Dodaj do ulubionych

Będą się wstydzić - komentuje Leszek Frelich

IP: *.punkt.pl 28.05.09, 22:38
Zastanawiam się po co ten komentarz i to jeszcze samego Naczreda?
Rozumiem, gdyby uchwała nie przeszła, no to grzmieć trzeba, rangę
grzmienia podnosić naczredowym piórem, sięgnąć nawet po posiłki z
centrali, bo H.O. miasta Opola Wałęsie się należy bezdyskusyjnie.
Czyż nieszczęsna trójca będzie się wstydzić bardziej po naczredowym
komentarzu? Przypuszczam, że wątpię. Wygląda mi to na strzelanie z
armaty do komara, który o niczym decydować nie może, jeno brzęczy
dokuczliwie. Znacznie ciekawszy i ważący, byłby komentarz naczreda
dotyczący innych punktów dzisiejszej sesji ważniejszych dla
mieszkańców Opola.
Obserwuj wątek
    • Gość: ???? Re: Będą się wstydzić - komentuje Leszek Frelich IP: 77.252.18.* 29.05.09, 15:08
    • mieszaniec-zopola Będą się wstydzić - komentuje Leszek Frelich 29.05.09, 20:10
      Nie wiem po co ten komentarz. Redaktor Frelich powinien się wstydzić za czarno-białe stawianie kwestii opinii o Lechu Wałęsie. Trudno mi się nie oprzeć wrażeniu podobieństwa frelichowego komentarza do słów wodza Jarosława o "onych" i ZOMO, czy do kalambura o Mieciu i zmiataniu. Lech Wałęsa i owszem jest symbolem polskiej rewolucji. Temu nikt nie przeczy. W/g mnie największą zasługą Wałęsy nie jest rok 1980, lecz jest jego wejście w negocjacje z władzą w 1989 i późniejsze tego konsekwencje.
      Paru historyków z IPNu, wspieranego przez PiS powyciągało różne niewygodne kwestie z życiorysu Wałęsy i to wystarczyło, żeby powstał front jedności obrony czci polskiego klejnotu w koronie. Tyle, że tu guzik chodzi o opinie, o prawdę, a cała sprawa stała się tylko pretekstem do pogłębienia polaryzacji politycznej, która jest oponentom na ręke. Panowie z dwóch największych partii stojących do siebie w opozycji znaleźli sobie bezpieczne pole do wykazywania różnicy pomiędzy sobą.
      Nikt spośród uczestników sporu nie chce pamiętać, co powiedziała o Wałęsie kiedyś Oriana Fallaci, która zrobiła z siebie dziennikarską dziwkę, nie publikując pewnych elementów z wywiadu, a przede wszystkim, skrywając traumatyczne wrażenie, jakie zrobił na niej nasz klejnot. Fallaci, po latach ujawniła niepublikowane szczegóły i chwała jej za to. Inni zachowują się wielce szlachetnie wobec klejnotu. Kwas, mimo podawania nogi mało się nie rozpłynął ze szczęścia z powodu zaproszenia na imieniny, Michnik niejednokrotne wdeptany w błoto, dalej anszambruje u Lecha, przyzwoity człowiek premier Mazowiecki broni faceta, który go publicznie poniżał. Nie zdziwiłbym się, gdyby nawet Oleksy drżał z emocji przy podawaniu Lechowi ręki. Wszyscy zapomnieli obiadek drawski, siekierkę, pluralizm, aferę Olina, falandyzację prawa, i choćby ostatni dowód tezy o braku zapachu pieniędzy, ostatnio interesowny mariaż z Libertasem. Wielu z nas przechodzi do porządku dziennego nad manifestowaną przy każdym wywiadzie bufonadą. Może właśnie takim trzeba być człowiekiem, żeby robić rewolucję. Ale czy takie postawy mają stanowić wzorce dla pokoleń? Co jest jest takiego złego w odmawianiu honorowego obywatelstwa miasta, z którym obdarowany tytułem ma tyle wspólnego, co ja z pingwinem cesarskim?
      Po co te ciężkie armaty panie redaktorze Frelich?
      Nic wielkiego się nie stało, na larum nie grają, Wołodyjowski z grobu wstawać nie musi!
      Ja też jestem przeciwko tytułowi dla Wałęsy.
      I w najmniejszym stopniu nie jestem miłośnikiem PiS.
      Nie wstydzę się swojej opinii i nigdy wstydzić nie będę.
      Nawet, jeśli w przyszłości zmienię swoją opinię w tej sprawie.
      Trochę mniej prochu Feurewerków Panie Rdaktorze!
      • Gość: behemot Na marginesie komentarza naczreda IP: *.punkt.pl 29.05.09, 23:04
        MzO przeczytałem Twój tekst kilka razy (bo nie jest on łatwy)
        naładowany faktami, postaciami, erudycją, skrótem myślowym, tak
        głębokim, że owszem skrót jest ale myśli już nie ma, itd. i dochodzę
        do wniosku, że wbrew pozorom dużo Cię łączy z pingwinem cesarskim,
        mianowicie obaj jesteście mało lotni.
        I nie chodzi mi o Wałęsę ale o formę wypowiedzi.
        • Gość: tao szatanski wiejski cwaniaczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 08:26
          walesa to pospolity wiejski cwaniaczek na ktorego w odpowiednim czasie
          historycznym sie "gralo", miewal przeblyski i nic poza tym.

tao szatanski
          • Gość: re Re: IP: 77.252.18.* 30.05.09, 08:39
            niestety poziom GW jest bardzo niski
            od swoich kolegów z nto mogą się sporo nauczyć
        • mieszaniec-zopola Na i poodłożyłem się Behemotowi 30.05.09, 09:51
          po raz drugi. :-)
          Z tą bestią trzeba uważać co się pisze. Wyssałem z palca pierwsze
          lepsze zwierzę z najdalszego zakątka świata i tak wpadłem.
          Moje gratulacje za błyskotliwość!
          Na pocieszenie można dodać, że pigwin cesarski jest najładniejszym
          pośród pigwinów.
          A tak poważnie myśl jest prosta. Niniejszym tłumaczę z mieszańcowego
          na polski:
          Lechu ma na koncie tyleż glorii ile hańby i zawsze będą zdania
          podzielone. Redaktor Frelich odmawia ludziom różnicy poglądów i z
          grubego kalibru w myślących inaczej.
          • Gość: behemot Re: Na i poodłożyłem się Behemotowi IP: *.punkt.pl 30.05.09, 12:38
            No i bardzo pięknie i jasno. Wszystko skapowałem i myślę, że nie
            tylko ja. A pingwin cesarski jest rzeczywiscie najpiekniejszy i
            najwiekszy wśród pingwinów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka