Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Typ paniusia

22.06.05, 08:46
    No własnie ,paniusia ,jaki typ kobiety okresla sie w ten sposob???
    Czy jest jakas konkretna charakterystyka takiej laski?
    Czy to komplement czy raczej obelga ?;-)

Obserwuj wątek
      • Gość: mimotka Re: Typ paniusia IP: *.chello.pl 22.06.05, 08:56
        dla mnie raczej obelga. A "paniusia" kojarzy mi się z taka wymalowana lalą
        niedotykalską, nie uprawiająca sportu, trzęsącą się o swój makeup jak pada
        deszcz i o ciuszki, która przedkłada swoj wygląd nad np. dobrą zabawę.
        Pozdrawiam
      • papryczka_ag Re: Typ paniusia 22.06.05, 08:58
        Dla mnie to taka młoda dziewczyna co się ubiera jak podstarzały babon, według
        zasad "elegancji". Babowate kostiumiki, torebeczki, paseczki, kapelusiki,
        spineczki, broszeczki. Przeładowane i bez stylu ale majace mówić "patrzcie jaka
        ze mnie dama"
        • Gość: mimotka Re: Typ paniusia IP: *.chello.pl 22.06.05, 09:05
          HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, ubawiłam się tym "babonem"
          • greenhills Re: Typ paniusia 22.06.05, 14:42
            A co w tym smiesznego, ze sie tak 'ubawilas'?

• Gość: m Re: Typ paniusia IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 09:06
        Moj maz nazywa tak swoje 2 kolezanki co je łaczy?Napewno to ze są atrakcyjne
        (opalone blondynki w rozowych wydekoltowanych sukienkach i klapeczkach), kazda
        ma dobry samochód (co ciekawe jest to opel tigra hehe)pozatym obie studiują
        jedna prowadzi jakis butik generalnie chyba typ ktory moze podobac sie facetom
        jak myslicie?
        • kawusia76 Re: Typ paniusia 22.06.05, 09:34
          mnie sie kojarzy z kostiumikiem,kołnierzykiem podpiętym pod szyję
          broszką,czólenkami na słupku,fryzem i torebka a'la królowa
          angielska,konserwatyzmem,takim załozeniem bluzki razem z wieszakiem:) co
          ciekawe znam kilka dziewczyn w moim wieku a w takim stanie
          • Gość: buka Re: Typ paniusia IP: *.77.classcom.pl 22.06.05, 09:43
            paniusia to stan umyslu
      • Gość: natalicja Re: Typ paniusia IP: *.autocom.pl 22.06.05, 11:54
        U mnei w domu paniusia to typ autobusowy pierwotnie. Mowimy tak na taka pania, co ma 3 zlote pieerscienie na kazdej rece, wymalowana za bardzo i w autobusie rzuca sie na wolne miejsce, siada, po czym rozglada sie za ofiara, ktora skasuje jej bilet. Cecha charakterystyczne- nie jest za stara i nie ma nigdy całego zestawu siat z zaopatrzeniem dla rodziny. Często w garsonce jakeks, ufabowanan na jaskrawo rudy. W wersji zaawansowanej przy całym autobusie wolnym potrafi przesadzic kogos, kto siedzi na miejscu, które sobie akurat upatrzyła.
        paniusiowatość przenosi sie na inne dziedziny żyica, ale zdiagnozowana została właśnie podczas korzystanai z komunikacji miejskiej.
      • Gość: Majka Re: Typ paniusia IP: 157.25.9.* 22.06.05, 12:12
        "paniusia" zdrobnienie od wyrazu "pani", coś jak "modnisia". Jakaś pani,
        strojnisia, figlarna elegantka, może nawet kokietka, taka raczej słodka...,
        lubi się ubierać, stroić, malować - ot, chyba taka kobietka.
        • misae Re: Typ paniusia 22.06.05, 12:31
          Okreslenie "paniusia" uzywane jest w nizszych warstwach spolecznych, zazwyczaj
          odnosi sie to do kobiety "niedotykalskiej" czyli nieprzystepnej czesto
          z "arystokratycznymi manierami" ;o), "paniusia" ubiera sie elegancko i wcale
          nie kiczowato, a raczej "sztywno". Zawsze uwazalam ze dana osoba uzywajac
          slowa "paniusia" probuje w jakis tam sposob "uzasadnic" swoje niedbalstwo i
          brud, jak rowniez nieodpowiednie buraczane zachowanie. "Paniusia" ma
          zabarwienie negatywne tylko i wylacznie w mniemaniu osoby uzywajacej tego slowa.
      • Gość: ) Re: Typ paniusia IP: *.protonet.pl 22.06.05, 12:26
        Co masz do opla tigry?:P
        • Gość: Majka Re: Typ paniusia IP: 157.25.9.* 22.06.05, 12:30
          nikt nic nie ma do opla tigry, jest temat to koleżanka powiedziała, co
          wiedziała... nie zauważylam żeby cos miała do tigry.
      • Gość: goldi Re: Typ paniusia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 12:30
        Negatywnie mi się kojarzy.Z zadufaną kretynką,przesadne maniery, loczek w
        koczek a w domu kopie psa i rzuca k-wami.I taka troszkę "kwoczkowata", usadzi
        się i nie rusza, tylko patrzy na paznokietki.
        • Gość: ka Re: Typ paniusia IP: *.acn.waw.pl 22.06.05, 12:40
          ja tez czasem jestem ,,niedostepna" bo nie mam ochoty zadawac sie np. z jakims
          kretynem. ale na codzien sie nie stroje i nie ubieram super elegancko tylko
          bardziej luzno wiec jest ok;)

określenie ,,paniusia: np. moim zdaniem pasuje do takich osóbek jak Victoria
          Beckham albo Weronika Rosati.

troche bleee,nie jest to szczęsliwe życie..
          • Gość: goldi Re: Typ paniusia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 12:48
            To chyba z "niedostępnoscią" nie ma wiele wspólnego.Sama paniusią nie jestem, a
            obcy ludzie uważaja mnie po 1 spotkaniu za niedostępną, "wywyzszającą się",
            majacą jakąś barierę i jak to mówi moja koleżanka"księżniczkę", chociaż
            cholera, gadam, usmiecham się, śmieję, nie nadużywam skomplikowanych wyrazów
            (widać, haha) a jednak...Coś takiego w niwktórych jest i nie jest
            to "paniusiowatość" według mnie.
            • misae Re: Typ paniusia 22.06.05, 12:55
              okreslenie wywyzszajaca sie w pewnych kregach jest nieznane, to wyzsza szkola
              jazdy :o)
              najczesciej okreslenie pada od strony panow prostakow gdy kobieta nie odpowiada
              na zaloty "paniusia sie znalazla", paniusia to caloksztalt z naciskiem na
              zachowanie, ktore wcale nie jest negatywne.
              Osobiscie to mnie sie kojarzy to slowo z wiesniactwem.
      • zettrzy Re: Typ paniusia 22.06.05, 15:16
        ciekawe, ze typ "paniusia" kojarzy sie z jazda autobusem
        mnie sie kojarzy z pania w srednim wieku, o gabarytach "kochanego cialka nigdy
        nie za malo", raczkach ktorych tlustosc podkresla duza ilosc koniecznie zlotych
        pierscieni w stylu "bling" na paluszkach, w kapelusiku, jesionce, apaszce
        Hermesa, klockowatym obuwiu, z siata, torebka Birkin, zawod - zona domowa, w
        drodze na targ po jajka i ser
        • Gość: ka Re: Typ paniusia IP: *.acn.waw.pl 23.06.05, 11:23
          ee..paniusia to strojnisia inaczej. ciuchy w glowie. ale to nie taka prostaczka
          tylko ciuchy wyższej klasy i lepszy styl zycia.tylko poza zainteresowaniem
          ciuchami to malo co innego wystepuje;)
      • Gość: Kaloryfer Re: Typ paniusia IP: *.icpnet.pl 24.06.05, 07:09
        Dla mnie to taka wsioczka - kwoczka, kogut na głowie podparty duza ilością
        wsuweczek, wsiowa elegancja w stylu "idę na wsiowe wesele", make up rodem z lat
        80-ych. Na łapkach "bling-bling", mina jakby wąchała opary z szamba i
        zachowanie prostaczki rodem rozemocjonowana panieneczka z gimnazjum. Zupełnie
        jak pani żmijka z mojego przedszkola (dobrze, ze już je zlikwidowali) :)))
      • very_famous Re: Typ paniusia 24.06.05, 09:10
        Kojarzy mi się z typem podobnym do książkowej Dulskiej.
      • lavenezia Re: Typ paniusia 24.06.05, 10:11
        absolutnie zgadazm sie z mimotka,to taka dziewczyna ktorej cala uwaga skupia
        sie nie urraniu i wygladzie,na prawym profilu... na lewym... pelno jest takich.
        nie moga sie usmiechac i smiac bo wtedy nie wygladaja tak jakby chcialy,nie
        zartuja,nic nie mowia tylko sluchaja,bo co moga mowic?ciagle opinie o modzie?
        nie uprawiaja sportu,tylko chodza,chodza trzesac pupa i to wszytko. paniusia to
        dla mnie wlansie taka dziewczyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka