ana258 03.02.06, 20:43 Jak byscie scharakteryzowali w kilku słowach styl Polakow jesli chodzi o ubiór? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabriel Re: styl Polaków 03.02.06, 20:47 Nie da sie go scharakteryzować, bo nie ma jednego stylu. Jeden lubi ubierać się zachowawczo,inny odwżnie,jeszcze inny preferuje styl "śmietnikowy".Nie brakuje też na naszych ulicach wilbicielek lalki barbie czy Pameli Anderson. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: styl Polaków 03.02.06, 20:48 nieco tantetny ale zdarzaja sie wyjątki i jest ich coraz więcej Odpowiedz Link Zgłoś
ana258 Re: styl Polaków 03.02.06, 21:10 ja zauwazylam ze zarowno kobiety jak i mezczyzni popadaja w pewne skrajnosci: albo ubieraja sie niechlujnie i nudno albo przesadnie elegancko, odwaznie i kolorowo (niestety czesto nieodpowiednio do okazji).Najmniej jest takich osob, ktore potrafia sie ubrac ciekawie, z pomyslem, bez przesadzania, ale oryginalnie i stosownie do okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: styl Polaków 03.02.06, 21:11 sztywny i smutny. ale sa wyjatki, na szczescie:) Odpowiedz Link Zgłoś
kalinakalina Re: styl Polaków 03.02.06, 21:20 nie ma "stylu polkow" ludki tu i owdzie takie same, moze slepa jestem i stara ale roznic nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
andre37 Re: styl Polaków 03.02.06, 21:28 bez stylu czyli dżinsy i sweter lub latem bawełniana bluzka, a jeśli już chcą być modne to łapią modę która pojawiła się na świecie 3 sezony wcześniej (baletki, kolor fioletowy, zielony) i zdzierają póki się da...póki nie opróżni doszczętnie magazynów(czuby). Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: styl Polaków 03.02.06, 21:32 jesli juz mam generealizowac - okreslilabym go jako b.zachowawczy Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: styl Polaków 03.02.06, 21:41 a w mojej wsi po ubraniu nie odrozni Polaka od Wlocha od Irlandczyka od Indianina zreszta w okolicznych wsiach i miasteczkach oraz Bardzo Duzym Miescie jest tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 kobiety kontra mężczyźni 03.02.06, 21:53 kobiety - super, z klasą, potrafią o siebie zadbać (chodzi mi o higienę osobistą a nie np. o operacje plastyczne; np. w porównaniu z Wloszkami czy Francuzkami to my jesteśmy baaaardzo czyste) mężczyźni - styl "szara mysz", "aby mnie nie dostrzegli" Oczywiście mówię ogólami. Jeśli stanowicie / znacie wyjątek to mnie nie atakujcie. Ja też znam wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: kobiety kontra mężczyźni 03.02.06, 22:20 bo w przeciwnym razie padnie podejrzenie, ze jest pedalem :] Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: kobiety kontra mężczyźni 03.02.06, 22:35 Dokladnie. A juz broń Boże do kosmetyczki! "Lepiej zarosnąć, zapryszczyć się i zapyzieć niż żeby koledzy mieli sie dowiedzieć że bylem u kosmetyczki". Typowe. Straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
majolka5 Re: kobiety kontra mężczyźni 05.02.06, 16:29 nie zgadzam się!! faceci coraz bardziej zaczynają dbac o siebie, o swoj wyglad! nawet powiedziałabym - bardziej niz kobiety! Bo niestety, ale na naszych ulicach ostatnio mozna spotkac dziewczyny, ktore w ogole nie przejmuja sie swoim wygladem: ubior nieodpowiedni do swojej figury, tandetne ciuchy z targu (nie chodzi tu o kwestie pieniedzy, bo rozumiem, ze nie wszystkich stac na bluzke za 500 zl, ale o styl, gust), wystająca oponka u niechudej dziewczyny. I nie mowcie mi, ze ze taka laska nie przejmuje sie swoja "otyloscia", że to swiadczy o jej odwadze. Prawda jest taka, ze wyglada to niechlujnie! A z dodatkiem mnostwa tandetnej bizuterii i kilogramami pudru na twarzy (i nie tylko) jeszcze bardziej nieelegancko! Natomiast facetów nalezy pochwalic! (oczywiscie sa wyjatki). Teraz to barzdiej faceci siegaja po "ciuchowe i kosmetykowe" czasopisma, anizeli kobiety! Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaqus Re: styl Polaków 03.02.06, 22:17 wszystko jak zwykle rozchodzi się o generalizowanie, można napisać, że styl polaków nijaki, niechlujny, biedny, żaden, można też zachwycac się klasą, szykiem, schludnością, bo wszystko zależy, na którą grupę społeczną patrzymy, co analizujemy i według jakich kryteriów. Ale już będąc przy generalizacji można wyróżnić parę, powtarzam, ogólnych, stereotypowych wyróżników Polaka: sandały plus skarpety, przykrótkie kurteczki z "ekologicznej" skóry, wąsy- charakterystyczny człowiek pracy w średnim wieku. Moherowe berety i trzydziestoletnie śmierdzące naftaliną płaszcze, szarość, zachowawczość i powściągliwość, klony, blond pasemka...można wymieniać i wymieniać, ale nie generalizować, bo zawsze znajdą się wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: styl Polaków 04.02.06, 00:32 Nie narzekam, ale ja mieszkam w Krakatau i tu pełno fajnych indywiduów po ulicach łazi. Może jeszcze nie ma aż takiej modowej swobody, jak w Londku czy temu podobnych, niemniej jest nieźle. Zwłaszcza, jeśli się człowiek poszlaja po knajpach. Pomijając umiłowanie do różowości i tlenienia, naprawdę nie jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: styl Polaków 04.02.06, 05:13 Przykro mi to mowic , ale za granica Polaka poznaje sie na odleglosc . Wtedy wystarczy sie zblizyc i sprawdzic a czesto lepiej oddalic sie niepostrzeznie . Oczywiscie sa tez przypadki , ze osoby ladnie ubrane mowia po polsku . ale nie kazdemu sie przysluchuje wiec te gina w tlumie . W kazdym razie jest to bardzo mile zaskoczenie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
trocineczka Re: styl Polaków 04.02.06, 12:48 Czyli to, ze jeszcze nigdy nikt 'za granica' nie wzial mnie za Polke mam traktowac jako komplement? :D Odpowiedz Link Zgłoś
aisha-medea Re: styl Polaków 04.02.06, 16:09 poznajesz na odleglosc lumpa. Cale rzesze dobrze ubranych przechodza niezauwazone, wlasnie dlatego, ze nie wyrozniaja sie niczym szczegolnym w tlumie. Odpowiedz Link Zgłoś
la.parisienne Re: styl Polaków 08.02.06, 02:10 hyacinth.bucket napisała: > Przykro mi to mowic , ale za granica Polaka poznaje sie na odleglosc . > Wtedy wystarczy sie zblizyc i sprawdzic a czesto lepiej oddalic sie > niepostrzeznie . > Oczywiscie sa tez przypadki , ze osoby ladnie ubrane mowia po polsku . > ale nie kazdemu sie przysluchuje wiec te gina w tlumie . > W kazdym razie jest to bardzo mile zaskoczenie :-) Nic dodac, nic ujac. Tak samo robie, jak widze z daleka styl ubraniwowy Polakow, to czekam, zeby przesli obok, zeby uslyszec w jakim jezyku mowia. Jeszcze sie nigdy nie pomylilam. Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: styl Polaków 04.02.06, 05:18 O stylu moge dodac ,ze Polacy nadal nosza gole paly i krotko ostrzyzone wlosy mimo , ze moda dawno minela na szczescie i boja sie czegokolwiek aby ich nie wzieto za "pedala " Czyli boja sie wychylic z czymkolwiek ale to chyba wina mentalnosci srodowiskowej Odpowiedz Link Zgłoś
nataliele Re: styl Polaków 04.02.06, 11:02 <olaboga> pozwolcie ze sie powstrzymam od komentarza ,tzn znajdzie sie 'pare' osob ,ktore wygladaja swietnie ,ale takim wielkim ogolem to po prostu 'masakra' -- 'Kiedyś kupię nóż,powyzynam wszystkich wkoło,kupię nóż zostawię tylko dwoje' Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: styl Polaków 04.02.06, 11:31 Zachowawczy- to chyba najbardziej trafne określenie. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka_84 Re: styl Polaków 04.02.06, 11:37 Ostatni w "Musisz to mieć" był pokazany fajnie ubrany chłopak. Miał płasz i przerzucony przez ramie zielny szalik, do tego zielone rękawiczki i fajna torbe. Widać, że miał dopracowany styl. Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen dlaczego w PL tak mało fajnych butów??? 04.02.06, 11:51 też nie lubię generalizacji ale wydaje mi się że jeśi są jakieś wyznaczniki tego stylu to są to: ::negatywne: -brak dbałości o dodatki, traktowanie ich po macoszemu, niedocenianie ich wagi, zachowawczość w ich dobieraniu. Podejrzewam, że to dlatego tak mało na naszym rynku do wyboru ładnych i ciekawych butów. Chyba nie ma na nie a tak dużego popytu żeby wzrosła podaż, choć ufam, że stopniowo będzie się to zmieniać :) - niedbałość mężczyzn o strój, szczególnie widoczna w grupie wiekowej powyżej 45 lat. - brak dbałości o styl wśród wielu starszych osób, co pewnie wynika niestety z ich statusu finansowego. Ta zapomniana i pomijana także na zachodzie grupa konsumentów, tym bardziej w Pl nie ma dużego wyboru ładnych dobrze dopasowanych do ich wieku ciuchów, a nawet gdyby miała, to większość nie byłaby w stanie sobie na nie pozwolić. - dziwna tendencja i upodobanie do rudych pukli nawet u osób którym to nie pasuje. ::pozytywne: - "kobiecy" wygląd kobiet, nie mam tu na myśli ultra"kobiecości" lalek Barbie, ale ogólnie zauważalną na ulicy tendencję, - i znów u kobiet - u mężczyzn niestety mniej - schludność i czystość nawet najskromniejszej garderoby, - coraz bardziej widoczne dobry smak i fantazja pośród młodych ludzi w kwestii kształtowania stylu i doboru garderoby. Mnie osobiście podoba się pewien dystans w przyjmowaniu nowych trendów, oczywiście jak wszędzie trafiają się wyjątki, ale mimo że klonów u nas ci dostatek, mniej zauważalny jest ślepy pęd za modą niż np. w mniejszych miastach UK (bo Londyn to inna historia). Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: dlaczego w PL tak mało fajnych butów??? 06.02.06, 21:30 "Panno Pianno"! wyslalam ci maola na gazetowy adres ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: styl Polaków 04.02.06, 12:54 a raczej Polek: buro szare sztruksy noszone cala zime w polaczneniu z rudym golfem; do dzinsow badz tcyh sztruksow niesmiertelnych bluzek i tshirtow glownie z carry (tych w paski) jedna para butow noszona do wszystkiego, obojetnie czy na impreze czy na spacer spoleczna niechec do spodniczek i komentarz "ale sie wystroilas" pod adresem tcyh ubranych w spodnice sztruksowe torebki w kolorze szaroburym niechec do innych polaczen kolorow niz te znane i oklepane etc. P.S. osobiscie lubie sztruks;) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaqus Re: styl Polaków 04.02.06, 13:02 co do Polek, zwłaszcza w przedziale wiekowym 23-30 dajmy na to, miejsce zamieszkania: miasto do 50 tys mieszkańców, to przeważnie, ale duże miasta też to cechuje. Styl- zachowawczo-schludno-kościółkowo-biurowy: bluzka koszulowa jasny róż, w paski spodnie czarne, bądź beżowe- w prązki żakiet jasny, sztruksowy, torebka beżowa/czarna, mała blond balejaż biżuteria srebrna perfumy z avonu buty- mokasyny bądź też szpice zimą płaszczyk typu pieprz/sól I owa dziewczyna wygląda na pozór normalnie, ale dlaczego tak sztampowo, tak zachowawczo, grzecznie, jak gdyby nie istniały inne kolory niż czarny i beżowy. Nie mam nic do poszczególnych elementów teg stroju- ale jest to tak neutralne, że aż się źle robi. Nie chce nikogo tu atakować, bo w końcu to strój przyzwoity, ale właśnie....przyzwoity, bez fantazji i polotu. Odpowiedz Link Zgłoś
koralka Re: styl Polaków 04.02.06, 13:28 Styl Polakow jest przede wszystkim bardzo malo zroznicowany ... wiele osob ubiera sie zgodnie z panujacym trendem mody, bez zadnej fantazji, no i ma sie wrazenie, ze wszyscy sa tak samo ubrani. Niemniej, bedac w zeszlym roku w Pl, podobaly mi sie tzw. tipsiary!Ubrane tak samo od rana do wieczora(czyt.poznej nocy w klubach, pubach itp.) Niestety Polaka za granica od razu poznac,facetow szczegolnie po wasach i sandalkach ze skarpetkami. Tez po sportowych, markowych ciuchach, ktore Polacy nasza wszedzie,np. po miescie, a taki np. Francuz ubierze je tylko i wylacznie zeby uprawiac sport...tak jak i adidasow do jeansow sie nie nosi; Najlepiej jednak szokuja te Polki, ktore wyjechaly z Pl w latach 90-tych(nie wszystkie), ktore nadal ubieraja sie w bluzeczki z falbankami itp. mode panujaca w tamtych latach w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
aisha-medea Re: styl Polaków 04.02.06, 16:15 co do adidasow to sie nie zgodze - mnie wlasnie zszokowalo na ulicach paryskich to, ze az tylu facetow lazi w adidasach, bleeee... Jakby czegos innego nie bylo. Ale rzeczywiscie - spodni od dresu nie zaloza. Pomijam niektore subkultury i bajecznie kolorowe dresy frotte (takie puchate, jak miski do przytulania) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
goldioo Re: styl Polaków 07.02.06, 11:03 Dokładnie!!!Z ust mi to wyjęłaś:))) Każdy szczególik(Avon itp.)się zgadza - to są te masy szarych myszek przewijające się również w większych miastach:) Odpowiedz Link Zgłoś
rupertgiles Re: styl Polaków 04.02.06, 13:26 Co do butów, to akurat prosta sprawa - dobre, ładne buty kosztują 70% średniej krajowej pensji. O torebkach w niebanalnym wzornictwie już nie wspomnę :( Dopóki to się nie zmieni, nie ma co liczyć na feerię dodatków... Ja sama, zarabiając dobrze, kupuję głównie buty czarne lub brązowe, bo muszą pasować "do wszystkiego", bo muszą posłużyć przynajmniej 2 sezony, a lepiej, żeby dłużej. A potem do tych smutnych butów dokupuję stosowną kolorystycznie resztę stroju... Odpowiedz Link Zgłoś
koralka buty 04.02.06, 13:32 a ja znalazlam pare par fajnych butow skorzanych w Pl, za jedyne 40zl i sa bardzo fajne ...i modne, moze nie w Pl, ale we Francji wszystkie kumpelki mnie pytaja gdzie takie znalazlam! Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 polacy 04.02.06, 19:13 zimą wszyscy ubierają się na buro (ew. różowo z bielą) jest kasta pań noszących zdarte skórzane kurtki za tyłek (takie ok.50-tki) jak coś jest na bazarach to nosi to bardzo dużo młodych niezamożnych kobiet (zamiast kupić co 2-3 sezony coś porządnego wolą mieć nowe i tanie) i bardzo się dziwią słysząc że człowiek potrafi sam sobie zrobić szalik-a sweter to już w ogóle...;) Odpowiedz Link Zgłoś
yuana Re: styl Polaków 04.02.06, 19:16 ogólnie nudny, szary, bury lub oczojebno-tandetny; trudno własnie o wyważoną elegancję, prostotę, trochę klasy Odpowiedz Link Zgłoś
przemkowa.b Re: styl Polaków 04.02.06, 19:19 w Krakowie? Dużo fantazji, smaku, kolorowo ale nie oczojebnie...no mi się podoba, codziennie widzę ciekawie ubrane osoby:) Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: styl Polaków 04.02.06, 19:46 w warszawie tez jest coraz wiecej osob fajnie ubranych.jestem totalnie przeciwko stereotypom i tak jak nie zgadzam sie na mowienie ze polacy to pijacy tak nie zgadzam sie na mowienie ze polacy niemaja stylu czy ze zle sie ubieraja. Odpowiedz Link Zgłoś
annie_laurie_starr Re: styl Polaków 04.02.06, 20:17 Nie generalizujcie tak prosze, bo mi przypominacie mi jedna taka, ktorej imienia wolalbym nie wspominac tutaj, bo znowu bedzie trollowac. Odpowiedz Link Zgłoś
ana258 Re: styl Polaków 04.02.06, 21:55 no wlasnie dziwie sie ze jeszcze nic nie napisala Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 na pewno lepiej jest 04.02.06, 22:43 niż z 10 lat temu. Teraz rzadko można spotkac kogoś kto ma brązową torbę do czarnych butow ..I dobrze. Widać też więcej stylu pzredpoludniowo - wygodnego niżm kiedyś , kiedy widywalo się baki w szpilach i futrach do kostek na zakupach:) Jestv troche tych tipsiar, czy kobietek ogólnie odzianych w to co aktualnie króluje na bazach, ale sporo też takich, które umieją nawet te bazarowe rzezcy ożywić dodatkami. Na pewno na minus, moim zdaniem, jest ślepe podązanie za modą. Podwinięte jeansy, zcy nogi do nieba, czy też znacznie nizej :) Straszą też gołe brzuszki w trzaskające mrozy. Ogólnie nie jst tak źle ze stylem "uliczno - roboczym " Polek, gopzrej z wielkim wyjściem, ale to inna sprawa. Najbardziej u Polek niestety w oczy rzuca sie niedokladny i czesto przesadny makijaż na dzień i u pewnej grupy tragiczne wprost wlosy. Modny kolor kroluje na głowach także tych pań, do których buzi i typu urody nie pasuje, ale nie jest to znów tak nagminne, jak kiedys gdy wiekszosc Polek poznawało się "zagramanicą" po pzrepalonych, tlenionych wlosach i trwałej. Wiele opisywanych pzrez Was tu trendów wynika z: niechęci do wyrózniania sie tych dziewczyn , które nie wierzą,z e mogą mieć własny styl, nie ufają swym gustom i obwaiają sie ośmieszyć a także po prostu lichej kondycji finansowej Polaków:( Łatwiej tym z nas (w tym na szczescie mnie), które do pracy mogą prezentowac na codzień strój dowolny, a jedynie zcasem oficjalny. Takie mogą sobie pozwolić na szerszą gamę jeansów, bojówek, kuteczek, butów na luzie i kilka niebanalbych spodniómów, spodni z materiału, bucików na szpileczce itepe., ktore można nosic niekoniecznie jeden sezon ...Często dziewczyn od których na codzień wymaga sie stroju oficjalnego(marynarka, żakiet, spódnica przed kolanko, spodnie klasyczne) nie mają fajnych rzezcy "na luz" bo po prostu ich nie stać , smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: Spodniumów, a nie "spodniómów" - oczywiscie : 05.02.06, 01:02 z smutnych obserwacji to chciałabym jeszcze dorzucić,że większość panów między 35 a 60 nosi czarne czapki z włóczki typu skarpeta z wywijką,krzywo naciągnięte na uszy:P Odpowiedz Link Zgłoś
rupertgiles Re: Spodniumów, a nie "spodniómów" - oczywiscie : 05.02.06, 01:18 He, he, mój ojciec nie chce takich nosić, bo twierdzi, że okropnie wygląda, ale ja go osobiście zmuszam, bo ma skłonność do zapalenia oskrzeli! Kiedyś nosił bez przerwy berecik z antenką, uważam, że czapka-skarpeta to postęp :P Odpowiedz Link Zgłoś
tojaaneksa Re: na pewno lepiej jest 05.02.06, 16:41 kora3 napisała: > ...Teraz rzadko można spotkac kogoś kto ma brązową torbę do > czarnych butow .. Kora...a co ty masz do brazowej torebki i czarnych butów???? Nie wiesz że noszenie pzresadnie dopasowanych butów do torby to wiocha???? Celowo nosi się inne kolorystycznie buty i torebke...nie wiesz takich oczywistych rzeczy???? Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: na pewno lepiej jest 05.02.06, 17:40 noszenie butow do torebki to tzw.koscielny styl:) Odpowiedz Link Zgłoś
tojaaneksa Re: na pewno lepiej jest 05.02.06, 17:41 kościelny...i modny wsród pseudoelegantek... Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: na pewno lepiej jest 06.02.06, 12:26 A nosże sobie plecak do szpilek :) Co mi to przeszkadza :) Mnei sie takie coś nie podopba i już ... Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: na pewno lepiej jest 06.02.06, 12:19 tojaaneksa napisał: > kora3 napisała: > > > ...Teraz rzadko można spotkac kogoś kto ma brązową torbę do > > czarnych butow .. > > Kora...a co ty masz do brazowej torebki i czarnych butów???? > Nie wiesz że noszenie pzresadnie dopasowanych butów do torby to wiocha???? Nie , nie wiem też, że noszenie nie pasujących do siebie kolorem i stylem rzeczy to norma ...Widac jestem z wiochy hehe trudno :) > > Celowo nosi się inne kolorystycznie buty i torebke...nie wiesz takich > oczywistych rzeczy???? Wiesz .. OCZYEISTE to byłoby dla mnie noszenie: 1: rzeczy celowo kontrastowyvh 2: torby do dodatków (szalik, czapka, sweterek) 3: Torby czarnej "zawodowej" - reporterska, aktówka itepe. Czarna torba do brązowych butów ani kontrastowa, anis jak sadze nie do kontrastowych dodatków, no chyba,ze zawodowa - tak mam w tym moim wioskowym stylu Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: na pewno lepiej jest 06.02.06, 12:27 Dopasowywanie koloru torebki do butow jest od dawna uwazane za ciut mamusiowate. Przejrzyj zdjecia gwiazd, czy zdjecia z SATC i zobaczysz ze faktycznie, brazowy but do czarnej torebki nie jest zbrodnia ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaqus Re: na pewno lepiej jest 06.02.06, 12:34 w przypadku gwiazd moze nie..ich stać na dobrze wykonane rzeczy, ze szlachetnych materiałów. a teraz wyobraź sobie typowo polską tzn chinksą torebkę w obrzydliwym odcieniu brązu...która nigdy kolo naturalnej skory nie leżala, z jednymi, bo na tyle zwykle stac przeciętną polkę butami eleganckimi w uniwersalnym czarnym kolorze. to napewno nie jest zamierzone...i jakże nietrafione. Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: na pewno lepiej jest 06.02.06, 12:48 typowo polską tzn chinksą torebkę w obrzydliwym odcieniu brązu...która nigdy kolo naturalnej skory nie leżala, z jednymi, bo na tyle zwykle stac przeciętną polkę butami eleganckimi w uniwersalnym czarnym kolorze. to napewno nie jest zamierzone...i jakże nietrafione. ___ Ok, jestem w stanie to sobie wyobrazic ale tandeta pozostaje tandeta, nawet jesli opisana torebka byla czarna i kolorystycznie pasowalaby do butow. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaqus Re: na pewno lepiej jest 06.02.06, 12:53 Ok, jestem w stanie to sobie wyobrazic ale tandeta pozostaje tandeta, nawet > jesli opisana torebka byla czarna i kolorystycznie pasowalaby do butow. niestety tak, gdyż biorąc pod uwagę polaków w ogóle to naprawdę wielu z nich nie moze sobie pozwolić na coś i ładnego i porządnego....ale niech już to będzie "bezpieczna tandeta" aha, nie mam nic przeciwko np lączeniu ze sobą zywych kolorow np nasycona czerwnien z turkusem, brązowe buty i torebka w kolorze kiwi...itp, ale już np rózowe kozaczki i blekitna torebka wieją tandetą.... Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: na pewno lepiej jest 06.02.06, 12:43 Ale ja nie mówię ,ze zbrodnia zaraz .. OK , jeśli założmy ktoś jest ubrany na czarno - brązowo a styl obuwia pasuje do stylu stroju i torby ok :) Sama mam i duzo butów i dużo toreb :) Zdarza mi się nosic załóżmy włóczkowa torebke (latem - oczywiscie) do spodni kolorystycznie i bezowe buty np. albo tak jak dziś torbę w kolorze czerwonym do szaliczka i czapli a butki beżowe do kurttki. Ale jakoś osoba ubrana np. na zcerwono w czarnych butach i brazową torbą źle mis ie kojarzy ... Odpowiedz Link Zgłoś
andre37 Re: na pewno lepiej jest 08.02.06, 23:39 kora3 dopisz mnie do tej swojej wioski: genialnie połączenie od brązowej torebki do czarnych butów jest: - białe kozaki + czarna torebka, różowa torebka, niebieska torebka oczywiście w tych "supermodnych" - białe kozaki i beżowa torebka - zamszowa torebka + skórzane buty lub odwrotnie - torebka ze skóry węża krokodyla i zamszowe buty - lakierowana brązowa torebka + czarne matowe buty Dobranie torebki i butów o różnych kolorach i fakturach to super sprawa, bywają genialne połączenia ale bardzo trudne. To taka sama sztuka jak dobranie fakturalnej/wzorzystej marynarki i fakturalnego/wzorzystego krawata u mężczyzny. Niewielu to potrafi, znam kilku Włochów i zaledwie kilku Polaków którym się to udaje i wyglądają bosko. Tak samo jest u Polek z doborem różnokolorowych dodatków... owszem wiedzą że można... ale jak zwykle większość wyborów jest nietrafna,przypadkowa i najczęściej wynikająca faktu że mają jedynie czarne i brązowe buty i łatwiej dokupić torebkę za 30 zł, niż dopasować odcienie, pomyśleć by to zagrało. Więc jednak jestem za konserwatywnym podejściem zwłaszcza, że większość kobiet na forum takie podejście do strojów deklaruje, stawiając ciągle pytania co do różowego,zielonego turkusowego itd... i zapominając że każdy kolor ma tysiące odcieni które się wzajemnie z sobą gryzą. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 :) Ok dopiszę :) 09.02.06, 08:54 Tak jak wspomniałam .. inaczej wyglada to do strojów sportowych czy pósportowych latem , inaczej zima czy jesienią do stroju eleganckiego. selednowa torba z mteriału+ takież spodnie rybaczki i powiedzmy brazowe buciki pasek i wzorzysta bluzeczka załóźmy bialo, zielono brązowa wygląda fajnie i ok. Ale zielony kostium + brązowe mokasynki i czarna torba koszmarnie.. I mogą sobie luzdie pisać , ze to kościołowe. Torba jak dla mnie MUSI pasować :1) do stroju w stylu i kolorze, 2) do butów w stylu lub kolorze i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
kgerlich Re: styl Polaków 05.02.06, 01:39 To jest trudny temat i tym bardziej trudno jest generalizować. Myślę, że Polacy, a szczególnie ludzie młodzi cechują cię dużą fantazją i wyobraźnią w sprawach strojów, ale wszystko to tłamszone jest przez zaściankową formułę pt. „co ludzie powiedzą”. Zupełnie nie wiem dlaczego, nie dzieje się to w przypadku takich egzemplarzy, które na nogi z chęcią zakładają czarne paskudztwa na koturnach, przypominające wielkie, staroświeckie żelazka, tak też często są nazywane, do tego obowiązkowo jeansy biodrówki z jakąś różową aplikacją na kieszenie, bądź dodatkiem w postaci połyskujących dżetów, oczywiście różowa bluzka i to w tym najgorszym różu jaki ktoś mógł wymyślić, tzw. Barbie pink, dalej puchowa kurtka (w przypadku gdy spotykamy delikwentkę zimną) lub bluza z polaru, najczęściej biała, może być też błękitna (jeśli mówimy o sezonie np. wiosennym), całość uzupełnia mikro plecak najlepiej firmy Nike lub też, w bardziej hardcorowych przypadkach torba, którą osobnicza nabyła wraz z kolorowym „Naj”, „Pani domu”, „Przyjaciółka” etc. Nie wiem skąd wziął się ten styl, ale jeśli miałabym podać przykład najgorszego, to niechybnie byłby to właśnie ten. Szczerze wolę szare myszy w sztruksach bez widocznych oznak awarii solarium (czyt. Skóra w kolorze pasty do butów). Nie wiem jak jest w małych miastach, ale w dużych często można spotkać ludzi potrafiących ubrać się ciekawie. Istnieje prawdopodobieństwo, że będzie ich coraz więcej Odpowiedz Link Zgłoś
sojkaj2 Re: styl Polaków 06.02.06, 11:59 a ja z kolei zauważam, że Polki chcące uchodzić za modne i eleganckie noszą dodatki wszystkie w jednym kolorze i to dokładnie w tym samym odcieniu. Wygląda to troszkę zabawnie. Natomiast jedna rzecz mnie naprawdę denerwuje i to może mniej na ludziach, bardziej w sklepie - jesli dostępne są dzinsy fajnie skrojone, to na pewno będą wytarte, albo z marszczeniami w kroku. Dla mnie - ohyda Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaqus Re: styl Polaków 06.02.06, 12:29 Bo kiedyś to uchodziło za powszechne i bezpieczne...dziwi mnie teraz tylko to, że nagle obrót o 180 stopni i jeśli ktoś śmie jednak mieć ten sam kolor butów i torebki to już popelnia wykroczenie przeciwko modzie. Straszne...ja już tam wole te czarne torebki z czarnymi bucikami, od nietrafionej pstrokacizny..czym wg mnie są brązowe buty z czarną torebką lub odwrotnie...i prosze o foto na ktorym to polączenie wygląda z klasą... wiadomo ten sam kolor dodatkow jest bezpieczny, schludny...może nudny, ale naprawdę bardziej tolerowalny dla mojego oka niż te wyklęte czarne buty i brązowa torebka. i jeżeli chodzi o polączenia kolorow to nie jestem w tym przypadku konserwatywna- ale naprawdę, to wymaga wiele wyczucia co niestety niektorym brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: styl Polaków 06.02.06, 12:34 Nie sadze zeby bylo to wykroczeniem ale nie jest to 11 przykazaniem ;-) Prosze, bialo czarne buty i brazowa torebka na Charlotte w SATC. Wyglada dobrze. www.hbo.com/city/img/look/samantha/season06_1/ep77_4women_street.jpg W tym samym, tutaj ma dopasowany kolor torebki i butow (biale) i tez wyglada to dobrze. www.hbo.com/city/img/look/carrie/season06_2/ep94_4women_street.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
beretzantenka Re: samantha 08.02.06, 23:44 Mnie sie najlepiej podoba torebka Samanthy na drugim zdjeciu . Domyslam sie , ze to jest torba :-) nie podobaja mi sie jej buty ale Samanthcie wszystko pasuje od biedy nawet te czerwone . Odpowiedz Link Zgłoś