, a o poziom Uniwersytetu
                  Opolskiego! Choc bez pieniazkow rzeczywiscie trudno cos stworzyc!
                  • sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 24.09.05, 12:56
                    Uniwersytet Opolski i tak ma na dzis dlugi, a poza tym obiektywnie patrzac,
                    jest tez mniej chetnych na niego - w szczegolnosci na studia zaoczne, co
                    oznacza te sobie nie zarobi. Moze to efekt calej tej kiepskiej polityki na
                    Uniwersytecie Opolskim?
                    • Gość: absolwent polo Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 13:14
                      A może jest to efekt funkcjonowania tam nadal ludzi pokroju pp Borowskiej,
                      Podgóreckiego(Jest tam jeszcze, czy juz tylko własnym uniwersytetem w Brzegu
                      sie zajmuje?). Znam osobę, która musiała zmienic promotora, bo była tak
                      ambitna, że nie chciała kończyc studiów za łapówkę, a bylo to niemozliwe u p.
                      Borowskiej.Juz kilkanaście lat temu płaciło sie u niej za egzamin 50 zł
                      (niektórzy nawet nie szli na egzamin, zaliczali go za gotówkę). Ciekawe czy
                      stawka wzrosła.Drugi pan po prostu wydał książkę, którą wg. listy studenci
                      kupowali. Listę miał pan Józef na egzaminie... On nikogo nie zmuszał do
                      kupowania tej książki, studenci sami chcieli......
                      Obecni studenci "brzeskiego uniwersytetu" mówią, że pracować to ten pan nie
                      lubi, ale pieniądze robić umie. Gdzie są władze uczelni? A prokuratura? Osoba
                      zawieszona za łapówki nadal pracuje i działa bez zmian.Czy pan D. robił coś
                      innego?!
          • Gość: ex-studentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.citysat.com.pl / *.citysat.com.pl 26.06.04, 17:28
            psychologia, fil.polska, angielska, politologia, filozofia... to te z lepszych
            kierunkow UO. te, ktore plasuja sie w pierwszej 10 odkad pamietam. a tak z
            konkretow, to mam porownanie studiow na UO i UJ. i, pewnie wielu zaskocze,
            mowiac, ze z korzyscia dla tego pierwszego. na UJ moze sa nazwiska, ale co z
            tego, skoro te nazwiska nie racza pojawiac sie na wykladach? i mozna sobie
            czekac pod sala... szanowny porf.XY nie przyszedl, bo, oops, zapomnial, iz mial
            umowiona wizyte u fryzjera, no a przeciez nie mogl jej odwolac. tak, tak,
            prosze panstwa, osobiscie bylam swiadkiem tego, co tam sie dzialo i pewnie
            nadal dzieje. pomijajac taki 'drobny' przeciez szczegol, iz na UJ student jest
            nikim, a w najlepszym wypadku wielkim zerem. kompletny brak szacunku dla
            czlowieka. to jest dopiero prostactwo! i to 'wielkiego UJ'. (dla
            zainteresowanych; tytul mgr mam z UO, a dr z UJ...i nigdy wiecej nie chce miec
            NIC wspolnego z ta 'renomowana' uczelnia)
          • Gość: :) Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.uni.opole.pl 04.01.12, 18:41
            zdecydowanie TAK ! Jeśli ktoś nie studiuje w Opolu niech się nie wypowiada...i przede wszystkim, nie obraża Opola.
            Jeśli chodzi o kadrę wykładowców nie jest może tak bogata jak we Wroc. czy Krakowie,ale jeśli chodzi o organizację uczelni,czy życie w tym mieście wszystko to jest na jak najlepszym poziomie....i polecam to miasto z całego serca...ludzie w Opolu są naprawdę sympatyczni,nie odczuwa się rywalizacji ani wyścigu szczurów jak na innych renomowanych uczelniach.Poziom też dość wysoki,bo jeśli ktoś skupia się na nauce na jej brak nie będzie narzekał.
            • Gość: neo Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 19:52
              Kadra nie tak liczna (nie "bogata"),jak we Wrocku czy UJ, ale na wysokim poziomie, zwłaszcza na filologii. Tu się naprawdę dobrze studiuje.
        • Gość: j.jerry Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 17:18
          Pytanie jest retoryczne.Wystarczy się powołać na kompetentny coroczny ranking
          "Rzeczypospolitej", w którym nasz "uniwerytet" plasuje się w 6-tej dziesiątce,
          a uwzględniając tylko uczelnie uniwersyteckie jest przedostatni.
          • Gość: adiunkt Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 18:48
            Myślę, że moszesz mieć wiele racji. Z pozycji pracownika, mimo że doceniam
            wagę jakości uczelni, wiem dobrze,że ważna jest mądrość i pracowitość
            studentów. Wielu z nich podziwiałem na innych, np tych ściągających, musiałem
            patrzyć z pogardą przecież to są złodzieje. Wszystko tak zechcą osiągać w
            życiu. A co zrobią gdy zostaną asystentami. MNIE DUŻO CZASU ZANIM WYLECZYMY
            SIĘ Z POPRZEDNIEGO SYSTEMU - co nie przspawane to moje. Najpierw nauczmy się
            nazywać sprawy po imieniu.
            • Gość: studiujacy Kiepsaka uczelnie :-( IP: 213.216.95.* 25.05.04, 13:48
              Inni sciagaja studentow - bo... SA LEPSI w kazdym calu!!! Wystarczy spojrzec
              ilu opolan studiuje na UO, a to najleszy dowod, co sadza o tej uczelni! Fakty
              niech mowia same za siebie.
              • Gość: aga Re: Kiepsaka uczelnie :-( IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 15.08.05, 22:33
                Faktem jest ze UO przyciaga studentow z okolicznych wiosek - niekoniecznie ze
                sa gorsi - czesto nie stac ich na studia w duzych miastach - opolskie jest
                bardzo biedne!!! Najsmutniejsze sa uczelnie - takie jak w Nysie ktore proponuja
                preudo-studia dla mlodych ludzi ktorych ledwo stac na bilet miesieczny do
                miasta. Kiedy dowiedzilam sie ze w Nysie dzialal wydzial - turystyka kajow
                biblijnych!!!!! bylo mi smutno, kraje biblijne sa super ale tudzie kto tam
                dzisiaj turyztyke uprawia - w Izraelu intifada itd. Dla mnie to dowod cynizmu i
                glupoty lokalnych elit - studenci to nie berobotni, a ze studenic pochodza ze
                wsi, kto im tam powie ze ten kierunek to czysty zart, pic na wode, zeby
                skonczyc studia beda musieli placic prywatnym uniwerkom... oj juz nic sie mowie
                bo po co sie zloscic skoro nic nie moge zrobic... za daleko mieszkam...
                • Gość: .... LEPPER NA REKTORA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 17:09
      • Gość: ROBERT Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 217.96.51.* 15.02.02, 07:49
        Gość portalu: robert napisał(a):

> UO jest bardzo dobra uczelnia .Popatrzmy na szkolnictwo prywatne ich
        zamiejscowe filie umieszczone gdzies w oplakanych miejscach wiem cos o tym.Jestem
        studentem un.wr.i jestem wiele rozczarowany szczegulnie jezeli chodzi o prawo czy
        administracje SZKODA PISAC. TAK WIEC KOCHANI NIKT NIE JEST DOSKONALY
        • Gość: gotchaniedoskonala Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.uni.opole.pl / 213.17.147.* 02.09.02, 23:05
          Gość portalu: ROBERT napisał(a):
          >> UO jest bardzo dobra uczelnia(...)Jestem studentem un.wr.i jestem wiele
          >>rozczarowany szczegulnie jezeli chodzi o prawo czy administracje SZKODA
          >>PISAC. TAK WIEC KOCHANI NIKT NIE JEST DOSKONALY

MAM PROPOZYCJE - SPROBUJ MOZE PIERWSZE KURS JEZYKA POLSKIEGO,
          S Z C Z E G O L N I E POLECAM. W I E L E R O Z C Z A R O W A N TO CIE
          DOPIERO MOZE SPOTKAC NA TYM PRAWIE...
          • Gość: Kulko Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 15:23
            UO jest tylko trochem lepszym liceum z lat 50-tych i 60-tych.To tylko tyle.
          • Gość: ex-student Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 06.04.04, 20:48
            a moze to jakis asystent UO, co zdobywa pierwsze szlify, bo go nie nauczono
            wczesniej po polsku :-)
        • Gość: zetka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.unregistered.media-com.com.pl 07.10.02, 17:59
          Masz rację Robert. Też jestem, a raczej byłam studentką Uniwersytetu
          Wrocławskiego. Ten uniwerek to nie żadna renoma, no a jeszcze Wydział Prawa i
          Administracji???Dno! Oni sądzą że są świetni, a tak naprawdę ...szkoda słów.
          Przyjmuja tłum ludzi i kogo się da dla kasy (nie ma limitu), a po trzech latach
          i tak większośc ląduje na zielonej trawce...Chciałeś uniwerku to my Ci pokażemy
          po trzech latach...Poziom ??Cztery godziny z prawa administracyjnego z
          szanownym profesorkiem o ogólnopolskiej sławie i NIC na temat! Konwersatoria??
          Parodia...No i ta "coś za coś"(mowa o pieniązkach i drobnych prezencikach dla
          panów profesorów i doktorów no i oczywiście zwykłych magistrów)Hmmmm..to
          ciekawe bo ponoć są prawnikami i łapówek raczej się nie daje (tak przynajmniej
          uczą:)ha ha
        • Gość: Ola Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 20:18
          szczególnie "ó" student powinien zwracać uwagę na takie szczegóły.
          Pozdrawiam internautów.
          • Gość: absolwentka UO Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 25.01.05, 12:31
            A co jest tutaj niewlasciwie w owym "ó"???
            • Gość: jar Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.atol.com.pl 21.09.07, 23:28
              no niezlą
      • Gość: ola.s Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 15:54
        nie,nie jest!!! miałam nieprzyjemność studiowani tam przez rok,po którym to
        strasznym roku przeniosłam się do Wrocławia; uwazam ,że począwszy od pani
        naburmuszonej z dziekanatu pedagogiki,(która już dawno zapomniała,kto dla kogo
        właściwie jest)a skończywszy na NIEKTÓRYCH nawiedzonych panach prawie
        doktorach wszystko wspominam bbbbbbbbbbbbbbŹLE:(((
      • Gość: Sanchez Re: A jak jest z germanistyką na UO?? IP: *.jozefka.net / 192.168.5.* 27.07.03, 11:21
        Interesuję mnie zwłaszcza czy jest lepiej niż na UŚ..
      • Gość: mgr Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 21:23
        UOP = CHUJNIA*SILNIA!!!
      • Gość: ula Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 10:32
        Skonczylam ekonomie, uwazam, ze na uczelni jest zbyt malo godzin jezykow
        obcych, pomimo, ze w nauczyciele jezykow sa rewelacyjni : pani Roza Nowak:)
        uznania dla Joosta Platje. Zajec teoretycznych bla bla bla jest za duzo.
        Powinno byc wiecej wspolpracy z lokalnymi przedsiebiorcami:)
      • Gość: fana Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 12:55
        Nie jest dobra uczelnia. Przede wszystkim w ogóle nie dopasowuje profilu
        kształcenia do potrzeb rynku polskiego i UE.
        Na ekonomii jest za mało zajęć z języków :(
      • Gość: polonistka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 13.04.04, 21:16
        prowincjonalna uczelnia - prowincjonalna kadra - prowincjonalne myslenie
        • Gość: Światowiec Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.199.238.* 14.04.04, 02:20
          Tak, tak uniwersytet ma nauczyć jezyków, chociaż na całym swiecie od tego są
          szkoły. Przez 8 lat jak ktos chce, to może się nauczyć! Na uniwersytecie mozna
          studiować filologie, ale lektoraty są po to, zeby zapoznać z językiem np.
          angielskim czy niemieckim danej dyscypliny. Za granicą studenci muszą czytać
          lektury w języku angielskim bez lektoratu. Jak nie wierzycie, to wejdźcie na
          strony uniwersytetów i sprawdźcie programy studiów!
          To jest własnie prowincjonalizm - nie nauczyłem sie jezyków w szkole, wiec
          niech nauczą mnie na uniwerku.
          Zaściankowi studenci, zaściankowe myslenie
          • Gość: Hawrik Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 11:12
            Tak UO jest dobra uczelnią, każdy student jeśli chce spędzić 5 wspaniałych lat
            musi wsiąknąć w życie studenckie, to dzięki niemu uczy sie studiować,
            podejmować wazne decyzje załatwiać ważne sprawy, "być". Same studia to żadna
            filozofia, najważnieszy jest spos€b bycia studentem dla mnie było to 5 lat
            zajebistej przygody na historii i nie zapombne tego do końca życia. Ps
            pozdrowienia dla prof Suchońsjkieo, Sawika, Ciesiela, Dorobka i całej kadry
            instytutu historii. Studia nie dają od razu pracy, na rynku trzeba umieć się
            znaleźć i tego właśnie mnie nauczyły!!!
      • Gość: absolwent Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 12.05.04, 09:08
        Jak obserwuje uczelnia ta stoi przede wszystkim roznej masci aferami. Raz afera
        z prof. Dolata, bedacym obcenie w areszczie sledczym, inny raz z dr
        Ratajczakiem, potem afera z psychologia i jej piecioma profesorami, ktorzy
        opuszczaja uczelnie, gdyz zamknieto im droge rozwoju, nie wspomne pomiejszych
        afer na pedagogice (wtajemniczeni wiedza dokladnie o co tam chodzilo/chodzi) a
        obecnie pseudopublikacja naukowa dr Kamuselli - zalosny jest obraz tego
        uniwersytetu - to prawda Opole jest coraz bardziej prowincja!
        • matadore1 Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 01.07.06, 00:00
          Przecież Kamusella wydał książkę poza obiegiem, tzn. bez recenzji. I nie ma to
          nic wspólnego z UO, chyba tyle, że tu jest lektorem języka obcego
      • Gość: pytający Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 195.136.191.* 20.08.04, 08:46
        "Misją Wydziału Ekonomicznego UO jest kształcenie specjalistów o wysokich
        walorach etycznych i społecznych i dobrym przygotowaniu do podjęcia pracy w
        zawodzie ekonomisty, a także prowadzenie ważkich poznawczo i praktycznie badań
        naukowych." to ze strony: ekon.uni.opole.pl/html/index1.htm

A jak ma sie sprawa z panem prof. Stanislawem D.??? Byl nie tak dawno
        profesorem UO na owym wydziale ekonomicznym
        • Gość: magisterek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 195.136.191.* 20.09.04, 20:11
          Moze i ta misja ma cos do rzeczy, szkoda, ze wykladowcy jak pan prof. D. sa
          tacy od rzeczy...
      • Gość: ana nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 21:46
        Nie jest dobra uczelnia, edykacja nie jest dostosowanan do lokalnego i
        europejskiego rynku pracy :(
        • Gość: fifi Re: nie IP: w3cache.* / *.2-0.pl 29.04.05, 15:56
          Czy znasz uczelnię, na której edukacja jest dostosowana do rynku pracy? Rynek
          pracy zmienia się o wiele za szybko, żeby można było wykształcić kadrę
          nauczającą na potrzeby rynku. Jedyne, co może w tej sprawie zrobić wyższa
          uczelnia, to dawać studentom okazje do rozwoju, uczyć ich elastyczności
          myślenia i uczyć, jak się uczyć. Bo tego, co jest potrzebne w pracy, można się
          nauczyć tylko w pracy.

Dzisiaj większość pracodawców zatrudnia pracowników na podstawie własnych
          testów. Lepiej je rozwiążą ci, którzy w czasie studiów nauczyli się myśleć -
          obojętne, na jakim kierunku studiów.
          • sebush UO? Wiele ambicji, a jakos nie wychodzi... 30.04.05, 14:59
            Co do UO to rzeczywiscie trudno chwalic te uczelnie. Sam na niej kiedys
            studiowalem, a przez pewien czas pracowalem, w moim macierzystym instytucie
            germanistyki bylo tak dobrze, ze na przestrzeni jego funkcjonowania przez
            ostatnie 10 lat odeszlo 15 osob. Osoba, ktora tak dbala o tych ludzi, ze
            opuscili swoje miejsce pracy, nadal jest tam szefem i wydaje sie rzadzic
            niepodzielnie... Ani wydzial ani sam rektor nie wyciagnal zadnych konsekwencji,
            przy akceptcji takiego zachowania trudno rokowac na przyszlosc tej uczelni...
            Mam nadzieje, ze na innych kierunkach i w innych katedrach tudziez instytutach
            jest lepiej. Optymizmu Nauczyciela jednak nie podzielam!
            • Gość: J.K. Re: UO? Wiele ambicji, a jakos nie wychodzi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 11:23
              Studiowałem tam kilkanaście lat temu zaocznie jako już czynny nauczyciel, z
              kilkuletnią praktyką w zawodze i z całą pewnością mogę stwierdzić, że można tam
              się nauczyć przede wszystkim, jak NIE NALEŻY UCZYĆ. Widzę to też u obecnych
              praktykantów, adeptów zawodu nauczycielskiego. Widzę też, że odnośnie pewnych
              osób nic się nie zmieniło( pp. B. i P.), .
              • Gość: abc Re: UO? Wiele ambicji, a jakos nie wychodzi... IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 21.05.06, 17:34
                No, to akurat nie tylko wina UO. Tak jest, obawiam się, wszędzie. Najbardziej
                mnie złości system kształcenia nauczycieli fizyki w Instytucie Fizyki,
                matematyków - w IM, historii - w IH itd. Być chemikiem a być nauczycielem
                chemii - to jednak dwie zupełnie różne sprawy. Poza tym nie może być tak, że
                chcę zostać np. informatykiem, a jak coś w życiu "nie wypali", to pójdę uczyć
                do szkoły i dlatego przezornie zrobię "dokształt" dający papiery. Tyle, że aby
                od razu bardzo chcieć zostać nauczycielem, muszę mieć motywację - także
                finansową. A na to się nie zanosi. Prawdą jest też, że na uczelniach dydaktyka
                stanęła w miejscu. Przykład: godzinami opowiada się na wykładach o metodach
                aktywizujących, zamiast po prostu zacząć ich uczyć praktycznie. Tylko skąd ci
                nauczyciele akademiccy mają to sami umieć - z książek? Brak przemyślanej
                PAŃSTWOWEJ strategii w tym zakresie.
                • Gość: obserwator Re: UO? Wiele ambicji, a jakos nie wychodzi... IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 22.05.06, 14:36
                  Ale czego Wy oczekujecie od Uniwersytetu Opolskiego?? Sam sie sypie, wiec jak
                  ma dobrze ksztalcic - spojrzcie na pogruchotana psychologie, eksterminowana
                  germanistyke, podcinana polonistyke itd...
            • Gość: kamil Re: UO? Wiele ambicji, a jakos nie wychodzi... IP: *.dhcp-docsis.net.tomkow.pl 27.08.14, 09:17
              Na Uniwersytecie Opolskim na kierunku filologii angielskiej bawia sie z ludzmi w ciucuibabke ,wysylaja zawiadomienia do kandydata o wielkich szansach przyjecia na studia z listy rezerwowej ,gonia czlowieka przez pol polski z dokumentami juz ostatecznymi a potem jak sie okazuje na liscie przyjetych tej osoby ....nie ma
              I zadnych wyjasnien,nikt nie chce gadac,nikt nie odbiera telefonow to jakas paranoja...
              A przeciez to sa doroslo lludzie ....tylko z organizacja i odpowiedzialnoscia na bakier....
              To ja dziekuje za studia na takiej uczelni
      • Gość: jeman Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.uni.opole.pl 02.04.08, 16:36
        Moze i dobra ale odradzam studiowanie w Opolu. Powiem szczerze Oopole to jeden wielki syf, bród kiła i mogiła...nie mówiąc juz o uszczerbku na zdrowiu w tym skazonym miescie:/
        • Gość: bela Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 17:44
          Ty jeman nie zabieraj głosu w sprawie uniwersytetu, bo sądząc po błędach
          ortograficznych nie skończyłeś nawet podstawówki.
          • Gość: maturzystka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 14:38
            Te awantury dotyczące plagiatu z prawa na UO to jakiś koszmar. Czy to wszystko
            jest prawdą? Czy ktoś mi odpowie? Wstyd by mi było studiować na uczelni mającej
            taką opinię.
    • Gość: IQ Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.intermik.com.pl 16.09.01, 20:47
      Najlepszą wizytówką Uniwerku jest doktor Lysek, któremu zakład pracy "Opolwap"
      robił za własne piemiądze badania do doktoratu, a asystenci uniwersyteccy je
      opracowywali. Wszyscy się z niego śmieją. Wiem, że naukowcy z AE Wrocław leją z
      Uniwerku, który uczestniczy w konferencjach organizowanych we własnym
      środowisku. Ale nie przesadzajmy, bo tulko parę (max 10) szkółwyższych w Polsce
      kształci na naprawdę dobrym poziomie. Cała reszta to takie Uniwersytety
      Opolskie. Pytanie: ilu absolwentów (studiów nielingwistycznych)Uniw. Op. zna
      biegle choć jeden język?? BIEGLE !!!!!
      • Gość: jedi Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opol.gazeta.pl 16.09.01, 21:16
        Gość portalu: IQ napisał(a):

> Najlepszą wizytówką Uniwerku jest doktor Lysek, któremu zakład pracy "Opolwap"
        > robił za własne piemiądze badania do doktoratu, a asystenci uniwersyteccy je
        > opracowywali. Wszyscy się z niego śmieją. Wiem, że naukowcy z AE Wrocław leją z
        >
        > Uniwerku, który uczestniczy w konferencjach organizowanych we własnym
        > środowisku. Ale nie przesadzajmy, bo tulko parę (max 10) szkółwyższych w Polsce
        >
        > kształci na naprawdę dobrym poziomie. Cała reszta to takie Uniwersytety
        > Opolskie. Pytanie: ilu absolwentów (studiów nielingwistycznych)Uniw. Op. zna
        > biegle choć jeden język?? BIEGLE !!!!!

Smutne to co piszesz tym bardziej, że ten uniwerek prawie ukończyłem i z jezykami masz 100 proc. racji.
        Z drugiej strony to nie ważne, jaką uczelnię kończysz. Decyduje to co potrafisz zrobić i wymyslić więc
        głowy do góry wszyscy studenci UO. Patrzcie na siebie i przede wszystkim myslcie jak tu znaleźć prace...
        • Gość: Anka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 22.06.04, 16:33
          Ale uniwersytet powinien stwarzac mozliwosci, a te w Opolu sa badzo male, tutaj
          trudno o jakakolwiek sensowna inicjatywe, a jak jest to na ogol nie ma ona
          poparcia, bo wszyscy sa zajeci soba.
      • Gość: Dorota Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.punkt.pl 22.09.01, 13:51
        Gość portalu: IQ napisał(a):

>Pytanie: ilu absolwentów (studiów nielingwistycznych)Uniw. Op. zna
        Podejrzewam, że nie jest z tym gorzej ani lepiej niż w przypadku absolwentów
        innych, nawet renomowanych polskich uczelni.

• Gość: Anka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 08.06.04, 11:09
          Znajomosc jezykow to jedna rzecz - mnie zastanawia, ile przedmiotow kieruje sie
          do studentow z zagranicy, co wiaze sie z faktem uruchomienia studiow w jezyku
          angielskim czy niemieckim - czy jest takie cos na UO oprocz samych filologii??
      • Gość: Pawlak Re: znajomosc jezykow IP: *.uni.opole.pl / 217.173.193.* 05.09.02, 12:56
        Ja, w mowie i pismie. ALe nie nauczylem sie tego na UO i nie konczylem zadnej
        filologii. A propo, uwazam ze prowadzenie lektoratow jest bez sensu. Zobaczcie
        na zachodzie na ktorej uczelni OBOWIAZKOWO trzeba zaliczyc dwa
        jezyki??????????? Jak ktos chce i potrzebuje to sie sam nauczy, chyba logiczne,
        a ci ktorzy nie chca to niech sie nie ucza, ich sprawa. Zmuszac doroslych ludzi
        do nauki jezyka przeciez to bez sensu. No a potem lektoraty wygladja tak jak
        wygladaja. 2 osoby sa zaintersowane a reszta prtzylazi tylko po to aby
        odbebnic. Zreszta prowadzacy traktuja zajecie te jako zlo konieczne bo i tak
        kase robi sie na korepetycjach i kursach. Chcialbym sie mylsic, ale cos w tym z
        prwady musi byc co tu pisze
        Pawlak
        • Gość: Filozof Re: znajomosc jezykow IP: *.zrz.TU-Berlin.DE 20.09.02, 13:25
          Swieta racja, wiele ludzi traktuje prace na UO jako
          podkladke pod roznego rodzaju chalturki na kursach
          poobiadowych i niezle za nie kasuje! A na uczelni
          macierzystej tak pracuja od niechcenia, a szkoda ze nie
          pamietaja co dzieki czemu lub komu zawdzieczaja! Czesto
          tak bywa niestety na filologiach tej germanskiej i tej
          angielskiej powyzszej uczelni...
      • Gość: Studentka UO Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.17.145.* 29.05.03, 19:19
        Cos o tym wiem, dopiero na trzecim roku moglam zapisac sie na jakis jezyk (niby
        jest moznosc od 2go roku, ale nigdy nie dostawalam sie na listy) pozatym mozna
        wybrac tylko jeden jezyk - na dzisiejszym rynku pracy to za malo, studiuje na
        dziennych, wiec niby za darmo, ale umiejetnosci, ktore beda mi potrzebne po
        studiach musze nabywac za kase. UO daje tylko dyplom!Gość portalu: IQ napisał
        (a):

> Najlepszą wizytówką Uniwerku jest doktor Lysek, któremu zakład
        pracy "Opolwap"
        > robił za własne piemiądze badania do doktoratu, a asystenci uniwersyteccy je
        > opracowywali. Wszyscy się z niego śmieją. Wiem, że naukowcy z AE Wrocław leją
        z
        >
        > Uniwerku, który uczestniczy w konferencjach organizowanych we własnym
        > środowisku. Ale nie przesadzajmy, bo tulko parę (max 10) szkółwyższych w
        Polsce
        >
        > kształci na naprawdę dobrym poziomie. Cała reszta to takie Uniwersytety
        > Opolskie. Pytanie: ilu absolwentów (studiów nielingwistycznych)Uniw. Op. zna
    • Gość: Jose Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.25.164.* 18.09.01, 07:35
      Co to w ogóle za pytanie - oczywiście, że jest dobrą uczelnią - wystarczy
      spojrzeć na cennik studiów zaocznych - przecież nikt by nie zapłacił za studia
      na kiepskiej uczelni więcej, niż za studia na znanej i renomowanej. Poza tym ma
      świetnego rektora. Jakby nie był świetny to by nie kandydował chyba na senatora
      nie? W końcu ludzie by jakiegoś głupka na pewno nie wybrali!
      • Gość: lenin Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.dialup.inetia.pl 23.10.01, 15:27
        ludzie wybrali samych madrych?
      • Gość: Elka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.02, 22:02
        Mam nadzieję, że żartujesz, albo nie znasz "dokonań" ex-rektora?
        • Gość: Anka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 15.06.04, 16:37
          A jakie one sa?
      • Gość: mumin Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.access.uk.tiscali.com 05.05.03, 17:58
        nieco lepszy moze od WSZiA, poniewaz w rankingach byl kilka oczek przed lub nie
        wysylano aplikacji do powyzszych rankingow, niestety nie mam dobrego zdania o
        poziomie i kadrze na wydziale ekonomicznym moze z kilkoma wyjatkami ale to
        tylko wyjatki, pamietam jak egzamin u dr Krawczyka z matematyki kosztowal ok
        1500 zl w roku 1999 to bylo okolo 3/4 rocznego czesnego, zaliczenie u mgr
        Kaczmarka to odpowiednia ilosc alkoholu np: 3l za 3(ocena) no i wielu innych
        ktorych juz nie bede przytaczac, po co wyciagac brudy ktorymi raczej powinna
        sie interesowac prokuratura. Niestety poziom jezykow obcych jest niski, polegal
        na przerabianiu ksiazki z marketingu w jezyku angielskim, calkowita zenada
        poniwaz ludzie nie potrafili przeprowadzic konwersacji- z takim poziomem to nie
        do europy. moze na pocieszenie poziom poziomem, ale caly nasz system
        szkolnictwa wyzszego jest chory i nie oszukujmy sie ze bedziemy pracowac po
        naszych uczeniach w wielkich firmach w europie, obecnie przebywam w londynie
        mam wielu znajomych ktorzy skonczyli SGH lub Wyzsza Szkole Bankowa w Poznaniu,
        wyslali ok kilkaset cv, i odpowiedzi sa jednakowe," prosimy o przyslanie
        dokumetu potwierdzajacego panskie kwalifikacje z uczelni angielskich"
        Jak wejdziemy do uni to mozemy przynajmniej studiowac za granica. pozdrawiam
        • Gość: muniek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 195.136.191.* 24.12.04, 01:05
          Hmmmm...
    • Gość: Maurycy Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.25.164.* 18.09.01, 07:40
      Jest najlepszom uczelniom o jakiej słyszałem.Wprawdzie sam skończyłem dwa
      fakultety we Wrocławiu, ale zawsze z zazdrościom patrzę na naszom uczelnię-
      naszą opolskom!Nie dostałem się do Opola i musiałem kończyć tę wsiowom we
      Wrocławiu. Ach! Co za bul i żałość..... Pozdrawiam was Opolanie! I Ciebie też
      profesorze Niciejo, będę na Ciebie głosować, a na pewno będzie lepiej. A teraz
      zaśpiewajmy razem :"Wyklęty powstań ludu ziemi....!!!!!!!!!!!!!!"
      • Gość: K@ptur Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.onedumb.com 18.09.01, 15:35
        Większość ludzi, którzy się powyżej wypowiada nie ma nic wspólnego z
        Uniwersytetem Opolskim. To zakompleksieni ludzie, którym było dane jakiś czas
        temu wyjechać z Opola. Druga możliwość to, że sąto studenci Politechniki
        Opolskiej.
        • Gość: YAO Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.25.164.* 19.09.01, 07:37
          Czytając twój list można odnieść wrażenie, że jesteś absolwentem filologii
          polskiej wspomnianej "uczelni".
        • Gość: stereo Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.po.punkt.pl / 10.0.24.* 21.02.02, 13:12
          Zapraszamy więc na PO. Mamy tu świetną obsadę naukowców, których nie da się
          przekupić. W końcu absolwenci PO odnoszą większe sukcesy w dalszych
          poczynaniach m. in. w karierze zawodowej. Przecież wiadomo, że UO pozostawia
          wiele do życzenia. Nie wystarczy zapewnić cieplutkiego zaplecza socjalnego
          itd.; aby uczyć trzeba jeszcze wiedzieć,rozumieć oraz umieć to przekazać.
          • Gość: G Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 212.244.126.* 29.12.04, 13:03
            Dokladnie tak!! zwlaszcza jezeli chodzi o jezyki obce - brawa dla p.
            Baczynskiej i dla p. Kmiecika. w ciagu pieciu lat studiowania na PO nie
            zdarzylo sie ani mnie ani nikomu na roku dac lapowe albo uslyszec taka
            propozycje. niektorzy czynili niesmiale proby zaproponowania gratyfikacji za
            laskawosc na egzaminie ale byli przez samych profesorow sprowadzani do parteru.
            pomijam drobne wpadki typu pani prof. Pyka, ktora po prostu jest ponizej
            krytyki i co roku zbiera najgorsze opinie, ale ludzie, ktorzy odchodzili z
            Polibudy na Uniwerek (bo nie byli w stanie pokonac matmy) mowia ze uniwerek w
            porownaniu z Polibuda to raj, poziom niski, zajecia nieskomplikowane.
            Politechnika przynajmniej ksztalci wszechstronnie. Pozdrowienia dla studentow
            Politechniki!!!!
          • Gość: G Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 212.244.126.* 29.12.04, 13:08
            Acha no i w porownaniu do znajomych z uniwerku z tego samego rocznika,
            stanowimy wiekszy procent wsrod osob, ktorym udalo sie znalezc prace po
            ukonczeniu studiow. slowo "Politechnika" w cv budzi szacunek.
        • Gość: magdarynka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.03, 00:43
          Nie jestem zakompleksiona,choc jak wskazuje jeden z gosci-udalo mi sie
          wyjechac z opola jakis czas temu.I nie jestem studentka Politechniki
          Opolskiej.Studiuje w Krakowie i jedyne o czym czytam,kiedy przyjezdzam do
          opola to o jakichs dziwnych profesorach,ktorzy tu wykladaja ekonomie,a uczyli
          sie jej...w Moskwie.No,no...jak tak dalej pojdzie to niedlugo wrocimy do
          kochanej gospodarki planowej.Ludzie-nie lacinska nomenklatura( Colegium gdzie
          sie da) czyni Uniwersytet.
          • Gość: polonistka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 28.04.04, 10:51
            Zgadzam sie! Collegium to nie uniwersytet, ale uniwersytet brzmi lepiej niz
            WSP! Dlatego chciano miec tutaj uniwersytet, to w sumie awans dla absolwentow
            WSP, ktorzy teraz ucza na UO. Chyba tylko o to tutaj chodzilo!
          • Gość: Hasish Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.rev.vline.pl 30.06.04, 21:15
            dziecko, uwierz mi ze chcialabys aby uczyl cie ekonomii (lub czegokolwiek)
            profesor ktory konczyl ja (lub cokolwiek) w moskwie... stereotypy to bardzo zla
            rzecz
        • Gość: Johny Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.wodip.opole.pl 24.06.03, 14:42
          A wiesz, to fakt. Ja tam wyjechałem i skończyłem licencjat administracji na
          krakowskim UJ. Ponieważ poziom uczelni był całkiem, całkiem, to nie dostałem
          się na uzupełniające magisterskie i przyjechałem do Opola. No i jak wrażenia?
          szok, przecież tutaj niczego nie uczą. Kadra-z nielicznymi wyjątkami-fatalna.
          Języki-to przed chwilą czytałem i potwierdzam-nie da się dostać na listy (np.
          ja dostałem się na studia ok. 15 lipca, a na język skończyły się miejsca w
          czerwcu!). Szopka za szopką, coś strasznego. Nie ma co przesadzać, UJ to nie
          jakaś świętość, ale tutaj to JEST dno.
          • Gość: G Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 212.244.126.* 29.12.04, 13:23
            ano wlasnie, nie rozumiem tej calej szopki z zapisywaniem sie na zajecia,
            zwlaszcza na jezyki, czy nawet na wf! na polibudzie jest sie przydzielanym,
            grafik zajec jest ukladany dla calego roku, kazdy wie w jakiej jest grupie i
            jak mu wypadaja zajecia, mozna dokonac przesuniec jesli komus cos nie
            odpowiada. a w kwestii jezykow to przy skladaniu papierow wypelnialo sie
            ankiete, w ktorej zaznaczalismy jakich jezykow chcemy sie uczyc i na jakim
            poziomie. dzieki temu nie bylo balaganu takiego jaki jest co roku na uniwerku,
            z tymi biedakami, ktorzy musza koczowac po drzwiami zeby sie zapisac na cos co
            im odpowiada
            • Gość: byly student Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 29.12.04, 22:00
              Cale to UO to istna cepeliada! Chaos i zawezone horyzonty!!!
              • Gość: Absolwent Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:23
                Uniwerek Opolski to żenada jak sie dowiaduje kto z młodych zostaje na uczelni
                to mi się słabo robi. Kilku magisterków pamiętam od siebie z roku lub z innych
                działań. Często byli to jedni ze słabszych studentów na roku.Cóż niech zyje
                protekcja na tym Uniwersytecie przynajmniej to jest na wysokim pozimie.
                • Gość: absolwentka UO Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 02.01.05, 17:01
                  Nawet poziom Uniwersytetu Rzeszowskiego jest lepszy, a na niektorych kierunkach
                  WSP w Czestochowie! Nie wspominajac o PWSZ w Nysie, ktora w swojej ofercie ma
                  lepsze i ciekawsze kierunki studiow niz UO! Ale moze w nowym roku 2005 cos sie
                  zmieni - ja zyczy wymiany dotychczasowego rektora!!
        • Gość: Żabcia Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.uni.opole.pl 18.07.03, 11:05
          Myślę, że UO miałby szanse stać sie całkiem dobrą uczejnią ale najpierw
          należałoby wymienić kadrę....niestety nie za przyjemnych pań sekretarek, które
          za każdym razem zniechęcają nas - studentów do wszystkiego co ma związek ze
          studiami.
          • Gość: marek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 155.136.80.* 07.08.06, 13:49
            Uniwrsytet Opolski jest uczelnia miedzynarodowa! Skonczylem magistra i przejeli
            mnie do Lancaster University gdzie robie doktora z psychologii!
      • Gość: piotrek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 64.107.216.* 05.02.02, 17:29
        Gość portalu: Maurycy napisał(a):

> Jest najlepszom uczelniom o jakiej słyszałem.Wprawdzie sam skończyłem dwa
        > fakultety we Wrocławiu, ale zawsze z zazdrościom patrzę na naszom uczelnię-
        > naszą opolskom!Nie dostałem się do Opola i musiałem kończyć tę wsiowom we
        > Wrocławiu. Ach! Co za bul i żałość..... Pozdrawiam was Opolanie! I Ciebie też
        > profesorze Niciejo, będę na Ciebie głosować, a na pewno będzie lepiej. A teraz
        > zaśpiewajmy razem :"Wyklęty powstań ludu ziemi....!!!!!!!!!!!!!!"

Najlepszom... uczelniom... naszom... Dwa fakultety z Wroclawia, a za mature sie
        zaplacilo?
      • Gość: olej Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.sixth.biz 26.08.02, 20:29
        Panie Maurycy - mam nadzieję, że nie studiowałeś polonistyki- Twoja opinia
        to "BŁĄD NA BŁĘDZIE"
      • Gość: Student UO Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.17.145.* 29.05.03, 19:32
        Wiesz albo nie iwesz co piszesz, albo ironizujesz, albo poznales z UO ludzi
        ktorzy wiedza po co tu sa. W 3cim przypadku Ci zazdroszcze, bo ja studiujac
        Politologie spotkalam raptem kilku (3 - 4) wykladowcow, ktorzy nie biora kasy
        za obijanie sie i chlanie po katach. Czasem mam wrazenie, ze oni tu po prostu
        super sie bawia naszym kosztem. tylko ze nam - studentom - naprawde zalezy nie
        tylko na dyplomie.
        Gość portalu: Maurycy napisał(a):

> Jest najlepszom uczelniom o jakiej słyszałem.Wprawdzie sam skończyłem dwa
        > fakultety we Wrocławiu, ale zawsze z zazdrościom patrzę na naszom uczelnię-
        > naszą opolskom!Nie dostałem się do Opola i musiałem kończyć tę wsiowom we
        > Wrocławiu. Ach! Co za bul i żałość..... Pozdrawiam was Opolanie! I Ciebie też
        > profesorze Niciejo, będę na Ciebie głosować, a na pewno będzie lepiej. A
        teraz
        > zaśpiewajmy razem :"Wyklęty powstań ludu ziemi....!!!!!!!!!!!!!!"
      • Gość: mac Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.strzelce-opolskie.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 09:22
        prof Nicieja to temat sam w sobie bedac 25 lat temu opiekunem roku starał się
        zrobić z młodych ludzi komunistów ,co mu się niestety czasami udawało.Z
        marksistowskim pozdrowieniem mój Dziekanie!
        • Gość: informatytka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 00:36
          Witam. To ciekawy temat... Coż dużo sie nie wypowiem. A co myślicie o
          www.iinf.pwszjar.edu.pl co prawda młoda uczelnia, z darmową reklamą w tv ;) ale
          za to dobrze wyposażona tak w sprzęt jak i kadrę.
      • Gość: maturzystka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.gress.com.pl / 80.55.200.* 27.05.05, 20:27
        oj Maurycu gdybyś skończył 2 fakultety, to z pewnoscią nie pisałbyś np "naszom"
        zastanów sie wpier a dopiro potem pisz, chyba że sciemniasz
    • Gość: Dorota Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.punkt.pl 22.09.01, 13:54
      Psychologia jest podobno na wysokim poziomie. Ja studiuję polonistykę i za plus
      tego kierunku uważam możliwość wyboru spośród kilku różnych specjalizacji
      (jestem na francuskiej, tzn. byłam i wysoko ja oceniam). No i to, że nie trzeba
      obowiązkowo robić spec. nauczycielskiej, jak to jest np. w Katowicach.
      • Gość: ex-student Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 19.05.04, 19:55
        Juz dzis po odejsciu znakomitych profesorow dzieki Rektorowi Musielokowi nie
        jest tam tak rewelacyjnie - mozemy podziekowac panu Rektorowi i jego polityce!
    • Gość: fan Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zrz.TU-Berlin.DE 23.10.01, 10:35
      Co do Uniwersytetu Opolskiego to sadze, ze daleko mu do
      takich uczelni jak UAM w Poznaniu, czy nawet nowy
      uniwerek w Olsztynie, ktory po roku instnienia osiagnal
      niezla pozycje w rankingach uniwersyteckich. A poza tym
      piekne mowy pana Nicieji nie przykryja tego, co
      rzeczywiscie rozgrywa sie na niektorych kierunkach,
      szkoda tylko ze tutaj laduja rozni nieudacznicy z
      innych uczelni, ktorzy tam nie mogli zbyt dlugo zagrzac
      miejsca prowadzac wyjatkowo odlotowa dydaktyke! Coz
      stwaianie pomnikow i farbowanie scian niewiele pomoze
      prawdziwej nauce! Szkoda ze takiej nie ma na UO, no
      moze z wyjatkiem polonistyki, choc i tutaj mozna miec
      watpliwosci...
      A poza tym Opole to prowincja niezaleznie od tego jak
      sadza sie niektorzy panstwo z wieloma tytulami! Czesto
      brak im jednak kultury osobistej, ale ponoc te dwie
      rzeczy rzadko chadzaja razem...
    • Gość: mariuszd Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.avallon.com.pl 05.11.01, 15:50
      moze wypowiedzą się studenci pierwszych lat???
      czy są różnice w wypowiedziach mieszkańców Opola, a osób
      "przyjezdnych"(studentów)
    • Gość: niunia Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.dialup.inetia.pl 07.11.01, 00:23
      jak mozna to nazwać uniwersytetem, jak prawa nie ma
      • Gość: gogus Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zrz.TU-Berlin.DE 07.11.01, 15:01
        Gość portalu: niunia napisał(a):

> jak mozna to nazwać uniwersytetem, jak prawa nie ma
        Coz to prawda! Niektorzy na UO mysla jednak, ze szyld
        moze zmienic wiele a nowe kolorowe mury nadadza uczelni
        wiecej splendoru, szkoda tylko, ze na niektorych
        kierunkach panauje atmosfera á la Cepeliada w stylu wies
        tanczy i spiewa!!!
        Ta uczelnia to jednao wielkie bagno!
        • Gość: Olej Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.sixth.biz 26.08.02, 20:38
          Oj goguś! Czy praow świadczy o tym że dana uczenia jest dobra czy nie? Jeżeli
          tak uważasz to przykro mi że jesteś tak ograniczony.
          Ps:mój kuzyn ukończył zaocznie prawo we Wrocławiu-jego zdaniem to była po
          prostu masówka-przyjeli full ludzi zgarneli kase a studentów traktowali
          fatalnie (żeby nie używać dosadniejszych słów)
          • Gość: EWA Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 18:32
            Ukończyłąm Uniwersytet Opolski jestem nauczycielką ale w opinii mojej pani
            dyrektor jestem tą gorszą nauczycielką bo właśnie taką uczelnię ukończyłam ,wg
            niej kto jest po UO jest beznadziejny, potrafi o tym glośno mówić i się
            wyśmiewać .Dzieli ludzi na takich jaką uczelnię ukończyli nie patrząc co sobą
            reprezentują i jakie mają wyniki pracy z dzieći.Jset to przykre.Dyrektorka
            ukończyła we Wrocławiu i z tego powodu jest bardzo dumna.
            • Gość: abc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 24.09.05, 19:11
              Co jednoznacznie świadczy o Pani Dyrektor, nie o uczelniach wrocławskich, czy
              opolskich!
              • Gość: absolwentka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.broker.com.pl 24.09.05, 19:34
                Tak, ale oddaje tez renome Uniwersytetu Opolskiego, jaka sie on cieszy w
                srodowisku - i ja mam ten problem, stad tez zero powodu do dumy, ze jestem
                absolwentka tej uczelnii, zawirowania ostatnich lat wokol UO nie pomagaja tez
                lepszemu patrzeniu na te szkole wyzsza. Dodac nalezy tez, ze Uniwersytet
                Opolski niewiele czyni, aby te zla opinie poprawic! Szkoda.
            • Gość: Karol Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 15:28
              Ja także ukończyłem opolską uczelnię choć wtedy nazywała się WSP.Jestem
              nauczycielem.Mój dyrektor skończył SN w Opolu,potem zaocznie przyśpieszony kurs
              u tego pana co to 1500 zł.On też uważa się za coś lepszego, a mówi "umią,
              rozumią" na akademiach i w rozmowach z Rodzicami i wizytatorami.Udają, że nic
              się nie stało.Podobnie reagują polonistki po UWr.
              I jeszcze jedno; mój szwagier skończył prawo na UWr jescze u p.Berutowicza
              będąc nieustannie pijanym.Jest w takim stanie do dziś.Ale się nie wywyższa.
      • Gość: prospo Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.punkt.pl 24.11.01, 19:26
        Gość portalu: niunia napisał(a):

> jak mozna to nazwać uniwersytetem, jak prawa nie ma

Jest ale kanoniczne na teologii
    • Gość: Emil Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zrz.TU-Berlin.DE 08.11.01, 11:03
      Nie rozumiem tego narzekania na Uniwersytet Opolski,
      przeciez to jedyna uczelnia na Slasku Opolskim z
      tradycjami, i nawet kiedy nie zawsze sa one chwalebne
      to mimo tego sa! Ja nie narzekam, bo te uczelnie
      skonczylem, owszem bylo troche niemilych chwil i
      roznych przekretow, np. ze stypendiami, czy balaganie w
      dydaktyce, ale czy myslicie, ze na Uniwersytecie
      Wroclawskim czy tez w Katowicac na Slaskim czegos
      takiego nie ma? Fakt, ze mogloby byc lepiej, ale w
      ostatecznosci to kwestia czasu, bo uczelnia sie
      rozwija, a poza tym wiele zalezy od studentow, a ci
      tutaj nie sa tez zbyt aktywni, coz w weekendy Opole
      pustoszeje, nie mowiac o parties czy innych imprezkach,
      ale tych nikt nie zorganizuje bez was samych! A za
      klimat i zmiany odpowiedzialni sa ci, ktorzy sami na to
      sie oburzaja!!! Czyli do dziela! :-)
      • Gość: POLEMIKA Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 10.40.41.* 26.11.01, 16:08
        Gazeta.pl O uniwersytecie
        Jak mnie chwalą, to staję się podejrzliwy. Widocznie czegoś chcą - myślę sobie. Gdy mnie ganią,
        słucham z uwagą, a nuż się czegoś nauczę. Czy z dotychczasowych krytycznych not Gazety w Opolu o
        uniwersytecie czegoś się nauczyłem? Nie dali mi szansy. Są miażdżące. Bo proszę spojrzeć na tytuł.
        Uniwersytet pisany małą literą, a występuje jako nazwa własna. Mam stosunek Gazety do UO za
        przykład resentymentu, niechęci wynikającej stąd, że jesteśmy tu, a nie tam.
        Uniwersytet, jak wszystkie państwowe uczelnie, podlega rozmaitym kontrolom, ocenom i
        sprawdzianom. A one, porównując nas z innymi uniwersytetami, pokazują nasze miejsce. Oczywiście
        jesteśmy uczelnią raczej mniejszą, ale nie regionalną. Z regionu opolskiego studiuje u nas mniej niż
        30 proc. studentów. Wiele kierunków uzyskało akredytacje, a więc swoisty certyfikat jakości
        kształcenia. Wiele kierunków zajmuje w rankingach zupełnie niezłe miejsca, przez co rozumiem
        miejsca w pierwszej dziesiątce polskich uczelni (pedagogika, politologia, psychologia, polonistyka).
        Wyprzedzamy wiele polskich uczelni, gdy idzie o program MOST. Studenci UO wyjeżdżają na semestr
        do innych uczelni, by kontynuować studia. Liczba publikacji międzynarodowych jest zadowalająca, gdy
        zestawi się to z innymi wyższymi szkołami. Podobnie jest z badaniami naukowymi.
        Wiem, że o sile łańcucha stanowi siła najsłabszego ogniwa. Mamy kilka słabych ogniw, które,
        niestety, nie są likwidowane. To prawda. Niektóre sprawy z nazwiska pojawiały się w Gazecie. Inne
        są nieznane. Nie wiem, dlaczego taki, a nie inny obraz uczelni zaprezentowany został w "forum_opole"
        (poniedziałek, 26 listopada 2001). Jesteśmy otwarci na krytykę. Studenci systematycznie
        wypowiadają się w anonimowych ankietach na temat jakości zajęć i nie znajduję tam uwag tego typu
        co w "forum". Sam ze studentami chętnie rozmawiam, reaguję na ich głosy i przyznam, że to raczej ja
        ich buntuję, niż oni sami się przeciw czemuś buntują. Mam wrażenie, że u podstaw tego obrazu leży
        Heglowski syndrom kamerdynera. Bliskość kamerdynera do swego pana sprawia, że ma o nim
        podłe zdanie.
        Co do Gazety, to proszę pomyśleć o Opolu bez uniwersytetu. Jakby to miasto wyglądało bez
        studentów, bez profesury? Jeśli odpowiecie sobie państwo, że nic nie uległoby zmianie, to proszę
        krytykować w dotychczasowy sposób tę uczelnię. A w ogóle zapraszam na I spotkanie
        Stowarzyszenia Absolwentów UO (i WSP), które odbędzie się 7 grudnia o godz. 17 w sali Senatu przy
        ul. Oleskiej 48.
        Bartłomiej Kozera
        • Gość: fan Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zrz.TU-Berlin.DE 26.11.01, 17:41
          Krytyka jest miazdzaca, bo sytuacja ktorej dotyczy nie
          jest inna! Glosy ludzi, tutaj anonimowe, uderzaja w
          podobna strune, a ze UO to tylko uniwersytet czy li
          tylko uniwerek, musi miec przyczyne w nastawieniu owych
          piszacych do tego, co albo przezyli albo wlasnie co
          przezywaja w murach owej bylej WSP. To, ze opinie nie
          sa pochlebne, ma tez swoja przyczyne, widocznie nie ma
          co chwalic, a nawet gdyby bylo, to moze latiwej pisac
          zle niz dobrze! A jesli JM Rektor w swych superlatywach
          tak glosno chwali uczelnie, nie dostrzegajac tego, co
          zle lub wrecz patologiczne, musi zrobic to vox populi,
          owe anonimowe glosy na forum. Tutaj nikt tez nikogo nie
          cenzuruje, nikt tez jak sadze nie posuwa sie do
          autocenzury, a to ze moze brak szycunku dla samej tej
          instytucji, moze byc wyrazem szacunku, z jakim byli te
          slowa piszacy konfrontowani na uczelni?! Czy
          Uniwersytet Opolski uczy postawy respektu i szacunku,
          czy sa tam ludzie, ktorzy jako autorytety naukowe i
          moralne (?) moglyby byc przykladem dla tych pelnych
          zalu ludzi, nie ceniacych tego, co nadaje temu miastu
          splendor? Przyczynia sie do jego akademickiego
          charakteru? A moze to uczelnia na miare regionu, o
          regionalizmie i prowincjonalizmie swiadczy nie
          polozenie geograficzne, ale potencjal intelektualny i
          mentalnosc, a ta moze byc zasciankowa albo swiatowa...
          Jaka tutaj panuje, to wie Pan chyba najlepiej, no moze
          na Politologii wieje bardziej swiezy wiatr? Moze...?
          Pytanie pozostaje na ile ta uczelnia moze byc atrakcyja
          na zewnatrz, ile osob wybiera Opole jako miasto
          akademickie z zagranicy? Jak wyglada wymiana studencka
          miedzy uczelniami partnerskimi, jakie profity moga miec
          tutaj studenci, jaka jest ich mozliwosc partycypacji w
          w programach europejskich jak
          Sokrates-Erasmus-Comenius? Wystarczy spojrzec na wlasne
          podworko, aby sie przekonac o owym potencjale UO,
          ilosci publikacji, wydawanych zeszytow naukowych i
          pozycji zwartych - monograficznych itp./itd. Optymizm
          jest tutaj wyjatkowo nie na miejscu, bo UO w rankingach
          tych bardziej renomowanych, tj. np. w Polityce,
          Rzeczpospolitej czy Perspektywach moze i jest w
          pierwszej dziesiadce, ale tej od konca! A stosowane tam
          kryteria, mimo ze sprzyjaja uczelniom/ uniwersytetom
          duzym, sa miarodajne w swym wycinkowym charakterze! Ile
          jest w Opolu promocji, ile mozliwosci studiow
          doktoranckich i jaka jest ich jakosc?! Sadze, ze
          stosowne fakty zna Pan sam! A akredytacja, owszem jest
          tylko ze na kilku kierunkach z kilkudziesieciu... Czy
          to nie mowi o regionalizmie UO, jego WSP'sowskiej
          tradycji, ksztalcacej nauczycieli pod dyktando
          owczesnej polityki kulturalnej PZPR, tak niezbednych w
          repolonizacyjnej strategii wobec Opolszczyzny,
          marnotrawnej cory wracajacej na lono PRL!? A gdzie u
          Panstwa sa horyzonty europejskie...? Czy na UO mozna
          podjac studia w zakresie Europeistyki czy
          Kulturoznawstwa?

Gratuluje optymizmu i wiary w te szacowna instytucje
          jaka jest Uniwersytet Opolski, juz niedlugo w nowej
          odslonie na Placu Kopernika

Absolwent
          • Gość: Silesius UO jest taką uczelnią, jakich ma profesorów IP: *.elsat.net.pl 02.02.02, 14:25
            Każda uczelnia ma taki poziom, jaki reprezentują jej profesorowie. Ani nazwa,
            nowe gmachy, pomniki, ani pobożne życzenia nic tu nie zmieniły i nie zmienią. Na
            UO jest kilku wybitnych wykładowców, jednak reszta to dorobkiewicze nie warci
            wysłuchania przez studentów. Nie oznacza to, że na UJ czy UWarsz. nie ma miernot -
            też są, tyle że jest ich niewiele i nie są krzykliwe.
            Niedobór autorytetów naukowych to problem każdej prowincjonalnej i młodej
            uczelni. Mimo, że UO jako WSP im. (momen omen) Powstańców Śląskich (nota bene
            jakże jednostronnie i słabo wykształconych) uzyskała część wykładowców z
            Wrocławia i to ich uczniowie - obecni profesorowie zazwyczaj reprezentują wysoki
            poziom (cóż, skoro dobra szkoła to i dobry uczeń).
            Odnośnie poziomu nauczania - szczególnie zaoczne kierunki są wyjątkowo denne. Nie
            od dziś wiadomo, że np. zaoczną historię na UO jest łatwiej zaliczyć niż na UŚ w
            Katowicach (gdzie poziom i tak jest niski), podobnie jak na WSP w Częstochowie.
            Stąd do Opola zlatują się różne miernoty, by łatwo, szybko i przyjemnie zrobić
            zocznego magistra. Z dziennymi studiami jest dużo lepiej, bo student ma więcej
            kontaktów z asystentami i profesorami. Ale i tak większość absolwentów UO jest
            niedouczona. Po części to także wina studentów,którzy nie chcą zrozumieć, że
            studiując na słabszej uczelni, muszą więcej pracować i bardziej wykorzystywać
            nadarzające się możliwości np. konsultacje z uczącymi, żeby dorównać poziomem
            absolwentom chociażby Alma Mater Wratislaviensis.
            Co do szacunku dla kadry profesorskiej - zawsze jest taki, na jaką kadra ta
            zasługuje.
            Jeden z gości portalu wspominał o ilości publikacji naukowych zamieszczanych w
            uczelnianych wydawnictwach. Nie od dziś wiadomo, że knot najłatwiej upchnąć we
            własnym periodyku, znacznie trudniej w obcym. Stąd w zachodniej cywilizacji
            naukowej bardziej liczą się prace opublikowane w periodykach niezależnych
            towarzystw naukowych niż w uczelnianych. Nie dziwota, wszak w tych pierwszych
            działają specjaliści z różnych ośrodków, nie zaś podwładni piszącego, którym
            można nakazać opublikowanie lub wymusić pseudorecenzję.
            Poza tym wyjątkowo niskie nakłady (często po 120 egz.) wydawnictw naukowych UO
            uniemożliwiają ich rozpowszechnianie i kontrolę przez recenzentów, bowiem autorzy
            mogą sami wykupić cały nakład i rozesłać go tylko swoim dobrym znajomym.
            Jeżeli profesorowie UO sami nie wezmą się za podnoszenie poziomu nauczania i
            wymagań w stosunku do studentów i do siebie samych oraz nie przestaną "tłuc fuch"
            kosztem dydaktyki, to poziom zamiast wzrastać będzie się systematycznie obniżał.
            Obecnych nauczycieli akademickich będą bowiem zastępować ich mierni uczniowie.
            Cóż, panowie i panie profesorowie - na jakim poziomie wykładacie i piszecie prace
            naukowe - takich macie absolwentów i taką (niestety, słabą) renomę ma wasza
            uczelnia.
            A szkoda, bo Opole to takie ładne śląskie miasto...
            • Gość: =:) Re: UO jest taką uczelnią, jakich ma profesorów IP: *.ab / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 00:03
              a mi sie podoba bo wyjade z polski a daleko od domu nikt nie bedzie wiedzial
              jaka uczelnia w polsce jest dobra a jaka nie jest, ja chce miec tylko-
              uniwersytet w papierach i bez stresu skonczyc studia. na zachodzie nikt nie wie
              jakie uczelnie sa tu dobre, nawet nie wiedza jaka jest stolica polski :)))
          • Gość: pracownik Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.uni.opole.pl / *.uni.opole.pl 20.07.04, 11:36
            Instytut Filologii Polskiej otworzył kierunek: kulturoznawstwo, a na
            polonistyce jest specjalność: europeistyka
            • Gość: eksik Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 20.07.04, 12:05
              Ale czy europeistyka to kierunek filologiczny? Raczej powinien byc przy
              Instytucie Politologii lub Nauk Spolecznych, albo Historii, ale moze polonisci
              realizuja dialog kultur europejskich?
        • Gość: xyz Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 10.40.41.* 26.11.01, 18:15
          No trzeba przyznać, że profesor Kozera jest wielkim optymistą jeliśli ma takie zdanie o uniwersytecie
          jak pisze. No ale można uwierzyć, że w końcu parcownik tego uniwersytetu tak o nim myśli.
          Natomiast
          jeśli widzę jak profesor pisze, że rozmawia ze studentami i jeszcze słucha tego co mają do
          powiedzenia to oczy prawie wypadaja mi ze zdziwienia. Panie profesorze?! Ci którzy mieli kiedyś
          zajęcia z panem wiedzą jak często narzuca imł pan swoje zdanie i nie dopuszczał do szerszej
          dyskusji udowadniając wszysykim, że są głupi. Nie ładnie tak kłamać. Pozdrowienia od studentów
          panie profesorze.
          • Gość: Filozof Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zrz.TU-Berlin.DE 28.11.01, 11:50
            Gość portalu: xyz napisał(a):

> No trzeba przyznać, że profesor Kozera jest wielkim
            optymistą jeliśli ma takie
            > zdanie o uniwersytecie
            > jak pisze. No ale można uwierzyć, że w końcu parcownik
            tego uniwersytetu tak o
            > nim myśli.
            > Natomiast
            > jeśli widzę jak profesor pisze, że rozmawia ze
            studentami i jeszcze słucha teg
            > o co mają do
            > powiedzenia to oczy prawie wypadaja mi ze zdziwienia.
            Panie profesorze?! Ci któ
            > rzy mieli kiedyś
            > zajęcia z panem wiedzą jak często narzuca imł pan swoje
            zdanie i nie dopuszczał
            > do szerszej
            > dyskusji udowadniając wszysykim, że są głupi. Nie
            ładnie tak kłamać. Pozdrowien
            > ia od studentów
            > panie profesorze.

Gratuluje odwagi! I otwartosci! A poza tym, czy milczenie
            szacownego Profesora Kozery w tej sprawie nie jest tutaj
            symptomatyczne...? Po czesci staje sie nonwerbalnym
            argumentem w tym watku, potwierdzajacym li tylko ogolna
            diagnoze...

Pozdrawiam Studentow Instytutu Nauk Spolecznych UO
            • radek34 Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 28.11.01, 16:45
              CO TO ZA UCZELNIA KTÓRA NAWET NIE POSIADA SALI GIMNASTYCZNEJ Z PRAWDZIWEGO
              ZDARZENIA , W TEJ CHWILI NAWET SZKOŁY W MAŁYCH MIEJSCOWOŚCIACH MAJĄ LEPSZE
              OBIEKTY SPORTOWE. WSTYD I HAŃBA, UNIWEREK TO NIE AWF ALE UCZELNIE MOZNA
              PROMOWAĆ RÓWNIEZ PRZEZ SPORT. WIĘCEJ CZULOSCI DLA DRUŻYNY SIATKAREK !!!!!!
        • Gość: Piotr Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.milicz.sdi.tpnet.pl 07.01.03, 08:59
          Przypadkowo wszedłem na forum poświęcone mojej uczelni, którą ukończyłem w 1989
          roku. Od tego czasu, ile razy jestem w Opolu zatrzymuję się przy Oleskiej
          zaglądając do gmachu, Mrowiska, Spójnika. Mam wielki sentyment do tego miasta,
          do mojej szkoły. Głównie dlatego, że wyposażyła mnie, jako nauczyciela języka
          polskiego, w niezbędny "warsztat". Nigdy, powtarzam nigdy, nie miałem żadnego
          powodu do zawstydzenia czy kompleksu z powodu mojego przygotowania zawodowego,
          co więcej w zakresie wiedzy i umiejetności metodycznych, pedagogicznych,
          dydaktycznych bilismy na głowę młodych i początkujących nauczycieli po
          uniwerku. Większą wiedzą uzytkową posiedlismy z nauki o języku ( prof. Borek,
          Furdal), gramatyki opisowej (Gajda, Adamiszyn, Biniewicz) historii literatury -
          Kaczmarek, Hendzel, Wierciński. Wszystko to są nazwiska, które były, część już
          nie żyje, wizytówką uczelni, gwarancją jakości.
          Piszę to bez cienia zadufania i emocji. Z czystym sumieniem mogę powidzieć, że
          usługa, którą zamówiłem spełniła moje oczekiwania. Dodać do tego należy
          specyficzną atmosferę miasteczka akademickiego, jego "zwięzłość" i łatwość w
          dostępie do czytelni, stołówki, lekarza, bliskość kina, bibliotek miejskich,
          teatru. Dodam swoisty i niepowtarzalny koloryt Opolszczyzny i samego Opola.
          Dbałość o historię regionu, jego dorobek kulturowy,artystyczny i materialny.
          Mieszkając w innej części kraju zameldowałem się czasowo w oplskim, aby wziąć
          udział w walce o zachowanie województwa. Do dzisiaj czytam regularnie w
          internecie NTO i "Gazetę w Opolu", i z pełnym przekonaniem mówię o
          Opolszczyźnie jako mojej drugiej ojczyźnie. A wszystko zaczęło się na WSP...

Pozdrawiam wszystkich z mojej uczelni i chciałbym prosić o wszelkie informacje
          dotycz. stowarzyszenia absolwentów.

Piotr
          pel@priv.ckp.pl
          • Gość: pipen Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 22.06.05, 22:24
            a z jakiej jestes wioski?? hehehe super- studentasy ze wsi sa najlepsze
        • Gość: smyk Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.03, 11:51
          Brawo za wysoki poziom Instytutu Nauk Społecznych. Politologia, socjologia,
          filozofia - oceniam naprawde wysoko (No może poza niektórymi niwydarzonymi
          asystentami, których nazwisk po 5 latach studiów i tak juz nie pamietam)
    • Gość: Filozof Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zrz.TU-Berlin.DE 28.11.01, 17:36
      Jaka jest ta uczelnia wystarczy spojrzec na jej strone
      internetowa www.uni.opole.pl! Jest jedna z najgorszych
      w kraju w kategorii uniwersytety, nawet mlodsze
      uczelnie jak Olsztyn czy Rzeszow prezentuja sie lepiej!

A propos sali gimnastycznej to prawda, moze by ta jakas
      aule zaadoptowac w nowym budynku na Placu Kopernika?
      • Gość: gall anonim Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 23.10.02, 16:38
        jesli oceniasz uniwersytet po stornie internetowej to uwazam ze najlepszym
        uniwersytetem moze byc lda ciebie uniwersytet onetowski
      • Gość: zenek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 23.10.02, 16:52
        heh niestety tak jest w calej polsce, albo uczelnai jest do bani
        (opole,katowice,wroclaw) albo jak jest na poziomie to niesety trzeba wreczac
        prezenciki na poziomie, zdawalem na UJ, na kazdym z wydzialow pierwsze 4 do 6
        miejsc to ponoc zdobywcu 1,2 i 3 miejsc konkursu wiedzy o UJ hehe parodia,a
        mnie zabraklo 3 punktow i o punktacji dowiedzialem sie w dniu skladania
        odwolan, ktos o zasobnym portfelu mogl wejsc na prawo (10.000 PLN) oraz na
        zarzadzanie i marketing (5.000 do 7.000) i wtedy automatrycznie stajesz na
        podium ww. konkursu, fakt opole to nie oxford gdzie profesor z
        przedmiotu 'wprowadzenie do socjologii' czyta swoje wlasne eseje , moze nie
        czyta nawet a "duka", komentujac to o czym ma pojecie, ale macholej sa tu na
        mniejsza skale i nie wszyscy o nich wiedza, UJ to jawne zlodziejstwo o ktorym
        wszyscy wiedza ale wkoncu reka reke myje :)
        • Gość: patrzaca Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 30.04.04, 10:16
          Ale i na UO jest tez nie kolorowo - dramat tej uczelni, ze nikt nie wybiera
          jej, kto bylby zwyciezca konkursu/ olimpiady ogolnopolskiej? A moze mam zle
          informacje??
    • Gość: Sakso Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.01, 23:20
      UO stara sie jak moze, ale wiele brakuje mu do renomy, aby bylo dobrze musieliby zwolnic pare osob z tzw. profesury, bo ich poziom jest przerazajaco zenujacy!

Pozdrawiam Pana Rektora, zyczac odwaznych decyzji!
      • Gość: IQ WYKŁADOWCY TO DNO ! Poziom też, ale kasa jest. IP: 212.244.109.* 23.12.01, 23:56
        Tylko na Niedziałkowskiego mogą sobie dorobić. To w pale się nie mieści jak
        dowiaduję się, że taki jeden z drugim ma przed nazwiskiem dr lub prof. Z nich
        śmieją się już w całej Polsce. Owszem są nieliczne wyjątki. Ale w porównaniu z
        Politechniką Wrocławską ty jak Syrenka do OPLA. W przyszłym roku moze powstanie
        następna uczelnia prywatna, ale nie czerwona. Studenci to też IV garnitur, bo
        lenie śmierdzące którym nawet nie chce się nauczyć biegle chocby jednego języka
        obcego w mowie i piśmie.
      • Gość: Nitka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.07.04, 10:31
        konczylam tam uzupelniajaca pedagogike magisterska, nikomu nie polecam tej
        uczelni, zdazaly sie zbiorki na egzamin dla profesorów, odnioslam wrazenie ze
        im wzszy ktos ma tam tytul to tym gorzej sie reprezentuje, oprocz paru mgr
        ktorzy prowadzili zajecia jest to strata czasu
        • Gość: polonistka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 23.07.04, 11:41
          Cale Opole jest skorumpowane. Niedziwota, ze i na UO jest podobie - moze kiedys
          zajmie sie tym prokuratura i NIK, ale te chyba przyjda tutaj z Wroclawia albo
          Katowic. Ta uczelnia nie jest nic warta, no moze pare osob na polonistyce jest
          tam jeszcze czegos warte, ale to ostatni Mohikanie!
          • Gość: werden Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.master.pl / *.master.pl 23.07.04, 21:05
            Nie sadze,zebys znala sytuacje w kazdym instutucie,zeby takimi ogolnikami
            operowac...Sam studiuje filologie angielska(V rok i zaluje,ze juz koncze)i
            jestem bardzo zadowolony zarowno z poziomu samych studiow jak i poziomu
            kadry,ktory ona reprezentuje.Poza tym duzo dobrego slyszalem o politologii i
            filozofii(znam wiele osob z polonistyki,ktorzy rowniez chwala sobie ten
            kierunek w UO).
            • Gość: polonistka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 24.07.04, 19:16
              Widze, ze masz sporo optymizmu co do UO, ja tez moge pochwalic polonistyke, bo
              te osoby, ktore tam spotkalam, byly dosyc kompetentne i ciekawie prowadzily
              zajecia. A tak a propos, co jest dla Ciebie wyznacznikiem jakosci kadry? Choc
              jeszcze trudniej - jak sadze - okreslic poziom studiow? Potrafisz podac jakies
              kryteria? Kiedys chwalono historie? A na dzis jak tam jest? Uwazam, ze
              gwarantem dobrej kadry jest wlasciwa polityka Rektora. Patrzac co sie stalo z
              germanistyka, to trudno ja pozytywnie ocenic! Szkoda!
              • Gość: werden Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.master.pl / *.master.pl 25.07.04, 11:15
                Wyznacznikiem jakosci kadry jest dla mnie (chocby na filologii ang.) nie tylko
                ilosc osob z wysokimi tytulami naukowymi,ale przede wszystkim
                zainteresowania,osiagniecia tych osob,ktore sa np.tlumaczami,poetami,tworcami
                slownikow(np.PWN-u),itp.Poza tym podejscie do studenta,nie traktowanie go
                przedmiotowo,ale jak partnera rowniez,moim zdaniem,swiadczy na korzysc
                kadry.Jesli chodzi o poziom studiow(caly czas mysle o fil.ang.),mialem tu na
                mysli porownanie ilosci zajec i przede wszystkim ich roznorodnosci z tym,co
                prezentuja inne uczelnie.Nie twierdze,ze nigdzie nie jest lepiej(bo na pewno
                jest),ale mam sporo znajomych np.na anglistyce w UAM,ktorzy sa znuzeni
                monotonia zajec(ogromny nacisk na jezykoznawstwo,zwlaszcza na poczatku
                studiow),niemilym traktowaniem przez kadre(choc przeciez bardzo wykwalifikowana
                i zasluzona).Generalnie, w porownaniu z anglistykami w wielu innych
                uczelniach,a takze w moim wlasnym odczuciu, filologia angielska w UO prezentuje
                sie naprawde b.dobrze.
                • Gość: polonistka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 25.07.04, 16:44
                  Zgadzam sie z Toba, ze kultura osobista jest sporym wyznacznikiem klasy samego
                  kierunku, kultury panujacej w danym instytucie, czy na danym kierunku, ale to
                  jednak rzecz indywidualna wykladowcow. Zgoda, ze ilosc opracowanych slownikow,
                  wydanych tomikow poezji moze byc jakims kryterium, ale to znow swiadczy o
                  indywidualnej pracy wykladowcow/ naukowcow w danej jednostce. Na anglistyce w
                  Opolu taka osoba jest dr Grzybowski, w Katowicach prof. Slawek. Zasatanawiam
                  sie tylko, czy jedna lub dwie osoby moga byc swiadczyc o calym instytucie. Mimo
                  wszystko pewne projekty badawcze, czy wspolpraca z zagranica powinny byc
                  znacznym (waznym?) kryterium oceny instytutow filologicznych, nalezy o tym
                  pamietac, ze nauka jest globalna i nie mozna siedziec we wlasnym grajdolku -
                  mam nadzieje, ze na UO powoli sie to zmienia!
                  • Gość: werden Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.master.pl / *.master.pl 25.07.04, 21:59
                    Jesli wymieniamy nazwiska:dr Grzybowski,owszem,zgadzam sie.Szczegolnie jednak
                    mialem na mysli dr Gutorowa, mgr Marcinkiewicza,prof.Piotrowskiego,prof.Wasika,
                    a takze dr Wolnego.Nie sa to "jedna lub dwie osoby".Co do wspolpracy z
                    zagranica Twoja uwaga jest sluszna.Jednak ogolnie nie zmienia to mojego(ale nie
                    tylko mojego)pozytywnego obrazu filologii angielskiej w UO.Dziwi mnie,ze wielu
                    osobom tutaj tak latwo przychodzi wytykac to,co zle,a nie widza tego co
                    dobre.To malkontenctwo jest zauwazalne w calym kraju...Nigdy nie jest
                    idealnie,ale warto widziec pozytywy.
                    • Gość: polonistka anglistyka ma potencjal IP: 213.216.95.* 26.07.04, 19:52
                      Zgoda, bo to ludzie sa sila danego kierunku - ciesze sie, ze na anglistyce sa
                      ludzie, ktorym cos sie chce i nie biegaja tylko z uczelni do uczelni aby
                      zarobic dodatkowo pare zlotych, ale potrafia dzialac naukowo/ literacko,
                      ostatnio widac to po publikacjach, ktore wyszly z tego instytutu. Brawo! Na
                      polonistyce byl zawsze aktywny i ogolnie szanowany dr Wiercinski, tez prof.
                      Gajda wiele robil dla instytutu i samego jezykoznawstwa. To dzieki niemu ma sie
                      ono na opolskiej polonistyce niezle i jest jednym z lepszych w kraju. Tez nowe
                      specjalnosci pojawiajace sie na tym kierunku sa na to dowodem, szkoda tylko ze
                      inne instytuty na wydziale filologicznym nie maja sie tak dobrze - bardzo
                      zmartwila mnie ostatnia sprawa na germanistyce i odejscie prof. Zybury i tuz
                      przed obrona habilitacji dr Surynt. To sa ewidentne straty dla tej uczelni, ale
                      wladze rektorskie nie potrafia prowadzic efektywnej polityki kadrowej, bo jesli
                      odchodza ludzie z instytutu, to cos w nim musi byc zle, a jesli winne osoby
                      podaje sie z imienia i nazwiska, to wypadaloby sie nim przyjrzec. Dobrze, ze na
                      anglistyce jest spokojenie i bez zbednych afer! Tak trzymac!
      • Gość: miedzynarodowy Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 155.136.80.* 07.08.06, 13:52
        a ja robie doktora z psychologii w Lancaster University po Opolu i nie moglem
        lepiej w zyciu trafic jak w opolu!
    • Gość: Anka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.01, 20:59
      Studiuję tutaj już dwa lata i chcę się przenie�ć do Poznania, bo UO to koszmar, a co niektórzy wykładowcy majš ograniczone horyzonty! Ogólnie to hilwa!
      • Gość: henio Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 12:21
        Oj nie przesadzaj, az tak kiepsko to tu nie jest! Ja jestem na UO od dobrych kilku lat i nie narzekam, bo polonistyka jest tutaj calkiem ok! Ale chyba tylko ona, choc mam kumpla na psychologii i tez nie narzeka!

Bronmy swego Opolskiego!
        • Gość: fann Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 19:07
          Jaki może być poziom na uczelni na której większośc kadry jest mozna powiedziec
          przejazdem z Wrocławia do Katowic. Wpadaja tylko na chwilę, by wziąć kase.
          Przecie na niektórych kierunkach zaocznych starości roku musza notować czy
          profesor był na zajęciach. Bywało tak, że nie było nawet połowy zajęć.
          • Gość: Emil Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zrz.TU-Berlin.DE 08.01.02, 11:19
            Ja pamietam sam zajecia odbywajace sie po kawiarniach,
            o ile mozna rzec, ze sie one w ogole odbywaly!? Choc z
            drugiej strony mialy one ten fajny badz co badz posmak,
            ze mozna bylo poznac wykladowcow w sposob mniej sztywny
            i moze bardziej prywatny...
            • Gość: gosc Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 09.01.02, 10:14
              Gość portalu: Emil napisał(a):

> Ja pamietam sam zajecia odbywajace sie po kawiarniach,
              > o ile mozna rzec, ze sie one w ogole odbywaly!? Choc z
              > drugiej strony mialy one ten fajny badz co badz posmak,
              > ze mozna bylo poznac wykladowcow w sposob mniej sztywny
              > i moze bardziej prywatny...

Tylko czy studiowanie polega na poznawaniu profesorów w sposób mniej sztywny?
              Chyba nie.
    • Gość: felix Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 12.01.02, 18:13
      Patrząc na całą mase pseudo wyzszych uczelni i szkół wyższych zawodowych UO
      wydaje się byc w porównaniu z nimi niezłą uczelnią. tak naprawde to może UWar,
      UJ czy SGH dają duże możliwości. To znaczy szansę pracy bez protekcji. Przecież
      prawnikami lekarzami zostają dzieci lekarzy, prawników. To jedna wielka sitwa.
      A może jest ktos na forum kto potrafił sie przebić przez sitwe koligacji
      partyjno-rodzinnych.
      • Gość: Koles Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.251.136.* 13.01.02, 11:54
        Tylko co zrobic z ta sitwa, ktora tez panuje na UO? Tam tez reka reke myje i
        nie tylko to...
    • je_leszcz Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 14.01.02, 00:42
      U of O jak sie powszechnie o nim mowi jest wiodaca instytucja jesli chodzi o
      psychologie.
      Jesli chodzi o reszte - kicha.
      • Gość: Emil Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.zrz.TU-Berlin.DE 14.01.02, 16:50
        Chyba masz niestety racje! Na psychologi jest kilku
        czadowych wykladowcow, ktorzy maja cos do powiedzenia i
        nie czytaja z kartki, tak to pamietam z okresu moich
        studiow na UO
      • Gość: Asia Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.punkt.pl 17.01.02, 23:50
        Jestem absolwentką Uniwersytetu Opolskiego i z dumą stwierdzam, że Wydział
        Filologii polskiej tego Uniwersytetu jest jednym z najlepszych w Polsce. !!!
        • sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 18.01.02, 16:04
          Byc moze, ale o ile mi wiadomo istnieje tutaj tylko
          Instytut Filologii Polskiej a nie caly wydzial?! Taki
          to ma owszem ale nie Opole tylko Warszawa na swoim
          uniwerku!

W sumie ta uczelnia nie jest najgorsza, choc
          przecietna...
          • Gość: eksik Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 14.07.04, 10:33
            Przecietna jak najbardziej, i coraz bardziej staczajaca sie dol, wodac to po
            upadajacej psychologii, germanistyce, odchodzacych ludziach z polonistyki, a i
            innych dziwnych zjawiskach w murach UO.
        • dorota371 Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 19.10.02, 12:27
          Jestem absolwentką fiyki i bardzo dobrze wspominam studia na UO. Sądzę że
          większość wypowiedzi które czytałam, są chwilowym zaciemnieniem umusłu obecnych
          studentów, poczekajcie jeszcze trochę sończcie uczelnię a wtedy pogadamy. Ja
          bardzo chętnie wróciałbym na zajęcia.
          • Gość: Uranos Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.25.85.* 02.10.03, 08:09
            Ja skończyłam historię i poza jednym nieprzyjemnym incydentem na drugim roku
            nie mogę powiedzieć nic złego. Cieszę się, że studiowałam na UO i nigdy tego
            nie będę żałować. A co do tych, którym się tu nie podoba: co Was tu trzyma?
            Zmieńcie uczelnię. Przecież to nie aż tak wielki problem, tylko wymaga trochę
            pracy i wysiłku.
            • Gość: mars Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 10.06.04, 09:12
              hmmm? niekiedy pamieta sie tylko takie incydenty, i nic poza tym, tak to juz
              jest, negatywne wrazenia pozostaja najdluzej.
      • Gość: hawrik Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 11:14
        psychologia tak ale nie tylko historia ma najwyższy poziom....................
    • Gość: ReeAlka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 192.168.1.* 17.01.02, 23:56
      Mi się bardzo dobrze tu studiowało, mimo kilku "niezbyt rozgarniętych"
      dydaktyków.
    • leszekmiller Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 18.01.02, 09:40
      Najgorsze jest to, że wypowiadają się tutaj osoby, które nawet nie miały
      styczności z UO. Widocznie są to absolwenci Politechniki, albo zazdrośnicy z
      WSZIA. A być może zaledwie zabsolwenci zawodówek?
    • Gość: Gregor Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.251.136.* 20.01.02, 11:09
      W jakosc edukacji na UO mozna gleboko watpic, wszyscy moi znajomi jak pamietam
      tylko narzekali i teraz po studiach dostrzegaja oblrzymia roznice miedzy tym co
      fatkycznie wartosciowe na rynku pracy a tym czego byli nauczani na tak
      bylejakich kierunkach jak pedagogika czy historia...
      • robinn Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 25.01.02, 20:35
        UO co roku nadaje kilka doktorów honoris causa. W tej materii jest bardzo
        płodna. To chyba po to by wyleczyć się z kompleksów. Tylko niech nie
        przesadzają, bo za jakiś czas będa mielli więcej doktorów niż kilkusetletni UJ.
        • sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 26.01.02, 00:25
          A moze dzieki temu ta uczelnia bedzie jeszcze lepsza, kto wie - ja bym nie
          chcial dyplomu i tytulu doctora honoris causa tej uczelni, bo zaszczyt to
          watpliwy!
          • Gość: misiek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.uni.opole.pl 29.01.02, 12:41
            Dyskusja raczej jednostronna, malo konkretow. Mnie jednak bardziej ciekawi, czy
            studenci kierunkow scislych nie maja w tej sprawie nic do powiedzenia.A moze po
            prostu studiuja tak, ze nie starcza im czasu na pogawedki?
            • Gość: fan Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 20:39
              Wspaniała kuźnia kadr. poparzcie: Synowiec, Kumiec itp, itd.
            • Gość: studentk Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.karboch.gliwice.pl 30.01.02, 12:35
              Konczylam kierunek scisly na UO i nie moge powiedziec by byla to zla uczelnia,
              a przynajmniej kierunek. Zakres wiedzy wykladajacych tam naukowcow jest
              zroznicowany i przypuszczam, ze tak jest na wiekszosci uczelni. Osobiscie
              jestem zadowolona, ze podjelam nauke na tej wlasnie uczelni i UO uwazam za
              dobra uczelnie. Ponadto chcialam sie dowiedziec czy osoby wypowiadajac sie w
              tej kwestii przynajmniej byly w samym miescie Opole (nie mowiac juz o
              studiowaniu tam)czy tylko bazuja na rankingach gazet i opinii znajomych.
              • Gość: Gwiazdor Część z Was nie ma i nie miała nic wspólnego z UO. IP: *.ircu.x24hr.com 30.01.02, 14:11
                No właśnie. Też mi się wydaję, że kilka osób, które się powyżej wypowiedziały
                nie miały nic wspólnego z UO. No może poza tym, że się tam nie dostały (-;
                • Gość: leon Re: Część z Was nie ma i nie miała nic wspólnego z UO. IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 30.01.02, 14:54
                  Gość portalu: Gwiazdor napisał(a):

> No właśnie. Też mi się wydaję, że kilka osób, które się powyżej wypowiedziały
                  > nie miały nic wspólnego z UO. No może poza tym, że się tam nie dostały (-;

Trudno nie dostac się na UO, skoro na wiele kierunków nie ma egzaminów. Pomijam
                  studia dzienne, ale na zaocznych jest horror. Co to za uczelnia której studenci
                  jeżdżą za profesorami do KLatowic czy Wroclawia? Albo uniwerek jest w Opolu albo
                  gdzie indziej. Po drugie zajęcia na zaocznych w piatki!? A jak ktoś pracuje?
                  • sebush Re: Część z Was nie ma i nie miała nic wspólnego z UO. 01.02.02, 10:09
                    Przeczytawszy ten tutaj watek zaczynam miec watpliwosc
                    nie tylko co do samej uczelni, ale zastanawiam sie nad
                    sensem ukonczenia UO. Sam mam dyplom tej szkoly w
                    kieszeni od dwoch lat, nie sadze abym byl gorszy od
                    innych, choc przyznac trzeba, ze wiecej wynioslem z
                    mych indywidualnych lektur anizeli z samych zajec
                    seminaryjnych i wykladow. A szkoda...
                    • Gość: leon Re: Część z Was nie ma i nie miała nic wspólnego z UO. IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 14:32
                      sebush napisał(a):

> Przeczytawszy ten tutaj watek zaczynam miec watpliwosc
                      > nie tylko co do samej uczelni, ale zastanawiam sie nad
                      > sensem ukonczenia UO. Sam mam dyplom tej szkoly w
                      > kieszeni od dwoch lat, nie sadze abym byl gorszy od
                      > innych, choc przyznac trzeba, ze wiecej wynioslem z
                      > mych indywidualnych lektur anizeli z samych zajec
                      > seminaryjnych i wykladow. A szkoda...
                      Sens ukończenia studiów nawet takich jak w Opolu jest zawsze. Chodzi o to by
                      przestano się w końcu cieszyć, że mamy uniwerek, ale zaczęto go uzdrawiać i
                      rozwijać. Ale jak to zrobić skoro rektor bawi się w polityka.
                      • Gość: Eks Re: Część z Was nie ma i nie miała nic wspólnego IP: *.*.*.* 15.03.03, 22:20
                        Gość portalu: leon napisał(a):

> sebush napisał(a):
                        >
                        > > Przeczytawszy ten tutaj watek zaczynam miec
                        watpliwosc
                        > > nie tylko co do samej uczelni, ale zastanawiam sie
                        nad
                        > > sensem ukonczenia UO. Sam mam dyplom tej szkoly w
                        > > kieszeni od dwoch lat, nie sadze abym byl gorszy od
                        > > innych, choc przyznac trzeba, ze wiecej wynioslem z
                        > > mych indywidualnych lektur anizeli z samych zajec
                        > > seminaryjnych i wykladow. A szkoda...
                        > Sens ukończenia studiów nawet takich jak w Opolu jest
                        zawsze. Chodzi o to by
                        > przestano się w końcu cieszyć, że mamy uniwerek, ale
                        zaczęto go uzdrawiać i
                        > rozwijać. Ale jak to zrobić skoro rektor bawi się w
                        polityka.

zabronić zabawy
                        • Gość: xyz no to co :))))) n/t IP: *.*.*.* 15.03.03, 22:25
                          • Gość: fifka Re: no to co :))))) n/t IP: 213.216.95.* 21.05.04, 20:16
                            Sama oferta studiow nie jest zbyt ciekawa.
                  • Gość: Yovee A propos jezdzenia... IP: 195.205.222.* 03.05.03, 10:23
                    Wydaje mi sie ze wszedzie tak jest na zaocznych - tzn ze po ocene albo po wpis
                    trzeba jezdzic kilka razy bo ktos nie ma dla nas czasu ... Ale wiecie co
                    zauwazylam?? - im wyzszy tytul tym wieksze fanaberie - oczywiscie nie zawsze -
                    ale mysle ze mozna powiedziec ze jest taka regula;)) Ja sama studiuje na
                    dziennych na PO i znam takich profesorow (zazwyczaj profesorow) za ktorymi
                    trzeba jezdzic po 15 razy bo jak jest sesja to oni np spedzaja urlop na
                    nartach z rodzina. Raz czekalam na wyniki egzaminu 2 miesiace (egzamin byl pod
                    koniec czerwca a wyniki pod koniec sierpnia!!!!!) Innym razem czekalismy na
                    wyniki przez kilka dni z rzedu po kilka godzin w szkole bo pan prof. po prostu
                    sie nie pojawial mimo iz byl z nami umowiony i nie raczyl nawet powiedziec
                    kiedy sie pojawi, a jak juz sie pojawil to tez bylo milo - oceny chyba z
                    kosmosu sobie wzial a prac nie mozna bylo sprawdzic bo powiedzial ze juz je
                    wyrzucil!!!! Mamy tez jednego profesora, ktory stwierdzil ze bedziemy sie
                    uczyc obslugi programu do projektowania, ktorego nikt nigdzie nie uzywa (ME10 -
                    program ma chyba ze sto lat) a tego, ktorego uzywaja wszyscy (AutoCAD) to
                    mozemy sie przeciez nauczyc w akademikach!!!No ale w sumie nic nowego nie
                    powiedzialam - wszedzie tak jest i mysle ze studenci kazdej opolskiej (i nie
                    tylko ) uczelni mieliby kilka takich ciekawostek w zanadrzu. No coz - trzeba
                    to stwierdzic - TAK WLASNIE WYGLADA POLSKIE STUDIOWANIE.
                    A na koniec cos optymistycznego - mozna czasem spotkac tez pasjonatow i
                    wspanialych pedagogow, ktorzy naprawde traktuja studenta jak czlowieka a przy
                    tym maja ogromna wiedze i chec jej przekazania - do glowy przychodzi mi dwoch -
                    czyz to nie przerazajace - jestem na IV roku a do tej pory spotkalam tylko 2
                    profesorow, o ktorych nie moge powiedziec zlego slowa - i to wcale nie dlatego
                    ze bylo latwo zdac - bo nie bylo - z tych egzaminow mam tylkoo trójki - ale
                    mimo to milo wspominam te zajecia.
                    Pozdrawiam i zycze powodzenia przyszlym i obecnym studentom - glowa do gory -
                    mimo wszystko nie jest tak zle:))))
                    • Gość: polonistka Re: A propos jezdzenia... IP: 213.216.95.* 12.04.04, 20:16
                      ale na UO tez nie jest najlepiej - sa tacy co pod pozorem wyjazdow i to nawet
                      zagranicznych uciekaja przed studentami, bo nie maja im nic do powiedzenia -
                      niestety...
                  • Gość: rabin Re: Część z Was nie ma i nie miała nic wspólnego IP: 203.214.130.* 04.12.03, 03:28
                    nie obowiazku ukonczenia studiow wyzszych, wiec jak pracujesz w piatek to twoj
                    problem a nie uniwerku. nawiasem mowiac mozesz wybrac drozsza uczelnie w innym
                    miescie. w zeszlym roku ukonczylem studia i nie moge zlego slowa powiedziec na
                    ta uczelnie. oczywiscie czasami zdazaly sie wpadki, ale nie tylko ze strony
                    kadry!!! Ktos napisal ze poziom nauczania odbiega od tego co dzieje sie na
                    rynku pracy, czlowieku to nie zawodowka, ktora nauczy cie jak wyszlifowac
                    mebel, tutaj uczy sie myslec a jezeli tego sie nauczysz to juz 75% sukcesu za
                    toba, reszta to odrobina szczescia!!!
                    • Gość: ex-student Re: Część z Was nie ma i nie miała nic wspólnego IP: 213.216.95.* 08.05.04, 16:54
                      Umiejetnosc myslenia i argumentacji, to dwie sprawnosci intelektualne, ktore
                      wynosci sie juz z liceum, bez nich trudno przeciez zdac mature! Uniwersytet
                      moze je rozwinac poprzez umiejetosci krytyczne, ale coz na UO nie jest to zbyt
                      milo widziane - mam wrazenie, ze podczas moich studiow komunikacja miala
                      najczesciej wymiar jednostronny... My mowimy - wy sluchacie!
        • Gość: studentka UO Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.216.95.* 21.06.04, 08:55
          No tak moze to i sa kompleksy, gorzej ze co niektorzy wykladowcy sa tutaj jakos
          niedouczeni :-(
    • Gość: Silesius Jest taką, jacy są jej profesorowie IP: *.tgory.pik-net.pl 04.02.02, 12:31
      Każda uczelnia ma taki poziom, jaki reprezentują jej profesorowie. Ani nazwa,
      nowe gmachy, pomniki, ani pobożne życzenia nic tu nie zmieniły i nie zmienią. Na
      UO jest kilku wybitnych wykładowców, jednak reszta to dorobkiewicze nie warci
      wysłuchania przez studentów. Nie oznacza to, że na UJ czy UWarsz. nie ma miernot -
      też są, tyle że jest ich niewiele i nie są krzykliwe.
      Niedobór autorytetów naukowych to problem każdej prowincjonalnej i młodej
      uczelni. Mimo, że UO jako WSP im. (momen omen) Powstańców Śląskich (nota bene
      jakże jednostronnie i słabo wykształconych) uzyskała część wykładowców z
      Wrocławia i to ich uczniowie - obecni profesorowie zazwyczaj reprezentują wysoki
      poziom (cóż, skoro dobra szkoła to i dobry uczeń).
      Odnośnie poziomu nauczania - szczególnie zaoczne kierunki są wyjątkowo denne. Nie
      od dziś wiadomo, że np. zaoczną historię na UO jest łatwiej zaliczyć niż na UŚ w
      Katowicach (gdzie poziom i tak jest niski), podobnie jak na WSP w Częstochowie.
      Stąd do Opola zlatują się różne miernoty, by łatwo, szybko i przyjemnie zrobić
      zaocznego magistra. Z dziennymi studiami jest dużo lepiej, bo student ma więcej
      kontaktów z asystentami i profesorami. Ale i tak większość absolwentów UO jest
      niedouczona. Po części to także wina studentów,którzy nie chcą zrozumieć, że
      studiując na słabszej uczelni, muszą więcej pracować i bardziej wykorzystywać
      nadarzające się możliwości np. konsultacje z uczącymi, żeby dorównać poziomem
      absolwentom chociażby Alma Mater Wratislaviensis.
      Co do szacunku dla kadry profesorskiej - zawsze jest taki, na jaką kadra ta
      zasługuje.
      Jeden z gości portalu wspominał o ilości publikacji naukowych zamieszczanych w
      uczelnianych wydawnictwach. Nie od dziś wiadomo, że knot najłatwiej upchnąć we
      własnym periodyku, znacznie trudniej w obcym. Stąd w zachodniej cywilizacji
      naukowej bardziej liczą się prace opublikowane w periodykach niezależnych
      towarzystw naukowych niż w uczelnianych. Nie dziwota, wszak w tych pierwszych
      działają specjaliści z różnych ośrodków, nie zaś podwładni piszącego, którym
      można nakazać opublikowanie lub wymusić pseudorecenzję.
      Poza tym wyjątkowo niskie nakłady (często po 120 egz.) wydawnictw naukowych UO
      uniemożliwiają ich rozpowszechnianie i kontrolę przez recenzentów, bowiem autorzy
      mogą sami wykupić cały nakład i rozesłać go tylko swoim dobrym znajomym.
      Jeżeli profesorowie UO sami nie wezmą się za podnoszenie poziomu nauczania i
      wymagań w stosunku do studentów i do siebie samych oraz nie przestaną "tłuc fuch"
      kosztem dydaktyki, to poziom zamiast wzrastać będzie się systematycznie obniżał.
      Obecnych nauczycieli akademickich będą bowiem zastępować ich mierni uczniowie.
      Cóż, panowie i panie profesorowie - na jakim poziomie wykładacie i piszecie prace
      naukowe - takich macie absolwentów i taką (niestety, słabą) renomę ma wasza
      uczelnia.
      A szkoda, bo Opole to takie ładne śląskie miasto...
      • Gość: Emil Re: Jest taką, jacy są jej profesorowie IP: *.zrz.TU-Berlin.DE 04.02.02, 13:06
        Wiele w tym prawdy. Owa diagnoza doskonale oddaje te
        uczelnie, jaka wyryla sie ona w mej pamieci, ale jako
        WSP byla chyba lepsza - rektorzy inwestowali wiecej w
        ludzi a nie w pomniki, a pan Rektor N. (nota bene
        wychowanek tejze uczelni) jak widac od czasu objecia
        przez niego tej zacnej funkcji nadaje sobie splendoru
        stawiajac coraz to nowe pomniki!
        Szkoda, ze nie dostrzega, ze prawdziwy potencjal tkwi
        nie w murach lecz ludziach w nich siedzacych - o
        splendorze cmentarza siwiadcza nie nagrobki lecz czesc
        pochowanych na nim ludzi - to tak w watku lwowskiego
        Lyczakowa, UO daleko jednak do Uniwersytetu Jana
        Kazimierza, coz Lwow i Opole to piekne miasta, lecz w
        tym pierwszym mniej bylo prowincjonalnych
        dorobkiewiczow i ludzi z przegranymi karierami
        naukowymi, grzejacy stolki w swym nierobstwie i
        nieudolnosci...
      • sebush Re: Jest taką, jacy są jej profesorowie 07.02.02, 14:18
        Ostatnio powstala konkurencja dla Uniwersytetu
        Opolskiego na Opolszczyznie a jest nia Panstwowa Wyzsza
        Szkola Zwawodowa w Nysie i jak dowiedzialem sie od
        znajomych rozwija sie niezle, oferujac ciekawy program
        dydaktyczny, bardziej nowoczesny niz ten na niektorych
        kierunakch na UO. Moze ta konkurencyjna szkola pomoze
        uniwersytetowi w rozwoju??? ;-)
    • Gość: Wojtas Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 22:48
      A kto na UO pracuje i wyklada aby moglo byc dobrze? Ci ludzie panie i panowie profesorowie to nic innego jak intelektualna porazka, to blad robic z WSP slaby i nie liczacy sie w rankingach uniwersytet, ale ambicje lokalne zwyciezyly i powstal lokalny czyli prowincjonalny uniwerek.
      • Gość: fan Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 20:23
        Gość portalu: Wojtas napisał(a):

> A kto na UO pracuje i wyklada aby moglo byc dobrze? Ci ludzie panie i panowie p
        > rofesorowie to nic innego jak intelektualna porazka, to blad robic z WSP slaby
        > i nie liczacy sie w rankingach uniwersytet, ale ambicje lokalne zwyciezyly i po
        > wstal lokalny czyli prowincjonalny uniwerek.
        Robienie uniwersytetu nie jest błędem. problem w tym, że w Opolu wśród szefostwa
        uniwerku panuje przekonanie, ze dobra uczelnia to nowowczene budynki. czym i ch
        więcej tym lepiej. A przecież o wartosci uczelni stanowi kadra i studenci, nie
        pomarańczowo-niebieskie budynki. trzeba dac UO sznasę, ale on sam musi chciec się
        zmienić.

• Gość: Wojtas Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 19:11
          To swieta prawda, szkoda ze tego nie wiedzi pan Rektor i jego liczni poplecznicy, ale czy on juz nie znalazl odskoczni od opolskiego zascianka w Stolicy jako senator RP a reszta sie kisi w swym smierdzacym sosie, szkoda ze ludzie na zaocznych placa za taki bubel, a absolwenci UO jak sie okazuje na Slasku w Katowicach sa wyjatkowo slabej jakosci...
          • Gość: feeee języki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 11:17
            na UO moim zdaniem jest za mało godzin jezyków, skończyłam ekonomię.
            Prace znalazłam, ale jezyk jest najwazniejszy:) szkoda, że przez 4,5 roku
            uczyłam się tylu pierdół:((((( A nic nie było o Uni Europejskiej:( o
            pozyskiwaniu funduszy i tylko 2 lata niemieckiego:(
            • Gość: hania Re: języki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 12:43
              Zgadzam sie w 100%
            • Gość: ex-student Re: języki IP: *.broker.com.pl 06.04.04, 20:52
              To wynik intercji - sami sie musza unii nauczyc, aby mogli o niej nauczac!
      • Gość: ester Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 21:35
        Gość portalu: Wojtas napisał(a):

> A kto na UO pracuje i wyklada aby moglo byc dobrze? Ci ludzie panie i panowie p
        > rofesorowie to nic innego jak intelektualna porazka, to blad robic z WSP slaby
        > i nie liczacy sie w rankingach uniwersytet, ale ambicje lokalne zwyciezyly i po
        > wstal lokalny czyli prowincjonalny uniwerek.

Oczywiscie,ze UO to kompletne dziadostwo.Oczywiscte Opole to kompletna dziura.
        Oczywiscie Krakow i UJ od razu zbudowano. I oczywiscie nieprawdą jest,że
        kilkanascie tysiecy palantow studije na UO. To same orly na ktorych sie na UW,UJ
        czy Oxfordzie nie poznano. Ludzie jakie wy swiadectwo o sobioe wydajecie!Przecie
        to wy jestescie prowincjusze wiec jesli macie jakies ambicje to pokazcie sie a
        nie narzekajcie.
        • Gość: Alka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 19:14
          To że powołanie tej uczelni było decyzjš politycznš widać na każdym kroku! Ta była WSP nie potrafi do dzi� wygenerować ze "swojego potencjału" widać na każdym kroku. Nowe mury nie zastšpiš sensownej kadry, która do dzi� tkwi w epoce pedagogiki pana Makarenki - jednego z wielkich sowieckich naukowców szkoły marksizmu-leninizmu. Niektórzy z wykładowców kształcili się w Leningradzie i innych Instytutach czy Uniwersytetach Pedagogicznych ZSRR.
        • Gość: Alka Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 19:14
          To że powołanie tej uczelni było decyzjš politycznš widać na każdym kroku! Ta była WSP nie potrafi do dzi� wygenerować ze "swojego potencjału" widać na każdym kroku. Nowe mury nie zastšpiš sensownej kadry, która do dzi� tkwi w epoce pedagogiki pana Makarenki - jednego z wielkich sowieckich naukowców szkoły marksizmu-leninizmu. Niektórzy z wykładowców kształcili się w Leningradzie i innych Instytutach czy Uniwersytetach Pedagogicznych ZSRR. A UJ to UJ i wiele trzeba sie napocic, aby osiagnac taki poziom, ale tam ludzie wiedzieli po co sa na tej uczelni, tu robia kase i kariery polityczne.
          • Gość: mala Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.uni.opole.pl 21.02.02, 13:57
            wszystkim zapalonym (napalonym?) dyskutantom, powlujacym sie na przyklad UJ
            zwracam uwage, ze np. Wydzial Chemii UJ z trudem utrzymal druga kategorie
            naukowa, niemal spadajac do trzeciej - porownajmy z malenkim Instytutem Chemii
            UO. I co Wy na to?
    • Gość: stereo A Czy UO jest dobrą uczelnią?Zapraszamy na PO IP: *.po.punkt.pl / 10.0.24.* 21.02.02, 13:15
      Zapraszamy na PO. Mamy tu świetną obsadę naukowców, których nie da się
      przekupić. W końcu absolwenci PO odnoszą większe sukcesy w dalszych
      poczynaniach m. in. w karierze zawodowej. Przecież wiadomo, że UO pozostawia
      wiele do życzenia. Nie wystarczy zapewnić cieplutkiego zaplecza socjalnego
      itd.; aby uczyć trzeba jeszcze wiedzieć,rozumieć oraz umieć to przekazać.
      • Gość: pracz Re: A Czy UO jest dobrą uczelnią?Zapraszamy na PO IP: *.po.punkt.pl / 10.0.4.* 21.02.02, 22:11
        Gość portalu: stereo napisał(a):

> Zapraszamy na PO. Mamy tu świetną obsadę naukowców, których nie da się
        > przekupić. W końcu absolwenci PO odnoszą większe sukcesy w dalszych
        > poczynaniach m. in. w karierze zawodowej. Przecież wiadomo, że UO pozostawia
        > wiele do życzenia. Nie wystarczy zapewnić cieplutkiego zaplecza socjalnego
        > itd.; aby uczyć trzeba jeszcze wiedzieć,rozumieć oraz umieć to przekazać.

Ostatnie zdanie polecam wybić dłutem nad wejściem głównym na UO.

• Gość: Aga Re: A Czy UO jest dobrą uczelnią?Zapraszamy na PO IP: 213.251.136.* 11.08.02, 08:47
          Gość portalu: pracz napisał(a):

> Gość portalu: stereo napisał(a):
          >
          > > Zapraszamy na PO. Mamy tu świetną obsadę naukowców, których nie da się
          > > przekupić. W końcu absolwenci PO odnoszą większe sukcesy w dalszych
          > > poczynaniach m. in. w karierze zawodowej. Przecież wiadomo, że UO pozostaw
          > ia
          > > wiele do życzenia. Nie wystarczy zapewnić cieplutkiego zaplecza socjalnego
          >
          > > itd.; aby uczyć trzeba jeszcze wiedzieć,rozumieć oraz umieć to przekazać.
          >
          > Ostatnie zdanie polecam wybić dłutem nad wejściem głównym na UO.
          >

I to nie tylko nad wejsciem, ale tez do szanownych siwych glow uniwersyteckich!
      • Gość: Anka Re: A Czy UO jest dobrą uczelnią?Zapraszamy na PO IP: 213.216.95.* 11.06.04, 21:18
        Czyzby na PO bylo az tak dobrze???
    • Gość: robert Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 217.96.51.* 21.02.02, 22:37
      Jest bardzo dobra uczelnia ja osobiscie studiowalem w Poznaniu na uniwerku
      prawo zaocznie i bylo nas ok.1500 osob mielismy zajecia gdzies w halach ostatni
      ktorzy siedzieli nie slyszeli wykladowcy wtedy nosilo sie dyktafony na poczatek
      by nagrac wyklad, totalny brak naglosnienia poprostu nieład i chlujstwo
      skonczylem ale jestem zawiedziony Uniwersytetem w Poznaniu.ZRESZTA TEN SADAZ
      NIEMA ŻADNEGO SENSU, KAŻDY PODKREŚLAM KAŻDY MA SWOJE WADY I DOBRE STRONY TAK
      JUŻ JEST W ŻYCIU.DZIĘKUJĘ
      • Gość: dorota a co z ochrona srodowiska na UO? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.03, 18:19
        jestem studentka 1 roku na Uo-ochrona srodowiska i jestem ciekawa co sądzą inni
        o oś na Uo?jaki poziom itd.Mam już swoje zdanie,czasem niestety,czasem bardzo
        pozytywne!zoologia jest na bardzo wysokim poziomie:)
    • Gość: ANIA Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 217.96.51.* 21.02.02, 22:45
      TO JEST POPROSTU PIEKNY UNIWERSYTET I PIĘKNE NIASTO
      • Gość: mała Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 13.08.03, 08:32
        studiuję zaocznie na UO i nigdy nie zdażyło się aby zajęcia były odwołane,
        niestety nie mamy żadanych wspomnianych przez niektórych "luzów",wręcz
        przeciwnie;za nieobecności można bylo nieotrzymać zalki!!!!nie wspominając o
        łapówkach - tylko nieliczni spróbowali - z tragicznym skutkiem!!!!!ponoć
        męczyli nas gorzej niż dziennych.Moim skromnym zdaniem UO nie jest tak straczny
        jak o nim piszecie, ja wspominam go mile, podobnie jak całe miasto i weekendowe
        imprezy!!!!!!
        • Gość: xyz Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.03, 09:22
          Gość portalu: mała napisał(a):

> studiuję zaocznie na UO i nigdy nie zdażyło się aby zajęcia były odwołane,
          > niestety nie mamy żadanych wspomnianych przez niektórych "luzów",wręcz
          > przeciwnie;za nieobecności można bylo nieotrzymać zalki!!!!nie wspominając o
          > łapówkach - tylko nieliczni spróbowali - z tragicznym skutkiem!!!!!ponoć
          > męczyli nas gorzej niż dziennych.Moim skromnym zdaniem UO nie jest tak
          straczny
          >
          > jak o nim piszecie, ja wspominam go mile, podobnie jak całe miasto i
          weekendowe
          >

A na jakim kierunku studiujesz?

> imprezy!!!!!!
        • Gość: Sefek A co na UO jest dobre??? IP: 213.216.95.* 09.06.04, 08:32
          Wszystko jak widac zalezy od kierunku studiow - ale czy nie byla to teologia -
          tam jeszcze trzymaja rygor, a reszta - chyba poza polonistyka - to takie bla
          bla bla :-(
          • Gość: werden Re: A co na UO jest dobre??? IP: *.master.pl 22.07.04, 10:48
            filologia angielska,politologia,filozofia,psychologia(wciaz)-to sa te
            kierunki,o ktorych moge z pelna odpowiedzialnoscia powiedziec,ze trzymaja
            b.dobry poziom.
            • Gość: germanista Re: A co na UO jest dobre??? IP: 91.198.89.* 29.09.07, 20:37
              i nie nalezy zapomniec o germanistyce.
      • Gość: Waldek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.uw.gov.pl 10.09.03, 08:15
        Ania gratuluję dobrego samopoczucia. Ani miasto nie jest ładne ani też
        uniwersytet dobry. Zastanawiam się co jest bardziej zapyziałe: miasto czy
        Uniwersytet? Szkoda czasu na studiowanie w Opolu. Nic się nie nauczycie! Chyba
        że chodzi o papier, ale to już inna historia.
    • Gość: Tadeusz Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 217.96.51.* 22.02.02, 08:27
      Uniwersytet Opolski jest wspanialą uczelnia.Jestem oficerem pracującym w
      redakcji Polski Zbrojnej tygodnika wojskowego .Niespełna cztery miesiące
      obchodziliśmy 80-lecie PZ, NA UROCZYSTOŚĆ,KTÓRA MIAŁA MIEJSCE W SALI
      KONFERENCYJNEJ MON W WARSZAWIE ZOSTALI ZAPROSZENI PROFESOROWIE UNIWERSYTETU
      OPOLSKIEGO Z KTÓRYMI MAMY STAŁY KONTAKT SZCZEGÓLNIE CHODZI O INSTYTUT HISTORII
      SA TO WSPANIALI SPECJALIŚCI .TAK WIĘC UNIWERSYTET OPOLSKI TO DOBRA UCZELNIA I
      ŻYCZĘ MU WSZYSTKIEGO DOBREGO .DZIĘKUJĘ
      • Gość: DADA Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.02, 20:36

Gość portalu: Tadeusz napisał(a):

> Uniwersytet Opolski jest wspanialą uczelnia.Jestem oficerem pracującym w
        > redakcji Polski Zbrojnej tygodnika wojskowego .Niespełna cztery miesiące
        > obchodziliśmy 80-lecie PZ, NA UROCZYSTOŚĆ,KTÓRA MIAŁA MIEJSCE W SALI
        > KONFERENCYJNEJ MON W WARSZAWIE ZOSTALI ZAPROSZENI PROFESOROWIE UNIWERSYTETU
        > OPOLSKIEGO Z KTÓRYMI MAMY STAŁY KONTAKT SZCZEGÓLNIE CHODZI O INSTYTUT HISTORII
        > SA TO WSPANIALI SPECJALIŚCI .TAK WIĘC UNIWERSYTET OPOLSKI TO DOBRA UCZELNIA I
        > ŻYCZĘ MU WSZYSTKIEGO DOBREGO .DZIĘKUJĘ

Fajne te laurki dla UO! Tylko troche sztampowe i pod dyktando Senatu tej uczelni... Ale czy u Was wszystko nie odbywa sie na wzor tej wojskowej dyscypliny, szkoda ze jest ona tak rzadko kiedy wypadaja np. zajecia na studiach doktoranckich tego wydzialu, do ktorego nalezy rowniez ow instytut historyczny! Pozdrowka dla bylej WSP. wowczas ponoc najpelszej w kraju, a dzis jednago z gorszych uniwesytetow - Tadek spojrz na rankingi i to w "Rzepie" i "Polityce" sa dosyc obiektywne i oceniaja tam sie sami naukowcy! Zycze nadal dobrej wiray i ufnosci w te zacna instytucje a la UO!

• Gość: Guciek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.gze.pl 24.02.02, 18:12
        CO ZA PZPR-OWSKA PROPAGANDA SUKCESU. SZKODA ZE TO TYLKO FASADA. ALE WIDZE ZE
        JAKO OFICER JESTES DOBRZE WYCWICZONY W PISANIU PO DYKTANDO ZWIERZCHNIKOW !
        SZKODA TYLKO ZE JUZ CZASY SIE ZMIENIŁY I NIE ZNAMI TE NUMERY BRUNER !!!!
        • Gość: Mario Jakby by był to.... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.07.03, 15:36
          Jakby by był to bym tu studiował.
          • Gość: mgr UO Re: Jakby by był to.... IP: *.broker.com.pl 07.04.04, 16:42
            Tez tak uwazam, a na dzis to cos miedzy liceum a szkolka parafialna -
            pozdrawiam pana od WFu - to najlepszy tutaj przedmiot!
      • Gość: pat Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.client.attbi.com 31.07.03, 01:04
        według mnie w znacznej części wykładający na UO noszą się wyżej niż na to
        zasługują. Nie mają osobowości, ani tez nie budzą we mnie szacunku jako
        mistrzowie. Moze za wyjątkiem kilku. W szczególności chylę czoło przed dr
        Wiercinskim, to nauczyciel z dawnej, dobraj szkoły. Chwała mu za to, że
        nie "wychodzi mu słoma z butów" jak innym.
    • Gość: Tomek Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 192.168.0.* 26.02.02, 11:41
      Wydaje mi się, że ciężko określić tu właściwą materię. UO jest i dobrą i złą
      uczelnią. Ale jednak szalę przechyla bardziej ta gorsza strona.Pewnie wszyscy
      od razu będą furczeć, ale przemyślcie to sobie.
      Ukończyłem powszechnie przez studentów nie lubianą uczelnię jaką jest WSZiA.
      Teraz jestem na UO. Szczerze mówiąc zauważyłem taką oto dygresję.
      Otóż profesorowie na WSZiA przekazują na wykładach całkiem inną (ciekawszą i
      bardziej interesującą) wiedzę studentom. Ci sami na UO olewają system.
      Nie dość, że wydaje się iż robią to za karę to naprawdę wydaje się, że tylko
      należy skupić się na teoretyce książki danego profesora.
      Wiem, że każdy powie że WSZiA to buda gdzie się płaci i to powoduje tylko że
      się zdaje. Jednak na WSZiA doszedłem do wniosku, że naprawdę więcej wyniosłem z
      wykładów niż na UO. Dopiero tutaj zauważyłem co oznacza całe bagno nauczania.
      To, że brakuje sprzętu dydaktycznego, komputerów, wszystkiego!
      Nie należę do ekipy nieuków, ale tacy wszęzie istnieją. I na WSZiA, Uo czy tez
      PO. Bo to są studia. Każdy kombinuje jak może.
      A chęć osiągnięcia wiedzy powinna się przekładać na możność jej uzyskania od
      wybitnych profesorów. Niestety to równanie jest chyba złe.
      Tak więc ludzie! Może my musimy wywrzeć jakiś wpływ na ludzi, którzy mają nas
      przygotować do życia w przyszłości a niestety mają to gdzieś.
      Aha! Przypomniało mi się jedno stwierdzenie pewnego profesora z Wrocławia.
      Otóż stwierdził, iż nie zamierza on wszystko nam tłumaczyć gdyż w przyszłości
      możemy odebrać mu miejsce pracy. Niby to było dowcipne ale wytłumaczyło wiele...
      Dlatego wszystko w naszych rękach! Pozdrowienia dla wszystkich studentów,
      którzy chcą coś osiągnąć ale odbijają się od muru zniechęcenia.
      • sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 26.02.02, 12:36
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Wydaje mi się, że ciężko określić tu właściwą materię.
        UO jest i dobrą i złą
        > uczelnią. Ale jednak szalę przechyla bardziej ta gorsza
        strona.Pewnie wszyscy
        > od razu będą furczeć, ale przemyślcie to sobie.
        > Ukończyłem powszechnie przez studentów nie lubianą
        uczelnię jaką jest WSZiA.
        > Teraz jestem na UO. Szczerze mówiąc zauważyłem taką oto
        dygresję.
        > Otóż profesorowie na WSZiA przekazują na wykładach
        całkiem inną (ciekawszą i
        > bardziej interesującą) wiedzę studentom. Ci sami na UO
        olewają system.

Czy to nie swiadczy o ich niklych kwalifikacjach
        moralnych??? Tam gdzie mi placa, to sie staram, a tam
        gdzie mam etat to olewam, bo co moga mi zrobic. Do tego
        system jest tak perwersyjnie skonstruowany, ze nikt sie
        nie pozbedzie porfa, choc mierny i slaby a przede
        wszystkikm intelektualnie 'nieruchawy', bo on daje
        mozliwosc dotacji z MEN i KBN, choc czesto jest tylko
        figurantem, ale nim wlasnie jest... Jest tez nieuczciwy
        wobec uczelni macierzystej, bo to dzieki niej ma mozlowsc
        dodatkowej 'fuchy' nie daj Boze chaltury... a robia to
        tez asystenci

> Nie dość, że wydaje się iż robią to za karę to naprawdę
        wydaje się, że tylko
        > należy skupić się na teoretyce książki danego
        profesora.
        > Wiem, że każdy powie że WSZiA to buda gdzie się płaci i
        to powoduje tylko że
        > się zdaje. Jednak na WSZiA doszedłem do wniosku, że
        naprawdę więcej wyniosłem z
        >
        > wykładów niż na UO. Dopiero tutaj zauważyłem co oznacza
        całe bagno nauczania.

Bagno na UO polega tez na tym, ze tutaj nikt nikogo nie
        kontroluje, nie zwraca uwagi na to czy zajecia sie
        odbywaja czy tez nie itd...

> To, że brakuje sprzętu dydaktycznego, komputerów,
        wszystkiego!
        > Nie należę do ekipy nieuków, ale tacy wszęzie istnieją.
        I na WSZiA, Uo czy tez
        > PO. Bo to są studia. Każdy kombinuje jak może.
        > A chęć osiągnięcia wiedzy powinna się przekładać na
        możność jej uzyskania od
        > wybitnych profesorów. Niestety to równanie jest chyba
        złe.

Ja podczas studiow nie spotkalem sie z zadnym naukowym
        autorytetem, to co mialo miejsce na wykldach, to byla
        czysta reprodukcja znanych mi ksiazek. Nikt tutaj nie
        potrafil zapresentowac swej wlasnej koncepcji, bo ludzie
        pracujacy na UO nie maja odwagi myslenia. Jesli by
        chociaz jej ksztyne posiadali, zaczeli by osuszac owe
        nadmienione przez Ciebie bagno, ale po co, zno nada sie
        pare tytulow honorisc causa i postawi moze nowy czesto
        kiczowaty pomnik i uciszy sie wlasne sumienie, a moze
        naiwny narod wybierze mnie tez na posla lub senatora...

> Tak więc ludzie! Może my musimy wywrzeć jakiś wpływ na
        ludzi, którzy mają nas
        > przygotować do życia w przyszłości a niestety mają to
        gdzieś.
        > Aha! Przypomniało mi się jedno stwierdzenie pewnego
        profesora z Wrocławia.
        > Otóż stwierdził, iż nie zamierza on wszystko nam
        tłumaczyć gdyż w przyszłości
        > możemy odebrać mu miejsce pracy. Niby to było dowcipne
        ale wytłumaczyło wiele..
        > .
        > Dlatego wszystko w naszych rękach! Pozdrowienia dla
        wszystkich studentów,
        > którzy chcą coś osiągnąć ale odbijają się od muru
        zniechęcenia.

Nie wiem tylko czy sami petenci-studencki sa
        zainteresowani zmiano status-quo...
        • Gość: robert Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 217.96.51.* 26.02.02, 13:09
          ja studjuje na uniwersytecie wroclawskim i stwierdzam ze ten uniwersytet to
          dopiero bagno
          • sebush Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? 26.02.02, 22:56
            Gość portalu: robert napisał(a):

> ja studjuje na uniwersytecie wroclawskim i stwierdzam ze ten uniwersytet to
            > dopiero bagno

Stale stukasz z tego samego adresu

adres: 217.96.51.*

i stale zmieniasz niki, ok. to sprawa Twej uczciawosci, problem lezy gdzie
            indziej - Uniwersytet Wroclawski nawet gdy bedzie dla Was bagnem to i tak jego
            dyplom bardziej sie liczy niz UO, o czym swiadcza sami pracodawcy preferujacy
            Wroclaw niz Opole!

A tak poza tym, nie warto kopac dolkow pod kim innym, bo rezultat jest znany

Pozdrawiam
            Sebush

• Gość: leon Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 27.02.02, 18:53
              sebush napisał(a):

> Gość portalu: robert napisał(a):
              >
              > > ja studjuje na uniwersytecie wroclawskim i stwierdzam ze ten uniwersytet t
              > o
              > > dopiero bagno
              >
              > Stale stukasz z tego samego adresu
              >
              > adres: 217.96.51.*
              >
              > i stale zmieniasz niki, ok. to sprawa Twej uczciawosci, problem lezy gdzie
              > indziej - Uniwersytet Wroclawski nawet gdy bedzie dla Was bagnem to i tak jego
              > dyplom bardziej sie liczy niz UO, o czym swiadcza sami pracodawcy preferujacy
              > Wroclaw niz Opole!
              >
              > A tak poza tym, nie warto kopac dolkow pod kim innym, bo rezultat jest znany
              >
              > Pozdrawiam
              > Sebush
              >

Studiowałem we Wrocławiu, nie znam stosunków panujących na UO. Jednak z opowiadań
              znajomych jest to koszmar. na studiach zaocznych egzaminatorzy ogłaszaja wyniki
              egzaminów po sesji poprawkowej. Po co? BY studenci któzy obleją musieli zapałcić
              za egzamin po sesji.Toż to paranoja. Nie mówcie, że można z tym iśc na skarge bo
              z tego co wiem robia to ludzie będacy u steru wydziału. Najgorsze, ze studenci
              boją się wychylić. Jak mówiłem znam to z opowiadań, a może sa tu studenci, któzy
              z własnego doświadczenia znają takie dziwne praktyki? Zróbcie cos z tym.
        • Gość: ania Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 217.96.51.* 26.02.02, 13:10
          UO jest dobra uczelnia i mam porownanie z innymi
          • Gość: Kaska Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 213.251.136.* 26.02.02, 22:59
            Fajnie ze tak to widzisz, a jakie znasz konkrety... na US w Katowicach i tak
            jest lepiej niz w Opolu, ucieklam z tego miasta, bo dosyc mialam tych
            prowincjonalnych tematow i klimatow, a pedagogika na US jest bez porownania z
            ta opolska w stylu pana prof. Podgoreckiego!

• Gość: Kate Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: 193.59.88.* 23.03.02, 12:05
              Gość portalu: Kaska napisał(a):

> Fajnie ze tak to widzisz, a jakie znasz konkrety... na US w Katowicach i tak
              > jest lepiej niz w Opolu, ucieklam z tego miasta, bo dosyc mialam tych
              > prowincjonalnych tematow i klimatow, a pedagogika na US jest bez porownania z
              > ta opolska w stylu pana prof. Podgoreckiego!
              >
              No to gratuluje optymizmu, porownaj moze jeszcze germanistyke nasza opolska z ta
              ze slaskiego. Gdyby sie tam postarali, to moze za 10 lat beda mieli to co juz
              szisiaj mamy w Opolu.
              >

• Gość: Ann Re: Czy Uniwersytet Opolski jest dobrą uczelnią? IP: *.telefony.com.pl 11.05.07, 18:11
            A germanistyka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka