slezan 14.11.01, 10:35 Wiosną przyszłego roku w Polsce odbędzie się spis powszechny. Jedno z pytań dotyczyć ma przynależności narodowej. Nie wstydźmy się być Ślązakami - wpisujmy narodowość śląską! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sqq Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 13:34 czlowieku zastanow sie nad tym ? chyba ze jestes rewizjonistom a takich jak widac na forum nie brakuje ostatnim czasem. Piszmy dokładniej Górnośląska Dolnośląska, Śląska Opolskiego, można by tak mnozyc w calej Polsce bardzo wiele tylko po co - ? no chyba , ze ktos ma zapedy aby podzielic Polske na tzw. "grupy plemienne" moze tak jak w Afganistanie Talibowe Pusztuni Mudzahedini i inni ? brawo gratuluje pomyslu. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! 14.11.01, 13:51 Jak nie chcesz to nie wpisuj. Nikt Cię do tego nie zmusza. Pozwól jednak, żeby inni mieli swoje zdanie. Poza tym wpis do formularza nie ma mocy sprawczej - nie może spowodowac żadnego "rozpadu". Jeżeli ludzie nie czują się Polakami (a takich wśród Ślązaków jest wielu)to niech to napiszą. Dzisiaj nie trzeba już tego ukrywać. Lepsze to niż rzucanie bomb. A może się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginter Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 16:09 No to wpisujmy. Ja tak na pewno zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaszub Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.dip.t-dialin.net 25.11.01, 16:37 Niemiecki aktywista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginter Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.01, 15:40 Gość portalu: Kaszub napisał(a): > Niemiecki aktywista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Slązak pochodzenia Niemieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eddie Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.proxy.aol.com 30.11.01, 20:29 Gość portalu: Kaszub napisał(a): > Niemiecki aktywista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak ktos jest niemieckim aktywista to wpisze narodowosc niemiecka !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaszub Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.dip.t-dialin.net 25.11.01, 16:34 Ty z pewnoscia czujesz sie slazakiem. Jak chcesz to i podpisz sie tak. To jest dobry przyklad braku twojej inteligencji,i dowod na to jak Niemcy potrafili otumanic slazakow,potomkow piastow i zrobic z nich typowych wolow roboczych. Polacy dali wam szkoly,zebyscie nie musieli byc tylko niemiecka sila robocza. Dla niemcow slazak to mniejszosc niemiecka. Tylko w dzisiejszch czasach niemcy to mniejszosc niemiecka. W Danii,na terenach przygranichnych juz obowiazuje dwujezycznoc. Szkoda tylko ze nie zyjesz w powojennych czasach... P.S Z pewnoscia nie znasz swoich korzeni,i za marke wymienilbys polski paszport na niemiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginter Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.01, 15:37 Gość portalu: Kaszub napisał(a): > Ty z pewnoscia czujesz sie slazakiem. Oczywiście a kim mam się czuć ? na pewno nie polakiem > To jest dobry przyklad braku twojej inteligencji,i dowod na to jak > Niemcy potrafili otumanic slazakow,potomkow piastow i zrobic z nich typowych > wolow roboczych. Chłopie co ty wygadujesz to ty tu wypisujesz bzdury > Polacy dali wam szkoly,zebyscie nie musieli byc tylko niemiecka sila robocza. Wiesz co tu polacy wnieśli ? złodziejstwo, pijaństwo, brud, nieróbstwo, nieporządek, Zobacz sobie okolice gdzie mieszają Slązacy a potem polacy. To przed wojną Sląsk miał dobre szkoły i wybitnych uczonych - tylu noblistów nawet polska nie ma ? Co ty na to ? . > W Danii,na terenach przygranichnych juz obowiazuje dwujezycznoc. Ja jestem za dwujeżycznością możemy też oznakować nasz teren (nazwy miejscowośći w ich historycznych czyli niemieckich nazwach > Szkoda tylko ze nie zyjesz w powojennych czasach... > P.S > Z pewnoscia nie znasz swoich korzeni,i za marke wymienilbys > polski paszport na niemiecki. Paszport Niemiecki mam i chętnie wyrobiłbym sobie Sląski a polski mogę wywalić na hasiok. Swoje korzenie znam bardzo tak jak historię tego regionu. Bo Ty chyba nie znasz historii Sląska. Gluck auf O/S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eddie Wpisz narodowość śląską lub niemiecka lub polska IP: *.proxy.aol.com 30.11.01, 20:40 Co? Slazacy byli wolami roboczymi ,ale za Polski. Szkoly? Ha,ha,dobre sobie. Gadasz jak stary komunista,Polska Ludowa i jej ustroj socjaliszyczny,tak jak papier toaletowy ,rozwijal sie,rozwilal,a ciagle do dupy... Piastowie,wielcy Polacy??? TO PIASTOWIE ZMIENILI OBLICZE SLASKA I ZGERMANIZOWALI JE w dobrym tego slowa znaczeniu tzn.ucywilizowali. PIASTOWSKI ORZEL SLASKI JEST CZARNY ,nie bialy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginter Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 16:12 mam pytanie co to za narodowość Śląska Opolskiego ??? i jaka jest różnica między - jak to zazwaleś Górnośląsklą ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mesco Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: 62.16.189.* 14.11.01, 22:12 mogliscie to robic w okresie prosperity i wolnosci na Slasku w latach 1933-1945. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.A. Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.dip.t-dialin.net 15.11.01, 01:33 Gość portalu: mesco napisał(a): > mogliscie to robic w okresie prosperity i wolnosci na Slasku w latach 1933-1945 > . Masz racje mesco. Mogli. Wtedy tez wiele Polakow wpisywalo sie z checia na Niemieckie Volkslisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mesco Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: 62.16.189.* 16.11.01, 21:00 Volkslisty nie bylo do 1939 roku. O narodzie slazackim swiadcza nejlepiej spisy ludnosci w Niemczech sprzed 1914 i z lat 1933-1939, dziwnym trafem jest coraz mniej Polaków. Niestety ale to co slazactwo tu na forum wypisuje, bazuje na danych z czsów H Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.A. Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.01, 00:32 Gość portalu: mesco napisał(a): > Volkslisty nie bylo do 1939 roku. > O narodzie slazackim swiadcza nejlepiej spisy ludnosci w Niemczech sprzed 1914 > i > z lat 1933-1939, dziwnym trafem jest coraz mniej Polaków. > Niestety ale to co slazactwo tu na forum wypisuje, bazuje na danych z czsów H > Hitlera. > Czlowieku ty albo jestes matol albo niedorozwiniety Zaprzeczasz sam sobie. Moze Volkslisty nie bylo przed 1939, ale po kochanienki „w okresie prosperity i wolnosci na Slasku w latach 1933-1945“ jak to pieknie wczesniej napisales. To bylo conajmniej szesc lat zeby sie zastanowic gdzie lepiej, w takzwanym Reichu czy u siebie. Popytaj Polakow z zaglebia Rury to ci cos powiedza na ten temat. No i tez dziwnym trafem Polacy juz przed1914 masowo wyjezdzali do zaglebia Rury za chlebem i praca bo u siebie jej nie mogli znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 16.11.01, 10:11 Możesz mi powiedzieć co to jest narodowość śląska...? Czujesz się Polakiem, Niemcem, czy kim? Śląsk jako narodowość to jakieś nieporozumienie. Poza tym weź łaskawie pod uwagę, że poza rdzennymi mieszkańcami, na tych terenach mieszkają ludzie, którzy żyją z dala od swoich korzeni od lat i nie mają szans na powrót na tereny wschodnie , gdzie zostały groby ich bliskich bo tam już nie ma i nie będzie Polski. Nie prosili się tutaj, nie mieli wyboru. Zostali wysiedleni, ich rodziny mieszkają od pokoleń (co najmniej dwóch) na tych terenach. Może już czas zakopać toporki i nie robić nowych podziałów, Polacy na tych terenach i tak się bardzo boją, że ktoś przyjdzie i znowu ich przegoni........Nie raz słyszałam trwogę w głosie mojej babci, która pochodziła z Wołymia, "że jak tu wrócą Niemcy to jej kości będą się poniewierać, tak jak poniewierają się kości jej rodziców". Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! 16.11.01, 12:59 Własnie w tym rzecz, że nie czuję się ani Polakiem, ani Niemcem, tylko Ślązakiem. I wcale nie pragnę, by wszyscy mieszkańcy Śląska owo poczucie przynależności narodowej podzielali - róznorodność jest interesująca. To, że ktoś zadeklaruje narodowość śląską nie jest wprowadzaniem podziałów, ale ich odzwierciedleniem. Faktycznym dzieleniem ludzi - na tych pierwszej i drugiej kategorii - jest dopuszczenie tylko niektórych deklaracji (Polak, Niemiec, a zakazanie innych (Ślązak). To, że jestem Ślązakiem, o innej siadomości narodowej niż Polacy czy Niemcy, nie oznacza, że mam zamiar kogokolwiek wypędzać bądź dyskryminować. Ale tego samego wymagam od innych wobec siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.opole.dialup.inetia.pl 16.11.01, 21:57 Mous recht. Yno cy Cie te matouy poradzoom spochoupic'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mesco Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.ub.uni-leipzig.de 17.11.01, 16:13 ale Kroll mówi ze jest Niemcem. I ci co go wybieraja sa Niemcami. O co wam chodzi? Macie swoje partie i przedstwicielstwo w Sejmie. Od 11 lat jestescie Niemcami, bo tak zarzadzil stary Kroll, który sadzil ze mu miliony na konto wejda. Jak to nie nastapilo to nagle jestescie Slazakami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaszub Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.dip.t-dialin.net 25.11.01, 16:53 Czesc mesco. Jestem twojego zdania. Najbardziej mnie boli to,ze Slazacy nadal nie odrozniaja kilofa od mozgu. A to dlatego ze Niemcy dali im do zrozumienia ze bez wyjatku sa stworzeni tylko do pracy na kopalni,ze Slazak to niemiecki robol.Do disiaj sie nie potrafia obudzic. I nie sa w stanie tego pojac ze deklarujac sie jako slazak,likwiduja polskosc na slasku. Dla niemcow slazak znaczy tyle co "nie polak" i to wykorzystaja w ten sposob ze wprowadza na slasku jezyk niemiecki,tak jak to sie juz stalo niedawno w Danii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mesco Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: 62.16.189.* 25.11.01, 20:02 rozrózniaja kilof od lopaty i to bardzo dobrze. Jezeli sie konkretnie pytam dlaczego wybieraja partie niemiecka Krolla a pisza gwara slaska to nie mam na to nigdy konkretnej odpowiedzi. Poza tym posty apologetyczne wychwalajace Prusy. Slazacy ciesza sie ze ich przodkowie mogli na kopalniach pracowac 12 godzin, podczas gdy w Westfalii bylo 10 godzin. Oni sie ciesza z tego ze chciano ich wykonczyc pylica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry Re: Kim jest mesco IP: *.proxy.aol.com 30.11.01, 20:57 Dziadkowie mesca pochodzili z Dolnego Slaska,i mowili po niemiecku. mesco zaprzedal wiec swoich przodkow,nienawidzi Niemcow.Skad ma ten uraz nie wiadomo.Slazakow nie cierpi jeszcze bardziej,chyba dlatego ze nie mogl sie na Slasku znalezc partnera. Teraz ma niemiecki paszport mieszka w BRD je niemiecki chleb ale sra polskim gownem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re:ja Polka IP: *.opole.dialup.inetia.pl 17.11.01, 16:15 mogę prawdę wpisać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re:ja Polka IP: *.dip.t-dialin.net 25.11.01, 16:58 Oczywiscie,wpisz prawde,tak jak ja ze jestem polakiem. Slaskosc zachowajmy dla siebe,dla nas polakow,a nie jako haczyk dla niemcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry Re:do Polki IP: *.proxy.aol.com 30.11.01, 21:06 Gość portalu: Hanys napisał(a): > Oczywiscie,wpisz prawde,tak jak ja ze jestem polakiem. > Slaskosc zachowajmy dla siebe,dla nas polakow,a nie jako > haczyk dla Niemcow. Zastanowcie sie,przeciez co Niemcy,i co Niemcy na Slasku maja za korzysci ,ze czesc Slazakow wpisze narodowosc niemiecka! A w ogole caly czas mysli sie z kjlapkami na oczach,ze Wszyscy Slazacy to musza byc Polacy albo ,ze wszyscy zapisali sie do Mniejszosci Niemieckiej,a teraz wszyscy znowu chca narodowosci slaskiej. Nie mozecie zrozumiec ze jedni Slazacy czuja sie Polakami,inni Niemcami a inni po prostu Slazakami. Sa oczywiscie jeszcze tacy co nie wiedza kim sa,duzo ich zapisalo sie tez do Mniejszosci,ale ich dawno tam nie ma. PS To prawda ,ze na Krolla i MN glosuja nie tylko Niemcy. To jest jednak sukces. Wielu Niemcow o lewicowych przekonaniach glosowalo na np SLD. Jest w koncu demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.dip.t-dialin.net 25.11.01, 17:26 Nie wstydzisz się być Ślązakiem,to bardzo dobrze. Ale moze tak bysmy zaproponowali "Spis powszechny 2002" w Niemczech. Bardzo by mnie to bawilo gdyby Niemiecka jednosc sie rozpadla, i bayern wpisalby bayern zamiast Niemiec(Deutsch), Friese wpisalby Friese zamiast Niemiec,itd. W niemczech to utopia,w Polsce realia. Dlaczego Gorale czy Kaszubi nie robia z polski drugiej Jugoslawi, tylko u nas na slasku mamy takie problemy. Sa Niemcy,jest i Bayern,Friesland czy Saarland ze swoimi gwarami, ktore sie roznia od niemieckiego tak jak to na gware czy dialekt przystalo. Ja zostaje przy polskiej narodowosci ze slaska tozsamoscia. Za wielu w nas jest chytrych ludzi ktorzy do tego nie maja pojecia o swiecie. Nie bojcie sie o pieniadze.Niemcy nic wam za darm nie dadza. Unia Europejska ma juz swoje plany co do "odbudowy polskiej gospodarki po wejsciu do uni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! IP: *.opole.dialup.inetia.pl 25.11.01, 20:08 Na Śląsku żyją Polacy i Niemcy no i Ślązacy więc nie róbmy z tego problemu. Jak ktoś chce być Ślązakiem to niech będzie ! Te wszystkie przekomarzanie są typowe dla naszej nacji . Zajmujemy się sprawami najmniej istotnymi a zapominamy o naprawdę ważnych. Weźmy się raczej do odbudowy naszej podupadłej Polski, a nie na uświadamianie komuś ze jest Polakiem. Czy w zjednoczonej Europie będzie ważne kim się deklarujesz ? Na pewno nie ! Powiedziałbym raczej pokaż co potrafisz , a ja Ci powiem kim jesteś !!! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Spis powszechny 2002 - wpisz narodowość śląską! 27.11.01, 11:31 Zasadniczo zgadzam się z ostatnim zdaniem. Ale skoro ktoś pyta o narodowość, odpowiadam - jestem Ślązakiem, a nie Niemcem czy Polakiem! bez względu na to co mówi czy myśli Kroll, Kaszub czy Hanys, który najwyraźniej jest wdzięczny Polsce za kilkadziesiąt lat wyzysku Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eddie Re: Do Hanysa IP: *.proxy.aol.com 30.11.01, 21:18 Po lekku: Rzecz w tym ,ze w Niemczech uznaje sie Fryzyjczykow za mniejszosc narodowa. W Bawarii niestety nie ma tego co na Slasku,bo kazdy Bawarczyk nie zaprzecza ,ze jest Niemcem. Bawarczycy sa nawet najwiekszymi niemieckimi patriotami. Takze w Kraju Saary mieszkaja i mieszkali prawie sami Niemcy. To pokazaly juz dwukrotnie plebiscyty (1936 i 1950) A gwary niemieckie sa prawie wszedzie i co ma to byc argument ze nie ma Slazakow jako narodowosci. Czesi tez mowili ze Slowacy to nie Slowacy tylko czescy gorale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To jou Re: Do Hanysa IP: *.opole.dialup.inetia.pl 01.12.01, 16:56 Dobrze goudous ! Odpowiedz Link Zgłoś