Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

korekcyjne okulary słoneczne- cena?

13.08.10, 19:36
    Nie wiem, czy to bardziej na Zdrowie się nie nadaje, ale próbuję.Chcę sobie
    sprawić takowe i dziś się orientowałam w sprawie ceny.Babka zaśpiewała 1300 zł
    za same szkła ( mam -9 plus mały astygmatyzm). Czy to normalna cena, czy
    szukać gdzieś indziej? bo to dość spory wydatek byłby.
    Obserwuj wątek
      • poa_trivialis Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 13.08.10, 20:20
        cena wydaje się normalna. zależy od szkiełek. jakiej firmy ci
        zaproponowano? Mi zaśpiewano drożej nie powiem ile bo z krzesła
        pospadacie ale mam skomplikowane wady.
        a mały astygmatyzm to jaki -0,5 czy większy?
        Odwiedź kilku innych optyków, mogą mieć coś tańszego.

Jeśli wzrok ci się nie psuje i rzadko wymieniasz okulary i w ogóle
        słoneczne są ci niezbędne to jest sens je kupować.
        W przeciwnym razi radziłabym się dobrze zastanowić.
        • sundry Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 13.08.10, 21:13
          Z tego, co kojarzę ten katalog, to taka jeleniogórska firma, nie pamiętam nazwy.
          Astygmatyzm 0,5.Wzrok mi się nie psuje i rzadko wymieniam. Niezbędne może i nie
          są, ale dużo jeżdżę autem, więc dość potrzebne.Poszukam gdzieś jeszcze taniej:)
          • poa_trivialis Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 13.08.10, 21:57
            w takim razie coś trochę drogo. Gdybyś miała większy astygmatyzm to by się zgadzało a tak to już sama nie wiem.
            Popytaj u innych optyków.
            • sundry Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 13.08.10, 22:11
              Tak zrobię, tym bardziej że już raz mnie u tego optyka próbowali naciągnąć.
      • szarrak Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 13.08.10, 21:01
        ja wprawdzie mam prostą i niewielką wadę, ale to pewnie nie ma znaczenia - w
        vision express powiedzieli, że biorą 150zł za przyciemnienie normalnych okularów
        (zrobionych u nich) , ale jak wiadomo, jest to jedno z najdroższych miejsc,
        gdzie można w Polsce zamówić okulary, więc to nie znaczy, że gdzie indziej
        byłoby tyle samo... no i dochodzi kwestia znalezienia oprawek do okularów
        korejcyjnych, które nadawałyby się na przeciwsłoneczne. może i normalna ta cena,
        nie wiem, ale lepiej sprawdź też gdzieś indziej.
      • dakota77 Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 13.08.10, 21:10
        Szukaj dalej. Ja niedawno zaplacilam za okulary przeciwloneczne z
        korekcyjnymi szklami 200 zlotych. Nie mam astygmatyzmu, wada ok. -6.
        • poa_trivialis Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 13.08.10, 21:58
          strasznie tanio, to u zwykłego optyka?
          • nawrotka1 Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 13.08.10, 22:26
            Wada -3,5, astygmatyzm. Okulary przeciwsłoneczne kosztowały 290 zł, w tym szkła (firmy Target) sto kilkadziesiąt zł. "Zwykły" optyk w Warszawie, w ubiegłym miesiącu. :)
            A w Vision Express już kilka lat temu płaciłam 380 zł za komplet zwykłych, nieprzyciemnianych soczewek. Żadnej różnicy jakości nie widzę. Trzeba szukać tańszych ofert.
        • szarrak Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 13.08.10, 22:16
          ale jakieś fajne czy szukałaś najtańszych np. tylko do samochodu?
      • nessie-jp Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 13.08.10, 23:21
        To chyba jakieś fotochromatyczne? Za zwykłe szkła tak ze 3x za drogo...

Zazwyczaj płacę około 300-600 zł za całe okulary, szkła -3,5 i +1,5 z niewielkim
        astygmatyzmem.

Soczewki mogą być barwione przez salon albo salon kupuje już gotowe, wybarwione
        szkło. Ponoć ta druga opcja jest lepsza (większa trwałość) ale i droższa.
        • sundry Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 14.08.10, 16:02
          Moja mama ma fotochromy, -5 i też nie płaci jakoś kosmicznie.Wygląda na to,że
          chcieli mnie nieźle naciągnąć:/
      • katarzyna.es Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 14.08.10, 00:06
        Sundry, pewnie zaproponowano Ci soczewki z JZO -dobry, polski wyrób. Mam za sobą
        "karierę" w salonie optycznym jednej z ogólnopolskich sieci i soczewki
        plastikowe są już od 79,00 zł, do tego opcja barwienia płatna coś ok 200 zł, ale
        nie pamiętam w tym momencie, jaki zakres mocy wchodzi w grę. -9 dpt to nie jest
        jakaś szczególnie duża moc, może była mowa o soczewkach pocienianych? Wtedy ceny
        idą już konkretnie w górę. Jeżeli jesteś zainteresowana namiarem na salon, daj
        znać na priv:-)
        • sundry Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 14.08.10, 16:01
          Tak, zgadza się, ale zawsze mam z tej firmy i nigdy nie płaciłam więcej niż 400
          zł, z oprawkami i pocienieniem. Więc za samo to,że są słoneczne, aż tyle? Podaj
          namiar na maila gazetowego:)
      • jop Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 14.08.10, 08:28
        Wydaje się być drogo, że tak powiem. Mnie moje ukochane Raybany kosztowały w
        Vision Express trochę ponad 700 zł (oprawka, wymiana szkieł na korekcyjne,
        przyciemnianie; histeryczne telefony, czy mogą aby na pewno zniszczyć oryginalne
        szkła przy wyciąganiu, jeśli nie da się inaczej - gratis). Nie miałam wtedy
        astygmatyzmu (a dziś mam niewielki i tylko na jednym oku, więc nie chce mi się
        wymieniać szkieł), ale wydaje mi się to jednak dość sporą ceną.
      • kamcia_79 Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 14.08.10, 16:00
        za szkła przyciemniane które wstawisz do zwykłych korekcyjnych oprawek to drogo.
        Ale moze Tobie chodzi o to zeby mieć typowe ramki przeciwsłoneczne, które są
        mocno wygięte i wtedy producent specjalnie do takich ramek produkuje twoje
        soczewki, a wtedy cena jest wysoka.
      • anka_z_lasu 215 zł 15.08.10, 11:00
        Ale w małym miasteczku, nie w Warszawie. Oprawki 75 zł, szkła ciemnoszare,
        plastik utwardzony z antyrefleksem, wada -1,5 bez dodatkowych komplikacji.
        Wygląd "przeciwsłoneczny", nie "korekcyjny".
        • alessia27 Re: 215 zł 15.08.10, 15:06
          nosze tez okulary -5,5 i -1 cylinder
          oba oka.Moje szkla firmy Carl Zeiss w niemczech kosztuja za pare 900 euro.W
          polsce za full wypas place ok 800 zl.
          Ja myske ze te 1300 to niedrogo.
          Ja chce sobie wyrobic fotochromy tez w PL cena z ladna oprawka
          to koszt ok 1500 zl.
          • nessie-jp Re: 215 zł 15.08.10, 16:08
            > Ja chce sobie wyrobic fotochromy tez w PL cena z ladna oprawka
            > to koszt ok 1500 zl.

Przecież napisała, że za SAME SZKŁA i że NIE fotochromy...

Ładna oprawka za 200 zł jest oczywiście możliwa, ale opłata 1300 zł za same,
            wybarwione na stałe szkła to znaczna przesada.
            • alessia27 Re: 215 zł 15.08.10, 19:51
              wypasione szkla o kilka rozmiarow ciensze tak aby wygladaly estetycznie tyle
              kosztuje.
              a jaj o fotochromach pisze o sobie czytaj ze zrozumieniem.
              • nessie-jp Re: 215 zł 15.08.10, 20:17
                > a jaj o fotochromach pisze o sobie czytaj ze zrozumieniem.

Czytać ze zrozumieniem to czytam, tylko nie rozumiem jednego
                • sundry Re: 215 zł 15.08.10, 21:09
                  Nessie:D
      • martvica Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 15.08.10, 21:19
        Robiłam ostatnio w Fielmannie, jakaś promocja, teoretycznie dało się za poniżej
        stówy. Oprawki za 19 złotych (mierzyłam sporo innych w wyższych cenach, ale te
        leżały najlepiej), szkła plastikowe (szklane były tylko brązowe, a ja się z
        brązami nie lubię), moce w okolicach -4 do -6, lekki astygmatyzm, wzięłam
        dodatkowo jakąś powłokę antyrefleks czy coś takiego i zapłaciłam 280zł za
        całość. W maju to było, może teraz jest sezon, to inaczej?
      • jagoda_pl Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 15.08.10, 21:25
        STRASZNIE DUŻO... Ja nigdy więcej niż 300 zł nie dałam!
      • optyk_optymista Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 16.08.10, 15:54
        Witam.
        Podpowiedź z drugiej strony lady.
        Korekcyjne soczewki przeciwsłoneczne można sobie sprawić za 100zł, ale również za 1500zł. Możliwe są też ceny pośrednie 200........ 355 ......999.....1333zł.
        Cena soczewek zależy od potrzeb i wymagań klienta, funkcji jakie soczewki mają spełniać oraz ich marki.
        W tym przypadku cenę windują estetyka (grubość soczewki na brzegu), ewentualny filtr polaryzacyjny i uszlachetnienia powierzchni.
        Skupię się na grubości brzegowej soczewki. Podstawowa grubość soczewki nieokrojonej {średnica 70 mm.) o mocy około -9,00 dioptrii wynosi 16mm. czyli ponad 1,5cm. Sporo! Stosując odpowiednie materiały i konstrukcje grubość można zredukować prawie o połowę, ale to kosztuje.
        W tym przypadku kluczem do sukcesu jest "mądre" wybranie oprawy. Powinna być niezbyt duża, o małym kącie zakrzywienia (nieopływowa).
        Przy takim wyborze można sporo na cenie soczewek zaoszczędzić.
        Pozdrawiam
      • enixx Re: korekcyjne okulary słoneczne- cena? 16.08.10, 17:47
        Maz ostatnio kupowal okulary przeciwsloneczne. Wstawili mu ciemne szkla
        korekcyjne (zdaje sie Carl zeiss) do oprawek RayBana. Calosc kosztowala
        pl 1200.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka