Gość: gotesco! IP: *.airlan.pl 29.11.02, 21:28 GO TESCO! MY CHCEMY TESCO! OLEWAĆ PROTEST! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jaro Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 23:07 znów zwm się zatka nich zbuduja sobie ten hipermarkte w innej dzielnicy. spadówa już jedne real wystarczy niech się teraz przenisą gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Czyzby Pan Kowalski opłacił klikaczy??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.02, 13:26 Zadziwiająco szybko podczas dzieisjszej nocy zmieniły sie głosy w sondzie o lokalizacji nowego hipermarketu. Wiadomo ze sonda nie jest wiarygodna ponieważ mozna głosować wielokrotnie poprzez kasowanie pewnych plików z komputera z którego się głosuje (pliki z katalogu cookies). Do wczoraj wieczora rozkład głosów przemawiał o poparciu lokalizacji ul. Ozimskiej . Widać przez noc zmobilizowani klikacze-przeciwnicy podstępnie dogłosowali na 'nie' - doszło ok 3.000 glosów. Nie wierze że 3 tys. Opolan nie spało w nocy żeby zagłosować na "nie". Pozdrawiam i gratuluje zaciętości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Czyzby Pan Kowalski opłacił klikaczy??? IP: *.uni.opole.pl / 195.205.69.* 17.12.02, 16:48 oczywiscie uwierzyłbyś gdyby te 3000 były za Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rubel Re: Czyzby Pan Kowalski opłacił klikaczy??? IP: 213.17.147.* 17.12.02, 17:34 Kowalski poetarza stary numer.Przypomnijcie sobie sondę dot. wyboru Prezydenta. Nabili Zembaczyńskiemu dokładnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Czyzby Pan Kowalski opłacił klikaczy??? IP: 213.25.85.* 17.12.02, 22:55 Gość portalu: rubel napisał(a): > Kowalski poetarza stary numer.Przypomnijcie sobie sondę dot. wyboru Prezydenta. > > Nabili Zembaczyńskiemu dokładnie tak samo. Jeszcze przyjdzie taki czas , że im wszystkim nabiją.Mam nadzieję , że nie trzeba będzie czekać 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Czyzby Pan Kowalski opłacił klikaczy??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.01.03, 23:30 wylko winny sie tłumaczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Czyzby Pan Kowalski opłacił klikaczy??? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 28.02.03, 18:00 odczep sie badziewiaku od Kowalskiego bo drugiego takiego pożądnego sie w Opolu nie znajdzie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.16.* 29.11.02, 23:12 znaczna wiekszośc mieszkańców jest za TESCO i chca tego sklepu w opolu. Jesli rada zabroni powstania tego sklepu to zapłacimy 5mln.zł odszkodowania !!!. Ludzie przecież ten sklep jest bardzo potrzebny , spadną ceny w mieście i polepszy sie asortyment. Poza tym Ozimska zyska dodatkowe pasy ruchu , a zdewastowany teren (śmieszne jest pojęcie ,że to centrum miasta)stanie się zagospodarowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.02, 12:33 Na obniżkę cen nie ma co liczyć, jeszcze taki fakt nie zaistniał przy marketach, oni w cenach są solidarni. Przebudowa ul. Ozimskiej to wycięcie drzew i rozszerzenie ulicy aż pod płoty domów a więc hałas w górę. Więc może jednak inna lokalizacja? Może przy ul. Wrocławskiej byłoby korzystniej dla mieszkańców. Z pozdrowienia przyjaćiel zielonego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixit Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.chello.pl 30.11.02, 13:13 brońcie się!!! niech niezależny osrodek przeprowadzi analizę socjologiczną, nie dajcie sobie mydlić oczu miejscami pracy, jedno nowe miejsce pracy w hipermarkecie to utrata trzech miejsc pracy w normalnym handlu, budowy hipermarketów zakazano we francji ponieważ wywołują one tzw efekt bomby atomowej, monopolizując handel w promieniu 30 kilometrów co powoduje spustoszenie przestrzenne, monofunkcyjność całych dzielnic miasta. nie bądźcie krótkowzroczni. dużo można poczytać o tym w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Hej Pixit! Jesli.... IP: *.atol.com.pl 30.11.02, 20:45 Jesli ktos tu zmonopolizowal handel to Real.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierzasty Re: Tesco wraca do ratusza IP: 213.17.147.* 30.11.02, 17:45 Tesco! Budujcie jak najszybciej - będzie konkurencja dla Reala, a w dodatku będą mniejsze kolejki do kas - część ludzi będzie jeżdzić na zakupy do Reala a inna część do Tesco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Tesco wraca do ratusza IP: proxy / 213.76.130.* 06.12.02, 14:10 Pierzasty ma rację!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komarek Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.punkt.pl 30.11.02, 18:42 Nie może być tak, że w takim mieście jak nasze działa tylko jeden hipermarket spożywczy dla mas. Argumenty przeciw hipermarketom w ogóle, są w tej sytuacji nie na miejscu. Musi być konkurencja dla Reala. Ten sklep ma jedne z największych obrotów w Europie. Ten kto był w innych sklepach tego formatu wie, że nie ma w nich tylu klientów co u nas. Moim zdaniem nawet drobni sklepikarze niepotrzebnie się boją, bo teraz Real rywalizuje z nimi, potem będzie musiał walczyć z podobnym kolosem. W dodatku Geant wycofał wszzystkie inwestycje w naszej części Europy i Tesco może okazać się w Opolu jedynym konkurentem dla Reala. Moim zdaniem tylko hipermarket pozwala na robienie dużych zakupów spożywczych bez obawy, że towar który chcę kupić leży na półkach. Czasami robie zakupy w Eko, Biedronkach i innych takich, i często przekonuję się, że a to nie ma prawdziwego masła, a śmietana jest tylko 18tka a nie ma 12ki, nie ma kawy którą akurat lubię itd. JEDEN HIPERMARKET SPOŻYWCZY W OPOLU TO TRAGICZNY BŁĄD. Choć jako mieszkaniec Zaodrza chętnie widziałbym nowy hipermarket gdzieś tu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.atol.com.pl 30.11.02, 21:03 NO TO WSZYSCY CO ZA - BIEGIEM DO RATUSZA!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: Tesco wraca do ratusza IP: spc:* / 126.58.8.* 02.12.02, 13:31 Witam Zgadzam sie ze Tesco jest nam potrzebne , szczegolnie w momencie kiedy Geant narazie wycofal sie z inwestycji, monopol reala trzeba zlamac...juz nie mowie o tych olbrzymich kolejkach w realu... zastanawia mnie jedno dlaczego nikt nie bierze pod uwage mieszkancow opola ktorzy chca Tesco a tylko te kilkadziesiat/kilkaset osob ktore nie chca? Wydaje mi sie ze prezydent Opola jest prezydentem calego Opola a nie tylko malej grupki mieszkancow, jedno jest pewne jezeli inwestycja z Tesco nam ucieknie to watpie aby w najblizszym czasie powstal tu drugi taki sklep..a mieszkancy to zapamietaja panie prezydencie Zembaczynski Ja rozumiem problem malych sklepikarzy ale dla mnie z pozycji klienta zalezy na tym aby bylo jak najtaniej i jak najwiekszy wybor towarow ..a czesto tego mali sklepikarzy nie sa wstanie zrealizowac... I niech nie mowia ze male sklepiki poupadaja bo jakos mimo reala i innych sklepow funkcjonuja ja sam czesto robie zakupu w takich malych sklepach, przeciez o byle pierdolke nie bede jezdzil do Reala...a jezeli ktos ma za wysokie ceny to coz rynek zweryfikuje..jakos mali handlowcy nie sa przeciwko zlamaniu monopolu w telekomunikacji, energetyce, gazownictwie ..chociaz wszedzie tam nalezy sie liczyc w tym momencie ze zwolnieniami..chca placic mniej i nie zwracaja uwagi ze ilescdziesiat osob znajdzie sie bez pracy Dlatego ja tez chce placic mniej i chce miec wiekszy wybor.. JESTEM ZA TESCO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.planet.opole.pl 03.12.02, 16:13 To moze pod waszymi oknami wybudujemy parking na 1500 samochodow i niech samochody jezdza przez caly tydzien przez 24h! Mamy 150 hurtowni (okolo):)od poniedzialku do piatku, od 4 godziny jeżdza samochody a koncza o godzinie 21-22 wiec ludzie nie majac dzwiekoszczelnych okien tylko starego typu poprostu maja 100 dB przez18 godxzin na dobe!!! A spalin to wogole pod dostatkiem! A jak dojdzie do budowy Tesco to wogole nie bedzie spokoju w Sobote i Niedziele jedyne spokojnie dni w tym miejscu! I tak wogole nie wiem czy taki obiekt jak Tesco moze powstac w miejcu gdzie znajduje sie A M O N I A K! Zastanowcie sie nad tym i pomyslcie! Moze przy nowej obwodnicy znajdzie sie jakis plac na Hipermarket, a na ul. Ozimskiej postawcie osiedle mieszkaniowe, gdzie podobno brakuje nowych mieszkan i problem bedziecie mieli z glowy! I na milosc bosko nie bierzcie za duzo do kieszenie dajcie lepiej na biednych... Albo na drogi gdzie niestety jest dziura na dziurze, a w miejscowosci jak, np. Namyslow juz w kwietniu drogi zostaly zrobine! Zajmicie sie czyms pozytecznym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leoanne Re: Tesco wraca do ratusza IP: beta:* / 192.168.0.* 04.12.02, 09:50 Tak w sumie przeczytalam ten list i nie wiem w ogole o czym mowa...Ludzie precyzujcie swoje prblemy, bo nie da sie tego czytac. To pretensje do Pana Boga, tak mi sie zdaje. Psioczycie i psioczycie, a w tym nie ma konkretnych argumentow i racji...Na litosc Boska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amol Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.02, 12:29 Widać nie każdemu jest dane rozumieć słowo pisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.rybnet.pl 29.12.02, 13:46 życzę zaperzonym mieszkańcom Ozimskiej zamiast tesco centra logistycznego lub ochydnej fabryczki, a na to na szczęście nie trzeba będzie zgody skorumpowanych przez opłacających ich kampanie sklepikarzy radnych. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zjawa Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.76.* 14.12.02, 21:56 Zgadzam się z głosami za. Nie słyszałem, aby hipermarkety przyczyniały się do wzrostu bezrobocia lub wypierały rodzimą produkcję. Wystarczy przejść się po stoiskach by stwierdzić,że większość towarów, w szczególności spożywczych, jest polskiej produkcji. Co do zakłóceń w ruchu ulicznym, to porównajcie otoczenie oraz rozwiązania komunikacyjne wokół Reala, Castoramy czy OBI w Opolu lub w innych miastach gdzie hipermarkety funkcjonują. Nigdzie nie ma pogorszenia, a ruch uliczny jest sprawniejszy i płynniejszy. W Polsce działa bardzo mocne lobby kupieckie, podając w swoich argumentacjach przeciw hipermarketom nieprawdziwe dane, a odpowiednie środki w ich rękach pozwalają na poparcie ich przez polityków. Kampanie przeciwko hipermarketom prowadzone są często przy wykorzystywaniu części wprowadzonych w błąd, oszukiwanych lub przekupianych ludzi, a tak naprawdę to sklepy te w znacznym stopniu ułatwiają zakupy i przyczyniają się do konkurencji cenowej. Jeszcze jedna uwaga: jeżeli np. przy próbie podwyżki cen za grunt lub czynsz okolice byłej fabryki mebli zaliczono by jako centrum miasta, gdzie ceny są wyższe, jestem przekonany, że tamtejsi mieszkańcy mocno protestowaliby przeciwko takiej decyzji, obstając za peryferyjnym położeniem ich dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zjawa Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.76.* 14.12.02, 22:00 Zgadzam się z głosami za. Nie słyszałem, aby hipermarkety przyczyniały się do wzrostu bezrobocia lub wypierały rodzimą produkcję. Wystarczy przejść się po stoiskach by stwierdzić,że większość towarów, w szczególności spożywczych, jest polskiej produkcji. Co do zakłóceń w ruchu ulicznym, to porównajcie otoczenie oraz rozwiązania komunikacyjne wokół Reala, Castoramy czy OBI w Opolu lub w innych miastach gdzie hipermarkety funkcjonują. Nigdzie nie ma pogorszenia, a ruch uliczny jest sprawniejszy i płynniejszy. W Polsce działa bardzo mocne lobby kupieckie, podając w swoich argumentacjach przeciw hipermarketom nieprawdziwe dane, a odpowiednie środki w ich rękach pozwalają na poparcie ich przez polityków. Kampanie przeciwko hipermarketom prowadzone są często przy wykorzystywaniu części wprowadzonych w błąd, oszukiwanych lub przekupianych ludzi, a tak naprawdę to sklepy te w znacznym stopniu ułatwiają zakupy i przyczyniają się do konkurencji cenowej. Jeszcze jedna uwaga: jeżeli np. przy próbie podwyżki cen za grunt lub czynsz okolice byłej fabryki mebli zaliczono by jako centrum miasta, gdzie ceny są wyższe, jestem przekonany, że tamtejsi mieszkańcy mocno protestowaliby przeciwko takiej decyzji, obstając za peryferyjnym położeniem ich dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aro A moze tak snodaz w sprawie budowy... IP: redhatserver:* / 192.168.1.* 02.12.02, 14:40 Niech wyborcza przeprowadzi na swojej stronie sondaz wsrod czytelnikow na temat budowy TESCO w Opolu. Wtedy czarno na bialym wyjdzie wola mieszkancow calego miasta, a nie tylko jednej ulicy. Jestem pewien tego, ze wiekszosc bedzie za budowa. TESCO 3 x TAK. P.S. Mam rowniez pytanie do wladz miasta odnoszace sie do pomyslu zmiany Miejscowego Planu Zagosp. Przestrzennego uniemozliwiajacego budowe Tesco na terenie po bylym zakladzie. Po co placic ciezkie pieniadze za MPZP skoro i tak jest tylko swistkiem papieru zmienianym w zaleznosci od widzi mi sie urzednika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eugen Re: A moze tak snodaz w sprawie budowy... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.02, 20:59 TAK, TAK, TAK sondaż - a najlepiej referendum, którego wynik byłby wiążący dla Ratusza!!! Prognozuję ok. 80% na TAK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yard Re: A moze tak snodaz w sprawie budowy... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.02, 14:08 Gość portalu: Eugen napisał(a): > TAK, TAK, TAK sondaż - a najlepiej referendum, którego wynik byłby wiążący dla > Ratusza!!! Prognozuję ok. 80% na TAK. 99%- za!!, 1% przeciw- polecznicy Reala i osoby nieuświadomione z okolic Sandomierskiej:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: A moze tak snodaz w sprawie budowy... IP: *.planet.opole.pl 05.12.02, 14:58 Nie tylko ul. Sandomierskiej (panie nieuswiadomiony), tylko Ozimskiej, Ozimskiej bis, Swiatowida, Pomorskiej, i innych uliczek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: A moze tak snodaz w sprawie budowy... IP: spc:* / 126.58.8.* 05.12.02, 15:06 A TY z tymi ulicami tez nie przesadzaj ..powiedzmy ze jest to jakis kwadrat wokol tesco bo jezeli chcesz wziasc cala np. cala ozimska to powodzenia..przeciez ona sie zaczyna gdzies kolo kina Odra.. Przeciwnicy beda zawsze ..rownie dobrze przeciwnikami moga byc osoby z zaodrza.. ja mysle ze okolo 80% plus minus 10% jest zwolennikami powstania Tesco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yard Re: A moze tak snodaz w sprawie budowy... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.02, 15:18 Gość portalu: Tommy napisał(a): > Nie tylko ul. Sandomierskiej (panie nieuswiadomiony), tylko Ozimskiej, > Ozimskiej bis, Swiatowida, Pomorskiej, i innych uliczek! W niczym nie zmienia to faktu, że proporcje przy głosowaniu tak będą wyglądać 99% za, 1% przeciw ( a Sandomierską podałem tylko jako przykład...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJR Re: A moze tak snodaz w sprawie budowy... IP: 217.98.47.* 06.12.02, 14:04 Jaki sondaż? Przecież widać, że przeciwnicy to garstka ludzi prowadzona przez wyrachowanych właścicieli okolicznych sklepów i hurtowni (np. ArtGlass czy jakoś tak, przyznał się co do motywów). A może by tak drodzy handlowcy obniżyć swoją marżę tak aby ceny wreszcie zrównały się z przyległymi województwami, a nie admnistracyjnie likwidować konkurencję? Nikt nie zaprzecza, że na pewno nastąpi pogorszenie warunków życia mieszkających w pobliżu - pytanie tylko w jakim stopniu i co w zamian uzyskają. Jak wiele razy już pisano, mieszkanie w mieście ma swoją cenę. Czy zamienilibyście się protestujący mieszkańcy z lokatorami dookoła rynku? Czy nikt z was nie korzystał ze znajdujących się tam restauracji, pub'ów i kawiarni? Taka jest niestety cena miasta. Oprócz tego co to znaczy "stawianie hipermarketu w centrum miasta"? Co to za centrum? Rozumiem, że niektórzy mieszkańcy okolicy chcą być może w ten sposób się dowartościować ale bądźmy poważni. Ale jeżeli to jest rzeczywiście centrum to niech prowadzący tam hurtownie i sklepy wnoszą do kasy miasta opłaty zgodnie z tabelą dla stref w centrum. PS. Jeżeli wypowiedź P. Zembaczyńskiego jest podana we właściwym kontekście, to szczerze żałuję oddania na niego głosu (chociaż jaki był wybór?). Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misieque Re: A moze tak snodaz w sprawie budowy... IP: 195.205.69.* 23.12.02, 10:57 Gość portalu: Aro napisał(a): Po co placic ciezkie pieniadze za MPZP skoro i tak jest tylko swistkiem papieru zmienianym w zaleznosci od widzi mi sie urzednika. Po to, że tego wymaga prawo i nie zależy to od urzędnika, lecz od samych radnych, czyli przedstawicieli mieszkańców, przy również ich samych udziale. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rydzyk Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.16.* 06.12.02, 19:21 Ciekaw jestem co zembaczynski wymyśli w sprawie ogródków na rynku ....Wystarczy że jakiś dziad piernie ,że mu one przeszkadzają ...,a zembaczynski je zamknie w cholere........i niedługo opole stanie się totalna pipidówą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barberix Re: Tesco wraca do ratusza IP: 213.17.147.* 07.12.02, 01:00 Sam Zembaczyński nie powinien decydować co dobre dla mieszkańców Opola.Sondaż w tej sprawie bardzo wskazany.Ja jestem za budową Tesco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan Tesco Ręce precz o Tesco !!!!! IP: 212.244.126.* 10.12.02, 07:56 MY CHCEMY TESCO ! MY CHCEMY TESCO ! mniejszoć nie może rzadzić większością !! KOMUNARNOŚĆ KOMUNARNOŚĆ !! Opole to niedługo Ciemnogród !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tysia7 Re: Ręce precz od Tesco !!!!! IP: 213.25.85.* 11.12.02, 19:08 przeciwnicy TESCO niech kupuja w REALU .Ja nie chcę,mam dośc tego brudnego sklepu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.02, 12:37 Obojętnie co On zrobi z ogródkami na Rynku. Twoja kultura nadaje się na obrzeża miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj85 Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.16.* 14.12.02, 16:23 w miastach wielkości opola są conajmmiej 2 duże hipermarkety oto przykłady: Zielona Góra: AUCHAN , TESCO Gorzów Wlkp.: HIT , TESCO Olsztyn: REAL ,HIT , LECLERC Rzeszów: TESCO, LECLERC Bielsko B.: HYPERNOVA,AUCHAN,TESCO, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta pracująca Tesco powinno być na Ozimskiej IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.36.* 15.12.02, 14:09 Właśnie wróciłam skonana z Reala. Tłumy ludzi z całego województwa, kolejki przy kasach, przepychanie się wśród tłumu. To nasz, kobiet z ZWM-u codzienność. Prosimy o konkurencję dla Reala i to w pobliżu, na ul. Ozimskiej. Każda kobieta z ZWM-u o niczym innym nie marzy. No, chyba, że jest żona skepikarza.Ale dlaczego my mamy martwić sie sklepikarzami, skoro nikt nie martwi sie losem tysięcy ludzi zwalnianych z pracy.A sklepikarze chcieliby nad sobą parasol ochronny. Czy na tym polega kapitalizm i wolny rynek? Opole ma spaść do rangi pipidówki i zaścianka tylko dlatego, że pseudobiznesmen nie umie prowadzić swego interesu. Zreszta niech nie narzekają, powodzi im się o wiele lepiej niż przeciętnemu pracownikowi najemnemu ( i powstanie TESCO przy ul. Ozimskiej tego nie zmieni). Jeżdżą takimi.... brykami i mają po dwa , (albo i więej domy). Niech nie mydlą oczu... Większośc zamiast płacenia podatków chowa je w koszty.A zresztą sądzę, że nad wszystkim swą łape trzyma Real i to on pociąga za wszystkie sznurki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaTESCOwicz Re: Tesco powinno być na Ozimskiej IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 18:43 Gość portalu: Kobieta pracująca napisał(a): > Właśnie wróciłam skonana z Reala. Tłumy ludzi z całego województwa, kolejki > przy kasach, przepychanie się wśród tłumu. To nasz, kobiet z ZWM-u codzienność. > > Prosimy o konkurencję dla Reala i to w pobliżu, na ul. Ozimskiej. Każda kobieta > > z ZWM-u o niczym innym nie marzy. No, chyba, że jest żona skepikarza.Ale > dlaczego my mamy martwić sie sklepikarzami, skoro nikt nie martwi sie losem > tysięcy ludzi zwalnianych z pracy.A sklepikarze chcieliby nad sobą parasol > ochronny. Czy na tym polega kapitalizm i wolny rynek? Opole ma spaść do rangi > pipidówki i zaścianka tylko dlatego, że pseudobiznesmen nie umie prowadzić > swego interesu. Zreszta niech nie narzekają, powodzi im się o wiele lepiej niż > przeciętnemu pracownikowi najemnemu ( i powstanie TESCO przy ul. Ozimskiej tego > > nie zmieni). Jeżdżą takimi.... brykami i mają po dwa , (albo i więej domy). > Niech nie mydlą oczu... Większośc zamiast płacenia podatków chowa je w koszty.A > > zresztą sądzę, że nad wszystkim swą łape trzyma Real i to on pociąga za > wszystkie sznurki. !!! BRAWO KOBIETO PRACUJĄCA - MASZ RACJĘ, ZASŁUŻYŁAŚ NA KOLACJĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepokorna Re: Tesco powinno być na Ozimskiej IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.02, 13:39 Gdybyś kobieto miała szerszy horyzont myślenia wiedziałabyś, że inna lokalizacja TESCO odciagnie klientów z REALA i będzie ciszej w całej okolicy a wię zyskasz i TY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta pracująca Re: Tesco powinno być na Ozimskiej IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.36.* 18.12.02, 12:58 Gość portalu: niepokorna napisał(a): > Gdybyś kobieto miała szerszy horyzont myślenia wiedziałabyś, że inna > lokalizacja TESCO odciagnie klientów z REALA i będzie ciszej w całej okolicy a > wię zyskasz i TY. A gdybyś Ty kobieto (niezbyt kulturalna, niestety) - przepraszam, że użyję twych słów "miała szerszy horyzont myślowy" to umiałabyś przewidzieć, że lokalizacja Tesco na Ozimskiej także odciągnie klientów z Reala ( jeśli oczywiście Tesco zaproponuje lepsze ceny), ponadto mieszkańcy ZWM-u, mając w pobliżu 2 hipermarkety, będą mieli jakiś wybór - złamany zostanie monopol Reala.Klienci pójdą tam, gdzie taniej, czyściej itp. W imię czego mają być pozbawieni takiego wyboru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpowiedź Re: Tesco powinno być na Ozimskiej IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 13:09 Niestety tylko naiwni myślą,że wytworzy się konkurencja i ceny będą niższe. A gdyby nawet to czy będziesz biegać od jednego sklepu do drugiego i porównywać jaki towar danego dnia sewrwują w niższej cenie? Powodzenia. Zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia i niech sprawa TESCO nie zagłuszy Świątecznego nastroju. Decydenci i tak zrobią jak chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJR Re: Tesco powinno być na Ozimskiej IP: 217.98.47.* 20.12.02, 15:07 A ja mam gdzieś czy ceny w Tesco będą o 2gr wyższe czy niższe niż w Realu: 1) Na pewno będą niższe niż u PP. Pancześnika i Nazarczuka, mianujących się obrońcami pokrzywdzonych, AK-wców, wdów, sierot, borsuków, piżmaków i cholera wie jeszcze czego (chętni mogą dopisywać). 2) Na pewno spowodują możliwośc robienia zakupów w bardziej komfortowych (czytaj luźniejszych) warunkach. Cała ta argumentacja przeciwników Tesco to moim zdaniem totalne brednie - aż zęby cierpną. Oczywiście są tacy którzy powiedzą to samo np. o mojej wypowiedzi - dlatego posłużę się argumentem przemawiającym do wszystkich - czy warto wykładać z kasy Opola 18mln złotych na odszkodowanie / wykupienie od Tesco działki (nie wspominając o zablokowaniu wszelkich inwestycji na tym terenie z powodu konieczności opracowania i zatwierdzenia nowego planu zagospodarowania przestrzennego)? Czy nawet przeciwnicy Tesco nie znaleźli by dla tych pieniędzy innego zastosowania? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Tesco powinno być na Ozimskiej IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.36.* 22.12.02, 19:33 Gość portalu: odpowiedź napisał(a): > Niestety tylko naiwni myślą,że wytworzy się konkurencja i ceny będą niższe. A > gdyby nawet to czy będziesz biegać od jednego sklepu do drugiego i porównywać > jaki towar danego dnia sewrwują w niższej cenie? > Powodzenia. > Zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia i niech sprawa TESCO nie zagłuszy > Świątecznego nastroju. Decydenci i tak zrobią jak chcą. Jeśli decydenci zrobią jak chcą, mając gdzieś racjonalne argumenty większości - powstania Tesco na ul.Ozimskiej - to społeczeństwo ich rozliczy i za długo nie będą decydentami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixi Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.chello.pl 15.12.02, 22:53 www.antyglobalizacja.most.org.pl/index.php?a=01&b=01_11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixi Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.chello.pl 15.12.02, 22:57 www.fz.eco.pl/global/hiperm.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speaker Tesco w Opolu IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 16.12.02, 17:04 Byłem w Łodzi. Wiem, że Łódź to nie Opole, ale tam TESCO jest w Galerii Łódzkiej i owa galeria jest w centrum miasta. Rozmawiałem też z kilkoma łodzianami i stwierdzili jedno: ceny w Łodzi się zmieniły, od momentu, gdy pojawiło się więcej hipermarketów. Jest większy wybór a hipermarkety powstają przy dużych osiedlach w tym i w centrum (Tesco). Łodzianie martwią się tylko tym, że mają nowego prezydenta (Kropiwnicki) i on zniszczy wszystko, co było do tej pory dobre dla Łodzian. Wnioski nasuwają się same: prawicowi prezydenci niszczą konkurencję, TESCO może stać w centrum miasta i nie przeszkadza nikomu ale w Opolu długo będziemy jeszcze dochodzić do normalnośći, taka jest bowiem nasza zaściankowość i przekładanie partykularnych interesów małych, drogich i brudnych sklepikarzy nad możliwością wyboru i konkurencji. Co do łódzkich sklepikarzy: pogodzili się oni z przewagą hipermarketów, ale oni nie złożyli broni i prosperują dalej, oferując lepszy asortyment w tym i kulturę obsługi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolf Re: Tesco w Opolu IP: *.opole.dialup.inetia.pl 04.01.03, 19:44 Dokładnie - Real nie ma konkurencji i dlatego jest jednym z droższych (najdroższym) hipermarketem tej sieci w Polsce. Poza tym jedn hipermarket na Opole to za mało - robienie zakupów w Realu to porazka - ja byłem tam tylko 3 razy, bo nie zamierzam tracić godziny na staniu w kolejsce do kasy żeby zaoszczędzić (pozornie) kilka złotych. Z tego co słyszałem w piątki,soboty i okresy przedświąteczne jest tam całkowita masakra - więc budowa kolejnego hipermarketu, także pod tym względem jest korzystna. Opole jest jednym z nielicznych miast w Polsce o porównywalnej wielkości w których jest tylko jeden hipermarket. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwolennik Re: Tesco w Opolu IP: 213.17.241.* 19.03.03, 13:14 Moim zdaniem na budowę TESCO nie chcą się zgodzić zarządzający Realem i wszyscy, którzy tam mają jakieś swoje interesy. Już dzisiaj widać jak Real podnosi ceny towarów. Ciągle mam wrażenie, że to oni robią całe zamieszanie. Najlepiej by było dla nich gdyby to oni mogli wybudować jeszcze jeden sklep na Ozimskiej. A wszystkim tym którzy uważają, że TESCO będzie powodowało korek na Ozimskiej proponuję już dzisiaj przejechać ul. Ozimską w godzinach szczytu na osiedle ZWM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takitam Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.02, 13:24 a taki był uczciwy pan Zembaczyński, taki mądry, piękny i dobry, a tu wyszło szydło z worka. Ciekawe ile ta cała ekipa pięknoduchów prawicowych z nim na czele wzięla od Reala żeby wykurzyć mu konkurencję spod nosa? Jakoś nie słyszałem żeby pękający non stop w szwach Real spowodował zamknięcie jakichś osiedlowych sklepików. Kolesie odmówią Tesco, a pieniądze zaoszczędzone na niedokończonej obwodnicy przedznaczą na odszkodowanie i dzięki temu załatwią dwie sprawy: nie będzie korków w centrum miasta i ich ulubioiny supermarket nbie będzie miał konkurencji dzięki czemu będzie nadal o 20% droższy niż inne Reale w kraju. Głupota nie boli. Priwiety dla mlodych zdolnych komsomolców popierających pana Z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.punkt.pl / *.punkt.pl 23.12.02, 20:27 Oddałem głos na Zembaczyńskiego bo uważałem że jest człowiekiem doświadczonym i rozsądnym ale po wypowiedzi w sprawie Tesco zaczynam w to drugie wątpić. Woli płacić {zresztą nie ze swojej kieszeni},a ile można byłoby za tę kwotę? zrobić coś dla miasta. Czyich interesów ten zarząd broni???.Może w.....ch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.rybnet.pl 29.12.02, 13:53 ja też i bardzo tego żałuję, myślę, że jest nas więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: Tesco wraca do ratusza- konkluzja IP: *.punkt.pl / *.punkt.pl 02.01.03, 12:37 Nie ukrywam, ze od dluzszego czasu śledze dyskusje nt. slusznosci powstania/nie powstania Tesco. Na szczescie jest mi to obojętne, ja nie korzystam z tego typu sklepów i wspołczuje tym, którzy pędzą tam aby nieświadomie dokonac zakupu ponownie umytej, psujacej sie kiełbachy czy przeterminowanego serka. Nikt mnie nie przekona, ze nie mam racji, przy takiej ilosci towaru, takim obrocie nim i tylu obowiązków jednego pracownika (w co nie wątpię) nie sposob wyłapać wszystkich produktów, którym akurat skończyła sie data ważności. No ale temat prowokacyjnej sprzedazy mięsa o wątpliwych walorach smakowych tudziez zapachowych to juz inny temat. Najsmutniejsze jest to, ze ta infantylna dyskusja sięga po często patetyczne wrecz argumenty, innym razem idiotyczne, ale nikt z nas nie pomysli, ze tak naprawde ucierpią ci mieszkańcy z ulicy Ozimskiej. I wspolczuje im osobiscie, bo ja nie chcialbym aby nagle pod moim oknem powstal potezny parking, i kilkaset samochodow dziennie zaznaczalo swoja obecnosc. Całej tej sytuacji towarzyszy masa przekomicznych zdarzeń. Nie ukrywam, ze rozśmieszył mnie niemalże do łez dodatek reklamowy w jednej z naszych gazet, na ktorego stronach Tesco zachwalało się z rozmachem i budzącą obrzydliwość wrecz wazeliną.Panowie z Tesco: ja rozumiem, marketing i tysiace potencjalnych klientów ale gdzie umiar, na miłość boską? Wpadajac czasami na przeciwników budowy Tesco i ich argumenty odnosilem wrazenie, ze konkurencja Tesco solidnie tychże przeciwników podplaciła- ze szczegolnym podkreśleniem słowa solidnie- skoro mówlili oni takie głupstwa, że aż nieprzyjemnie byo słuchać. Tylko jeden argument wydawal sie rozsądny i mysle , ze padłby z ust kazdej osoby, ktora swoje mieszkanie czy dom mialaby wlasnie przy terenie na ktorym ma powstac Tesco. Cieszę sie niezmiernie z tego, ze nie jestem niewolnikiem marketów. Mowiac po polsku zwisa mi to czy bedzie u nas kolejny market czy tez nie. Nie wspolczuję sklepikarzom i drobnym sprzedawcom- coz takie prawa rynku, nikt nie gwarantuje, ze klient przyjdzie. Poza tym z obserwacji własnych wnioskuje, ze w przerażającej ilości przypadków taki drobny sklepikarz-dorobkiewicz jest skąpym skurkowańcem i kombinatorem wciskającym z maślanymi oczami czerstwe pieczywo. Wspolczuje za to nowym pracownikom Tesco- tak duze placowki handlowe nastawione sa na zysk za wszelka cenę i nie szanuje sie pracownika traktujac go w sposob uwłaczający godności ludzkiej. Pozdrawiam przeciwnikow i zwolennikow a przede wszystkim tych, ktorzy na tym zamęcie zarobili pieniądze: i tych ktorzy planowali zarobić jak i tych, ktorzy zarobili zupełnie przypadkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pizdeusz II Czarny gada jak zbowidowiedz 60-cio letni IP: 213.17.147.* 02.01.03, 13:07 Kupuj jak chcesz w osiedlowych budach co baba się po ci..ie drapie z nudów w przerwach podawania pieczywka. Młody choć wyzyskiwany w takich przybytkach jak Tesco, to jednak pracę będzie miał. A ty jej mu ni załatwisz, ani fajansiarnia. I na koniec: ile ludzi zatruło się w Opolu jedzeniem kupionym w Realu odkąd funkcjonuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: money b Re: Tesco wraca do ratusza- konkluzja IP: *.chello.pl 03.01.03, 02:11 masz rację, można podejść do tego na luzaka, wszystko jest ułuda i marność, nic już pewnie nie poradzimy na to, stada bydła ruszą na żer, po chlebek i kefirek przyjdzie jechać do najbliższego Mexiko Unreal itp, nasi krewni awansują z pomywacza terakot na krajacza mięsa, potem nie pozostanie im już nic innego jak zacząć nowe życie. Okej, niech będzie, jak widać większość akceptuje niewolnictwo. Mnie to najbardziej wk. że oni podatków nie płacą, bo są duzi, ja jestem mały i muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Chcemy Tesco IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.03, 19:14 Wszyscy moi znajomi chcą Tesco. Są wśród nich osoby które mają w Opolu sklepy spożywcze. Ale nie boją się konkurencji bo mają już taką nieuczciwą czyt. Real. Tesco jest zagrożeniem właśnie dla Reala i to osoby które mają jakieś zyski z niego protestują najwięcej. Czyli władza która przy okazji załapała się na lokaliki w tym jedynym hipermarkecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eugen Re: Chcemy Tesco IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.03, 19:19 Gość portalu: Kaśka napisał(a): > Wszyscy moi znajomi chcą Tesco. Są wśród nich osoby które mają w Opolu sklepy > spożywcze. Ale nie boją się konkurencji bo mają już taką nieuczciwą czyt. Real. > > Tesco jest zagrożeniem właśnie dla Reala i to osoby które mają jakieś zyski z > niego protestują najwięcej. Czyli władza która przy okazji załapała się na > lokaliki w tym jedynym hipermarkecie. TO JEST TAK OCZYWISTE JAK TO, ŻE MAMY 2003 ROK I NAJBARDZIEJ PROWINCJONALNE MIASTO WOJEWÓDZKIE - TAKĄ KUBĘ WOJEWÓDZKĄ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyta Re: Chcemy Tesco IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.36.* 06.01.03, 08:37 Zgadzam się, że Opole to straszna prowincja,a polityka naszych władz wystraszy wszystkich potencjalnych inwestorów i doprowadzi do tego, że niedługo spadniemy do rangi powiatu (ich pomysły wstrzymanie prac nad obwodnicą, pomysły zrobienia parkingu przed nową siedzibą uniwersytetu, pomysły, żeby TESCO nie powstało w Opolu w ogóle, albo powstało tam, gdzie hula wiatr). Wszystkie miasta tej wielkości co Opole (albo i trochę mniejsze) mają co najmniej 2 hipermarkety typu Real. Władze boją się nowych inwestycji, prowadzą politykę zachowawczą. Jak można było tak długo zastanawiać się nad lokalizacją TESCO na Ozimskiej. Co najmniej od dwóch lat mieszkańcy Opola i województwa, w tym także skepikarze, mogliby robić zakupy w bardziej komfortowych warunkach, a nie stłoczeni jak bydło... i jeszcze do tego w sklepie bez klimatyzacji. Wszystkie osoby, ktore znam, chcą TESCO na Ozimskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaDe Re: Chcemy Tesco IP: 213.25.164.* 06.01.03, 12:57 W krajach bogatych supermarkety buduje się na peryferiach i dojeżdża się na zakupy samochodem. Niestety w Polsce jeszcze długo wiele ludzi nie będzie stać na własne 4 kółka. Dlatego uważam, że jest sens budowy Tesco w pobliżu centrum (na Ozimskiej)- nie odbierajmy najuboższym możliwości zakupów w tanich sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Chcemy Tesco IP: *.punkt.pl / *.punkt.pl 06.01.03, 21:44 Jak głosi plotka, Tesko może utrzeć nosa władzom naszego miasta jak równierz wszystkim przeciwnikom budowy Tesko. Wchodząc w układ z upadajacym Społem,Opolanin na hipermarket, teren po fabryce mebli na centrum logistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipermarketus TESCO STOP IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.03, 21:51 Hipermarkety ...to sieci sklepów o dużych powierzchniach, które sprzedają produkty żywnościowe. W Wielkiej Brytanii i Francji mają 80% udziału w handlu żywnością. Ponieważ na Zachodzie nie ma już miejsca na dalszą ekspansję, wielkie sieci handlowe dokonują inwazji na "rynki wschodzące" czyli Europę Wschodnią i Azję. Dlaczego należy się przed nimi bronić? Hipermarkety świadomie wprowadzają konsumenta w błąd stosując "ceny wabiące". Wszystkim wydaje się, że ceny w hipermarketach są niższe niż w sklepach osiedlowych czy na bazarach. Nic bardziej błędnego! Hipermarkety celowo obniżają ceny niektórych produktów, by przyciągnąć klientów spragnionych promocji. Nieświadomi amatorzy tanich pomarańczy czy coca-coli wpadają do hipermarketu i rzucają się na super atrakcyjne towary. A po drodze kupują 1001 innych produktów, tym razem znacznie droższych i z reguły do niczego niepotrzebnych. Towary w hipermarketach są tak sprytnie ustawione, by zachęcić klientów do kupienia ich w jak największej ilości: produkty spożywcze (w szczególności chleb i nabiał) umieszczone są zawsze na końcu sklepu. Aby do nich dotrzeć, należy przejść koło innych , mniej potrzebnych rzeczy, wielu klientów nie może się oprzeć takiej pokusie i wrzuca do koszyka wszystko co popadnie. Hipermarkety wcale nie oznaczają "łatwych i szybkich zakupów". Średni czas zakupów w hipermarkecie w Wielkiej Brytanii to 90 min! Wynika to nie tylko z ustawienia produktów, ale także z notorycznych kolejek przy kasach. Gdy dodamy do tego czas potrzebny na dojazd, to okazuje się, że hipermarket to najmniej przyjemny i najbardziej czasochłonny sposób kupowania. Hipermarkety rujnują dostawców i rolników. Hipermarkety niechętnie współpracują z dostawcami małej czy średniej wielkości: większość produktów kupują w wyniku negocjacji prowadzonych na szczeblu krajowym a nawet światowym. O ile duże firmy (np. Coca-Cola czy Danone) mają szansę na wywalczenie sobie dobrych warunków, o tyle mali dostawcy (lokalni producenci czy rolnicy) są na straconej pozycji. Hipermarkety wymuszają na dostawcach nieludzkie warunki: żądają coraz to niższych cen (często poniżej kosztów produkcji) , długich terminów płatności (czyli hipermarket bierze od dostawcy towar, nie płaci mu od razu ale po kilku miesiącach, a sam sprzedaje towar i ma z tego zysk, w praktyce więc hipermarket jest kredytowany przez dostawce). Zawsze można zastosować mały szantaż: mówi się rolnikowi czy też lokalnemu wytwórcy, że np. w Egipcie czy Bangladeszu ten sam towar jest wytwarzany znacznie taniej... Z tego powodu tylko w Anglii upadło w ostatnich latach 42,000 gospodarstw. Hipermarkety niszczą miejsca pracy. Hipermarkety przy każdym otwarciu nowej placówki triumfalnie obwieszczają stworzenie nowych miejsc pracy. Jest to prymitywne oszustwo, niestety wielu wierzy (lub chce wierzyć) w takie bajki. Jedno miejsce w supermarkecie niszczy kilka a nawet kilkanaście miejsc pracy w lokalnym handlu. Hipermarkety nie tylko zabierają pracę handlowcom: wchodzą także w segment produkcji, tworząc wyroby sprzedawane pod własną marką. Takie wyroby są sprzedawane grubo poniżej cen innych, markowych wyrobów. Wytworzeniem takich wyrobów zajmują się mali producenci, z reguły nie posiadający znanej marki ani silnej pozycji rynkowej. Całą marże zgarnia oczywiście hipermarket. Produkty pochodzące od silnych i znanych producentów mają szansę sprostać takiej konkurencji, ale problem w tym, że takowych w Polsce nie ma. Zysk pozostaje więc w rękach zagranicznych koncernów (sieci handlowych), gdyż dla polskiego konsumenta najważniejsza jest cena i z reguły wybiera "ketchup marki ketchup" czy też inne produkty wytwarzane przez sieci handlowe. Hipermarkety niszczą pełnowartościowe miejsca pracy, a tworzą "shit jobs". Płace personelu hipermarketów należą do najniższych. Prawa pracowników (z reguły młodych ludzi) są notorycznie łamane, szczególnie w Polsce i innych krajach Europy Wschodniej. W normalnym kraju nikt nie garnie się do takiej pracy. Dla przykładu podam, że w supermarkecie w Orleans (Massachusetts, USA) większość załogi stanowili Meksykańcy czy też przybysze z Europy Wschodniej (Polska, Rosja), podobnie jest w innych miejscach w USA. Jednak w Polsce w warunkach szalejącego bezrobocia pracownicy godzą się na poniżające warunki - lepsze 700 zł na miesiąc niż nic. Dlaczego więc hipermarkety wyrastają w Polsce jak grzyby po deszczu? Wynika to z krótkowzroczności decydentów i konsumentów. O ile motywacja decydentów jest jasna: zawsze miło jest zgarnąć 10% wartości inwestycji, o tyle konsumenci, manipulowani przez reklamę i superpromocje dają się wodzić za nos hipermarketom. Urzędnicy nie zauważają, że wkrótce bezrobocie wzrośnie tak drastycznie, iż wyborcy na pewno nie wybiorą ich na kolejną kadencję. Z kolei konsumenci też powinni dostrzec, że kupując w supermarkecie w konsekwencji zabiorą miejsca pracy... samym sobie, bo lokalny handel, przemysł i rzemiosło niedługo będzie istnieć wyłącznie na papierze. Oby zmiana świadomości nastąpiła, zanim bezrobocie w Polsce wzrośnie z 18% do 48% . Targowiska a hipermarkety w liczbach targowiska hipermarkety liczba: 2400 240 udział w rynku: 6% 20% zatrudnienie: 450 tys. osób 70 tys. osób suma płaconych opłat targowych / handlowych: 267 mln zł 0 zł suma placonego podatku dochodowego 214 mln zł 0 zł za: Newsweek Polska 11/02, 2002-03-17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: TESCO START IP: OBEDET* / 213.68.127.* 14.01.03, 15:53 Gość portalu: hipermarketus napisał(a): napisal, hehehe, raczej skopiowal i to w dodatku bez wlasnego komentarza ) Hipermarkety ) ...to sieci sklepów o dużych powierzchniach, które sprzedają produkty ) żywnościowe. W Wielkiej Brytanii i Francji mają 80% udziału w handlu żywnością. Daj boze zeby i u nas. ) Dlaczego należy się przed nimi bronić? Nie nalezy sie przed nimi bronic tylko uczyc ludzi jak z nich korzystac! ) Hipermarkety świadomie wprowadzają konsumenta w błąd stosując "ceny wabiące". ) Wszystkim wydaje się, że ceny w hipermarketach są niższe niż w sklepach ) osiedlowych czy na bazarach. Nic bardziej błędnego! Hipermarkety celowo ) obniżają ceny niektórych produktów, by przyciągnąć klientów spragnionych ) promocji. Tak wiec jednak sa w nich produkty tansze. ) Nieświadomi amatorzy tanich pomarańczy czy coca-coli wpadają do ) hipermarketu i rzucają się na super atrakcyjne towary. A po drodze kupują ) 1001 ) innych produktów, tym razem znacznie droższych i z reguły do niczego ) niepotrzebnych. Ja bym powiedzial niegospodarni, glupi, nie planujacy swoich wydatkow, marnujacy pieniadze, nierozsadni, ... A tych nalezy eliminowac. Jesli jest nierozsadny w postepowaniu z wlasnymi pieniedzmi to co bedzie robil z firmowymi lub publicznymi. Niech zdechna z glodu! ) Towary w hipermarketach są tak sprytnie ustawione, by zachęcić ) klientów do kupienia ich w jak największej ilości: produkty spożywcze (w ) szczególności chleb i nabiał) umieszczone są zawsze na końcu sklepu. Aby do ) nich dotrzeć, należy przejść koło innych , mniej potrzebnych rzeczy, wielu ) klientów nie może się oprzeć takiej pokusie i wrzuca do koszyka wszystko co ) popadnie. No wlasnie, a na religi ksiadz uczyl pokory, i unikania przesady. I gdzie ta nauka poszla - w las, a nie w was! W dodatku co niedziela przypominana. Moze zamiast do kosciola na zakupy do hipermarketu i tam kursy gospodarnosci. ) Hipermarkety wcale nie oznaczają "łatwych i szybkich zakupów". Średni czas ) zakupów w hipermarkecie w Wielkiej Brytanii to 90 min! Wynika to nie tylko z ) ustawienia produktów, ale także z notorycznych kolejek przy kasach. Gdy dodamy ) do tego czas potrzebny na dojazd, to okazuje się, że hipermarket to najmniej ) przyjemny i najbardziej czasochłonny sposób kupowania. Nie taki diable straszny jak w skopiowanym dokumencie podaja: w Opolu drugi hipermarket rozladuje czas pod kasami lokalizacja w centrum uwolni od dlugich dojazdow a jakby zbudowali jeszcze ze dwa kolejne "za Odra" to w ogole echo bedzie sie odbijalo od pustych kas. A klientow po lapankach beda dowozic do sklepow. ) Hipermarkety rujnują dostawców i rolników. Hipermarkety niechętnie ) współpracują z dostawcami małej czy średniej wielkości: większość produktów ) kupują w wyniku ) negocjacji prowadzonych na szczeblu krajowym a nawet światowym. O ile duże ) firmy (np. Coca-Cola czy Danone) mają szansę na wywalczenie sobie dobrych ) warunków, o tyle mali dostawcy (lokalni producenci czy rolnicy) są na ) straconej Jasne bo ci duzi to produkuja w oparciu o magie bez udzialu ludzi. A po drugie co szkodzi malym producentom tworzyc grupy i wystepowac jako konkurencja dla innych. Juz wiem co jak sie ma jedna krowe i cale zycie wystawialo banke z mlekiem dla pobliskiej mleczarni to teraz trudno sie odnalezc. Tylko co mnie to obchodzi. ) pozycji. Hipermarkety wymuszają na dostawcach nieludzkie warunki: żądają ) coraz to niższych cen (często poniżej kosztów produkcji) , długich terminów ) płatności ) czyli hipermarket bierze od dostawcy towar, nie płaci mu od razu ale po kilku ) miesiącach, a sam sprzedaje towar i ma z tego zysk, w praktyce więc ) hipermarket No to chyba dobrze bo wymorduja w ten sposob tych duzych znienawidzonych dostawcow i pozwola zyc tym malym. ) Hipermarkety niszczą miejsca pracy. Hipermarkety przy każdym otwarciu nowej ) placówki triumfalnie obwieszczają stworzenie nowych miejsc pracy. Jest to ) prymitywne oszustwo, niestety wielu wierzy (lub chce wierzyć) w takie bajki. ) Jedno miejsce w supermarkecie niszczy kilka a nawet kilkanaście miejsc pracy w ) lokalnym handlu. Hipermarkety nie tylko zabierają pracę handlowcom: wchodzą ) także w segment produkcji, tworząc wyroby sprzedawane pod własną marką. Takie ) wyroby są sprzedawane grubo poniżej cen innych, markowych wyrobów. Rozumiem twoja idea praca dla kazdego i placa w imie potrzeb. Dlatego ten lokalny handel moze zatrudniac tylu ludzi bo ty za to oplacasz ich pensje placisz wlasnymi pieniedzmi przeplacajac wartosc produktow. Ja nie lubie fundowac komus darmowej pensji, poki co nie stac mnie na to. I wybacz to czy kupie produkt z naklejka Nestle czy Krzaczek to moja prywanta sprawa. Co wiecej jesli mi krzacze bedzie smakowal to polece go znajomym. I ni ty mi bedziesz mowil co mam kupowac i za ile! ) takich wyrobów zajmują się mali producenci, z reguły nie posiadający znanej ) marki ani silnej pozycji rynkowej. Całą marże zgarnia oczywiście hipermarket. To jak to jest te hipermarkety wspomagaja malych producentow, czy tylko gadaja z duzymi. W tym skopiowanym przez ciebie tekscie sa bledy logiczne. Moze warto przed skopiowaniem przeczytac. ) Produkty pochodzące od silnych i znanych producentów mają szansę sprostać ) takiej konkurencji, ale problem w tym, że takowych w Polsce nie ma. Zysk ) pozostaje więc w rękach zagranicznych koncernów (sieci handlowych), gdyż dla ) polskiego konsumenta najważniejsza jest cena i z reguły wybiera "ketchup marki ) ketchup" czy też inne produkty wytwarzane przez sieci handlowe. Chwila, to kto produkuje ten ketchup polski maly producent czy duzy zagraniczny? ) Hipermarkety niszczą pełnowartościowe miejsca pracy, a tworzą "shit jobs". ) Płace personelu hipermarketów należą do najniższych. Prawa pracowników (z ) reguły młodych ludzi) są notorycznie łamane, szczególnie w Polsce i innych ) krajach Europy Wschodniej. W normalnym kraju nikt nie garnie się do takiej ) pracy. Dla przykładu podam, że w supermarkecie w Orleans (Massachusetts, USA) ) większość załogi stanowili Meksykańcy czy też przybysze z Europy Wschodniej ) (Polska, Rosja), podobnie jest w innych miejscach w USA. Jednak w Polsce w ) warunkach szalejącego bezrobocia pracownicy godzą się na poniżające warunki - ) lepsze 700 zł na miesiąc niż nic. Jasne bo lepiej jest zdechnac z glodu, ale nie pobrudzic sobie raczek praca. A gdzie indziej pracuja tam tacy ktorzy nie znalezliby nigdzie indziej pracy. ) Dlaczego więc hipermarkety wyrastają w Polsce jak grzyby po deszczu? Wynika ) to ) z krótkowzroczności decydentów i konsumentów. O ile motywacja decydentów jest ) jasna: zawsze miło jest zgarnąć 10% wartości inwestycji, o tyle konsumenci, ) manipulowani przez reklamę i superpromocje dają się wodzić za nos ) hipermarketom. Urzędnicy nie zauważają, że wkrótce bezrobocie wzrośnie tak ) drastycznie, iż wyborcy na pewno nie wybiorą ich na kolejną kadencję. Z kolei ) konsumenci też powinni dostrzec, że kupując w supermarkecie w konsekwencji ) zabiorą miejsca pracy... samym sobie, bo lokalny handel, przemysł i rzemiosło ) niedługo będzie istnieć wyłącznie na papierze. Oby zmiana świadomości ) nastąpiła, zanim bezrobocie w Polsce wzrośnie z 18% do 48% . Ale dzieki temu padna rowniez tak znienawidzone przez ciebie hipermarkety, bo nikt w nich nie bedzie kupowal, bo nie bedzie mial za co. Odrodzi sie stare targowisko i handel wymienny. 10 kilo ziemniakow za dzien pracy w polu i tak zataczajac wielkie kolo wrocimy do zrodel i znow pelna para ruszy targowisko na placu Armi Czerwonej (kiedys) ) za: Newsweek Polska 11/02, 2002-03-17 za: zdrowym rozsadkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanka Re: Chcemy Tesco IP: 213.17.147.* 09.01.03, 22:29 JA osobiscie nie mam nic przeciwko TESCO, sklep a raczej wielki hipermarket jest w Opolu potrzebny chociazby po to zeby powstala konkurencja dla Reala. Ale fabryka mebli na ulicu ozimskiej nie jest najlepszym miesjec na takie cos. Fabryka stoi na jednej z glownych ulic miasta, jedyna dojazdowa z osiedli malinka i kolonia goslawicka. Jezli kolo fabryki mebli ma powstac nowy, dodtakowy pas to i tak nie rozluzni natezenia ruchu, ktory powstanie po budowie. Dlaczego tak wielki sklep ma powstac w centrum miasta? to ma byc nasza wizytowka w Europie? hipermarket?! To bez sensu, nigdzie nie ma tak wielkich sklepow w centrum, w zadnym wiekszym miescie w europie. Czy opole ma sie cofac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aro Re: Chcemy Tesco IP: redhatserver:* / 192.168.1.* 10.01.03, 00:23 >To bez sensu, nigdzie nie ma tak wielkich sklepow w centrum, w zadnym wiekszym >miescie w europie. Czy opole ma sie cofac? Z tym nigdzie w europie to pani troche przesadzila. Chyba, ze byla pani we wszystkich wiekszych miastach :-) w co watpie...a tak na powaznie to Opole bedzie naprawde sie cofac , kiedy kolejni nowi inwestorzy beda odprawiani z kwitkiem..bo jakiemus radnemu cos sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyz Opolanin Re: Chcemy Tesco IP: OBEDET* / 213.68.127.* 14.01.03, 15:24 Gość portalu: opolanka napisał(a): > Ale fabryka mebli na ulicu ozimskiej nie jest najlepszym miesjec na takie > cos. > Fabryka stoi na jednej z glownych ulic miasta, jedyna dojazdowa z osiedli > malinka i kolonia goslawicka. Jezli kolo fabryki mebli ma powstac nowy, > dodtakowy pas to i tak nie rozluzni natezenia ruchu, ktory powstanie po > budowie. Dlatego ze ruch nie wzrosnie, bo nie dobuduje sie pieciu nowych blokow mieszkalnych tylko nowy sklep ktory naturalnie wchlonie ruch w strone Reala. Co wiecej przebudowa tego wiadukty gdyby nie Tesco moze czekac na sietego Nigdy lub na katastrofe budowlana, wzglenie zamkniecie wiaduktu. > Dlaczego tak wielki sklep ma powstac w centrum miasta? to ma byc nasza > wizytowka w Europie? hipermarket?! Centrum miasta i jego wizytowka chym w Europie (hehehe, kto sie z tej Europy interesuje Opolem - chyba gastarbeiterzy) moze byc rozwalajaca sie zasyfiona starowka, anie wylotowa ulica w kierunku Czestochowy > To bez sensu, nigdzie nie ma tak wielkich > sklepow w centrum, w zadnym wiekszym miescie w europie. Czy opole ma sie > cofac? Nigdzie - a to nieprawda kwiatuszku mam Ci podac nazwy ulic w miastach europejskich gdzie wlasnie w centrum zlokalizowane sa olbrzymie hipermarkety, czy poszukasz sobie sama na mapie Europy. Cofac sie? Co ty piszesz? Masz auto - ciesz sie. Nie kazdy ma i moze wlasnie dlatego lokalizacja duzego sklepu prawie w centrum jest znacznie wygodniejsza niz zasuwanie godzine na jego peryferia. Opolan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Worek pseudo kupcy zwijajcie żagle IP: 213.17.147.* 15.01.03, 09:58 Gość portalu: gotesco! napisał(a): > GO TESCO! MY CHCEMY TESCO! OLEWAĆ PROTEST! pseudo kupcy zwijajcie żagle bo TESCO i CAREFOUR w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz S Re: Tesco wraca do ratusza IP: 212.244.126.* 15.01.03, 10:10 I niech kurwa wraca do Ratusz po 1000 razy ! Myslą że łapówkami da się wszystko załatwić !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vooyeck Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.03, 02:17 Studiuje w Warszawie, gdzie tez tymczasowo mieszkam i uwierzcie mi wszyscy, ze nasz opolski Real to z cala powaga WIELKIE GOWNO !!!! To jest zart chyba jakis... hipermarket real:ppp W Warszawie jest kilkanascie takich hipermarketow i nikt nie robi z tego problemu... Robienie zakupow w Realu to meka!!! Kilometrowe kolejki, psujace sie kasy, ktorych jest czterdziesci kilka, a nawet w okresie przedswiatecznego natezenia nie byly wszystkie czynne... Ja tu w Warszawie robie zakupy tylko w TESCO i uwazam ze jest to najlepszy hipermarket jaki mogl powstac... przede wszystkim dlatego (O TYM MALO KTO Z WAS WIE I O TYM MOWI) jest czynny 24 h 7 dni w tygodniu. Czy ktos z Was byl kiedys na zakupach o 23:30? uwierzcie mi na slowo!!!! Czysta przyjemnosc!!!! Pare osob w calym sklepie i mozna biegac po alejkach!!!! Poza tym coz to za centrum??? OZIMSKA??? Jezeli mieszkancom tych rejonow nie przeszkadzala przez 20 lat fabryka mebli to chyba cichy hipermarket tez nie powinien byc problemem :)))) Z drugiej strony dla tych ktorzy jako argument stosuja lokalizacje TESCO na wroclawskiej przypominam ze tam juz tereny wykupil GEANT. Uwazam, ze lokalizacja dwoch konkurencyjnych "megasamow" obok siebie bylaby paradoksem potwierdzajacym tylko nasza polska glupote i zacofanie :((( BEZ URAZY Poddaje pod rozwage moje argumenty... z gory zaznaczam, ze powyzsze to moje poglady prywatne... nikt mnie nie oplacil zebym to napisal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eugen Masz rację Vooycku IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 11:22 Gość portalu: Vooyeck napisał(a): > Studiuje w Warszawie, gdzie tez tymczasowo mieszkam i uwierzcie mi wszyscy, ze > nasz opolski Real to z cala powaga WIELKIE GOWNO !!!! To jest zart chyba > jakis... hipermarket real:ppp W Warszawie jest kilkanascie takich hipermarketow > > i nikt nie robi z tego problemu... Robienie zakupow w Realu to meka!!! > Kilometrowe kolejki, psujace sie kasy, ktorych jest czterdziesci kilka, a nawet > > w okresie przedswiatecznego natezenia nie byly wszystkie czynne... Ja tu w > Warszawie robie zakupy tylko w TESCO i uwazam ze jest to najlepszy hipermarket > jaki mogl powstac... przede wszystkim dlatego (O TYM MALO KTO Z WAS WIE I O TYM > > MOWI) jest czynny 24 h 7 dni w tygodniu. Czy ktos z Was byl kiedys na zakupach > o 23:30? uwierzcie mi na slowo!!!! Czysta przyjemnosc!!!! Pare osob w calym > sklepie i mozna biegac po alejkach!!!! Poza tym coz to za centrum??? OZIMSKA??? > > Jezeli mieszkancom tych rejonow nie przeszkadzala przez 20 lat fabryka mebli to > > chyba cichy hipermarket tez nie powinien byc problemem :)))) Z drugiej strony > dla tych ktorzy jako argument stosuja lokalizacje TESCO na wroclawskiej > przypominam ze tam juz tereny wykupil GEANT. Uwazam, ze lokalizacja dwoch > konkurencyjnych "megasamow" obok siebie bylaby paradoksem potwierdzajacym tylko > > nasza polska glupote i zacofanie :((( BEZ URAZY Poddaje pod rozwage moje > argumenty... z gory zaznaczam, ze powyzsze to moje poglady prywatne... nikt > mnie nie oplacil zebym to napisal! NIC DODAĆ NIC UJĄĆ. Ale w Opolu to mamy chyba tylko warszawskie ceny. Reszta to prowincjonalne badziewie pod rządami (bez)radnych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Masz rację Vooycku IP: AWA1PRX* / *.chello.pl 19.01.03, 19:42 No właśnie... cały czas sie mówi,że tereny po byłej fabryce mebli to centrum miasta Opola. Nasze miasto ma 96km2, to można sobie wyobrazić jako kwadrat o boku nie całe 10 km. Od terenów gdzie chce inwestować TESCO do rogatek Opola jest ok 2km i to ma być centrum??? "szkoda,że nie metalchem jest centrum Opola, ale gdyby tam miał powstać hipermarket to według władz Opola METALCHEM "OPOLE- GROTOWICE" będzie w "śrudmieściu" proponuje panie Z. przerobić materiał ze szkoły podstawowej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Masz rację Vooycku IP: *.wcm.opole.pl 12.02.03, 12:08 real do syf... niech będzie w tym " niby miescie" pare marketów. ogólnie to przecierz wiocha....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesymista Tesco tak ale nie w centrum IP: *.opole.tpnet.pl 14.02.03, 18:45 Za duzo protekcji juz bylo i w centrum nie powinno sie stawiac Tesco. W nocy hipermarket niech rozwija sie ale jak w Gliwicach na obrzezach miasta. Wroclawska lub obok Macro to sa lokalizacje do przekazania w Opolu. Wszedzie na zachodzie do hipermarketow jezdzi sie, stad to nie problem ulokowac poza miastem aby nie "zajechac" lokalnych sklepikarzy, bo wiadomo, ze nie dorownaja cena gigantowi. Juz Castorama, Obi sa ulokowanr "strategicznie" i to nie sprzyja rozwojowi miasta. Bez inwestycji na obrzezach, przyklad Bielany Wroclaw czy Janki Warszawa nie bedzie nam opolanom dobrze przez lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista teren Fabryki Mebli to już nie centrum... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.03, 20:29 ...a oprócz tego jest multum hektarów do zagospodarowania w rejonie byłych Zakładów Mięsnych, gdzie "najprężniej" działa jedynie Kasa Chorych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Re: Tesco tak ale nie w centrum IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 17.02.03, 23:14 Gość portalu: pesymista napisał(a): > Za duzo protekcji juz bylo i w centrum nie powinno sie stawiac Tesco. > W nocy hipermarket niech rozwija sie ale jak w Gliwicach na obrzezach miasta. > Wroclawska lub obok Macro to sa lokalizacje do przekazania w Opolu. > Wszedzie na zachodzie do hipermarketow jezdzi sie, stad to nie problem > ulokowac poza miastem aby nie "zajechac" lokalnych sklepikarzy, bo wiadomo, ze > nie dorownaja cena gigantowi. Juz Castorama, Obi sa ulokowanr "strategicznie" > i to nie sprzyja rozwojowi miasta. Bez inwestycji na obrzezach, przyklad > Bielany Wroclaw czy Janki Warszawa nie bedzie nam opolanom dobrze przez lata. Może masz rację: na dzień - zlokalizowć go na obrzeżach miasta, np. w Krasiejowie, obok planowanego Parku Jurajskiego, a na noc przenosić do Centum miasta właśnie na Ozimską by mieszkańcy Opola mieli ułatwiony dostęp. wtedy nie zajedzie lokalnych przedsiębiorczych sklepikarzy. Spróbuj mi wyjaśnić pesymisto, bo czegoś tu nie rozumiem: dlaczego Tesco na Ozimskiej /moim zdniem ns zadupiu miasta/ przeszkadza sklepikarzom z centrum miasta, a powstający w środku miasta na powierzchni większej od Reala czyli w Opolaninie, a drugi w SDH za Odrą -też w środku miasta Hipermarket Carrefull /nie wiem czy dodrze napisałem/ wzbudza "0" -zerowe zainteresowanie sklepikarzy, władz miasta itp. Zwróć uwagę że boje o Tesco na tym Forum trwają od ..ho..ho, a tu kompletna cisza. Nikomu nie przeszkadza lokalizacja, droga dojazdowa do obiektu - wiesz ile Tirów z zaopatrzeniem będzie musiało dziennie podjechać do Opolanina-Carrefull i stamtąd wyjechać, a wiesz przecież jak teraz to wygląda, przy praktycznie niedziałającym sklepie. Powiem Ci że Tesco miało cholernego pecha, bo wcale nie chodziło tu o sprzeciwy mieszkańców dzienicy w ilości kilka rodzin materialnie zainteresowanych nie powstaniem. Zainteresowane były osoby byłych władz miasta - bo miały w Realu swoje sklepy, sam Real,nowe władze miasta - bo nie dostały w łapę a pewnie uważały że należy się im od Tesca jak poprzednikom od Reala, i Artglass plus,no i tu dochodzi jeszcze jeden ciekawy wątek kombinatorski. Pomyśl pesymisto /to jest tylko moja spekulacja/, 1 Tesco dostaje odmowę 2 Miasto w ramach odszkodowń odkupuje teren np za 15 mln. 3 Ogłasza przetarg na sprzedaż 4 Za takie pieniądze tego gówna nikt nie kupuje /bo co tam robić i jakim kosztem surowce wtórne już tam skupują, może dojdzie złom i makulatura pute butelki/. 5 Po kolejnych nieudanych przetargach /po każdym cena spada/ główny generał wojny przeciwko Tesco właściciel Artglass.. kupuje po cichu za smyboliczne pieniądze ten teren. Nic tu nie robi no może przeniesie zawartość magazynów z obskórnych żelaznych blaszków /ozdoba terenu na wzór lat 60,- takie retro/do obiektów fabr.mebli. 6. Wchodzimy do Unii Europejskiej, przychodzą Niemcy i odkupują ten teren na Hipermarket za cenę ok 100 razy wyższą niż kosztowała. Zyskiem dzielą się bohaterowie: Pan Zęb.. Kow.. i Nazar.. Czy tak się nie robi świetnych interesów w zgodzie z prawem, robiąc w capa drobny handel, kilku zakręconych mieszkańców którzy to wszyscy posłużyli jako pionki do misternie przygotownej grze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutejszy Prawda o Tesco IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.03, 08:19 Analityk przeprowadził całkiem logiczny wywód i bardzo, bardzo prawdopodobny - jak na nasze "wesołe" miasteczko! To, że tow. Nazar tym kręci jest oczywiste, a dalszy ciąg logiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipermarketus Co z nowymi hipermarketami w naszej wiosce? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.03, 21:44 Podobno palanty z Ratusza zastanawiają się czy w Opolu istnieje potrzeba powstania nowych hipermarketów. Słuchajcie mnie teraz ratuszowe fiuty! Aby rozwiązać ten dylemat umówcie się w piątek, sobotę lub niedzielę na wyjazdową sesję RM w miłościwie nam panującym REALu Pierwszym (i od 4. lat jedynym). Może wtedy wasze kapuściane łby trochę naciągną oleju - ale nie mam na to zbyt dużych nadziei, gdyż wieśniak Kowalski i spółka skutecznie blokują w lepperowskim stylu naszą wojewódzką wieś przed wszystkim czego oni nie kumają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieREALny Re: Co z nowymi hipermarketami w naszej wiosce? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.03, 13:16 Gość portalu: Hipermarketus napisał(a): Podobno palanty z Ratusza zastanawiają się czy w Opolu istnieje potrzeba powstania nowych hipermarketów. Słuchajcie mnie teraz ratuszowe fiuty! Aby rozwiązać ten dylemat umówcie się w piątek, sobotę lub niedzielę na wyjazdową sesję RM w miłościwie nam panującym REALu Pierwszym (i od 4. lat jedynym). Może wtedy wasze kapuściane łby trochę naciągną oleju - ale nie mam na to zbyt dużych nadziei, gdyż wieśniak Kowalski i spółka skutecznie blokują w lepperowskim stylu naszą wojewódzką wieś przed wszystkim czego oni nie kumają. A może tak zlikwidować REALa, teren zaorać i przenieść tam budy z "ruskiego bazaru"? Na taki handel wieś Opole zasługuje. Dziwne, że we Wrocławiu powstaje znów w tym roku nowy (16 czy 18) hipermarket (Auchan na Karkonoskiej) i nie jest to tam tematem dyskusji - bo WROCŁAW to MIASTO a Opole to szczere pole, na którym rządzą głupole! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lopez Niech zbiorą się zwolennicy Tesco IP: 213.17.145.* 06.03.03, 18:34 Niech zbiorą się zwolennicy Tesco, zrobią listę. Kto będzie mieć więcej podpisów wygra. Ja póki co idę zrobić zkupy u osiedlowego geszefciarza, który zdziera na majonezach i innych produktach spożywczych i myśli, że stworzył osiedlowe Tesco. Niech go szlag... Zdzierca jeden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutejszy Re: Niech zbiorą się zwolennicy Tesco IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.03, 09:14 Jest piątek. Zaczyna się weekend. Proponuję omijać REALa wielkim łukiem. Naprawdę lepiej wyjechać za miasto na przedwiosenny spacer. A jak ktoś chce wydawać własne pieniądze w bydlęcych warunkach, to jego wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precz z REALem IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 22:13 niech żyje Tesco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALa BOJKOT IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 21:38 Opolanie w dniach: 29, 30 i 31 lutego zbojkotowali gremialnie reala. Ale niestety 1.03. przyszło za to trzy razy więcej promo-napaleńców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HGW Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.03, 22:47 a ratusza nic nie rusza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutejszy Re: Tesco wraca do ratusza IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.03, 12:36 Gość portalu: HGW napisał(a): > a ratusza nic nie rusza Bo go nikt nie zmusza! Precz z monopolem REALa! Odpowiedz Link Zgłoś