Dodaj do ulubionych

Wiemy kogo upamiętnia pomnik przy ul. Ozimskiej

IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.08, 07:28
Ozimska dość długa jest. W którym miejscu stoi rzeczony pomnik?
Obserwuj wątek
    • mx4 Re: Wiemy kogo upamiętnia pomnik przy ul. Ozimski 13.11.08, 08:11
      Przed skrzyżowaniem z Plebiscytową, po prawej stronie od strony
      centrum.
    • Gość: Fan Re: Wiemy kogo upamiętnia pomnik przy ul. Ozimski IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.08, 09:32
      Występowali na uroczystościach woskowych i cywilnych, w 1911 roku grali podczas
      odsłonięcia pomnika Bismarcka

Bismarcka też będziemy niedługo fetować ?
      • teodor_von_zalenzer_halde Skoro fetujemy Piłsudskiego... 13.11.08, 10:15
        który sam przyznawał, że Górny Śląsk ma w..., to czemu nie Bismarcka? Przecież z wprowadzenia w Prusach powszechnych ubezpieczeń zdrowotnych, rent, emerytur i prawa pracy chroniącego robotników (W 1914 przeciętny obywatel Prus żył w większym dobrobycie niż Szwajcar czy Brytyjczyk!!) Górnoślązacy też skorzystali - jakaś wdzięczność z naszej strony chyba się za to kanclerzowi należy? :)

A tak w ogóle, to nie zrozumiałeś, o co chodzi w tym artykule. Upamiętnianie mieszkańców własnego miasta poległych na wojnie to coś zupełnie innego niż wysławianie wilhelmińskiego militaryzmu (który zresztą w niczym nie był gorszy od ówczesnego militaryzmu brytyjskiego czy francuskiego). Taki na przykład Cmentarz Orląt we Lwowie tez chciałbyś zaorać?
        • kristofoser Re: Skoro fetujemy Piłsudskiego... 13.11.08, 12:12

• Gość: jasio Re: Skoro nie zlikwidowano hitlerowca Ratzingera . IP: *.chello.pl 13.11.08, 12:51
            Bo niestety O/S nadaje się tylko do d..y. Jak powódź to krzyk żeby Polska dała
            na wały. Jak wicher to też Polska ma niwelować skutki. A na co dzień to się
            szwabom nawet flagi nie chce wywiesić!

Pani Z. Czy pani już zapomniała skąd Panią przywieźli i jakim to wygodnym
            środkiem transportu że co kawałek raczy mnie Pani odkryciami z historii
            dotyczącej niemieckich mieszkańców Opola? Mnie to g..o obchodzi, Oni maja
            kulturę niemiecką i niech o nią dbają w Niemczech gdzie na szczęście wyjechali!
            I to jedynie dobrego o nich da się powiedzieć. Pani powinna udać się do korzeni
            i przywieźć jakieś pamiątki np. z Kołomyi! To jest Pani patriotyczny obowiązek!
            A jeśli już Pani się tak zachwyca Myrtkiem to niech no Pani napisze konkretnie w
            którym roku powstały te pomniki! Ich styl wskazuje na narodowosocjalistyczny
            charakter czyli na czasy Adolfa H. wielkiego krzewiciela kultury. A jako
            hitlerowskie pomniki podlegają prawu spychacza!
            • Gość: ciekawe Re: Skoro nie zlikwidowano hitlerowca Ratzingera IP: *.dip.t-dialin.net 13.11.08, 23:15
              Gość portalu: jasio napisał(a):
              > którym roku powstały te pomniki! Ich styl wskazuje na
              narodowosocjalistyczny charakter czyli na czasy Adolfa H. wielkiego
              krzewiciela kultury. A jako hitlerowskie pomniki podlegają prawu
              spychacza!

jasio zostaw papsta Ratzingera w spokoju bo byl kumplem JPII.
              .
              jasio skad ty tyle wiesz o stylu narodowosocjalistycznym, ze
              oceniasz charaktery pomnikow. Moze byles na kursie rzezby o
              charakterze narodowowszechpolskim.
              A w Kolomyji albo w Stanislawowie moze stoi teraz pomnik Bandery.
              Pojedz ze spychaczem!
    • Gość: behemot Nie wiemy, tylko wiedzielismy to od dawna, IP: *.punkt.pl 13.11.08, 10:30
      a to, że kolekcjoner nabył fotę z regimentową kapelą, stało się
      pretekstem dla D.W., o przypomnieniu denkmala. Zapewne gdy ktoś
      nabędzie fotę z wizerunkiem brieftrajgera Hansa Sztedtke, który
      listy roznosił po Krakauerstrasse, bedzie pretekst do opisania
      denkmala przy Korfantego.
    • Gość: ja Wiemy kogo upamiętnia pomnik przy ul. Ozimskiej IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.11.08, 10:54
      Ozimska to nie Malapauerstrasse a Malapanestrasse
      prisze to poproawsic bo wolao pomste do neiba zanieznajomosc historii miasta
      albo to tylko literowka????
      • Gość: nemo Jeśli już, to Malapaner Strasse. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 11:06
        • mx4 " Jeśli już, to Malapaner Strasse." I tu jesteś w 13.11.08, 14:43
          błędzie. Ta ulica nazywała się przed wojną właśnie Malapanerstrasse.
          • Gość: nemo Przecież pisałem, że "Malapaner" a nie "Malapane"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 22:05
            • mx4 Re: Przecież pisałem, że "Malapaner" a nie "Malap 13.11.08, 22:31
              Chodziło mi o pisownię łączną. Ty napisałeś Malapaner Strasse, a ta
              ulica nazywała się Malapanerstrasse. To jest różnica.
              • Gość: nemo Ależ jesteś uparty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 23:48
                Ja zwracałem uwagę na brak litery "r" w nazwie ulicy. Nie czepiałem się pisowni
                łącznej czy rozdzielnej, bo to już wyższa szkoła jazdy. Ponieważ jednak jesteś
                strasznie uparty więc informuję:
                1) W "Uebersichtsplan der Stadt Oppeln" z 1927 - jest Malapaner Strasse
                2) W "Fuehrer durch Oppeln u. Umgegend von Martin Kunze 2. Auflage" z 1928 -
                jest Malapaner Strasse na wklejonym planie i we wszystkich adresach w tekście
                3) W "Verkehrs=Plan von Oppeln" chyba z 1933 - jest Malapaner Strasse
                4) W "Pharus-Stadtplan von Oppeln" z 1938 - jest Malapaner Strasse
                5) W polsko-niemieckim i niemiecko-polskim "Słowniku nazewnictwa krajoznawczego"
                wydanym przez Silesia s.c. w 1998 we Wrocławiu - na stronie 27 jest: Ozimska ul.
                - Malapaner Str.
                Więc po co się upierasz? Dla samego upierania się?
                • mx4 Re: Ależ jesteś uparty! 14.11.08, 08:30
                  O.K. Przekonałeś mnie (a uparty i krnąbny jestem od dziecka i nic na
                  to nie poradzę).
                  P.S. Gdzie można dostać lub z jakiej strony ściągnąć przedwojenne
                  plany Opola (sprzed Adolfa) ?
                  • Gość: nemo Ozimska, na przeciw Rzemieślnika sklep numizmat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 17:22
      • jkredman Re: Wiemy kogo upamiętnia pomnik przy ul. Ozimski 13.11.08, 14:02
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Ozimska to nie Malapauerstrasse a Malapanestrasse
        > prisze to poproawsic bo wolao pomste do neiba zanieznajomosc historii miasta
        > albo to tylko literowka????

gościu twoje literówki też do totalnej poprawy
        • Gość: volksterier Re: Wiemy kogo upamiętnia pomnik przy ul. Ozimski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 21:04
          "...denkmali, czyli pomników dziękczynnych wzniesionych po I wojnie..." a za co,
          przepraszam, one są "dziękczynne"?
          a jasio - do szkoły na plastykę, oczy ćwiczyć. pomnik jest z 1924 roku i w
          niczym nie przypomina dzieł narodowego socjalizmu. obawiam się raczej, że byłby
          uznany za "entartete Kunst", o ile rozumiesz,drogi jasiu, o co chodzi ;-)
          • Gość: opolanin Re: Wiemy kogo upamiętnia pomnik przy ul. Ozimski IP: *.xdsl.centertel.pl 13.11.08, 22:32
            Jeszcze raz wyszło na jaw, że pani dyrektor Zajączkowska nie zna dobrze języka
            niemieckiego, co jest rzeczą wręcz szokującą
            w przypadku osoby zajmującej się zawodowo historią Śląska Opolskiego. Rzeczownik
            "Denkmal" pochodzi od czasownika "denken" - myśleć, wyobrażać sobie itp. Jest
            blisko spokrewniony z takimi rzeczownikami jak "Denken" - myślenie,
            "Denkschrift" - notatka czy "Gedenken" - pamięć. Jest dokładnym odpowiednikiem
            np. rosyjskiego rzeczownika "pamiatnik". Odnosi się do pamięci a nie do
            wdzięczności. Nie ma nic wspólnego z dziękczynieniem - niem. "Danksagung" czy
            wdzięcznością - "Dankbarkeit", od czasownika "danken" - dziękować. To jest
            językowe ABC. Nie wypada tak się mylić, zwłaszcza w gazecie!
          • Gość: Vik Re: Wiemy kogo upamiętnia pomnik przy ul. Ozimski IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.08, 09:48
            Tak czy owak- szwabski jest ! a szwabów nie lubimy. Za Oświęcim, Treblinkę, za I
            i II wojnę, za Hansa Franka, Adolfa H i innych.
            • mx4 Re: Wiemy kogo upamiętnia pomnik przy ul. Ozimski 14.11.08, 11:46
              Za Heinego, Haydna, Beethovena, Mozarta, braci Grimm, Schillera i
              in. też.
              • Gość: behemot Re: Wiemy kogo upamiętnia pomnik przy ul. Ozimski IP: 77.252.18.* 14.11.08, 12:12
                Za Ferdynanda Porsche i Gotlieba Volkswagena, za Frantza Mercedesa
                Daimlera, za Josepha Trabanta i Joahima Wartburga, za Steffena
                Audi,za Aleksandra Boscha i Sigismuda Stilla... und viele ekstras
              • Gość: Olesław Re: Na co nam ta wiedza? IP: *.chello.pl 14.11.08, 15:02
                Heinego? Od kiedy to wy go lubicie? A o Mendelsshonie chyba nie przypadkiem
                zapomniałeś!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka