Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zakupy przez internet

28.01.12, 15:11
    Chciałabym wiedzieć co najczęściej kupujecie w necie?, a jakich nigdy byście nie kupiły?
    Ja osobiście najczęściej kupuję buty w deezee. i torby w handbagheaven
    ciuchy sporadycznie, wolę przymierzyć. z innych rzeczy to agd ale też mało.
    a wy?
    Obserwuj wątek
      • aqua48 Re: zakupy przez internet 28.01.12, 17:16
        Butów ani ciuchów nigdy bym nie kupiła przez internet. Mam wrażliwe stopy, wąskie i z niskim podbiciem i z większości butów wyskakuję, a te węższe mnie często uwierają. Kupuję wyłącznie takie które od razu po włożeniu nogi są jak pantofle. A ciuchy też muszę zobaczyć jak leżą na mnie, a nie jak ładnie wyglądają na wieszaku lub modelce. I czy są porządnie odszyte.
        • asiek_asiekowaty Re: zakupy przez internet 28.01.12, 23:34
          Zawsze mozna wymienic lub oddac, wiec jesli kogos denerwuje lazenie po sklepach i liczy sie z tym, ze w wielu rpzypadkach trzeba bedzie wymianiac lub zwracac, a wiec isc na poczte i placic za odeslanie - to czemu nie? Ja kupuje wszystko: bielizne, buty, torebki, ubrania. Z tym, ze ja jednak wybieram to, co ma duze szanse byc ok. Do tej pory sporo zamawialam na Allegro, ostatnio wiecej w sklepach internetowych. Nigdy przenigdy nie kupie online spodni - szansa, ze beda na mnie pasowac wynosi ponizej 10% (tak jak u poprzedniczki z butami). A tak przy okazji - Deezee, naprawde??
          • aqua48 Re: zakupy przez internet 29.01.12, 09:49
            asiek_asiekowaty napisała:

> Zawsze mozna wymienic lub oddac, wiec jesli kogos denerwuje lazenie po sklepach
            > i liczy sie z tym, ze w wielu rpzypadkach trzeba bedzie wymianiac lub zwracac,
            > a wiec isc na poczte i placic za odeslanie - to czemu nie?

Mnie bardziej denerwuje czas oczekiwania na przyjście zamówienia, a gdybym miała jeszcze wymieniać, to realizacja jednego udanego zakupu trwałaby miesiącami. Zniechęciłabym się. Jak chcę coś mieć, to chcę mieć od jednego razu. Zwłaszcza ciuch. Dlatego jeśli już coś zamawiam przez internet, to lubię tę rzecz najpierw pooglądać sobie w realu a na ten typ zakupu decyduję się bo taniej wychodzi.
            • nie-tak Re: zakupy przez internet 03.02.12, 23:56
              Kupuje bardzo dużo w internecie, nie lubię latać w tłumie od sklepu do sklepu i szukać akurat potrzebnego mi ciucha, tracić na to niesamowicie dużo czasu jak i energii. Mam listę internetowych sklepów, przeglądam ja sobie przy popijaniu kawy albo w wolnym czasie. Płacę za zamówiony towar zaraz przy zamówieniu systemem PayPal, przesyłka przychodzi mi w ciągu dwóch dni do domu. Z zwrotami nie ma też problemu, u nas za zwrot przesyłki nie płaci się ani grosza, są zaraz dołączone do rachunków w paczce naklejki Retoure (przesyłka zwrotna), nakleja się je na paczkę i hajda na pocztę albo do zbiorczego automatu paczek. Z zwrotem pieniędzy na moje konto też nie miałam nigdy problemu, o dokonaniu transakcji przelewu na moje konto powiadomiono mnie zawsze E-Mailem. Stracony czas na zakupy wolę wykorzystać bardziej owocnie na inne cele np. siłownię czy sport na ścieżkach do biegania w lesie, po to mamy dziś internet by z niego korzystać i kształtować nasz wolny czas wedlug naszego uznania szczególnie jak się większość życia w tygodniu spędza w biurze.

<https://www.youtube.com/watch?v=zfclpHQ4c8Y&feature=related>
              • asiek_asiekowaty Re: zakupy przez internet 04.02.12, 11:37
                Byloby cudownie, gdyby zwroty w Polsce byly bezplatne. Na pewno duuuuzo bym zamawiala przez internet nie ponoszac ryzyka dodatkowych kosztow.
                • ofelia1982 Re: zakupy przez internet 23.10.12, 22:07
                  Dziwna byłaby to strategia, żeby Sprzedawca na siebie brał koszty zwrotów..
                  • aga.doris Re: zakupy przez internet 01.02.13, 15:35
                    ofelia1982 napisała:

> Dziwna byłaby to strategia, żeby Sprzedawca na siebie brał koszty zwrotów..

Nie taka dziwna. Dokładnie tak działa sklep internetowy C&A.
                    Do przesyłki dołączają protokół zwrotu, gotowe dokumenty pocztowe (już nic nie musisz na poczcie wypełniać). Koszty zwrotu pokrywa C&A. Gdy odsyłają kasę za zwrócony towar to jest to cena towaru + koszt transportu.
      • cherry-cherry Re: zakupy przez internet 04.02.12, 19:20
        Tez ostatnimi czasy nie przepadam za lazeniem po sklepach, to znaczy samo lazenie jest OK, ale meczy mnie przymierzanie, przebieranie sie po 10 razy i stanie w kolejce do kasy. Poza tym sporo pracuje i nie mam czasu na bieganie po galeriach, w weekendy z kolei odstraszaja mnie tlumy ludzi. Dlatego weszlo mi w krew zamiawianie w necie, sporo kupuje na vente-privee czy na Zalando. Zalando ma te dodatkowa zalete ze nie ma kosztow wysylki ani przy zakupie ani przy zwrocie towaru. Pewnie wliczaja sobie te koszty w marze, ale czego oczy nie widza, tego sercu nie zal ;) Termin realizacji tez maja krotki, nie trzeba czekac miesiacami na paczke. Dlatego wole wlasnie tak i calkiem sobie chwale. Jedynie buty czasami kupuje w normalnych sklepach, bo z ich przymierzeniem nie ma wiele zachodu, nie trzeba sie rozbierac do rosolu itp.
      • hawa.etc Re: zakupy przez internet 05.02.12, 13:18
        Kupuję sukienki, spódnice, tenisówki, bluzki, biżuterię, martensy.

Nie kupiłabym butów na obcasie, dopasowanych spodni, stanika - to trzeba mierzyć.

Buty w Deezee nie są ze skóry, więc dla mnie nie nadają się do kupna. Któraś blogerka szafowa namiętnie je kupuje i prezentuje i jakoś mnie nie przekonuje to platformiane wzornictwo.
        • asiek_asiekowaty Re: zakupy przez internet 05.02.12, 17:01
          Haha dokladnie, stad moje zdziwienie na DeeZee - niesamowite, jakie sie stalo popularne. But 16 cm - powinni to zabronic ze wzgledow zdrowotnych, a nawet wizualnie ciekawie to nie wyglada. Plus jak wspomnialas - buty nie ze skory, a koszt ponad 100 zl. Tak apropos - siedziba DeeZee miesci sie 1-2 km od mojego miejsca zamieszkania, ale nie korci mnie, zbey sie wybrac :P
          • hawa.etc Re: zakupy przez internet 05.02.12, 17:27
            W ogóle buty na wysokich obcasach, które nie są wykonane z materiałów wysokiej jakości wyglądają najczęściej tandetne. Co nie oznacza oczywiście, że skóra jest gwarantem braku tandety. W każdym razie platforma wymaga wyczucia od projektanta - jeden centymetr przesady, a już wygląda się "jak strażniczka lasu" na gościnnych występach przy drodze.
            Z tego co się zorientowałam ten sklep szczególnie upodobał sobie taki paskudny pluszowy pseudozamsz. Bardzo źle się to to układa przy chodzeniu.
            • asiek_asiekowaty Re: zakupy przez internet 05.02.12, 18:10
              Nie twierdze, ze buty ze skoty sa zawsze nie-tandetne, chodizlo mi o to, ze w DeeZee ceny jak na buty nie ze skory sa wysokie. DeeZee jak dla mnie lansuje platformy z lakierowanej eko-skory w fluorescencyjnych kolorach. 16 cm + lakier + kolor to juz za duzo na raz. A co do wysokosci to powinno sie szerzxej mowic o tym, jak szkodliwe sa wysokie obcasy i ze obcasy, nawet te 8-cm to nie sa buty do chodzenia na codzien! Tymczasem wiele firm, w tym np. Kazar jakby chcialy pokazac, ze dla kobiety obcas 10 cm to zupelny standard w codziennym stroju, wiec siupie i czolenka, i kozaki na szpilkach wypuszczajac kilka modeli plaskich butow. Swoja droga dziewczyny to podchwytuja i wychodza z tego takie kwiatki jak te stylizacje, ktore blogerki wysylaja np. na Zeberke opisujac stroj jako "codzienny" albo "na spacer" i w stylizacji oczywiscie buty 15 cm, 4 cm plarformy... Czy naprawde juz nie produkuje sie ladnych plaskich butow albo na obcasach powiedzmy 4 cm (podobno optymalna wysokosc dla stopy), czy po prostu kobiety nie potrafia sie w nie ubierac?
              • hawa.etc Re: zakupy przez internet 05.02.12, 19:47

> Nie twierdze, ze buty ze skoty sa zawsze nie-tandetne, chodizlo mi o to, ze w D
                > eeZee ceny jak na buty nie ze skory sa wysokie.

Wiem, że nie twierdzisz, ale napisałam to na wszelki wypadek. Często, gdy krytykuję na forum nieskórzane buty, przybiegają wielbicielki cerat i przekonują mnie, że skóra też może być tandetna. No może, zgadzam się.

>A co do wysokosci to powinno sie szerzxej mowic o
                > tym, jak szkodliwe sa wysokie obcasy i ze obcasy, nawet te 8-cm to nie sa buty
                > do chodzenia na codzien! ymczasem wiele firm, w tym np. Kazar jakby chcialy po
                > kazac, ze dla kobiety obcas 10 cm to zupelny standard w codziennym stroju, wiec
                > siupie i czolenka, i kozaki na szpilkach wypuszczajac kilka modeli plaskich bu
                > tow. Swoja droga dziewczyny to podchwytuja i wychodza z tego takie kwiatki jak
                > te stylizacje, ktore blogerki wysylaja np. na Zeberke opisujac stroj jako "codz
                > ienny" albo "na spacer" i w stylizacji oczywiscie buty 15 cm, 4 cm plarformy...

A tu się nie zgadzam zupełnie - buty na obcasach są przeznaczone dla dorosłych kobiet, a dorosłe kobiety mogą same decydować co jest dobre dla ich stóp. Blogerki żadnym autorytetem nie są, niech sobie wykrzywiają stopy do woli. W Kazarze kupiłam bardzo wygodne buty na obcasie (7 cm), który rzeczywiście jest standardem w moim codziennym stroju. Akurat w tej sieci widuję sporo wygodnych czółenek na rozsądnym podwyższeniu.
                • asiek_asiekowaty Re: zakupy przez internet 05.02.12, 20:04
                  Jasne, ze kobiety moga decydowac. Dorosli ludzie decyduja o tym, ze pala - ale nie zmienia to faktu, ze palenie nie jest zdrowe. Chodzenie na wysokich obcasach codziennie po pare-parenascie godzin tez nie ejst zdrowe. Akurat 7 cm to jeszcze wysokosc, w ktorej mozna dluzej pochodzic nie odczuwajac dyskomfortu ale nadal - i tak sie nie powinno chodzic codziennie. Wystarczy poczytac o haluksach, plaskostopiu, deformacjach palcow... Wydaje mi sie, ze jakis czas temu szpilki to byly buty przeznaczone na specjalne okazje, a w ty momencie mam wrazenie, ze czasem zalozenie plaskiego obuwia np. do zwyklej, codziennej sukienki jest w zlym tonie.
                  • hawa.etc Re: zakupy przez internet 05.02.12, 20:19
                    Wydaje mi sie, ze jakis czas temu szpilki
                    > to byly buty przeznaczone na specjalne okazje, a w ty momencie mam wrazenie, z
                    > e czasem zalozenie plaskiego obuwia np. do zwyklej, codziennej sukienki jest w
                    > zlym tonie.

No nie wiem. Moja babcia opowiadała, że swego czasu dzień w dzień chodziła w szpilkach do pracy, podobnie jak jej koleżanki. Było to pewnie w latach 60-70, nie dopytywałam, kiedy dokładnie. Nie jest to raczej nic nowego. Zresztą ja mam zupełnie przeciwne wrażenie - młode kobiety na co dzień wybierają wygodę i częściej katują buty trekkingowe, niż buty na obcasach. Co z ortopedycznego punktu widzenia jest na pewno słuszne.

Zgodzę się jednak, że panuje swoisty mit wysokiego obcasa - "noga w obcasie zawsze wygląda lepiej!". Nieprawda. To zależy od kształtu łydki i proporcji ciała. Wysokie obcasy wyglądają głupio do większości moich dziennych sukienek, więc śmigam w płaskich pantoflach i z żadnymi negatywnymi reakcjami się nie spotkałam. Przy niektórych wysokościach kobietom, które nie mają wiotkich nóżek sarny, na tyłach łydek robią się paskudne, niezgrabne "buły". Nie wygląda to ani zgrabnie, ani szczupło.

Niemniej jednak w mojej grupie studenckiej jestem jedyną osobą, która traktuje sukienki, jak neutralny dzienny strój. I na ten temat rzeczywiście parę razy słyszałam głupie komentarze. Dlatego trochę ciężko mi uwierzyć w dyktaturę "glamour" wbrew zdrowemu rozsądkowi :-)
      • jut-ra Re: zakupy przez internet 05.02.12, 20:21
        Kilka lat eksperymentowałam z zakupami w necie i już na pewno nie kupię bez mierzenia:
        -spodni
        -biustonosza.

Natomiast z powodzeniem i tylko w necie kupuję buty. Inne ciuchy - tylko sprawdzonych marek, o fasonach, które wiem, że dobrze na mnie leżą.
        • margotta77 Re: zakupy przez internet 08.02.12, 23:11
          Najczęściej kupuję bieliznę w hurtowni oleńka. Zdarza mi się także kupować kosmetyki, te niedostępne w naszych polskich drogeriach. Ogólnie chwalę sobie zakupy przez internet.
      • ladyjm Re: zakupy przez internet 15.02.12, 23:24
        osobiscie nie kupuje przez internet głównie dla tego, że odstrasza mnie wizja nadania przesyłki z powrotem na poczcie polskiej :P
        • nioma Re: zakupy przez internet 10.08.12, 09:47
          Prawie wszystko kupuje przez internet, nienawidze chodzenia po sklepach.
          Wyjatkiem sa perfumy (balabym sie podrobek) i drozsze kosmetyki.
          Kupuje regularnie:
          - buty
          - ubrania
          - ksiazki
          - dodatki do domu
          - torebki
          - plyty
          - rzeczy kolekcjonerskie
          - drobiazgi elektroniczne (dysk, plyty, mysz etc)
          - akcesoria jezdzieckie
          - przysmaki i witaminy dla koni
          itd itp
          • ofelia1982 Re: zakupy przez internet 23.10.12, 22:09
            > Wyjatkiem sa perfumy (balabym sie podrobek)

Dlatego unikam allegro jak kupuję perfumy.
            Ale polecam crystaline.pl - to jest hurtownia perfum, byłam tam bo są obok mojej pracy, kupiłam już kilka perfum i maja oryginały, a do tego w dobrej cenie. Flowerbomb edp 50ml kupiłam taniej o..120zł niż w Sephorze
      • beverly1985 Re: zakupy przez internet 11.08.12, 11:45
        Nie kupilabym butów, bielizny, spodni- nie znosze chodzic na pocztę i odsylać.
        Kupilam raz sukienkę z pakamery- bardzo ladna, pasuje. Ale i tak przez net zazwyczej jedynie srzęt agd/rtv.
      • pauli631 [...] 22.08.12, 01:48
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • aldonaks [...] 11.09.12, 21:26
      • bambinaa Re: zakupy przez internet 20.09.12, 09:43
        Kupuję sprzęt rtv, książki i płyty, prezenty dla innych. Nigdy nie kupuję ubrań i butów, bo bałabym się, że nie będą pasować, a nie miałabym cierpliwośći do odsyłania
      • aaaapolonia24 Re: zakupy przez internet 20.09.12, 11:58
        ja kupuję w sklepie internetowym z ciuchami www.sklep.aryton.pl jest sporo czasu na ewentualny zwrot jeśli coś nie byłoby ok, ale jeszcze nie zdarzyło mi się, aby coś mi nie pasowało :) w końcu jest to marka Aryton z wysokiej półki :)
      • skarabeusz.easy Re: zakupy przez internet 25.09.12, 13:44
        Nie kupuję bielizny - ta zawsze musze przymierzyć. Buty tylko okazjonalnie, jesli znam firm i wiem jaką ma rozmairówkę. A reszta? Owszem kupuję już niemal wszystko, ciuchy, sprztet agd i rtv, kosmetyki, książki, nawet produkty spożywcze coraz częściej. A kupuję w róznych miejscach, w sklepach, przez ogłoszenia i przez wyprzedaże , no i oczywiście przez zakupy grupowe.
        • bettybag Re: zakupy przez internet 22.10.12, 12:41
          Ja ostatnio przekonałam się do zakupów bielizny przez internet, oczywiście pod warunkiem, że jestem zaznajomiona z rozmiarówką firmy. Teraz w mojej garderobie króluje Corin, a kupując poprzez sklep.corin.eu wiem, że przynajmniej zawsze znajdę swój rozmiar lub chociaż zostanę poinformowana, kiedy będzie dostępny. Wystarczy się raz przełamać, a sama zobaczysz, że zakupy bieliźniane on-line nie różnią się znacznie od zakupów agd, ubrań czy kosmetyków.

skarabeusz.easy napisała:

> Nie kupuję bielizny - ta zawsze musze przymierzyć. Buty tylko okazjonalnie, jes
          > li znam firm i wiem jaką ma rozmairówkę. A reszta? Owszem kupuję już niemal wsz
          > ystko, ciuchy, sprztet agd i rtv, kosmetyki, książki, nawet produkty spożywcze
          > coraz częściej. A kupuję w róznych miejscach, w sklepach, przez ogłoszenia i pr
          > zez wyprzedaże , no i oczywiście przez
          > zakupy grupowe.
      • jak_matrioszka Re: zakupy przez internet 28.09.12, 11:08
        Buty, z zaufanego sklepu. Koszt wysylki to kiedys X, cena dojazdu w obie strony 3X, a poniewaz kupuje marki ktore znam, to nie musze odsylac. Od jakiegos czasu wysylka jest za darmo, wiec tym bardziej.
        Ubran bym nie kupila, musze pomacac i przymierzyc (nie jestem specjalnie wymiarowa, mam biust i wciecie w talii, a na dodatek prawie 180cm).
      • mojestylio Re: zakupy przez internet 28.09.12, 11:54
        Moim częstym zakupem są kosmetyki, mam już swojego sprawdzonego allegrowicza, a nigdy nie kupiłabym używanych butów...
      • hiacynt_house Re: zakupy przez internet 23.10.12, 10:48
        Teraz kupuję online praktycznie wszystko. Jeszcze parę lat temu ograniczałam się do książek, biżuterii, rzeczy bardziej sprawdzonych. Kosmetyki kupuję tam, gdzie najtaniej więc allegro, doz, sklepy internetowe, które sprzedają moje ulubione marki. Agd głównie na neo24.pl- większość artykułów mają taniej o ok. 200 zł niż w media markt, ubrania - zależy, czego akurat potrzebuję, ostatnio trafiło na allegro, bieliznę na sklep.corin.eu - jestem prawie fanatyczką tej marki, buty - również zależy na jaki sezon, ostatnie na butyk.pl, książki staram się kupić w internetowych antykwariatach lub na stronie empiku, jedzenia jeszcze nie zamawiałam online - mieszkając w mojej lokalizacji byłby to szczyt lenistwa.
      • beyoncedu [...] 02.11.12, 13:44
      • agatka222.only [...] 15.01.13, 19:20
      • kamilajaneczka Re: zakupy przez internet 31.01.13, 20:09
        Ostatnio aparat cyfrowy, ale z reguły to własnie tego typu sprzęt.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka