Dodaj do ulubionych

Opole dla rowerów

IP: *.chello.pl 28.08.09, 22:14
No to gratuluję panie Stanisławie, ja muszę jeździć wolniej, żeby do pracy zajechać w takim stanie, by bez prysznica i przebierania się móc funkcjonować między ludźmi: w zasadzie na codzień w małym, stałym gronie współpracowników, ale w każdej chwili być może w obcym towarzystwie, reprezentując firmę, co przecież zobowiązuje. Dlatego mnie proporcjonalnie idzie dużo wolniej. Natomiast sposób jazdy mam bardzo podobny do Pańskiego: często dokonuję wyboru między bezsensownymi przepisami (chodnik) a ryzykiem (jezdnia), pamiętając, by nigdy żaden pieszy nie miał przeze mnie kłopotów tam, gdzie formalnie rowerem nie powinienem się poruszać. Tam ja jestem gościem, pieszy gospodarzem. Staram się wówczas wobec pieszych zachowywać tak, jak chciałbym, żeby kierowcy zachowywali się wobec mnie, gdy poruszam się po jezdni (i jak ja jadąc blachosmrodem staram się zachowywać wobec rowerzystów).
Obserwuj wątek
    • Gość: pierdo...y pedał Re: Opole dla rowerów IP: 94.254.200.* 29.08.09, 09:19
      Ostatnio jestem regularnie opierd...ny przez pieszych za jadę po chodniku. Jadę
      z małym dzieckiem w foteliku - powoli, płynnie, ustępując pieszym, a mimo
      wszystko sfrustrowani piechurzy wyżywają się na mnie-rowerzyście.
      Kiedy z kolei jadę po nielicznych w Opolu drogach dla rowerów i grzecznie
      zwracam uwagę pieszym, że chodzą po trakcie przeznaczonym dla rowerzystów, w
      moją stronę lecą kolejne bluzgi - i to zarówno od młodych gów...rzy, jak i od
      dziadków w wieku emerytalnym.
      Ok, nie będę się przejmował, zwłaszcza w sytuacji, gdy ktoś wyprowadza psa
      automatycznej smyczy po drodze dla rowerów. Na pewno nie będę robił gwałtownych
      manewrów w celu ominięcia psa, ani nie będę gwałtownie hamować. Z racji swojej
      długości, najłatwiejsze do przejechania są jamniki...
    • Gość: boszcz Opole dla rowerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 09:50
    • Gość: Cyklista Opole dla rowerów IP: *.centertel.pl 29.08.09, 10:40
      Jak na rowerowy reportaż zabrakło tam takich szczegułów
      jak:dzwonek,migające światło z tyłu rowera,dziękuję (za ustąpienie
      miejsca przez pieszych)i przepraszam za np.zajechanie drogi.
      • Gość: ger Re: Opole dla rowerów IP: *.multimo.pl 29.08.09, 18:00
        Akurat migające światło w rowerze jest obowiązkowe jedynie w nocy.
        Ja dużo jeżdżę na rowerze, przede wszystkim (a może tylko) chodnikami- z tego co
        zauważyłem to ok. 90% rowerzystów jeździ chodnikami, policja też nas za to nie
        karze- sami wiedzą jak ciężko jest się poruszać rowerem po ulicy, a z punktu
        widzenia kierowcy (akurat pracuję jako kierowca znienawidzonego przez pana
        Stanisława dostawczaka) rower jest po prostu zawalidrogą i z punktu widzenia
        każdego użytkownika drogi (no, może poza pieszymi) najlepszym miejscem do jazdy
        na rowerze jest właśnie chodnik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka